Zablák tudománya
Közzétéve 2010 január 3. - 16:15
Közzétéve 2010 január 3. - 16:18

Közzétéve 2010 január 3. - 16:44

Közzétéve 2010 január 3. - 16:57
Közzétéve 2010 január 4. - 17:58
Közzétéve 2010 január 7. - 15:44

Közzétéve 2010 január 7. - 16:36
Közzétéve 2010 január 7. - 18:02
Közzétéve 2010 január 7. - 18:09

Közzétéve 2010 január 22. - 11:38
Terepen pedig általában rátettem a segédszárat, de csakolyan "biztonsági fékként". Ha nagyon beindult, akkor elõrenyúltam a segédszáron, és azzal együtt fel tudtam venni.
csúszószár? zablán át a kézhez?
de alul a has alatt vagy inkább kétoldalt rögzíted?
Van egy ló, akin segédszárral lovagolok. Mikor elõször nyergeltem, ezt is odahozták és feltettük én meg azóta teszem rá. ha 'jár' hozzá? nem kérdeztem vissza, hogy minek. õk tudják.
viszont igyekszem nem erõsen használni, mert tudom hogy mennyit lehet vele ártani. a rendes szárnál mindig egy picit (vagy akár jóval) lazábban hagyom.
Közzétéve 2010 január 22. - 13:04

Közzétéve 2010 január 22. - 13:07
Egyetértünk. Én egyébként minél több éve lovagolok, annál jobban ódzkodom a segédszár (bocsánat: Weyrother-szárDe a mindennapos használat szerintem semmire sem jó, csupán az elején fog menni a ló egy "álkeretben".

Edited by Saby, 2010 január 22. - 13:10.
Közzétéve 2010 január 22. - 13:38
De ez sem mindennapos használat volt, és nem is "szügybeharapásig" használtam. Hanem szinte végig lötyögött, sõt munka közben le is vettem róla.
Szóval nem tudom ugyan, hogy milyen célból adják neked mindig hozzá. De a mindennapos használat szerintem semmire sem jó, csupán az elején fog menni a ló egy "álkeretben".
Én is próbálom nem ezt használni, hogy leráncigáljam a fejét.

most viszont jól jött, mert nagy rohangászás volt a fedelesben és hát ilyenkor azért neki is meg kellett néha indulnia. (probálkozott, nem egy nagy vadállat, de egy nõ direkt oda-vissza rotyóztatta a lovát, hogy kimenjen belõle az ideg, erre meg azért õ sem tudott totál higgadt maradni)
és csak azon gondolkodom, hogy vajon bírtam volna-e vele enélkül? :(
na és innen jött a kérdés hogy (majdan) a saját lovamon mi lenne a biztonsági fék? milyen zabla, milyen izé?
de most ahogy elnézegettem a zablákat rengeteg gusztustalan izé van, amit nem igazán tennék ló szájába.
úgyhogy ez biztosan nem megoldás. fõleg, hogy ritka esetekre kell csak ugye a vészfék, a zabla meg folyamatosan a szájában van.
még a 'félpofás' zablát nem fejtettem meg, hogy mire jó.

Edited by Nevzorov, 2010 január 22. - 13:47.
Közzétéve 2010 január 22. - 14:51
Közzétéve 2010 január 22. - 16:01
A lovaglásod és a ló átengedõsége legyen a biztonsági fék. Ha szépen dolgozol vele és tanítgatod, akkor nem lesz szükség "izékre".na és innen jött a kérdés hogy (majdan) a saját lovamon mi lenne a biztonsági fék? milyen zabla, milyen izé?
Sima síkmunkához tényleg nem szabadna egyszerû csikózabláknál többet használni. Ha valami nem mûködik, akkor célszerûbb dolgozni a problémán, mint elfedni egy élesebb zablával.
Közzétéve 2010 január 22. - 16:16

Közzétéve 2010 január 23. - 16:49

Közzétéve 2010 január 23. - 17:18
üdv feribáAnnál inkább elfogadhatónak és szalonképesnek tûnik számomra ez a nézõpont, minél több nagy nemzetközi, profi lovast látok munkában és versenyezni NEM egyszerû csikózablával. Nem gondolnám, hogy az õ tudásuk, felkészültségük hiányos lenne, s ezért nyúlnak segítségül spec. zablákhoz...

Akkor talán hagyjuk is meg a speciális zablák használatát a nagy nemzetközi, profi lovasoknak. Nem azért használják õket, mert lovagolatlan a lovuk, hanem mert azon a szinten már szükség van finomhangolásra, és ugrólovasok ált ugrásnál használják ezeket, síkmunkánál nem. És ezeket a profikat (ahogyan te is jellemezted õket) vétek szerintem az átlag amatõrhöz hasonlítgatni, aki mindenféle fémeket dugdos a ló szájába, mert attól majd jobb lesz.
Viszont az átlagos amatõrnél ildomosabb lenne elõször a lovasban keresni a hibát és csak utána a lóban...
Ez amúgy is egy meddõ párbeszéd de számomra még mindig érthetetlen, hogy egyesek azt gondolják, hogy a lovaglótudást pótolni lehet mindenféle fémszerkezetek használatával.
De egyébként ezt a kutyámnak is magyarázhatnám akár, lehet hamarabb értené meg a mondandómat.
Edited by Saby, 2010 január 23. - 17:18.
Közzétéve 2010 január 23. - 18:01
...
Annál inkább elfogadhatónak és szalonképesnek tûnik számomra ez a nézõpont, minél több nagy nemzetközi, profi lovast látok munkában és versenyezni NEM egyszerû csikózablával. Nem gondolnám, hogy az õ tudásuk, felkészültségük hiányos lenne, s ezért nyúlnak segítségül spec. zablákhoz...
Ezzel csak annyit szerettem volna példázni, hogy BÁRMINEK a kizárólagos használata nem okvetlen és kifejezetten erény, inkább nevezném izlés, szimpátia kérdésének.
A párhuzam a matematika és a lovaglás között még tovább folytatható. Minthogy az ember nem használja a mindennapokban az analízis és a mátrixok csodálatos világát, sõt, ahhoz csak nagyon kevesek és nagyon ritkán folyamodnak, kivéve a matematikusok, gazdaságelemzõk, satöbbi, úgy a lovasok sem kellene, hogy ezeket a "bonyolultabb" eszközöket alkalmazzák a mindennapokban. Csak azok használják, akiknek ténylegesen szükségük van ezekre, mivel nekik megvan a kellõ tudásuk az alkalmazáshoz.
Szemléletesebben egy matematikai példával: nem kell az egyeneseket integrálni, hogy az alatta lévõ területet megkapjuk, hiszen az egyenes alatti terület egyszerû geometriával kiszámítható. A párhuzammal élve: egyenes=az átlaglovas problémája a lóval; integrálás=kapukulcsot rakni a szájába; geometria=csikózabla; terület=a ló száron megy, nem rohan el. :guny:

Közzétéve 2010 január 23. - 20:30

Közzétéve 2010 január 23. - 20:51
Kis túlzással erre azt mondhatnám, hogy ha valaki ül egy repülõgépben, amin be van kapcsolva a robotpilóta, akkor bár eléri a kívánt hatást (repül a repülõgép), de még nem lesz belõle pilóta.Ha valami mûködik, elérem vele a kivánt hatást, és ezt fölismerem, akkor "tudás" is ez már, Vagy a kivánt hatás elérése még nem tudás?
Hasonlóképpen, ha egy lónak idomítottság, vagy egyéb béli hiányosságai vannak, és lovasának csakugyan vannak hiányosságai, amik miatt nem tudja a ló tudásbeli hézagait kitömni, hogy jól lovagolhatóvá váljon, akkor hiába rak bele a ló szájába egy erõs zablát, amivel "meg tudja fékezni", vagy hajlítani, vagy behúzni a fejét veyrotherrel, attól még nem jó lovas.
Közzétéve 2010 január 23. - 21:07

Közzétéve 2010 január 23. - 21:14
Közzétéve 2010 január 23. - 21:25
Csak legyen életbiztosításaha valaki a zablát szigorúan fék értelemben tünteti fel valahol, akkor ott vannak hiányosságok a tudást illetõen. innentõl kezdve rábízni magára, hogy eldöntse, tud-e valamit, botorság.

Közzétéve 2010 január 23. - 21:27
Közzétéve 2010 január 23. - 21:34

Közzétéve 2010 január 23. - 21:38
Közzétéve 2010 január 23. - 21:41
Nem egészen ezt mondtam, de legyen. Nekem se szimpatikus amit te mondaszEgy dolog csak, ami nem szimpatikus nekem, amikor Saby kiköti, hogy a profi zablákat csak profik használják!

Ilyenkor mi a helyzet? Lehet, hogy az egyébként pörgõs lónak lefagyott az operációs rendszere és elfelejtette, hogy a zabla nélkülözhetetlen :eek:
Közzétéve 2010 január 23. - 22:08

Közzétéve 2010 január 23. - 22:08

Közzétéve 2010 január 23. - 22:15

Edited by Manitu, 2010 január 23. - 22:17.
Közzétéve 2010 január 23. - 22:18

Közzétéve 2010 január 23. - 22:20

Közzétéve 2010 január 23. - 22:24
Nekem nincs se lovam, se nagy tudásom. Van viszont kitartásom és igyekszem következetes lenni.Mert nem rólad, rólam vagy a vérprofikról van szó, hanem NEVZOROV fölvetésérõl, hogy mlyen zablát használjon az, akinek a tudása még nincs ott, nem akkora, mint a tiéd, meg a lovadé.
Nyilván kizárólag a lóban van a hiba, igaz? :guny: És nem tudom, hogyan gondolod azt, hogy látatlanban megveregeti bárki is a válladat, hogy igen, nincs más megoldás, vagy az ellenkezõjét mondja?Van egyismerõsöm, 170es telivérezett rohanós kancával. NÕ, 53 éves, 156 cm magas 49 kg. Fél(õs). 3 éve tanul céltudatosan Lassó Attilla és más profi oktatóktól Tatterban és máshol. A kanca elviszi, mint szél a sz**os papírt. Csikózablával. MÁS zablával szépen, "kereken" nyugodtan, tetszõleges lassan tud vágtázni.
Nem erõszakol senki semmit senkire, mindenki azt csinál a lovával, tanítványaival, amit akar.(de megoldás MINDENKINEK a saját körülmény-kombinációra kell, nem egyet kell MINDENKIRE ráerõszakolni)?
Közzétéve 2010 január 23. - 22:24
Más! A piac arra épül, hogy az emberek megvesznek mindenféle fölösleges magas szintû csúcsketyeréket, amiket jellemzõen a profik használnak, és CSAK ÕK tudják ki is használni....
De attól még megtailtani senkinek sem lehet, hogy kedvét lelje, hogy nagykantárral sétálgasson lassú lépésben a díjnégyszögben
Dehogy! A lóválasztás, lóvétel EGYETLEN VALÓS tényszerû derivációs pontja a pénztárca! Olyan lovat veszek, amilyet csak akarok, olyan fölszerelést, amit kívánok hozzá, HA meg tudom fizetni, és úgy lovagolok, ahogy "tudok", ahogy képes vagyok rá. Ha csikózablával nem tudok, mert fingom sincs az idomításról, de hackamore-ral mûködik a lovam, akkor azzal.
Közzétéve 2010 január 23. - 22:29
persze lehet így is, de ez nem az igazi lovasember, hanem valaki aki nagyon el van tévedve. és persze lehet így is, ezt most másodjára írom, de minek? csapjuk be önmagunkat, pl a nagykantárban sétálgatással is akár.. :eek:Dehogy! A lóválasztás, lóvétel EGYETLEN VALÓS tényszerû derivációs pontja a pénztárca! Olyan lovat veszek, amilyet csak akarok, olyan fölszerelést, amit kívánok hozzá, HA meg tudom fizetni, és úgy lovagolok, ahogy "tudok", ahogy képes vagyok rá. Ha csikózablával nem tudok, mert fingom sincs az idomításról, de hackamore-ral mûködik a lovam, akkor azzal.
Közzétéve 2010 január 23. - 22:40
Bíbelõdtünk vagy egy évet képzéssel, technikával, (nem én kezdtem a mûsort, nulláról! Lassó, meg mások!), azután bedobtuk ezt a zabla varit és azóta null porblemo (said Alf

Na végre! EZ az utolsó konklúziód csodszép, abszolút igaz, makulátlanul korrekt! Mindenki maga felel az alkalmazott eszközért, oktatóért, lovaglásért. :yeah:
DE! - abban is egyetértünk, hogy az ilyesmit nem ésszerû általánosságban szövegesen elintézni? Ami az egyiknek bejön, az a másiknál elutasítandó, és viszont. Én nem utánoználak a képen látható technikában, te nem tennél vasat a lovad szájába, mint én...ettõl még szívhatjuk ugyanazt a levegõt és Nevzorov olvashat mindkettõnket (Vessyvel, esteevel, Unicornissal 3-4-5ünket) és kiokumlálja magának belõle, amit szeretne ;)
Én erre nem mernék vállalkozni, hogy ilyen kijelentést tegyek, hogy ki az igazi lovasember...25 év hivatásszerû, professzionális lovasélet után végképp nem! Olyan eltérõ, mûködõ, érvényes, egymást negáló dolgokat láttam, hogy mindenféle kategórikus ítéletet elvetek!persze lehet így is, de ez nem az igazi lovasember, hanem valaki aki nagyon el van tévedve. és persze lehet így is, ezt most másodjára írom, de minek? csapjuk be önmagunkat, pl a nagykantárban sétálgatással is akár.. :eek:
Persze , ezt mondom, ÉN! :yeah: Te meg a magadét, nagyon helyesen! (A hír szent) a vélemény szabad! A meggyõzõdés pedig gyönyörû dolog! A meggyõzõdés meletti harcos kiállást meg a történelem csodálatos példákkal pédázza...Gordano Bruno, Dugovits Titusz, Leonidasz és még sokan mások.
Edited by Manitu, 2010 január 23. - 22:33.
Közzétéve 2010 január 23. - 22:44
Világos.Saby! A lóban SEMMI hiba nincs, de tényleg! Egy tündéri angyalka, hihetetlen vérrel, menõkével! A tulaj MAGA a legfõbb vádlója önmagának, MAGA hívott föl engem azzal, hogy õ tehetségtelen beszari hüje, aki nem tud lovagolni, és segítsek neki a lovát használhatóvá tenni.
Bíbelõdtünk vagy egy évet képzéssel, technikával, (nem én kezdtem a mûsort, nulláról! Lassó, meg mások!), azután bedobtuk ezt a zabla varit és azóta null porblemo (said Alf)
Igen.DE! - abban is egyetértünk, hogy az ilyesmit nem ésszerû általánosságban szövegesen elintézni?
Közzétéve 2010 január 23. - 22:48
Edited by estee, 2010 január 23. - 22:48.
Közzétéve 2010 január 23. - 22:52
(de megoldás MINDENKINEK a saját körülmény-kombinációra kell, nem egyet kell MINDENKIRE ráerõszakolni)
Ez a legfontosabb igazság zabla ügyben szerintem. Minden tanács adása elõtt valóban meg kéne nézni a lovat, felülni rá, kipróbálni több zablát, de nem csak egyszeri alkalommal. De ez itt a fórumon természetesen nem lehetséges. Azaz nem fogok (tudni/nem akarok) elmenni Nevzorov kérdéses lovát (vagy azt a bérlovat, amirõl szó van) megnézni, hogy a véleményemet elmondjam. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy a fórum a lovasok mely rétegének napi társalgóhelye. Ez pedig a hobbylovas, amatõr lovas réteg. (Azt hiszem nagyon kevés itt a versenyzõ. Akik pedig versenyeznek, õk is többnyire amatõr - A, L - szinteken. Illetve nem versenyzõ, ámde profi lovasok sem bõvelkednek itt.) Ebbõl kifolyólag viszont lehet már általánosítani valamilyen szinten. És hobby és amatõr szinten általában nincs szükség másra, mint csikózabla mellett a lovas tudását javítani. A többi szintrõl beszélni lehet, de szerintem senki sem fogja megtapasztalni soha a fórumozók közül. Esetleg, ha egy-egy nehézkategóriás versenyzõ beírna ide néha a fórumra, az sokat jelentene.
De természetesen ez az általánosítás nem jelenti azt, hogy nincs olyan hobbyló, aminek nem elég a csikózabla. Csak kérdés, hogy ki mondja azt, hogy nem elég hozzá? Milyen lovas ül rajta? A 49 kilós hölgy mennyire tud lovagolni? A ló képzettségével van-e esetleg a probléma? (ezt persze csak egy megbízható, jó lovasnál eltöltött ki-/átképzés bizonyíthatná) De mivel senki sem kéri számon, hogy irgum-burgum (ezt így kell írni?? :kocc: ) miért más zabla (egyébként mit jelent itt a más?? :confused: ) kerül arra a lóra, ezért szíve joga mindenkinek dönteni. Ha jól megy azzal, és nem akarnak "befektetni" abba, hogy egyszerûbb zablával is jól menjen, akkor menjen azzal.