Edited by Peter13, 2009 augusztus 28. - 13:01.

Tükör által homályosan
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 12:59
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 13:18
Amen.
(Porfelhö szerint ez helyesen: ENTER)
Gondolkodj el kedves QS a következö jelensegen.. ha megerted az okat, azt is megertetted messzemenöen, miert esnek itt egymasnak egyesek.. es miert nem masok.
Miert van az, hogy a Te terjedelmes irasaidat mindenki szivesen olvassa es soha, senki nem tamadott meg ertük.. tudtommal.
(legalabbis a lovakrol-lovaglasrol szolok miatt)
Masok viszont irasaik miatt tamadtatnak es tamadnak.. miert?
Kedves Peter13, oszinten szolva, foggalmam sincs, menyien olvassak el, vagy nem az en irasaimat.
Amit irtam, azert irtam, mert amikor probalunk elolvasni tapasztalatokat, utana masik 20 vagy 50 veszekedo, lehuzo , serto vagy csak hatsoszandeku piszkalodas olvashato..
S ez azert szomorit el, es jott ki belolem, mert MINDEN topicban ez lesz az eredmeny...
Mar lassan egyre tobb embert ismerek meg errol a forumrol szemelyesen, es latom, hogy mindenkinek van igenis pozitiv oldala, valamilyen tapasztalata, ami a masiknak nincs, mindenki nagyszeru ember, es elkepeszto jo csapat lehetne osszetartassal, megha egyik angolos a masik westernes is..
Most amikor ott voltam pl a Hidegveru versenyen, bemutaton, anyira jo volt latni eloben Mez lovat, Szoket, es a regi tortenet utan , ahogyan a dolgok indultak szamara , milyen csodalatos vege lett... nincs vege, hanem milyen milyen nagyszeru parost lattam..
Ez csak egy pelda a sok kozul..
de latom, milyen szethuzas, lehuzas , negativ hozzaallas van a lovasok kozott..
Ezert eppen megemlitettem Csikaszeknak, nagyon felnek hazamenni, es otthon dolgozni lovakkal, lovasokkal..
Mert csak a hibat keresik szinte, csak azt latom, ki hogyan dobalozhat kokemenyen...
ha pedig elolvassak az en torteneteimet, azt tisztelettel megkoszonom, es orulok ha valaki oromet talal benne!! Jo erzes megosztani..
Csakhogy szerintem masnak is... mas is ezert irja le, vagy akar mas okbol... Szerintem az teljesen mindegy...
Nem haraggal irtam, vagy felindulva, csak szomorusaggal, csendben...
hogyan is lehetne maskent az interneten... bar megtephetnek valakit

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 13:34
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 13:43
Különben is minél többet tud valaki, annál butábbnak érzi magát!
No ezt az erzest itt hamar megtanultam... es ez egyre fokozodik.. akar a helyzet

Csak a tükör tisztítása végett: a kép május 1.-én készült.
Aki még csak 4*4 m en boxban tartott állandóan ugyan azon a kaján tartott lovakat látott annak ez a tény nem jelent semmit. Ezért, aki esetlegesen ebbe a kategóriába tartozik,hogy ne haljon meg hülyén elmagyarázom:
A ridegtartású lovak bizony nem mindíg ugyan abban a sújban vannak.
Nálunk, de szerintem máshol is, álltalában a legtöbbet, meglepõen nem télen, hanem a tavasz elején adnak le (akkor a leg soványabbak), ennek pedig az az oka, hogy "kiéhezve" a zöldre, ahelyett, hogy normálisan ennének, a pár miléméteres elõbújó zöld sarjakat keresik, csipegetik.
Ilyenkor hiába tennél/teszel be nekik bármilyen szénát csesznek rá. Így mire rendesen feljön a zöld, addig elég sokat képesek leadni.
Hozzátenném még ilyen "szar kondiban" is gondnélkül megtesznek ha kell napi 40-80 km-es távokat nem könnyû terepen is.
Ezt a jelenseget 100% -ig alatamasztom

Foleg ha a lovak meg rendszeresen vannak terepen lovagolva, foleg hegyi fol-le nehez terepen, akkor aztan... No meg hat igen, a szorvaltas az hirtelen nagy vizualis gondot okoz

Jon a para "nezessuk meg a fogait ... " stbstb

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 14:45
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 15:24

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 15:48
Mert van benne egy logikai hiba: ugy teszel, mintha engedetlen, fegyelmezetlen, bizalmatlan, tanulatlan lovadat csakis palyan lehetne megnevelni.. ez nem igy van, bar igaz, hogy palyan könnyebb.
Az alapokat ott könnyebb letenni, de ez nem eleg ahhoz, hogy terepen is tisztelettudo es kooperativ legyen a lovad: ott mas ingerek erik, mas helyzetbe kerül.
Szamtalanszor lattam, pl Isaszegen, hogy palyan nagyon engedelmes lovak terepen kezelhetetlenne valtak.. a palyan egyszerüen megszoktak egy ritualet.. nem ertettek, hogy terepen ugyanezt varjak el tölük.
Mondhatnam idomitasuk csak a felszint valtoztatta meg.. nem hatolt melyre.
Ez olyan, mint amikor a hadgyakorlaton mindenki hös.. aztan az elsö puskalövesre elszalad az igazi csataban.
A loneveles tehat (szerintem) komplexebb.. aki terepen rosszul csinalja, rosszul csinalja palyan is.
Csak ott nem latszik..
Ezt talaltam:
http://www.buschreiter.de/klimke1.htm
"Von allen habe ich eine konsequente Ausbildung erfahren, die ausgerichtet ist, ein intensives Vertrauensverhältnis zwischen Pferd und Reiter zu entwickeln und die Pferde niemals zu überfordern. "
Leforditom: "Következetes kepzest kaptam; ez föleg arra iranyult, hogyan kell intenziv bizalmi viszonyt kiepiteni lo es lovasa között es a lovakat soha sem tulterhelni."
Igen: a bizalom.. a lo hite, hogy lovasanak atadhatja magat.. hogy lovasara bizhatja magat.. nem lesz semmi baj.
Terepen magasabb szintü a vizsga.. könnyebb megbukni.
Mellesleg: Ingrid kijar a felkeszülesi szünetekben terepre versenylovaival is.. csak egy kis agyszellöztetesre.
Es akkor legeleszni is hagyja öket..
Edited by Peter13, 2009 augusztus 28. - 15:56.
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 16:10
Egy anya, egy nõ egészen máshogy viszonyul szeretteihez, mint egy férfi. S ez igaz az állataikra is, igaz a lovaglás megélésére is. Egy férfi ne tutujgassa a lovát!
Meg az a szerencse, azert egy nyelvet beszelunk

A hobby tereplovasoknak nincs szüksége a pályamunkára!
Nyár derekán volt szerencsém 10 napig lovastúrázni. A csapatban voltak olyan lovasok is, akik sokat dolgoznak a lovukkal pályán, nagy hangsúlyt fektetnek az idomításra.
Túra alkalmával óhatatlan, hogy a lovat vezetem s én elõtte sétálok. Jobb esetben elõtte.
Rosszabban, zászlóként lengedezek, és izomból próbálom fegyelmezni a dögöt.A "pályamunkás" lovasok lazán minden gond nélkül megoldották a feladatot.A lovuk szó szerint árnyékként követte õket.Ha kellett elõre, ha kellett hátra léptek.A kötél nem feszült meg, de nem is taposta le a ló a sarkukat.
Vért izzadtam! Tört elõre a lovam. Elkönyveltem, hogy az enyém az egy telivér apaságú magyar félvér, és hát mint ilyen, "van benne élet". A hatodik nap felé, kezdtem unni. Megkérdeztem egyiküket, hogy ezt hogy érték el a lovukkal.(hozzáteszem addig egyikük sem "okoskodott", és nem akarta korrigálni a bénaságomat.pedig lett volna mit)
Elmondta és még sok más lovas dologról is beszélgettünk.
Hazajöttem és kipróbáltam.Egy hét után a lovam árnyékként követett. Lassan felléphetnék ezzel a számmal a cirkuszban!
Hobby tereplovasoknak nagy szükségük van a pályamunkára!![]()
kössz..... ;)
Itt egy lo sem megy elottunk, vagy lobogtat minket. Ha van ilyen problemaja a lonak, azt azonnal orvosoljuk, par nap mulva nyoma sincs a "repulosarkany" effektusnak .
De ehhez semmi koze nem szokott lenni a palyamunkahoz..
Ebben Peter13-al maximalisan egyetertek!
"A trail kapu kinyitása maximum 30 lovasnak nem okoz gondot, miközben biztosan fel tudnék sorolni legalább 300 western nyeregben lovagló lovast. Márpedig aki nem tud egy kaput lóháton kinyitni és becsukni, az nem tud még alapszinten sem lovagolni."
Ez tok kool .. akkor en tudok alapszinten lovagolni... Az osszes lovunk szinte iranyitas es segitsegadas nelkul tudja a dolgat, amint kozeledunk barmilyen kapuhoz, s ezt igyekszunk elerni minden betanitando lonal ...
No most buszke vagyok magamra /magunkra
Ez pozitiv... ugyertem YO erzes

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 16:25
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 18:02

Edited by QuarterSister, 2009 augusztus 28. - 18:16.
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 18:52
Kivételesen van igazság abban amit írsz.Sheriff irasa tetszett.. a tied (Nador) nem.. beee..
Mert van benne egy logikai hiba: ugy teszel, mintha engedetlen, fegyelmezetlen, bizalmatlan, tanulatlan lovadat csakis palyan lehetne megnevelni.. ez nem igy van, bar igaz, hogy palyan könnyebb.
Az alapokat ott könnyebb letenni, de ez nem eleg ahhoz, hogy terepen is tisztelettudo es kooperativ legyen a lovad: ott mas ingerek erik, mas helyzetbe kerül.
Szamtalanszor lattam, pl Isaszegen, hogy palyan nagyon engedelmes lovak terepen kezelhetetlenne valtak.. a palyan egyszerüen megszoktak egy ritualet.. nem ertettek, hogy terepen ugyanezt varjak el tölük.
Mondhatnam idomitasuk csak a felszint valtoztatta meg.. nem hatolt melyre.
Ez olyan, mint amikor a hadgyakorlaton mindenki hös.. aztan az elsö puskalövesre elszalad az igazi csataban.
A loneveles tehat (szerintem) komplexebb.. aki terepen rosszul csinalja, rosszul csinalja palyan is.
Csak ott nem latszik..
Ezt talaltam:
http://www.buschreiter.de/klimke1.htm
"Von allen habe ich eine konsequente Ausbildung erfahren, die ausgerichtet ist, ein intensives Vertrauensverhältnis zwischen Pferd und Reiter zu entwickeln und die Pferde niemals zu überfordern. "
Leforditom: "Következetes kepzest kaptam; ez föleg arra iranyult, hogyan kell intenziv bizalmi viszonyt kiepiteni lo es lovasa között es a lovakat soha sem tulterhelni."
Igen: a bizalom.. a lo hite, hogy lovasanak atadhatja magat.. hogy lovasara bizhatja magat.. nem lesz semmi baj.
Terepen magasabb szintü a vizsga.. könnyebb megbukni.
Mellesleg: Ingrid kijar a felkeszülesi szünetekben terepre versenylovaival is.. csak egy kis agyszellöztetesre.
Es akkor legeleszni is hagyja öket..

Pálya nélkül is lehet idomítani, csak nehezebb, lassabb. Ezzel Te is egyetértettél.
Ha valami könnyebb és célravezetõbb, akkor miért ne alkalmaznám? :confused:
Vagy Te is azon honfitársaink közé tartozol, akiknek a szlogenjük, hogy " ami kerek azt cipeljük, ami szögletes azt gurítsuk"?
Neeeem.Te nem vagy ilyen .
(csak mint érdekesség jutott eszembe, hogy hónapok óta ez a hozzászólásom volt az egyetlen, amiben õszintén írtam a saját fejlõdésemrõl.tudom kis semmiség, tudom alap dolog már régen tudni kellett volna, tudom amerikában ezt pik-pak azonnal orvosolják , akár marhaterelés közben is, de nekem ez is eredmény.
kellett nekem õszintéskedni.persze tudom, hogy ez építõ jellegü pozitív kritika. :yeah: na sebaj én õrülök neki, hogy ha kis léptekkel is, de fejlõdök. :kocc: A maraton futása is egy kis lépéssel kezdõdik!

Péter! A kedvemért írsz majd Te is valamit a fejlõdésedrõl?! Tudom, hogy rég volt, meg hogy már lezárult, de ha visszaemlékeznél, és írnál róla, megköszönném. Biztos sokat tanulnék belõle. Köszönöm
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 19:20

Edited by QuarterSister, 2009 augusztus 28. - 19:45.
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 20:07
Valamit rosszul csinálhattál.Egy hét után a lovam árnyékként követett.

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 20:21
Idomítani lehet, hogy lassabb, de, hogy terepen a társaddá váljon.....Kivételesen van igazság abban amit írsz.
![]()
Pálya nélkül is lehet idomítani, csak nehezebb, lassabb.
Társaddá, aki nem ugrik helybõl 6 métert ha majdnem rálép egy fácánra, Nem ugrik a bokorba ha elsütnek mellette egy pisztolyt, nem veti magát az árokba ha a füle mellett szól a karikás, egy pisszentésre ugrik vágtába, majd ugyanígy áll vissza a "csumából" is. Ott és akkor amikor én akarom.
Közzétéve 2009 augusztus 28. - 21:01
Közzétéve 2009 augusztus 29. - 0:02
QS, ez nem ér ...
Ugyanazzal a történettel kétszer is megríkatni ...
Ooo Draga Varazslo

Ha csak ra gondolok...
S azota a tulaj eladta.. hogy hova.. kinek... a Szellemek tudjak...
off vege
Közzétéve 2009 augusztus 29. - 12:23

(És köszi a patakaparót!)
Kiszámítható – kiszámíthatatlan
Felteszek egy találós kérdést, s kérlek, hogy válaszolj rá kapásból! Ne nézd meg elõre, hogy nekem mi a véleményem, nem akarlak befolyásolni! A válaszodhoz a hozzászólásom címének két szavát használhatod csak! Semmi más szót nem.
Tehát a kérdés: Milyen legyen egy lovas?
Folytatás, válasz lejjebb...
Nos? Mit válaszoltál?
Gondolom azt, hogy kiszámítható. Helyesebb, mintha a másikat választottad volna. De rosszul válaszoltál. Gondolom most meghökkensz,elgondolkodsz, s arra a döntésre jutsz, hogy hülye vagyok. Hiszen nyilván jobb az, ha egy lovas kiszámítható, mintha kiszámíthatatlan lenne. A ló nyilvánvalóan sokkal rosszabbul tûri az utóbbi lovas tulajdonságot, mint az elõbbit. Ezzel ugyan én is egyetértek, de a válasz akkor is rossz. Elmagyarázom, hogy miért.
A helyes válasz nem az egyik vagy a másik szó, hanem a kettõ együtt. Érdekes módon a lovasok számottevõ része a gyakorlatban valóban a két szóból álló választ adja, persze tök rosszul. A kezdõ és/vagy képzetlen lovasok ugyanis kiszámíthatóan kiszámíthatatlanok. Emiatt a lovuk mindig feszült alattuk, feje örökké fenn, háta beesve, s mindig kész a menekülésre. Nem tudja, nem érti, hogy mi miért történik, mit akarnak tõle valójában. Csak abban biztos, hogy ha a lovas a hátán a van, akkor az nem jó neki.
Szerintem a jó válasz ez: A lovas legyen kiszámíthatatlanul kiszámítható! Jó hülyén hangzik, de szerintem ez fogja meg a lényeget.
Nekem Tóth Lajos sokszor elmondta, hogy ne lovagoljak kottából. S ne hagyjam, hogy a ló kottából teljesítsen. Pl. ha én ugrásváltást kérek nagykörrõl az aréna közepén, akkor a ló egy idõ után levágja, hogy mirõl van szó, s elkezd az ugrásváltás után az új belsõ vállára esve behúzni a kör belseje felé. Kiszámíthatónak gondol engem, s próbál megfelel, elébe menni a következõ feladatnak. Nem hibázik õ, csak akar. S ezzel mégiscsak hibázik. A vége ugyanis az lenne az ilyen ugrásváltásoknak, hogy a két szabályos körbõl álló nyolcas helyett egy elnyújtott, az aréna két átellenes sarka felé kitüremkedõ nyolcas lenne az eredmény. Egy idõ után pedig az ugrásváltás pillanata elõbbre kerülne, a ló hamarabb akarna ugrást váltani. Még be sem fejezi az egyik kört, túl hamar egyenesre állítja magát, s még javában a félpálya elõtt megcsinálja az ugrásváltást, s máris kezdi levágni a következõ kört. Ennek az ellenszere az, ha az elsõ erre utaló jelet követõen azonnal (még inkább ennek bekövetkezése elõtt) változtatunk a feladaton. Pl az ugrásváltás után nem kezdjük meg a másik kört, hanem szembe egyenes vonalon a falig megyünk, s ott megállunk. S ezt a két technikát kiszámíthatatlanul váltogatjuk. Ekkor a ló nem tud kottából teljesíteni. Mert vagy megkezdjük a következõ kört, vagy megállunk. S õ az utolsó pillanatig nem fogja soha tudni, hogy mi is lesz a döntésünk. Ugyanakkor kiszámíthatóak is vagyunk számára, hiszen az ugrásváltást elõkészítjük, adjuk a segítséget jó helyen, jó ütemben, azaz a ló pontosan tudja, hogy ugrásváltást kell csinálnia. De nem tud helyettünk elõre dönteni, nem tudja a saját akaratát ránk erõltetni. De ugyanez a helyzet pl. a stopok esetében is. A stop tanításakor nekilovagolunk a falnak, vagy még inkább a saroknak, a végén kissé gyorsítva, s a lovat hagyjuk magától megállni. Így nem kell a szárral tépkedni, nem kell semmit csinálni, magától megtanulja, hogy a seggét le, maga alá kell engednie, különben felkenõdik a falra. A ló ebbõl hamar azt veszi ki, hogy a fal felé lovaglás tuti megállás lesz. Ezért idõnként, számára teljesen kiszámíthatatlanul mégsem állunk meg, hanem a fal elõtt körre váltunk. Vagy egyszerûen nem lovagolunk el mégsem a falig, hanem sokkal elõbb kérjük a stopot. Ekkor is kiszámíthatatlanok vagyunk abból a szempontból, hogy mi után mi következik. Csak annyiban lehet bizonyos a jószág, hogy a stop segítségre neki meg kell állnia. Mert különben mehet hátra, rollback-elhet, s újra mehet hátra. Egyszerûbb már akkor neki csinálni egy rendes stopot, s kicsit álldogálni a jutalmul kapott szbadidõben.
Hát valami ilyesmi jutott ma reggel az eszembe. Átírtam párszor a kottát, nem kis zavart okozva a kottaolvasásban jelentõs elõmenetelt tanúsító Joshua fejében.
Ma nagyon jó napom volt eddig. Joshuával igen jól sikerült az edzés, a fenti taktika nagyon jól bevált. S egy ideje elkezdtem Bobbyt is lovagolni, s ma valami frenetikus elõrehaladást tapasztaltam nála. Lajos azt tanácsolta nekem, hogy adjam el, mert nem lesz igazán kordában tartható, annyi az energia benne, olyan féktelen szenvedély tombol benne, ami gátja lesz a komoly munkának. Nem hittem neki igazán, s mindig azt mondtam, hogy én még adok esélyt ennek a lónak. Erre azért hajlottam, mert a féktelen természete ugyan számomra is megnyilvánult a földrõl munka során, de nyereg alatt soha. Földrõl dolgoztatva is megtett nekem is, Lajosnak is mindent, de szemmel láthatóan alig-alig tudott magán uralkodni olyankor. Egy hajszál választotta el mindig attól, hogy rohanjon, tomboljon. Ha nyereg került a hátára, akkor viszont mintha kicserélték volna. Kezes báránnyá vált alattam mindahányszor. Lajos ezt nem igen tapasztalta meg, õ jobbára csak a kezdeti, valóban féktelen Bobbyt lovagolta. Ma olyan gyönyörûen ment alattam, olyan szépen reagált a neck reiningre, hogy leesett az állam. Ráadásul világszép, valóságos gyöngyszeme a fajtájának. Kicsit féltem tõle korábban, hogy testi adottságai miatt messze nem lesz olyan hajlékony, mint Joshua. Bobby sokkal vaskosabb, tömörebb. A nyaka olyan alõttem, mint egy vasgyúróé. Egyzserûen úgy éreztem, hogy ilyen vastag nyakat, ennyire izmolt felsõtestet, nem is lehet jól hajlítani. De lehet! Óriásit haladtam vele ebben az utóbbi 2-3 lovaglás során, s ma különösen éreztem az elengedettségét, odaadását.
Közzétéve 2009 augusztus 29. - 12:56
QS! :yeah:

(És köszi a patakaparót!)
Kiszámítható – kiszámíthatatlan
Én a változatos, találékony, ötletdús és rugalmas, érzékkel reagáló, barátságos, de határozott, figyelmes, gondos , elõrelátó, követzetes, fokozatos és türelmes tulajdonságokra tanítom a végzõseimet ;)
Közzétéve 2009 augusztus 29. - 14:41

Közzétéve 2009 augusztus 29. - 20:38

Közzétéve 2009 augusztus 29. - 21:50

Közzétéve 2009 augusztus 30. - 9:09
Ismered... ;)
Melyik is ez a lovad, õt még nem ismerem?
Közzétéve 2009 augusztus 30. - 18:13

Edited by sheriff, 2009 augusztus 30. - 18:21.
Közzétéve 2009 augusztus 30. - 18:43
Burzsujok!
"Én a változatos, találékony, ötletdús és rugalmas, érzékkel reagáló, barátságos, de határozott, figyelmes, gondos , elõrelátó, követzetes, fokozatos és türelmes tulajdonságokra tanítom a végzõseimet "
Ezt mondom én is, csak két szóba sûrítve.
Na akkor eggyel több az amiben hasonlóan látjuk a helyzetet

Közzétéve 2009 augusztus 30. - 19:05
Sheriff, lehet megeCCer el kell olvasnom ezt
Én úgy értem, Sheriff arra gondol, hogy egy reining versenyen akkor várhatja el a lovától, hogy pl. stop után rá figyeljen, a jelet várva, hogy rollback, hátralépés, vagy nyugodt ácsorgás következik-e, ha a mindennapokban nem szoktatta hozzá ezek valamelyikéhez, kiszámíthatatlanul mindig mást kér. Akkor fog tudni szabályos köröket lovagolni, ha az ugrásváltást nem (vagy legalábbis nem mindig) a két kör metszéspontjánál gyakorolja, mert ha igen, akkor esetleg olyankor is átugrik a lova, ha folytatni szeretné a kört. Mindemellett nagyon következetesnek kell lennie, hogy az alkalmazott segítségek tisztán érthetõek legyenek a ló számára.
A hétköznapokban persze nem ilyen éles a helyzet, de ha pl. minden alkalommal vágtát kérünk a lovunktól a karám sarkától a kiserdõig

(Sheriff majd leírja, ha nem ilyesmire gondolt ...)

Közzétéve 2009 augusztus 30. - 19:14
Nocsak, nocsakÉn úgy értem, Sheriff arra gondol, hogy egy reining versenyen akkor várhatja el a lovától, hogy pl. stop után rá figyeljen, a jelet várva, hogy rollback, hátralépés, vagy nyugodt ácsorgás következik-e, ha a mindennapokban nem szoktatta hozzá ezek valamelyikéhez, kiszámíthatatlanul mindig mást kér. Akkor fog tudni szabályos köröket lovagolni, ha az ugrásváltást nem (vagy legalábbis nem mindig) a két kör metszéspontjánál gyakorolja, mert ha igen, akkor esetleg olyankor is átugrik a lova, ha folytatni szeretné a kört. Mindemellett nagyon következetesnek kell lennie, hogy az alkalmazott segítségek tisztán érthetõek legyenek a ló számára.
A hétköznapokban persze nem ilyen éles a helyzet, de ha pl. minden alkalommal vágtát kérünk a lovunktól a karám sarkától a kiserdõigakkor elõbb-utóbb magától kezd vágtázni azon a szakaszon, kérés nélkül. Persze leáll, ha mást kérünk, nincs is abból semmi baj, viszont ha versenyen "önállóskodik" a lovunk, az kizárást eredményez. De még ebbõl sincs semmi baj. Ám mi van akkor, ha a lovunk "megszokásból" vágtázni kezd egy bizonyos helyen, balról pedig jön egy teherautó?

Közzétéve 2009 augusztus 30. - 19:54
Én úgy értem, Sheriff arra gondol, hogy egy reining versenyen akkor várhatja el a lovától, hogy pl. stop után rá figyeljen, a jelet várva, hogy rollback, hátralépés, vagy nyugodt ácsorgás következik-e, ha a mindennapokban nem szoktatta hozzá ezek valamelyikéhez, kiszámíthatatlanul mindig mást kér. Akkor fog tudni szabályos köröket lovagolni, ha az ugrásváltást nem (vagy legalábbis nem mindig) a két kör metszéspontjánál gyakorolja, mert ha igen, akkor esetleg olyankor is átugrik a lova, ha folytatni szeretné a kört. Mindemellett nagyon következetesnek kell lennie, hogy az alkalmazott segítségek tisztán érthetõek legyenek a ló számára.
A hétköznapokban persze nem ilyen éles a helyzet, de ha pl. minden alkalommal vágtát kérünk a lovunktól a karám sarkától a kiserdõigakkor elõbb-utóbb magától kezd vágtázni azon a szakaszon, kérés nélkül. Persze leáll, ha mást kérünk, nincs is abból semmi baj, viszont ha versenyen "önállóskodik" a lovunk, az kizárást eredményez. De még ebbõl sincs semmi baj. Ám mi van akkor, ha a lovunk "megszokásból" vágtázni kezd egy bizonyos helyen, balról pedig jön egy teherautó?
Koszonom Varazslo!

Igen, en ezt ertem, (szerencsere) , vakahogyan ez meg logikus is .. (azt hiszem eheh

"Tehát a kérdés: Milyen legyen egy lovas?" , szoval ezert en ezt altalanosra vettem, miszerint ez minden teruletere szolo kerdes ..
Ezert gondoltam azt, ezt a "kiszamithatatlan de kiszamithato" dolgot mar jol belovagolt, tapasztalt lora ertenem.. De az ember mindig tanul, ha nem, akkor bisztosan megtudom miert nem.. nem hasznalom elegge a Zagyam most, es jelenleg a vizualis keszsegem is alabbhagyott

Koszonom megegyszer

ui: ez is persze teljesseggel logikus, amit irtal

""A hétköznapokban persze nem ilyen éles a helyzet, de ha pl. minden alkalommal vágtát kérünk a lovunktól a karám sarkától a kiserdõig

Edited by QuarterSister, 2009 augusztus 30. - 19:59.
Közzétéve 2009 augusztus 30. - 20:11
..meg a vízen is úgy megy át, mint a pitypalatty.Idomítani lehet, hogy lassabb, de, hogy terepen a társaddá váljon.....
Társaddá, aki nem ugrik helybõl 6 métert ha majdnem rálép egy fácánra, Nem ugrik a bokorba ha elsütnek mellette egy pisztolyt, nem veti magát az árokba ha a füle mellett szól a karikás, egy pisszentésre ugrik vágtába, majd ugyanígy áll vissza a "csumából" is. Ott és akkor amikor én akarom.

OFF off
Közzétéve 2009 augusztus 30. - 20:53

Közzétéve 2009 augusztus 30. - 23:09
Hû de nagyon gázul hangzik, de az összes lovam megcsinálja ezeket. Ezek akkor most nagy dolgok? Lehet, hogy fásultak?
Tuti, hogy azok.
Olvasnak? Sorolnak neveket Bucephalosztól Druppiig (akit állítólag Gyula bácsi lovagol?

Edited by Porfelhõ, 2009 augusztus 30. - 23:38.
Közzétéve 2009 augusztus 31. - 6:20
Közzétéve 2009 augusztus 31. - 6:30

Közzétéve 2009 augusztus 31. - 7:19
A felebaráti szeretet az nagy úrMellesleg jogos.
.
U. i. Bár nem rúgás.

Közzétéve 2009 augusztus 31. - 7:41
Közzétéve 2009 augusztus 31. - 7:58
Gondolod, hogy elmúlna a víziszonya, ha jó pénzért fogadnék egy edzõt és olyan ugrásváltásokat produkálnánk, hogy láttára még sheriff is elismerõen csettintene?OFF..meg a vízen is úgy megy át, mint a pitypalatty.
![]()
OFF off

(Különben is, ha nem tud mellette elmenni, akkor átmegy, akár vágtában is. Okos ló, na!) ;)
Most látom, hogy rendesen félreérthetõ voltam és te félre is értettél.Hû de nagyon gázul hangzik, de az összes lovam megcsinálja ezeket. Ezek akkor most nagy dolgok? Lehet, hogy fásultak?
Mau bezzeg nem.

(Nyilván ösmer....)
Közzétéve 2009 augusztus 31. - 8:41
Edited by tipara, 2009 augusztus 31. - 8:44.
Közzétéve 2009 augusztus 31. - 8:45
Sajnos igazad van!A zárjeles részre, érdemben.
Tényleg fos a kedvem - sokszor. A lovaglás miatt is. A westernlovaglás miatt konkrétan. Van-e, vagy nincs kellõ mértékû tudásom, tapasztalatom hozzá, hogy megítéljem, nem tudom, pillanatnyilag szinte totális inkompetenciát látok mindenütt. Szinte semmi nem az, ami. Röpködnek a szavak, sokszor öncélúan, a száraz tudástól majd meggyúl a papír és mindebbõl a gyakorlatban szinte semmi nem manifesztálódik. Gondolok itt arra, hogy tíz éve vajmi kevés változás történt a pályákon. (Nem szervezeti szinten, hanem a versenypályán.) Ma is ugyanaz az öt-hat ember lovagol pl. reininget úgy, ahogy azt kell. (Erre szokott az a replika jönni, hogy akkor gyere és mutasd meg! Nem tudom megmutatni, mert nem tudok "úgy" lovagolni. Vélhetõen nem is fogok.)
A baj oka talán abban rejlik, hogy a reining és azok "képviselõi" egy külön kasztot alakítottak, ahová a bejutás csak az õ általuk kiválasztottaknak lehetséges! "Exclusiv" club ahova nem lehet csak úgy bejutni!
Így volt ez az Iwiw-el is, csak azok meghívót adtak az embereknek, akik az Õ barátaikat meghívták... itt a meghívót nem osztogatják. -Jöhetsz, de.....- ez itt a baj, hiányzik a TÖMEGBÁZIS! :(
Közzétéve 2009 augusztus 31. - 8:51

Közzétéve 2009 augusztus 31. - 8:56
Tipara!Maugly és Packa hozzászólása felvet egy újabb kérdést.
Mennyire hagyjuk gondolkodni, dönteni a lovunkat, mennyire kezeljük társként?
Pl: az én lovam is kerüli, ha teheti a pocsojákat, de rábízom, az õ dolga miért kellene bele mennie minden egyes pocsojába, ami elõtte van. Õ ilyen, nem szeret belemenni én ezt elfogadom. Ha arról van szó, folyón simán átmegy, tóba belemegy, a pocsolyába is, ha rálovagolom, de nem várom el tõle, hogy "agytalanúl" mennyen elõre.
Egyébként én ebben is látom a különbséget a pálya és a terep ló között.
Nálunk terepen én adom a tempót és az irányt, a ló meg választja a legoptimálisabb utat.
Szélsõséges példa, de tapasztaltam már ilyet: profi pálya ló elveszlik terepen mert minden döntést a lovasától vár, de nem kitaposott földúton, hanem ha az ember tényleg árkon bokron megy, a ló sok esetben, szinte mindíg jobban meg tudja ítélni, hogy mi a biztonságosabb, hol mi van a talajon/talaj alatt, mert gondolkodik, õ is odafigyel magára és a lovasára, a kimondottan pályán lovagolt ló, aki mindíg kontrol alatt van (lenevelik az "önálló gondolkodásról" ilyen terepen (ahol a lovas nem mindíg látja elõre a buktatókat) képes botlani, elesni egy sima galyban is, mert nem figyeli annyira a terepet, azt csak a lovasától várja.
Ui: jó szarul fogalmaztam meg, de értsétek jól.
Ui 2 : Pocsolyára levetítve, süllyedtek már mellettem hasig, egy sima pocsolyának látszó, vízzel telt gödörben.
A Bala-Sa Természetes lovaglás elve kéne hogy érvényesüljön a ló/lovas együttmûködésekor!
1: Mindkettõ vigyáz a biztonságra!
2: A lovas megadja az irányt, a ló tartja az irányt
3: a lovas megadja a jármódot, a ló tartja a jármódot
Ha ez így van, akkor a helyzet megitélése szerint lép bele, vagy kerüli a ló a pocsolyát!
Ma még nem veszélyes, de idõvel akár édesvízi krokodilok/ (Nyaligátorok by Üvegtigris

Közzétéve 2009 augusztus 31. - 9:26
Mert akkor azt "állítod", hogy az összes militarys ló kész katasztrófa, hiszen mindnek kötelezõ pályán, díjlovas feladatokból is megméretteni!
Egyébként a lovaglás az amikor a lovas határozza meg a jármódod, a sebességet és at irányt...szrt a többi csak lovacskázás, amit én is szeretek, de a kettõ nem összetévesztendõ! ;)