Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovastusa

• Please log in to reply
1714 válasz a témához

#121 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 0:14

Szerintem mindenki a saját egyéniségére szabja a lóval való kommunikációt.Mindenki másképp, de alapvetõen ugyanazt csinálja.A "suttogás" nem valami misztérium, aki egy kicsit jobban odafigyel, van ideje a lovára ráérez.Nálunk itthon a dupla futószárazástól kezdve a masszírozáson keresztül az "úgynevezett" Pat Parelli "módszeren" keresztül mindenféle ötvözet van.csak nem suttogunk. Posted Image Mert nincs körkarámunk. Posted Image Úgy veszem észre nagy divat lett ez mostanában.Szerintem mindig a lovat kell elõször megérteni és megismerni,bizonyos fokú bizalmat kiépíteni.Majd a biztos alapokat lefektetni.Utána kell, lehet szakosodni.Mindegyik egyéniség,mindegyik másmilyen.Van amelyiknek több idõ kell, van amelyiknek ugyanarra kevesebb.Szerintem,ha valaki nyitott az új dolgokra és le tudja szûrni belõle a fontos dolgokat,ki tud alakítani egy személyes "módszert", melynek lényege az agresszió nélküli munka sok idõvel. Posted Image Na szedjetek szét!

#122 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 17:25

Hihi! Miért szedne bárki is széjjel? Ha egyszer jókat írsz. ;) Nekem spec megvan a saját véleményem és tapasztalatom a magyar suttogókról, de nem akarok offolni sem általánosítani. Mert egy magyar "paraszt" is meg tudja suttogni a lovát, csak azt nem úgy hívjuk. Mili-taryÉn nem nagyon értem, mit akartál kérdezni. De lehet, hogy a vevõkészülékben a hiba. :eek: Veraacska!Meggyógyultál már?

#123 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 17:54

Na akkor nekifutok mégegyszer!Szóval:Mi a különbség? Van-e különbség? a lóval való kommunikáció eszközei között az "angol" stilusú lovaglás különbözõ ágainál (dijlovaglás,dijugratás,lovastusa).Talán igy érthetõbb!

#124 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 18:12

Nemtom még mindig pontosan mit értesz ezek alatt. Mer lovagolni csak egyféleképpen lehet jól. Attól függetlenül, hogy milyen irányba megy el jobban a dolog. Ennek megfelelõen gondolom, ugyanúgy kell mondjuk csizma, vagy ülés, vagy szársegítséget adni minden angolosan ült lónak (kivéve a díjlónak Posted Image Ja, meg hosszabb pálca kell meg nagyobb tarajú sarkantyú meg nagyobb kapukulcs a szájba. Legalábbis így szoktam látni a tévében Posted Image )

#125 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 19:24

Olvastam a NLM-ban a Magyar rapszódia cikket, mely részletesen taglalja a bekövetkezett tragédiát. :confused: Viszont olvastam más érdekes dolgot is a cikkben:- a szombati terepet közel 100.000! nézõ nézte- Gidrán Sóhaj William Fox-Pittel elérte azt, amit elõtte még egyetlen magyar lónak sem sikerült: Holtversenyben megnyerte a világbajnokság második napját, ezzel együtt a világ legjobb hétéves crosslova címet. Posted Image Én csak annyit és azt tudom a military-ról amit tõletek itt olvastam, de ne legyünk már annyira Magyarok, hogy csak a szomorúság és a keserûség ...

#126 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 21:32

Mindez nagyon szép. És a Fox Pitt a világ egyik legjobb mili-tary lovasa. CSak ne felejtsük el, hogy tavaly a Balázs ugyanazzal a lóval legalább olyan jól ment. Az õ munkája is benne volt. Csak szegény nem Angliában született...

#127 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 21:48

A díjugratók és militarysok életébe beleláttam pár évig (ugróban 12 évig voltam versenybíró, militaryban 4 évig TD). Szerintem van különbség lókiképzésben a kettõ között, határozottan a military javára. Ugróban sok gyorsan belovagolt, felhozott, erõteljesen lovagolt lovat láttam, ez a militaryban nem annyira mûködik, illetve könnyen megbosszulja magát.

#128 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 22:37

Mili-tary:Az alapokat és a helyes irányelvet tekintve szerintem nincs.Csatlakozom Fillyhez, a lovastusa ezért a legjobb szerintem, mert nem lehet kapkodni.Annak biztos bukta a vége, a ló nagyon hamar tönkremegy.Az ugrónál és a többinél nem annyira.Sajnos.Filly, miért nem vagy most TD?

#129 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 10. - 22:56

Szerintem meg azért dõl a különbség a military javára, mert a kiképzést, közte a díjlovaglást nem lehet elnagyolni (lásd hihi: nem lehet elkapkodni). S a kapkodás (elnagyolás) kapcsán nem a ló gyorsabb tönkremenetelére gondolnék, hanem arra, hogy egy felében-harmadában kidolgozott díjlovagló programra olyan alacsony pontokat lehet kapni, hogy utána a másik két számban megfeszülhet a lovas, eredménye (elfogadható) úgy sem lesz.Tehát, ha a díjlovaglásra idõt kell szánni, ebbe az idõbe belefér(ne) a fokozatos, kíméletes terep- és ugró felkészítés. Abban egyetértek Fillyvel - szintén az ugróbírói mûködés során látott produkciók alapján - , hogy a szakágra jellemzõ a gyors eredményre törekvés okán kikényszerített produkció. Semmi nem számít, csak az, hogy minél elõbb eredményt produkáljunk, s a lóból pénzt csináljunk. S ha sikerül pénzt csinálniuk, a vevõ és trénere kezdheti az alapoknál a lóval, ha jutni akar valamire.

#130 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 11. - 16:24

Már ne haragudjatok, de nem a kiképzés mikéntje volt a kérdés, hanem az, hogy a kommuniációs eszközök között van-e különbség a három szakágnál. Már hogyan lehetne???? Feltéve, ha optimálisan van lovagolva a ló, hiszen a cél nagyon hasonló mind a háromnál.

#131 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 11. - 16:25

Persze egyébként a military a király, ebben egyetértünk. CSak nem úgy, és nem azért.

#132 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 13. - 22:03

Mili-tary, a te véleményed mi errõl?

#133 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 13. - 22:17

A kérdést hagyjuk (elcseszett volt már elejétõl kezdve). :D De legalább véleményeket olvashattunk.

#134 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 14. - 20:15

Hi-hi! Tényleg, Te, aki TD voltál négy évig, és már nem vagy az, miért is?

#135 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 14. - 20:16

Mili-tary! Ne csüggedj, várjuk az érdekes kérdésfelvetéseid Posted Image

#136 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 14. - 21:39

Én voltam TD 4 évig :D És már azért nem, mert elmentem lovaspanziót vezetni, és nincs idõm hétvégenként, mert leginkább lovagolok Posted Image És ez így nekem sokkal jobb.

#137 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 14. - 21:42

Azt meg tudom érteni ;) (bocs...) [ December 14, 2004, 20:44: Az üzenetet átszerkesztette: Trekk ]

#138 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 16. - 22:02

Megérkezett a tél.Arra lennék kíváncsi, hogy ki, hogyan eddz a lovával ilyenkor.Természetesen csak military lóról van szó.Van e konkrét edzésterv?Ha igen, hogyan épül fel?

#139 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 17. - 22:40

Mindenki megkukult?!Senki nem lovagol télen?Én a következõt csinálom:A lovak fokozatosan vannak "ledolgozva a versenykondiból" egy ráérõs hobbiló kondira.Terep, kis idomítás semmi ugrás.Egyenlõre ez a cél januárig. [ December 18, 2004, 22:42: Az üzenetet átszerkesztette: hihi ]

#140 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 19. - 12:37

Mindenki téli álmot alszik... A lovak is (optimális esetben egy nagy tágas karámban)Aztán szépen séta kezd. Fél óra, egy óra, másfél óra. Ügetés. Aztán lassú vágta. Aztán gyorsabb. Közben ugra-bugra. Kicsi. Aztán kicsit nagyobb. De közben eltelik 2-3 hónap..Persze tök másképp is lehet. Februárra azért már újra könnyû munkában lesznek. Mili-tary? Nálatok?Hihi! Ezek szerint Te is militarizol? [ December 19, 2004, 12:07: Az üzenetet átszerkesztette: Trekk ]

#141 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 19. - 14:22

Nálunk aktiv pihi van.Terepezés,van amikor csak séta,de van amikor 2-3 órás terep,kényelmesen,meg ahogy kívánja :D Most még volt ugra-bugra a fiatalokkal,még engedte az idõ.De most csak tereplovi lesz 1 darabig.Talán még egy kis fedeles a közelben heti eccer.Mászatni azt soha sem mászatunk :D (már ilyen céllal). Kéne az öregre ücsörögni,már nem ültem rajta 3hónapja :D Lassan erõt veszek magamon. Karám persze mindig van.

#142 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 19. - 14:43

Üjjé rá. Biztos örülni fog :cool: Én is örülnék, ha öregre ülhetnék, de az itt nincs.

#143 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 19. - 15:36

Várj egy kicsit aztán majd lesz pár év mulva :D Mondjuk nem hinném,hogy baromira feltörné a mosoly a képit,ha rája vetném a hátsóm de megérdemli Posted Image :D Egyébként Ti(Trekk,hihi) tényleg napra eltervezitek a téli lovazást?

#144 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 19. - 16:21

Aha, napra. Pl, hogy ma nem ülök róla, holnap meg ülnék, csak nem lehet, holnapután meg amúgyis pihenõnap lenne. Na, valahogy így. :D

#145 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 19. - 19:06

Igen, én napra eltervezem.

#146 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 19. - 23:20

:D :D ;)

#147 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 20. - 10:00

hihihovakészül?sz :rolleyes:

#148 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 20. - 10:01

Mili-tary? Mér nem mászattok????

#149 Mili-tary

Mili-tary

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 85 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 20. - 10:35

Trekk azért nem mászatunk(ilyen céllal direkte) mert át kell menni pár dombon,hogy laposra érjünk :D csak spontán mászatunk :D Gödöllöi dombság Posted Image

#150 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 20. - 10:39

Jóvanna. Hülye vagyok :(

#151 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 20. - 11:13

Huhh de régen voltam már ebben a topic ban. :D Biztos hiányoltatok már.Bumbuskámmal elég jól haladok.Már egész jól ugrom a 80cm.rönköt.Igaz,hogy vigyáznom kell amikor jönutánam a Bumbus,hogy ne taroljon le mint a kugli bábut :D De komolyra véve egész jól megy.Tavasszal megkockáztatok egy A0-át.Tudnátok segíteni az "iram"(deszépenmondtam)megitélésében?Merthogy mikor vágtázom gyorsan,a többiek(szurkolótábor)azt mondják a csiga nyaldossa a talpam,pedig én elég sebesnek érzem a tempót.Hogylehet lemérni a sebességet? Hihi, Trekk tudtok válaszolni esetleg?.. Vagy valaki más tapasztaltabb lovas?

#152 eta-lón

eta-lón

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 37 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 20. - 11:15

Dehogy vagy... ;) A lovaglás nem téli sport..

#153 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 20. - 11:19

Csiga nyaldossa a talpod???Meg ne lássam!! Fúj

#154 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 21. - 0:01

Trekk:Szerinted? :D +Frei!Én szívesen adnék tudományos fantasztikus tanácsokat...jó sokat...de nem ismerem a lovadat.Úgy meg nehéz.Ha ismerném, írnék neked egy edzéstervet.

#155 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 21. - 9:34

Szerintem? Nemtom. Azért kérdem. Mert még sohasem láttunk military versenyen.

#156 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 21. - 10:12

hihi.. megköszönném,ha irnál nekem edzéstervet.A lovam kb 620kg már,fogyott!!Nem egy galopp ló,de elég jól fut(én sose érem utól) Posted Image Már egész jól ugorja a rönkfát,meg ugrottam vele 90cm. is.hihi jövöre kéne 1-2 szalag,hogy mutogassam a haverok orra elõtt,merthogy sokat röhögnek rajtunk :D hihi turbózd fel magad aztán küld el magánban az edzéstervet....elõre is köszi.(vigyázz, jövõrenehogy lehagyjalak a Bumbussal)

#157 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 21. - 11:11

PozitívFeri! Ismert, kimért távon mérjed a teljesítés idejét. 1 km táv teljesítése 3 perc 20 mp alatt = 300 m/perces iram, 2 perc 30 mp alatt = 400 m/perces iram, stb. Igaz, hogy elõzetesen, illetve utólag számolni kell, de ez gondolom a mai zsebszámológépes világban nem lehet gond... :D :D :D Elõszörre nem fog csont nélkül sikerülni, de a tudás anyja az ismétlés... mint ahogy azt némely keleti klasszikusok megfogalmazták.Azért jó a hosszabb távon próbálkozni, mert így az iram egyenletességének a megtartását is gyakorolni rudod.

#158 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 21. - 17:20

furioso Köszi a választ.De asszem nem kell számológép.Ugyanis veszek egy olyan órát amit használnak alovastusa versenyeken.Azt beállitom és akkor csipog amikor elértem a sebességet.Igy könnyeb.

#159 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 21. - 20:10

+Frei!Nekem van egy-pár, tudok kölcsön adni szallagot....de azt is tudom, hogy hol lehet venni!!!!! :D A lovat látnom kellene, anélkül csak általánosságokat tudnék írni.Azt meg már ismered, szerintem.Trekk: pedig ott vagyok!

#160 Trekk

Trekk

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 208 hozzászólás

Közzétéve 2004 december 21. - 21:40

Hol ott? Van valahol most militry verseny? :confused: