Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tükör által homályosan

• Please log in to reply
3214 válasz a témához

#1641 sheriff

sheriff

Egyszerû fórumtag, semmi extra

• Fórumtag
  • 4.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 5:37

Most álljunk meg egy kicsit szerintem. Lehet hogy félreértettem, de Sheriffre mondtátok hogy pojáca. Ha nem akkor bocs, ha igen akkor kikérem magamnak. Sheriff régi ellenfelem(?), nem tudom már mi. De hogy pojáca lenne? Az biztosan nem. Nekem se szívem csücske ez a topic, kicsit magamutogatónak tartom, de lovas szintem azt hiszem õ is tett már oda egy-két dolgot. A pojáca durva. Szerintem. Egyébként meg Sheriff! Kabbe! :D

Egy nemes "ellenfél" igen sokat ér. Vigyázok is rád. :kocc:
Egyébként meg Mongol, kabbe te! :kir: :dev:

#1642 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 8:02

tipara! Lenne egy kérdésem hozzád! Lovaglás-e az, ha az ember "beszélget" a lóval? (verbális kommunikáció, utasítások szóban) Csak a félreértések elkerülése végett: ezt én idomításnak nevezném inkább, ami szintúgy izgalmas, megtapsolandó, értékes trükk. :gm: Persze, sok múlik a használt fogalmak értelmezésén, más néven a definíción. :D

Hát ha az adott x kilómétert lóháton teszem meg csak nem nevezhetem biciklizésnek. ;)

#1643 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 8:21

Most álljunk meg egy kicsit szerintem. Lehet hogy félreértettem, de Sheriffre mondtátok hogy pojáca.

Hová ez a többes szám? P13 jellemezte valami kimondhatatlan német fogalommal, aminek van ékes magyar megfelelõje is, csak nem jutott eszébe a sok pléharcú svájci bankár között. :dev:
(Mellesleg szerintem Sheriffet sokkal jobban jellemzik az ellentétek, ellentmondások, vívódások néhol szélsõséges sarkos megfogalmazások, mint a páváskodás. ;) )
jav: még valami eszembe ötlött:
Ha Sheriffet le akarnám járatni, vagy megsérteni, ahhoz nem kell nekem segítség. Ugye elhiszed? Viszont ki nem állhatom, ha idegen szavakkal dobálóznak magukat magyar nevezõ emberek, hogy a kiválasztottak értsék csak, hogy mit is akarnak mondani. Lássunk tisztán!

Edited by Tom Forest, 2009 augusztus 27. - 8:54.

#1644 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 8:44

Minek azt az állatot agyonetetni?
Különben nem rohanna oda az kis gazdájához, hogy némi jutifali reményében a hátára vegye és egy cuppantásra vágtába ugorva szárnyaljon vele erdõn-mezõn. A szerves anyag nagy úr.

Csak a tükör tisztítása végett: a kép május 1.-én készült.
Aki még csak 4*4 m en boxban tartott állandóan ugyan azon a kaján tartott lovakat látott annak ez a tény nem jelent semmit. Ezért, aki esetlegesen ebbe a kategóriába tartozik,hogy ne haljon meg hülyén elmagyarázom:
A ridegtartású lovak bizony nem mindíg ugyan abban a sújban vannak.
Nálunk, de szerintem máshol is, álltalában a legtöbbet, meglepõen nem télen, hanem a tavasz elején adnak le (akkor a leg soványabbak), ennek pedig az az oka, hogy "kiéhezve" a zöldre, ahelyett, hogy normálisan ennének, a pár miléméteres elõbújó zöld sarjakat keresik, csipegetik.
Ilyenkor hiába tennél/teszel be nekik bármilyen szénát csesznek rá. Így mire rendesen feljön a zöld, addig elég sokat képesek leadni.
Hozzátenném még ilyen "szar kondiban" is gondnélkül megtesznek ha kell napi 40-80 km-es távokat nem könnyû terepen is.

#1645 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 9:11

Szerintem inkább a szõrváltás.

#1646 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 9:13

Az is, de a kaja is. Szerintem.

#1647 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 9:17

meg a felvonulás (éljen május 1.)

#1648 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 9:20

Ha ma ilyen csiszolós kedvemben vagyok :)
Hoztam pár képet miszerint a szabadon tartott lovak mennyire nem igénylik az ember közelségét:
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Pedig lenne hova szaladni :)
Csakhát szerencsétleneknek annyira szar életük van, hogy mindenféleképpen ránk szorulnak:
:)

#1649 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 9:29

Az is, de a kaja is. Szerintem.

Úgy értem, plusz energiát igényel, ha nem pótoljuk súlyveszteséggel jár.

#1650 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 11:12

Hová ez a többes szám? P13 jellemezte valami kimondhatatlan német fogalommal, aminek van ékes magyar megfelelõje is..

Nincs. Vannak olyan kifejezesek mas nyelvekben, amit nem lehet jol leforditani, csak jol-rosszul körülirni magyarul.
Ezert hasznaltam az idegen szot, ezert irtam körül.. es te leforditottad rosszul magyarra.
Ennyi törtent.

..idegen szavakkal dobálóznak magukat magyar nevezõ emberek, hogy a kiválasztottak értsék csak, hogy mit is akarnak mondani.

Te is nagyon sok idegen szot hasznalsz irasaidban.. idezgessünk?.. rossz lehet az önutalat.. nem vagy magyar?
Igyekszel irasaidban olyan szokincset hasznalni, amelyek magas müveltsegedet es rendkivüli intelligenciadat demonstraljak.. izles kerdese.. nekem egyebkent tetszik, bar idegen sajat stilusomtol.
A "Selbstdarsteller" tehat rad is illik.. a pojaca viszont nem.
Különben is: izlesekröl nem szabad vitatkozni.

Mellesleg: Mongol provokaciojanak ne döljünk be: egesz mas, hogy ki kiröl mit gondol, es egesz mas, hogy ki kire mit mond.
Mongol hasonloan valtott ki egy krizist fogadatlan prokatorkent regebben Donkival kapcsolatban is, aki egy cikket bemasolt a repülös topic-ba, en ott a cikket es a cikket iro ujsagirot megkritizaltam, erre ö vehemensen es keretlenül elkezdte "vedeni" Donkit.. akit senki sem bantott es aki egyebkent is meg tudja vedeni magat.

Ne higyjünk Sheriff felkeretlen vedöjenek, aki mellesleg Sheriff ellensegenek tartja magat..
Gondolom Sheriff megvedene magat, ha ezt szüksegesnek latna.

Mongol egyszerüen csak kavarja a szart.. ennyi.

Mi itt elsösorban dolgokrol, jelensegekröl beszelünk, ezekre teszünk kritikai megjegyzeseket.
Az ezekre vonatkozo jelzök persze egyes resztvevökre jellemzöek.. akinek nem inge, ne vegye magara.
Ezt termeszetesen magamra is vonatkoztatom: en is eltüröm, hogy valaki azt irja, baromsagokat irok, mert nem azt irja, hogy barom vagyok.
Meg akkor sem szolok vissza, ha szemelyesen nekem cimezve ir sertö feltetelezeseket: "Peter13.. hörögve ugrik".. mert ez meg mindig benne van a pakliban, ha vitatkozunk.

A pojaca szot egyedül te hasznaltad Tom Forest.. ugye nem ram???.. de ha igen, akkor is megbocsatom.

---------------------------------------------------------
Mas.. sokkal fontosabb.. a Lovaseletböl:

A parlament 2009 májusában elfogadta az új erdõtörvényt, amelyben sok szabály változik, köztük olyanok, amelyek az erdõben járó lovasokra vonatkoznak. A törvény teljes szövege a Magyar Közlöny 71. számában (2009. május 25.) olvasható. Ebbõl sajnos az derül ki, hogy a törvényalkotók érdemben nem vették figyelembe, a természetben lovagló ember igényeit. Így a lóra a jármûvekhez hasonló szabályok vonatkoznak. Az alábbiakban ebbõl emelünk ki néhány, a lovasokat érintõ pontot.
Az erdõ látogatásáról a törvény 91. paragrafusa rendelkezik:
„Az erdõben - annak rendeltetésétõl függetlenül - üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan bárki saját felelõsségére tartózkodhat, amit az erdõgazdálkodó tûrni köteles, kivéve, ha
a., más jogszabály azt korlátozza, vagy
b., az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte."
A 92. paragrafus foglalkozik az erdõben való lovaglással:
„(1) Az erdõben lovagolni, illetve jármûvel közlekedni csak az arra kijelölt úton szabad.
(2) Az erdõben lovaglásra, valamint jármûközlekedésre utat az erdõgazdálkodó javaslata alapján, vagy harmadik fél kezdeményezése esetén, az erdõgazdálkodó egyetértésével, az erdészeti hatóság jelöli ki.
(3) Az erdészeti hatóság a kijelölést az út mûszaki tulajdonságaihoz igazodva, egyes jármûfajtákra korlátozhatja.
(4) Az erdõben lovaglásra illetve jármûközlekedésre kijelölt utat mindenki a saját felelõsségére veheti igénybe.
(5) Amennyiben lovagló- és kerékpárút kijelölésére sor kerül, állami erdõben a közérdek fokozott érvényesülése érdekében törekedni kell a regionálisan is összefüggõ erdei lovagló- és kerékpáros útvonalhálózat kijelölésére."
A 93.§ (2) pontja szerint:
„Az erdõben lovas és technikai sportversenyt rendezni csak az erdõgazdálkodó hozzájárulásával és az erdészeti hatóság engedélyével lehet.
94. § (1) Az erdõgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdõ egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás
a., az életet vagy testi épséget veszélyezteti, vagy
b., az egyes erdõgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti vagy akadályozza.
(2) A vadászat idõtartamára a vadászatra jogosult, az erdõgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdõ egyes részeinek látogatását.
95. § (1) Az erdõgazdálkodó a turista-, lovagló- vagy jármûközlekedésre kijelölt utat érintõ korlátozást köteles minden alkalommal az erdészeti hatóságnak elõzetesen bejelenteni.
(7) Az erdészeti hatóság a látogatás korlátozásának indokoltságát felülvizsgálhatja, és kötelezheti az erdõgazdálkodót a törvényben foglalt elõírások betartására, illetve az általa elrendelt korlátozás megszüntetésére.
96. § Az erdõ látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztetõ táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelõ tájékoztatásról."
112. § „Felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben
a., jelölje ki az erdészeti hatóságot vagy hatóságokat
b., határozza meg az erdõgazdálkodási és erdõvédelmi bírság mértékét és kiszámításának módját.
(10) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy a turizmusért felelõs miniszterrel, a természetvédelmi miniszterrel, valamint a sportpolitikáért felelõs miniszterrel együttes rendeletben határozza meg a turista útjelzések és tájékoztató táblák elkészítésének és elhelyezésének, valamint a jelzett turistaútvonalak nyilvántartásának részletes szabályait."
Lesz még lovas nemzet a magyar?
A törvény értelmében gyakorlatilag megszûnik az országban a szabad tereplovaglás Európában eddig egyedülálló lehetõsége azzal, hogy a lovasokat immár törvényben terelik kijelölt ösvényekre. Mint ismert, a lovasok, köztük a lovas szolgáltatókat összefogó Magyar Lovasturisztikai Szövetség álláspontja az volt, hogy ne a lovas utakat, hanem a lovasok elõl elzárt utakat jelöljék táblával, minden más út legyen szabadon lovagolható. A törvény azonban minimális alkulehetõséget sem igen hagyott az erdõjáró lovasok számára, annál több, akár visszaélésekre is esélyt adó jogot ad viszont az erdõgazdálkodóknak. Más kérdés, hogy ezzel a törvénnyel végérvényesen bebizonyosodott - azok elõtt is, akiknek korábban a parlamenti négypárti lovas bizottság felállítása, nagy ívû céljai, majd teljes bukása után esetleg még voltak ilyen illúziói -, hogy a lovas lobbi érdekérvényesítõ képessége ebben az esetben is minimális volt. Az erdészet és vadászat érdekeinek messzemenõ figyelembevétele viszont jól tetten érhetõ ebben a jogszabályban. A törvény ugyanis nem kötelezi az erdõgazdálkodót, illetve a hatóságot a lovas utak kialakítására, csupán az erdõgazdálkodó jóindulatától teszi függõvé, hogy a harmadik fél kezdeményezésére, aki lehet akár egy lovas klub vagy magánszemély is, majdan kijelöl, vagy nem jelöl ki, illetve, hogy hol jelöl ki lovastúra-útvonalat. Arról, hogy az útvonal kialakításában a lovasokkal bárminemû egyeztetésre szükség lenne, ugyancsak nem rendelkezik a törvény, amely véleményem szerint ebben a formában egyértelmûen diszkriminálja az erdõlátogató lovast. Sokakban talán illúziót kelt a „kijelölt lovas út", azonban nyugat-európai tapasztalatok alapján, ahol nagyon hasonló szigorú erdõtörvény van, ezek a kijelölt lovas utak csak az erdõ nagyon korlátozott részére terjednek ki, ezért nagymértékben akadályozzák a tereplovaglást. Errõl mesélhetnének azok a lovas szolgáltatók, akiknél megfordulnak külföldi lovasok, akik akár több éves lovas múlttal a hátuk mögött sem tudnak terepbiztosan lovagolni. Éppen a kinti korlátozott lehetõségek miatt nincs gyakorlatuk. Ez vár immár a magyar lovasokra is. Hogyan lesz így újra lovas nemzet a magyar, tisztelt törvényhozó urak? Saját tapasztalatomra támaszkodva, melyet Belgiumban, Brüsszel közelében szereztem, állíthatom, hogy ezek a lovas utak nagyon korlátozott mértékben adnak lehetõséget a terep megismerésére, ráadásul zsúfoltak, és nagyon igénybevettek. Mindenre alkalmasak, csak a szabadság érzésének illúzióját nem tudják biztosítani, azt az érzést, amelyért Európa lovasai eddig Magyarországot választották. Európa szabályainak persze érvényesülni kell, akkor is, ha azok nem jók ugyebár... Az senkit sem érdekel, ha ezzel még nehezebb helyzetbe taszítja, akár el is lehetetleníti azon keveseket, akik még komolyan gondolják a lovas vállalkozások mûködtetését. Sok egyéni lovas lovaglási lehetõségeit pedig, akiknek eddig sem állt rendelkezésére drága lovas pálya vagy fedeles lovarda, nagymértékben korlátozza, vagy akár ellehetetlenítheti.
Lovas, fizess?!
A törvény tehát mindannyiun­kat sújt, akik eddig szabadon lovagoltunk terepen, s hogy ez mennyire így van, arra jó példa az a sok telefonhívás, magánbeszélgetés, amelybõl kirajzolódik ez az egész országot gúzsba kötõ igazságtalan „megoldás". A bajt tovább tetézi, hogy az erdészetek, már amelyik egyáltalán lovas út kialakításában gondolkodik, ennek költségeit egyoldalú döntéssel a lovasok nyakába akarják varrni. Röviden (a lóútlevél, a kötelezõ vérvétel stb. kérdéskör után már megint): lovas, fizess! Felhívom a lovasok figyelmét arra, hogy az erdészeti törvényben egy szó sem esik arról, hogy az erdei utak használatáért, így a kijelölt lovas utak használatáért is, fizetni kellene, illetve, hogy kinek kellene fizetni. Mint ahogyan arról sincs benne szó, hogy az erdészet vagy az erdészeti hatóság (utóbbi a törvény 112. paragrafusa szerint még ki sincs jelölve, mivel még nem született meg a törvény végrehajtásáról szóló rendelet) akármilyen nyilvántartást is vezethetne arról, hogy ki, hol, hány és milyen lóval lovagol az erdõben, és ezt erdészeti engedéllyel teszi-e vagy sem. Az adatvédelmi kérdésekrõl nem is beszélve. Felmerül a kérdés, hogy az erdészek által oly szívesen hangoztatott lovas út használati díjnak vagy bírságnak sem lehet tehát törvény szerint érvényt szerezni? További probléma, hogy a törvényben az erdõgazdálkodó, illetve a vadászati joggal rendelkezõ személy, vagy jogi személy az erdõlátogatást korlátozhatja. Ebbõl már olyan vad dolgok is kisülni látszanak, hogy hónapokra, akár egész õszre vagy tavaszra is kitilthatják a lovasokat az erdõbõl. De hallottam olyan példát is, hogy napszakon belül is korlátozni kívánják a lovasok erdõlátogatását, jellemzõen reggel és kora este, pont abban az idõben, mikor pl. nyáron erre a legkellemesebb az idõ. Sok tehát a nyitott kérdés, amely azért sem tisztázható, mert a törvény miniszteri rendeletben szabályozott végrehajtási utasítása még nem jelent meg. Ne legyenek azonban túlzott illúzióink. Szomorú jövõt festenek elénk, lovasok elé ezek a hírek. Emiatt lovas összefogásra van szükség. Azt javaslom tehát az olvasóknak, hogy ebben az exlex állapotban ne írjanak alá semmilyen egyoldalúan vállalt kötelezettséget az erdei utak, lovas utak használatáról addig, míg a törvény végrehajtási utasítása meg nem jelenik, és nem tisztázza, kinek mire terjed a hatásköre. Addig is várjuk javaslataikat, személyes tapasztalataikat, hogyan tudnánk elõrevinni a tereplovaglás ügyét. Fogjunk össze, ha kell, állampolgári engedetlenségi mozgalom megszervezésével is, hogy gyermekeink részére is biztosíthassuk a természet megismerésének semmivel össze nem hasonlítható módját lóhátról az erdõben!

#1651 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 12:12

Hát ez szomorú! Nagyon szomorú! :( Írásodat olvasva, azon töprengtem, mit is tehetnék én, akinek nincs lovas vállalkozása, se befolyásos ismeretsége. A választ a levél végén megtaláltam. Állampolgári engedetlenség! Más hirtelen nem jut az eszembe... és bízni egy szebb jövõbe.egy olyan politikai vezetésben akik szemében a régi értékek még számítanak. akik - legalább egy hangyabokányit - figyelembe veszik a magyar lehetõségeket úgy, hogy az nekünk magyaroknak is jó legyen. Szebb jövõt..... :)

#1652 Hosszúhomlok

Hosszúhomlok

A multimédium

• Támogató
  • 1.895 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 12:30

Azért nem ártana tisztázni az erdõ és az "erdõben" fogalmát. Az erdõben vezetõ, nem az erdõhöz tartozó (helyrajzi számában és tulajdonosában is elkülönülõ) földútra vajon vonatkozik-e, vagy csak akkor, ha azt az erdõgazdaság önkormányzati felhatalmazással bírva üzemi területté nyílvánítja és kiteszi a belépni tilos táblát, netán bekeríti az úttal együtt. Vonatkozik-e akkor, ha az út egyik oldalán erdõ van, a másikon mezõ és van még pár variáció. :) Meglehetõsen bajosnak tartanám, ha pl. egy az erdõben álló tanya megközelítését, illetve egy közút használatát ilyen jogszabály korlátozhatná. Szerintem inkább vonatkozik ez az erdõben kialakított kezelõ-utakra, amiket maga az erdõgazdaság alakít ki. A meglevõ, nem az erdõgazdaság tulajdonában álló utakra ez nem kéne vonatkozzon. Legalábbis a JPÉ szerint. És hogy ennek az egésznek vajon mi köze a tükörhöz? :confused:

#1653 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 12:37

Ez a téma megérdemelne egy önálló topicot, meg egy lovasdemonstrációt a magyar lovasok szabad mozgásáért. Borzasztó ez az EU-demokrácia. Ha valaki nem üvölt a jogaiért, azonnal bezárják egy befõttesüvegbe és addig nem engedik ki, amíg nem szerez be valami papírt egy halom pénzért. Kezdem úgy érezni magam, mint a musztángok a korlátlan lehetõségek hazájában. :gm:

#1654 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 12:40

Mongol egyszerüen csak kavarja a szart.. ennyi.

Szerinted. Ennyi. Hálistennek az érti akinek kell. Neked nem kell, nem érted.

#1655 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 12:43

Ez a téma megérdemelne egy önálló topicot, meg egy lovasdemonstrációt a magyar lovasok szabad mozgásáért. Borzasztó ez az EU-demokrácia. Ha valaki nem üvölt a jogaiért, azonnal bezárják egy befõttesüvegbe és addig nem engedik ki, amíg nem szerez be valami papírt egy halom pénzért. Kezdem úgy érezni magam, mint a musztángok a korlátlan lehetõségek hazájában. :gm:

Ott van a "lovardatulajdonosok"-ban, csak nem vettétek észre.

#1656 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 14:45

Szerintem inkább vonatkozik ez az erdõben kialakított kezelõ-utakra, amiket maga az erdõgazdaság alakít ki.
A meglevõ, nem az erdõgazdaság tulajdonában álló utakra ez nem kéne vonatkozzon.

Nem tudom hol, talan valami Emberi Jogok Nyilatkozataban olvastam, hogy szabadsagot az allam csak fontos erdek miatt korlatozhat törvennyel.
A lovasok nem okoztak soha kart az erdei utakban..nem hallottam soha ilyen allitast, vagy ügyet.. mi az a fontos erdek?
Nem latok mast, mint hogy a tulajok csekely elönyeert a lovas polgartarsak nagy szabadsagat aldoztak fel.. mert a parlament nem ertekeli megfelelöen a szabadsagot, mint erteket.

Hogyan döntheti el a lovas az erdöben, kinek a kezeleseben van az ut, amin eppen lovagol?

Ott van a "lovardatulajdonosok"-ban..

De nem csak az ö ügyük.. minden lovast erint.. kollektiv szabadsagvesztes.

Edited by Peter13, 2009 augusztus 27. - 14:47.

#1657 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 14:53

Ez szerintem tipikus mai dolog. Idióta szabályozás, semmi köze a józan észhez. Olyan ez mint annó egy nemzetiparkos sopánkodott, hogy Atya ég hogy került lószar az erdõbe, ez megengedhetetlen,.................................................... ( Az erdészetnek lóval termelték a fát) Na ezen akadt ki a nemzetipark. A nehézgép biztos sokkal tájbaillõb. Beteg emberek beteg szabályozások. Egyébként mit tud tenni? Felírja a rendszámunkat és feljelent? Jobkanyar vágta, balkanyar, aztán fújhatnak a seggünkre. Ha meg bemegyek a fákközé az útról, a) követni sem tud b) követ én meg jól feljelentem, hogy bejött autóval Durva egy törvény, de jóformán betartathatatlan. Ez az egyedüli pozitívuma.

#1658 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 15:16

Tipara! Te már megint partizánkodsz! :D A törvény, az törvény. Be kell tartani! :yeah: Egyébként mindig elcsodálkozok amikor erdész-vadász kontra lovas ellentétekrõl hallok.Nálunk a csírája sincs meg! Hál' Istennek! Kifejezetten jóba vagyok/vagyunk mindegyikkel. Persze mindkét fél betartja a békés egymásmellett élés íratlan szabályait. A vadászoknak amolyan információs központ a terep lovas. Ugyanis lóval egészen közel enged a vad. Meg tudom számolni, hogy hány õz van egy rudliban, merrõl merre haladnak,stb. Tehát - legalább is felénk - nem hiszem, hogy változást fog hozni ez a remek kis törvény. :) Ha nem így lenne, nagy bajban lennék, ugyanis bármerre indulok lovagolni, elõbb-utóbb a Bükkben kötök ki.Az meg ugye erdõ. Helyrajzilag is. :D

#1659 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 15:22

OFF. On: Akkor hogyan nézzünk a forrás víztükrébe?

Edited by tipara, 2009 augusztus 27. - 15:39.

#1660 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 15:39

Nálunk sincs gond, én is jóban vagyok magammal, meg apuval, meg a nagybáttyáimmal, meg a keresztapámmal,meg tesóm keresztapjával, meg a vadõrünkel, meg ...................................
Ezért jó a nagy család. ;) :kir: Meg hogy az ember hazaköltözik "õsei" földjére.
Otthon vagyok. Ki álná utamat? :) Na jó a Szlovák határõröket leszámítva :D

Irigylésre méltó!

Lehet - biztos ami biztos- én is beházasodok a vadõr családjába. (mondjuk csak fiai vannak,de a mai világban ez sem akadály :dev: )

#1661 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 15:48

És lovas esküvõtök lesz, ahol kéz a kézben lóháton végiglovagoltok az erdei úton megkoronázandó a frigyet? :dev: Hívj majd jó sok lovas ismerõst az esküvõre, hogy lovaink jó teliszarhassák legalább nálatok gond nélkül az erdõt. :gm:

Edited by tipara, 2009 augusztus 27. - 15:50.

#1662 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 18:30

Mit szoltok ehhez a lovassporthoz?

Ehhez nem kell erzes? ereny? erö? ertelem? tudas?

Valahogy ezen a forumon mindig csak kovbojkalapos kovbojruhas kovbojnevü kovbojlovasok oktatnak nemcsak lovas tudast lovas nemzetünknek, de magyarsagot is a magyaroknak (celzas Tom Forest-re, Yellow Cowboy-ra.. ugye nem haragszol Tom? Idezzelek?)

Ez utobbitol eltekintve.. mi lehet a lovaglas lenyegehez közelebballo, mint kimenni es lovagolni..

Edited by Peter13, 2009 augusztus 27. - 18:34.

#1663 Burzsujok

Burzsujok

Hazajáró lélek

• Kizárt tag
  • 646 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 18:55

végzõseim találták nagyon érdekes tanulmány a vágta beemeléshez :)
http://www.youtube.c...feature=related

#1664 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 20:10

(celzas Tom Forest-re, Yellow Cowboy-ra.. ugye nem haragszol Tom? Idezzelek?)

Nem haragszom. :) Engem nem olyan fából faragtak, mint gondolod. Bár nem tudom kibõl indulsz ki, mert személyesen nem ismersz. :gm: Ahogy vélelmezem Yellow Cowboy-t sem. :rolleyes: (Nem biztos, hogy attól magyar valaki, hogy szûrben jár, Fazekas Áronként regisztrál, és büszke, mint Attila.)

Apropó büszkeség. Hamar elterelted a szót magadról barátom.
Mi van ezzel a "Selbstdarsteller"-el? Aki hiú, pózol, és becsapja a körülötte lévõket az elképzelt szerepének az eljátszásával? Pontosan ki(k)nek célzod és miért? Netán sértve érzed magad? Esetleg haragszol? :cool:

#1665 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 27. - 23:30

Kérdezhetek valamit mau? Szóval..., khmmm..., szóval hová terhelsz, hogy ne vigyen el a gebe?

A zagyára. :P

#1666 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 7:29

végzõseim találták nagyon érdekes tanulmány a vágta beemeléshez :)
http://www.youtube.c...feature=related

Na ja, tevén könnyû :D

#1667 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 7:53

Akkor éljen a "terepgyakorlat"! ;)

#1668 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 7:58

Ezért kell a fejét ütni, mert abban születik meg a rosz gondolat. :dev: És hát jobb csírájában elfojtani a dolgot. :dev:

#1669 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 10:00

Apropó büszkeség. Hamar elterelted a szót magadról barátom.

Mert szereny vagyok!!!
Mert itt divat nyilvanosan szerenynek lenni!!!

Igazad van!!!
Tenyleg tul ritkan van rolam szo!!!

Kösz, hogy felhivtad erre a figyelmet, mert nagy hibat követünk el mindnyajan, mikor nem velem foglalkozunk..
Huuu, hol is kezdjük.. elöször is elmegyek reggelizni.. ha visszajöttem, elkezdek irni magamrol, mert ez nagyon közerdekü es tökeletesen passzol ehhez a topichoz.. igen, rengeteget fogok irni magamrol es nektek nagyon fog tetszeni.. örüljünk egymasnak!!!

Le fogom irni hatalmas terjedelemben, kiknek a könyveit olvastam az elmult 10 evben, mert fontos, hogy tudjatok es tiszteljetek müveltsegemert!!!
Le fogom irni azt is, hogy csodalatos embereket ismerek, nem is embereket!!! Szenteket!!!
Aki pedig szentek között forgolodik az (sejtitek ugye???) maga is szent!!!
Imadni fogtok!!!

Es nem hagyom ki, amennyire idöm engedi, hogy tajekoztassalak titeket sajat fejlödesemröl.. csak mert ezt naponta követni szeretnetek..
Tom!!!.. le fogom irni, igen!!! naponta, hogy milyen oriasit fejlödtem es hihetetlen magassagba emelt a tudas, olyanba, amit ti nem is erthettek, mert csak az ertheti, aki mar ott van es en mar ott fenn vagyok!!!
Velem szentek beszelgetnek ott fenn!!!

Csak hogy amuldozzatok, le fogom nektek irni a patakaparas 3-4 lehetöseget.. persze nagy nevek möge bujva, mert en minden patakaparokönyvet ismerek, mert nagyon müvelt vagyok!!!
Es szereny is vagyok.. ez az egyetlen hibam.. hiszen nincs okom szerenysegre.. de ti ezert a hibamert meg jobban fogtok szeretni!!! ezert vallalom..

Meg fogom nektek irni az erzeseimet.
Azt, hogy mit erzek patakaparas közben.
Azt is, hogy mit erzek elötte.
A ketelyeimet.. a hatfajast.. a borongos rossz kedvemet (ezt reszletesen!!!).. aztan az erögyüjtes minden mozzanatat fogom reszletesen abrazolni, mert nagyon kivancsian varjatok, hogy rolam olvashassatok..
Majd ti nekem estek es könyörögtök, hogy dicsekedjek vegre, hiszen ez lenne valoban helyenvalo!!!

De en nem teszem, hanem szerenyen kezdö patakaparonak nevezem magam.. igen, egyszerü kezdönek, semmi ize extra.. mert jot akarok..
Meg akarom javitani a gondolkodasotokat.. nezzetek ram:
Lassatok csodat!!!

#1670 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 10:56

a magyar tanárom a középsuliban azt mondta: " Akinek nagy tudása van, az szórja megosztja másokkal, akinek kevéske az fukarkodik vele." határozottan boldog vagyok, hogy ezentúl rólad is a veled történtekrõl is olvashatok, mert ez azt jelenti, hogy nem akarod hatalmas tapasztalásod, mérhetetlen tudásod magadnak megtartani, hanem megosztod veleünk/velem egyszerû halandókkal.A magamfajta, tanulási vággyal felvértezett ifjonc, issza majd szavaid, hisz ebbõl is épül és fejlõdik. Elõre is köszönöm Neked!!! ( ne fukarkodj a történetekkel, hisz' az sem baj ha nem lovas a dolog, hiszen egy világlátott nagy tudás birtokában lévõ szenttõl, bármilyen világi történet építõ jellegû)

#1671 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 11:00

Kíváncsi volnék például, hogy mit jelent a "lóban ülni".
Bizonyára ez is egy érzés nem annyira térgeometriai paradoxon.
De hogy mit kell éreznem, azt félek nem tudja senki leírni.

Gratulalok Tom!!!
Neked sikerült!!!

Azt kell erezned, amit leirtal: ugy erzed, mintha a LOBAN ulnel, meghozza melyen!!!

Ez is egy nemet kifejezes magyarba atvetele.. "tief im Pferd sitzen".. hanyszor hallottam Heinitöl, osztrak tanaromtol!!
Jaj, de most megszidsz Tom, hogy aki osztraktol tanul, az nem igazi magyar.. es a Heini nem is szent!!!

Tehat "melyen a loban ülni" az nem tergeometriai helymeghatarozas, hanem az erzesnek a leirasa.. csodalatos erzes.. teljesen laza hatu loba teljesen lazan belesülyedve teljes harmoniaban együttmozogni vele.. es erezni, amit a lo erez.. es megerteni egymast.. teljes bizalommal, mert a lo csak akkor laza, ha minden OK..

Jol megfogalmaztad Maugly, jol menedzselted Tom, csak nem tudtatok mit: nem a helyet, hanem fontosabbat:

Az erzest.

Edited by Peter13, 2009 augusztus 28. - 11:03.

#1672 Tom Forest

Tom Forest

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 11:28

Érdekes ez a tükör. :rolleyes: Kedves P13! Elnézésedet kérem, nem akartalak provokálni. Azt hiszem értem miért zavarnak Sheriff írásai és az én hozzászólásaim. De ez a Te problémád. Ezen neked kell túllendülnöd. ;) Azt gondolom mindenkinek jogában áll "hülyének" lenni, "hülyeségeket" vagy "okosságokat" írni. Megosztani másokkal a fejlõdésében felbukkanó örömöket és akadályokat. Úgy vélem, ehhez sokkal inkább kurázsi kell, mintsem álszent magamutogatás - vagy mi :rolleyes: . Hogy ezt Te mégis akként értékeled az a saját világlátásod (torzító tükröd) varázsa. :ang:

#1673 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 11:36

Egy álltalam kedvelt könyvben azt olvastam, hogy a tükör, a tükrözõdések elvesznek az ember lelkébõl egy darabot. Nagymamám meg azt mondta nekem kiskoromban, hogy ha sokat nézegetem magam a tükörben elõbb utóbb az ördög fog visszakacsintani rám. Úgy, hogy veszélyes játék ez ám, csak óvatosan azzal a sok tükörrel. :)

#1674 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 11:47

Egy álltalam kedvelt könyvben azt olvastam, hogy a tükör, a tükrözõdések elvesznek az ember lelkébõl egy darabot.
Nagymamám meg azt mondta nekem kiskoromban, hogy ha sokat nézegetem magam a tükörben elõbb utóbb az ördög fog visszakacsintani rám.

Úgy, hogy veszélyes játék ez ám, csak óvatosan azzal a sok tükörrel. :)

a nagyi biztos sok horror filmet nézett. ott divat ez a képzavar, amikor a szép jány nézegeti magát a tükörben, oszt' egyszercsak kigyön belõle a nyócadik utas a halál.
én mindíg össze-vissza fosom magamat az ilyesmitõl.... :kv:

#1675 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 11:54

a nagyi biztos sok horror filmet nézett..

Tiszteletlen vagy Nador.. talan zsenge, ifju korodnak tudhato be.. nezz jobban körül a vilagban.

.. ha sokat nézegetem magam a tükörben elõbb utóbb az ördög fog visszakacsintani rám.

Ez egy bölcsesseg.
A hiusagrol van szo.
A lany, aki tul sokat nezegeti magat a tükörben: hiu.
A hiu embert könnyen bünre csabitja az ördög..
Ez igy van.

A mondast ajanljuk minden tul sokat tükör elött billegönek!!!

Edited by Peter13, 2009 augusztus 28. - 12:00.

#1676 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 11:55

Mert szereny vagyok!!!

Csak lassan, a szerénység terén bõven van még elmaradásod. A szépségedrõl például szót sem ejtettél.
Miért titkolod például, hogy utolsó elõtti lettél a legrandább patakaparók versenyén, ami nem semmi, mert az elsõ tizet 12 éven felüliek csak nagykorú felügyelete mellett nézhették meg. :D

#1677 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 11:58

Csak lassan, a szerénység terén bõven van még elmaradásod.

Gonosz vagy packa!!!

Tudd meg!!!

#1678 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 12:03

bocsánat péter13 bácsi. igérem megjavulok, és többet nem leszek tiszteletlen a Tipara nagymamájával szemben. :( (a horrortól tényleg bekulázok! úúútálom!)

#1679 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 12:05

Jo kisfiu vagy Nadorka.. majd beirok valamit az ellenörzödbe.. de apunak is megmutatni!!! Jo tanulast!!!

Edited by Peter13, 2009 augusztus 28. - 12:06.

#1680 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 28. - 12:46

Draga Lovas barataim, ismeroseim, ismeretlen ismeroseim... Nem-e lehetne esetleg egymas pozitiv oldalat keresni, es elfogadni a masikat ???? es azzal foglalkozni leginkabb, amirol mi mindannyian almodunk, amit mindanyian szeretunk, amiben mindanyian megtalaltunk valamit es valakit, a Lovakban es Lovaglasban???? Miert van az, ha valakibe tobb batorsag van, es leirja a sajat haladasat, fejlodeset, otleteit, torteneteit, akkor azonnal ego es lehuzas kerekedik belole... Miert van az, ha valaki kevesebbet tud, vagy rosszul tud, akkor eros kritika es lehuzas a valasz, nem pedig mosolyogva segitseget kap, kedves, batorito , erosito, tudast ado szavakat, es tetteket.... Miert baj az, ha valaki feketen issza a hulye kavet vagy tejet ont bele????????????? Miert rontja el sok ember a masik oromet azzal, hogy amikor megoszt valaki valamit masokkal, egy elmenyt, egy gondolatot, tudast, masok nem elgondolkoznak rajta, vagy orulnek vele, akar egyutt sirnak, hanem kovel dobaljak?????????? En csak magambol indulok ki, amikor ratalaltam erre a forumra, es ugy orultem, mert azt hittem, milyen jo, hogy menyi ember van egy forumon, ahol ismerik azt az erzest, amit en, amikor egyutt pisilek a lovammal, vagy egyutt bolyongunk a hulye tuzo napon 12 orat, es keressuk az elveszett csordat, vagy csak fekszunk a fuben faradtan es nem csak a tucsok ciripelese , vagy olyv vijjogasa szepiti meg a termeszet harmoniajat, hanem a lovak pruszkolese, patadobogasa... Igy olyan orommel irtam a torteneteimrol nehol, mert orom volt megosztani, mert azt hittem, masok is erzik ezt, akik ebben az eletvitelben elnek, hiszen milyen jo, hogy van internet, es igy konyebb minden tortenetet, erzest megosztani... Hiszen olyan nehez elmagyarazni azoknak a baratoknak, ismerosoknek, akik nem lovagolnak, akik csak rohannak, azt sem tudjak mi a lo, csak azt, hogy huuuuu be sziiip taltos es milyen szepen szall a sorenye.... Ok nem ertik , milyen jo volt szarraazni a lovammal, es milyen kafa erzes volt latni a lovamat a ferfibudiba betolatni, mert utalja ha elazik.. Milyen nehez megertetni azokkal az emberekkel, miert kolt az ember havi XXXXXXXXXXX osszeget egy allatra, ami legnagyobb tobbsegeben, egy fillert nem ad vissza, nem hoz nyereseget... mert anyagias vilagban elunk.. S hogy mi, akik folyton probalunk vigyazni magunkra, gyermekeinkre, szeretteinkre, megis alig gyogyulunk fel egy baleset utan, es alig tudunk meg jarni, de megis.... amint magunktol feltudunk allni a toalettrol, maris visszaulunk a Lo hatara.. Ez anyira egyszeru lehetne, hogy az ember elolvassa mas elmenyeit, tapasztalatat, es tanuljunk belole, vagy csak egyszeruen mosollyal , vagy konnyekkel nyugtazzuk a veget, es megosszuk esetleg mi is a mienket anelkul, hogy egymas lehuzasaval foglalkoznank... En itt anyi dolgot tanultam es tapasztaltam a csupan nehany evnyi lovazas alatt, de nem csak azert, mert szinte lovak kozott elek, mindig uj es uj tortenetek jonnek mennek az uj lovak es tulajok altal , szoszerint istaloban elek, mert egyben van a haz az istaloval, es meganyi lovas vesz korul akar hobby akar professzionalis szinten, hanem mert mindenki mosolyogva hallgatja meg a masikat, normalis, kedves hangon ad tanacsot, kokemeny kritikak nelkul, es azt a tamogatast , biztatast kapja az ember, ami bizony mindennel jobban kesztet arra, megcsinalom... sikerulni fog... elb@sztam.. a fene.. gyerunk neki.. Azutan ha elmeseljuk egymasnak, mit szurtunk el, moslygos ujjabb tapasztalatokat osztanak meg, nem pedig neki ugranak a seggemnek, milyen hulye liba vagyok, es menjek, gyakoroljak meg 20 evig, oszt maj menjek vissza az O szinten levo tarsasagukba riszalni!!!! Regota irtam le azt, hogy itt, mi mindanyian egy es ugyanazert a dologert probalunk tenni.. Jobb es jobb lovasok legyunk. Egy es ugyanazert a csodaert csinaljuk amit csinalunk, es ez a Termeszet egyik legparatlanabb elolenye, a Lo!!!! Egy es ugyanazert irunk a forumra, es jovunk ossze lovasturakon, mert ugyanazt az erzest kergetjuk, vagy mar megtalaltuk... Nem lehetne ezt tisztelni??? Nem lehetne egymas tapasztalatat, tanulasat, tanitasat tenyleg meggondolni, kiprobalni, vagy csak jot mosolyogni egyutt???? Nem lehetne inkabb megosztani szivvel ezeket a dolgokat, mert mindenki rengeteg penzt, energiat, idot, erzelmet , szivet visz ebbe a dologba bele, a sajat modjan?????? A regi emberek is ezt tettek, csak nem volt internet... ezert szuletett meg a HUJE koynv, amit mi, mindanyian atlapozunk, elolvasunk 6 eves korunk ota!!!!! Csak itt ez a jelekkel teli doboz, probalunk itt ott osvenyeket talalni benne, mert kommunikalni akarunk, mert megosztani akarunk, mert szivunk magasan szarnyal mint a sas , mert szivunk a porban hever , s csak mert nem ertunk egyet valakivel bizonyos dolgokban, valaszul jol odapancsolunk egymasnak... Mindenki mas dologhoz ert, s mas dolgot hoz otthonrol, akar multbol, akar jelenbol.. De ez a forum egy valamiben kozos : Lovasok vagyunk! ha masert nem, hat a lovak miatt ne legyen mar ilyen merteku fikazas allandoan.. Hiszen a lovak ezt is erzik, amikor a lovasaik idegesek, frusztraltak, mert egymast csesztetik orrba meg szajba meg fenekbe meg mindenhogyan... No elnezest, ez kijott.... Mert en amikor idom es lehetosegem engedi, igen, elolvasom Sheriff irasait, a regi irasokat is, mint RealCowboy vagy akar FeriBaet, mert minden egyes tapasztalat EGY a rengeteg kozul, mert minden egyes Lo, EGY a sok kozul, es nincs ket egyforma, megha azt mondjak is sokan, "minden lo ilyen meg olyan es LO..." Csak hogy ket egyforma hatter es tapasztalat majdnem hogy nincs... es amint en ezt itt tanultam, es mar mastol is olvastam itt, a Lovasok addig tanulnak, amig lovagolnak, lovaznak. Ha valaki 10 evig, akkor 10 evig, ha valaki elete vegeig lovazik, akkor elete vegeig tanul. A Lovak az igazi tukrok!!!! Nezzunk hat a szemukbe, es hallgassunk rajuk, figyeljuk az O reakcioikat... S tartsuk oket tiszteletben azzal, hogy mas lovasok tapasztalata es tortenete altal, jobban megismerjuk oket, es tanuljunk , hogy lovainknak is jobb legyen, legyen egy csapat az a csapat. Bocsanat... UFF

Edited by QuarterSister, 2009 augusztus 28. - 12:52.