Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Versek

• Please log in to reply
2021 válasz a témához

#1681 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 13:39

Jóvan, vaze, csak gondoltam, idenyilatkozom, ha már betévedtem, öcsibácsi.

#1682 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 13:41

De ennyiszer? :eek:

#1683 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 13:42

ja, karintizik a gépem, de most komolyan. vagy a fórummotor élbõl dupláz engem.

#1684 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 4. - 13:48

Nem engedem bántani Natost! a Repetitio est mater studiorum -------elve alapján!!! :D :ang: Különben is: Hát, maga megbolondult, hogy mindent kétszer mond?!? :II (zenei ismétlés jel kottákból)Jut eszembe még:...szökken a pentameter,Tóth Gyula bádogos és vízvezetékszerelõ!EZ oly gyönyörû, hogy belehalok, ha nem írhatom ide... ;) :kocc:

#1685 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 4. - 14:04

Arany János :TÉLI VERSEj, ej, garázda tél apó!Ki ördög hítta kelmedet,Hogy sz. Mártonnap tájba' hóBorítja házi telkemet? Hogy bámul a vén vaksi holdHópelyheken át, mint szitán!Pedig milyen jó szeme voltNyáron, szerelmesek után! Mily villogó szemmel lesettMinden sovárgót, csintalant;Tudta nélkül alig esettSzerelmi légyott és kaland. De most bezzeg bámulhat ám,Míg, amivel lát, kiapad, -Mégsem jön ifju és leány:Nagyon szabad künn a szabad. Sõt a fakó poéta semMotollál a négy végivel,Hanem bent ül kedélyesenS tollmardosó dolgot mivel: "Óh, természet halála, tél!Emígy kapaszkodik bele -"S te hófehér hó, mint AdélFehér, hideg hókebele..." Pedig jól tudja, a kötél,Hogy a lány keble nem hideg:Csak, persze, tiltja szép AdélKörmét annál hevitni meg. De én kemencém oldalánCsak fumigálom a telet;Megfér kivül szobám falán!Ne bántsa ezt a kis helyet. Most fázok, mert van benne módMig el nem ég félölnyi fám:Akkor... ha elrontom a szótÉs fázom, - nem az én hibám. (1850 nov.)

Edited by Tut, 2007 január 4. - 14:04.

#1686 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 14:09

Feribá!A bemben-ben az elsõ szótag valóban hosszú, ezzel nincs is gond. A második viszont rövid, nemdebár? És ez alapján a "bemben-a" = hosszú-rövid-rövid = daktilus. Vagy már megint nem látom a fától az erdõt?... :rolleyes:A másik versláb elnevezésérõl dunsztom sincs, de majd a kedvedért megnézem valahol. :D

#1687 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 4. - 14:27

Feribá!A bemben-ben az elsõ szótag valóban hosszú, ezzel nincs is gond. A második viszont rövid, nemdebár? És ez alapján a "bemben-a" = hosszú-rövid-rövid = daktilus. Vagy már megint nem látom a fától az erdõt?... :rolleyes:A másik versláb elnevezésérõl dunsztom sincs, de majd a kedvedért megnézem valahol. :D

Ezt a szót, hogy : jár-tom-ban hogy ütemeznéd?! mert ÉN: 2-2-1ÉS MOST?!?: jártomban, keltemben...?! mert ÉN: 2-2-2,2-2-1Sokkal föntebb, még az elõzõ oldalon +írtam, a mássalhangzótorlódás jelenségét, mint az ütemezést befolyásoló prozódiai(kiejtés, hanglejtés) effektust(hatást)... :D :yeah: Tréfa nélkül mondom (szólt Tréfás kedvû Jack :D ), nem bántásiból, EZÉRT jó dolog, ha az ember ismeri-tanulja a mesterséget...Apám mondta mindíg, ha valamit betliztem: aki NEM tud arabusul, NE beszéljen arabusul... ;) Erre én mindíg berágtam, és a problémás kérdésnek utánanézetm-tanultam :yeah: :ang: Ne fáradj, trocheus! Nnna! MOST OKVETLEN nézz utána, nem beszélek-é hülyeséget :gm:

#1688 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 14:39

NEM ÉRTEEEEEEEEEM!Amit Te ütemeztél, azt én is ugyanúgy tenném, de:zsebemben a bicska = 1-2-1-1-2-1A "zsebemben" szóban az elsõ szótag rövid, a második hosszú, az utolsó pedig attól függ, hogy a szó után mivel kezdõdik a következõ egység. Ha azt írtam volna, hogy zsebemben minden, akkor az utolsó szótag is hosszú lenne, de mivel azt írtam, hogy "zsebemben a" - és mivel az "a" magánhangzó, ezért nem értem, hogy miért akarod azt a nyamvadt utolsó szótagot meghosszabbítani... Érted már?És sajna a trocheus sem talált, mert az hosszú-rövid.A hosszú-hosszú-rövid, az a ionicus a maiore... (megnéztem) :)

#1689 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 14:45

Bocs, Öcsibá, de Smoftnál a pont. A "bembena" ben-je azért RÖVÍID, mert utána magánhangzó (a) következik. Ugyanis nem csak az adott szótag számít, hanem az is, milyen betü (magán- v. mássalhangzó) kezdõdik utána. Ha zsebemben-nel végzõdne a sor, akkor a -ben kétségtelenül hosszú lenne, de nem így történik.

Edited by Natos, 2007 január 4. - 14:50.

#1690 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 4. - 15:12

Úgy-úgy! Bizony! Ami igaz, az gaz!!! :D És mindjárst 2 pont, mert a trocheus is!!! :yeah: Jambus-trocheus, daktilus-anapestus...azt hiszem ezek a párok :yeah: Amúgy pont ez a célom, az ifjú titánnal! Szálljon vitába, keresse + az igazát igazoló forrást és olvassa fejemre az ostobaságot! :gm: Igen helyes! Aki hülye, haljon +! :dev: Viszont Õ EREDETIBEN a bicsKÁM alakot írja és ÉN az adott példát ütemeztem (metrizálom)...amúgy NEM állítottam, hogy a -ben a részletbõl a ben hosszú, csak hangot adtam 1 kósza gyanúnak...Én az eredetire vonatkoztatva mondám: Már a zsebemben a bicskám tágra kinyílik----2-1-1/2-2(?!?)-1/2-2/2-1-1/2-1(2?!?) a sorvégi rövid-hosszú az nem vita, mert az szabad verselési kérdés, a 2. verslábon belül a/ ben a / minõsítését könnyû elfogadnom, m,ert a beszéd lejtése utáni érzés is ezt sugallja, ettõl még a mássalhangzó-rotlódás fönnáll, és gyöngébb képességûeknek (mint pl. én :D ) okoz fõfájást... ;) De sebaj! (Tóbiás) NEM EZ volt a lényegi gond, a hexameter nem volt ki...

#1691 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 15:57

Pont azért van ott az az "a", hogy ne legyen mássalhangzótorlódás. :)A foghíjas hexameter ügyében meg rögtön igazat adtam. Az valóban elbambulás volt (két néprajz-tétel között :D).

Edited by smoft, 2007 január 4. - 15:59.

#1692 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 4. - 17:24

Pont azért van ott az az "a", hogy ne legyen mássalhangzótorlódás. :)A foghíjas hexameter ügyében meg rögtön igazat adtam. Az valóban elbambulás volt (két néprajz-tétel között :D).

Mostmeg én is rögtön igazat adok! :D 1:1!! Akkor elszív6juk a "békApipát"?!? :D :ang: :kocc:

#1693 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 18:04

El. :kocc:

#1694 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 4. - 20:55

El. :kocc:

ssszíííív,szííívvv,szív....phü, phüüüü, pfüühhh (fúj) :kv:

#1695 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 8. - 7:57

Zeng bele bátran a térbe, csahold fel a csillagokig.mit csillámló-szemû gazdád is zeng, hirdet örökké:Szép e világ, gyönyörû e világ, és nincs hiba benne !

#1696 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 8. - 8:12

De jó, mi ez?

#1697 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 17. - 14:54

Edited by smoft, 2007 január 19. - 16:50.

#1698 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 19. - 11:55

Annyira szörnyû lett, hogy egy szóra sem méltatjátok? :rolleyes:

#1699 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 19. - 13:02

Annyira szörnyû lett, hogy egy szóra sem méltatjátok? :rolleyes:

a mûvészet célja/értelme/módja: az egyedit általánossá, az általánost egyedivé tevésszámomra a két dolog közül, egyik sem igaz a szóban forgó szövegrehasznál OLYAN eszközöket, manírokat, ami a költészetre utal, de attól még SZÁMOMRA nem lett AZHogy aztán helyesebb lett volna tartanom magam a jóakarat elvéhez: Ha nem tudsz jót mondani---halgass!azt TE tudod(érzed) :rolleyes: ((((bocs :ang: ))))

#1700 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 19. - 13:53

Hát, igazad van. Ez most nem művészkedés céljából készült. Lehet, hogy mégis inkább az ősök fája alá kellett volna tennem. De ott sem érdekelnek senkit az ilyen gondolatok... :(***Ja, majdnem kifelejtettem: miért haragudnék? Minden szubjektív. Nekem ennek a dalnak a születése segített valamiben, ami miatt nem akartam csendben maradni (ebben az esetben nem érzem úgy, hogy jobban tettem volna, ha hallgatok, de egyáltalán nem várom, hogy mindenkinek tetsszen - de hátha).Mivel a negatív vélemény is vélemény, ezért köszönöm, hogy leírtad. Igazán jót tesz, ha nem csak pozitív kritikát hall az ember. Tanít. :)

Edited by smoft, 2007 január 19. - 14:02.

#1701 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 19. - 15:14

Nem a vélemény negatív, a hozzáállásom asszem ölég kultúrált, mértéktartó, visszafogot, ha nem túlzás: kedves. :D Az értékelés "negatív". Avagy inkább helyére tevõ, mivel te is érzed és írod: talán nem itt a helye... Sokak jellemzõ hibája, hogy némi ritmusosság, kis zenei hangzás, ütemesség, rím beszerkesztésével versnek nyílvánítanak SZÖVEGEKET... :rolleyes: ERRÕL NEKEM MINDÍG AZ JUT ESZEMBE: TUDOK LOVAGOLNI!! mondják tömegek, akik már ÜLTEK lovon és HALADT velük A LÓ, és NEM ESTEK LE... Mint ahogy AZ sem tánc, amit a diszkóban a bepiált ifjúság mûvel (vonaglik) hanem a tánc giccse (szükségtelen és rossz utánzás)Nah (így írják chat-ekben, nemde?!?), de minek is beszélek én...még OFF-nak veszik oszt WARN a fejemre :dev:

#1702 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 19. - 16:49

Úgyis tudod, mire gondoltam... Ettõl a vers-nem vers kérdéstõl meg kicsit kezdek a falra mászni (de ezt is csak úgy kedvesen jegyzem meg). :)

#1703 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 19. - 22:01

Úgyis tudod, mire gondoltam... Ettõl a vers-nem vers kérdéstõl meg kicsit kezdek a falra mászni (de ezt is csak úgy kedvesen jegyzem meg). :)

Sajnálom, azt hittem VAN affinitásod a "szakmához" IS nem csak a mûvészethez... :ang: Amúgy, én imádok dalolni, de oly szörnyû fa-hangom van, mint aminõ bot-fülem, ezért aztán szép LASSAN fölfogtam, hogy ha az ember CSINÁLNI akar valamit, akkor, annak elemi technikai föltételeit ismernie, bírnia illik... :dev: :gm: Ezt IGEN kedvesen mondom, a legjámborabban, kéretik ÍGY IS akceptálni( fölfogni, elfogadni) :ang: :kocc: ((((Grácia szegín fõmnek!!!!))))

#1704 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 19. - 22:32

Bennem a muszáj mindig megöli a kikívánkozót. Olyan formában jön, ahogy az Isten is akarja. :)De mint már korábban mondtam: minden tiszteletem azoké, akik jól tudják használni a szabályos formákat. Időnként én is megpróbálkozom vele, de nehezen viselem a kötöttségeket. Nem azért mászom falra a kérdéstől, mert nem érdekel, hanem már lerágott csontnak érzem. Ezen szerintem kár problémáznunk, mindannyian mások vagyunk. Nem fogok verstan-versenyt nyerni, Te meg táncdalfesztivált (vagy megasztárt, hogy ne legyek nagyon anakronisztikus :D).Mellesleg - abszolút nem idevág - milyen jegyben születtél, Feribácsi?

Edited by smoft, 2007 január 19. - 22:32.

#1705 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 19. - 22:58

kos :dev:jól van, angyalom (by M.T.) akkor ezentúl hozzád nem fûzök kommentárt... :ang: Bár! MÁSOK azért még tanulnának esetleg belõle, hogy MIT, hogy HOGY nem szabad :D persze, ha nem vagy hajlandó "véradásra" :rolleyes:

Edited by feribácsi, 2007 január 19. - 23:00.

#1706 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 21. - 11:04

:kir:Így már biztos vagyok benne, hogy nem fogunk közös nevezőre jutni. "Én is, drága, te is drága..." De azért még próbálkozhatunk.Volt valami sértődésre okot adó az eddigi hozzászólásaimban, vagy csak én érzek némi felhangot ebben a mondatban, angyalom?:ang:Tanulni én is szívesen. Elmondanád, pontosan mit csináltam úgy, ahogy "nem szabad"?

Edited by smoft, 2007 január 21. - 11:39.

#1707 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 21. - 14:15

Sztevanovity Dusán: Közös szavakbólKözös szavakból, közös hangokbólMásik múltat írunkKözös emlékbõl, közös kérdésbõlEgy másik válaszhoz érszKözös szavakból, közös lapokbólEgy másik könyvet õrzünkKözös idõkben, közös kapukbólEgy másik járdára lépszKözös szavakból, közös haragbólMi egymás bûnét látjukKözös dallamból, közös rímekbõlEgy másik mû szólal megKözös hitekbõl, közös lángokbólMásik tûzben égünkKözös világban, külön iránybanCsak egyre messzebb megyünkÉn érteni akarom, hogy mit nem értekÉrteni, hogy te is érts megEgyforma idõben s világban járunkMért látjuk másnak azt, amit látunkMi közös szavakból, közös jelekbõlMás idõkre várunkKözös napokból, közös utakbólEgy másik országba érszKözös hiányból, közös hibákbólMi másik képet látunkKözös világban, külön iránybanCsak egyre messzebb megyünk

#1708 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 23. - 13:17

Jaj az a sok nap !Mind, ami elkap,visz tova, egyre távolodón.Hol van a lelked,mind, ami elfed,sok kicsi terved álmodozón? Adja - a létedegyre ha félted-látni a jót a te Istenedet.Hû keze hordoz, gondokat oldoz.Tartja kicsinyke életedet. Vágyol örömre?Terved örökrerajzolod egyre oly hevesen?"Látva", ha nézelSemmi se vész el.Vannak e hittel nem kevesen. Kész van a menny már. Lépj tova menj, vár!Nézz föl az égre, itt az idõ.Kéz, ha kitárva,útja, ha járva,látja a lélek, látja ki õ !

#1709 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 23. - 15:45

Nnna! A teringettét! ölég jól összekaptad :D :kocc:

#1710 Guest_nagydalton_*

Guest_nagydalton_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 24. - 13:36

Egy nyári naponültem lóra elõször:sosem feledem!

#1711 Guest_Pucca_*

Guest_Pucca_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 24. - 14:04

Hamár haiku:Lovam csendben pihen.Én önmagamat látoma táj mezõiben.A téli nagy hidegbenlovam leheletétõlkellett felmelegednem.

#1712 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 24. - 16:58

5-7-5? :rolleyes:

#1713 Guest_nagydalton_*

Guest_nagydalton_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 24. - 17:22

Jól számolsz :D

#1714 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 24. - 17:31

Puccának írtam. Ott csak a 7-es sorokat tudom jól számolni. :)

#1715 Guest_Pucca_*

Guest_Pucca_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 24. - 19:19

6-7-6 és7-7-7Nem én írtam õket. Kobajasi Fumio mûve Antalfy István fordításában.

#1716 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 24. - 22:50

a HAIKU A FÁBÓL VASKARIKA ILLÚZIONISTA MUTATVÁNYA... :ang:

#1717 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 25. - 12:26

Köszönet Édes Jézusom köszönöm Teneked, Hogy segítetttél elfogadni nehéz keresztemet,Most már soha többé nem dobom el -Magamhoz szorítom a Golgotára fel.Lépéseidet hadd kövessem a keskeny ösvényen.

#1718 herites

herites

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 869 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 29. - 19:03

Egy szosszenet, ami valszeg nem erdekel senkit, akit meg igen az meg beszol. Petofi batyo is megmondta, hogyha nem tudsz mast, mindent eldalolni sajat banatod /es azt is szarul/ akkor fogd be pofad.Úttalan utakon egyedül járvaFelmerül egy szó: árva.Gondolatim továbbvíve: gyáva?Jah es ajanlom olvasasra: http://norel.blackdr....hu/versek.html

Edited by herites, 2007 január 29. - 19:01.

#1719 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 29. - 19:33

"Mi különbözteti meg a jó írót a rossztól? Az ízlés." - Ez tetszik. Látod, Feribá? :D :kir:

#1720 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 29. - 21:44

"Mi különbözteti meg a jó írót a rossztól? Az ízlés." - Ez tetszik. Látod, Feribá? :D :kir:

Látom-látom...Bon-mot...azaz: szellemesség, poén! Nem mondom, van veleje, de nem szentencia!Bizonyos korok,bizonyos rétegek ízlése meghatározó adott szerzõ elfogadása terén. DE! Változnak az idõk, változnak az emberek (Oh tempores, oh mores!) Mégis VANNAK akik idõtállóak, és ráadásul NEM csak saját nyelvükön, saját nemzeti közegükben, hanem általános emberi érvénnyel...Ez a mérvadó...Nnna, ez a valami!!! Látod: Smoft? :rolleyes: :ang:Blackdragon-tól megkérdeném: ismeri-é azt a szót, hogy KLAPANCIA?!?MEG MÉG VALAMI, HA MÁR ÍGY: én is kedvet kaptam egy szentenciához (á lá Petõfi)...az ízlés csak ízlés, a szakma meg szakma! ...az ízlés változik és öntörvényû, a szakma szabályai stabilak és általános érvényûek!Hogy aztán van-é türelmetek ezeken eltöprengeni, azt én már nem tudom :rolleyes: :D

Edited by feribácsi, 2007 január 29. - 21:50.