Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tájszavak és tájszólás

• Please log in to reply
422 válasz a témához

#121 Monty

Monty

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.470 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 23. - 23:49

A katonaságnál mondtam, hogy põcsik, de nem értették. Mondjuk igaz, hogy a bögöly-t meg én nem ösmertem. Pedig ugyanaz! :)

Nekem ez a 2 szó eddig 2 külön fajt jelentett. Bocsánat hogy fél év után reagálok rá. :D

#122 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 5:49

borsó = nagyjából minden, ami hüvelyes

:confused: :confused: :confused: ??? :D

Edited by furioso, 2006 augusztus 24. - 5:51.

#123 Guest_katica_*

Guest_katica_*
  • Guests

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 8:55

Tócsi=cicege (étel) :)kenyérvég=csücsök=dumó=sercli=GYÜRKE (nálunk-Veszprém és Zala megye határán/"mezsgyéjén")

#124 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 9:15

:confused: :confused: :confused: ??? :D

Na tudtam, hogy valaki lecsapja...! :rolleyes: :D

Tócsi=cicege (étel) :)

Ezt már én is hallottam, tócsi helyett tócsni-ként, de milyen étel is? :confused:

Edited by Bokorugró, 2006 augusztus 24. - 9:47.

#125 Andi81

Andi81

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 134 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 9:42

Nálunk tócsni. Reszelt krumpli olajben kisütve. Kell még hozzá más is azt hiszem liszt meg tojás, de a pontos receptet nem tudom.

#126 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 12:51

Káposztareszelõn lereszelt nyers krumpli, liszttel, tojással összekeverve (olyan galuskatészta állagúra). Palacsintasütõbe szokták teríteni zsiradékra, s mindkét felét megsütik.Felénk (Gyõr-Moson-Sopron m.) berétnek hívják, a valamikori Csehszlovákiában jártamban pedig meglepõdve láttam, hogy az utcán sokfelé árult bramborák nevû lepény ugyanaz, mint a mi berétünk, tócsnink, etc.

#127 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 14:58

... nálunk még némi pirospaprika és bors is kerül bele - és krumplibabának hívják. Hidegen is, melegen is imádom :)

#128 "Tomi"

"Tomi"

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 18:03

Itthon a tócsni egyet jelent a görhöny-nyel :)

#129 Guest_katica_*

Guest_katica_*
  • Guests

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 19:09

Mi tepsiben sütjük, de tõlünk kb. 10 km-re található településeken palacsintasütõben. Nekem így is, úgy is ízlik. :D

#130 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 24. - 19:13

Valaki süssön mán nekem ilyet, mert nem bírom tovább! :hupp: :dev:

#131 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 25. - 6:57

Egyszerû étel, Te is el tudnád készíteni... ;) :D :yeah:

#132 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 25. - 10:21

Egyszerû étel, Te is el tudnád készíteni... ;) :D :yeah:

Jó, de a mennyiségek! Tehát mondjuk úgy, mint egy galuskatészta, csak nyers krumpli van belereszelve? És milyen vastagon kell a serpenyõbe/tepsibe önteni? És a krumpli is megsül, mire a tészta? :D ( mint egy három éves... :rolleyes: :D )

#133 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 25. - 10:32

Itthon a tócsni egyet jelent a görhöny-nyel :)

Somogyban a görhöny vagy "pörcös" az a kukoricapogácsa.A kukoricalisztet leforrázzuk, majd a rozsliszttel, a zsiradékkal és kevés tejjel összeállítjuk. Kezünkkel kis, lapos pogácsákat formálunk és kizsírozott tepsiben kisütjük.

#134 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 25. - 10:45

Hahaaa! Kincset találtam! :yeah: => Somogy régi ételei címû könyvben:"Tejfölös tócsi" vagy "cicege" ( krumplislepény)hozzávalók: 4 szem nagyobb burgonya, 4-5 kanál liszt, 1 dl tejföl, kevés tej, só ( ezek szerint tojás nincs benne)A nyers burgonyát nagyon finom apróra lereszeljük, belekeverjük a lisztet, a tejfölt és a tejet, megsózzuk. A palacsintatésztánál kicsit keményebbre keverjük. Zsírban vagy olajban sütjük ki, úgy hogy jó nagy kanállal merünk a masszából és a serpenyõben ellapítjuk. Lehet tepsibe is önteni, akkor zsírozzuk, és a tetejére tejfölt teszünk.

#135 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 25. - 13:39

Nálunk kap bele tojást,mert így jobban megtartja magát.És még reszelt hagymát is.Én tócsniként ismertem, de mióta vazs megyében vagyok: cicege.bögöly- bagócs itt.

#136 Monty

Monty

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.470 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 12:25

Nálunk a reszeltkrumplis, tojásos, lisztes, borsos csoda a lepcsánka. :D

#137 lisawica

lisawica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 12:30

Hahaaa! Kincset találtam! :yeah: => Somogy régi ételei címû könyvben:"Tejfölös tócsi" vagy "cicege" ( krumplislepény)hozzávalók: 4 szem nagyobb burgonya, 4-5 kanál liszt, 1 dl tejföl, kevés tej, só ( ezek szerint tojás nincs benne)A nyers burgonyát nagyon finom apróra lereszeljük, belekeverjük a lisztet, a tejfölt és a tejet, megsózzuk. A palacsintatésztánál kicsit keményebbre keverjük. Zsírban vagy olajban sütjük ki, úgy hogy jó nagy kanállal merünk a masszából és a serpenyõben ellapítjuk. Lehet tepsibe is önteni, akkor zsírozzuk, és a tetejére tejfölt teszünk.

:D ez nagyimnál a cinege (mint a madár) (vagy csak én értem 32 éve félre? :D) - a tepsis változat, tojással. Csak õ még túrót is szokott belekeverni. Gyorsan csinálok is egy nagy adagot..... :kv: :yeah:

Edited by lisawica, 2006 augusztus 26. - 12:37.

#138 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 12:33

Érdekes, én Fejér megyei vagyok, (jóvan, vótam, születésemtõl 35 éves koromig. :rolleyes: ) mégis, nálunk is e két néven illették ezt a finomságot. Tócsi, cicege. (Ja, és én tojást is ütök bele, meg jó sok vágott petrezselyemzöldjét! :yeah: )[Uffa...most olvasom Montyt és hihit, szóval máshol is dívik a tojásos. De a lepcsánka nagyon tetszik!)

Edited by Ágimam, 2006 augusztus 26. - 12:36.

#139 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 13:03

Érdekesek ezek az elnevezések! Most, hogy olvasom ezt a szakácskönyvet, egy csomó olyan szó van benne leírva, amirõl azt gondoltam, nem is létezik. :huh: Pedig ide van írva... :eek: :D Pont úgy, ahogy még most is használják néhányan az öregek közül. Le vagyok döbbenve. És egy kicsit sajnálom is, hogy egyéb irodalom nem is létezik ezen a szakácskönyvön kívûl ( legalábbis nem találtam ilyet), amiben az élet többi területére vonatkozó tájszavak le lennének írva.

#140 Monty

Monty

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.470 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 13:21

Megnéztem egy könyvben (Állatismeret), a bögöly témát. :D A bögöly egy gyûjtõnév, ezen belül több faj is van, lóbögöly, marhabögöly, aranyszemû põcsik, esõthozó põcsik. Tehát nem ugyanaz. :D Ami pici (olyan 2 centis) szürke és áramvonalasan rácuppan szegény lópacira, az a põcsik, és és ami 3-4 centis, és szakasztott olyna mint egy közönséges légy, az a bögöly. Utóbbiból kevesebb terem..szerencsére.Így ahogy leírva is olvastam a lepcsánka szót, olyan mintha a lepkének lenne csánkja. :D Én a rigójancsit nevettem ki mindíg...ugye állandóan viccelõdnek a felnõttek. Aztán rájöttem, hogy azt meg lehet enni. :D

#141 kjudy

kjudy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 437 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 13:32

Már késõ van, kezdek éhes lenni :ang: ----> smórni = császármorzsa (baracklekvárral a legfinomabb) :kir:

én smarninak is ismerem :)

#142 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 13:45

.... Most, hogy olvasom ezt a szakácskönyvet, egy csomó olyan szó van benne leírva, amirõl azt gondoltam, nem is létezik. :huh: Pedig ide van írva... :eek: :D Pont úgy, ahogy még most is használják néhányan az öregek közül. Le vagyok döbbenve. És egy kicsit sajnálom is, hogy egyéb irodalom nem is létezik ezen a szakácskönyvön kívûl ( legalábbis nem találtam ilyet), amiben az élet többi területére vonatkozó tájszavak le lennének írva.

Hát, hogy most mondod, nekem is van egy "régiség"-szakácskönyvem, úgy a 20-as-3o-as évekbõl. Amint bekerülnek végre a könyveim az istállóból ( :rolleyes: :D ) majd megosztok veletek néhány csemegét... Emlékszem, nagyon jó, régi, ízes (elfeledett-sosem ismert) szavak vannak benne. :)

#143 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 13:59

Azt annyira imádom, Ágimam keresd elõ azt a könyvet :)Egyébként itt Gyõr környékén pl. a méh az méhe, a csuri ( madár) az csuriz :D Én tartom magam és csakazért is úgy hívom õket ahogy még komárom megyében tanultam :P

#144 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 26. - 14:16

Csütörtökön jön Sütyi, lehet, hogy (két lovazás között) rábeszélem, pakoljuk meg a ruháskosarat (persze több fordulóval) könyvekkel. :kir: (Monnyuk segithecc... :rolleyes:)

#145 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 9:46

Azt annyira imádom, Ágimam keresd elõ azt a könyvet :)Egyébként itt Gyõr környékén pl. a méh az méhe, a csuri ( madár) az csuriz :D Én tartom magam és csakazért is úgy hívom õket ahogy még komárom megyében tanultam :P

tötõ! A csuriz az a veréb...Illetve a méhe az lehet, hogy míhének mondatik.

Edited by furioso, 2006 augusztus 27. - 9:49.

#146 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 10:45

Én pesti vagyok és a tócsi nálunk krumpli, liszt, tojás és amikor megsült, vastagon bedörzsölendõ fokhagymával, megsózandó, és az én verziómban ketchupba tunkolandó. :D

#147 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 14:05

tötõ! A csuriz az a veréb...

Mé a veréb nem madár? :D

#148 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 14:37

- Ó! Számore! Vereb az mador! (Ó te szamár! A veréb a madár!)

:D

Edited by Bokorugró, 2006 augusztus 27. - 14:37.

#149 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 16:13

Mé a veréb nem madár? :D

Madárnak madár, de a csuriz konkrétan veréb... ;)

#150 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 16:28

Jaaaa én meg úgy értettem hoyg a csurinak nem a szájon lévõ értelme hanem a madár :kir: :ang: :D

#151 calypsoo

calypsoo

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.084 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 18:23

Hali!Tök jó ez a topic :)Az anyai rokonságom békési, sőt Szegeden is vannak rokonok. Amúgy meg győri vagyok :)

Tócsi=cicege (étel) :)

A tócsit én tócsninak hallottam, de a nagyim berének hívja jó mi?Ibrik: mélyebb edény (tál és pohár helyett is használják Békésen)Tajiga, de a legjobb Furik. Hát amikor először megkértek hogy vigyem oda a furikot -talicskát- akkor néztem nagyokat.Csikálni-csikizni, csiklandoznigizda-sovány, gebekondér- bográcstól elkezdve minden nagyobb edényre mondja a nagyigyesznyó, gyisznyó - disznótik- azt hiszem vki írta már, tyúkkokas- kakasbagócs-bögölytengeri- kukorica (Békésben hallottam)pityóka-krumplia kedvenc mondataim:hogyér' van a barack?Ídes aranyom:DCaly

#152 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 18:40

Most jöttem haza Zemplénbõl, egy kis faluból. Ugye már ott másképp beszélnek, ráadásul Hódmezõvásárhelyrõl volt egy család igazi hamisítatlan ö-zõs, ízös böszéddel. Jó volt a tájszó és tájszólás felhozatal. Szinte rám ragadt a stílus. :) Csak ne kérjetek most példákat, fáradt vagyok. :kv:

#153 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 18:54

Kedves Reprajt én nem tudom, hogy te mijen bringa vagy de ha van egy jó buksza barátos spinéd csöpögtess egy kis infót. :D ez is tályszó.

#154 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 27. - 18:56

És a topiknyitóban benne volt, hogy a modern szleng is nyugodtan jöhet. :) Szóval nem leptél ám meg. :)

#155 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 28. - 7:17

Tajiga, de a legjobb Furik. Hát amikor elõször megkértek hogy vigyem oda a furikot -talicskát- akkor néztem nagyokat.

Meglepõdnél, ha erre az eszközre azt mondanák, hogy tragács (tragacs)?Ez nem ugyanaz, mint a talicska, hanem rácsos platójú és rácsos támlájú, két fogantyúval rendelekzõ, általában (szálas)takarmány és zsákos "áru" szálítására használt eszköz.

Edited by furioso, 2006 augusztus 28. - 7:22.

#156 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 28. - 7:25

Hali!gizda-sovány, gebe

Bocsánat, nem tudok most ideidézni a slengszótából, de szerintem a "gizda" inkább nagyképût, beképzeltet jelent.

#157 kicsi huszár

kicsi huszár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 716 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 28. - 7:45

Úgy látszik a tócsni csak Örkény és környékén matutka... És a legjobb a matutkás sertésszelet gazdagn, ami félbehajtott matutka megtöltve két szelet hússal, gombás,csirkemájas, zöldborsósraguval, és sajttal megszórva... :nyelnagyot:

#158 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 28. - 7:56

foncsink, duncs...ismeritek ezeket?

#159 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás