Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1681 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 8:45

Ha már zablákrol beszélünk,általában minden forgalomba lévövel,és otthon gyártottal és minden mással amit a szájába teszünk elviekben egy jo lovas el lovagolhat egy lovat. Az én meglátásom szerint alap helyzetben "jo lo jo lovas"a csiko zabla teljesen jo! Az alaphelyzettöl eltérve lehet vagy kell változtani a zablákon,de csak akkor ha már az emberen nem lehet! Értem ezt ugy hogy az ember tudásán,és vagy fizikumán!Egyszerü példa: Ha egy lo szépen megy csiko zablával,de felnött kezéhez,erejéhez képest,viszont egy sokkal gyengébb fizikumu nö,vagy gyerek, éppen nemtud akkora eröt kifejteni ami hatna akkor az ö erejét egy másik "eszközzel lehet felerösiteni".Erre példa: Ha a felnött egy vastag zablával lovagolja a gyengébb fizikumunak lehet hogy egy vékony zablával kell lovagolnia,vagy egy rövidszáru csuklos feszitövel laza álszijon. Én ugy gondolom hogy nem versenyen ,mert ott meg van határozva a lo korához a zabla milyensége hanem egyéb lovaglásnál,többnyire nem a lohoz hanem sajnos a lovashoz kell /ene/a zablát választani.Viszont ezekben az esetekben a lovat a használatos zablákhoz hozzá kell tanitani,de olyan embernek aki képes is rá. itt figyelni kell hogy aki tanit az az erösebb eszközökkel sokkal kisebb erövel tanitson hiszen ha nem igy jár el akkor inkább rosszat csinál mint jot! És a pálcás zablához és a zabla gumihoz még egy megoldás, csiko zablához alul egy álszijjal összekötve/lásd western/ki küszöbölhetö a zabla áthuzása!

#1682 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 9:06

próbáld meg most ebben a példában lerajzolni otthon magadnak,

én akkor is el tudom képzelni :D a Darwin díjat is minden évben megnyeri valaki :)
amit fel lehet róni az max a naivitásom, hogy feltételeztem, ha már valaki ilyet leír, akkor megtörtént esetbõl indul ki. :) legalább egy megtörtént esetbõl.

kisiskolás korodban sose mondták, hogy vedd le tesi órán a gyûrûd? na én sose értettem miért, amíg vkinek egy ficam vagy mi következtében azonnal úgy bedagadt az ujja, hogy nem lehetett a gyûrût leszedni. na pl ezt se tudtam korábban elképzelni, de van ilyen :)

megtett kilométerre vetítve az esések száma kevés, a zûrös eséseké az eséseken belül még kevesebb, lehet hogy hamarabb üt el a villamos egy medencében úszva, de akkor is :D bármi megtörténhet.

polanyi hozzászólása pedig teljesen szimpatikus! az én karomhoz (aki egy 2 kg -os mosóport alig bírNA a boltból hazacipelni, (ha nem lenne autó és lift)) felesleges egy erõs férfi kart hasonlítani.

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 9:14.

#1683 Pocody

Pocody

Új vendég

• Kizárt tag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 9:35

vajon hány kg-ot (nem)tud ez a hölgy cipelni? :)

#1684 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 9:58

!Egyszerü példa: Ha egy lo szépen megy csiko zablával,de felnött kezéhez,erejéhez képest,viszont egy sokkal gyengébb fizikumu nö,vagy gyerek, éppen nemtud akkora eröt kifejteni ami hatna akkor az ö erejét egy másik "eszközzel lehet felerösiteni".

polanyi hozzászólása pedig teljesen szimpatikus! az én karomhoz (aki egy 2 kg -os mosóport alig bírNA a boltból hazacipelni, (ha nem lenne autó és lift)) felesleges egy erõs férfi kart hasonlítani.

:hu:
Ezek a lovak, amiket ti lovagoltok kilókat fognak a szájukkal?

#1685 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:03

Az enyém egyszer felemelt egy kb hatvan kilós árpászsákot a kis szájával. Igaz, hogy nem volt meg a három másodperc, mert elszakadt a zsák :)

#1686 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:06

nevzo, a gyûrûs esetet speciel én el tudtam képzelni. a 40 kilós barátnõm se éppen az az izompacsirta, de sose izmozott a lóval, helyette viszont van esze és tanult lovagolni. igaz, kapukulcs se volt sose a lovak szájában alatta. õ felfogta, hogy nem gyúrni jár a lovardába, hanem lovagolni. ha egy ló el akar vinni, ill. mást AKAR csinálni, akkor a pár száz kilójához igencsak kigyúrt pasi kellene, aki megfogja pusztán izomerõvel. valóban naiv vagy, ha mindent elhiszel, amit leírnak, de hogy lovaglásban is hosszú út van még elõtted, az is biztos.

Edited by Unicorn, 2010 január 25. - 10:06.

#1687 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:09

Nevzorov, ha ennyire görcsölsz ezen, hogy jaj mi lesz, és lehet hogy PONT úgy esik a ló, hogy átböki a fejét a zabla, akkor nem igazán értem egyébként, hogy hogyhogy pont ezt a sportot találtad meg? És nem, nem vagyok g*ci vérszívó, de ez a kérdés önkéntelenül is felmerül bennem, mert sokszor pont az ilyen görcsölésekre szokták mondani, hogy akkor inkább fel se ülj ("Mi van, ha leesek?", "Mi van, ha úgy esik a ló, hogy ez és ez lesz?", "de hát bármi megtörténhet...", stb)
És nagyon szépen megkérlek, hogy ne fújd fel magad ezen egybõl.

:eek: :D

#1688 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:19

:hu:

A huzás erösségét kg-ban szokták meghatározni a lovazásnál. Igen a lovagolt lovak nagy százaléka pillanatokra is de kilokat fognak a szájukkal! pl meg álláskor bizonyos erövel kell huzni ha nincs igény a szora valo és testsulyra valo megállásra. igy kifejezheted hogy 5kg vagy 10kg vagy 10dkg huzást alkalmazol. ugyan igy jobbra balra irányitást és nem mellesleg a lo ha lehajol "legelni" ami sok tanulonál nönél /férfiaknál/igen komoly gondot okoz. ezt szintén kg-ban kilehet fejezni az érthetöség végett! Bizonyos elragadások,nem értések,megijedések esetén mindannyian kivétel nélkül már belehuztunk a lovaink szájába,vagy a szár kitartása esetén ök huztak bele maguknak,több kg erövel. Probáld ki!

#1689 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:20

Uni, hozdd a popcornt! :kir: :dev:

#1690 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:20

Csak mert Nev által le lettünk.. ...tolva eccer mi, többnyire terepezõ tudatlan hobbisták, hogy el se tudjuk képzelni, milyen egy képzett díjlovon ülni. Tényleg nem tudom elképzelni, milyen lehet, amikor a bicepsz dönti el, hogy van-e kontrollod a ló felett.
NA jó, találkoztam már ilyennel, kocsiban közlekedõ, nóniuszos jellegû lovaknál, de az más tészta.
Saby, a te látásmódot viszont nagyon szimpatikus. Már nem az ökörködõs részre gondolok.
Polányi, igazad van, mindent ki lehet kg-ban fejezni, egy muslica tömegét is. :gm:

pl meg álláskor bizonyos erövel kell huzni ha nincs igény a szora valo és testsulyra valo megállásra.

Ezt valaki fordítsa.

Edited by ori, 2010 január 25. - 10:24.

#1691 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:22

nekem az tetszik, amikor ökörködik :D

#1692 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:24

Remek, akkor már két pozitív énem is van :kir:

#1693 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:25

legalább rossz társaságba nem kerülsz. akkor most regelsz még egy néven?

#1694 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:28

a 40 kilós barátnõm se éppen az az izompacsirta, de sose izmozott a lóval, helyette viszont van esze és tanult lovagolni.

ha CSAK izommal lehetne csak lovagolni, akkor nyilván fel sem ülnék, mivel esélyem se lenne, de persze megint félre kellett érteni, és ki kellett forgatni, amit lehetett.

most amikor kicsit több erõ volt a lóban, körülöttünk rotyóztak, és mindenhol baromi ijesztõ lóevõ szörnyek lapultak, másnapra igenis izomlázam lett az egész karomban. (nem szokott amúgy)
most akkor lehet nekem esni, hogy mekkora lógyilkos vagyok, izomláz fúú tuti rosszul csináltam valamit, nincs technikám, tuti biztos ERÕVEL széttéptem a száját. nem. nem téptem! a ló valszeg épphogy megérezte. a karom gyenge. hamar fárad. egy férfi valszeg meg se érezte volna. ezen mit nem lehet érteni?
mitõl lenne erõs a karom? a billentyûzet koptatástól az irodában???

és nem nem görcsölök a pálcás zablán. kb ennyit görcsöltem rajta: 'a pálcás zabla esésnél akár át is szúrhatja a ló arcát' hm jééé hogy ez eddig nem jutott eszembe, na akkor inkább ilyet se teszek a ló szájába.
kb ennyi volt a görcsölésem, azon többet görcsölök, hogy mennyire hülyének néznek egyesek.

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 10:32.

#1695 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:30

De látod megint azt hiszed, hogy mindenki köcsög és debilnek néz. Ennél diplomatikusabban nem tudok már fogalmazni + odaírni 2x, hogy lehetõleg ne dobd el rajta az agyad. Így eléggé nehéz kommunikálni.

#1696 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:32

Csak mert Nev által le lettünk.. ...tolva eccer mi, többnyire terepezõ tudatlan hobbisták, hogy el se tudjuk képzelni, milyen egy képzett díjlovon ülni. Tényleg nem tudom elképzelni, milyen lehet, amikor a bicepsz dönti el, hogy van-e kontrollod a ló felett.
NA jó, találkoztam már ilyennel, kocsiban közlekedõ, nóniuszos jellegû lovaknál, de az más tészta.
Saby, a te látásmódot viszont nagyon szimpatikus. Már nem az ökörködõs részre gondolok.
Polányi, igazad van, mindent ki lehet kg-ban fejezni, egy muslica tömegét is. :gm:

Ezt valaki fordítsa.

Ez arrol szol hogy én is ugy tanitom a lovamat hogy elöször használom a hang és testsuly segitséget,ha nem áll meg akkor jön a szárhuzás. De sokan nemhasználnak segitségeket hanem csak a szárhuzást. az elsö esetben többnyire hozzá se kell nyulni a szárhoz mert megáll a lo a másik esetben bizonyos erövel kell huzni ilyenkor jön a 10dgk- a 10kg ig terjedö huzás. az adatok szintén csak az érthetöség kedvéért vannak igy kitolva.

#1697 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:36

elöször használom a hang és testsuly segitséget,

jaj ismertem évekkel ezelõtt egy ilyen lovat, azóta is emlegetjük. :)
'és Kristály úúúgrik is vááágtába!' így kellett beugratni :)
mindig ezt hallotta futószáron és hát osztályban is így mûködött :D :D :D
mindig mosolyogva gondolok vissza rá :) minden lovardába kéne egy ilyen ló a kezdõknek :)
ideális futószár utáni elsõ lépésekre :)

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 10:38.

#1698 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:39

Jó, csak mert én úgy tanultam, hogy a felvételnél a szár KITART. Nem húz.
Meg a "nincs rá igény" kitételt nem értettem még.

Nem a fizikumodat találtam kevésnek.

#1699 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:41

nevzo, már úgyis megsértõdtél valszeg rajtam is, de rád férne egy hónap csernus.

#1700 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:41

ha CSAK izommal lehetne csak lovagolni, akkor nyilván fel sem ülnék, mivel esélyem se lenne, de persze megint félre kellett érteni, és ki kellett forgatni, amit lehetett.

most amikor kicsit több erõ volt a lóban, körülöttünk rotyóztak, és mindenhol baromi ijesztõ lóevõ szörnyek lapultak, másnapra igenis izomlázam lett az egész karomban. (nem szokott amúgy)
most akkor lehet nekem esni, hogy mekkora lógyilkos vagyok, izomláz fúú tuti rosszul csináltam valamit, nincs technikám, tuti biztos ERÕVEL széttéptem a száját. nem. nem téptem! a ló valszeg épphogy megérezte. a karom gyenge. hamar fárad. egy férfi valszeg meg se érezte volna. ezen mit nem lehet érteni?

és nem nem görcsölök a pálcás zablán. kb ennyit görcsöltem rajta: 'a pálcás zabla esésnél akár át is szúrhatja a ló arcát' hm jééé hogy ez eddig nem jutott eszembe, na akkor inkább ilyet se teszek a ló szájába.
kb ennyi volt a görcsölésem, azon többet görcsölök, hogy mennyire hülyének néznek egyesek.

Most dolgoztam 3 elrontott fjordal,csikozabla,állszij,izom erö. Este én is éreztem a kezem! Másnap feszitö zabla jol beállitva,ora végén 10perc kötöféken lovaglás zabla nélkül. Egyhét után csikozablával szépen mentek. Még egyszer mondom neked,nincs olyan ember aki nem használja az erejét lovaglásban,az viszont szem elött kell tartani hagy csak annyit és csak addig amég kell!

#1701 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:42

ritka az esés? csak a Horse Evolution előadáson estek el kétszer. igaz nem nagyon és fel is álltak egyből.

Ott eléggé sz*r volt a talaj. Ugyan az előadást én nem láttam, de előtte a Híd alatt is borult a fogat elég durván, és a többi lovas is óvatosan közlekedett. Nem tudom, hogy hogy sikerült olyan szarul megcsinálni.

És a pálcás zablához és a zabla gumihoz még egy megoldás, csiko zablához alul egy álszijjal összekötve/lásd western/ki küszöbölhetö a zabla áthuzása!

Egyébként egy jól beállított, rendeltetésszerűen használt zablát hogy lehet áthúzni? :confused: :gm: Olyan már láttam, hogy ugráskor ellenszegül a ló, és áthúzza a lovas a zablát. De egyébként?

kisiskolás korodban sose mondták, hogy vedd le tesi órán a gyűrűd? na én sose értettem miért, amíg vkinek egy ficam vagy mi következtében azonnal úgy bedagadt az ujja, hogy nem lehetett a gyűrűt leszedni. na pl ezt se tudtam korábban elképzelni, de van ilyen :)

Én a gyűrűórától féltem. Elvileg valakinek leszakadt az ujja tőle. Nagyon tetszett pedig a gyűrűóra, de így nem mertem venni. :nem:

meg álláskor bizonyos erövel kell huzni ha nincs igény a szora valo és testsulyra valo megállásra.

Ebből én is kérnék fordítást! Nem értem, hogy mi az, hogy nincs igény a testsúlyra való megállásra. (a szóra valót még értem, mivel azt nem használom, csak futószárazáskor :D )

szerk. oka: ez utóbbi mostmár érthető. Azonban nem értek egyet. Szintén úgy tanultam, hogy a szár kitart. Egyébként pedig derék meghúzása hozzájárul ehhez.

Edited by Vessy, 2010 január 25. - 10:46.

#1702 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:44

Nev, Engem csak az érdekelne, hogy ha elmész teszem azt egy új/idegen edzõhöz, aki -mivel nincsen pontosan tisztában a tudásoddal - részletesebben, mélyebben, stb. magyaráz el dolgokat, akkor õ is debilnek néz? Meg mindenki mást aki hozzá fordul? Igen nyilván mi nem vagyunk az edzõid, de ez egy beszélgetés próbált lenni. Én már hozzászoktam itt a fórumon, hogy inkább sokkal részletesebben írom le amit akarok, mert amúgy vagy félreértik, belekötnek, vagy egyáltalán nem értik :D De nyilván azért teszem, mert idiótának nézek mindenkit.

#1703 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:46

Nem a fizikumodat találtam kevésnek.

kitart a szakszó, de attól az még hasonlít egy húzásra. attól még hogy a kéz egy helyben marad, erõt fejtek ki egy ellentétes irányba, szóval ilyen értelemben egy fajta húzás. vagy rosszul használom a húz szót, nem kerestem még meg értelmezõ szótárban.

nem a fizikumomat, tudom, a tudásomat.

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 10:46.

#1704 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:47

Olyan már láttam, hogy ugráskor ellenszegül a ló, és áthúzza a lovas a zablát. De egyébként?

Pont így. A kulcsszó az ellenszegülés. Pl. még úgy, hogy a paci úgy dönt, hogy a saroknál bal helyett jobbra fordul, mert arra van a hazafelé.

#1705 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:48

A szár csak hátralépéskor húz, de akkor is csak finomat. Egyébként kitart. Erre figyelj oda.

#1706 polanyi

polanyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 193 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:48

Sok embernek nincs igénye a lovaglásban a finom dolgokhoz nekik az a lovaglás hogy fent maradjanak jobbra huzom jobbra megy balra huzom balramegy két szárat huzok megáll! öket igy kell elfogadni igy érzik jol magukat.Egyébként a lovasok többségénak ennél nem nagyobb igényei vannak,de ha igy érzik jol magukat akkor miért ne. A zabla áthuzás,orrzo nélküli kantárokon,nagyon könnyü, másik kantárokon pedik "vészes"helyzetekben egyébként ha ez nem lett volna lehetséges nem kellet volna azok az eszközök ami ennek a megakadályozására lettek kifejlesztve. A kitartás szintén erövel jár ahogy Nev irta köss egy kis sulyt egy kötélre tedd át a karám fán de ne érjen a földre,csak tarts ki,és döntsd el kell e hozzá erö.

Edited by Filly, 2010 január 25. - 12:55.

#1707 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:49

Nev, Engem csak az érdekelne, hogy ha elmész teszem azt egy új/idegen edzõhöz, aki -mivel nincsen pontosan tisztában a tudásoddal - részletesebben, mélyebben, stb. magyaráz el dolgokat, akkor õ is debilnek néz? Meg mindenki mást aki hozzá fordul?

nem, oktatók nem szoktak debilnek nézni. mivel a bal oldalról szállok fel tudják, hogy legalább már láttam lovat :D :D :D meg ugye van egy próbalovaglás, és megnéz, megnézi a jármódokat stb, és látja hogy hol van az a pont ahol bele kell szólnia.

#1708 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:50

Zabla áthúzás ügyben: úgy látszik, jól nevelt lovakat lovagoltam mindig. Mivel ilyen nem fordulhat elõ :) Viszont ha véletlen elõfordul, akkor sem a szárat húzom. Tehát a zabla nem megy át.

#1709 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:52

A szár csak hátralépéskor húz, de akkor is csak finomat. Egyébként kitart. Erre figyelj oda.

tisztában vagyok vele, elõbb írtam le.
hasonlít a húzáshoz, de NEM az. miért akkor mihez hasonlít labda pattogtatáshoz, toláshoz, rázáshoz? még mindig a húzáshoz áll legközelebb. ha nem használhatsz kitart ellentart stb kifejezéseket akkor hogy írnád le? talán még a 'megfog' és a ló lép bele, és felvezsi magát. csak egy kezdõ pl már ezt sem érti meg hogy felveszi magát. elõször a húz fogalommal fogja leghamarabb megérteni. azt mondod, hogy nagyon finoman húzzad, aztán idõvel majd csak ráérez.

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 10:56.

#1710 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:52

Zabla áthúzás ügyben: úgy látszik, jól nevelt lovakat lovagoltam mindig. Mivel ilyen nem fordulhat elõ :) Viszont ha véletlen elõfordul, akkor sem a szárat húzom. Tehát a zabla nem megy át.

Kérdés: mit csinálsz, ha egy kevésbé jól nevelt ló véletlenül elragad, és 40 km/órával visz a fõúton száguldozó autók felé?

#1711 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:53

nem, oktatók nem szoktak debilnek nézni. mivel a bal oldalról szállok fel tudják, hogy legalább már láttam lovat :D :D :D meg ugye van egy próbalovaglás, és megnéz, megnézi a jármódokat stb, és látja hogy hol van az a pont ahol bele kell szólnia.

És abból kapásból meg is tudja állapítani az elméleti felkészültségedet?

#1712 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 10:54

pl meg álláskor bizonyos erövel kell huzni ha nincs igény a szora valo és testsulyra valo megállásra.

Ori, szerintem annyit jelent, hogy el KELL fogadni, hogy igenis vannak (nem is kevesen) akiknek a megállás annyit jelent, hogy meghúzza a szárat.

Nevzorov, remélem megnyugtatlak :) , nekem van olyan lovam, akinek ha rossz napja van garantáltan izomlázat csinál. Szépen begörcsöl tõle a karom, a vállam és valóban képes kilókat tartani a kezemen, pedig rendszeresen lovagolja (egy szerintem nagyon) jó lovas is. Õ ilyen, ezt kell elfogadni, nem lesz minden ló olyan, mint a könyvek szerinti klasszikus jó ló.

jav: elírtam :D

Edited by Lótuszvirág, 2010 január 25. - 11:00.

#1713 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:01

Nev, ha téged olvas a gyanútlan, tapasztalatlan hobbista, hamar elmegy a kedve az idomítástól.
A pályán rotyózó lovak, a lovas karja kimerül 1 óra alatt. Terepen ijedeznek, orra buknak, ha a szár meglöttyen. Általában a terepélményeid arról szólnak, hogy "elrohant, de megfogtam", bakkolt, de kiültem".
Nyilván a tudatlan terepezõ, akinek a lova egy pisszre, leülésre megáll, alig várja, hogy a te szintedre érjen.
AMúgy sok minden a tartási körülményeken múlik. NYilván Tipara lovai a legelõn rotyózzák ki magukat, nem a lovas alatt. De ha már a box és a fedeles közt ingázva tengeti az életét a ló, miért nem lehet felülés elõtt körkarámban vagy futószáron biztosítani neki a lehetõséget, hogy kiadja magából a gõzt? SOk nyereg alatti huzakodást meg lehet elõzni vele. Egy fiatal, életerõs lónak természetes igénye, hogy néha kicsit parádézzon.

Ori, szerintem annyit jelent, hogy el KELL fogadni, hogy igenis vannak (nem is kevesen) akiknek a megállás annyit jelent, hogy meghúzza a szárat.

Nem azt mondtam, hogy nincs ilyen lovas. HAnem hogy nem ez lenne a módja egy képzett ló-lovas páros esetén.

Edited by ori, 2010 január 25. - 11:03.

#1714 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:01

nevzo, azt is írta vessy, hogy csak hátraléptetéskor. te úgy válaszoltál, hogy azt figyelembe se vetted. te azt írtad, folyamatosan húzod, ha kevéssé is.

Edited by Unicorn, 2010 január 25. - 11:02.

#1715 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:02

És abból kapásból meg is tudja állapítani az elméleti felkészültségedet?

ohh, elméleti felkészültség... :( hány lovardában voltál, ahol ez érdekelt bárkit is? én nem sokban.
ellenben volt egy oktató, aki minden egyes alkalommal ugyanazt kérdezte meg. mi a lépés lábsorrendje?
ezt már 10 évesen tudtam álmomból felkeltve is, és elég idegesítõ volt, hogy halál komolyan tizedjére is megkérdezi. (helyes válasz után természetesen, vagy legalább jegyezte volna meg kitõl mit kérdezett eddig)

a mostani oktatóim nem kiselõadásokat tartanak, hanem mindig egy adott feladatban segítenek konkrétumokkal, ha kell.

#1716 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:05

ellenben volt egy oktató, aki minden egyes alkalommal ugyanazt kérdezte meg. mi a lépés lábsorrendje

:kir: :kir: remek lehetett

De az alapfeltevésem változatlan. Ha valamelyik oktatód részletesebben magyaráz el valamit, akkor visszaszólsz, hogy láttam már lovat, ne nézzél hülyének vaze?

Edited by Saby, 2010 január 25. - 11:06.

#1717 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:05

"elrohant, de megfogtam", bakkolt, de kiültem".
Nyilván a tudatlan terepezõ, akinek a lova egy pisszre, leülésre megáll, alig várja, hogy a te szintedre érjen.

bocsánat ha ilyen nagyzolósnak tûnik a stílusom! nem szándékos!
remélem senki nem hiszi hogy profinak tartom magam!

#1718 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:06

Nev, ha téged olvas a gyanútlan, tapasztalatlan hobbista, hamar elmegy a kedve az idomítástól.
A pályán rotyózó lovak, a lovas karja kimerül 1 óra alatt. Terepen ijedeznek, orra buknak, ha a szár meglöttyen.

Nyilván nem azokat az élményeit írja le, hogy de jó, ma egy tök eseménytelen, nyugis terepünk volt, minden simán ment, a pacik aranyosak voltak, nem történt semmi...
Attól még lehet, hogy ilyen is van...
Az emberek szeretik a horrort, krimit. :D

#1719 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:11

Nem azt mondtam, hogy nincs ilyen lovas. HAnem hogy nem ez lenne a módja egy képzett ló-lovas páros esetén.

Nem, akkor nyilván nem. De lássuk be olyanból elég kevés van :)

#1720 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 11:12

próbáljátok ki, húzás nélkül késõbb. igazi finom érzetet fog kelteni gyakorlás után. amikor megtartod a szárat inditásnál, amikor érzed, hogy a haladás nem elõre irányul, hanem rükvercbe kapcsolt abban a pillanatban lazul, enged a kezed. megtart enged és igytovább, megy hátra. és még sok rafinált módja van a curikknak. lényeges a kezdet tanitása, hogy a lóban ne váltson ki rossz érzetet.
vagyis kiképzett lovon nem kell huzigálni, ez lett volna a lényeg. csak rágondolni. :)