Vegán-, lakto-, lakto-ovo-, és szemivegetarianizmus.
Közzétéve 2008 október 5. - 14:59
Elõször is: Miért volt szükség erre a topicra?
Másodszor: Feltétlenül szükséges-e erkölcsileg alsóbbrendûnek tartanom magam, amiért eszem húst?
Közzétéve 2008 október 5. - 15:00
Edited by Ernest, 2008 október 5. - 15:20.
Közzétéve 2008 október 5. - 15:14
az érzékek kiélesedése
Ezt már ismerem tapasztalatból - ha egy ideig nem eszem húst, felfigyelek minden neszre, észreveszek minden apró mozdulatot, megérzem a leggyengébb illatokat... aztán ráugrok valakire és elharapom a torkát

Ja, igen, csimpánzok!
Közzétéve 2008 október 5. - 15:31
Na ne
Az embernek szüksége van a húsra. El lehet lenni nélküle, tény.
7-8 év múlva szép lassan elõjön a vérszegénység..![]()
(egyébként, amit eddig szinte minden hosszú ideje vegetárius embernél láttam, az a szinte papírrá vékonyodott, szürkés bõr..)
Meglesnék azért egy vega maratonfutót
Más nevében nem beszélhetek, de én kb. 12-13 éve vagyok ovo-lakto vega. Maratonfutásban húsevõként sem indulnék jó eséllyel, de azt szerintem szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy letúrázom a legtöbb húsevõ ismerõsömet. Arról nem beszélve, hogy végig sportoltam (egy idõben napi 2-3 edzésem is volt), sosem hiányoztam, nem robbantam le, nem hagyott el az erõm. Kevésbé vagyok beteges, mint húsevõ gyerekkoromban. A bõröm nem kimondottan ráncos (szerencsére legtöbben még mindig csodálkoznak, ha megmondom, hány éves vagyok

De ha a fentiek igazak is lesznek rám egyszer, akkor sem fogok áttérni a húsevésre, soha. Én élve szeretem az állatokat, és nem tányéron felkoncolva. Mindenki maga dönthet, mit eszik, mit nem eszik. A vegetáriánusok nem bántanak senkit. Nem kellene bántani õket (minket) amiatt, hogy ebbõl a szempontból mások.
Közzétéve 2008 október 5. - 15:36

Közzétéve 2008 október 5. - 15:46

Közzétéve 2008 október 5. - 15:47

Közzétéve 2008 október 5. - 15:49
Az újonnan nyílt vegás topicot összevontam ezzel a régebbivel, fogyasszátok egészséggel.
Pacallal vagy brokkolival?

Közzétéve 2008 október 5. - 17:03
Ja, igen, csimpánzok!
A csimpánzok étrendjének 10%-át teszik ki állati eredetû táplálékok, ezek is leginkább rovarok. Márha ott voltál bioszórán...

Közzétéve 2008 október 5. - 17:28

Közzétéve 2008 október 5. - 17:40
Ahhoz képest, hogy úgy volt nem sértõdsz meg, elég cikizõsre vetted a figurát
Egész tûrhetõ voltam biológiából, mindig is szerettem ugyanis. Az ugyan nem rémlik, hogy a csimpánzok táplálkozási szokásait is kielemeztük volna, de ez részletkérdés. Embereknél törzsi kultúrákban szintén elég gyakori lehet ez a 10% körüli érték, és még a rovarok is stimmelnek
Viszont van ahol nem így volt, pl eszkimók, vagy nomád õseink, akik gyakorlatilag húson és tejtermékeken éltek. Ha jól belegondolok, az én étrendemben sem lehet több 20%-nál a hús, bár soha nem számoltam utána, lehet hogy ennyi sincs. Lemondani róla viszont nem tudok, és nem is akarok, és továbbra sem vagyok hajlandó emiatt rosszul érezni magam.
Ami a disznók választását illeti, arra ne fogadj! Nem tudom tartasz-e disznót, de az bizony mindenevõ a szónak a legteljesebb értelmében. Nem választ az egér és a gomba között, mert mindkettõt megeszi! De lehet hogy az egeret elõbbA koca a saját agyonnyomott malacát is megeszi és nem ad belõle senkinek! Szóval mikor eszed a korpás mûzlidet reggel, nagyon vigyázz, hogy közé ne keveredjél, mert megesznek a disznók
Hehe... Én alapvetõen ilyen vagyok, hátmég ha olvasnád a blogom...

Én meg biosz orientációs vagyok. Meg mellé rajz, ami így együtt kissé furcsa, de nem számít.
Ja, volt disznónk, mivel régebben falun éltünk. De azok nem ették meg egyáltalán az egereket, pedig ott mászkáltak körülöttük...
Azért nomád õseink korántsem csak húson és tejtermékeken éltek, jóval több növényi eredetû táplálékot fogyasztottak, mint mi. Jóval egészségesebbet is. Pl. a hajdina is egy õsi magyar étel, de a "kifinomult" ízlelõbimbók itt Európában már irtóznak tõle...

Közzétéve 2008 október 5. - 17:48

Közzétéve 2008 október 5. - 18:21
Kedves Zarite! Azért ajánlom, olvasd el a topic elejét is. Volna még egy-két megjegyzésem. Ha már imába foglalt véleményezésem elsikkadt.Én már egy ideje...

1. A lovasfórumokon nem hülyék ülnek. A tévhitek és közhelyek, amiket írsz, na, azok szégyellnivaló naivitásról tanúskodnak. Én csak remélem, a hasonlóra hangolt válaszok helyett lesz normális, mondjuk negyedikes gimis tudásszintû társalgás is.
2. A mézben akkor mi is az állati?
3. "Nos, a földeket trágyázzák, hogy jobb legyen a termés. Napjainkban használnak mûtrágyát is" hûha, ezt 1970-ben írhattad.
4. És tényleg, az elkorhadt növény is jó? Azzannya. Tudod, én technikumba jártam, tehát biológiát utoljára általános iskolában tanultam. Hogyhogy mégis tudom, hogy az erdõ az meg így mûködik? Na, de, elnézést, ezt már javasoltam, hogy majd kicsit vidd feljebb a nívót.
5. Tényleg fontos tudni, hogy bármilyen szokatlan dolgohoz való hozzászokás idõt és átmeneti cikornyákat igényel. Még a növényekhez is.

6. "ma már megoldható, hogy elõre befolyásolják a születendõ állat nemét" na, hogy egy vegetáriánus ide eljusson... Akiket eddig ismertem, vegetáriánusokat, azok szerették a Természetet.
7. "melynek célja megoldani a cikk elején említett problémákat" szóval lélek nélkül egy fordítást vettél át.

8. "az ember igen csekély mértékben befolyásolja a vadállatok számát" Azért van tele a világ kihaló
fajokkal. De az egész 6-os kérdés annyira értelmetlen, hogy csak na
9. Azonban. Te mit eszel? Ez a fõ lényeg itt. És a felsorolásból kiderül, mi vagy.

Edited by Ernest, 2008 október 5. - 18:22.
Közzétéve 2008 október 5. - 18:29

Közzétéve 2008 október 5. - 18:35
Kedves Zarite! Azért ajánlom, olvasd el a topic elejét is. Volna még egy-két megjegyzésem. Ha már imába foglalt véleményezésem elsikkadt.
1. A lovasfórumokon nem hülyék ülnek. A tévhitek és közhelyek, amiket írsz, na, azok szégyellnivaló naivitásról tanúskodnak. Én csak remélem, a hasonlóra hangolt válaszok helyett lesz normális, mondjuk negyedikes gimis tudásszintû társalgás is.
2. A mézben akkor mi is az állati?
3. "Nos, a földeket trágyázzák, hogy jobb legyen a termés. Napjainkban használnak mûtrágyát is" hûha, ezt 1970-ben írhattad.
4. És tényleg, az elkorhadt növény is jó? Azzannya. Tudod, én technikumba jártam, tehát biológiát utoljára általános iskolában tanultam. Hogyhogy mégis tudom, hogy az erdõ az meg így mûködik? Na, de, elnézést, ezt már javasoltam, hogy majd kicsit vidd feljebb a nívót.
5. Tényleg fontos tudni, hogy bármilyen szokatlan dolgohoz való hozzászokás idõt és átmeneti cikornyákat igényel. Még a növényekhez is.Mikor indult a "testkontroll" õrület, akkor derült ez ki sokak számára.
6. "ma már megoldható, hogy elõre befolyásolják a születendõ állat nemét" na, hogy egy vegetáriánus ide eljusson... Akiket eddig ismertem, vegetáriánusokat, azok szerették a Természetet.
7. "melynek célja megoldani a cikk elején említett problémákat" szóval lélek nélkül egy fordítást vettél át.Tudod, van az a mondás, hogy ez több, mint bûn, ez hiba.
![]()
8. "az ember igen csekély mértékben befolyásolja a vadállatok számát" Azért van tele a világ kihaló
fajokkal. De az egész 6-os kérdés annyira értelmetlen, hogy csak na
9. Azonban. Te mit eszel? Ez a fõ lényeg itt. És a felsorolásból kiderül, mi vagy.
1. Igazad van, a cikket nem ide írtam, és nem csak én írtam.
2. Talán tudsz róla, a vegánok mézet se esznek, egyébként az, hogy méheket "dolgoztatnak".
3. Minden relatív.
5. Ezt a kérdést egy kedves tanárnõ tette fel.
6. Én is szeretem, de a háziállatokat ha már háziasították, akkor is belenyúlak a természet rendjébe. Akkor õk se szerették a természetet? Aki kutyát tenyésztett, az se szerette? Ugyanez, csak modernebb.
7. Igen, nem ide írtam, de ezt már említettem.

8. Azt a kérdést egy még kedvesebb újságíró tette fel. Szerinte ugyanis az elefántok potenciális veszélyt jelentenek a búzamezõkre.

9. Igen.

Közzétéve 2008 október 5. - 18:37

Edited by Babszem, 2008 október 5. - 18:38.
Közzétéve 2008 október 5. - 18:38
Zarite, aszem egy ilyen hordereju temahoz, kicsit megalapozottabb erveles szukseges. Gondolom a tema felvetese, nem az altalad a Ki mit hallagatos topikban belinkelt Lust for blood(egyebkent eleg jo szam), meghallgatasa kozben pattant ki a fejedbol.
En tovabbra is kivancsian varom, hogy elmagyarazd miert jobb ez az eletmod a mondjuk ugy, "hagyomanyostol", azonkivul, hogy majd mindanyian lelkileg feldobodunk, es megint el fognak szaporodni a farkasok, hala a folosleges allatallomanynak.
Õõõ... nem. Akkor Dresden Dollst hallgattam. Vagy Sonata Arcticát. Egyébként, volt hozá cikk is, amit nem másoltam ide be, mert nem illik egy fórumba. Sõt, több cikk után volt egy olyan rész, hogy feltettek kérdéseket, és arra válaszoltam/válaszoltunk.
Nem, a WWF-nek hála. Már néhány éve folyik a kampány, reméltem, van, aki már hallott róla.

Közzétéve 2008 október 5. - 19:01
Elég izé egy válasz volt... Ilyen betûkombinációkat vártam, hogy: zöldalma, pörkölt búzatunkos, zellerzöldje reszelve, marinírozott akáctüske, mákosrétesd, szóval, MIT???9. Igen.
Pedig a cukor épp olyan gyilkos az élõ szervezetekre mint a só. E kettõvel tartósítanak...Én receptet szeretnék.
És mondja meg nekem valaki (tudom a vegák esznek cukrot)
Közzétéve 2008 október 5. - 20:19
A vegák részérõl érezni a lenézést inkább, mint fordítva Rep drága
Jójó, konkretizálom a bántást, mielõtt jól elbeszélgetünk egymás mellett. Szóval az utcán még nem támadtak meg emiatt. Mondjuk nem is vonulok fel rózsaszín zászlókkal, vagy valami. A következõkre gondoltam a vegákkal szemben.
Az egyik, ami fentebb elõfordult, ha egy vegát eleve úgy tételeznek fel, hogy az csak valami satnya, aszott csökevény lehet.
A másik, amirõl még nem volt szó, de naponta szembesülök vele: ha valakikkel együtt eszem, vendégségbe megyek, ilyesmi, és közlöm, hogy nem eszem húst, kevés kivétellel a reakciók olyanok, mintha azt jelentettem volna ki, hogy házilag gyártott bombákat robbantgatok hobbiból a lépcsõházban.
Közzétéve 2008 október 5. - 20:31

Edited by Ernest, 2008 október 5. - 20:43.
Közzétéve 2008 október 5. - 21:09
Pedig a cukor épp olyan gyilkos az élõ szervezetekre mint a só. E kettõvel tartósítanak...
Azonnal bepattanok az ótóba, kihajtok a gebékhez százzal-gázzal és beveszem a sót a karámból! :eek:
Közzétéve 2008 október 5. - 21:27
Közzétéve 2008 október 6. - 8:16
másik, amirõl még nem volt szó, de naponta szembesülök vele: ha valakikkel együtt eszem, vendégségbe megyek, ilyesmi, és közlöm, hogy nem eszem húst, kevés kivétellel a reakciók olyanok, mintha azt jelentettem volna ki, hogy házilag gyártott bombákat robbantgatok hobbiból a lépcsõházban.

Ja, pl. Nikol is olyan kis elesett, meg Vega is.A többi az tényleg elesettnek néz ki.

Közzétéve 2008 október 6. - 8:22

Edited by Ernest, 2008 október 6. - 8:48.
Közzétéve 2008 október 6. - 9:37

Közzétéve 2008 október 6. - 10:02
Bocs, van még egy kategória. Például van egy izé, paradió, vagy mi, olyan zsíros, hogy uborkával kell enni. Na, aki sok ilyen magot eszik, az dagadt. De aki magot vagy tésztát eszik mértéktelenül, az nem vegetáriánus, hanem lassú tempós öngyilkos.
Ott a pont:) Több ismerõsömtõl hallottam, hogy a vegák kövérek, mert tésztát esznek tésztával. Meg bõ olajban sült rántott gombát, rántott sajtot. Persze ez jelentõs mértékben köszönhetõ annak, hogy aki vega és nem maga fõz otthon, az sok helyen még mindig a sajtos tészta-rántott sajt-rántott gomba választékból szemezgethet, pedig hús nélkül is lehet ennél sokkal változatosabban étkezni.
Közzétéve 2008 október 6. - 10:11
Na jó, de fentiek értelmében az nem vega. A vega nem nagyon fõz otthon, ha vega. És máshol se. A vegetáriánus az fõleg nyerset eszik. Persze, nem tatárbifszteket.Ott a pont:) Több ismerõsömtõl hallottam, hogy a vegák kövérek, mert tésztát esznek tésztával. Meg bõ olajban sült rántott gombát, rántott sajtot. Persze ez jelentõs mértékben köszönhetõ annak, hogy aki vega és nem maga fõz otthon, az sok helyen még mindig a sajtos tészta-rántott sajt-rántott gomba választékból szemezgethet, pedig hús nélkül is lehet ennél sokkal változatosabban étkezni.

Hogy komolyra visszafordíjjam, nem tettem mást, mint vegetáriánus ideológiát hangoztattam, Zarite vérnyomásának emelésére (elvégre, ha egészségesen él, az a nyomi alacsonyan van...):Azonnal bepattanok az ótóba, kihajtok a gebékhez százzal-gázzal és beveszem a sót a karámból! :eek:
"...nem a vizet - elmegy az magától, ha hagyjuk - hanem a sót kell eltávolítani, ami a vizet köti meg a sejtjeinkben. Egy gramm konyhasó 120 gramm vizet köt le, amit mind a szívnek kell mozgásban tartania. Így nyugodtan kimondhatjuk, a gyakorlat is igazolja, hogy SÓMENTES táplálkozás esetén lehetséges csak a felesleges, a pangó víztõl (a pangó víz magyar neve: mocsár!) megszabadulni.
SÓMENTES táplálkozásról van szó, nem arról, hogy nem sózunk rá a már sóval elkészített ételekre."
Edited by Ernest, 2008 október 6. - 10:13.
Közzétéve 2008 október 6. - 10:18

Közzétéve 2008 október 6. - 10:56

Közzétéve 2008 október 6. - 11:08

Közzétéve 2008 október 10. - 12:31

Edited by herites, 2008 október 10. - 13:16.
Közzétéve 2008 október 10. - 23:12

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'
Közzétéve 2008 október 10. - 23:23
Na ne
Az embernek szüksége van a húsra. El lehet lenni nélküle, tény.
7-8 év múlva szép lassan elõjön a vérszegénység..![]()
18 eve nincs verszegenysegem
(egyébként, amit eddig szinte minden hosszú ideje vegetárius embernél láttam, az a szinte papírrá vékonyodott, szürkés bõr..)
nezd meg az enyemet, meg fogsz lepodni
Meglesnék azért egy vega maratonfutót
tessek http://famous-vegans...s-135-mile.html
http://www.makingpag...alth/myths.html
http://www.veganrunn...o.uk/index.html
nyersen etkezo maratonfutok http://www.rawfoodta...ead.php?t=26937
'Everything that is done for us, without us, is not ours.'
Közzétéve 2008 október 14. - 9:44

Közzétéve 2008 október 14. - 16:54
Közzétéve 2009 március 25. - 17:23
Közzétéve 2009 március 25. - 18:38
Közzétéve 2009 március 25. - 18:39