Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1641 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:10

Az lehet, hogy nem neked szólt már :) Nevzorov, kicsit túlérzékeny vagy, nem gondolod? :ang:

#1642 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:11

nem lassabban, kisebbeket.. nos ugy látom a lényeg mégse jött át :dev:

jó ez már csak cukkolás, ezt már nem veszem fel. :P

#1643 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:13

jó ez már csak cukkolás, ezt már nem veszem fel. :P

:dev: :dev: :dev: :dev: :dev: :dev: :dev: :dev:

#1644 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:15

Nevzorov, kicsit túlérzékeny vagy, nem gondolod? :ang:

hát a kérdés felvetése elõtt lelkiekben számoltam már az oltásokkal, pl a szokásos sablonokkal hogy "jajj csak segédszárat ne, majom kezébe bortova" stb
de azárt a nyakszíj meglepett no :D (bár ugratás megtanulásához még akár fel is tenném, csak hogy ott legyen)

jó hát egy kicsit túlérzékeny vagyok na

Edited by Nevzorov, 2010 január 24. - 19:29.

#1645 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:20

kicsit öregedni tapasztalni kell egy-két dolgot még, persze nekem is, de ezt nem vitatom

Én még életemben nem láttam nyakszíjat, csak futószáras lovon. :rolleyes: Ahogy a kápa eltörheti az ember ujját, úgy beleakadhat a nyakszíjba a keze, szóval ez szerintem mindegy. Úgy gondolom, hogy a nyakszíj egy esetre jó: ha a lovas alaphelyzetben bizonytalan ülésû, és kapaszkodnia kell.

A fent kivesézett probléma az elrohanás volt, amiben továbbra sem hiszem, hogy a nyakszíj bármit is segítene.
Ha a ló nem bakol, csak rohan, akkor egy átlagos lovasnak nem lehet gond fennmaradni rajta. Ezért én sem értem, miért javasoltatok Nevzorovnak nyakszíjat. Szerintem azon már túl van, hogy a ló szájába kapaszkodik ilyenkor.

A bakolás esetére: ha egy ló csak úgy lightosan bakolászik, akkor szintén nem bonyolult fennmaradni rajta. Ha viszont keményebben, akkor nyakszíj ide vagy oda, ha nem tudod megfogni, 8 másodpercen belül repülsz. :gm: Erre a nyakszíj megintcsak nem alkalmas. Fõleg, mivel ilyenkor elõre vagy oldalra esik az ember, amerre a nyakszíj nem tart. Arról nem is beszélve, hogy mire kitalálod, hogy most jaj, bakol a ló, meg kell fognom a nyakszíjat, hol is az a nyakszíj...

(Bakolós, elrohanós lovam van. :D /Szerencsére egyre kevésbé/)

#1646 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:20

én is kivoltam kint az elején h jajjmár, de azért meglepöen tud segiteni ( 4 éves mén ami 2 és fél évesen zugban fedezett, lovagolj el vele az istállóig a karámban lévõ 2 kanca mellett, tudván hogy amint leszállsz joeséllye megesz(csak fejre harapott elég jól célzott is, kobakban pucoltuk 3man) na és akkor pl arra használtam h jol meghuztam oldalt ellenkezö irányba a drágát és ez egészen meglepte és tovább tudtam közlekedni. na de mindegy, irjon vki vmi zablásat, friss hús kell :dev:

#1647 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:24

Még a nyakban kengyelszíjra, hogy én is off legyek :dev: Egy öreg lovasnál láttam, aki amúgy zseniális lovas volt, csak hát ugye öregsége okán volt néha szüksége megkapaszkodni benne. (Mondjuk, ügetni nem sokat ügettünk vele sose :dev:)

#1648 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:34

:eek: hogyan ülsz le kisebbeket???

Lassabban még csak-csak, de kisebben..?

Én ezt úgy mondanám, hogy kisebbet emelkedsz, kevesebbet (rövidebb ideig) maradsz a levegõben, hamarébb ülsz vissza. A gyors ügetés tempó (sebessége) 2 tényezõtõl függ, a lépéshossztól és a frkevenciától (ütem). Ha a frekvencia lassul általában csökken az ütem, lassul a ló. úgy értem, hogy néha az ember ugyan " pattog " a lovon, a nyeregben, nincs szinkronban vele (ló hátmozgásával) de a ló többnyire igyekszik "összedolgozni" a lovas mozgásával, kiiktatni a diszharmóniát.

én is kivoltam kint az elején h jajjmár, de azért meglepöen tud segiteni ( 4 éves mén ami 2 és fél évesen zugban fedezett, lovagolj el vele az istállóig a karámban lévõ 2 kanca mellett, tudván hogy amint leszállsz joeséllye megesz(csak fejre harapott elég jól célzott is, kobakban pucoltuk 3man) na és akkor pl arra használtam h jol meghuztam oldalt ellenkezö irányba a drágát és ez egészen meglepte és tovább tudtam közlekedni. na de mindegy, irjon vki vmi zablásat, friss hús kell :dev:

Kérlek! Kérésed számomra parancs! :D Zablás: Jó a "mosolygó" vészféknek?!?

#1649 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:36

igen ugy h kisebbeket emelkedik meg ügy hogy a súlyát sem terheli ugy a nyeregbe, de ez zablás topic Gisarinak meg nagyon jó h nem látja értelmét, kivánom hogy ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy meg kelljen tudnia. :D

Edited by estee, 2010 január 24. - 19:37.

#1650 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:39

A hozzászólást szerkesztette estee :D tudom-tudom, a betûelütés okán :yeah: :D de akkor már az ügybõl is csináhattál volna úgy-t :P :D :dev:

#1651 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:41

(Bakolós, elrohanós lovam van. :D /Szerencsére egyre kevésbé/)

Nevzorov kérdésére visszatérve: A "vészfék" nálam a pálcás zabla. Persze itt nem arról van szó, hogy nem a megfelelõ segítségekkel akarom megállítani a lovat és az ezért nem reagál, hanem bizonyos helyzetekben egyszerûen elszáll az agya (pl. amikor nyolc-tíz õzike ront ki elõttünk a bokorból, és ezerrel futnak elfele). Ilyenkor aztán bizonyos lovakon húzogathatja az ember a derekát. :gm:
A zablát is fölösleges cibálni, akármilyen, legjobb, ha a lovat körre lehet venni. (Ha nincs hely, az pech.) Ha nagyon agyas a ló, a pálcás zabla ebben sokat segít, de alaphelyzetben teljesen olyan, mint egy szimpla csikózabla, csak ez utóbbit egy ilyen helyzetben áthúzhatod a ló száján.

#1652 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:41

most nem betüt néztem hanem egyeztettem a ragozást m most az nem ment :F

Edited by estee, 2010 január 24. - 19:42.

#1653 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:43

A "vészfék" nálam a pálcás zabla.

én is nagyon szimpatizáltam vele, csak aztán azt olvastam, hogy ha elesik a ló akár át is szúrhatja ....
és hogy inkább tegyek zablagumit, mert az is hasonlóan jó erre (plusz a zabla sem sérti úgy a száját)

#1654 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:44

:kir: :ang: :kocc:

#1655 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:48

én is nagyon szimpatizáltam vele, csak aztán azt olvastam, hogy ha elesik a ló akár át is szúrhatja ....
és hogy inkább tegyek zablagumit, mert az is hasonlóan jó erre (plusz a zabla sem sérti úgy a száját)

Mit szúrhat át?? :confused: :gm:

Egyébként nem értem, hogy a pálcás zabla miért is jó "vészfékként". Fiatal lovakra való, hogy oldalról nyomást kapjon a ló szája. De alapjában véve nem erõsebb a sima csikó- vagy olivzablánál. Csak fordulásnál segít a pálca rajta. Szerintem.

#1656 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:49

Nekem volt egy arany esetem, eléggé zöldes fülû koromban, az elõttem lovagoló tapasztaltabb srác vágtát indított, majd félreállt, és cuppantott egyet. Utána már nem volt hely félreállni, nemhogy körre venni. Jó lett volna egy vészfék...
Elég sok ló lovast elvivõ jelenetet láttam azért kb 5 évnyi heti hat napi lovardai jelenléttel, és azért olyankor elég kevés volt az a lovas, aki nem feküdt el a lovon a szárhúzási igyekezetében - bizonyos szint alatt. Afölött érdekes módon meg nem vitte el a lú.

...Egyébként nem értem, hogy a pálcás zabla miért is jó "vészfékként". Fiatal lovakra való, hogy oldalról nyomást kapjon a ló szája. De alapjában véve nem erõsebb a sima csikó- vagy olivzablánál. Csak fordulásnál segít a pálca rajta. Szerintem.

Hát majdnem pont ezt írta Gisari.

Edited by Ernest, 2010 január 24. - 19:53.

#1657 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:51

Mit szúrhat át?? :confused: :gm:

hát az arcát, pofáját. borulásnál. mármint ha a ló borul. magamtól nekem se jutott eszembe, de végülis el tudom képzelni...

Edited by Nevzorov, 2010 január 24. - 19:52.

#1658 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:55

Egyébként nem értem, hogy a pálcás zabla miért is jó "vészfékként". Fiatal lovakra való, hogy oldalról nyomást kapjon a ló szája. De alapjában véve nem erõsebb a sima csikó- vagy olivzablánál. Csak fordulásnál segít a pálca rajta. Szerintem.

Persze, hogy nem erõsebb, nem is az a dolga.
Rosszul fogalmaztam, a vészfék a körre vétel. A pálcás zabla ebben nagy segítség, ha a ló ellenszegül, hangsúlyozom, mielõtt valaki belekötne, hogy nem a fejénél fogva kell a lovat fordítani.

És szokták mondani, hogy hiába tekered be a ló fejét erõvel, úgyis tud elõre futni, ez igaz is, csakhogy nem szeret. Szóval nálam ez mûködik, ha néha elmennek otthonról.

A gumikarika meg szerintem erre nem alkalmas, mivel puha, azzal együtt is be lehet húzni a zablát a ló szájába. Nem mellesleg ronda. :D

#1659 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 19:59

Gumikarika inkább arra jó szerintem, hogy ha sima (nem oliv) csikózablád van, és becsípi a száját. Vagy, ha egy picit nagy a zabla (1 méretet lehet csalni vele).

#1660 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:05

Láttam már jóképességû lovat ahogy a két zablagumit átjátsza egy oldalra. :P De feltételezem itt a nem megfelelõ méret lehetett a probléma a kantár vagy a zabla részérõl.

#1661 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 20:49

hát a kérdés felvetése elõtt lelkiekben számoltam már az oltásokkal, pl a szokásos sablonokkal hogy "jajj csak segédszárat ne, majom kezébe bortova" stb
de azárt a nyakszíj meglepett no :D (bár ugratás megtanulásához még akár fel is tenném, csak hogy ott legyen)

jó hát egy kicsit túlérzékeny vagyok na

Ne legyél paranoiás :P
Azért mert valaki ír egy szép részletes hozzászólást, nem kell felfortyanni, hogy téged debilnek néznek, mert sztem marhára nem "baszogatott" senki, az nem így néz ki xD

#1662 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 21:57

te jó ég, hazaérek és azt kell megtudnom, hogy a pálcás zabla kiszúrja a ló pofáját. a sarkantyú mit tesz akkor az oldalával? :D nevzo, eskü nem bántani akarlak, de azért láttál már közelrõl pálcás zablát? bütyök, kis bogyó van a végén. meglep, ha az bármit átszúr, pláne úgy, hogy csak borul egy ló, pláne úgy, hogy felfekszik a pofára, legalábbis én nem úgy csatolnám a kantárt, hogy neki tudjon szúródni a nem létezõ szúrós vége a ló fejének. saby, hagyd, õ mindig bántásnak veszi, ha kijavítják és mindig oda jut, hogy ezentúl nem fog kérdezni, mert itt azt úgyse lehet. és mi vagyunk a helikopterek. ja, én meg fõleg bántok úgyis mindenkit, ergo felesleges is azt mondanom, hogy nem. szóval a pálcás zabla igenis átszúrhatja a ló fejét, de akár a seggét is a másiknak, ha az ráül a lovunk fejére és kész.

#1663 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 21:59

szóval a pálcás zabla igenis átszúrhatja a ló fejét, de akár a seggét is a másiknak, ha az ráül a lovunk fejére és kész.

:kir: :yeah: :dev:

#1664 Annie90

Annie90

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.552 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 22:11

Nevzorov! Nem bántásként, de nem ártana utánanézni a dolgoknak. Ha jól megnézel, megtaperolsz egy pálcás zablát, te is hamar rájössz, hogy nem tud átszúrni semmit.

#1665 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 22:35

Egyrészt nem hegyes, másrészt nem tud úgy esni a ló, hogy beleszúródjon, mivel a pálca a fejével párhuzamos (helyesen felcsatolva persze)

#1666 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 22:36

ezt feszegettem én is. de tévedsz, át tudja szúrni. megmondták.

#1667 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 22:37

. ja, én meg fõleg bántok úgyis mindenkit, ergo felesleges is azt mondanom, hogy nem.

De csak mert te vagy az ügyeletes fõgonosz xD

de tévedsz, át tudja szúrni. megmondták.

Sorry, my mistake :P

De hadd illusztráljam a problémát a te egyik fotóddal
A szerszám
A reklamációkat megelõzendõ: Igen, valóban nem passzol tökéletesen a zabla a sportpóni méretet közelítõ hátas szájában :P De nem tudom elképzelni, hogyan fúrhatná át a fejét.

Edited by Saby, 2010 január 24. - 22:43.

#1668 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 22:46

láttál már közelrõl pálcás zablát? bütyök, kis bogyó van a végén.

Jobb esetben.
Vannak gagyibbak, meg régiek, amin nincs bogyó és vékony a pálca, na az tényleg szúrhat, ha a kezedbe veszed, és célirányosan bökdösöd vele a lovat. De akár még eshet is úgy, ha nagyon akar, minden megtörténhet.
De ezzel az erõvel ha elesik a ló, a kengyelvas is beleállhat az oldalába, meg beakadhat a kantárszár és kitörheti a nyakát, meg ilyenek. Jobb esetben azért nem sûrûn esnek el a lovak.

Szóval ezeket azért nem kell ilyen véresen venni. Minden elõfordulhat, de hogy nézne ki, ha nem mennénk ki bukósisak nélkül a házból.

#1669 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 22:48

Vannak gagyibbak, meg régiek, amin nincs bogyó és vékony a pálca, na az tényleg szúrhat,

Akkor azokat tán nem kéne használni.

#1670 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 22:51

mindegy. ha bukósisakban mész ki, a lábad törik el. van régi zabla olyan is rengeteg, ami középen rendesen, mondhatni életveszélyesen elvékonyodott, biztos sokunknak tört el zabla lovaglás közben (pelham kiskarikája csutvágtában leszakad, amikor fel akarom venni, szevasz...), most akkor ne használjunk zablát VAGY csak rendesen nézzük meg, milyen eszközöket használunk. hát hirtelen nem is tudom, melyik a jobb. saby, a nyakad köré tekerem a wifit az ilyen kijelentésekért...

#1671 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 22:54

mindegy. ha bukósisakban mész ki, a lábad törik el.

Van az a nagy gömb, tudjátok, átlátszó, gurul, pattog, az ember meg csak ül a közepén...
Fenébe, tanulnom kellne... :dev:

#1672 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 23:35

az meg kilukad egy szilánkon és oxigén jut a tüdõdbe és vége, DE nevzorov megmondta hogy ne nézzük hülyének, úgyhogy ne tegyétek,egy a csilliárdhoz esély elvégre van a dologra :dev:

#1673 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 23:56

Ez már nem is neki szólt, csak egy kicsit megzakkantam. :D Õ csak aggódik, és ez tulajdonképpen dícséretes. Öööö.. miért is baj, ha oxigén jut a tüdõmbe? :dev:

Edited by Gisari, 2010 január 24. - 23:58.

#1674 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 24. - 23:59

Öööö.. miért is baj, ha oxigén jut a tüdõmbe? :dev:

hát nem érted?! :kir: VÉGE :kir: :kir: :kir:

#1675 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 0:01

Neked is tanulnod kellene? :kir:

#1676 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 0:04

háát lányok, nagyon kötözködõs napotok van/volt :D

#1677 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 0:04

Hálistennek én már végeztem, csak most itt élem ki az agyhalottságomat :D

#1678 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 7:53

Nézzek jobban utána? épp ezért olvastam ezt a baromságot is, mert vagy 20 helyen utána néztem. És 20-ból az egyikben nem ajánlották ugróknak, mert hogy... de nem fogom vissza keresni, mert baromira senkit nem érdekel a forrás, csak az, hogy megint azt lehessen mondani, hogy jujj hát én még pálcás zablát se láttam, és hát azon pálcika van, meg bogyó, meg párhuzamos a ló fejével, meg nem merõleges rá stb.
nem lepõdöm meg a szokásos stíluson, csoda hogy azt nem mondták el, hogy a zabla amúgy az a fém ami általában a ló szájában van.

Nyilván láttam már pálcás zablát, (használni még nem hazsnáltam) és nekem sem ez volt az elsõ gondolatom, amíg ezt nem olvastam.
de Murphyre gondolva? miért is ne lehetne rosszul esni? brrrr...

ritka az esés? csak a Horse Evolution elõadáson estek el kétszer. igaz nem nagyon és fel is álltak egybõl.

Edited by Nevzorov, 2010 január 25. - 7:55.

#1679 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 8:12

egy elõadáson nagyobb valószínûséggel esnek, ahogy versenyen is. felfokozott stresszes állapot, nézõk, soroljam? te hányszor borultál lóval együtt? lehetõleg ugrás nélkül, nem mindenki ugrat ugye. én síkon 10nél kevesebbszer 20 év alatt, évekig napi több lovat lovagolva. nevzo, te hozod szépen azt, hogy hiába néz valaki utána valaminek, ha nem tudja kiválogatni, mi a hasznos információ és mi a marhaság. egyszer már valami lófajtának vagy színnek is jól utánanéztél és csak írtad, hogy "de a szakirodalom". nem így volt? akkor többen elmondtuk, hogy az ún. szakirodalom jó részében nagy hibák vannak, nem kell mindent elhinni. netes felületen még kevésbé, sok az ingyenes terjesztési lehetõség, míg a könyvkiadásért komoly pénzeket kell fizetni, neten azt ír ki egy 10 éves gyerek is, amit akar. ne csak utánanézz, hanem gondolkozz is kicsit. próbáld meg most ebben a példában lerajzolni otthon magadnak, hogy oldalanként két szíjjal, amelyikbõl az egyik a ló fejénél tartja a zablakarikát, hogy tud elfordulni úgy egy pálcás zabla (helyes, éppen megfelelõen szoros szerszámozással), hogy átszúrhassa a ló fejét. ha sikerült ilyet alkotni, kiváncsi lennék az eredményre.

#1680 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 25. - 8:35

Vagy kiszúrja a szemét, mindakettõt egy lukon, vagy a fülibe áll bele, visszacsavarodva a torkába. Látom, ahoyg esem, lerepül a kantár, mert elszakadt, belefúródik a homokba, az egyik fele azomban felfele áll, mint egy szurony, én magas ívben átrepülve a lovam feje felett, csupasz mellkasommal, (közben szétszakadt a kockás ingem)pontosan belezuhanok a zablába. Jaaaaaaj. Szörnyû egy látomásvolt. Brrrr. Ma biztosan nem ülök lóra. A homok is megfagyott, fejreesem betörik a fejem, kitörik a nyakam. A lábam, ahogy tápászkodom fel és elbotlom. N! Nem csúfol senki, de legalábbis én biztosan nem. Viszont így ébredtem. :yeah: