Közzétéve 2008 június 10. - 10:46
Közzétéve 2008 június 10. - 12:34
Pórázon miért nem lehet gyakorolni a maradj vezényszót? Otthagyod a kutyát pórázostul, mindenestül, csak ha "BÁRMI, Maradj!" vezényszót adsz ki a kutyának, akkor a kutyát ne hívd be a késõbbiekben, hanem te mégy vissza érte a helybenmaradás helyszínére!Igen,erre voltam kiváncsi,hogy mennyire kell már tõle megkövetelni az "egy vezényszó,egy végrehajtás"-t.
Nincs különösebb gond,csak ha nincs rajta a póráz,akkor az "ülsz" az nem valmi jól megy neki.Leül általában,csak elõbb keres egy árnyékos helyet...Pórázon minden ráhatás nélkül azonnal megcsinálja.
Esetleg lépjünk vissza,és csináljuk csak pórázon?
Ezzel csak az a gond,hogy úgy nem tudjuk gyakorolni a "hozzám"-ot,és a "maradj""-ot,pedg ezek már jól sikerülnek neki.
Egy jó hír:nagyon szépen jön pórázon.Nagyon ritkán kell egyet-egyet rántanom rajta.Ha például kanyarodunk,mintha érezné,hogy hogy kell csinálni.Legtöbbször a póráz meg sem feszül.![]()
És még egy jó hír:mostanában nem harcoltunk.![]()
![]()
Közzétéve 2008 június 10. - 13:35
Akkor nem mindegy ha nincs is rajta a póráz?Otthagyod a kutyát pórázostul
Eddig úgy gyakoroltuk,hogy a "maradj"-nál vissza mentem hozzá,aztán dicséret,jutalomfalat.Maradj!" vezényszót adsz ki a kutyának, akkor a kutyát ne hívd be a késõbbiekben, hanem te mégy vissza érte a helybenmaradás helyszínére!
Közzétéve 2008 június 10. - 14:12
Közzétéve 2008 június 11. - 8:26
Akkor nem mindegy ha nincs is rajta a póráz?
Gondold végig! Azt mondod neki ÜL. Azt mondod neki MARAD, majd azt mondod neki HOZZÁM! Csöppet sok.Eddig úgy gyakoroltuk,hogy a "maradj"-nál vissza mentem hozzá,aztán dicséret,jutalomfalat.
A hozámnál."ülsz","maradsz",el "hozzám",jutalomfalat.
Ez így nem jó?
Közzétéve 2008 június 11. - 9:54
Közzétéve 2008 június 11. - 11:35
Ja,ha megteheted...Én éppen a fentiek miatt várok a "tanítással" a kutyasuliig!
Közzétéve 2008 június 11. - 17:32
Mindenkinek meg kellene tenni! Tapasztalataid alapján elmondhatod (ha itt nem kapnál lelkesítést és JÓ tanácsokat), hogy szét szivatod a kutyádat és magadat! ;)
Ja,ha megteheted...
Edited by Mackó, 2008 június 11. - 17:32.
Közzétéve 2008 június 11. - 19:20
Közzétéve 2008 június 11. - 21:08
Pait Horse rátapintott a lényegre.Nem mindig pénz kérdés. Két kisgyerekkel nekem sem lenne se idõm és energiám még kutyasuliba is járni! :(
Közzétéve 2008 június 11. - 21:28
Közzétéve 2008 június 12. - 7:01
A pici még 5 hónapos,és kb. 3 óránként szopik,így elég nehéz nélküle bárhová is menem.Egyenlõre õ a legfontosabb.Tessék a gyerkõcöt lepasszolni apukának
Közzétéve 2008 június 12. - 9:11
Közzétéve 2008 június 12. - 9:54
Tudod Paint Horse,mindig az jut eszembe,amikor szívesen "elnyúlnék",hogy szegény Labi kint van egyedül,és vár.Ha én nem megyek oda hozzá,akkor senki. :( Elég szentimentálisan hangzik,de van egy mondat ami itt is érvényes:"Felelõss vagy azért amit megszelídítettél".És én õt megszelídítettem...Szerintem a kitartásod Kata, meghozza az eredményt elõbb utóbb!
Én legalábbis nagyon drukkolok! Pontosan tudom, milyen az, amikor 2 ilyen pici van, meg még a kutty is.. úh, csodállak a kitartásodért meg a lelki erõdért, hogy a maradék szabadidõdben (az, mi? :eek: ) nem elnyúlsz és alszol egy jót, hanem még egrecíroztatod a kutyát ;)
Közzétéve 2008 június 12. - 10:12
A rövidített póráz lényege kettõs: Egyrészt a kutyát bármilyen szituációban PÓRÁZVÉGRE tudd AZONNAL venni, illetve a kutya érezze, hogy ott lóg a valami a nyakában, aminl fogva az utasítást HANGSÚLYOZVA megkapja.Tudod Paint Horse,mindig az jut eszembe,amikor szívesen "elnyúlnék",hogy szegény Labi kint van egyedül,és vár.Ha én nem megyek oda hozzá,akkor senki. :( Elég szentimentálisan hangzik,de van egy mondat ami itt is érvényes:"Felelõss vagy azért amit megszelídítettél".És én õt megszelídítettem...
![]()
Más:
A "feküdj"-nél úgy próbálkoztunk,hogy letérdeltem Labi mellé.Leültettem,majd jobb kezemmel(benne a jutifali),elkezdtem a pórázánál fogva lefelé húzni.A másik kezemmel(ahogy írtad),nyomtam.Gyorsan mekaptam a jutalomfalatot,és nagy dicséret,és simi következett.Ez tünt a leg kézenfekvõbbnek.Nincs elreagadtatva,de egész jól bírja.
A félpórázos "maradj"-ot még nem próbáltuk,de a pórázosnál ha elengedem a pórázt,és elkezdek távolodni, rögtön utánnam jön.Úgy látom,zavarja,hogy ott lóg az a "valami".
Még a félpórázt kipróbáljuk,de ha nem megy,akkor nem feltétlen erõltetjük.
Úgy gondolom,hogy egyenlõre,ha nem akar leülni,akkor a nyakörvét megfogva rásegítek,és póráz nélkül folytatjuk ezt a részét a tanulásnak.
Végül is nem egy díjnyertes kutya a cél,csak egy szófogadó "családtagot" szeretnék.![]()
Köszönöm a bíztatást!![]()
![]()
Közzétéve 2008 június 12. - 11:44
Közzétéve 2008 június 12. - 12:26
... ott lóg a valami a nyakában, aminl fogva az utasítást HANGSÚLYOZVA megkapja.
...(gondolom ismeri az ÜL+póráz fölrántást). ..
megerõsítõ parancsot adni pórázzal = fölfelé rántani és méltóságteljesen megismételni az ÜL vezényszót...
... Ha nem, ott vagy mellette és rögtön megrántod a pórázt. Szerintem ekkorra már egyáltalán nem kell erõt bevetned, elég ha a szándékod jelzed vele. ....
Közzétéve 2008 június 12. - 13:11
Közzétéve 2008 június 12. - 13:58
Engem biztos nem bántottál meg.
Részemrõl meg ezt tartom a legcélszerûbbnek
Németjuhásznál nem biztos hogy klikkelgetni fogok (bár ismerem a módszert, örülök akinek bejön) de a mi esetünkben baromira nem vált be... A kemény kutyáknál (szerintem!!!) célravezetõbb a keményebb hozzáállás...
Közzétéve 2008 június 12. - 17:02
Közzétéve 2008 június 12. - 18:29
Közzétéve 2008 június 12. - 19:05
Közzétéve 2008 június 12. - 20:22
Közzétéve 2008 június 12. - 20:31
Megértettem
![]()
Azért ha egyszer felénk jársz és van kedved szívesen megmutatom a sulit csak úgy érdekesség képpen. :kocc:
Közzétéve 2008 június 12. - 20:50
Közzétéve 2008 június 12. - 20:58
Értem a klikker lényegét, anno fel is világosítottak róla!
Ha valakit esetleg hozzám hasonlóan érdekelnek a haladóbb szellemû tanítási módok akkor ajánlom az alábbi linkeket vagy szívesen mesélek a saját tapasztalatimról a témában.
www.kutyasuli.hu
www.klikker.hu
http://www.clickertraining.com/ (angol nyelvû)
http://www.netboard....c=6776&forum=15
Közzétéve 2008 június 12. - 22:00
Közzétéve 2008 június 12. - 22:21
Közzétéve 2008 június 12. - 23:01
Közzétéve 2008 június 13. - 7:56
Közzétéve 2008 június 13. - 10:06
Kövezzetek meg nyugodtan:szerintem egy kutyának kint a helye.Nem való lakásba,fõleg kisgyerek mellé nem.Kertesházban szeretnék élni, a kutyám viszont biztos bejöhet majd a lakás meghatározott helyeire (mielõtt vki beleköt, a hálószobába azért nem kéne)
Calypsoo
Közzétéve 2008 június 13. - 10:47
Közzétéve 2008 június 13. - 11:31
Értem a klikker lényegét, anno fel is világosítottak róla!
De miért jobb ez, mint egy bizonyos dícsérõ szót "használni"! Az pedig biztos mindig "kéznél" van! Ellenben a klikkerrel. Ugyanis úgy kellene lennie, hogy minden jó teljesítés után kapja a hangot. Ha nincs kéznél a kütyü, akkor mi a helyzet? Éppen olyan mint a jutalomfalat! Egyébként tényleg jó, mert én is csak jót hallottam róla! Viszont nekem nehezen felfogható, hogy a szót és símogatást részben(?) felcseréljük klikkerezésre!
Közzétéve 2008 június 13. - 11:46
Basszus Meggyes!!! Szívembõl szóltál!!!! Tegnap elkezdtem megírni egy "hozzászólást", de töröltem. Leegyszerûsítetted a gondolataimat. Én fecsegõbb vok, de tömören ez a lényege. vvkati nem atomfizikust akar, "csak" egy szófogadó kutyát, aki elfogadja a helyét a családban.
Közzétéve 2008 június 13. - 12:37
Edited by meggyes, 2008 június 13. - 12:48.
Közzétéve 2008 június 13. - 12:46
Amióta nekünk is van óriás snacink, azóta én is abszolút fan lettemAzóta nálam csak az óriás schnauzer méretnél ( és a fajtánál) kezdõdik a kutya.
Edited by lisawica, 2008 június 13. - 12:47.
Közzétéve 2008 június 13. - 12:47
Közzétéve 2008 június 13. - 14:39
Közzétéve 2008 június 14. - 22:22
Közzétéve 2008 június 16. - 13:21