Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Versek

• Please log in to reply
2021 válasz a témához

#1641 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 18. - 8:36

Smoft, az UTOLSÓ 2 sor az igazi! AZ (naggyon)jó!!! :D Nem mestermû,de ígényes,pontos "mester-munka"Formai szempontból,a külcsínt nézvést... :yeah: Ami a belbecset illeti,hát it van egy kis bibi:Tartalmilag tûnik úgy,biza,utánérzés-gyanús :ang: És máris itt vagyunk a mûkincshamisítás óriási dilemmájánál a mûbírálat(kritika) részérõl:A másolat gyengébb-e,mint az eredeti?!? :gm: :confused: Kevesebbet ér-e tartalmilag?!?NEM gyengébb,hanem nem egyenértékû... :yeah: :rolleyes: De ne feledd! ez csak egy vélemény hulló falevél mit fölkap a szél s elsodor. Messzebb még az Óperencjás Tengernél...

#1642 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 18. - 10:23

Hogy is volt régen az a reklám? Nekem tetszik! (Vagy valami hasonló...)Van itt egy-két írás, ami mintha az én érzéseimbõl fakadt volna ki... csak nekem nincsenek rájuk szavaim.

Edited by Mézszín Sörény, 2006 december 18. - 10:30.

#1643 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 18. - 12:08

Hogy is volt régen az a reklám? Nekem tetszik! (Vagy valami hasonló...)Van itt egy-két írás, ami mintha az én érzéseimbõl fakadt volna ki... csak nekem nincsenek rájuk szavaim.

sebaj(Tóbiás!) a szó (ugyanis) elszáll (mint a költözõ madár), a tett (aminek,mint tudjuk halála az okoskodás!) +marad (következményeiben - leginkáb - nagy bizonyossággal) !!! :D :ang: :kocc:

#1644 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 18. - 12:16

Jujj, ezeket a következményeket inkább hagyjuk... :rolleyes:

#1645 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 18. - 15:42

Nem értem ezt az utánérzés-gyanút... Mire hajaz, Feribá? Nekem nem jut eszembe semmi.

#1646 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 22. - 16:12

Meghallgatott imádság Erõt kértem az Úrtól,-s Õ nehézségeket adott,melyeken megedzõdtem. Bölcsessségért imádkoztam,-és problémákat adott,melyeket megtanultam megoldani. Elõmenetelt óhajtottam,-gondolkodó agyat és testi erõt kaptam,hogy dolgozzam Bátorságot kértem,-és Isten veszélyeket adott, melyeket legyõztem Szeretetre vágytam,-és kaptam az Úrtól bajba jutottt embereket, hogy segítsek rajtuk. Kegyes jóindulata helyettalkalmakat kaptam a jóra Semmit nem kaptam, amit kértem, és mindent megkaptam, amire szükségem volt. Meghallgattta imádságomat!

#1647 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 22. - 18:37

Tut, versnek nem vers,de ne keseredj el, mert megkockáztatom: TÖBB ANNÁL! MEGHITT, BENSÕSÉGES, valódi ima :ang: Az ihlet nem kell,hogy szabályozott, kötelezõ formát keressen, bármilyen alakban föltörhet :yeah: Ez eszembe fog jutni máskor is, el akarom olvasni máskor is, és mindíg azt fogom érezni: helyettem is szólsz, én is mondhatnám ezt! és ez az IGAZI alkotás erénye-ismérve...AZONOSULHATNI VELE :kocc:BOLDOG, BÉKÉS, SZÉP kARÁCSONYT,Áhitatos kisded-várást, Szeretetben vendég-járást,Sült gesztenyét a parázson! :rolleyes:

#1648 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 22. - 21:47

Na, most kibújt a szög a zsákból... :) Teljes pálfordulás Feribácsitól.Egyébként mintha ezt a "szívbõl jövõ imádságot" már olvastam volna valahol... (Csak elkerülhetetlen lesz a fõgonosz szerepe, már látom - pedig nem célom)

#1649 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 22. - 23:48

Bizony, egybõl rátok gondoltam és pont a négyszögletû kerekerdõre amit smoft linkelt nem is olyan rég egy másik topicba, azt hiszem te voltál, de ha nem elnézést.Elszorult a szívem :(

#1650 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 23. - 6:41

Na, most kibújt a szög a zsákból... :) Teljes pálfordulás Feribácsitól.Egyébként mintha ezt a "szívbõl jövõ imádságot" már olvastam volna valahol... (Csak elkerülhetetlen lesz a fõgonosz szerepe, már látom - pedig nem célom)

Ha kibújt, akkor ez azt jelenti: benne is volt... :D Lehet, az ördög MÉGSEM oly fekete, mint amilyennek festik ;) Amúgy én nem érzek semmiféle pálfordulást magamban,inkább azt gondolom, a kettõsség(dualitás)a világ 1ik fõ princípiuma(vezérelev) :yeah: Jó+rossz, jing+jang,élet+halál, .... és fûzhetõ a sor tetszõleges hosszan tovább :ang: Ebben az értelemben,az éremnek 2 oldala van, szittya magyarul: MINDEN JÓBAN VAN VALAMI ROSSZ ÉS VICE VERSA (UGYANEZ FORDÍTVA)Hol olvastad?! Csak benyomás, vagy meg tudsz jelölni konkrét forrást???Deja vu-ról van szó, vagy plágium-gyanúról :confused: Tiszta vizet önteni a pohárba NEM=gonoszsággal :gm:

#1651 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 23. - 12:29

BékeBoríts el fényeddel, borítsTe csillagos nagy ég !Alattad mintha magam isCsillagként szállanékUtam bár földi, hitem égiS Hozzád bizonnnyal fölsegél.Úgy érzem: Isten él szívembenS szívem Istenben él .

Edited by Tut, 2006 december 23. - 17:41.

#1652 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 23. - 13:39

Javíts! Érdemes!! Megéri!!! Jó az anyag :yeah: De... :dev: Az elsõ versszak abab rímképletû. Ezt kéne a másodikban is hoznod, hogy ép, kerek egész legyen...A szótagszám 8-6-8-5 a másodikban is ezt kéne hozni, nem összevissza 9-8stb...Pl: csak apróság-----szállnék, írod-------szállanék, írnád, és stimmelne a szótagszám :yeah: Apróság,de lényeges: Az ördög a részletekben rejlik... :D a sajthibáról, szó ne essék, mert az már tényleg csak :dev: ha így hagyod, az olyan, mint a következõ beszéd: szép lány vagy te gyöngyöm,kiszera méra bávatag... :gm: Nem illeszkednek stílusban, hangulatban, kifejezõerõben egymáshoz a tagok :ang: :kocc:

#1653 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 23. - 17:57

József Attila : Betlehemi királyokAdjon Isten Jézusunk, Jézusunk !Három király mi vagyunk.Lángos csillag állt felettünk,Gyalog jöttünk, mert siettünk.Kisjuhocska mondta :Biztos itt lakik a Jézus Krisztus !Menyhárt király a nevem.Segíts édes Istenem.Isten fia jó napot, jó napot !Nem vagyunk mi vén papok.Úgy halllottuk megszülettél,Szegények királya lettél.Gáspár volnék afféle ,Földi király személye .Adjom Isten Megváltó, Megváltó !Jöttünk meleg országból !Fõtt kolbászunk mind elfogyott,fényes csizmánk is megrogyottHoztunk aranyat hat marékkal,Tömjént egész vasfazékkal.Én vagyok a Boldizsár,Aki szerecseny király .Irul-pirul Mária, MáriaBoldogságos kismamaHulló könnye záporán átAlig látja Jézuskáját .Kedves három királyok Jó éjszakát kívánok !

Edited by Tut, 2006 december 23. - 17:58.

#1654 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 23. - 22:18

Hol olvastad?! Csak benyomás, vagy meg tudsz jelölni konkrét forrást???Deja vu-ról van szó, vagy plágium-gyanúról :confused: Tiszta vizet önteni a pohárba NEM=gonoszsággal :gm:

Többek között egy egyházi kalendáriumban. De az is lehet, hogy Tut az a bizonyos Ismeretlen szerzõ. :)Adjunk hálát azért, hogy volt egy Lázár Ervinünk, és hogy a meséiben, írásaiban tovább él közöttünk! :ang:

#1655 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 24. - 1:26

Semmit nem kaptam, amit kértem, és mindent megkaptam, amire szükségem volt. Meghallgattta imádságomat!

Errõl nekem a következõ jutott eszembe:" Szerettem volna, ha úgy lett volna, nem lett úgy. Kértem, hogy úgy legyen, úgy lett." Tandori DezsõHm... hát igen...

#1656 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 24. - 14:51

Szent Karácsony eljött.Az ég a Földre szállt .Ünnepeljük boldogane fényes Éjszakát !

#1657 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 25. - 8:06

Óh én szerelmes Jézusom !Édes Megváltó Krisztusom !Jõvel csinálj csendes ágyat,Szívemben magadnak házat !

#1658 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 29. - 13:41

Az egész tájatPihe-puhán belepte a hó...Veréb csipog, kisbegydalol,Örvendezve fütyül a rigó! Kopogtat az Új EsztendõBúcsúzik az Ó,Madárdallal ünnepeljünk,Trilla, jaj de jó! :D

#1659 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 29. - 17:33

...kis begy... ;) a hapax legomenon-ság sem határtalan :hupp: föl a fejjel, amíg van :D

#1660 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 31. - 14:19

Ujjongjatok az Úr elõtt az egész Földön !Szolgáljatok az Úrnak örömmel,vígadozva járuljatok színe elé (...)Menjetek be kapuin hálaénekkel,udvaraiba dícsérettel !Adjatok hálát Neki, áldjátok Nevét ! Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten !Õ alkotott minket, az Övéi vagyunk:az Õ népe és legelõjének nyája.

#1661 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 1. - 15:33

RADNÓTI MIKLÓS:NEM TUDHATOM... Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,nekem szülõhazám itt e lángoktól öleltkis ország, messzeringó gyerekkorom világa.Belõle nõttem én, mint fatörzsbõl gyönge ágas remélem, testem is majd e földbe süpped el.Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepelegy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyona házfalakról csorgó, vöröslõ fájdalom.Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,az gyárat lát a látcsõn és szántóföldeket,míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,erdõt, füttyös gyümölcsöst, szöllõt és sírokat,a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,s mi föntrõl pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,az bakterház s a bakter elõtte áll s üzen,piros zászló kezében, körötte sok gyerek,s a gyárak udvarában komondor hempereg;és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,s az iskolába menvén, a járda peremén,hogy ne feleljek aznap, egy kõre léptem én,ím itt e kõ, de föntrõl e kõ se látható,nincs mûszer, mellyel mindez jól megmutatható.Hisz bûnösök vagyunk mi, akár a többi nép,s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,de élnek dolgozók itt, költõk is bûntelen,és csecsszopók, akikben megnõ az értelem,világít bennük, õrzik, sötét pincékbe bújva,míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,s fojtott szavunkra majdan friss szóval õk felelnek.Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.1944. január 17.

#1662 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 1. - 21:18

Van egy Nagy László vers, egy újévi köszöntõ. Nekem nincs meg, ismeri valaki és be tudná ide írni? Illene a mai naphoz, és mellesleg nagyon szeretem... lécciléccilécciiiiii!

#1663 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 2. - 9:48

Kedves Mézszín Sörény , lehet, hogy nem erre gondoltál, de ez is egy jó ÚJ ÉV köszöntõ vers Nagy Lászlótól :ADJON AZ ISTENAdjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét, üres vékámba gabonát, árva kezembe parolát, lámpámba lángot, ne kelljen korán az ágyra hevernem, kérdésre választ õ küldjön, hogy hitem széjjel ne düljön, adjon az Isten fényeket, temetõk helyett életet -- nekem a kérés nagy szégyen, adjon ugyis, ha nem kérem.

Edited by Tut, 2007 január 2. - 9:50.

#1664 Guest_Walkyria_*

Guest_Walkyria_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 2. - 13:50

ÁlomVérben forog a lelkem minden reggelBrutális álmaimból nehezen ébredek felGyenge vagyok és megüt a vallomásMindaz, mit látok, gyilkos látomásÚgy élem a napot, hogy hálát rebegekÉs ölelek mindenkit, akit csak szeretekKi tudja, mi lesz, mi jöhet holnapKeserû az íze minden búcsúcsóknakNem kérdem már, miért mérgez az életMegszoktam az arcot, mi a tükrömbe tévedNevetek ugyan, de mosolyom fanyarBeszélek, de szavaim elszállnak hamarNem értem, noha megélem az álmokatÁldást adok mégis, sohasem átkokatLehet ilyen beteg szívvel is szeretniCsak az éjszakákat tudnám elfeledni

#1665 Guest_Walkyria_*

Guest_Walkyria_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 2. - 18:17

Minden javunkra van Új esztendõ... Nem tudja senki sem,hogy mi vár reá, merre hova lép.Az ismeretlenség ködébe rejtvemi van: örvény, orom vagy szakadék? Nincs kikövezett út, egyenes pálya,biztos cél felé vezetõ sinek.Hogy a holnap titkát is kitalálja,nem adatott meg soha senkinek. Úgy megyünk a jövõ felé, akárhasötétbe lépnénk... De örvény, veremfelett -jó tudni- védõn alánk tárjahûséges karjait a kegyelem. Öröm, bánat, élet, halál, akármijöhet, a szívem mégse nyugtalan,tudom: kik Istent szeretik, azoknakminden javukra van! Bódás János

#1666 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 2. - 20:51

Hát az ÁLOM?!? - aztatat ki jegyzé ?!? ...( nem a Bódás! ) ;)

#1667 Guest_Walkyria_*

Guest_Walkyria_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 2. - 21:06

Sajátomat nem szignózom ;)

#1668 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 2. - 21:18

"Szép szerényen, szép szerényen: ne tudja senki sem!" :D Azért AZT aláírhatod: népköltés :rolleyes: , végtére is mindnyájan a NÉP tagjai valánk... ;) :kocc:

#1669 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 3. - 7:51

Kösz, Tut, pont erre a versre gondoltam! :) :yeah: :kir: :ang: :cool:

#1670 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 3. - 10:29

Petõfi Sándor: Újév napján, 1849Posted ImageMegérte ezt az évet is,Megérte a Magyar Haza:A vészes égen elborult,De nem esett le csillaga.Meg van vagdalva, vérzik a kezünk.De azért még elbírja fegyverünk,S amerre vág,Ott hagyja fájó vérnyomát...Megérte ezt az évet is,Megérte a Magyar Haza:A vészes égen elborult,De nem esett le csillaga.Meg van vagdalva, vérzik a kezünk.De azért még elbírja fegyverünk,S amerre vág,Ott hagyja fájó vérnyomát...Ott hagyja fájó vérnyomát,Haramja csorda, képeden!Hogy majd az ítéletnaponE bélyeg vádolód legyen,Vádolód az Isten szine elõtt,És gyujtsa rettentõ haragra õt,Te ellened,Ki ránk veszett fogad fened! De mit az ítélet nekünk?Ha lesz is az, sokára lesz!És ami több, és ami fõ:Az Isten könyörûletes.Még majd kegyelmet adna nékik õ...Ne várakozzunk; e vérengezõKutyák felettTartsunk magunk itéletet! Tartsunk oly véritéletet,Hogy elborzadjon a világ;Majd addig szórjuk rájok aSzörnyû halálos nyavalyát,Amíg hirmondónak marad csak egy,Ki majd otthon reszketve mondja meg,Hogy jaj neki,Ki a Magyart nem tiszteli !

Debrecen, 1849. január 1.

Edited by Tut, 2007 január 3. - 14:25.

#1671 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 3. - 10:38

Ezt eddig nem ismertem, de tetszik.

#1672 Guest_Tut_*

Guest_Tut_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 3. - 14:33

Holnappal ne törõdj, messze ne álmodozz.Légy víg, légy te okos : míg lehet élj, s örülj ! Míg szólunk az idõ hirtelen elrepül,Mint a nyíl, s a zuhogó patak. ...

#1673 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 3. - 16:37

Csak egy pillanatnyi hangulat. Egyetlen tanulsága rébuszokba temetve, a klasszikus kornak - és Feribának - ajánlva. (Nem azért, mert Rólad szólna. :))Már a zsebemben a bicskám tágra kinyílik,hogy te ne lássad, ezért önmagamat sebezem.

#1674 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 3. - 17:14

Petõfi vers most nagyon ide passzolt nekem, nem rég volt elseje és még Debrecenben is írta, teljesen jól esett, hogy ilyet tudott alkotni itt, pedig, hogy utálta. :D

#1675 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 3. - 21:21

Csak egy pillanatnyi hangulat. Egyetlen tanulsága rébuszokba temetve, a klasszikus kornak - és Feribának - ajánlva. (Nem azért, mert Rólad szólna. :))Már a zsebemben a bicskám tágra kinyílik,hogy te ne lássad, ezért önmagamat sebezem.

Smoft-nak 1 pillanatnyi tépelõdés után, elfogad-é ím, egy segítõ kezet?Lásd, a zsebemben, a bicskám tágra kinyílott ám már, (varik: tán már, most már, mán tán stb)Hogy te ne...sötöbö-------------csak,hogy igazi disztichon legyen belõle! :D És még mindíg van benne 1 kegyes csalás:- ...bemben a dactylusnak véve, hallás-érzet szerint, holott helyesen: hosszú-hosszú-rövid(2 mora, 2 mora 1 mora) anapestus?!? :gm:

#1676 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 13:15

Mitől két morás a -ben? Ezt nem értem, kedves Feribá. Ja, és tudtommal az anapestus rövid-rövid-hosszú - nem? :)Abban igazad van, hogy ez imígyen nem disztichon. Köszönöm a segítséget. :)

Edited by smoft, 2007 január 4. - 13:17.

#1677 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 4. - 13:28

Mitõl két morás a -ben? Ezt nem értem, kedves Feribá. Ja, és tudtommal az anapestus rövid-rövid-hosszú - nem? :)Abban igazad van, hogy ez imígyen nem disztichon. Köszönöm a segítséget. :)

attól (2 morás), hogy mássalhangzó követ mássalhangzót: ...bem-bende! hosszú-rövid (2-1) ...bem-en?!? - jelzés arra szolgál, hogy föltárjam ország-világ elõtt bizonytalan mivoltomat a szóban forgó versláb elnevezésének ismerete kérdésében... Mindjárt gondoltam,hogy NEM helyes kifejezés jutott eszembe, de nem volt mán idõm tökölni (értsd: +nézni a verstanban), és MOST sincs igazán kedvem hozzá... :D de ha te tudod kapásból a helyes nevét, azt +köszönném, ha idebiggyesztenéd ;) :yeah: :kocc: Szerintem a forma IGENIS fontos dolog, a formabontás csak akkor korrekt, jogos, ha az ember a formát IS kíválóan ismeri-kezeli... :rolleyes: Ezért is javítgatok bele, ha hibát látok, VALÓBAN javító szándékkal, SEMMI kekeckedés :nem:

#1678 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 13:32

A pentameter viszont helyes (hogy tene lássade zért - önmaga matsebe zem)

#1679 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 4. - 13:38

A pentameter viszont helyes (hogy tene lássade zért - önmaga matsebe zem)

A pentameterrel SEMMI baj, ezt én is nyugtáztam, amikor a disztichonná való ( magasabb szintû verstani 1ség) korrigálás érdekében az elsõ sor hexameterébe barmoltam bele :D :yeah: A pentameter, még prozódiailag is tetszetõ! Gördülékeny, természetes, magyaros ízû beszéd-(természetes hangzás) közeli...hogy ne mán mindíg csak a kifogást halljad tõlem :gm: :kocc:

#1680 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 4. - 13:39

Jóvan, vaze, csak gondoltam, idenyilatkozom, ha már betévedtem, öcsibácsi.