Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kutyák nevelése

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
290 válasz a témához

#121 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 10. - 10:46

Igen,erre voltam kiváncsi,hogy mennyire kell már tõle megkövetelni az "egy vezényszó,egy végrehajtás"-t. Nincs különösebb gond,csak ha nincs rajta a póráz,akkor az "ülsz" az nem valmi jól megy neki.Leül általában,csak elõbb keres egy árnyékos helyet...Pórázon minden ráhatás nélkül azonnal megcsinálja. Esetleg lépjünk vissza,és csináljuk csak pórázon? Ezzel csak az a gond,hogy úgy nem tudjuk gyakorolni a "hozzám"-ot,és a "maradj""-ot,pedg ezek már jól sikerülnek neki. Egy jó hír:nagyon szépen jön pórázon.Nagyon ritkán kell egyet-egyet rántanom rajta.Ha például kanyarodunk,mintha érezné,hogy hogy kell csinálni.Legtöbbször a póráz meg sem feszül. :) És még egy jó hír:mostanában nem harcoltunk. :) :) :)

#122 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 10. - 12:34

Igen,erre voltam kiváncsi,hogy mennyire kell már tõle megkövetelni az "egy vezényszó,egy végrehajtás"-t.
Nincs különösebb gond,csak ha nincs rajta a póráz,akkor az "ülsz" az nem valmi jól megy neki.Leül általában,csak elõbb keres egy árnyékos helyet...Pórázon minden ráhatás nélkül azonnal megcsinálja.
Esetleg lépjünk vissza,és csináljuk csak pórázon?
Ezzel csak az a gond,hogy úgy nem tudjuk gyakorolni a "hozzám"-ot,és a "maradj""-ot,pedg ezek már jól sikerülnek neki.
Egy jó hír:nagyon szépen jön pórázon.Nagyon ritkán kell egyet-egyet rántanom rajta.Ha például kanyarodunk,mintha érezné,hogy hogy kell csinálni.Legtöbbször a póráz meg sem feszül. :)
És még egy jó hír:mostanában nem harcoltunk. :) :) :)

Pórázon miért nem lehet gyakorolni a maradj vezényszót? Otthagyod a kutyát pórázostul, mindenestül, csak ha "BÁRMI, Maradj!" vezényszót adsz ki a kutyának, akkor a kutyát ne hívd be a késõbbiekben, hanem te mégy vissza érte a helybenmaradás helyszínére!

#123 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 10. - 13:35

Otthagyod a kutyát pórázostul

Akkor nem mindegy ha nincs is rajta a póráz?

Maradj!" vezényszót adsz ki a kutyának, akkor a kutyát ne hívd be a késõbbiekben, hanem te mégy vissza érte a helybenmaradás helyszínére!

Eddig úgy gyakoroltuk,hogy a "maradj"-nál vissza mentem hozzá,aztán dicséret,jutalomfalat.
A hozámnál."ülsz","maradsz",el "hozzám",jutalomfalat.
Ez így nem jó?

#124 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 10. - 14:12

A póráz nélküli ülj gyakorlását is pórázon érdemes kezdeni! :) Mégpedig úgy, ahogy a feküdj-nél leírtam... egész egyszerûen szembe állsz a kutyával póráz a jobb kezedben és ahogy fogod a pórázt szép lassan felemeled a kezed és közben mondod hogy ülj. Így összeköti a kézjelet is az ülj vezényszóval. Ha megy közelrõl, akkor hosszabbíthatod a pórázt (így növelve a hatósugarat magad és a kutya között :D ) míg végül nem is kell póráz, mert a kézjelbõl is érteni fogja, mit kell csinálni... persze most vitába lehet velem szállni, hogy a kézjel vagy a hang a fontosabb. de szerintem ebben a korban mindkettõ! :)

#125 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 8:26

Akkor nem mindegy ha nincs is rajta a póráz?

Félpóráz? Rövid madzag a nyakörvön (ami elõször lehet 1 méter is, azon közlekedhet a kutya, majd szépen lassan kurtítod, de folyamatosan rajta marad, legfeljebb amikor már nem kell kézben fognod, levágod kb 20 cmre és láb mellett jön a kutya). DE CSAK szépen, lassan nem baj ha a helybenmaradást póráz nélkül csak 2 hónap után hajta végre tökéetesen. Addig viszont a pórázos verzit tökéletesen kell, hogy csinnálja.

Eddig úgy gyakoroltuk,hogy a "maradj"-nál vissza mentem hozzá,aztán dicséret,jutalomfalat.
A hozámnál."ülsz","maradsz",el "hozzám",jutalomfalat.
Ez így nem jó?

Gondold végig! Azt mondod neki ÜL. Azt mondod neki MARAD, majd azt mondod neki HOZZÁM! Csöppet sok.
Az én ismereteim és követett módszerem szerint:
1) ülésbõl (és vezényszóra állított helyzetbõl) nem hívok be kutyát. Azért mert a leginkább a fekvõ pozicióban marad a helyén, tehát errõl a legegyszerûbb meggyõzni.
2) MARAD vezényszó után nem hívom be sosem, hanem én megyek vissza érte! A MARAD azt jelenti, hogy örök idõre! Ha fektetésbõl hívom be, akkor is két helyezt létezik. Mozgásból fekteted vagy statikus állapotból. Jómagam akkor hívom be a kutyát fekvõ helyzetbõl, ha mozgásból történt a fektetés, méghozzá csak egy FEKSZIK vezényszó kiadásával (nincs MARAD utána). Statikus helyzetbõl mehet a MARAD vezényszó is, de soha nem mozdítom el a kutyát utána.

sok türelmet

der kikinda

#126 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 9:54

Én éppen a fentiek miatt várok a "tanítással" a kutyasuliig! :rolleyes: Szeretném végre jól csinálni, hibák és tévutak nélkül! Ehhez viszont kell, hogy valaki hozzáértõ segítsen! Teljesen felesleges, hogy valamit tanítgatok, aztán valaki kijavít, és másnap megint ugyanazt másképp kérek tõle! Fontos a következetesség, és hogy kezdetektõl mindent ugyanúgy várjunk el! pl mi most azzal "küzdünk", hogy sétánál ne hagyja el azt a távolságot, ahol még szép szóra könnyen visszahívható. Ha messzebb kerül, nehezebben hívható már vissza. Tegnap azt csináltam, hogy ha egy bizonyos távolság lett közöttünk, akkor szóltam Neki, és a "jól van!"-ra indulhatott tovább! Feleslegesen nem hívogatom magamhoz, mert a "gyere!" nálunk teljes lábhoz jövetelt jelent. Nem tudom, mennyire volt tiszta neki a dolog, de ritkábban hagyott el. Nem szándékosan távolodik el, hanem felvesz egy ügetõ tempót, amivel fokozatosan távolodik!

#127 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 11:35

Köszi Kikinda!Biztosan igazad van.Én csak egy lelkes amatõr vagyok.Gondolom már mindenkit lefárasztottam a hülye kérdéseimel,de szóból tanul az ember.
Pedig úgy tünt,elég jól megy már neki a "maradsz",már 10-15m-t is el tudtam menni,hogy ne jöjjön utánnam. :(
Megpróbálunk átállni a pórázos,ill. a félpórázos módszerre.
Mindjárt megyek ki,és kipróbáljuk.

Én éppen a fentiek miatt várok a "tanítással" a kutyasuliig!

Ja,ha megteheted...

#128 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 17:32

Ja,ha megteheted...

Mindenkinek meg kellene tenni! Tapasztalataid alapján elmondhatod (ha itt nem kapnál lelkesítést és JÓ tanácsokat), hogy szét szivatod a kutyádat és magadat! ;)
Én is voltam lelkes "amatőr", de a kutyát az nem vígasztalja! :dev: Nem egy csillagászati összeg a kutyasuli egy-egy tanfolyama, ezt minden "kezdő, lelkes" kutyatartónak mérlegelnie kellene! Sok problémát előzne meg, és főleg összetűzést a kutyával! ;)

Edited by Mackó, 2008 június 11. - 17:32.

#129 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 19:20

Nem mindig pénz kérdés. Két kisgyerekkel nekem sem lenne se idõm és energiám még kutyasuliba is járni! :(

#130 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 21:08

A "ja,ha megteheted",nem rosszindulatú megjegyzés volt.Sajnálom,ha nem így jött le.Egy kicsit irígyellek érte.
Nem a pénz miatt,hanem idõ hiányában nem tudok menni a kutyasuliba. :(
Ezért is örülök minden tanácsnak.
Azt gondolom,hogy nagyobb kárt nem teszek a kutyában,mint aki nem foglalkozik vele.Ha meg magamat szivatom....

Nem mindig pénz kérdés. Két kisgyerekkel nekem sem lenne se idõm és energiám még kutyasuliba is járni! :(

Pait Horse rátapintott a lényegre.
Az emberek többsége már rég feladta volna.

#131 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 11. - 21:28

Tessék a gyerkõcöt lepasszolni apukának... :o Persze más idejéhez és életéhez semmi közünk! Az egy nagyon jó dolog, ha valaki képes belátni, hogy nem ért hozzá és segítséget kér! Én is végtelen türelmes vagyok! :) Addig a percig, amíg önfejûségbõl nem csinál meg valamit!! :gm: pl ha macskát lát, szólok neki, hogy "gyere!", egy darabig jön, félúton mégis úgy dönt, hogy futás a macska után! :mad: Majd kíváncsi leszek, hogy idegen kutyák között a suliban, hogyan leszünk képesek megoldani a helyzetet. :) Ma voltunk dokinál, oltattunk! Ahhoz képest, hogy már "felnõtt férfi", egyfolytában nyüszögött! :rolleyes: Bár ha nem kap meg valamit amit akar, akkor is nyüszög, hihetetlen széles skálája van! :D Minden kutyával haverkodott, még egy hatalmas dobermann kannal is! :huh: igaz a többi a 20centit se kerülte el! :dev:

#132 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 7:01

Tessék a gyerkõcöt lepasszolni apukának

A pici még 5 hónapos,és kb. 3 óránként szopik,így elég nehéz nélküle bárhová is menem.Egyenlõre õ a legfontosabb.:)
Késõbb majd meglátjuk,de addig is kell a kutyával foglalkozni.

#133 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 9:11

Szerintem a kitartásod Kata, meghozza az eredményt elõbb utóbb! :) Én legalábbis nagyon drukkolok! Pontosan tudom, milyen az, amikor 2 ilyen pici van, meg még a kutty is.. úh, csodállak a kitartásodért meg a lelki erõdért, hogy a maradék szabadidõdben (az, mi? :eek: ) nem elnyúlsz és alszol egy jót, hanem még egrecíroztatod a kutyát ;)

#134 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 9:54

Szerintem a kitartásod Kata, meghozza az eredményt elõbb utóbb! :) Én legalábbis nagyon drukkolok! Pontosan tudom, milyen az, amikor 2 ilyen pici van, meg még a kutty is.. úh, csodállak a kitartásodért meg a lelki erõdért, hogy a maradék szabadidõdben (az, mi? :eek: ) nem elnyúlsz és alszol egy jót, hanem még egrecíroztatod a kutyát ;)

Tudod Paint Horse,mindig az jut eszembe,amikor szívesen "elnyúlnék",hogy szegény Labi kint van egyedül,és vár.Ha én nem megyek oda hozzá,akkor senki. :( Elég szentimentálisan hangzik,de van egy mondat ami itt is érvényes:"Felelõss vagy azért amit megszelídítettél".És én õt megszelídítettem... :)
Más:
A "feküdj"-nél úgy próbálkoztunk,hogy letérdeltem Labi mellé.Leültettem,majd jobb kezemmel(benne a jutifali),elkezdtem a pórázánál fogva lefelé húzni.A másik kezemmel(ahogy írtad),nyomtam.Gyorsan mekaptam a jutalomfalatot,és nagy dicséret,és simi következett.Ez tünt a leg kézenfekvõbbnek.Nincs elreagadtatva,de egész jól bírja. :)
A félpórázos "maradj"-ot még nem próbáltuk,de a pórázosnál ha elengedem a pórázt,és elkezdek távolodni, rögtön utánnam jön.Úgy látom,zavarja,hogy ott lóg az a "valami".
Még a félpórázt kipróbáljuk,de ha nem megy,akkor nem feltétlen erõltetjük.
Úgy gondolom,hogy egyenlõre,ha nem akar leülni,akkor a nyakörvét megfogva rásegítek,és póráz nélkül folytatjuk ezt a részét a tanulásnak.
Végül is nem egy díjnyertes kutya a cél,csak egy szófogadó "családtagot" szeretnék. :)

Köszönöm a bíztatást! :) :) :)

#135 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 10:12

Tudod Paint Horse,mindig az jut eszembe,amikor szívesen "elnyúlnék",hogy szegény Labi kint van egyedül,és vár.Ha én nem megyek oda hozzá,akkor senki. :( Elég szentimentálisan hangzik,de van egy mondat ami itt is érvényes:"Felelõss vagy azért amit megszelídítettél".És én õt megszelídítettem... :)
Más:
A "feküdj"-nél úgy próbálkoztunk,hogy letérdeltem Labi mellé.Leültettem,majd jobb kezemmel(benne a jutifali),elkezdtem a pórázánál fogva lefelé húzni.A másik kezemmel(ahogy írtad),nyomtam.Gyorsan mekaptam a jutalomfalatot,és nagy dicséret,és simi következett.Ez tünt a leg kézenfekvõbbnek.Nincs elreagadtatva,de egész jól bírja. :)
A félpórázos "maradj"-ot még nem próbáltuk,de a pórázosnál ha elengedem a pórázt,és elkezdek távolodni, rögtön utánnam jön.Úgy látom,zavarja,hogy ott lóg az a "valami".
Még a félpórázt kipróbáljuk,de ha nem megy,akkor nem feltétlen erõltetjük.
Úgy gondolom,hogy egyenlõre,ha nem akar leülni,akkor a nyakörvét megfogva rásegítek,és póráz nélkül folytatjuk ezt a részét a tanulásnak.
Végül is nem egy díjnyertes kutya a cél,csak egy szófogadó "családtagot" szeretnék. :)
Köszönöm a bíztatást! :) :) :)

A rövidített póráz lényege kettõs: Egyrészt a kutyát bármilyen szituációban PÓRÁZVÉGRE tudd AZONNAL venni, illetve a kutya érezze, hogy ott lóg a valami a nyakában, aminl fogva az utasítást HANGSÚLYOZVA megkapja.

A helybenmaradást elõször úgy kezd gyakorolni, hogy vesezl mondjuk egy ráérõ 20 percet. Kis játék, fegyelmezés, láb mellett követés, majd leülteted és úgy maradtok. Mind a ketten. Elõször csak 10 másodpercet. Tovább mentek láb mellett követéssel. Megint ÜL, moccanás nélkül - te meg állsz mellettel. Dícséret+játék. Lecsatolod a pórázt, had fusson. Játék. Póráz vissza. Láb mellett követés. ÜL! (gondolom ismeri az ÜL+póráz fölrántást). A kutyádat nézed (esetleg kiteszed a tenyered, mint ül és marad jelet) és ellépsz egy picit oldal-elõre, kb 20 cm-t. Közben a póráz marad a kezedben, a bal kezeddel visszanyúlsz a kutya fölé és lógatod a pórázt a feje fölött. Azért kell, hogy ha meggondolja magát a kutya, azonnal tudj megerõsítõ parancsot adni pórázzal = fölfelé rántani és méltóságteljesen megismételni az ÜL vezényszót.
Amikor már bármelyik oldalra el tudsz lépni és a kutyád ülve marad (2-3 nap - 1-2 hét), jöhet a kutya megkerülése. Ez értelem szerûen azt jelenti, hogy a póráz továbbra is a kezedben marad ez adja neked is a jó távolságot) és ezt lazán tartva, megkerülöd a ktuyát. Elõször a szemed rajta tartod, hogy ne mocorojon sokat. Majd tégy úgy a késõbbiekben, mint aki oda sem néz. A legvégén simán t kell, hogy tudd emelni a lábad a kutya fölött, vagy átlépni a kutyát (bár ezt inkább feklvõ pozícióban célszerû provokatíve csinálni).
Amikor ez már simán megy, jöhet a következp lépés. Kiadod az ÜL vezényszót, ráengeded a pórázt a nyakára és ellépsz 20 cm-t. Ha helyben marad, megdícséred. Ha nem, ott vagy mellette és rögtön megrántod a pórázt. Szerintem ekkorra már egyáltalán nem kell erõt bevetned, elég ha a szándékod jelzed vele. Minden gyakrlatot úgy kell befejezned, hogy teljesüljön amit kértél a kutyától, s õ meg még szívesen végezze. Majd jöhet a játék.

#136 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 11:44

Nagyon köszi Kikinda!Holnap elkezdjük. Ma elég szépen teljesített Labi.Úgy tûnik a póráz nem nagyon zavarja,szívesen jön velem. Kimentünk a kapun.Nem jutottunk a szomszéd háznál tovább,de ez is valami.Van ott egy pár földszintes kutya,elég nagy hangal,megijesztették ezt a nagy hõst. A labdát visszahozza(persze nem feszítem túl a húrt),és ezt úgy is gyakoroljuk,ahogy Paint Horse írta. A" hozzám"-ot nem "maradsz"-ból próbáltuk,egyszerûen csak amikor távolabb került tõlem.Ez az egyetelen amit azonnal,örömmel,és mindig teljesít. Még mindig vannak helyzetek,mikor odakap a bokámhoz,de ezt mostanában sikerül rövidre zárni.Örülök,hogy már nem durvul el a dolog. :) Holnap tovább fejlesszük a gyakorlást. ;)

#137 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 12:26

... ott lóg a valami a nyakában, aminl fogva az utasítást HANGSÚLYOZVA megkapja.

...(gondolom ismeri az ÜL+póráz fölrántást). ..
megerõsítõ parancsot adni pórázzal = fölfelé rántani és méltóságteljesen megismételni az ÜL vezényszót...
... Ha nem, ott vagy mellette és rögtön megrántod a pórázt. Szerintem ekkorra már egyáltalán nem kell erõt bevetned, elég ha a szándékod jelzed vele. ....

Elõre is bocsi de most a magán véleményemet közlöm és nem akarok senkit személy szerint megbántani!! DE
Nekem a föntebb beidézett sorokra összerándul a gyomrom. A magam részérõl mélységesen elítélem a 'pórázrángatós' kiképzési módokat.

Ha valakit esetleg hozzám hasonlóan érdekelnek a haladóbb szellemû tanítási módok akkor ajánlom az alábbi linkeket vagy szívesen mesélek a saját tapasztalatimról a témában.
www.kutyasuli.hu
www.klikker.hu
http://www.clickertraining.com/ (angol nyelvû)
http://www.netboard....c=6776&forum=15

#138 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 13:11

Engem biztos nem bántottál meg. :) Részemrõl meg ezt tartom a legcélszerûbbnek :) Németjuhásznál nem biztos hogy klikkelgetni fogok (bár ismerem a módszert, örülök akinek bejön) de a mi esetünkben baromira nem vált be... A kemény kutyáknál (szerintem!!!) célravezetõbb a keményebb hozzáállás...

#139 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 13:58

Engem biztos nem bántottál meg. :) Részemrõl meg ezt tartom a legcélszerûbbnek :) Németjuhásznál nem biztos hogy klikkelgetni fogok (bár ismerem a módszert, örülök akinek bejön) de a mi esetünkben baromira nem vált be... A kemény kutyáknál (szerintem!!!) célravezetõbb a keményebb hozzáállás...

Nekem 2 rhodéziai ridgeback kutyánál nagyon bevált az ösztönkezeléses módszer.
A tanuló társaink németjuhászok, argentin dogok, kanári szigeteki, rotweiler vagy éppen mindenféle terrierek voltak. - mindegyik elég kemény fajta szerintem :)
A klikker önmagában még nem minden ez csak a módszer egyik eszköze. De ha megnézed pl a klikker.hu oldalt akkor olvashatod hogy a honlap vezetõje pont egy németjuhásszal dolgozik és ér el nem is akármilyen eredményeket minden szakágban (engedelmes, örzõ-védõ, nyomkövetés, stb)
Az én kutyáim nyakörvet is csak dísznek viselnek néha. A tanításhoz hozzájuk sem nyúltam max simogatni dícséretképpen. Korábban el sem tudtam volna képzelni hogy ez így lehet egy oroszlánvadásszal de megismertem a módszert és nagyon bevált.

Nem téríteni akarok csak ha valakit esetleg érdekel szívesen segítek más módszerek megismerésében. ;)

#140 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 17:02

Persze értem :) Van klikkerem :D De én részemrõl maradok a már jól bevált módszereinknél :) De ettõl még más próbálkozhat, hátha sikerrel jár (mint a mellékelt ábra mutatja csak én nem jutottam elõre vele :) ) ;)

#141 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 18:29

Megértettem :) Azért ha egyszer felénk jársz és van kedved szívesen megmutatom a sulit csak úgy érdekesség képpen. :kocc:

#142 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 19:05

Ezt a topikot egyre jobban elszornyedve, es egyre szomorubban olvasom. Emberek, a nagy segiteni akarasban mindent lattok, csak a KUTYAT nem. Egy kennellako, par honapos kolyokrol van szo!!!!!!!! Tenyleg igy kene, hogy amikor kijohet naponta x-szer a kennelbol, akkor nem jatszunk vele, nem hagyjuk boklaszni, dolgokkal ismerkedni, dogonyozni, hanem rangatjuk a porazt ide meg oda? Par honaposan helybenmaradas, meg a joeg tudja micsoda???????????? Az eszem megall. Sajnalom azt a nyomorult kutyat. Nem ugy, mint a kivert kutyakat, de nem kevesbbe...

#143 Pletyka

Pletyka

Új vendég

• Fórumtag
  • 20 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 20:22

Basszus Meggyes!!! Szívembõl szóltál!!!! Tegnap elkezdtem megírni egy "hozzászólást", de töröltem. Leegyszerûsítetted a gondolataimat. Én fecsegõbb vok, de tömören ez a lényege. vvkati nem atomfizikust akar, "csak" egy szófogadó kutyát, aki elfogadja a helyét a családban.

#144 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 20:31

Ezt hol olvastátok hogy nincs játék???? :eek: pont egy halomszor hangsúlyoztuk, hogy rengeteg játékkal, kevés munkával és lépésrõl lépésre, ami azt jelenti, hogy jelen életkorban fõleg a pórázon normálisan való közlekedés és az ülj vezényszó a legfontosabb. A feküdj és a helyben maradás csak ezek után jöhet... persze ízelítõt kaphat, hogy milyen lesz majd, ha nagy lesz, de egyenlõre nem elvárás, hogy 20 percket feküdjön egy helyben. Errõl szó sem volt... De ki lehet fejteni másnak is a véleményét, baromi könnyû feszt lehurrogni mindig mindenkit :gm:
Ja. Maradhat is a kutya a kennelben. Hiszen 4 hónaposan ott a helye neki! :gm: vazz....

Megértettem :)
Azért ha egyszer felénk jársz és van kedved szívesen megmutatom a sulit csak úgy érdekesség képpen. :kocc:

Köszi! :) Persze, szívesen megnézem élõben, ha sikeredik idõt szakítani rá :)

#145 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 20:50

Meggyes pont azt írta, NEM A KENNELBEN A HELYE! vazz.. :dev: És igaza van. Ebben pl. mindenképp. ;)

#146 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 20:58

Ha valakit esetleg hozzám hasonlóan érdekelnek a haladóbb szellemû tanítási módok akkor ajánlom az alábbi linkeket vagy szívesen mesélek a saját tapasztalatimról a témában.
www.kutyasuli.hu
www.klikker.hu
http://www.clickertraining.com/ (angol nyelvû)
http://www.netboard....c=6776&forum=15

Értem a klikker lényegét, anno fel is világosítottak róla! :rolleyes: De miért jobb ez, mint egy bizonyos dícsérõ szót "használni"! Az pedig biztos mindig "kéznél" van! Ellenben a klikkerrel. Ugyanis úgy kellene lennie, hogy minden jó teljesítés után kapja a hangot. Ha nincs kéznél a kütyü, akkor mi a helyzet? Éppen olyan mint a jutalomfalat! Egyébként tényleg jó, mert én is csak jót hallottam róla! Viszont nekem nehezen felfogható, hogy a szót és símogatást részben(?) felcseréljük klikkerezésre! :rolleyes:

#147 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 22:00

Talan megint nem leszek nepszeru, de azt gondolom, hogy egy csaladi kutyanak NEM KENNELBEN van a helye. A kutya ezt ugy eli meg, hogy minden egyes alkalommal, amikor bezarjak, egyuttal KIZARJAK a falkabol, hogy rendszeresen kirekesztik, magyaran BUNTETIK! A kutya ezt a buntetest akarja feloldani harapdalassal, hebehurgya jatekkal. Ezzel egyuttal figyelmet is akar kiprovokalni, barmi aron, meg azon az aron is, hogy a figyelem abbol all, hogy leszidjak. A kutya ezt ugy eli meg, hogy ki van zarva, ki van kozositve, a foglalkozas koranak nem megfelelo, nincs egyensulyban sajat magaval. Egy tapasztalt kutyasnak is feladat ezt helyesen egyensulyban tartani, egy kezdonek pedig hatalmas makja van a kutya jellemevel, ha sikerul jol megoldani ezt - es ez kb csakis a kutyan es a kutya jellemen mulik. Alapbol egy hatalmas ellentet, nem is fer a fejembe: csaladi kutya a csaladbol kirekesztve, csaladtol elzarva? Ezt megis hogy? Ezt az ember sem fogja fel egyszeruen, nemhogy egy kolyokkutya. Legyek csapatjatekos ugy, hogy egyedulletre vagyok kenyszeritve a nap zomeben? Feleljek meg az elvarasoknak ugy, hogy alig ismerem a csapatot? Miert kell ennyit kovetelni ettol a nyomorulttol? A gyerekeket sem kenyszeritjuk arra, hogy 6 evesen ketismeretlenes egyenleteket oldjanak meg. Nem azert, mert a gyerekek hujek, hanem azert, mert nincs ott az ideje egy ilyen feladatnak. Nem attol lesz jo csaladi kutya ez a kolyok, hogy 4 honaposan mar tud helyben maradni (ez is milyen: kennelben el, elzarva, es a vele valo foglalkozas is abbol all peldaul, hogy nem tarthat a falkajaval??????????), hanem mert helyesen es megbizhatoan tud egyutt elni a csaladdal. De igy hogy?

#148 calypsoo

calypsoo

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.084 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 22:21

Bocs, hogy így belekotyogok, de: Én is kutya mellett nőttem fel, alig voltam 3 éves amikor a kutyust kaptuk édesapámtól, ő tengerésztiszt és szinte sosem volt otthon. El is vitte anyut egy tenyésztőhöz, hogy megnézzék a kiskutyákat. ( Merthogy kell egy férfi a házban ha már ő nincs otthon) Anyum nem volt odáig az ötletért, habár szereti az állatokat, de két kisgyerek mellé ( a hugom pár hónapos volt), nem igazán akart egy harmadik gyereket. Hogy hogynem úgy alakult hogy anyu lába alá került az egyik fekete kutyus, aki túl közel ment érdeklődni. Nagy visítás stb, szegény kutyus 3 lábon ment tovább: apu mondta is, hogy hát szegényt most emiatt el kell vinnünk haza, hogy adják így oda másnak...... :dev: a hatás megvolt. Pár napon belül el is hoztuk Zénót az óriás schnauzert.... Nem mondom hogy felelősségteljes döntés volt, de így 20 év távlatából mégis azt mondom, hogy kevesebb lett volna az életünk nélküle. Persze akadtak gondok vele ( szétrágott pár cipőt, meg aztán nem panelba való kutya), szóval a napi program meglett: gyerek és kutya sétáltatás-futtatás a Rába-parton :D ) Nem akarom nagyon nyújtani. Egyet kell hogy értsek megyessel, szerintem egy pár hónapos kutyát nem szabad kennelben tartani, főleg nem kezdő kutyatartónak. Kertesházban szeretnék élni, a kutyám viszont biztos bejöhet majd a lakás meghatározott helyeire (mielőtt vki beleköt, a hálószobába azért nem kéne) Én pl sosem féltem a snacinktól, pedig a háta kb a nyakamig ért. Egyszer a nagy játék közben neki estem a falnak, a mai napig megvan a seb a homlokomon... én meg milliárdszor megtapostam, átestem rajta, a fülét téptem, a szőrét, lábát húztam, szánkó elé kötöttük, ráültem mint a lóra :) szóval kölcsönösen megkaptuk a kiképzést. Hozzá tartozik, hogy amikor 8-9 hónapos lett anyukám elvitte a győri kutyaiskolába, közösen tanultak a kutyus alap engedelmességi és örző-védő vizsgát tett. Az ezt megelőző időszakban sem volt vele gond köszönhetően annak, hogy anyu nagyon sokat foglalkozott Zénókával. Előtte és utána is tudtam pórázon vezetni, levittem sétálni, és az alap dolgokat nekem is megcsinálta holott nem voltam 6 éves sem. Szóval kitartás Kati! Meg lesz az eredménye a fáradozásoknak, de ha tudod vondd be a családot is, ha tudod. Bár nekünk egy külön öröm volt a kutyával egy erdei séta, vagy egy közös játék a Rábánál, azon tört ki a veszekedés hogy kinél legyen a póráz :D vagy ki dobja a labdát a kutyának. A kutya viszont ki akart menteni minket a Rábából amikor először úszni látott ( különbenis úszógumi volt rajtunk, meg ugye ő nem látta hogy az egész telet úszástanulással töltöttük) :D szegény először a parton ugatott, majd utánunk vetette magát a vízbe és megpróbált kiszedni ugatva-rángatva. Azóta nálam csak az óriás schnauzer méretnél ( és a fajtánál) kezdődik a kutya. Calypsoo

#149 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 12. - 23:01

Meggyes! Teljesen jogos és érthetõ a hozzászólásod! Nap mint nap látom azt a kutyánkon, hogy teljesen mindegy mit csinálunk, hol vagyunk, csak a látótávolságában legyünk! Nyugodtan fekszik, egy hangja nincs. Ha felállunk az asztaltól, már ugrik fel õ is! Itthon a házból teljesen ki van zárva, a család többi tagja egy élõlényt sem visel el! :( :rolleyes: Késõbbiekben majd megtehetem azt (saját környezetemben), hogy legalább annyira helyet kapjon a házban, hogy szemmel tarthassa az embert. Ha nem akarja valaki, hogy a konyhába, hálóba, nappaliba bemenjen a kutya, bõven elég neki az is, ha az ajtóból láthatja a gazdit! :)

#150 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 7:56

Sajnálom,hogy ilyen nagy port kavart fel ez a téma.Nem ez volt a célom.Csak tanulni szeretnék. Egy valamit ismét leszûrtem(amit egyébként is gondoltam):ki a kenelbõl. Eddig még nem írtam róla,de Labi minden nap szokott az udvaron egyedül bóklászni.Mielõtt foglalkozom vele,az elõtt fél- egy órával kiengedem.Rájöttem,hogy így addigra sokkal jobban lecsillapodik. Megpróbálom minnél többet szabadon engedni.A gyerekhez való szokatásra jó alkalom lesz anyári szünet. Mivel egyedül nem mer(akar) lenni a kutyával,eleinte majd együtt próbáljuk,ha a pici alszik. Ha egész nap kint lenne sem találkozna többet velünk,hisz én vagyok otthon a babával.A kicsit meg nem viszem ki neki,ha meg van idõm,úgyis kint vagyok vele.A férjemet nem igen hatja meg a kutya téma,úgyhogy ennyi... Mindenesetre megpróbálom nyújtani a kinti idõt. Köszi a tanácsokat!Igyekszem...

#151 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 10:06

Kertesházban szeretnék élni, a kutyám viszont biztos bejöhet majd a lakás meghatározott helyeire (mielõtt vki beleköt, a hálószobába azért nem kéne)

Calypsoo

Kövezzetek meg nyugodtan:szerintem egy kutyának kint a helye.Nem való lakásba,fõleg kisgyerek mellé nem.
Ezzel nem bántani akarlak,és ne vedd sértésnek.Minden ember máshol húzza meg a határt.
Egyébként köszönöm a bíztatást!Irígyellek,hogy ilyen dolgokat éltél át gyerekként.Sajnos ez nekem nagyon kimaradt... :(

#152 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 10:47

vvkatalin! Nem kell annyira aggódni, ahogy látom elég sokmindenre rájössz magadtól is! :yeah: Gyanítom azért van, mert nem veszed félvállról a kutyát! ;) A hozzászólásokból pedig mindenki annyit vegyen magára, amennyi tényleg rá vonatkozik! A legtöbb ember úgy tart kutyát, hogy eszébe sincs komolyan foglalkozni vele, az etetéssel kimerül a kapcsolat! Az a gond, hogy õket itt nem lehet támadni, mert nem írnak ide!

#153 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 11:31

Értem a klikker lényegét, anno fel is világosítottak róla! :rolleyes: De miért jobb ez, mint egy bizonyos dícsérõ szót "használni"! Az pedig biztos mindig "kéznél" van! Ellenben a klikkerrel. Ugyanis úgy kellene lennie, hogy minden jó teljesítés után kapja a hangot. Ha nincs kéznél a kütyü, akkor mi a helyzet? Éppen olyan mint a jutalomfalat! Egyébként tényleg jó, mert én is csak jót hallottam róla! Viszont nekem nehezen felfogható, hogy a szót és símogatást részben(?) felcseréljük klikkerezésre! :rolleyes:

Mackó!
Nem feltétlenül kell klikkert használnod. Egy speciális szót vagy mozdulatot is 'berögzíthetsz' ugyanúgy mint a klikk hangot.
Én annó klikkerrel kezdtem de mivel sokszor nem volt nálam ezért gyorsan áttértem az 'ügyi' szóra. A hatás ugyanaz csak nem a klikk van bekondícionálva hanem ügyi=jutalom=gazdi boldog.
Van olyan ismerõsöm aki kiállításra jár és a helyes beállást tanította meg a 'showtime' szóra egy másik sulis pedig csettint az ujjaival :D

De megint hangsúlyozom, a klikker csak egy eszköz a módszer lényege amit én is tanultam a kutya számára érthetõ kommunikációban, a pozitív megerõsítésben és a kutya-gazda együttmûködésben van.

#154 Fakó

Fakó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 354 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 11:46

Basszus Meggyes!!! Szívembõl szóltál!!!! Tegnap elkezdtem megírni egy "hozzászólást", de töröltem. Leegyszerûsítetted a gondolataimat. Én fecsegõbb vok, de tömören ez a lényege. vvkati nem atomfizikust akar, "csak" egy szófogadó kutyát, aki elfogadja a helyét a családban.

Abszolút én is egyetértek Pletykával és Meggyessel. Csak próbáltam kicsit finomabban célozgatni. ;)

#155 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 12:37

jav oka: talan en neztem el, de az teny, hogy nem er ennyit az egesz :)

Edited by meggyes, 2008 június 13. - 12:48.

#156 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 12:46

Szerintem ez egy másik labi, mert ha jól olvastam vvkatalin kislánya 12 éves :) kisfia meg 5 hónapos.

Mellesleg kevés ilyen állatvédõ van, de a 4tappancs rendre kiveri nálam a biztosítékot, így legalább kvittek vagyunk :gm:

Azóta nálam csak az óriás schnauzer méretnél ( és a fajtánál) kezdõdik a kutya.

Amióta nekünk is van óriás snacink, azóta én is abszolút fan lettem :) Régen is tetszettek, és a legtöbb amivel találkoztam full normális volt, de a mienk egy :ang: és abszolút gyerekbarát. Valamelyik nap azt néztem a konyhaablakból, hogy a nagyobbik fiam a papírvágó ollóval vágta ki a bundájából a bogáncsokat, közben a kisebbik rajta ült, õ hanyatt fekve feküdt, és meg se moccant, nehogy a gyerek leesen. :ang: :)

Edited by lisawica, 2008 június 13. - 12:47.

#157 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 12:47

Oke, akkor en bocsanat, torlok is. :eek: En neztem el. (a 4tappancsban viszont egyetertek :D )

#158 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 14:39

Valahol leragadtam,4 tappancs??? :rolleyes:

#159 calypsoo

calypsoo

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.084 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 14. - 22:22

Kati! Kinek a pap kinek a papné :) barátném is kinnt tartja a labradorját, van kennelje a kutyusnak, de csak akkor van bezárva ha tüzel ( és nincs közben senki otthon aki felügyeli és ez kb 8-12-ig van). Sosem rombolt a kertben, tényleg jó kutya,hiába van kert rendszeresen viszik sétálni stb mert a szocalizációhoz kell hogy legyenek körülötte idegen kutyák is. A munkatársam pici keverék kutyusa viszont bejön a lakásba, nagyon tiszta a kutyus...nem fürdeti naponta, ami nem is lenne gond, viszont ő a kutyával alszik... ezt azért nem. Kiskoromban sok rossz álmot elkergetett a snaci :) mivel panelban lakunk ezért az egész lakás=hálószoba, a kutyuka az ágyam lábánál aludt és ha rosszat álmodtam (szörnyek az ágy alatt....), és felriadtam, akkor tudtam hogy csak álom volt,mert a kutya miatt senki sem jönne be ( azért 5-6 évesen ez jó volt tudni hogy ott van a kutty :D ) Lisa! Irigyellek :) Most is tervezem hogy lesz óriásom, de amíg nincs magamra sem időm, addig egy ilyen élénk, foglalkozás igényes kutyát nem vállalhatok be...sajna. De egyszer... :D Caly

#160 vvkatalin

vvkatalin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 200 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 16. - 13:21

Biztos azért nem engedem ilyen közel az állatokat,mert nem volt alkalmam "összemelegedni" velük. :( Labit én is megpróbálom minnél többet kiengedni,ill. mostmár sétáltatni.Ha egyedül van a kertben,általában van egy-két áldozat(ribizlibokor,ruhák a kötélrõl,stb.).Nem rombol,csak játszik.Még sokat kell tanulnia,mint ahogy nekünk is.Remélem azért sikerül megszoknunk egymást. :)