Igen, odáig már eljutottak páran, hogy "legyen behajlítva a ló nyaka", csak a "hogyan" kérdése nem tiszta még 
Egy fórumtársunk panaszkodott telivér lovára, mely fiatal és elragadja õt terepen, alkalmanként lovárdaban is túl vehemens :( Ajánlottam neki egy zablát, (amit használ a 49 kgos idõs hölgy a rohanós telivérezett nay kancán) összebeszéltünk, meglátogattam, fölszereltük a lovat, békésen ált, feje "lent"nyaka normális ívelt, mozgása nyugodt. Lépés, ügetés problémamentes. Vágta lassú, nyugodt, lassúbb és kontrolláltabb, mint elõzõleg csikózablával. Igenám, de "nincs eléggé lent a ló feje" kifogásolt a lovas

Nézzem, csak meg - indítványozza! - mily szépen lent van a ló feje csikózablával. Nosza, hamar, üstöllést!! Minden szónál ékesebb a tett, hát legyen! Megy a ló csikózablával, jár a lovas keze, mint a motolla, aló feje-nyaka kígyóként vonaglik jobbra-balra. De a feje tényleg lent! Ki mit gondol errõl? Szerintem egyértelmû, aló megtanulta a leckét, szájrángatásra fe le!

A másik zablával, ha csak mozdulatlanul, letett kézzel száron tartotta érintkezésben, akkor is "lement a feje! Vágta közben, az alternált rángatásra, persze kínjában fölemelte! Ez eseben a lovaglási mód, a kéz nyugtalansága döntött, nem a zabla fajtája. Szerintem...aztán lehet, tévedek, rosszul értelmezem?
Úgy látom, a téma kifejtése és újabb eszközök példájának fölhozása során, lassan eljutottunk ahhoz a reális helyzetértékeléshez, hogy adott ló, adott lovas és adott lovastudás esetén, a konkrét probléma (megállítani a lovat, vészfékezés) változatos, sokszínû eszköztárral oldható meg, DE NEM KERÜLHETÕ MEG!
Ha valaki terepezgetni akar menõs, elragadós, nagyvérû lovával, az is lehet megoldás, hogy kap egy csikózablát, és addig idomít lovardában (fél év? év??) míg biztonsággal nem kezelhetõ a lova.
Van azután az az metódus, hogy alkalmaz ezt-azt, ilyen-olyan kegyszert, zablafajtát, segédszárat, és még nem merítettük ki a "segédtémákat"(mert szóba se jött) a takarmányozás, lótartás, lovaglási stratégia, lélektani vonatkozások, kaszkadõrképzés etc. témáját
Nevzorov gyakorlati kérdést tett föl, gyakorlati választ vár(T) kapott is nehányat, engem most már az általa levont konzekvencia, ill. gyakorlati fölhasználás eredméyne(i) érdekelne :yeah:
Edited by Manitu, 2010 január 24. - 16:27.