Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1721 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:13

:kir: :kir: remek lehetett

De az alapfeltevésem változatlan. Ha valamelyik oktatód részletesebben magyaráz el valamit, akkor visszaszólsz, hogy láttam már lovat, ne nézzél hülyének vaze?

hát mivel lát a lovon, látja hogy mit csinálok, ezért olyat mond amire tényleg szükségem van. amibõl tanulok.
nem olyat, amibõl azt érzem hogy hülyének néz. ha pedig kritikát kapok akkor is teljesen jogosan! nem úgy mint ezen a fórumon látatlanba :P

#1722 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:13

Kérdés: mit csinálsz, ha egy kevésbé jól nevelt ló véletlenül elragad, és 40 km/órával visz a főúton száguldozó autók felé?

letéped a fejit. csak ne borulj fel :D

Edited by PozitívFeri, 2010 január 25. - 11:14.

#1723 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:14

Kérdés: mit csinálsz, ha egy kevésbé jól nevelt ló véletlenül elragad, és 40 km/órával visz a fõúton száguldozó autók felé?

Megválogatom, hogy milyen lóra ülök fel, és milyenre nem. Azt meg pláne, hogy milyennel megyek terepre. :cool: Az iskolalovas életrõl már szerencsére 8 éve leszoktam. Azaz nem osztanak be alám lovat. :ang:

#1724 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:15

próbáljátok ki, húzás nélkül késõbb.

kezdek aggódni, hogy nem magyarul beszélek? :)

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 11:16.

#1725 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:15

hát mivel lát a lovon, látja hogy mit csinálok, ezért olyat mond amire tényleg szükségem van. amibõl tanulok.

És csak arra van szükséged, amit egy adott feladatnál korrigálni kell?

nem olyat, amibõl azt érzem hogy hülyének néz. ha pedig kritikát kapok akkor is teljesen jogosan! nem úgy mint ezen a fórumon látatlanba :P

Ne haragudj, de szerintem senkinek sem sikerült még olyat mondania, ami nem egyezett a te elképzeléseiddel és nem érezted hülyének magad tõle.

#1726 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:16

A szár csak hátralépéskor húz, de akkor is csak finomat. Egyébként kitart. Erre figyelj oda.

Az angol lovaglásnál ha a lo száron megy akkor a kéz bizonyos kis mértékig de kitart a megállásnál ha a testsuly nem elég és ez többnyire nem elég akkor nincs huzás?

#1727 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:18

Nincs. Csak kitart a kéz. Leülök a hátára. Meghúzom a derekamat. Legalábbis az általam lovagolt 2 lónál az elmúlt másfél évben elég volt ennyi. :)

Edited by Vessy, 2010 január 25. - 11:19.

#1728 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:18

csak ne borulj fel :D

Még az is jobb... :rolleyes:

#1729 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:23

Nincs. Csak kitart a kéz. Leülök a hátára. Meghúzom a derekamat.

Legalábbis az általam lovagolt 2 lónál az elmúlt másfél évben elég volt ennyi. :)

hááát, akkor Te vagy Klimke :) reinkarnációja :D

nem hiszem el, hogy a másfél év alatt ne huztál volna egyet se a száron. nincs ember a földön aki ne huzott volna bele valamennyit. más kérdés, hogy mikor és milyen módon. :D
vagy nem vessy észre :D :D

Edited by PozitívFeri, 2010 január 25. - 11:24.

#1730 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:24

ez a húz-kitart dolog csak lovaglás a szavakon. azt is megérteném ha valaki azt mondaná, hogy húzzam meg a szárakat, és azt is hogy ha azt mondaná hogy tartsam ki. tudnám mire gondol az illetõ. csak akkor nem értem meg, ha nem akarom. eszembe se jutna hogy a húzással valaki tényleg húzásra gondol. itt miliméterekrõl van szó. húz vagy kitart? csak szavak, ha megtörtént az eksön, úgyis engedni kell. na engedésnél megint sz*rrá lehetne ragozni a szavakat, mert az engedés meg nem odadobást jelent! nem a "húzással" van a gond hanem a rántással na az már nagyobb gáz.

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 11:28.

#1731 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:26

Az elmélet mindig szép, tiszta. Sokszor mûködik is. Nade ott van az a fránya gyakorlat, az idõnként neveletlen, ellenszegülõ, bakoló, mindenféle butaságot kitaláló lovakkal. Akik ráadásul nem is egyformák. Még olyan is van, akivel Monty Roberts sem tudott mit kezdeni...

Edited by Gisari, 2010 január 25. - 11:27.

#1732 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:30

Nincs. Csak kitart a kéz. Leülök a hátára. Meghúzom a derekamat.

Legalábbis az általam lovagolt 2 lónál az elmúlt másfél évben elég volt ennyi. :)

Huzás nélkül nincs kitartás!!!!!!!! különben mit tartasz ki akkor loghatna a szár mint a pleasure-ban és ugy is összeszedve dolgozik a lo! a kitartás egy bizonyos huzás hossz /huzás erö/ megtartása,nem folyamatos huzás,de huzás! Ha a vödröt nem emelem fel a földröl csak a fülét fogom annak nincs értelme, a vödörre nem hat semmi csak a fülére, tehát a lora nem hat semmi csak a szárra. ha meg emelem a vödröt bármilyen kicsit is akkor már emelés,lonál huzás lesz belöle. :) Szerintem a kitartás is huzás!!!!!

Edited by polanyi, 2010 január 25. - 11:33.

#1733 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:31

nem hiszem el, hogy a másfél év alatt ne huztál volna egyet se a száron.

A téma onnan indult, hogy nem megfelelõ fizikumú egyéneknek kiáll a karja megerõltetéstõl a képzett lovon, ezért kellenek a kütyük. Igaz, most meg már milliméterekrõl van szó, ezt számomra nehéz összerakni.

#1734 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:34

Ne haragudj, de szerintem senkinek sem sikerült még olyat mondania, ami nem egyezett a te elképzeléseiddel és nem érezted hülyének magad tõle.

szerintem itt azt akartad írni, hogy senkinek sem sikerült még olyat mondania, ami egyezett.
de. csak olyankor nem mindig szólok hozzá, hogy én is így gondolom. általában akkor szólok hozzá ha vmivel nagyon nem értek egyet.
azzal pl hogy Vessy segédszárat írt vészfékként, amin engedni is lehet pl teljesen egyetértek. de amikor én kérdeztem erre vissza, hogy van a lovon, de lazábbra hagyom mint a rendes szárat, akkor ez így tényleg jó-e, nem kaptam megerõsítést. csak hogy csatoljak inkább nyakszíjat :)

#1735 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:36

Nem, azt akartam írni, hogy minden, a tiedtõl eltérõ elképzelésre finoman szólva is furcsán reagálsz.

#1736 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:38

Szerintem a kitartás is huzás!!!!!

Itt tényleg csak szavakon lovaglás a probléma. Húzni sokféleképpen lehet, pl. ha az erõ=ellenerõ, akkor a kezed nem mozdul magad felé, de valamennyi erõt mégis ki kell fejteni. A kérdés, hogy ez kinek jelent húzást, kinek nem? Lehet szavazni. :D
De azzal, hogy meghúzod a derekad, hátrébb helyezed a testsúlyod, a kezeid is hátrébb kerülnek, tehát valamennyit konkrétan húzol.

Ori: itt megint bejön az elmélet kontra gyakorlat. Elméletben nem kell húzni. Gyakorlatban meg néha kell, de szerintem nem képzett lovakról volt szó, csak úgy általában.
Csak az mondja, hogy nem, akinek még soha életében nem volt a karjában izomláz lovaglás után.

#1737 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:40

Huzás nélkül nincs kitartás!!!!!!!! különben mit tartasz ki akkor loghatna a szár mint a pleasure-ban és ugy is összeszedve dolgozik a lo! a kitartás egy bizonyos huzás hossz /huzás erö/ megtartása,nem folyamatos huzás,de huzás! Ha a vödröt nem emelem fel a földröl csak a fülét fogom annak nincs értelme, a vödörre nem hat semmi csak a fülére, tehát a lora nem hat semmi csak a szárra. ha meg emelem a vödröt bármilyen kicsit is akkor már emelés,lonál huzás lesz belöle. :) Szerintem a kitartás is huzás!!!!!

szerintem azért van kitartás húzás nélkül. A ló optimális képzés meneténél mindig a lóhoz igazitják a szárat és nem forditva. Amint a ló felajánl( és tényleg valami hasonló dolog mint ez a szó) egy rövidebb keretet, vagyis a szárat rövidithetem a nyak hosszához és ott megtartom, nem húzom. Mert az már kényelmes a lónak. Az egy másik dolog, hogy lehet és kell is 'játszani' a szárral. rövidítem, engedem. de csak mindig a ló által elfogadott mértéki. ésigy tovább. ebből lesz a száron megy/van a ló a gyeplő súlyával vagyis annyit fog érezni a lovas a végén, mintha csak a gyeplő súlya lenne a keezében :) ez nagyon röviden lett irva. húzással nem fog működni, mert a ló fog ellentartani, betartani :D
van kitartás, ami nem húzás. durvább esetben a ló huzná a fejit de megtartom de!!! nem húzom és leszakad a vállam. erre mongyák fog 30 kilót. jó lovaglással ez lecsökken 30 dekára.

Edited by PozitívFeri, 2010 január 25. - 11:45.

#1738 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:44

A téma onnan indult, hogy nem megfelelõ fizikumú egyéneknek kiáll a karja megerõltetéstõl a képzett lovon, ezért kellenek a kütyük.

a kütyükrõl elõször vészfék témában volt szó, a fizikum megint más. amikor izomlázam lett akkor pl a képzett lovacska kicsit felszívta magát, de ez megint nem egy minden napos szitu.

amikor egyszer feszítõvel lovagoltam az pl csodás volt, akár egy gyöngysort is fûzhettem volna a zablára szár helyett az se szakadt volna el. sima zablán viszont már lehet h picit "húznom" (KITART) kellett volna.

(nem szoktam feszítõvel lovagolni, nem azért tették rá, mert hátha nem bírok majd vele, egyszerûen ennek a lónak ez volt a saját western felszerelése, de nagyon tetszett és ha nem KAPASZKODOM a szárba miért ne használhatnék majd egyszer ilyet?)

#1739 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:45

hááát, akkor Te vagy Klimke :) reinkarnációja :D

nem hiszem el, hogy a másfél év alatt ne huztál volna egyet se a száron. nincs ember a földön aki ne huzott volna bele valamennyit. más kérdés, hogy mikor és milyen módon. :D
vagy nem vessy észre :D :D

Sajnos, nem vagyok díjlovas. Valóban húztam a másfél év alatt. Nem is ezt mondtam azt hiszem, hogy én sosem. Hanem csak azt, hogy alapjában egy átmenet lovaglásához, vagy megállításhoz nem kell húzni, csak kitartani.

ez a húz-kitart dolog csak lovaglás a szavakon. azt is megérteném ha valaki azt mondaná, hogy húzzam meg a szárakat, és azt is hogy ha azt mondaná hogy tartsam ki. tudnám mire gondol az illetõ. csak akkor nem értem meg, ha nem akarom. eszembe se jutna hogy a húzással valaki tényleg húzásra gondol. itt miliméterekrõl van szó.

húz vagy kitart? csak szavak, ha megtörtént az eksön, úgyis engedni kell. na engedésnél megint sz*rrá lehetne ragozni a szavakat, mert az engedés meg nem odadobást jelent!

nem a "húzással" van a gond hanem a rántással na az már nagyobb gáz.

De: ez valójában tényleg a szavakon való lovaglás. Tényleg az a kérdés, hogy kinek mit jelenti kitartani/húzni/rángatni. De volt szerencsém egy díjlovas bíróval edzeni egy ideig. Õ ragaszkodott a kitartás és a húzás közötti különbséghez. Én pedig megtanultam a leckémet. ;)

#1740 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:46

durvább esetben a ló huzná a fejit de megtartom de!!! nem húzom és leszakad a vállam. erre mongyák fog 30 kilót. jó lovaglással ez lecsökken 30 dekára.

A kell-e-fizikum-a-lovagláshoz téma szempontjából ez a lényeg. :)

#1741 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:48

rövidítem, engedem. de csak mindig a ló által elfogadott mértéki. ésigy tovább.

durvább esetben a ló huzná a fejit de megtartom de!!!

a rövidítés is egyfajta minimális húzás.
a ló húzza a fejét, te megtartod. erõ- ellenerõ. két ellentétes irány! ergo HÚZOD. (igaz hogy a kezed egy helyben marad és a szakkifejezés a kitart! de húzod! :))

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 11:51.

#1742 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:50

nem.

tudod mi a megtartás- kitartás? amikor valaki megfogja a grabancod és te húzod magad , tekersz előre. ha elengednek pl elesel. de!! ha tégedetet is húznak :D akkor nem fogsz mert a húzó erő visszatart az eséstől.

Edited by PozitívFeri, 2010 január 25. - 11:53.

#1743 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:52

akkor kéretik elmagyarázni, hogy milyen cselekvést jelent a húzás. mi az. húz. ige. mi az? mit csinál?

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 11:52.

#1744 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:52

a ló húzza a fejét, te megtartod. erõ- ellenerõ. két ellentétes irány! ergo HÚZOD. (igaz hogy a szakkifejezés a kitart! de húzod! :) )

Na, én ezt pont ellenkezõleg értelmeztem. Hogy a ló enged tarkóban, felajánl egy szûkebb keretet, te csak utánanyúlsz a száron. Éppen hogy nincs ellenerõ.
De majd Feri megírja, hogy gondolta.
Természetesen elõfordul, hogy a ló megugrik vagy pályán befeszül, de azért az, hogy elfárad a kezed, az már durva. Én még ilyet sose éreztem, pedig se én, se a lovam nem vagyunk magasan kvalifikáltak.

#1745 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:56

ori jól értelmezi. fentebb irtam hasonlót, habár nem én vagyok a "megiró" :) Nevzorova fejjebb a válasz a húzásra. eléggé leegyszerûsitett de érthetõ, talán.

#1746 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:00

Természetesen elõfordul, hogy a ló megugrik vagy pályán befeszül, de azért az, hogy elfárad a kezed, az már durva. Én még ilyet sose éreztem, pedig se én, se a lovam nem vagyunk magasan kvalifikáltak.

Nem feltétlenül csak kvalifikáció, hanem lótermészet kérdése is.
Az én lovam pl. lassít, megáll sss-re is, fordul csizmára, testsúlyra (marhára nem képzett, csak szimpla terepló). Soha nem fog sokat, laza száron lehet lovagolni az idõ 99 %-ában. De egyszerûen betonfejû, makacs, és ha bekattan valamitõl, akkor olyanokat csinál, amiket már fentebb írtam. :D
Pl. elvisz. Én ilyenkor próbálom körre venni, extrém esetben behajlítom a fejét valamelyik oldalra, és ott megpróbálom megtartani... na, én akkor húzom, vagy sem? :D

#1747 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:02

ha a nullánál nagyobb erõt érzek a kezemben (akár 1 gram akár 1 miliméter) akkor arra megközelítõleges (!) szinonímaként elfogadom a húzást, még ha a pontos kifejezés a kitart-rövidít stb is. de rendben elfogadom, hogy valaki baromira ragaszkodik a pontos szakkifejezésekhez. oké, akkor majd velük úgy beszélgetek,hogy ezeket a szavakat használom. a mezei emberrel meg majd úgy hogy ici-picit húz, kicsit jobban húz. vagy majd a Penny lovasiskolából idézek: félfelvétel: nyomkodd a szivacsot!

#1748 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:03

megtartás- kitartás = te húzod magad ...tégedetet is húznak :D ...húzó erõ

Húúú.
:D

#1749 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:04

Nev! Felétek egy normális lovacska sincs? Vagy te lovagolod le a problémás lovakat? A zabla áthúzása a ló száján témához: két lovon ültem eddig életemben, aki hajlamos volt...az egyiknél kicseréltem a zabláját, amivel a tulaj lovagolta, egy csavart zablát, csikóra. na õ egész úton visszaakart fordulni, és legnagyobb döbbenetemre, elsõ ilyen élményem volt, áthúztam a zablát a száján. más kérdés, hogy lehet nem ellenkezõ irányba kellet volna fordítanom, hanem amerre fordulni akar, arra kis körre veszem...de sokszor van olyan is, hogy terepen, a barátaira figyel az ember, beszélget, vagy gyorsan történnek a dolgok, nem reflexszerû a jó válasz....ugyanez a ló a csavart zablájával nem próbálkozott a gazdijánál elindulni, hazafelé, mondjuk én inkább szenvedtem volna vele csikózablával, tanítgatva, mithogy eszközhöz nyúljak... a másik a hafi kancám, akit úgy vettünk, hogy pálcást használtak hozzá, mert ellenszegült, ha vmi nem tetszett neki. mai napig pálcással lovaglom, mert nem volt még kedvem kipróbálni, mit szól a csikózablához, más kérdés, egyszer sem húztam át a pálcást a száján, mert nem kellett, mert nem kértem tõle olyat még eddig, amit tudtam nem akar majd csinálni. szóval sztem, egy kis tanítással a pálcás elhagyható, ez is olyan, hogy nem mindig maximalista, az aki hobbi lovas....

#1750 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:08

szerintem azért van kitartás húzás nélkül. A ló optimális képzés meneténél mindig a lóhoz igazitják a szárat és nem forditva. Amint a ló felajánl( és tényleg valami hasonló dolog mint ez a szó) egy rövidebb keretet, vagyis a szárat rövidithetem a nyak hosszához és ott megtartom, nem húzom. Mert az már kényelmes a lónak. Az egy másik dolog, hogy lehet és kell is 'játszani' a szárral. rövidítem, engedem. de csak mindig a ló által elfogadott mértéki. ésigy tovább. ebbõl lesz a száron megy/van a ló a gyeplõ súlyával vagyis annyit fog érezni a lovas a végén, mintha csak a gyeplõ súlya lenne a keezében :) ez nagyon röviden lett irva. húzással nem fog mûködni, mert a ló fog ellentartani, betartani :D
van kitartás, ami nem húzás. durvább esetben a ló huzná a fejit de megtartom de!!! nem húzom és leszakad a vállam. erre mongyák fog 30 kilót. jó lovaglással ez lecsökken 30 dekára.

Eddigi tapasztalatom szerint ha a lohoz igazitom a szárat amit ö" felajánl" az NAGY RÉSZT szár engedéssel végzödik! A lo a kissebb keretet munka közben soha nem ajánlotta magátol csak a HUZOM engedem,HUZOM engedem játékra,ahogy te irtad/röviditem engedem/

#1751 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:10

Nev! Felétek egy normális lovacska sincs? Vagy te lovagolod le a problémás lovakat?

??? mondtam én ilyet? :D átlagban ez a ló is pl tök normális, fél év alatt elõször volt zizi.
a másik az meg egy tündér. imádom mikor a lesétáltatásnál a száron a csattot fogom, lóbálom a lábam és tudom hogy összedõlhet felborulhat bármi õ meg se fog moccanni :) (a másikkal sajnos ez a csattot fogós dolog most télen nem mûkszik mert az egyik ajtónál lóevõk vannak)

de megint ki kell hangsúlyoznom, hogy nem vagyok übertapasztalt, sajnálom, ha vkiben ezt az illúziót keltettem. és azért a negatív példákat írom le, mert azok hagynak bennem méyebb nyomot, úgy összességében az országos helyzet tényleg lehangoló.
de hát felõlem nyissunk egy "ma nagyon jót lovagoltam" ömlengõs topikot.

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 12:13.

#1752 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:11

Pl. elvisz. Én ilyenkor próbálom körre venni, extrém esetben behajlítom a fejét valamelyik oldalra, és ott megpróbálom megtartani... na, én akkor húzom, vagy sem? :D

nem erről volt szó a fentiekben.

én pl soha nem vettem még körre a lovat, ha esetleg régebben kicsit megiramodott a kelleténél jobban. nem tartom célszerűnek. nincs mindig sima nagy rét :) a fejbehuzással full vágtában, vagy amikor visz a ló azt se csináltam és eléggé veszélyesnek tartom. inkább rángasd meg a fejit rendesen, hogy kizökkenjen a tutulásból :D de a legeslegjobb, ha nem jutsz el addig, hogy elvigyen. ez a tuti móccer elvitel esetére :)

sokféle "elragadás" van. van amikor a körre vétel is életveszély. és stb.

Edited by PozitívFeri, 2010 január 25. - 12:13.

#1753 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:11

Az más, vészhelyzetben bármi lehet. De nem innen indultunk.
*ez még Gisarinak.
Amúgy én is inkább próbálom kikerülni az ilyen szitukat. Pl. ha a ló kicsit tele van, akkor az elsõ vágtákat olyan helyen kezdeményezem, ahol nem kerülhetünk olyan vészhelyzetbe. Legtöbbször lejtõn fölfele ugratom be elõször. HA nagyon tele van, akkor kicsit lekörkarámozom felülés elõtt. Nem azért, mert gyáva vagyok, de minek huzakodni, ha nem muszáj?

lo a kissebb keretet munka közben soha nem ajánlotta magátol

Akkor se, ha csizmával hajtod bele a szárba?

Edited by ori, 2010 január 25. - 12:17.

#1754 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:19

van egy pacc, aki ha egy napot áll másnap már fél órát kell vágtázni vele, és érzed hogy a ló bizony még mindig nem fáradt el.
az egyik oktató ki akarta hajtani vágtapályán a lovat, hátha az segít.
azt mondta próbálta, de nem lehet, mert begõzöl, és úgy veszi a kanyarokat, hogy önmagára is életveszély.
hiszek neki. nem vonom kétségbe a tapasztalatát. na ezzel a lóval mi a fenét lehet kezdeni?

(lehet nem boxban kéne tartani, hanem legelõn, de még karám sincs ehh... alapból napi 3-4 osztály után nem csoda , hogy egy nap állástól begõzöl) de már megint csak panaszkodom hol a pozitív topik??? :)

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 12:20.

#1755 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:19

én pl soha nem vettem még körre a lovat, ha esetleg régebben kicsit megiramodott a kelleténél jobban. nem tartom célszerûnek.

Juj ezzel én mennyit szívtam :D Amikor hozzám került az egyik lovam, elõszeretettel viselkedett mogorván lovaglásnál (megiramodott 120-szal és rákezdett egy kis bakolássorozatra pl :D). Ezért bennem volt, hogy sokszor körre fordítottam. Edzõm mindig mondta, hogy nem, nem és NEM! De elég nehéz volt, mert már-már automatikus reakció volt tõlem (voltam cirka 17 éves xD).

Aztán pár hónappal késõbb egy versenyen pont az elsõ akadály elõtt a tribünrõl valaki véletlenül kicsit ráijesztett a jószágra, az meg mint akit seggbelõttek megindult. Küzdelmes pálya volt, de végülis jó. A végén amikor edzõmmel átbeszéltük, mondtam, hogy hát gondolkoztam hogy lefordítom, de aztán inkább mentem, mert már közel volt a startvonal. Reakció: Helyes, te már nem lovagolhatsz több kiskört ezzel a lóval, mert kimerítetted a kvótát :D

#1756 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:20

Akkor se, ha csizmával hajtod bele a szárba?

Számomra azt nem magátol teszi,nem ö ajánlja fel hiszen az én csizmámtol az én kezem által megadott keretbe lépbele! ???

#1757 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:21

1, Eddigi tapasztalatom szerint ha a lohoz igazitom a szárat amit ö" felajánl" az NAGY RÉSZT szár engedéssel végzödik!

2, A lo a kissebb keretet munka közben soha nem ajánlotta magátol csak a HUZOM engedem,HUZOM engedem játékra,ahogy te irtad/röviditem engedem/

1, mindig engedéssel kell, hogy végzõdjön, de nem a szár meglöttyenéséig, hanem az izomzat ellazitásáig. ez tökéletesen elegendõ mert engedõ :)
2,ha húzod, húzzad, a te dolgod. nem azt mondtam, hogy soha nincs húzás mert olyan még nem született aki ne húzott volna és nem fog húzni. De a húzás nem= a megtartás/kitartás valójával. Van!! ugyanis megtartás/kitartás a lovazásban is.
Gondolj bele, ha esetleg ültél egy tuti jól képzett "angol" lovon. Ahogy veszed fel a szárakat finoman ,a ló ugy fogja magát/nyakát röviditeni. stb, egyszerûen nem érzel/érezhetel HÚZÁS-t. csak a szárak súlyát. van ilyen. vagy inkább emeled a szárakat és nem húzod.
de kinek mi a húzás.

#1758 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:25

de kinek mi a húzás.

ennyi

#1759 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:27

1, mindig engedéssel kell, hogy végzõdjön, de nem a szár meglöttyenéséig, hanem az izomzat ellazitásáig. ez tökéletesen elegendõ mert engedõ :)
2,ha húzod, húzzad, a te dolgod. nem azt mondtam, hogy soha nincs húzás mert olyan még nem született aki ne húzott volna és nem fog húzni. De a húzás nem= a megtartás/kitartás valójával. Van!! ugyanis megtartás/kitartás a lovazásban is.
Gondolj bele, ha esetleg ültél egy tuti jól képzett "angol" lovon. Ahogy veszed fel a szárakat finoman ,a ló ugy fogja magát/nyakát röviditeni. stb, egyszerûen nem érzel/érezhetel HÚZÁS-t. csak a szárak súlyát. van ilyen. vagy inkább emeled a szárakat és nem húzod.
de kinek mi a húzás.

Értem amit itt most irsz,de azt én kérem töle azzal hogy megemelem a szárat.

#1760 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 12:27

bár...

1, mindig engedéssel kell, hogy végzõdjön, de nem a szár meglöttyenéséig, hanem az izomzat ellazitásáig.

ha ellazítod az izmod akkor elõtte erõt fejtettél ki ergo HÚZTÁL :D jóvanna jóvanna csak kitartottál :)
még egy pofon a sz*rnak!

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 12:28.