Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#121 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 21:12

Ez nem igazán jó kép a hackamore-ról. Illetve, nem is tudom, mi ez tulajdonképpen, olyan, mintha egy hackamore és egy chambon kombinációja lenne. A hackamore-nak egy orr- és egy állrésze van, enyhébb változatnál ezek bõrbõl vannak, az erõsebb variációnál láncból. A szárak egy-egy feszítõkarhoz csatlakoznak, melyek a szár meghúzásakor az orri és az álladzó-részre fejtenek ki nyomást. Nagy befolyást eredményez a ló fölött, de nem árt óvatosnak lenni a használatával, mert egy hirtelen rántás akár el is törheti a ló orrcsontját. De természetesen finom kézzel, megfelelõ módon használva ez is lehet kellemes a lónak, tekintve, hogy a szájához nem nyúlunk.

#122 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 21:28

és ez már teccõs? Posted Image

#123 Afi

Afi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 438 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 21:30

Zsubaba, tök nem reagált a kiskörre vételre, egyébként is olyan paci,aki nehéz felvenni,de amikor ráadásul nem mozgott egy jó ideje...pff redface.gif Ez tök jo kép, Zsu. de érdekes, hogy a föleg a világversenyeken egyre inkább elterjed a hackamore használata... :rolleyes:

#124 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 21:33

Igen. Ez egy puhább hackamore, bõrbõl van az orrzó és az álladzó is, a feszítõkar pedig rövid.

#125 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 13. - 10:35

A Barefoot altal belinkelt oldalon volt egy CHIFNEY BIT-nek nevezett keszseg. Ez miert jo?Egyszer hasznaltam ilyet egy jobb napokat latott helyen kotofek helyett, mert az nem volt ;)

#126 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 13. - 11:34

ImRe!Amit leírtál én "ágaskodó"-ként ismerem.Nem tudom hogy használják, gondolom az ágaskodó lovat fékezik meg vele...vagy épp fordítva?

#127 Huxley

Huxley

Fórumgazdi

• Admin
  • 2.920 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 13. - 12:32

Az ágaskodót úgy használják, hogy a két oldalán levõ karikákba csatolják a szíjat, ami a ló fején trartja, az alján lévõ karikába pedig a vezetõszárat. Lovagolni nem lehet vele, csak vezetésre használják ágaskodásra hajlamos lovaknál, csõdöröknél.

#128 Afi

Afi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 438 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 13. - 14:46

Hihi,éa ha a pacikat le kell vinni karámba, és nincs több ágaskodó a "lökött" tök tele levö pacidra,akkor kénytelen vagy cigányzablát csinálni,és akkor a kötöféked szépen szét lesz rágva Posted Image De nem visz el a ló :D

#129 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 13. - 14:50

"Nálunk" ezt bálamadzaggal vagy a vezetõszárral csinálták! :( Gondolkodom, hogy a leendõ lovamat ide visszahozzam-e!!! :confused: :(

#130 Afi

Afi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 438 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 13. - 17:06

Uh, a bálamadzag nagyon durva lehet,de nálunk ha nagy ritkán kell, akkor vezetöszárból csinálják.De valamelyik ló még ezt is lesz**ja,úgyis majdnem elrántja az embert.

#131 Orsi

Orsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 859 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 13. - 18:21

Sziasztok!Milyen zablát tenétek arra lóra, amelyik nehezen áll szárra, iszonyatos erõs a nyaka és a szája és a pofija érzékeny bármiféle fémre.Én a következõt csináltam: volt egy egyenes vékony gumizablám és kiszereltettem a fiúkkal egy kötõfékbõl két kis fém karikát, ami olyan kicsi, hogyha a záblára kétoldalt ráerõsítem zablagumival, a zablagumi mellet már nem lógót ki a fém.Csak az a baj ezzel a könnyû gumizablával, hogy a ló nem akar beletámaszkodni, alig akarja észrevenni, hogy van valami a szájában.A ló feje és nyaka kb. 200 kg, nagyon nehéz lovaglású, nehezen forduló ló.Milyen javaslatotok van? Persze a hackamoron kívül.

#132 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 13. - 22:14

Szerintem a lényeg, hogy mindenképpen puha zablát használj. (Mármint nem feltétlenül gumizablát, hanem jó vastag csikózablát.) A zablagumi is jó ötlet, esetleg olivzabla, mindenképpen figyelj oda, hogy semmi kellemetlenséget ne okozzon a lónak, pl ne csípje be a szája szélét. Mint Mandula már említette valahol, valószínûleg ennek a lónak sem ártana, ha elkezdenéd újra az alapoktól, tág keretben lovagolni, jó sokáig, és csak azután elkezdeni újra lassan, fokozatosan támaszkodtatni. Ha idáig eljutottál, akkor is csak nagyon finoman, puha kézzel, bár gondolom, ezt nem kell külön mondani.Ha hajlamos rá, hogy elvigyen, akkor mindenképpen zárt helyen, karámban vagy fedelesben.Jó sok járóiskola, és cavalettizés szintén hasznára válna.Legvégsõ esetben, ha semmi nem segít, egy klasszikus segédszárat (weirotert) is érdemes kipróbálni. Bár ez nem oldja meg a problémát, csak idõlegesen megszünteti a tüneteket. Kiegészítésként, a tág keretben, kevés támaszkodással való lovaglás mellett szóba jöhet.

#133 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 14. - 1:18

Bazs!Orsi nem azért használ gumis zablát, hogy az puha legyen, hanem mert a fémet (magát az anyagot) nem bírja a ló szája. Ugye? Nálunk is volt olyan ló, amelyik fémérzékeny volt, vagyis szinte allergiás a fémre. De nem tudom mi az igazán jó megoldás ebben az esetben.Orsi! És Gyula bácsi erre mit mondana?

#134 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 14. - 9:36

Valoszinuleg azt.hogy a már meglévo allergiás tuneteket kezelje ezzel és ezzel a krémmel és ezentul ne tegyen as szájába fémet.Legalábbis a saját lovára ezt mondta.

#135 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 14. - 10:36

Köki is allergiás a fémre (talán még emlékszel is rá, Orsi), neki egy vastag bõrzablája van, aminek a két oldalán van két szintén bõrbõl készül fül, és ezek mögött, vagyis kívül van a zablakarika. A füleken van egy kis bevágás is, amin a zablakarika elõtt szintén át lehet fûzni a pofaszíjakat, így azok nem is mozdulnak el, és sehol nem ér fém a ló szájához. Ez a zabla természetesen több ápolást igényel, de neki is már évek óta megvan.A sebeket pedig én Neogranormonnal kezeltem, és nagyon szépen gyógyultak tõle. [ 14 November 2002, 09:38: Az üzenetet átszerkesztette: Zsuzska ]

#136 Bazs

Bazs

Vérnyúl

• Fórumtag
  • 673 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 14. - 18:15

Jogos, én értettem félre, mivel Orsi nem azt írta, hogy allergiás, hanem hogy érzékeny. De ha figyelmesebben olvasok, így is kiderült volna a lényeg. Sorry!

#137 Orsi

Orsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 859 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 14. - 18:22

Mindegy Bazs!A lényeg, hogy csináltam egy zablát ami középen nem tört, hanem egyenes. Ha középen megtörne, ott lenne a fém.A bajom vele, hogy nehezen fordítható a ló, nem érzi vele a félfelvételeket úgy, ahogy én szeretném.Sajnos Gyula bácsi 15-ig Bécsben van, nem tudom megkérdezni tõlle.De ha hazajön... Posted Image

#138 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2003 február 3. - 11:07

Sziasztok!Ugyan én itten még egyáltalán nem szólaltam meg, de azért mégis szeretném a segítségeteket kérni.A rajtengedélyvizsga füzetébe kéne gyûjtani képeket zablákról (meg még egyéb másról is, de a martingál, stb nem ide tartozik Posted Image ).Szóval, találtam néhány képet a neten, de hiányzik még pár, amik a következõk:Csuklós csikózablaOlajbogyóformájú csikózablaKiképzõzablaIzlandi feszítõzablaõk hiányoznak, és ha lehetnék még egy pöppet igényes is, akkor szeretném kérni, hogy csak a zabláról jöjjön a kép, az nem jó, ha a lovat mutatják, amint olyan zabla van a szájában. Köszönöm elõre is!Apple [ 03 Február 2003, 10:07: Az üzenetet átszerkesztette: Apple ]

#139 KundK

KundK

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.050 hozzászólás

Közzétéve 2003 február 3. - 21:26

idézet:
Eredeti szerzõ: Apple:Csuklós csikózablaOlajbogyóformájú csikózablaKiképzõzablaIzlandi feszítõzabla[/QUOTE][url="http://"http://www.nagylovas.hu/img/products/205-1001.jpg"]2 csuklós csikózabla[/url] [url="http://"http://www.nagylovas.hu/img/products/205-1031.jpg"]Csikózabla[/url] [url="http://"http://www.nagylovas.hu/img/products/205-1091.jpg"]Olivás zabla[/url][url="http://"http://www.astund.is/img/bits5.jpg"]Izlandi zablák[/url] Kiképzõ alatt nemtom mit értessz. [ 03 Február 2003, 20:33: Az üzenetet átszerkesztette: KundK ]

#140 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2003 február 3. - 21:55

KundK! a Kiképzõ zabla alá az van írva, hogy kétszeresen megtört zabla érzékeny lovaknak...ennyiúgyhogy ilyen képet is adtál Posted Image thx én is Posted Image tongue.gif

#141 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2003 február 4. - 13:16

KundK!Ahogy Zsubé írta, télleg csak ennyi van odaírva, más nem. Rákerestem ilyen névvel, kerestem funkciójuk szerint, de semmi.De a többi klassz, már csak azért is, mert ugyanilyen stílusú képek vannak a többi zabláról, így nem üt el a többitõl. Posted Image KÖszi mégeccer!

#142 kisspaci

kisspaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 54 hozzászólás

Közzétéve 2003 február 6. - 12:47

Orsi! az istállóban ahova jártam volt egy fémallergiás ló. a tulajdonos nathe zablát vett neki zablagumival. ezeknek a zabláknak sok fajtája van minden változat megtalálható. viszont az ára borsos. nemtom, hogy nem- e csak a nikkelre allergiás a lovad. azt sem tudom hogy az új argentán és aurigán zablák beválnának-e(100%nikkel mentes)ezek is sajna nagyon drágák. a bõrzablát gondoltam én is de a sima változatban , (aminek a szájrésze nem bõrrel bevont fém, hanem sima bõr)ezt meg még nem tudtam boltban beszerezni.

#143 kisspaci

kisspaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 54 hozzászólás

Közzétéve 2003 február 6. - 12:49

ami kimaradt: a nathe zablának mivel minden változata van ezért a sima zablánál nézhetnél eggyel durvábbat, pl pessoát, vagy whitakert(finom kéz!!!)

#144 sarolta

sarolta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 593 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 8. - 15:22

Sziasztok!Azt szeretném megkérdezni tõletek,hogy milyen zabla az,ami a márciusi Lovas Nemzet elején van annak a sárga lónak a szájában???Köszi elõre is!sarolta

#145 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 29. - 11:56

Sarolta!Pont most találtam a [url="http://"http://www.nagylovas.hu/shop.php?root=8"]Nagy Lovas Kft.[/url] honlapján egy ilyen zablát.A neve: Whitaker zabla

#146 KundK

KundK

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.050 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 29. - 23:35

Posted ImageEz lenne az? Sok értelmét nem látom, azon kívül, hogy szép. Hatásában egy pálcáshoz közelíthet, talán egy kicsit finomabb.

#147 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 31. - 10:16

A karika pedig olyasmire képezve, mint a duplakarikás fogatoszabla. Itt egybehozták a két karikát? Hm..

#148 tokio

tokio

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 282 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 31. - 12:42

Lehet egy nagyonláma kérdésem? :rolleyes: A fogatosoknál miért kétkarikás a zabla?

#149 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 31. - 13:34

Csak okoskodás: talán azért hogy ne lehessen "áthúzni" a zablát. a fogatosoknál durvább az egyoldali szárhúzás, és megakadályozandó a zabla átcsúszását használatos a két karika. A pálcás sem engedné, de fogatban több a sérülés lehetõsége.

#150 tokio

tokio

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 282 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 31. - 14:04

Igazán csak a kíváncsiság nem hagy nyugodni, de:- a D zabla nem lenne ugyanilyen jó?- miért nagyobb a sérülésveszély fogatban, mint nyereg alatt? Különösen a zabláknál.- igazán nagyobb a szárhatás fogat esetén?(mégegyszer bocs a laikus kérdésekért, én életemben 2x hajtottam lovat, akkor is csak a sajátomat. Neki nem kellett erõsebb szárhatás kocsi elõtt, de lehet, hogy ez egyéni.)

#151 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 31. - 16:30

A fogatosokat kikérdezve: a kétkarikás zabla lehetõséget ad a fogatosnak, hogy valamelyik lónál, vagy az egyik lónál valamelyik oldalon nagyobb hatásúvá tegye a zablát attól függõen, hogy normál módon, vagy a két karikát "egybecatolja" a szárral. Õnekik fontos ez a "többlet", mert nincs lehetõsége a lovasnál megszokott testsegítségekre.A lovak szája nem egyforma érzékenységû, még jobb-bal oldalon sem, ha négyes, ötös van fogatolva, akkor többszörözõdik az eltérés. Ez a csatolásmód finom korrigálási lehetõsége a hajtónak.Ebbõl következik az is, hogy az a zabla nem valószínû, hogy fogatos, hanem mint ahogy KundK mondja "szelidített" pálcás.

#152 tokio

tokio

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 282 hozzászólás

Közzétéve 2003 március 31. - 17:01

Világosodik! Posted Image Köszi!

#153 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2003 április 1. - 12:14

Az jutott eszembe, hogyha ilyen zabla van a ló szájában, és a a kezedet oldalirányba el távolítod a ló nyakától, akkor a karika elsõ része a ló orrát az ellenkezõ irányba fogja tolni. Mit gondoltok errõl? Persze ki kéne próbálni...

#154 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2003 április 1. - 23:01

Szerintem a képen egy fajta gag zabla látható, így a szíjakat nem a karikába kell csatolni, hanem a két kis lyukba alul-felül, majdnem tengelyben, tehát akármerre húzod a szárat, nem nagyon fog elfordulni a karika. De tulajdonképpen miért is akarod oldalra húzni a szárat? Posted Image Találtam viszont én is egy zablát, amivel még nem találkoztam, [url="http://"http://www.wicked-chamber.com/g/a0202s.jpg"]íme[/url] Mit gondoltok?

#155 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2003 április 2. - 0:11

A megzabolázás netovábbja.

#156 sarolta

sarolta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 593 hozzászólás

Közzétéve 2003 április 2. - 8:43

Köszönöm a felvilágosítást, de még mindig nem értem,hogy az miért jobb, mint egy "sima" zabla?Jó, hogy nem tud elfordulni tõle,hogy két olyan nyílás is van rajta, de milyen lovakhoz szükséges vajon?sarolta

#157 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2003 április 2. - 10:29

Barefoot véleményéhez csatlakozom, szerintem is inkább egy gag zablához hasonlít a hatása is. (Olyanom volt-van).Azzal a különbséggel (szerintem), hogy ezt nem tudod a végtelenségig húzni.A gag zabla, magyarul a "mosolygós" hatásáról elõzõleg olvashattál.

#158 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2003 november 21. - 9:56

Ezt azért hoztam elõ a mélybõl, mert a sarkantyús topikban már megkezdõdött a jóöreg offolás, hátha inkább itt folytatódik a zabla téma kitárgyalása.

#159 helena

helena

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 370 hozzászólás

Közzétéve 2003 november 28. - 21:31

Sziasztok!a CSAVART ZABLÁhoz szeretnék hallani véleményeket, tapasztalatokat!Köszi!

#160 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2003 november 28. - 21:37

Véleményt? Brutális!Tapasztalat? Az nincs.Olvasmányaimból annyit tudok meríteni, hogy korrekciós zablaként is használják, kemény szájú lovak finomabbá tételéhez, rövid ideig!