Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1561 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 16:15

Én még a fogát is megnézetném.

#1562 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 16:18

15 éves, nem az övé a ló, többen lovagolják, egyikük sem képzett lovas :) ebben kell gondolkodni :P

#1563 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 16:44

Dobják össze :D

#1564 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 16:57

mondom nem az övék a ló. a gazdájának nyilván beleszólása, de a lillu elmondása alapján semmi jóra nem számithatnának :S

#1565 Lillukaa

Lillukaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 55 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 4. - 17:58

megkaptam a választ/segítséget, tudom mit rontottam el, ugyh akár le is zárhatjuk a témát.. ;)

#1566 Viviána

Viviána

Új vendég

• Fórumtag
  • 6 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 7. - 15:44

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Arról lenne szó, hogy egy elég temperamentumos lovacska gazdája vagyok aki mellesleg ey angol telivér.. a pályán normális, szépen száron dolgozik, na de a terepek :huh: amint elkezdünk vágtázni pár méteren még normálisan megy, aztán kilõ.. és egyszerûen képtelenség hatni rá.. nem hajlandó felvenni a szársegítségeket, egyenesen küzd az ellen, hogy meg kelljen állni, vagy lassna menni, felölle akár hagyatt is feküdhetek rajta, õ csak megy elõre .. és ez azért elég veszélyes is tud lenni.. Most egy sima csikózablája vagy, és azon gondolkozok, hogy lehet hogy egy másmilyen zabla segítene .. a Pessoa zablában gondolkozok, de nem tudom, hogy ez vajon mennyire válna be, ráadásul tudom h nem is ez a funkciója.. Esetleg valkinek ötlete zabla ügyben? :) a válaszokat nagyon várom :ang:

#1567 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 7. - 16:36

Szia! Nekem is volt korábban hasonló problémám a telivéremmel. De én arra jutottam, hogy nem a zablában kell a hibát keresni. Sima csikózablával lovagoltam mindig is. Terepen pedig általában rátettem a segédszárat, de csakolyan "biztonsági fékként". Ha nagyon beindult, akkor elõrenyúltam a segédszáron, és azzal együtt fel tudtam venni. Illetve ahol lehet, ott körre fordítva lassult. Amikor pedig csak egyenesen lehetett menni, akkor pedig a lényeg, hogy ne küzdj vele, hanem picit húzok, picit engedek. Ugyan a pofáraesést el kell kerülni, de olykor az is segített, ha belöttyentettem a szárat. Sok sikert!

#1568 naatha

naatha

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 653 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 7. - 18:02

sziasztok! nekem is volt ilyen problemam Athossal,amikor elhoztuk, jo sok egyeb mellett,de ez most nem fontos. en sok sok palyamunkaval,idomitassal, turelemmel,es a Vessy altal leirt huzok-engedekkel vettem elejet a dolognak. mostmar sokat valtozott a helyzet,pedig igen porgettyus o is alapbol. szerintem idomitomunkara fektess nagyobb hangsulyt.

#1569 Viviána

Viviána

Új vendég

• Fórumtag
  • 6 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 7. - 18:09

Köszönöm, megfogadom az eddigi tanácsokat :D A segédszárat és az idomítást is :) Egyépként általában pályán szoktam dolgozni vele, csak a tél és a velejáró sok hó miatt nem igazán használható a pálya (fedeles pedig nincs) ezért maradt mostanában a terep, és jött elõ ez a probléma. De hát idomítással is van még mit fejlõdni, még csak most lesz 4 éves, és csak 4 hónapja dolgozunk együt azelött a galoppon futott :)

#1570 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 22. - 11:38

Terepen pedig általában rátettem a segédszárat, de csakolyan "biztonsági fékként". Ha nagyon beindult, akkor elõrenyúltam a segédszáron, és azzal együtt fel tudtam venni.

csúszószár? zablán át a kézhez?
de alul a has alatt vagy inkább kétoldalt rögzíted?

Van egy ló, akin segédszárral lovagolok. Mikor elõször nyergeltem, ezt is odahozták és feltettük én meg azóta teszem rá. ha 'jár' hozzá? nem kérdeztem vissza, hogy minek. õk tudják.
viszont igyekszem nem erõsen használni, mert tudom hogy mennyit lehet vele ártani. a rendes szárnál mindig egy picit (vagy akár jóval) lazábban hagyom.

#1571 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 22. - 13:04

Hevedertõl zablán át a kézhez. Általánosságban a lovas emberek ezt értik segédszáron (a segédszárak topicban ezt már többszörösen kiveséztük :D a segédszárak takar mindenfajta segítõ szárat, míg a segédszár általában a Schlaufzügel-t jelenti, vagy Weyrother-szár, vagy ki hogy hívja :cool: ). Anno a telivéremhez kizárólag oldalt rögzítve használtam. Mivel hozzá csak biztonsági fékként kellett. Egyébként lovagoltam (mostanáig) egy nagy darab, hosszú derekú kancát, akihez szintén használtam olykor segédszárat. Rajta alul rögzítettem (tudom, hogy a Némethy-elvnek ez ellent mond). Hozzá nem fékként kellett, hanem nehezen találta a kompromisszumot a szárral és a zablával, és hozzá még hosszú ló is, nehéz összetolni. De ez sem mindennapos használat volt, és nem is "szügybeharapásig" használtam. Hanem szinte végig lötyögött, sõt munka közben le is vettem róla. Szóval nem tudom ugyan, hogy milyen célból adják neked mindig hozzá. De a mindennapos használat szerintem semmire sem jó, csupán az elején fog menni a ló egy "álkeretben".

#1572 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 22. - 13:07

De a mindennapos használat szerintem semmire sem jó, csupán az elején fog menni a ló egy "álkeretben".

Egyetértünk. Én egyébként minél több éve lovagolok, annál jobban ódzkodom a segédszár (bocsánat: Weyrother-szár :gm: ) használatától :) Érdekes tendencia :)

Edited by Saby, 2010 január 22. - 13:10.

#1573 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 22. - 13:38

De ez sem mindennapos használat volt, és nem is "szügybeharapásig" használtam. Hanem szinte végig lötyögött, sõt munka közben le is vettem róla.

Szóval nem tudom ugyan, hogy milyen célból adják neked mindig hozzá. De a mindennapos használat szerintem semmire sem jó, csupán az elején fog menni a ló egy "álkeretben".

Én is próbálom nem ezt használni, hogy leráncigáljam a fejét. :) Bízom ebben az edzõben annyira, hogy szólna is ha túlzásba vinném. Úgyhogy inkább tényleg lazábban is hagyom.

most viszont jól jött, mert nagy rohangászás volt a fedelesben és hát ilyenkor azért neki is meg kellett néha indulnia. (probálkozott, nem egy nagy vadállat, de egy nõ direkt oda-vissza rotyóztatta a lovát, hogy kimenjen belõle az ideg, erre meg azért õ sem tudott totál higgadt maradni)
és csak azon gondolkodom, hogy vajon bírtam volna-e vele enélkül? :(
na és innen jött a kérdés hogy (majdan) a saját lovamon mi lenne a biztonsági fék? milyen zabla, milyen izé?
de most ahogy elnézegettem a zablákat rengeteg gusztustalan izé van, amit nem igazán tennék ló szájába.
úgyhogy ez biztosan nem megoldás. fõleg, hogy ritka esetekre kell csak ugye a vészfék, a zabla meg folyamatosan a szájában van.

még a 'félpofás' zablát nem fejtettem meg, hogy mire jó. :)

Edited by Nevzorov, 2010 január 22. - 13:47.

#1574 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 22. - 14:51

Azért az nagyon fontos, hogy a zabla ne csak a fék legyen. Kifejezetten nem jó szemmel nézem, ha valaki folyamatos zablacserélési problémákkal küzd. Általában ott nem a zablában van a hiba. Én a legjobban a gumibevonatos olivzablát szeretem, és általában a lovak is. Amelyiknek ez kevés, akkor sima csikó- vagy olivzabla, illetve kétszertört. Hobbizáshoz, síkmunkához legalábbis biztosan nincs szükség másra, a többi a lovason múlik. Az ugrósport persze más téma a nagyobb pályákon. Ott biztosan sokat számít, hogy sok lónak egész szerkezet van a szájában.

#1575 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 22. - 16:01

na és innen jött a kérdés hogy (majdan) a saját lovamon mi lenne a biztonsági fék? milyen zabla, milyen izé?

A lovaglásod és a ló átengedõsége legyen a biztonsági fék. Ha szépen dolgozol vele és tanítgatod, akkor nem lesz szükség "izékre".

Sima síkmunkához tényleg nem szabadna egyszerû csikózabláknál többet használni. Ha valami nem mûködik, akkor célszerûbb dolgozni a problémán, mint elfedni egy élesebb zablával.

#1576 Nevzorov

Nevzorov

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 987 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 22. - 16:16

jóvanna, csak kérdeztem :)

#1577 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 16:49

Vessynek nagy és eltökélt híve vagyok, nemkülönben Sabynak. Nincs is semmi kifogásolni valóm az általuk mondottakban, csak a parabolákhoz, hasonlatokhoz, tanmesékhez és fabulákhoz való olthatatlan, már-már patologikus vonzódásom okán szeretném egy érdekes, elgondolkodtató párhuzamra irányítani a figyelmet. Tekintsük olybá, hogy a matematika és a lovaglás egyaránt azonos dologra, nevezetesen a való életben fölmerülõ problémák megoldására való. Mindegyiknek kialakult eszközrendszere van erre, a matematikáé elméleti megoldó formulákra (képletek, etc.) korlátozódik, a lovaglásé kissé összetettebb, az elméleti tudáson kívül, technikai kivitelezésre ill. eszközök alkalmazására is szükség van. A gazdag és sokrétû eszköztár egyik eleme a zabla(k). Sokféle zabla van, és talán ez nem is véletlen, merem föltételezni, oka is van! Maradva a matematika példájánál, nem minden probléma oldható meg pusztán a 4 alapmûvelettel, bizonyos függvényekkel, integrál-differenciálszámítással. Vannak kombinatorikai, gráfelméleti, halmazelméleti, mátrix meg egyéb matematika eszközök, amikrõl az átlagember (magam is) a nevén túl tán semmit se tud/ért. Eme gondolat fonala mentén bátran gondolhatjuk, állíthatjuk, léteznek a lovaglásban is olyan problémák, amiket nem lehet univerzális módon egy bizonyos eszközzel és csakis azzal kielégítõen kezelni. Persze, a hiáynos tecnikai,- lovastudás ellelplezésére-pótlására nem helyes 8elvileg) spec. eszközt (zablát) alkalmazni, de gyakorlati szempontból érthetõ és elfogadott (Machiavelli óta) :D Annál inkább elfogadhatónak és szalonképesnek tûnik számomra ez a nézõpont, minél több nagy nemzetközi, profi lovast látok munkában és versenyezni NEM egyszerû csikózablával. Nem gondolnám, hogy az õ tudásuk, felkészültségük hiányos lenne, s ezért nyúlnak segítségül spec. zablákhoz... Ezzel csak annyit szerettem volna példázni, hogy BÁRMINEK a kizárólagos használata nem okvetlen és kifejezetten erény, inkább nevezném izlés, szimpátia kérdésének.

#1578 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 17:18

Annál inkább elfogadhatónak és szalonképesnek tûnik számomra ez a nézõpont, minél több nagy nemzetközi, profi lovast látok munkában és versenyezni NEM egyszerû csikózablával. Nem gondolnám, hogy az õ tudásuk, felkészültségük hiányos lenne, s ezért nyúlnak segítségül spec. zablákhoz...

üdv feribá :rolleyes:
Akkor talán hagyjuk is meg a speciális zablák használatát a nagy nemzetközi, profi lovasoknak. Nem azért használják õket, mert lovagolatlan a lovuk, hanem mert azon a szinten már szükség van finomhangolásra, és ugrólovasok ált ugrásnál használják ezeket, síkmunkánál nem. És ezeket a profikat (ahogyan te is jellemezted õket) vétek szerintem az átlag amatõrhöz hasonlítgatni, aki mindenféle fémeket dugdos a ló szájába, mert attól majd jobb lesz.

Viszont az átlagos amatõrnél ildomosabb lenne elõször a lovasban keresni a hibát és csak utána a lóban...
Ez amúgy is egy meddõ párbeszéd de számomra még mindig érthetetlen, hogy egyesek azt gondolják, hogy a lovaglótudást pótolni lehet mindenféle fémszerkezetek használatával.
De egyébként ezt a kutyámnak is magyarázhatnám akár, lehet hamarabb értené meg a mondandómat.

Edited by Saby, 2010 január 23. - 17:18.

#1579 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 18:01

...
Annál inkább elfogadhatónak és szalonképesnek tûnik számomra ez a nézõpont, minél több nagy nemzetközi, profi lovast látok munkában és versenyezni NEM egyszerû csikózablával. Nem gondolnám, hogy az õ tudásuk, felkészültségük hiányos lenne, s ezért nyúlnak segítségül spec. zablákhoz...
Ezzel csak annyit szerettem volna példázni, hogy BÁRMINEK a kizárólagos használata nem okvetlen és kifejezetten erény, inkább nevezném izlés, szimpátia kérdésének.

A párhuzam a matematika és a lovaglás között még tovább folytatható. Minthogy az ember nem használja a mindennapokban az analízis és a mátrixok csodálatos világát, sõt, ahhoz csak nagyon kevesek és nagyon ritkán folyamodnak, kivéve a matematikusok, gazdaságelemzõk, satöbbi, úgy a lovasok sem kellene, hogy ezeket a "bonyolultabb" eszközöket alkalmazzák a mindennapokban. Csak azok használják, akiknek ténylegesen szükségük van ezekre, mivel nekik megvan a kellõ tudásuk az alkalmazáshoz.

Szemléletesebben egy matematikai példával: nem kell az egyeneseket integrálni, hogy az alatta lévõ területet megkapjuk, hiszen az egyenes alatti terület egyszerû geometriával kiszámítható. A párhuzammal élve: egyenes=az átlaglovas problémája a lóval; integrálás=kapukulcsot rakni a szájába; geometria=csikózabla; terület=a ló száron megy, nem rohan el. :guny: :ang:

#1580 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 20:30

Pazar, brilliáns érvelés, kitûnõ, csiszolt, kulturált stílus, barátságos, kollegiális, segítõkész hozzáállás! Köszönet! Nem csalódtam benned! ... "Csak azok használják, akiknek ténylegesen szükségük van ezekre, mivel nekik megvan a kellõ tudásuk az alkalmazáshoz." Az idézet mondat értelmezése azonban kisebb problémát okoz nekem, több részlete-értelmezési lehetõsége is félreérthetõ. Tisztázási kísérletek: kinek van szüksége? Nekem, ha én kijelentem? X-nek, ha õ kijelenti, Nekem, ha én kijelentem X-nek szüksége van rá? Úgy nem lehet vmit használni, hogy az a célom, hogy megszerzem a használatához szükséges tudást? Pl. amikor autót kezdtem vezetni, még egyáltalán nem tudtam...Sõt! Borzalom, de ez is igaz: amikor lovagolni kezdtem, még egyáltalán nem tudtam lovagolni :( És így haladtam tovább, hackamore, segédszárak, különféle zablák. Hogy tudást szereztem-e, azt én nem tudom, de tapasztalatokat azt bizonyosan, és a használat képességét is! (Ha elfogult vagyok magammal, akkor ezt már akár tudásnak is vehetem, de ehhez nincs bátorságom) Na és a "kellõ" tudás?!? Ha valami mûködik, elérem vele a kivánt hatást, és ezt fölismerem, akkor "tudás" is ez már, Vagy a kivánt hatás elérése még nem tudás? Tudás nélkül nem érvényes a hatás? Gondolkozzunk-elemzzünk együtt tovább! Megtisztelsz vele! :ang:

#1581 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 20:51

Ha valami mûködik, elérem vele a kivánt hatást, és ezt fölismerem, akkor "tudás" is ez már, Vagy a kivánt hatás elérése még nem tudás?

Kis túlzással erre azt mondhatnám, hogy ha valaki ül egy repülõgépben, amin be van kapcsolva a robotpilóta, akkor bár eléri a kívánt hatást (repül a repülõgép), de még nem lesz belõle pilóta.

Hasonlóképpen, ha egy lónak idomítottság, vagy egyéb béli hiányosságai vannak, és lovasának csakugyan vannak hiányosságai, amik miatt nem tudja a ló tudásbeli hézagait kitömni, hogy jól lovagolhatóvá váljon, akkor hiába rak bele a ló szájába egy erõs zablát, amivel "meg tudja fékezni", vagy hajlítani, vagy behúzni a fejét veyrotherrel, attól még nem jó lovas.

#1582 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 21:07

Hát ezzel nincs mit vitatkozni! Ez bizony igaz! Á-tól Z-ig! :D Viszont akadnak emberek, akik nem akarnak pilóták lenni, csak repülve közlekedni...(hogy az adott példán belül maradjak) Tágíthatom ezt kicsikét más irányba fordulva is! Pl. a tájékozódás....igazi az, ha az emebr térképet tanulmányozva emlékezetébe vési a tájat, útvonalat és lazán, hibátlanul, gördülékenyen abszolválja! "Gyengébb" (? :eek: ?) a dolog, ha nála van a térkép, és kis, rövid szakaszonként halad? (mankót használ) Satnyább, ha GPS-t szerel a gépébe és arról puskázik? (Azt a gyógypedagógiai ziccert már ki se használom, hogy beültet vkit, aki diktálja neki az utat, mert ennek nincs a zablára vonatkozó paralell esete :D ) Kicsit elnézõ, laza és szakszerûtlen vagyok, ha azt mondom, bízzuk mindenkinek a saját lelkiismeretére, belsõ kontrolljára, céljai-lehetõségei folyományaként egyéni döntésére? vagy egyenesen bûnösen könyelmû, és hibásan gondolkodó? Csak a zablára vonatkozó szigorú lex létezik avagy a nyeregre, és tán más fölszerelésekre is van ilyen szabály? ;)

#1583 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 21:14

ha valaki a zablát szigorúan fék értelemben tünteti fel valahol, akkor ott vannak hiányosságok a tudást illetõen. innentõl kezdve rábízni magára, hogy eldöntse, tud-e valamit, botorság. amúgy pedig ez már nevzo volt és úgyis mindenki azt tesz, amit akar, akárki akármit ír itt. pláne, ha ekkora üres lózungokat ír, mint egyesek.

#1584 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 21:25

ha valaki a zablát szigorúan fék értelemben tünteti fel valahol, akkor ott vannak hiányosságok a tudást illetõen. innentõl kezdve rábízni magára, hogy eldöntse, tud-e valamit, botorság.

Csak legyen életbiztosítása :D

#1585 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 21:27

ez különösen akkor elõnyös, ha az ilyen tanács adója a kedvezményezett.

#1586 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 21:34

Nem, hát ezt szerintem senki sem gondolhatja komolyan, hogy a zabla szigorúan, kizárólag csakis fék, annál inkább nem, mert azt minden gyerek, a legprimitívebb kezdõ is tudja, hogy a zabla NEM a ló fékezésére szolgál, hanem a ló idomításának eszköze. A lovat semmiképp nem a fék(ezés a zablával) állítja meg, hanem a lovas tudása, amit a legkönnyebben és a legeredményesebben a csikózablával kombinálva juttathat eredményre a leghatásosabban és a legmagasabb nívón-tökéllyel. Más zablát nem célszerû használni, mert azok rosszabbak, hatástalanabbak, és rontják a lovas meglévõ tudásának alkalmazási hatásfokát. Nem ismerve, de tisztelve-csodálva a matematikát, azt a példát szoktam használni, hogy ha a zabla, mint eszköz hatékonysága és a lovas (zablahasználat-technikai)tudása együttmûködve konstans kell legyen, akkor a 2 elem fordított aránya esetén: kisebb tudás X nagyobb zablahatékonyság = nagyobb tudás X kisebb zablahatékonyság, ahol a tudás=technikai képzettség, lovastudás, zablahatékonyság=az eszköz fejlettségét jellemzõ eredmény (pl. íjas fúró és amerikáner, hogy a mechanikus eszközöknél maradjak) (vagy szakóca és Bowie kés, az elejtett állat darabolására) Nahát, izé, ezek, ilyesmik jöttek elõ bennem gondolati síkon, mikor Nevzorov fölvetését olvastam. És remek dolog, hogy ilyen árnyaltan, sokrétûen, lényeglátóan elemzõ kartársakra találtam a fórumon. Egy dolog csak, ami nem szimpatikus nekem, amikor Saby kiköti, hogy a profi zablákat csak profik használják! Hát én, attól, hogy mazsola vagyok, még vennék egy Ferrarit, vagy más eszelõs sportkocsit, és hajtanám is, annyira, amennyire bírom, nyilván gyengébb eredménnyel, mint Schuhmacher, vagy Button vagy a menõk. :D

#1587 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 21:38

az se semmi, amikor egy lovat valaki, aki magát hozzáértõnek tartja, edz, belovagol, egy autóhoz hasonlítja...

#1588 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 21:41

Egy dolog csak, ami nem szimpatikus nekem, amikor Saby kiköti, hogy a profi zablákat csak profik használják!

Nem egészen ezt mondtam, de legyen. Nekem se szimpatikus amit te mondasz :D Így jártam.

Ilyenkor mi a helyzet? Lehet, hogy az egyébként pörgõs lónak lefagyott az operációs rendszere és elfelejtette, hogy a zabla nélkülözhetetlen :eek:

#1589 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:08

Döbbenet! Komolyan mondom!!! Ilyen nincs is! (és mégis? VAN!!!) Nem értjük egymást, elbeszélünk egymás mellett, ez igen szomorú! Mert nem rólad, rólam vagy a vérprofikról van szó, hanem NEVZOROV fölvetésérõl, hogy mlyen zablát használjon az, akinek a tudása még nincs ott, nem akkora, mint a tiéd, meg a lovadé. Netásn nincs is saját lova, netán bérlovon lovagol, netán behatása van a fölszerelésre (lehet igénye, variálhat, kérhet), meg ilyesmik. Nekem pl. eccer vót egy Orlov ügetõm, pikáns kis lovacska vót, BÁRMIT tettél a szájába, hömlöke függõleges, tarkója öledben :D Hát must ha tudnék, betenném a képet róla, amint csikózablával "kereken" galoppozgatok rajta. Másokkal is szépen ment, kizárólag zabla nélkül,hackamore-ral. Szerinted erre is kötelezõ lett volna a csikózabla, és hozzá a véghetetlen tanulás annak, aki egy órás terepre akart jönnni velem ezzel a lóval? De van másik! (példa!) Van egyismerõsöm, 170es telivérezett rohanós kancával. NÕ, 53 éves, 156 cm magas 49 kg. Fél(õs). 3 éve tanul céltudatosan Lassó Attilla és más profi oktatóktól Tatterban és máshol. A kanca elviszi, mint szél a sz**os papírt. Csikózablával. MÁS zablával szépen, "kereken" nyugodtan, tetszõleges lassan tud vágtázni. Ezekben az esetekben hogyan szól a csikózabla-lovastudás-fémaszájba alternatíva helyes értelmezése szerinted? Mert ugye, abban egyetértünk, hogy a lovastársadalom sokrétû, erõsen heterogén, tagolt, tudás-tehetség-képességek-motíváltság és még 100 más egyéb vonatkozást nézve IS! (de megoldás MINDENKINEK a saját körülmény-kombinációra kell, nem egyet kell MINDENKIRE ráerõszakolni)? Az elsõ sort a fotón látható ló-lovas élménye váltotta ki belõlem, és elismerés akart lenni! :D :ang:

#1590 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:08

asszem manitu nem nagyon értette a profi zabla profi kézbe dolgot , mert a kocsis irásábol lejött hogy nála a zabla= kocsi, pedig a ló=kocsi dologgal lenne még vmi értelme ha mondjuk a kispolszkiba(ló) szereltetnéd a szinterkuplungot(zabla) ... de ez sehogysem jó :dev: mondjuk egyetértek egy hackamoret használjon az aki tudja, egy nagykantárt szintén...(michel robert :yeah: ) segédszárat is tudni kell használni, bár én sem szeretem használni, csak muszájbol és csak pl arra amire kitalálták- és ez nem a ló fejének a szügyébe történõ behúzása! jó a fotó, de ez a ló is megijedhet és leeshet az ember, de legalább hóba épp :) persze ha atombiztos az idegrendszere akkor más a téma. szõrén lovagolni meg jó dolog, fõleg kényelmes hátú lovon, egyensúlyt és testsúlysegítséget igy lehet legjobban megtanulni szerintem .

#1591 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:15

Valóban, én nemigen értem a dolgokat, és ezért is vagyok hálás, ha -mint must te is -, korrektül, szemléletesen elmagyarázod a dolgokat, hogy én is föl tudjam fogni! Mert én, csekély képességeim ellenére szeretek tanulni, akarok is, és 25 év lovaglás után még mindíg azt gondolom, kell is! (rámfér :D ) ..és ahogy a kollárkornéli mondás mondja: Minedenkitõl KELL tanulni! DE! estee, ne haragudj! ÉN beraknám a kispolszkiba a szinterkuplungot, ha lehetséges, és megnézném bizonyám, mire képes :D A kedvemért te is megválaszolnád az Orlovos és a 49 kg-os példáim kérdését? Érdekelne, ezekben a konkrét esetekben hogy kell helyesen értelmezni a kispolszki kontra szinterkuplunk kérdést. Hátha tanulok vmit! :yeah: :ang: Bocs, hogy külön munkát adok, persze, ha nincs kedved ingyen okítani természetesen nem várom el tõled ;)

Edited by Manitu, 2010 január 23. - 22:17.

#1592 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:18

a válasz: a lovastudáshoz az is hozzátartozik, hogy a tudászintünkhöz megfelelõen válasszunk lovat :D

#1593 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:20

Más! A piac arra épül, hogy az emberek megvesznek mindenféle fölösleges magas szintû csúcsketyeréket, amiket jellemzõen a profik használnak, és CSAK ÕK tudják ki is használni.... :rolleyes: De attól még megtailtani senkinek sem lehet, hogy kedvét lelje, hogy nagykantárral sétálgasson lassú lépésben a díjnégyszögben :D

#1594 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:24

Mert nem rólad, rólam vagy a vérprofikról van szó, hanem NEVZOROV fölvetésérõl, hogy mlyen zablát használjon az, akinek a tudása még nincs ott, nem akkora, mint a tiéd, meg a lovadé.

Nekem nincs se lovam, se nagy tudásom. Van viszont kitartásom és igyekszem következetes lenni.

Van egyismerõsöm, 170es telivérezett rohanós kancával. NÕ, 53 éves, 156 cm magas 49 kg. Fél(õs). 3 éve tanul céltudatosan Lassó Attilla és más profi oktatóktól Tatterban és máshol. A kanca elviszi, mint szél a sz**os papírt. Csikózablával. MÁS zablával szépen, "kereken" nyugodtan, tetszõleges lassan tud vágtázni.

Nyilván kizárólag a lóban van a hiba, igaz? :guny: És nem tudom, hogyan gondolod azt, hogy látatlanban megveregeti bárki is a válladat, hogy igen, nincs más megoldás, vagy az ellenkezõjét mondja?

(de megoldás MINDENKINEK a saját körülmény-kombinációra kell, nem egyet kell MINDENKIRE ráerõszakolni)?

Nem erõszakol senki semmit senkire, mindenki azt csinál a lovával, tanítványaival, amit akar.

#1595 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:24

Más! A piac arra épül, hogy az emberek megvesznek mindenféle fölösleges magas szintû csúcsketyeréket, amiket jellemzõen a profik használnak, és CSAK ÕK tudják ki is használni.... :rolleyes: De attól még megtailtani senkinek sem lehet, hogy kedvét lelje, hogy nagykantárral sétálgasson lassú lépésben a díjnégyszögben :D

Dehogy! A lóválasztás, lóvétel EGYETLEN VALÓS tényszerû derivációs pontja a pénztárca! Olyan lovat veszek, amilyet csak akarok, olyan fölszerelést, amit kívánok hozzá, HA meg tudom fizetni, és úgy lovagolok, ahogy "tudok", ahogy képes vagyok rá. Ha csikózablával nem tudok, mert fingom sincs az idomításról, de hackamore-ral mûködik a lovam, akkor azzal.

#1596 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:29

Dehogy! A lóválasztás, lóvétel EGYETLEN VALÓS tényszerû derivációs pontja a pénztárca! Olyan lovat veszek, amilyet csak akarok, olyan fölszerelést, amit kívánok hozzá, HA meg tudom fizetni, és úgy lovagolok, ahogy "tudok", ahogy képes vagyok rá. Ha csikózablával nem tudok, mert fingom sincs az idomításról, de hackamore-ral mûködik a lovam, akkor azzal.

persze lehet így is, de ez nem az igazi lovasember, hanem valaki aki nagyon el van tévedve. és persze lehet így is, ezt most másodjára írom, de minek? csapjuk be önmagunkat, pl a nagykantárban sétálgatással is akár.. :eek:

#1597 Manitu

Manitu

Új vendég

• Kizárt tag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:40

Saby! A lóban SEMMI hiba nincs, de tényleg! Egy tündéri angyalka, hihetetlen vérrel, menõkével! A tulaj MAGA a legfõbb vádlója önmagának, MAGA hívott föl engem azzal, hogy õ tehetségtelen beszari hüje, aki nem tud lovagolni, és segítsek neki a lovát használhatóvá tenni.
Bíbelõdtünk vagy egy évet képzéssel, technikával, (nem én kezdtem a mûsort, nulláról! Lassó, meg mások!), azután bedobtuk ezt a zabla varit és azóta null porblemo (said Alf :D )

Na végre! EZ az utolsó konklúziód csodszép, abszolút igaz, makulátlanul korrekt! Mindenki maga felel az alkalmazott eszközért, oktatóért, lovaglásért. :yeah:
DE! - abban is egyetértünk, hogy az ilyesmit nem ésszerû általánosságban szövegesen elintézni? Ami az egyiknek bejön, az a másiknál elutasítandó, és viszont. Én nem utánoználak a képen látható technikában, te nem tennél vasat a lovad szájába, mint én...ettõl még szívhatjuk ugyanazt a levegõt és Nevzorov olvashat mindkettõnket (Vessyvel, esteevel, Unicornissal 3-4-5ünket) és kiokumlálja magának belõle, amit szeretne ;)

persze lehet így is, de ez nem az igazi lovasember, hanem valaki aki nagyon el van tévedve. és persze lehet így is, ezt most másodjára írom, de minek? csapjuk be önmagunkat, pl a nagykantárban sétálgatással is akár.. :eek:

Én erre nem mernék vállalkozni, hogy ilyen kijelentést tegyek, hogy ki az igazi lovasember...25 év hivatásszerû, professzionális lovasélet után végképp nem! Olyan eltérõ, mûködõ, érvényes, egymást negáló dolgokat láttam, hogy mindenféle kategórikus ítéletet elvetek!

Persze , ezt mondom, ÉN! :yeah: Te meg a magadét, nagyon helyesen! (A hír szent) a vélemény szabad! A meggyõzõdés pedig gyönyörû dolog! A meggyõzõdés meletti harcos kiállást meg a történelem csodálatos példákkal pédázza...Gordano Bruno, Dugovits Titusz, Leonidasz és még sokan mások.

Edited by Manitu, 2010 január 23. - 22:33.

#1598 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:44

Saby! A lóban SEMMI hiba nincs, de tényleg! Egy tündéri angyalka, hihetetlen vérrel, menõkével! A tulaj MAGA a legfõbb vádlója önmagának, MAGA hívott föl engem azzal, hogy õ tehetségtelen beszari hüje, aki nem tud lovagolni, és segítsek neki a lovát használhatóvá tenni.
Bíbelõdtünk vagy egy évet képzéssel, technikával, (nem én kezdtem a mûsort, nulláról! Lassó, meg mások!), azután bedobtuk ezt a zabla varit és azóta null porblemo (said Alf :D )

Világos.

DE! - abban is egyetértünk, hogy az ilyesmit nem ésszerû általánosságban szövegesen elintézni?

Igen.

#1599 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:48

a ki az igazi lovasembert pedig nem nehéz megfogalmazni csak az marad a kérdés hogy mennyi ilyen ember is van valójában... szerintem az aki mindig a ló egészségügyi és pszichés jólétét szem elött tartva, annak képességeihez mérten bánik a lóval, és ezzel egyidejüleg fejleszti képzi a lovat, rendszeresen önvizsgálatot tartva arról hogy lovai állapota mennyire igazolja ezen törekvéseit. de ez nem zabla téma. de nem értem ezt a telivér sztorit, ha jól megy így a ló és semmi gondjuk egymással, akkor persze legyen, de nem értem hogy miért jo ha hiába tündérbogárcukormókus a ló ha a gazdája nem tudja ellovagolni ugy ahogy szerette volna( nyilván ez volt a gondja) mert akkor mégsem ideális páros. 3 év lovazás után ilyen alacsony enői lovas nagy telivér kancát nem csoda hogy nem tud jól kezelni bizonyos helyzetekben. Lassó Attila meg hát... láttam jópárszor edzést tartani meg lovagolni is, embernek lónak egyaránt nem kivánom...

Edited by estee, 2010 január 23. - 22:48.

#1600 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 23. - 22:52

(de megoldás MINDENKINEK a saját körülmény-kombinációra kell, nem egyet kell MINDENKIRE ráerõszakolni)

Ez a legfontosabb igazság zabla ügyben szerintem. Minden tanács adása elõtt valóban meg kéne nézni a lovat, felülni rá, kipróbálni több zablát, de nem csak egyszeri alkalommal. De ez itt a fórumon természetesen nem lehetséges. Azaz nem fogok (tudni/nem akarok) elmenni Nevzorov kérdéses lovát (vagy azt a bérlovat, amirõl szó van) megnézni, hogy a véleményemet elmondjam. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy a fórum a lovasok mely rétegének napi társalgóhelye. Ez pedig a hobbylovas, amatõr lovas réteg. (Azt hiszem nagyon kevés itt a versenyzõ. Akik pedig versenyeznek, õk is többnyire amatõr - A, L - szinteken. Illetve nem versenyzõ, ámde profi lovasok sem bõvelkednek itt.) Ebbõl kifolyólag viszont lehet már általánosítani valamilyen szinten. És hobby és amatõr szinten általában nincs szükség másra, mint csikózabla mellett a lovas tudását javítani. A többi szintrõl beszélni lehet, de szerintem senki sem fogja megtapasztalni soha a fórumozók közül. Esetleg, ha egy-egy nehézkategóriás versenyzõ beírna ide néha a fórumra, az sokat jelentene.

De természetesen ez az általánosítás nem jelenti azt, hogy nincs olyan hobbyló, aminek nem elég a csikózabla. Csak kérdés, hogy ki mondja azt, hogy nem elég hozzá? Milyen lovas ül rajta? A 49 kilós hölgy mennyire tud lovagolni? A ló képzettségével van-e esetleg a probléma? (ezt persze csak egy megbízható, jó lovasnál eltöltött ki-/átképzés bizonyíthatná) De mivel senki sem kéri számon, hogy irgum-burgum (ezt így kell írni?? :kocc: ) miért más zabla (egyébként mit jelent itt a más?? :confused: ) kerül arra a lóra, ezért szíve joga mindenkinek dönteni. Ha jól megy azzal, és nem akarnak "befektetni" abba, hogy egyszerûbb zablával is jól menjen, akkor menjen azzal.