Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kis színesek

• Please log in to reply
5186 válasz a témához

#121 Gabo

Gabo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 498 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 2. - 11:58

Originally posted by Palomino:Ma ledöcögtem Cavhoz ellenõrizni, hogy Mirage tényleg olyan jól megy-e, mint ahogy azt mostanában a gazdája hangoztatja.

Már nagyon régóta várom, hogy meglátogathassam újból Mirage-t és csak azért nem irigykedem Palominora, mert tegnap nagyszerû terepezésben volt részem. Posted Image))Igazából semmi különös nem történt; több, mint két órán keresztül lovagoltunk erdõn-mezõn át, sokat vágtáztunk is közben... Igen, ezúttal sikerült utolérnünk a Holdat, pedig nem is üldöztük; utitársnak szegõdött hozzánk, teljesen önként. Posted ImageAzért volt egy-két apróság. Mielõtt útnak indultunk volna, természetesen lepucoltuk a lovakat (küszködtünk a téli mackóbundájukkal Posted Image) ). Csak egyvalaki állt kikötve tisztán: a vezérló, Indián. Õ azonban indulás elõtt úgy döntött, pihen egyet, szürke testét kecsesen el is helyezte egy trágyatócsában. Posted Image Útközben csak egy incidens esett: Zsuzska pónija, Fáni kirúgott Donnára, aki túl közel ment hozzá (sötét volt már és igyekezett szorosan a nyomában haladni). A kis sodrott nem tûrhette, hogy egy póni ekkora csorbát ejtsen a tekintélyén! Némi mérlegelés után kényelmes 180 fokos fordulatot vett (döc-döc-döc) és pontosan úgy és akkorát rúgott Fánira, amekkorát õ kapott. Csak hüledeztünk, hogy ez boci ló ilyet is tud! Posted ImageSzemélyi sérülés nem történt, mindenki békésen folytatta tovább az utat.Ja, én bocknyeregben ültem. Ugratni nem ugrattam benne Posted Image, de túrázni végülis jó.Remélem, ennyi elég kis színesnek. Posted ImageGabó Posted Image

#122 Idegen

Idegen

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 458 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 5. - 10:04

Kedves Bazs!Mintha hájjal kenegettek volna, úgy olvastam a beszámolódat a "suttogásról". Nagyon gratulálok a sikeredhez és egyáltalán annak, hogy bele mertél vágni. Tényleg egyszerû és nagyon jó dolog és ráadásul még mûködik is. Többször gyakorold és meglásd csodákra leszel képes a pacival. Még belovagolt, idõsebb lovaknál is bejön a módszer.Egyébként én is büszkélkedni akarok. Két okom is van rá. Az elsõ, hogy a hétvégéig Aladdin négy héten át bentlakásos "fõiskolára" járt, El Broncó City-ben. Eszméletlen ügyes pacim van. Gyakorlatilag teljesen szár nélkül csinál mindent. Csak testsúly, láb és hangsegítségekre dolgozik. Fordul, gyorsít, lassít, üget, vágtzik, mindent. És mindezt, gyakorlatilag teljesen elengedett szárral. Úgy vált lépést vágta közben mint a csuda!A másik szintén suttogós történet. Felkerült Ciscó hátára a nyereg! Kb. 25 perc munka után ügettünk, vágtáztunk a körkarámban, pedig elõtte teljesen nyers volt a csikó!

#123 Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 185 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 5. - 18:07

Kicsi is lesz és talán szines is. tongue.gif Voltak nálam vasárnap Dalma a lánya Jenna, és Pracli.Azthiszem jól érezték magukat, Praclival tereplovagoltunk egy rövidet aholis nem volt halálmegvetõ bátorságom (és szerintem a lovamnak sem) átmenni egy 3 méter mély árkon, de 2 év eltelte után újra vágtáztam terepen és most nagyon boldog vagyok.Aztán Jenna is ment futószáron és megszerette a lovaglást(remélem másnap reggel is így gondolta) :D Unokahugommal együtt az összes macskát begyûjtötték a lovardában és lepucoltak bonuszban egy-két lovat, aztán egy barátomnál megnéztük az állatállományt és én beleszerettem egy kisszamárba és szerintem Õ is belém tongue.gif legalábbis úgy nézett rám...volt vagy 70 cm magasmeg egy pici póni akit úgy hivnak, hogy Kacat és elfeljtették neki megmondani, hogy gyúrhatna magára még vagy 1 métert mert ezzel az 50 cm magassággal és 80 kg-al max. egy túlsúlyos teknõsbékának néz ki... :D Egyszóval: jóvót.pusszantás mindenkinek

#124 pracli

pracli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 226 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 5. - 18:39

Igenigen, megerõsítelek Hajnalcsillag, szuperül éreztük magunkat!!! Hosszú idõ óta ültem újból angol stílusban, és nagyon fura volt! Klassz volt ez a kis terep, a táj gyönyörûségesen szép, a pacók aranyosak (és a weszkós lovakhoz képest hatalmasak!) az az árok viszont szédítõen mély és meredek!! Mi csak félútig jutottunk benne, fölfelé menetben visszacsúsztunk, utána meg inkább a visszafordulást választottam (illetve inkább a pac döntött így, mint én Posted Image )De bármennyire is klassz volt, nem csábultam vissza, továbbra is kitartok a westernnél! Szilárdabban mint valaha Posted Image Posted Image Gönyün van egy akkora ugróló, hogy Cav Sacija elbújhatna mögötte Posted Image Állítólag a gazdája kb két méteres...Láttuk még Hajnalcsillagék Hajnalcsillagját Posted Image , meg a mamáját Amandát, aki nekem nagyon megtetszett, mert szép sárga és gyönyörû nagy és kerekded... Posted Image Nagyon sok mindent láttunk és még egyszer köszönjük a vendéglátást Hajnalcsillag!!

#125 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 5. - 20:48

Pracli, láttad te a lovamat mostanában? Posted Image Nagyott nõtt ám a szememben. Posted Image Meg amúgy én is majd 2 méter vagyok. 195 pontosan. Ennél nagyobb ló meg minek, nem is tudnék felszállni rá... Posted Image Na jó, egy Shire... Posted Image Cav

#126 Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 185 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 6. - 9:21

Hogy is hívták a pacot? Szikla?Mikor megláttam majdnem dobtam egy hátast, aztán megnéztem, hogy nem-e tûsarkú van rajt...de nem!Cav, Te pacodat ugyan még nem láttam de ha ennél magasabb, akkor minden elismerésem a tiétek!Éljenek a nagy lovak, és a kicsi szamarak!!!! Posted Image Posted Image Posted Image

#127 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 7. - 15:48

Néhány kis színes az utóbbi napokból: biztos hallotatok már róla, vagy láttatok is olyat, hogy a lovas a ló mögött lépked és két hosszú szárral irányítja a paccot. A bécsi spanyol lovasiskola is csinál ilyet. Na, elkezdtem Hobót tanítani rá Posted Image Elõször nagyon furcsállotta a dolgot, de percek alatt lelazult és rendesen "dolgozott". Ma meg szabadonugróban tornáztattam meg egy kicsit, 170 cm-ig felmentünk, egyszer se nyúlt a rúdhoz Posted Image

#128 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 7. - 15:58

Gratula Filly!Ahol van szabadonugró...A hosszúszáras munka nagyon jópofa, bár még nem próbáltam. Te azt a fajtát gyakorolod, mint Bécsben, hogy közvetlenül Hobó faramögött sétalsz, vagy amit Angliában láttam, meg fogatosoknál, hogy 1-2 méterrel hátrébb sétálsz?Miket csináltok?És mire jó egyébként a dolog? Csak lépés állj hátralépést fogtok végezni, vagy esetleg más jármódbasn is tud Hobo ilyen röviden menni?Cavalettin is fogtok dolgozni?Ha jól mentek, megyek megnézni Posted Image

#129 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 7. - 18:28

Én ilyet a terápiás lovasoktatóknál láttam, így vezették a lovat, mikor a gyerek rajta ült. Asszem legalábbis Posted Image , de náluk láttam, azt tuti. De hogy miért jobb az, mint normálisan, azt nem tudom. :confused:

#130 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 7. - 21:04

Az egyhetvenen átügetett, nem? :D

#131 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 8. - 13:26

Mandula: még csak a szoktatási fázis van, hogy egyáltalán elfogadja, hogy a seggénél mindenféle szárak mennek. Kaptam egy német nyelvre fordított leírást (francia az eredeti), aszerint "haladok" - persze ez nekünk csak játék Posted Image 1-2 m-re a farától fogok majd közlekedni. Már az elsõ próbálkozásnál ügettünk is mindkét kézre, simán lehet lépésben követni a lovat, persze, egyelõre oldalról.Barefoot: hát majdnem Posted Image egyszer túl közel ért a beosztóhoz, ezért aztán a 7 m-t be-ki-nek ugrotta meg Posted Image akkor 130-on volt a rúd Posted Image

#132 Bazs81

Bazs81

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 9. - 2:39

Filly! Még tavaly õsszel hosszúszáraztam pár alkalommal Carmennel, és odáig jutottunk, hogy féloldalazásokat, eleje-hátulja körüli fordulatokat megcsinált így. Posted Image Idegen!Ismét itt a hétvége, reményeim szerint jön majd újabb suttogós beszámoló is. Kenegetem én a májadat hájjal bõven, ha jólesik :D Bazs

#133 Bazs81

Bazs81

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 9. - 2:42

Illetve, az egyetlen ami akadályozhat e módszer tökéletesítésében, az a körkarám, és annak hiányosságai. Kb 70 centi magas a korlát, és nagyon résen kell lennem, hogy az aktuális tanítvány ne akarjon kiugorni belõle Posted Image Majd legfeljebb tavasszal nekifogok építeni egy másikat, ha jobb nem akad addig.B

#134 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 12. - 0:35

Aki ismer, az tudja, hogy nekem nem könnyû a szavamba vágni (bár Meggyesnek még ez is sikerül Posted Image ), és ritkán jön rám az írhatnék, de most rámtört a romantikus vallomáskényszer, hát írok. Bár nem történt semmi világrengetõ, azért elég mozgalmasra sikerült a hétvége. Úgy kezdõdött, hogy megbeszéltem Fillyvel egy vasárnapi hobózást (Timpex Holfény egyébként, de a Hobó jobban illik rá - nemtom kinek támadt az az okos ötlete, hogy egy heréltet Holfénynek nevezzen Posted Image ). Filly pedig - hamár homár alapon - eljött Mendére megnézni mi a helyzet arrafelé. Úgy volt, hogy majd megnézünk egy ugróedzést, de utóbb kiderült, hogy verseny van Tápiószentmártonban, így errõl lemaradtunk. Filly beszervezte M1s-t is, mivel õ köztudottan lipicai rajongó, és Mendén akad egykét lipicai is. Továbbá velünk jött szeretve tisztelt fórumgazdink, Huxley is, némi lovaglás, és fényképek tömegének készítése céljából. Fél nyolckor találkoztunk volna az Astoriánál, de a metró nem járt - alig késtem többet mint huszonöt perc. Kb ennyit várt ránk Huxley is, akit máshol vettünk fel. ("Bálint te egy ilyen vagy, nem lehet veled találkozni!" - M1s) Végül csak kikevertünk valahogy Mendére - egész pontosan Billepusztára, ahol rögtön a tettek mezejére lépett a Szabadítsuk Fel a Lipicaiakat (fedöneve: M1s) egyszemélyes akciócsoport. Kicsit el is szégyelltem magam, amiért nem voltam határozottabb, hogy hétközben tegyék ki karámba a két lipicait, amik egyébként állásban vannak. Bár igazság szerint, ha nem vagyok ott, semmi biztosíték nincs arra hogy kiteszik õket, még ha kapok is rá igéretet. Mindenesetre most kitettük õket, Hux készített is róluk egy csomó képet, amik tematikailag a következõ csoportokba oszthatók: bakugrás, capriole és egyéb föld feletti munka, rotyó, zanyálás, lihegés, panír. Arra kiváncsi vagyok, hogy mi lett volna, ha jó szokásomhoz híven futószárazás és egyéb úri huncutságok mellõzésével felülök rájuk - könnyen kinyílhatott volna egy "Szerencsétlen kimenetelû baleset..." topic is. Ezután otthagytuk a lipkókat a gumiszobában, és valami könnyebb lovaglású ló után néztünk. Ezt pedig a Zita nevû tizenhat éves sárga félvér kancában találtuk meg - vele szoktam terepen kóbászolni erre-arra - nem ijedõs típus. Mentem vele egy tízperces kiskört a völgyben, hogy kipróbáljam az új csizmámat (jelentem mûködik), aztán átadtam a fenevadat Hux-nak. A kengyelszíjon persze nem volt elég lyuk, Huxley kénytelen volt díjlovas stílusban elõadni, de megoldotta a feladatot. Eközben M1s megint akciózni kezdett - ezúttal megpróbálta lesuttogni a kötõféket egy csikóról, aminek már valóban eléggé szoros volt a cuccos. Alig egy órai próbálkozás után M1s végül feladta. Pedig már egészen jól ment - legalábbis addig a részig, hogy a ló hajtása agresszív testhelyzettel. Nem kizárt persze, hogy a sikertelenségben az is közrejátszott, hogy a jelenet egy közel két hektáros karámban történt 13 másik csikó társaságában Posted Image Végül elcsomagoltuk a lovakat és elindultunk Csömör felé, hogy meglátogassuk a Lombardo és M1s nevével fémjelzett istállót - meg a lakóit persze: Lidércet és Dínót, a kocsilovat ;) Itt volt egy kis Lidérckergetés a karámban, aztán beetetõ íjászatot tartottunk - célba lõttünk két kisbálára, kevés sikerrel, de annál több lelkesedéssel. Megnéztünk még Csömörön egy befejezés elõtt álló istállót, aztán haza. Ez volt szombaton, másnap hobózás. Hát... az sincs közel, legalábbis nekem másfél órámba került kijutni az Akadémia lovardába, de sebaj, megérte. Mire odaértem, Filly már csilivilire pucolta Hobót, gyors átöltözés és nyergelés után hajrá. Két-két perc ügetés futószáron bõven elég volt, utána felültem rá. És megint meglepõdtem, mert papucsos lépésû furiosok után, amiken én lovagolgattam, hihetetlennek tûnik, hogy egy ló ennyit mozogjon fölfelé - meg nyújt persze elõre is, csak az nem probléma kiülés szempontjából. Egyébként a ló nagyon jó, megy mint a gép, finom puha szája van és van benne meggyõzõdés. Balkézre vágtába kicsit nehezen ugrattam be, inkább csak belehajtottam, nem tudtam eléggé odaülni, de hát senki nem születik úgy, hogy tud lovagolni, majd belejövök. Vágta után kicsit felengedett a ló, kicsit sikerült összébb szedni, idõnkét egészen jól letette a fejét, kereste a támasztékot. Szóval jó kis ló, na, nem dícsérem tovább Posted Image Filly nyergét viszont még nem dícsértem meg, pedig az is megérdemli - egy Neizer nyereg, kb military forma, nagyon jó bõrbõl, szépen megvarrva, jól fekszik a lovon és még ülni is jó benne. Hobózás után Fillyvel benéztünk Palominohoz a balesetire - a gyerek osztályra Posted Image Megállapítottuk, hogy szerencsére nincs komoly baja, napokon belül megint nyeregben lesz, az biztos Posted Image Hát ennyi volt a hétvége, a meló még mindig büdös, a jövõ hétvége pedig még messze van. De akkor megint lovagolni fogok! Addig meg hallgatok egy kis lódobogást cd-rõl Posted Image[ 11 November 2001: Az üzenetet átszerkesztette: Barefoot ]

#135 Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 185 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 14. - 17:47

Hú.. de lennt volt a topic... pedig az Õsz egy nagyon színes évszak!megint kicsi és szines.Szombaton Gammácskával jáccogattam a karámban és aszonták, hogy már kezd lovas formám lenni, úgyhogy köv. hétvégén egy rendes edzést kapok.bár nem tudom, hogy ez mit jelent...????? :confused: mert hát eddig csak ott kergetõztem, meg terepeztem meg ilyenek... ;) de majd most ha tényleg és igazán és jól megtanulok lovagolni akkor felemelkedem a félistenek közé... :D :D vagy nem?

#136 Blueeyes

Blueeyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 106 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 15. - 22:19

Köki!Miután olyan sokat emlegetted, hogy ma lovagolsz, én sem bírtam magammal. Szerencsére az oktatóm ráért, így nem a Petneházyba mentem. Megint Szellõt kaptam, mint eddig (Babán a Petneházyban ültem), de most nagyon tele volt energiával. Gyors futószárazás után négyen indultunk ki terepre, de már az elején gondok voltak. A mögöttem lovagló lány nem bírt a pacijával és vágtázott egy kicsit akaratlanul is. Erre persze Szellõ is úgy gondolta, hogy túl lassúak vagyunk és õ is megugrott alattam. Tudod, kezdõ vagyok még és bevallom, most ugrott meg alattam elõször igazán a ló. Furcsa, de nem ijedtem meg, gyorsan sikerült lebeszélnem róla és megnyugtatnom, addig a másik lányt is visszavezette az éber vezetõ. Az 1 órás út hasonló élményekkel volt zsúfolva, de nekem nagyon tetszett. Utána tanulgattam a ló le és felszerelését. Röviden ennyi. Tudom, hogy a ló kitörése számotokra nem újdonság. Nekem ez volt az elsõ igazi, örülök, hogy megoszthattam Veletek. Ó, és IMÁDOM A LOVAKAT! :cool: A lónézegetõ pénz összegére sajnos nem emlékszem, de ha majd megyek oda lovagolni, megnézem. Körülbelül 300 Ft körülire emlékszem.

#137 Bazs81

Bazs81

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 15. - 22:40

idézet:

Eredeti szerzõ: Blueeyes:A lónézegetõ pénz összegére sajnos nem emlékszem, de ha majd megyek oda lovagolni, megnézem. Körülbelül 300 Ft körülire emlékszem.

Ilyenrõl még nem hallottam. Mi az a lónézegetõ pénz? Fizetni kell, hogy bemehess és megnézd, megsimogasd a lovakat? Vagymi? :eek: B

#138 Blueeyes

Blueeyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 106 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 15. - 23:20

Bazs81!Igen, errõl van szó. Ezzel a Petneházyban találkoztam, ha meg akarod nézni a lovakat, de nem vagy bejelentkezve lovaglásra, akkor fizetned kell!

#139 Bazs81

Bazs81

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 15. - 23:34

Ez de gáz! Posted Image Valószínûleg be nem tenném oda a lábam. Milyen mentalitás ez egy lovasiskolában?B[ 15 November 2001: Az üzenetet átszerkesztette: Bazs81 ]

#140 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 4:52

Szintén... De úgy látszik mégis van aki bemegy, kifizeti. Vagy éppen, hogy nincs. Lehet, hogy nem akarnak senkit ott látni. Kicsit el vannak szállva maguktól..Cav

#141 Köki

Köki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 291 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 8:45

Szia Blueeyes!Örülök, hogy élvezted a lovaglást. Igen amíg az ember nem tapasztalja milyen mikor megugrik alatta a ló, addig fél tõle, gondolom én. Én féltem. És van hogy azután is. Alattam már többször ugrott meg ló, nem is egy, de van olyan amelyiknek a hátáról a mai napig leesnék , és van olyan ló amelyiknél semmi gond nincs mert egyszerûen olyan valahogy a háta, meg a mozgása hogy még inkább bele süllyedsz a nyeregbe. Nekem a legrosszabb élményem az volt mikor oldalra ugrott ki alólam. Na azzal semmit nem tudtam kezdeni, le is estem. Szóval azt akartam mondani, nekem most is van olyan ló amelyiknél szeretném elkerülni, hogy meugorjon alattam, és van amelyiknél egyáltalán nem zavar, mert tudom hogy nem lesz gond. A legutóbbi ilyen esésemkor, mikor az a bizonyos lovacska kiugrott alólam a nyakszirtemre bukfenceztem, hát nem volt nagy élmény, mert ugyan rögtön visszaültem, de egy ideg becsípõdött a hátamban, és ha a ló megnyújtotta a nyakát, hát a csillagos eget láttam, annyira fájt a mozdulattól a karom,így telt az óra hátra levõ része, ráadásul azt is tudtam, hogy így nem tudnám megállítani sem, ha beindulna. De több gond nem volt.Hogy hogy ilyen hamar kimehettél terepre? Posted Image Vagy akkor nagyon ügyes vagy, és látnak benned fantáziát. Merre felé voltatok?Köki Posted Image

#142 Köki

Köki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 291 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 8:53

Még csak annyit, hogy én gondolkodtam egyidõben a Petneházy lovasiskolába járásról, de így biztos nem fogok oda menni. tongue.gif El tudom képzelni még milyen szabályok vannak, és nem óhajtom megismerni õket. Jó nekem a nem túl elegáns, kikent-kifent, de hangulatos vidéki lovarda(ahol élet is van), meg a kissé megkopott Tati.

#143 vadaszgoreny

vadaszgoreny

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 70 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 11:12

idézet:

Eredeti szerzõ: Cavalier:Nem tudom olvastad-e valamelyik dokink írását a vakcinás lovakról. Tudod, akikbõl állandóan vért csapolnak, hogy tetanusz oltásokat csináljanak belõle. Cav[/QB]

Cav!Azt mondtad, megkeresed nekem ezt a levelet. Nem találtad, vagy elfelejtetted?Tényleg érdekelne az a levél.Vadászgörény

#144 mac

mac

irka-firka

• Fórumtag
  • 341 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 12:26

Hurrá! Megyek lovagolni! Igaz, még lovat sem láttam, de a szomszéd Pisti egyik osztálytársának a barátja lovarda mellett lakik. Ez, azt hiszem, kellõ indíttatás a lovagláshoz. Apu és anyu sokat dolgoznak és pénz van, mint pelyva. El is mentünk egy olyan boltba, ahol csak lovagláshoz való dolgok vannak. Jól körülnéztünk, anyu meg is kérdezte, hogyhamár lovas bolt, akkor miért nem árulnak lovat? Érdekes, az eladó nagyon furcsán nézett ránk, és kettõt lépett hátrafelé. Azontúl így beszélgettünk.Még nézelõdtünk egy kicsit. A szomszéd Pisti azt mondta, hogy a lovasnadrág nélkülözhetetlen. Anyu megkérdezte, hogy Pierre Carden lovaglónadrág van-e? Az eladó rémülten nézett körül, láthatólag segítséget keresve. Na, mindegy, lett egy gatyám, bár nem valami jó minõségû, meg nem is új lehet, mert foltos a combja, meg az ülepe. Ezt meg is mondtam az anyunak, aki ettõl ideges lett, és jól lecseszte az eladót, hogy ilyen bóvlit akar ránk sózni. Erre azt felelte az eladó, hogy inkább õ összeválogtja a szükséges holmit, mert úgy gondolja, mi nem egészen vagyunk tisztában a dolgokkal. Erre mi nagyon megsértõdtünk. Hogy mer egy egyszerû melós így beszélni velünk. Apu nyúlkálni kezdett a farzsebe felé, de az anyu rászólt, hogy itt nem lesz lövöldözés, még csak az kéne, hogy aput elvigyék, mi meg mehetünk három sarkot gyalog. A gyaloglás hallatán kirázott a hideg. Apu is meggondolta magát, és csak a bézbóll ütõt markolta meg a kabátja alatt. Hiába, na, milyen szeretõ szüleim is vannak! Nagyon jól esett ez nekem, hogy így megvédenek.Az eladó közben járt körbe a boltban, és egyre nagyobb kupacot rakott össze elõttünk a pulton. A közben betérõ többi vásárló kíváncsi tekintettel méregették a halmot, azt találgatva, hogy egy komplett lovardának szerezzük-e be az éves készletet? Mi erre természetesen nem válaszoltunk semmit, nem alacsonyodunk le ilyen népek szintjére.Került a halomba egy fekete rohamsisak is, amit nem értettünk, mivel tudomásunk szerint a lovaglás békés sport. Aztán arra a megállapításra jutottunk, hogy bizonyára lóról nyilazáshoz kell ezt használni, munkavédelmi célokra. Apu meg is jegyezte, hogyha nekem nem kell, ilyen célokra neki is jól jön, amikor túl rövidre vágja a gyújtózsinórt, vagy közel jön a célszemély. Ezt nem értettem, de az anyu úgy bólogatott mosolyogva, hogy el kellet hinnem.Aztán tettek elénk csizmát is, amit mindjárt fel kellett húznom, hogy jó-e? Azt hiszem, a suliba nem tudok benne elmenni, mert túl kemény a szára, bár tök jól lehet vele rúgni. Azért lehet, hogy reggel mégis elviszem, gondolva a szeplõs és dagadt Pusmogi Zolira. Ezen olyan jól elszórakoztam magamban, hogy alig vettem észre, amikor egy fekete kabátot is letettek elénk a kupac tetejére. Ezen megrémültem, és az apu is mérges lett, hogy korai még nekem a temetési szertartáshoz az öltözéket megvenni, mivelhogy még növésben vagyok, õneki meg jóbarátai is vannak. Az eladó már semmit sem szólt, hanem jó nagy ívben kerülgetve minket csak szedegette tovább a göncöket. Megkérdezte, hogy nyerget is kérünk-e? Ezen mosolyognom kellett, mert a biciklizésbõl már kinõttem, a szomszéd Pistinek is robogója van, én is kapok egyet a jövõ héten, mert a múlt hónapban nem kaptam igazgatói megrovást. Az eladó kissé türelmetlenül kezdte magyarázni, hogy a nyereg a lovagláshoz kell. Anyu megkérdezte, milyen áruk van ezeknek a lónyergeknek. Az eladó mondta, hogy olcsótól a drágáig van minden. Anyu azt mondta, hogy természetesen nekünk a legdrágábbat adja ide, mert mindenféle szart nem viszünk haza. Az eladó csak mosolygott rezignáltan, és letett elénk egy fekete valamit, aminek az árcéduláján öt nulla volt a szám után. Anyu megismételte, hogy olcsó szemetet nem viszünk haza. Az eladó erre hátravitte a nyerget, és kis idõ múlva visszahozta egy másikat, ami tök úgy nézett ki, mint az elõzõ. Az árcédulán eggyel több nulla volt, úgyhogy mégsem ugyanolyan lehetett. Anyu erre megnyugodott. Apu is mosolygott, hogy a kisfiának (nekem) milyen jó kis dolgot találtak ki, hogy az õ kisfia (én) lovagolni fog. Én is alig vártam már, hogy végre ló közelébe kerülhessek.Amikor hazavittük a cuccokat, amit apu fizetett ki (csak benyúlt a zsebébe, és kimarkolt egy halom pénzet), egybõl átöltöztem. Felvettem a használt nadrágot (amit az eladó a legszigorúbb felszólításunkra sem volt hajlandó újra kicserélni), egy igazi Alain Delon piros inget, a fekete kabátot, és a csizmát. A csizma egyre jobban tetszett. Szép fekete, kopog, és hegyes, kemény az orra. Bal kezembe vettem az ostor szerû rövid pálcát, ami egyenlõre nem tudom, miért kell nekem, mert testi fenyítés apuból kifolyólag biztos nem lesz a lovardában. Jobb kézbe vettem a szíjakat, amiket úgy hívnak, hogy kantár, de olyan összevissza volt keveredve, hogy kénytelen voltam egy órás munkával szépen egymásba fûzni õket, hogy ki is nézzen valahogy. A sárgaréz zabla nevû izét nem tudtam hová tenni, ezért ezt is az ostor szerû pálcával együtt a bal kezembe vettem. Volt ott még két szíj, sárgaráz szép fényes kengyel nevû izékkel, azokat a nyakamba akasztottam. Fejembe húztam a rohamsisakot is, a nyerget letettem a földre magam elé és mint egy legyõzött vadállatra, egyik csizmás lábamat rátettem. Anyuék vettek erre az alkalomra egy szép nagy velencei nevû tükröt, hogy megnézegethessem magam benne, így beöltözve. Nagyon tetszettem magamnak, anyu is azt mondta, hogy úgy nézek ki, mint egy huszár tiszt. Nem tudja mit beszél, mert a Huszár Móni apja, aki katonatiszt, mindig tök részeg, veri a családját meg a Mónit, és általában homlokig sáros, mire hajnalban hazaér a munkájából.Másnap apu felhívta a lovardát, és idõpontot kért a vizithez. Az öreg Zsan, apu komornyikja ugyan mondta neki, hogy azt nem vizitnek hívjak, de az apu már csak ilyen konzerves (vagy ilyesmi, ezt sosem értettem, hogy egy ember hogy lehet konzerves?) ember.A megbeszélt idõpontban az egész család kivonult a lovardába, elhoztuk a komornyikot is, hogy legyen tanú. Apu mondta, hogy ez feltétlenül szükséges, amikor elmegy valahová emberek közé. A cuccokat elõre felvettem, bár a csizmát nem kellett, mert abban mentem a suliba. Elég nehéz volt átráncigálni rajta a farmeromat, a használt lovasgatyáról nem is beszélve. Amikor jött a tulajdonos, egy sovány, magas ember, talpig munkásruhának látszó tárgyba öltözve, kissé megrökönyödtünk. Eddig azt hittük (Zsannal egyetemben), hogy a lovaglás elõkelõ, úri sport, elegáns ruhákban. De akkor néztünk nagyot, amikor elõhozták a lovat. A ló úgy nézett ki, mint egy vérszomjas vadállat, már csak a nagyságánál fogva is. A farkával idegesen csapkodott, mint Cirmi, anyu macskája, amikor nehezményezte, hogy a szomszéd Pistivel búvárleckéket adtunk neki, mivel a Cirmi nagyon szerette a halat. Mi csak segíteni akartunk rajta. Anyu nagyon ideges volt, és azt mondta, hogy nekünk kell elásni a dögöt a kertben. Azóta pitbullunk van, merthogy az most a divat, meg a Pistivel ketten sem tudjuk megemelni, hogy a kádba nyomjuk a fejét. Sebaj, van úszómedencénk is!Naszóval, a tulaj ipse odahozta a fenevadat, aki szemmel láthatóan nem nagyon szerette volna, hogy én tréningezzek rajta. Amikor kiengedték a karámnak nevezett, bekerített helyre (úristen! Mennyi idegen szó, amit meg kell majd tanulnom!), ugrált ottan, meg rugdalózott. De a tulaj ipse nagyot nõtt a szememben, amikor csak úgy egyszerûen bement ehhez a vadállathoz, és egy kantárt (ami nekem is van, és amikor megmutattuk neki, hogy azt rakja rá a lóra, csak annyit mondott, hogy neki ilyen marhaságokra nincs ideje) tett rá a fejére, és legnagyobb meglepetésünkre a sárgaréz, zabla nevû fényes cumót benyomta a ló szájába, és a ló erre semmit sem szólt! Ha nekem tennének ilyet a fogaim közé, azt hiszem az illetõ megtudná, milyen az, amikor apu ideges lesz! A ló persze csak tûrte. Aztán a nyerget is feltették rá, és akkor esett le nekem, hogy erre a nagy állatra nekem oda kell felülnöm. Apu kissé nehezményezte, hogy az egy kicsit magas, még le találok esni. Miután rábeszéltük, hogy tegye vissza az Uzit zsebébe, a tulaj elkezdte magyarázni, hogy mindenképpen a tetejére kell felülnöm, merthogy máshová nem lehetséges. Ebben, azt hiszem, volt is némi igaza. Nagy nehezen feltettek rá, de elõbb össze kellet hívni minden épkézláb embert a lovardából, merthogy én egy kicsit nehéz vagyok. Anyu azt mondja, hogy csak erõsek a csontjaim, de azt hiszem, talán egy kissé kövér vagyok. Bár erre célzást még senki nem mert tenni.A ló, meglepetésemre egészen nyugodtan tûrte, ahogy feltuszkoltak a hátára. Harmadszorra már nem is estem le a másik oldalon, mert az apu megfenyegetett mindenkit, hogy rájuk gyújta a házat. Ezért a másik oldalról is támogattak, ezért már csak a nyeregbe kellett valahogy átmásznom. Csak ehhez elõbb meg kellett fordulnom a ló hátán. Nagy nehezen, tíz ember segítségével ez ment is. Anyu nagyon boldog volt, és azt mondta, olyan vagyok, mint egy légtornász. Ebben van is valami, azt hiszem. Az emberek körülöttünk nagyon mogorvák voltak, volt aki erre csak köpött egyet, de megtehette, mert az apu nem látta. Csak el ne felejtsem megmutatni neki ezt az embert.A ló fejére kötöztek egy hosszú, lapos kötelet amit úgy hívnak, hogy futószár. Egyre büszkébb vagyok magamra, hogy már kenem-vágom ezeket a szakkifejezéseket. Elindult velem a ló, körülöttem tizenöt ember, akik ahol csak értek, megtámasztottak. Kellett is, mert a ló úgy jár, mintha nyolcas lenne a kerekében. Teker elöl, teker hátul, és közben még megy elõre is. Olyan magasan ültem, hogy nem mertem lenézni a földre, mert biztos kihánytam volna a reggelimet, és ezek az emberek mégiscsak tizenöten vannak, tagbaszakadt, komor férfiak, és lehet, hogy apunak nem menne egyszerre megverni mindegyiket. Nagyon jól ment a lovaglás, a harmadik percben már volt, hogy csak öten-hatan támasztottak meg a nyeregben. Mondták is, hogy valóban, nekem inkább artistának kellett volna mennem, ilyen adottságokkal. Meg is mondom apunak, hogy el kellene látogatnunk majd a cirkuszba is.A tulaj közben ordítva közölte a lóval, hogy mit akart tõle, kellett is ennyire ordítania, mert ekkora tömegben elveszett volna a hangja. A ló nagyon szépen ment körbe, bár a harmadik kör után már nagyon untam. A kovbolyos filmekben a lovasok mindig kint járkáltak a hegyek között, nagyokat kurjongatva, teljes gázzal, és senki nem futott mellettük, hogy le ne szédüljenek a ló hátáról. A ló is így gondolkodhatott, mivel egyszer csak kilõtt elõre, hátul furcsa fingszerû hangokat adva. Én hiába kapaszkodtam, hátul a nyereg nagyon kerek és csúszús, lecsúszott róla a kezem. Máig sem tudom, hogyan kerültem a földre. Arra eszméltem, hogy apu ordibál a tulajjal, kezében lóbálva a Vittorio bácsitó kapott szamurály kardot. Apu nagyon mérges tud lenni, ilyenkor sokat kell takarítani utána.Közben a ló, akit olyan nemes egyszerûséggel faképnél hagytam, már jött visszafelé. Valami nem tetszhetett neki apu hangjában, mert egy fél fordulattal a seggét fordította oda. Amikor apu ezt hangosan szóvá tette neki, a ló se szó-se beszéd, felrúgta az aput. Apukám is tehetséges akrobata lenne, mert nagyon szépen csinálta a négy fordulásos szaltót a levegõben. Ordítva érkezett a földre. Esküszöm, a ló levegõt sem kapott, úgy röhögött, és a térdeit is csapkodta volna, ha tudta volna.Apu még mindig a kórházban van. Anyu azóta tiszta ideg, mert el kellett halasztanunk apu keresztapjánál a partit. Anyu most azt mondja, kicsit nélkülöznöm kellene a lovaglást, amig apu fel nem gyógyul. De ki tud várni nyárig? Mindenesetre a srácok az osztályban szájtátva lestek, amikor eldicsekedtem nekik, hogy én lovagolni járok. Csak ez a rohadt fekete csizma ne ázna át, amikor esik egy kis hó.Viszont jól lehet vele rúgni. Tök jó!

#145 safranek

safranek

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 238 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 13:14

Mac! :D Túl sokat röhögtem hogysem most itt világosabb legyen amit kérek.Szeretném ezt valamikor egy felvételnél felhasználni,ehhez kérem az engedélyedet :cool: Még mindig ráz a röhögés,pedig ez nálam ritka Posted Image Kösz,Saf

#146 mac

mac

irka-firka

• Fórumtag
  • 341 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 19:42

Nem értem. :( Miröl van szó?!

#147 bozzy

bozzy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 352 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 20:38

Mac! Csuda jó volt, folytasd az írást!

#148 mac

mac

irka-firka

• Fórumtag
  • 341 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 16. - 20:58

Nem ugy megy az. Meg kell várni az ihletet. pl: tegnap este vacsorázni voltunk ismerösnél, két tányér kocsonya, sok duma, kevés alvás.Ez hatott igy. Posted Image

#149 Blueeyes

Blueeyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 106 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 17. - 0:14

Cavalier!Igazad van, én is ezt éreztem ki ebbõl. Eleinte azt hittem, hogy ennek van valami oka, magyarázata. Örülök, hogy Ti még nem találkoztatok ezzel a stílussal más lovardákban. Én nemrég kezdtem lovagolni és mivel itt lakom a lovarda mellett, megnéztem. Nem oda járok lovagolni, nem szimpatikus. Ha az oktatóm nem ér rá hosszabb ideig, akkor tévedek be egy kis lószagot szimatolni. Nem tehetek róla, de nem bírom ki túl sokáig ló nélkül!

#150 Blueeyes

Blueeyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 106 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 17. - 1:03

Szia Köki!Kedves Tõled, hogy feltételezed a tehetséget bennem, de be kell vallanom nem ezért járok terepre lovagolni. :D Nem lovardában lovagolok, hanem magánszemélynél. A bértartás mellett tanítással is foglalkozik a nagyszülei telkén. Osztálylovaglásra nem igazán van lehetõség nála és nem is hisz benne túlságosan. Futószár után egyszerûbb terepre járogatok, szerinte elég ügyes vagyok hozzá. Most még csak a Szellõre enged ülni (pej), kedvenc lovamra, mert nyugis, ügyes ló.A II. kerületben, a természetvédelmi területen lovagoltunk.A Petneházyt nem ajánlom, én is csak akkor megyek, ha az oktató nem ér rá huzamosabb ideig. Nekem túlságosan nagyüzeminek tûnik. Kivezetik elém a lovat, felülök rá és ha végeztem elvezetik. Szeretem inkább magam nyergelni a lovat és kicsit ismerkedni vele. Elvégre utána együtt dolgozunk.Csak hogy fájdítsam a szíved! tongue.gif Szombaton, azaz ma délben megyek Szellõhöz egy kis terepre!!! Már alig bírom kivárni. Te mikor mész legközelebb?

#151 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 17. - 2:55

idézet:

Eredeti szerzõ: vadaszgoreny:Cav!Azt mondtad, megkeresed nekem ezt a levelet. Nem találtad, vagy elfelejtetted?Tényleg érdekelne az a levél.

Sajnos nem találtam meg, végigtúrtam a levlista archívumát, nem lett meg. :( Nem tudom mikor lehetett, de pár éve talán.. :( Vagy már a fórumon volt? Passz.. :-/Cav

#152 safranek

safranek

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 238 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 18. - 11:33

idézet:

Eredeti szerzõ: Cavalier:Sajnos nem találtam meg, végigtúrtam a levlista archívumát, nem lett meg. :( Nem tudom mikor lehetett, de pár éve talán.. :( Vagy már a fórumon volt? Passz.. :-/Cav

A levlistában volt majdnem közvetlen az alapítás után,s Gyula dr válaszolt rá kimerítõen.Sajna nekem sincs már +,többszöri rendszerdõlés miatt... :( Tán irj neki...

#153 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 18. - 23:47

Hmm... Akkor teszek még egy próbát egy régebbi CD-vel.Cav

#154 Köki

Köki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 291 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 19. - 15:14

SziasztokBlueeyes: voltam szombaton lovagolni, és nem csináltunk semmit. Nyilván bennem van a hiba, de még ügetésre se tudtam rábírni a lovat. :confused: Nem kaphattam azt a lovat amin általában ülök, mert még nálam is kezdõbbnek kellett. Így én kaptam egy olyat akinek nagyon jó a háta, kiváló az ügetése, a vágtája meg egyenesen isteni, csak el kell tudni érni nála hogy elinduljon veled ügetésben. Hát én ebbõl szombaton semmit nem tapasztaltam meg. Tudom, hogy tényleg nagyon jó rajta ügetni, mert tavasszal egyszer ültem rajta, és akkor ugyan vágtázni nem vágtáztunk, de minden egyéb jól ment. Na most aztán kínlódhattam, de semmi. redface.gif Az óra végére oda értek a barátaim is, akik jól szórakoztak rajtunk, de én nem voltam igazán boldog. Talán egyszer újra sikerül majd õkelmével dolgoznom. Ma reggel viszont voltam a másik helyen lovagolni, ahova még nem régóta járok, de nagyon tetszik minden. Posted Image Ma nem a pónin, hanem a nagy lovon ültem, és voltak sikerélményeim is,amibe az nem tartozik bele, hogy vágtában lesikerítettem magam a lóról. Jobb kézre nem tudtam beugratni vágtába(lehet balra kézre is csak magától vágtázott),és hosszú rohangászás után nagy nehezen elindult vágtában, és a második körben egy kicsit megugrott, én persze erre nem számítottam, és természetesen leestem. De mégis azt mondom, hogy nagyon jó volt, és ugyan még nem üget olyan tempóban ahogy kellene, de így is élvezetes a lovaglás.üdv Köki Posted Image

#155 Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 185 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 19. - 17:10

Voltam szombaton lovizni.Reggel korán akartam indulni, ám amikor megláttam, hogy milyen az út, teljes drámában voltam, hogy most aztán végem van... Felkeltettem barátnõmet és meggyõztem arról, hogy el akar velem jönni, persze csak nézelõdni.Gammácska szokás szerint forgatta a szemét mikor meglátta a nyerget:"Jaj, má' megint rám ülnek" :D Szépen kiballagtunk a pályára és mint egy kislány, úgy lépett bele a befagyott pocsolyába és lenézett közben, nehogy a "zoknikája" vizes legyen. tongue.gif Jó kis edzésem volt, megtanultam a kis köröket, hogyan íveljem, körben váltást, hátrafele léptetést és rájöttem, hogy miért nem megy rendesen a vágta: lerúgom állandóan a kengyeleket és aztán billegek mint a kötéltáncos.de már megbeszéltem magammal, hogy mit csinálok rosszul és meggyõztem magam, hogy jobban figyeljek.Már alig várom, hogy újra mehessek!Ja, és gyönyörû idõ volt!

#156 Köki

Köki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 291 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 21. - 11:56

Szia HajnalcsillagUgye milyen jó, hogy az ember mindig egy kicsivel többet tud, tanul a lovaglások alkalmával? Egyedül voltál kint a lóval, úgy értem volt aki segítsen lentrõl, hogy mit csinálsz rosszul, vagy jól? üdvKöki Posted Image

#157 Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 185 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 21. - 15:20

Hát persze Köki!Egyébként honnan tudnám ha rosszul csinálok valamit. :confused: Már alig várom, hogy újra mehessek és tanulhassak valami jót, átlókat, akadályugrást stb..Vszleg most sheriff elõvette a colt-ját és fejbe lõtte magát ezek olvastán, de be kell, hogy valljam, hogy idõnként terepre is járok lovagolni, hiszen ez adja meg az egésznek a zamatát!! Anélkül nem lenne olyan izgi

#158 Köki

Köki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 291 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 21. - 16:00

Csak azért kérdeztem, hogy van-e aki segít neked Hajnalcsillag, mert láttam olyan emberkéket, akik maguktól csinálnak dolgokat. Nekem nem lenne értelme, mert még annyi mindenen kell tökéletesíteni. Viszont ezzel az átlóval ötletet adtál, mert ezt nem szoktuk csinálni, csak kiskört, meg átváltást. Posted Image

#159 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 21. - 16:38

Csókolom, próbálom visszahozni ezt a szétoffolódni látszó topikot az eredeti mederben, íme a ma reggeli lovaglásom. Posted Image Mivel bokros teendõim miatt sajnos 10 napja nem ültem lovon, tegnap úgy határoztam, hogy ha törik, ha szakad, ma reggel korán kelek és késõbb jövök be dolgozni, de mindenképp egy kellemes lovaglással kezdem a napot. Lidérc lovam 2-3 nap állás után is elég ugrálós tud lenni, azonban mégis úgy döntöttem kényszerûségbõl (hisz idõm nem volt éppen tengernyi), hogy elõzetes futószárazás nélkül ülök fel a lóra, "mit nekem ugrálás, mit nekem rodeó" felkiáltással. Nem elõször szívtam már ezt meg, de a hülye a saját kárán sem tanul, hatodjára sem...Már a felszállásnál elkezdett bakozni a büdös dög, ezt a részt még sikerült megúsznom, majd nyaktekergetõsen, oldalazósan, piaffolva elindultunk a csömöri gyümölcsösbe. A szomszéd istálló elõtti betonon a Lidérc-kûr nyitó eleme egy-egy félpiruett volt, mindkét kézre - az elsõt a tanyát védõ baromiszor baromi nagy pulyka váltotta ki (piruett balra), majd a másik oldalról támadó mintegy 3-4 hónapos, 50 dekányi pulikölyök (piruett jobbra). A helyszínrõl farokvelvágva távoztunk és a ló úgy fölszívta magát, mint már régen, 10 percnyi lépés után már csöpögött róla a hab - idegbõl fújtatott, mint egy gõzmozdony, és helyben ügetés terén az Bécsi Lovasiskola összes lipicai lovát helybõl lealázta. Rutinos hobbistaként ilyenkor már alapból úgy kezdem a vágtát, hogy egyik kezemmel hátul rámarkolok a nyeregkápára, ez általában elég is szokott lenni, úgy rendesen mindig megúszom az elsõ 50 méteren történõ ugrálást, de most olyan õrülten bakozott a ló, hogy pár méter után föld körüli pályára lettem állítva. A szerzõ persze kényszeredett mosollyal legyint (majd lopva körülnéz, látta-e valaki a blamázst), és hõsiesen visszaül, hogy befejezze a megkezdett vágtát. Ez után nem tudom hogy történt a dolog, az addig rendben van, hogy vágta kezdete, iszonyatos ugrálás, kapaszkodás - aztán a következõ pillanatban repültem, majd azon kaptam magam, hogy a vágtázó ló mellett rohanok, mint egy gepárd, bal kezemmel markolva a jobb oldali kengyelt (ne kérdezzétek, hogy történt, õszintén szólva bánom, hogy ennek nem volt szemtanúja, mert kíváncsi lettem volna, hogy tudtam ezt összehozni) - Lidérc szokása, hogy földetérésem után 1-2 vágtaugrással megtorpan, megvár, _sajnos_ most is ez történt: a ló megtorpant, de rám (vigyázat, fizika!) hatott a lendület és a tehetetlenségi erõ, mint olyan, tehát ugyanezzel a lendülettel naaagy, öles léptekkel futottam tovább, abban a tipikus, home-videos felvételekben oly gyakran látott stílussal, aminek mindig az a vége, hogy a polgár egyre nagyobbakat lép, hogy utolérje a saját lendületét, de felsõtestére mind nagyobb és nagyobb erõvel hat a gravitációs erõ, elõrehajol, nyújt még egy kicsit a léptein - majd egy kurva nagyot zakózik. Én nem tudom, ennyire pedig nem vagyok szentimentális, de a ló úgy röhögött, hogy ha tudná az elsõ lábaival a hasát csapkodni, akkor most csapkodta volna. Testem egész érdekes lenyomatát hagytam ma reggel ott, a csömöri gyümölcsös méyen beszántott talaján, örök mementóul a be nem tartott alapszabálynak: ha nincs idõd, akkor is futószárazd le a lovadat, ha 10 napja nem mozgott. A visszaülésem utáni elsõ félóra azzal telt, hogy próbáltam visszaszerezni az elvesztett tekintélyt - nem részletezem, de nem ment könnyen. Posted Image Ezután történt egy olyan meglepõ dolog, amirõl még nem hallottam. Lidérc koma ugye meglehetõsen vérmes, fölpaprikázott állapotban volt, ennek megfelelõen úgy fújtatott és prüszkölt, mint egy gõzmozdony, az ideges lovaknak azzal a jellegzetes, sípoló prüszkölésével. Mindeközen meglátott a távolban egy másik lovat, és prüszkölés közben oda akart neki nyeríteni egy hatalmasat - na, ebbõl azon túl, hogy egészen érdekes hangot produkált (egy tüdõlövéses bálna és egy szülõ nõ keresztezése adhat ki ilyet), az sült ki, hogy elkezdett vérezni az orra, de nem kicsit. A nagy erõlködéstõl szerintem elpattanhatott egy ér az orrmányában, annyira nem volt vészes, 1-2 decinél több nem folyhatott ki (mi az egy ekkora állatnak?!), de ijesztõ látvány volt. Elég hamar elállt, de onnantól kezdve alvadt vérdarabokat prüszkölt, én meg úgy döntöttem, hogy egy vágtát még megkockáztatok - szerencsére nem kezdett el újból vérezni az orra, épphogy csak szivárgott, mégis azt mondom, hogy nem kellett volna, mert a sûrûbõl váratlanul kirohanó õzcsapat miatt történõ megtorpanás okán ismét idõ elõtt földre kényszerültem, de rutinos, öreg versenyzõként, abszolúte fölfelé ívelõ tendenciát követve, immáron talpra. Posted Image A hazaút már ehhez képest teljesen eseménytelen volt, ráadásul olyan lóelvonási tüneteim voltak, hogy még egy ilyen lovazás is jólesett, de ezután, ha lehet, még fokozottabban odafigyelek rá, hogy jobban beosszam azt a kevéske idõmet és máskor ne legyen olyan, hogy 10 napig nem tudok kijutni a lovamhoz.Üdv,m1s

#160 pracli

pracli

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 226 hozzászólás

Közzétéve 2001 november 21. - 16:50

Húúú Meggyes, elég furcsán néztek rám itt a munkahelyen, hogy miért fulldoklok a röhögéstõl magamban, itt a gép elõtt ülve :D Naggyon teccett ez a kis sztori! :cool:[ 21 November 2001: Az üzenetet átszerkesztette: pracli ]