Közzétéve 2006 november 26. - 22:28
Közzétéve 2006 december 9. - 22:33
Edited by Tut, 2006 december 10. - 7:23.
Közzétéve 2006 december 9. - 22:46
Közzétéve 2006 december 10. - 7:33
Közzétéve 2006 december 10. - 17:05
Közzétéve 2006 december 10. - 18:55
Közzétéve 2006 december 14. - 20:59
Közzétéve 2006 december 14. - 22:08
Közzétéve 2006 december 14. - 22:12
Közzétéve 2006 december 14. - 22:32
Közzétéve 2006 december 14. - 23:01
Közzétéve 2006 december 15. - 9:37
Edited by smoft, 2006 december 15. - 9:38.
Közzétéve 2006 december 15. - 13:38
Közzétéve 2006 december 15. - 17:59
Edited by feribácsi, 2006 december 15. - 18:00.
Közzétéve 2006 december 15. - 18:56
Közzétéve 2006 december 15. - 19:01
Közzétéve 2006 december 15. - 20:19
Közzétéve 2006 december 15. - 21:03
1.Kritériumok:versformák, verslábak,szótagszám,hangsúlyos-hangsúlytalan,idõmértékes verselés,népköltés, mû-költészet,hagyományos,modern,szonett,,,,,..."tovább is van,mondjam még?"...Olvass máskor,akkor is hasznos lesz! A mesterség szabályai szerint kezeink között született mû csodálatos öröm...Leírnál néhány kritériumot? Kíváncsi vagyok, de Catal Hüyük meg az "Ex Oriente Lux" nem hagynak most verstant olvasni.
"amatõr fül"...te mondád :yeah: és szépen,mondád,és JÓL(HELYESEN) mondád :yeah: :kocc: az ÉN fülem (sajna/hál'Istennek) NEM TELJESEN amatõr...((((csak fél-ig))) ;)Lehet, de egyszer volt szerencsém néhány kortárs "profi" versíró írását meghallgatni, és meg kell mondjam az amatõr fül számára azokhoz képest az ebben a topicban található legrosszabb írás is gyöngyszem.Hogy ez hol és mikor volt azt diekt nem írom le, nem lenne fer.
Edited by feribácsi, 2006 december 15. - 20:52.
Közzétéve 2006 december 15. - 21:19
Közzétéve 2006 december 15. - 22:01
Nekem nagyon tetszenek.(Ne haragudj, nem szeretnélek megbántani, sem Téged, sem másokat, de...) Olyan öregasszony-hangulatom van ezektõl.
Közzétéve 2006 december 15. - 22:03
Közzétéve 2006 december 15. - 22:07
Közzétéve 2006 december 15. - 22:24
Közzétéve 2006 december 15. - 22:35
NEM a ruha teszi az embert! Az ember teszi,h.MILYEN ruhát ölt!!! és EZ,BAROMIRA ÁRULKODÓ TUD LENNI ;) Az átérezhetõséget könnyíti,ha némi rend,szervezettség, FORMA! keretei közé "szorulunk"A költészetnek van nyelve:FORMAnyelveJózsef Attila egyike a világon(!) a legnagyobbaknak! És (nem mellesleg!) õrült volt,paranoid-skizofrén és 1 pöttyet perverz és még néhány porbléma adódik vele kapcsolatban ;) Az 1 dolog,h. õ NEM KÖLTÉSZETET akart csinálni...dehát,édes Istenem, AZT CSINÁLT!!!!KÉRDÉSEM LENNE: a topicban föntebb megtalálhatod "Arcom arcodon"...kezdetû mûvemet!Vers,v.sem?!?Más! A põ,ha engemély kimár,de mindegegy a vildagár....sötöbö,sötöbö4 Vers,avagy sem?!?Válaszoddal megtisztelsz!Szerintem meg nem a ruha teszi az embert. A lényeg belül van, és hogy az mennyire átérezhetõ mások számára.És a világon semmi sem fekete vagy fehér.Hogy József Attilát idézzem - lehet, hogy elsõ olvasatra kicsit egoistának tûnik, de a lényeg nem itt van:"Én csak arról beszélhetek, amit tudok. - És azt az egyet tudom, hogy amikor verset írok, nem költészetet akarok csinálni, hanem meg akarok szabadulni attól, ami szorongat. Engem csak ez érdekel. Az életem."
Közzétéve 2006 december 15. - 23:02
Edited by smoft, 2006 december 15. - 23:03.
Közzétéve 2006 december 15. - 23:06
Közzétéve 2006 december 16. - 8:41
Evvel egyetértek, mind átvitt, mind szoros értelmében, bár itt most csak az elõbbi a lényeg.NEM a ruha teszi az embert! Az ember teszi,h.MILYEN ruhát ölt!!! és EZ,BAROMIRA ÁRULKODÓ TUD LENNI ;)
Ami tény, az tény, minek takargassam?A költészet egyfajta mûvészet, s így véleményem szerint felesleges keretek közé szorítani. Nem szabad mindig a megszokotthoz ragaszkodni. Így példáúl szerintem egy vers onnantól vers, hogy a megalkotója azt mondja rá, a többi a fantázia mûve. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy mindenbe bele lehet magyarázni mindent, és annak az ellenkezõjét is. Ezt egyszer megkérdõjelezte a mûvészettörténet tanárnõm gimnáziumban, de rosszul járt, mert 15 perccel késõbb kénytelen volt elismerni az igazamat.Persze azt sem állítom, hogy nem fontosak a keretek. Sõt! Ismerni kell õket, hogy túl lehessen rajtuk lépni. Anál talán kevés roszabb van, mikor egy törvény (értsd ezalatt most a versírás bátmely szabályát) csak félig van megszegve. Lehet, hogy ez az egyik, ami megkülönböztet egy amatõrt egy tanult mûvésztõl.Részemrõl jellemembõl is talán adódóan nagyon nehezen tudok elvonatkoztatni aszabályosságtól. Az elsõ írásaimban fõleg, de többiben is megfigyelhetõ, hogy szeretem a szabályosságot. De ettõl még nem lesz jó egy írás, mint ahogy azt sokszor késõbb visszaolvasva magam is konstatálom. Pehet rögtön utána lehet remeknek tartom. Erre nagyon jó példa az elsõ verspróbálkozásom. De akárhogy is, az a lényeg, hogy az embernek magának megelégedést okozzon a leírása és esetleg közzététele, és ha ez megvan, akkor nem számít, ki mit mond.Ezek után már csak azt nem tudom eldönteni, hogy kíváncsi vagyok-e Feribácsi véleményére ezen elsõ próbálkozásokról, vagy jobb, ha nem."amatõr fül"...te mondád :yeah: és szépen,mondád,és JÓL(HELYESEN) mondád :yeah: :kocc:
Közzétéve 2006 december 16. - 14:33
Szép sorjában!Én úgy gondolom,a mûvészetnek IS8meg talán minden másnak) kell legyen kerete. A kezelhetõség érdekében,pl. A vers 1 fogalom,definíció alá esik. ATTÓL még,h.én annak mondom,nem lesz az. Legföljebb 1 vélemény.Attól még,h.te azt mondod(a tréfa/példa kedvéért csupán!!!) h. én hülye vagyok,ez még nem lesz igaz,noha senki sem vitatja el ehhez a (szubjektív!)minõsítéshez való jogod.(Hacsak úgy nem áll a helyzet,h. igazd vanEvvel egyetértek, mind átvitt, mind szoros értelmében, bár itt most csak az elõbbi a lényeg.
Ennek ellenére elhamarkodottan így sem szabad dönteni, mert az embert érhetik komoly meglepetések.Ami tény, az tény, minek takargassam?A költészet egyfajta mûvészet, s így véleményem szerint felesleges keretek közé szorítani. Nem szabad mindig a megszokotthoz ragaszkodni. Így példáúl szerintem egy vers onnantól vers, hogy a megalkotója azt mondja rá, a többi a fantázia mûve. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy mindenbe bele lehet magyarázni mindent, és annak az ellenkezõjét is. Ezt egyszer megkérdõjelezte a mûvészettörténet tanárnõm gimnáziumban, de rosszul járt, mert 15 perccel késõbb kénytelen volt elismerni az igazamat.Persze azt sem állítom, hogy nem fontosak a keretek. Sõt! Ismerni kell õket, hogy túl lehessen rajtuk lépni. Anál talán kevés roszabb van, mikor egy törvény (értsd ezalatt most a versírás bátmely szabályát) csak félig van megszegve. Lehet, hogy ez az egyik, ami megkülönböztet egy amatõrt egy tanult mûvésztõl.Részemrõl jellemembõl is talán adódóan nagyon nehezen tudok elvonatkoztatni aszabályosságtól. Az elsõ írásaimban fõleg, de többiben is megfigyelhetõ, hogy szeretem a szabályosságot. De ettõl még nem lesz jó egy írás, mint ahogy azt sokszor késõbb visszaolvasva magam is konstatálom. Pehet rögtön utána lehet remeknek tartom. Erre nagyon jó példa az elsõ verspróbálkozásom. De akárhogy is, az a lényeg, hogy az embernek magának megelégedést okozzon a leírása és esetleg közzététele, és ha ez megvan, akkor nem számít, ki mit mond.Ezek után már csak azt nem tudom eldönteni, hogy kíváncsi vagyok-e Feribácsi véleményére ezen elsõ próbálkozásokról, vagy jobb, ha nem.
Edited by feribácsi, 2006 december 16. - 14:35.
Közzétéve 2006 december 16. - 18:41
Közzétéve 2006 december 16. - 19:08
Közzétéve 2006 december 16. - 20:38
Közzétéve 2006 december 16. - 20:59
Közzétéve 2006 december 16. - 21:08
Közzétéve 2006 december 16. - 21:50
Közzétéve 2006 december 16. - 23:55
Közzétéve 2006 december 17. - 12:23
VAN!!! :yeah: NE nyelvi-stilisztikai randomizált algoritmus legyen, (közérthetõbben egocentrikus f###ság) HANEM AESTHETIKAILAGFeribácsi, mint versileg nálamnál képzettebbet kérdezlek: van a "hapax legomenonságnak" feltétele vagy kritériuma? - úgy mint ahogy a vers is csak bizonyos szabályok között vers - ahogy mondod.
Edited by feribácsi, 2006 december 17. - 12:25.
Közzétéve 2006 december 17. - 13:53
Edited by Babszem, 2006 december 17. - 13:54.
Közzétéve 2006 december 17. - 13:53
Közzétéve 2006 december 17. - 14:57
Magamból kiindulva,általában(gyakrabban!) megy nagyon nehezen,vért izzadva,görcsölve,erõlködve ;) EZÉRT is csinálom/csináltam!Hátigen, valóban én tudom ,hogy õk is átírták ezerszer és sokat ücsöröghettek egy két mûremeken, de biztos, nem mehetett nekik annyira nagyon nehezen, vértizzadva, mert hát akkor nem biztos, hogy csinálták volna. Vagy akkor annyira oda voltak a mûveiktõl, hogy megérte a fáradozás.
Ugyanazt lényegében,csak én "markánsabban" fogalmaztam(öncélú értelmetlenség szabadon fordítva)immanens lényege a H.L.-nak a formai kikötés,a nyelvi excentricitás, a forradalmiság,az újító öncélúság :yeah: újító=kreatívnem bohóckodás...rímhányó Romhányi zseniálisan egyensúlyoz e téren a szakadék felett 1 paraszthajszálonArra gondoltam, hogy keletkezhet-e egy-egy furfangos szóösszetétellel vagy csak abszolút új, tuladjonképpen értelmetlen kitaláció nevezhetõ h. l.-nak? Tehát formabeli megkötései vannak-e?Az egoncentrikus f***ság alatt azt érted, mint én az értelmetlen kitaláció alatt?
Közzétéve 2006 december 17. - 21:58