Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Rollkur

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
166 válasz a témához

#121 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 10:45

Aztán 2008. áprilisában azt írta a világ, hogy a FEI megtiltotta, mert "mental abuse"... Aztán novemberben rugalmasan visszavettek belõle, azóta az a hivatalos álláspont, hogy nagymértékû vagy hosszú ideig tartó alkalmazása tilos... Amit az elején írtam, hogy a belinkelt sustainabledressage honlapot én jónak tartom, és emiatt biztosan elítéli a rollkurt - hát, az bebizonyosodott, ahogy elolvastam. Mi több, pont a szintén belinkelt Anky video kockáit használja magyarázatnak... (Nem jelentõs egy visszatérõ ütemhiba? Feribá... Nem az ütemhiba voltáért jelentõs, hanem amit a ló mozgásában okoz. Vagy agyban és testben jó érzés elbotlani valamiben?) Idézi egy holland állatorvos könyvét 2000-bõl, aki azt mondja, hogy a díjlovaglásra és díjugratásra használt lovak 80%-a szenved a nyakon végigfutó szalag koponyához csatlakozásának helyén betegségekben (túlterhelésre utaló betegségekben), míg más lovaknál ilyen alig van. És idézi Kottas urat is, aki, hát... És én helybõl ugyanazon a véleményen voltam... :dev:

#122 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 11:39

Nagy szellemek ha találkoznak... ;) :kir:

#123 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 13:39

Remélem, nem off, amit írok, de a fenti link láttán az jutott eszembe, hogy OK, hogy a rollkur rossz és elítélendõ. Igazából ezen szerintem nincs is mit vitatkozni. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy hogyan idomítsunk nagykantár és egyéb segédeszközök nélkül, meg anélkül, hogy átesnénk a ló túlsó oldalára. Ki hogyan tanítja meg a lovát folyamatosan, korrektül, elengedetten dolgozni - csikókantárral? Érdekelne, hogy kinek milyen praktikái vannak erre. (Nekem is megvan a magam technikája, de érdekel másoké is :) )

#124 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 13:52

Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy hogyan idomítsunk nagykantár és egyéb segédeszközök nélkül, meg anélkül, hogy átesnénk a ló túlsó oldalára. Ki hogyan tanítja meg a lovát folyamatosan, korrektül, elengedetten dolgozni - csikókantárral?

Most én értem csak félre, vagy félreérthetõen kérdezel? Arra akarsz utalni ezzel, hogy csak nagykantárral és segédeszközökkel lehet elengedetté lovagolni egy lovat? Csikókantár, csikózabla tökéletesen elég.

#125 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 14:10

A lovat csak nagy kankantár és segédeszközök nélkül lehet megtanítani ütemesen, elengedetten, a lovasával korrekt kapcsolattal, együttmûködéssel, átengedõen, lendületesen és egyenesre állítva dolgozni. Ehhez az úta sziszetmatikusan, következetesen felépített gimnasztikai munkán, tornáztatáson és a sokoldalú képzésen át vezet.

#126 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 15:44

Lehet, hogy én fogalmaztam hülyén, az eredeti kérdés azt akarta jelenteni, hogy segédeszközök nélkül, csak egy egyszerû csikókantárral ki milyen gyakorlatok segítségével lovagol elengedetté egy lovat. Én személy szerint Klimke-hívõ vagyok. ívek mindkét kézre, sokoldalú gimnasztikai munka, ütemesség, könnyû szárkontaktus. Csak kíváncsi lennék, hogy ki hogy csinálja.

#127 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 17:07

Én személy szerint Klimke-hívõ vagyok. ívek mindkét kézre, sokoldalú gimnasztikai munka, ütemesség, könnyû szárkontaktus. Csak kíváncsi lennék, hogy ki hogy csinálja.

Én Lamboda J. -nek hiszek, tutti jól csinálta. Szerintem a Klimke a közelébe sem ér. Stimmel minden amit írsz csak én a munka után csinálom a gimnasztikát. Ütemesség,FOLYAMATOSSÁG!! ésa többi ahogy irod. Kölönben a varrat gagyi lesz. Ha nincs könnyû szár kontaktus simán hozzáragad az anyaghoz és akkor van a 'taknyolás'. Lamboda ugy hegesztett mindkét kézzel, hogy öröm volt nézni. Olyan íveket csinált... errõl a mai fiataloknak fogalma sincs.

#128 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 19:11

Lehet, hogy én fogalmaztam hülyén, az eredeti kérdés azt akarta jelenteni, hogy segédeszközök nélkül, csak egy egyszerû csikókantárral ki milyen gyakorlatok segítségével lovagol elengedetté egy lovat.

Értem.

Most éppen két lovat lovagolok rendszeresen, ami két véglet. A csikóval elég néhány kört lazább száron ügetni, utána felveszem a szárakat, és mint minden el nem rontott lovon, külsõ szár megtart, belsõ aretol, sok csizmával. Aztán sok átmenet, oldaljárások, ésatöbbi.
A másik, aki 3 évig nem csinált semmit, és amúgy is egy elég merev nagy darab állat. Na azzal a bemelegítés cca. 30-40 percig tart. Ami után egyáltalán érdemes kezdeni vele valamit. Ezt a 30-40 percet vagy futószáron tölti el, vagy laza (nem lötyögõ, csak nem éppen feszes) száron ügetgetünk, vágtázgatunk. Utána pálfordulás, és mint akit kicseréltek, kezdõdhet a munka...átmenetek, oldaljárások, ugyanaz.

#129 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 21:48

Nagyon unatkozhatom, mert elolvastam ezt a témát. Van néhány radikális nézetem ez ügyben, de mindenki legnagyobb örömére ezeket most nem közlöm. Helyette a mai napi revelációm következik: De jó hogy nekem ehhez már semmi közöm! :)
Elõtte (2001)
Utána (2007)
Hát jó lovaglást drága szép testvéreim! :)

#130 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 21:53

Az elsõ képen ugye nem te vagy? :huh: :D

#131 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 21:57

Hihetetlen, mi? :)

#132 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 22:01

Leginkább az öltözet lep meg. :)

#133 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 15. - 22:04

Mentségemre szolgáljon, hogy ifjú voltam és bohó. Az vesse rám az elsõ követ, akinek nem voltak fiatalkori vadhajtásai! :)

#134 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 16. - 8:40

:eek: És mi okozta eme radikális változást? :) (Én sem a különféle nézeteimnek szándékszom hangot adni, nem akarván licselés áldozatává válni, de szerintem a tereplovaglás unalmas. Ilyen "elõtte" és utána" valamelyest nálam is megfigyelhetõ volt, de az "elõtte"-rõl nincs kép gépen, úgyhogy illusztrálni azt nem tudom. Amúgy nálam pont hasonló folyamat ment végbe, mint Barefootnál, csak fordítva. Az évek során valahogy rájöttem, hogy menni a fejem után és bámulni a fákat hót unalmas... ezzel elkezdõdött egy folyamat, mára pedig már ki sem látok a négyszögbõl :) Ezzel együtt ugyanazon a véleményen vagyok, mint Barefoot. Hála az égnek, hogy megváltoztam, az elõtte-t pedig lehetõleg letagadom :) ) De ez csak úgy eszembe jutott. Épp ez az önmegvalósítás: mindenki megtalálja a maga stílusát, és legyen boldog vele! :)

#135 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 16. - 10:01

A tereplovaglás unalmas? No, ilyet se hallottam még. :D Bár nálunk az a különös helyzet állt elõ anno, hogy minden híjján még a négyszöget is bokrok közt kellett kinéznünk magunknak a csikó betanítására. Biztos jó dolog a négyszög, kell is a tanuláshoz, de hát azért fõ a változatosság. Semmiért sem adnám a Bakonyt. :) Akik meg szintén megszállot tereplovasok, de tanulás nélkül (négyszög vagy bokrok között, mindegy), azok felelõtlenek, életveszély. De azért elég sokan túlélik. :) off.

#136 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 16. - 12:11

Barefoot egyvalamirõl mélyen hallgat amikor lazára veszi az ideát: elõtte kijárta a lovasiskolát.

Aki meg az iskola mellé járással kezdi, hát az hamar pofára esik.. :D

Lamboda J. .Olyan íveket csinált... errõl a mai fiataloknak fogalma sincs.

Hát igen. Ha a salak pálcahosszan egy ívben kunkorodik fel magától. micsoda élvezet! :D
Sarokban, tükörbõl is tudta?? :huh:

#137 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 16. - 18:01

Esetemben inkább az iskolajárás hiányosságai képezik a mély hallgatás tárgyát. Amúgy van igazság abban amit mondasz.

#138 Haf-Shire

Haf-Shire

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 108 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 9:06

A tereplovaglás szerintem sem unalmas... Nincs jobb, mint kilovagolni a hajnali harmatban... De személyes érzéseimtõl függetelnül a tereplovaglás minden ló képzésének és életének folyamtsan része kell legyen. Természetes környezete - segít fizikai és lelki egyensúlyában, elengedettségében, lusta lovaknál az elõremenési kedv felébresztésében stb. Persze minden lovaglási problémát nem old meg, de sokoldalú képzés nélkül nincs jó képzés. Egyébként gimnasztika: ívek, fordulatok átmenetek jármódokon belül és jármódok között, cavaletti, ugrás... Lófüggõ...

#139 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 10:37

A tereplovaglás szerintem sem unalmas...

.. csak akkor, ha a terep unalmas, csunya.

Sajnos, különösen a Pest környeki lovardak eseteben ez sokszor elöfordul.

A tereplovaglas lenyeges eleme a valtozatossag es a taj szepsege.. csak aki ilyen környeken jar ki, döbben ra arra, mit jelent valoban lovagolni.

Neha erdemes kicsit tavolabb utazni..

.. a tereplovaglás minden ló képzésének és életének folyamtsan része kell legyen.

Igen, szerintem is. Boldog lo a tereplo..

#140 naatha

naatha

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 653 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 18:09

szerintem is,ha sokat dolgozunk bent,mindig figyelek ra,hogy bizonyos idonkent kimenjunk kicsit "felfrissulni" :dev: jo a benti munka persze,idomitani stb,de nagyon sok dolgot terepen is meg lehet tanitani es sztem fontos,hogy ne fasuljon be a lo,hogy folyton csak a negyszogben mocorog...

#141 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 18:13

..fontos,hogy ne fasuljon be a lo,hogy folyton csak a negyszogben mocorog...

Persze.. a negyszög az iskola.. a terep az elet.

Az iskola is lehet erdekes, lehet szep.. az elet is lehet unalmas, egyoldalu..

De azert az eletert van az iskola es nem forditva.

Edited by Peter13, 2009 február 17. - 18:14.

#142 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 18:33

Szerintem , illetve szamomra a tereplovaglas az egyik legfantasztikusabb dolog. Itt aztan plane! Foleg ha kozben meg valtozatos dolgokat is tudsz csinalni. Hiszen a lo termeszetes kozege maga a termeszet... Amikor megtanulja hogy ott is egyek vagytok, ott is bizhat benned, mindegy milyen turista-zacsko zorren a bokron, amikor hirtelen elougrik egy nyul vagy oz a bokorbol, amikor a melegben megalltok egy pataknal, folyonal inni, vagy nincs patak, de van vized es a kalapodbol iszik, amikor megalltok es egyutt pisiltek /bocsanat de igy van :gm: / , amikor eler egy eso es egyutt alltok be egy nagy fa ala, vagy foltatjatok az utat esoben , hoesesben... vagy kicsit atadjatok magatokat a szelnek a tobbi lovassal, vagy hosszabb tura utan hagyod legelni, te pedig elfekszel a fuben es hallod amint ragja a fuvet es fuj egyett esetleg a portol, szeltol mindegy mitol... Amikor elvisz olyan helyeken ahol gyalog nem szivesen turaznal, de ha megis le kell szallnod rola mert meredekebbnek erzed, esetleg veszelyesnek az osvenyt, es benned bizva mogotted setal utanad... Lehet fat, bokrot kerulni 8-asban, kidolt faronkot ugratni, gyakorolni a fej-fej mellett leptetest, ugetest.. vagy megallni es hallgatni a vijjogo olyveket... Nagy tanulast, tapasztalatot ad a terep.. es kozben a lo dolgozik, erosodnek az izmai, melyul a kapcsolatotok, es lehet tanitani hogy ne induljon meg a masik lo fenekebe amikor kicsit lemarad, es elkanyarodni, hogy tudja , ha csak ketten maradtok, akkor is minden ok, majd beeritek a tobbieket valahol.. Keresztul vagy csak belegazolni folyoba, toba, esetleg jatszani a vizben... Huhuuuuuuuuuuuuuuuuu.... de menyi minden.. A lovasok is jobban figyelnek egymasra, egymas lovaira, azok a lovak is amikor a menesben rivalizalnak, hosszu terepek utan biza ugyanazok a "jobaratokka" valnak , foleg ha ejjeleket is egyutt toltenek tobbnapos tura utan.. Nem adnam ezt semmiert!! :yeah: SEMMIERT!!!! :kir:

#143 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 18:52

Ok vissza a rollkurhoz:
Posted Image

#144 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 20:45

A kép kiváló! Jól látható, mennyire kimarad a ló hátulja!

#145 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 20:53

Egyensúly gyakorlat haladóknak A képen látjuk amint a ló dezintegráltan dőlni készül előre. De! A hátsó láb kinyujtásával balanszirozva, kiegyelítő befolyása alá vonja a tömegét és megtartja magát. De! Amint leteszi a lábát, rögtön előre bukik...De! Abban a pillanatban a fejét felkapja és ujra kompatibilisen kibalanszirozva elsétál.

Edited by PozitívFeri, 2009 február 17. - 20:54.

#146 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 21:49

Huha, na a fizikától mindig is herótom volt. :rolleyes: :) Terepre én annyit járok, amennyit a kiképzés során muszáj. Bár néha a feldelesben lovaglás is kimondottan interaktív élmény tud lenni. Pl amikor a hó harsány dübörgéssel lezúdul a tetõrõl bizonyos idõközönként, és a lovat ilyenkor enyhébb szívinfarktus kerülgeti. Szóval azt elismerem, hogy a terep is szükséges velejárója az életnek. De szvsz jobban szeretek odabent hajlítgatni, meg idomítgatni. Kis terep, kis négyszög, abból lesz a jól képzett ló.

#147 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 22:04

A fizika itt irányítja a létet. :) Hát, a lovasok nem szeretik, ez már az inerciarendszernél is látszott...

#148 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 22:12

... De szvsz jobban szeretek odabent hajlítgatni, meg idomítgatni. Kis terep, kis négyszög, abból lesz a jól képzett ló.

Erre csak Arthur Kottast tudom idézni: a jól képzett lónak teljesen mindegy,hogy a négyszögben az X-nél áll meg vagy a kinn a mezõn. Mindig 4 lábon kell állnia...

#149 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 22:13

Erre én is emlékszem, a következetesség fontosságát hangsúlyozta.

#150 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 17. - 22:25

Meg sok más egyebet is... ;)

#151 spencer

spencer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 70 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 2. - 20:48

A klasszikus díjlovaglás Rollkur nélkül: :)

http://www.youtube.c...feature=related

És a rollkur: :mad:

#152 Küpcihér

Küpcihér

Új vendég

• Kizárt tag
  • 25 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 2. - 20:55

Szóval azt elismerem, hogy a terep is szükséges velejárója az életnek. De szvsz jobban szeretek odabent hajlítgatni, meg idomítgatni. Kis terep, kis négyszög, abból lesz a jól képzett ló. írja gidrángirl. Terepen ugyanúgy lehet idomítani, mint a négyszögben, csak kissé nehezebb, mert több a zavaró körülmény. A lovastól több tudást, képzettséget igényel. Abszentrõl hírlik, hogy a nagydíjat bárkivel a hátán tudta automatice a négyszögben. Hogy ugyanerre képes lett volna terepen is, arra nézvést rám nézve a kételkedést mondanám jellemzõnek :D

Edited by Küpcihér, 2009 március 2. - 20:55.

#153 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 2. - 21:41

Biztos sokan idegesek lesznek kijelentésemtõl, de az egylábas lépõkapálózás tanítása az számomra azért az összértékét csökkenti..

#154 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 2. - 22:04

Az elsõ klip klasszikus...az összes többin "csak" a lovak nem elengedettek.

#155 spencer

spencer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 70 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 2. - 22:25

Az elsõ klip klasszikus...az összes többin "csak" a lovak nem elengedettek.

Philippe Karl lovai nem elengedettek, szerinted lovaglása nem klasszikus?????????

Haaahaaaa :D :D

Edited by spencer, 2009 március 2. - 22:27.

#156 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 2. - 22:37

Klasszikus vagy hektikus, nem mindegy, mindenesetre az udvari piaffban a ló úgy kapkod és csavargatja a farkát, hogy az nehezen fér össze az elengedettséggel, a harmadik klip mozdulatai meg inkább talajtömörítés-célzatúnak tûnnek. :)

#157 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 2. - 22:37

Amíg a ló farka a gerincéhez tartozik és izmok mozgatják egy ennyire "tekergõ" farok nem az elengedettség jele...innentõl kezdve lehet az a világbajnok akkor sem hiszek neki...a lovának inkább(már nagyon régen CSAK nekik hiszek!)! Sajnálom,de Dr Heuschmann "fan" vagyok. Számomra teljesen logikusan,anatómiai összefüggéseiben elemezte ki az elengedett ló ismérveit...a felvételen szereplõ ló nem elengedett ergo nem klasszikus.
(tudomtudom! Ferke megint igazad van...kekec vagyok! :D)

jav.oka: Rosi beelõzött! ;)

Edited by LANDGRAF, 2009 március 2. - 22:38.

#158 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 2. - 23:10

Azért jó sport a díjlovaglás, mert - hasonlóan a jégtánchoz - lehet róla társalkodni.

#159 spencer

spencer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 70 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 3. - 0:07

Több,több klasszikus díjlovaglás videó, csak, hogy legyen mihez hozzászólni.

Tiszteletben kell tartani mindenki véleményét, de azért nem árt megjegyezni:
(Kritizálni professzionális tudással rendelkezö embereket annak illik aki önmaga is magasan képzett lovas, képzett ki magasiskola, vagy nagydíj szintjére lovakat, és szakmai elismertségéhez kétség nem fér.)

Bent Branderup: rollkur nélkül

Nuno Oliveira: rollkur nélkül

CSAK A LOVAKNAK KELL HINNI ÍGY IGAZ.

Edited by spencer, 2009 március 3. - 0:09.

#160 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 3. - 0:24

Spencer, szerintem mondjuk inkább úgy, hogy rossz videót választottál az elengedettség demonstrálására. Sajna tény, hogy nem vagyok khmm magasan képzett, de attól még rossz szemû mezei butuskaként meg tudok különböztetni egy elengedett lovat egy feszült farokcsavargatótól. Nagyfokú hülyeség lenne ez alapján arra következtetnem, hogy Philippe Karl rossz lovas, de az tény, hogy az adott videón nagyon nem az történik, mint amirõl beszéltél. (A korábban belinkelt harmadik "klasszikus" videó meg egyenesen karikatúráért kiált, ha nagyon ragaszkodunk ahhoz, hogy az elengedettségrõl szól...) A most belinkeltekbõl a másodikat nem tudom megnyitni, de amit meg tudtam nézni, az bejövõs. Még akkor is, ha nem rendelkezem szakmai elismertséggel. :) )