Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#121 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 22. - 22:42

Nálam a szamár (Matyi) volt fenyõfa deszkával határolt boxban. Egyik reggelre átrágta magát az arab telivér csikóhoz úgy, hogy reggelig 4 darab 14 centi széles és 2cm vastag fenyõ deszkát rágott át keresztben. Ha nem látom akkor tuti nem hiszem el.P.

#122 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 0:11

Nálunk nincs rágás!Mikor írta Natos, hogy karámfát kell szereznie, azt ajánlottam neki, oldja meg villanypásztor-zsinórral. (Nekem ez a mániám! :D ) Amikor kiscsikó korukban megérkeztek, persze mi is fa-karámot építettünk, (fényképeken még megvannak, egyszer beszkennelem). Akkor még csak egy kis karámjuk volt, olyan 3o x 5o méteres. Persze akácra nem tellett, egy fateleprõl vettünk széldeszkákat, valami nyár-féle volt, azt hiszem.De a mi csikóink már akkor sem rágicsálták. Aztán évrõl évre bõvítettük a karámot, de nekünk csak egy gondunk volt, nem tudtunk olyan kapuzárat felrakni, amit Herceg ki ne nyitott volna. Volt olyan reggel, hogy arra ébredtünk, hogy kiváncsian tekintgetnek be a hálószoba-ablakon... :D Fecó tett fel akkora vas tolózárat, hogy én is alig tudtam kinyitni, Herceg azt is kibazseválta. Akkor jött az ötlet: villanypásztor. Kapu le, helyette "csípõs zsinórok. Persze kapurugós, (itt a felsõ épp ki an akasztva a foto miatt) hogy mi könnyen kezelhessük. Azóta nincs szökés.S mivel rájöttünk mekkora tiszteletet tud szerezni magának az a vékony kis fehér zsinór, kitaláltuk; nem kellenek nekünk karámfák. Azóta (kb. 4 éve!) egy szál (egysoros!) egy cm. széles vill.pásztorzsinór õrzi a lovacskákat.Ezzel meg tudjuk oldani a nem éppen hatalmas legelõrész szakaszos pihentetését,Vill.pászorból van a "körkarámunk" :D is, eddig minden szempontból bevált. Ha tiszteli, jelent a számára annyi "tiltást", mint a faépítmény. Úgy gondolom, ha annyira megijednének valamitõl, a fa-karámot is áttörnék. (Hacsak nem valami nagyon masszív, nagyon vastag, nagyon jól lebetonozott, nagyon jól öszecsavarozott mûrõl van szó.) Arra meg sosem lenne pénzünk, hogy az egész mostani területet ilyen masszívan bekarámozzuk, hisz Gáborunk-"intézõnk"-szomszédunk" telkét is megkapták, és a kifáradt lucernás is az övék már.Etetéskor kifejezetten praktikus, itt a két kancát pl. egy mozdulattal el tudjuk választani az úrhatnám "fõnök"-tõl. De ha kell, (tárgyaösszesedés, szénázó feltöltése, minden munka, amiben nem jó, ha "láb alatt" vannak) ugyanígy egy mozdulattal bármikor, bárhol el lehet rekeszteni õket.A legolcsóbb, (nálunk a legjobban bevált, legpraktikusabb) megoldás. És rágás: kizárt!

Edited by Ágimam, 2006 január 23. - 0:16.

#123 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 8:56

Cserepeslemez és egyéb Lindab cuccok Veszprém megyében:VeszprémTelepülés: Csopak8229 Fenyves u. 11. Telefonszám: (87) 446-027, (87) 555-018 Fax: (87) 446-027Cserepeslemezekrõl bõvebben: http://www.orisoft.p...b1/index_m1.htmÁgimam: elképzelés szintjén, telken belül még mindig karámfa a projekt. No, meg a lottóötös.

Edited by Natos, 2006 január 23. - 8:59.

#124 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 10:48

A villanypásztor tényleg csodákra képes, de van ezzel kapcsolatban azért sok "de" .Nagyon klassz néhány lóegyed esetén, fõleg, ha birtokon belül van felszerelve.Jó, ha szerencsénk van és mindannyiuk tiszteli.Jó ha sosem felejtjük el bekapcsolni, mert a dörzsöltebb lovak kiválóan tudják, hogy mûködik-e éppen.Apropó! Tudjátok, hogy honnan? :D Azért álmaim netovábbja még mindig, hogy mindenhol háromsoros akácfa karám plusz villanypásztor legyen. Na meg a lottóötös itt is jó vóna. A "csak" villannyal az a baj, hogy amint szabaddá válik, mindenki számára megnyílik, mint a vasfüggöny és a lovak könnyen veszélyes helyekre kerülhetnek. Ráadásul több ló között mindig lesz olyan akit nem érdekel a villany. Nálunk van olyan ló aki itt születetett hat éve és ha kedve van simán kiugrik, átbújik a villanyon. Pedig volt, hogy napokig speciális "áramszedõkkel" járkált, de akkor is kijött, ha rájött a mehetnék.A fõ probléma amitõl mindig szakad a pásztor zsinór az a hempergés. Miután a ló mindig a karám mellett igyexik hemperegni (nem a mi bosszantásunkra) simán kifordulhat. Sõt, jártam már úgyhogy a lába közé került két szál is. Felugrott és befelé átlós irányban menekült. Ennek eredményeként a belsõ combját végig égette vágta a cucc , míg el nem szakadt. Ahol van legalább négy ló egyben, ott mindig kitörhet a balhé és a ló ha menekül akkor nem néz semmit szinte. Amint elszakadt a zsinór vagy szalag, a többi már megy is. Mindig van intelligensebb, vagy majrésabb ló aki nem lép át a földön fekvõ zsinóron, de ez csak ideig óráig tart.

#125 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 11:18

Jártam Sejk Mohamed ménesében angliában, nagyon királyságos volt. Fehér három soros karámfák, egy ló sem ment a közelébe, mert akkora zöld legelõjük volt, hogy nem is jutott eszükbe. Érdekesség még, a karámokon átvezetõ utakban súlyérzékelõ volt, folyamatosan lehetett haladni, a kapuk automatikusan nyitódtak.

#126 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 11:24

Egyesek azt mondják, a villanypásztor vezetéke körül megjelenõ elektromágneses tirarira térerõt képesek érzékelni. Mások azt mondják, hogy az impulzusok keltette mikroszkópikus koronakisülések gyártanak ott pár molekulányi ózont.

Hozzászólás megtekintése

És vannak annyira dörzsöltek, hogy a szakállszõrzetüket oda érintik, mert rájönnek, hogy az nem kellemetlen, de a kisülés létrejön. Családban nincsen jelentõsége, mert ott a felelõsség és a "meccs" lejátszható, de ahol többen megfordulnak ott más a helyzet. Most úgy igyexünk kialakítani a villanypásztort, hogy vendég ne tudja kikapcsolni és több körös legyen. Egyébként a kutyák sokkal jobban tisztelik, mint a lovak. :D

#127 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 12:40

A villanypásztor tényleg csodákra képes, de van ezzel kapcsolatban azért sok "de" .Nagyon klassz néhány lóegyed esetén, fõleg, ha birtokon belül van felszerelve.Jó, ha szerencsénk van és mindannyiuk tiszteli.Azt hiszem, akkor én szerencsés vagyok. Bár talán az is nyom a latban, hogy eléggé kicsik voltak még, amikor felszereltük, és jók voltak az "elsõ lépések". (A kíváncsiság -ugye! :D ) Bár... ha belegondolok, hogy Mulatt 18 évesen került ide... Gyanítom, hogy neki is volt már elõtte dolga vele, mert ugyanúgy tiszteli, mint a kicsik. Jó ha sosem felejtjük el bekapcsolni, mert a dörzsöltebb lovak kiválóan tudják, hogy mûködik-e éppen. Herceg a "fõellenõr"! Etetés elõtt Gábor kikapcsolja, és õket (a fent szemléltetett módszerrel) kirekeszti. Ekkor kezdi Herceg a "cimbalmozást". Ezt a kis darabot emiatt úgy kéthavonta cserélni kell... :rolleyes: Apropó! Tudjátok, hogy honnan? :D Nem, de az biztos, hogy jó kis érzékelõjük van!  :yeah: Azért álmaim netovábbja még mindig, hogy mindenhol háromsoros akácfa karám plusz villanypásztor legyen. Na meg a lottóötös itt is jó vóna. Mit gondúsz, én nem szeretnék olyat, mint amilyen pl. a bronkón van? :hupp: A "csak" villannyal az a baj, hogy amint szabaddá válik, mindenki számára megnyílik, mint a vasfüggöny és a lovak könnyen veszélyes helyekre kerülhetnek. Ráadásul több ló között mindig lesz olyan akit nem érdekel a villany. Nálunk van olyan ló aki itt születetett hat éve és ha kedve van simán kiugrik, átbújik a villanyon. Pedig volt, hogy napokig speciális "áramszedõkkel" járkált, de akkor is kijött, ha rájött a mehetnék.A fõ probléma amitõl mindig szakad a pásztor zsinór az a hempergés. Miután a ló mindig a karám mellett igyexik hemperegni (nem a mi bosszantásunkra) simán kifordulhat. Sõt, jártam már úgyhogy a lába közé került két szál is. Ilyen nálunk is elõfordult. (Herceg!) De csak egyszer. Azóta elõ nem fordulna, hogy a pásztor közelében gondolna hemperegni... Felugrott és befelé átlós irányban menekült. Ennek eredményeként a belsõ combját végig égette vágta a cucc ,míg el nem szakadt. Ahol van legalább négy ló egyben, ott mindig kitörhet a balhé és a ló ha menekül akkor nem néz semmit szinte. Na, errõl beszéltem. Ha igazán bepánikolnak, lehet ott  fa karám... Hacsak nem az a bizonyos "nagyon-nagyon"...  :rolleyes: Amint elszakadt a zsinór vagy szalag, a többi már megy is. Mindig van intelligensebb, vagy majrésabb ló aki nem lép át a földön fekvõ zsinóron, de ez csak ideig óráig tart.Nekünk a kutyáknak és a lovaknak "közös" a pásztor. Masni annyira tiszteli, (pár hetes kölyökkorában õ is "leckét vett"!), hogy ha félreakasztom a zsinórt, és a túloldalról hívom-csalom, hogy megyünk sétálni, semmi pénzért nem lépi át a "láthatatlan" tilos vonalat! :yeah:

Hozzászólás megtekintése

A napokban betévedt egy szarvas. (Gábor már vaddisznócsordát is látott bent legelészni. A lábnyomaikat én is láttam. ) Ennek a magányos szarvasnak valamiért nagyon sürgõs és fontos szaladnivalója volt, mert belefutott a pásztorzsinórba az akácos felõl, szét is szakította. Az volt a szerencsénk, hogy a tavaszi legelõnek szánt, és a kifáradt lucernás részeket már leválasztottuk, és csak egy 5 m. széles folyosójuk van, hogy azért ha szaladni támad kedvük, a telek végéig lefuthassanak. De a legvégén (kb. 3-4 m-re a végétõl) még egy "biztonsági" plusz-zsinórt is kifeszítettem. Ez volt a szerencsénk. Mert Herceg irdatlanul beindult, ment volna a kis butája a szarvas után. Ezt a biztonsági zsinórt át is szakította, (fújt, prüszkölt, toporgott!) de az utolsó zsinór elõtt megállt. Én csak aszondom: éjjen a vill. pásztor! :yeah:

#128 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 13:27

Na,jó nagy baromságot irta.A lovak akkor is rágnak,ha non-stop van elõttük széna.Elfelejtettem,hogy van 2 szilvafa a karámban-mármint ahoz van rögzÍtve a villanypásztor- és azok csutkára le vannak kopasztva :D .Egyébként a tuti a 3 soros, voillanyos,az tuti.Mert mi van akkor,ha hirtelen áramszünet van?! :eek:

#129 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 13:29

Én fáradtolaj és csukamájolaj keverékével kenem be a nyárfák törzsét. Beválik, mert a csukamájolaj drága igaz, de rettentõen büdös.P.

#130 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 13:45

mert a csukamájolaj drága igaz, de rettentõen büdös.

Hozzászólás megtekintése

Miért olyan büdös az? Persze attól is függ biztos, hogy kinek a csukájából sajtolják. :D

#131 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 14:33

mert az természetes halolaj azért büdös

#132 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 16:00

Csak azért gondoltam, mert a bõröket is halolajjal kezelik, jük, oszt nem annyira gázos. :D

#133 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 17:25

Nálunk is volt rágással kapcsolatos probléma , én is a fáradt olajos bekenést választottam , büdös volt az istálló a ló ,én a macska szóval mindeki aki hozzáért vagy hosszabb ideig tartózkodott bennt . És a ló rágta .Az volt a jó megoldás , hogy a rágásra ingerlõ részeken például elválasztó ajtó felsõ része , ajtó félfa stb , hajlított lemez burkolatot kaptak .Rágásnak ezzel vége lett .Az akác karámfákat nem rágják , nálunk kéreg nélkül van felszerelve .Villanypásztor sajnos a hidegvérû fedezõmént és a pónikat nem állítja meg . A többi ló tiszteli és bent marad . Az egyik karámot úgy szereltük fel , hogy akác oszlopok rajta kb 120 magasan akácrúd és alatta 60-70 cm magasan fut a villanypásztor szalagja . A másik karámnál háromsorosan szereltük fel a villanypásztort a legfelsõ 150 cm magasan van , nem próbálnak kijönni belõle .

#134 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 17:42

Egyébként a tuti a 3 soros, voillanyos,az tuti.Mert mi van akkor,ha hirtelen áramszünet van?! :eek:

Hozzászólás megtekintése

Ha "hirtelen" áramszünet van, akkor ott áll az akksi az istállóban. De olyan volt már, hogy egy álló nap nem volt bekapcsolva. Le is legelték a szomszéd Lacibácsi kukoricásának elsõ, zsenge-zöld sorát... :rolleyes: Mentem is bocsánatot kérni a szomszédhoz, ám kiderült, hogy õ eleve "belekalkulálta" ezt a szélsõ sort... :kir: Nagyon szereti õket, gyönyörködik sokat bennük, és többek között el van ájulva ezen az "egyszálzsinóros" elkerítési módozaton...Tudom ám, hogy az én példámból nem lehet általánosítani. Más lovak - más körülmények, és sokminden befolyásolhatja ezt a karámfa-helyettesítõ pásztorozást. Eddig szerencsém volt. 4 éve mûködik baj nélkül. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem adhat 100 %-os biztonságot, de bízom abban, hogy továbbra is elkerül bennünket a baj.

#135 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 17:43

Mindig van egy-egy dörzsölt ló aki tudja hogy csak egyszer rázza meg az áram, ha gyors. Honey lovunk két éves korában fel volt szerelve áramszedõvel, miután naponta jött ki 26 szor. Övhelyen gatyagumival kombinált villanypásztor szalag, tarkóig elveztve, egy szintén így kibélelet lapos kötõfékig, aminek minden része vezette az áramot. Hátra egy hasonló farmatring szerû vezetett, szintén elektromos szalaggal. Simán kijött amikor nem figyeltük. :D

Le is legelték a szomszéd Lacibácsi kukoricásának elsõ, zsenge-zöld sorát... :rolleyes: Mentem is bocsánatot kérni a szomszédhoz, ám kiderült, hogy õ

Hozzászólás megtekintése

Az elég meleg dolog, ha sokat esz belõle. Abba mán haltak bele. Azé vigyázatok! :)

#136 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 17:47

És agodtál amikor nagy vihar és villámlás vot?Tudtok-é valakit aki körkarámot(összeállíthatót) készít?

#137 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 17:54

És agodtál amikor nagy vihar és villámlás vot?

Hozzászólás megtekintése

Csak egy napig volt rajta, engem meg ütögetett a guta. :D Hasznosabb a következetes büntetés. Ilynekor, ha többször kijön akkor azt szoktuk csinálni, hogy elvisszük távol a többitõl, hogy szorongjon kicsit. Biztonságosan megkötjük, olyan helyre ahol nem tud elszabadulni, se kárt tenni magában és felkötjük az egyik mellsõ lábát gondosan. Ezt azért mindenki zokon veszi és ideig óráig mûködik is, mert a lónak jó az emlékezõ tehetsége. Csak macerás, mert nem lehet addig egy pillanatra sem levenni rúla szemed. De egy-két óra megteszi a hatását. :D Mielõtt valaki kegyetlenséggel vádolna gondolja át. ;)

#138 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 17:56

Te olyan kegyetlen vagy! Szegény Honey! :hupp: :P

#139 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 17:56

Tudtok-é valakit aki körkarámot(összeállíthatót) készít?

Hozzászólás megtekintése

Nem, de belevághatnánk, mert tudok realtív olcsón oszlopokat venni. Ha ismersz asztalost akinek kedve van hozzá! :D

#140 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 17:59

Szerintem jobb ha fémbõl van a dolog. Ha erõsebb alu szelvényekbõl építed akkor megfelelõ lehet, de inkább vas elemekbõl célszerû csinálni. Láttam már ilyet, de egyik verzió sem olcsó.P.

Rc: Mielõtt valaki kegyetlenséggel vádolna gondolja át. 

átgondoltam, Rc Te kegyetlen vagy ! ;) :D :D

Edited by Petya, 2006 január 23. - 18:03.

#141 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:00

nemnemnemnem senmmiféle aztalost nem ösmerekmegtudjátok nézni ezt az oldalt?www.panelcaps.com (talán körkarámos)

#142 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:03

Szerintem jobb ha fémbõl van a dolog. Ha erõsebb alu szelvényekbõl építed akkor megfelelõ lehet, de inkább vas elemekbõl célszerû csinálni. Láttam már ilyet, de egyik verzió sem olcsó.P.

Hozzászólás megtekintése

Játszódni minden jó, de a megbízható az fából van. A könyebb fémben vagy összevághatja magát a ló vagy súlyosan összetörheti magát, ha tiszta vas minden.

#143 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:06

Node Béla összerakhatót mondott, akkor meg nyilván szét is akarja szedni és odébvinni esetleg. Mert akkor máris nem oldható meg fából, vagy csak igen költségesen. Így értettem ;) Az enyém is fából van. Apropo mekkora átmérõjû egy jól használható körkarám? Az enyém 15m, de néha kicsinek tûnik. WA-nál Kaskantyún amit láttam az legjobb esetben sincs több 12-nél.P.

#144 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:11

Fából is megoldható, már filóztam rajta és a legolcsobbegyszerübb megoldás a sima régi ajtó pánt, mindenképpen akarok1et csak azt fontolgatom hogy melyik az olcsobb (fém-fa)

#145 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:11

Kell kb 30 db akác oszlop függõlegesen minimum, ha 9 méteres sugárban gondolkodunk. Erre elég a fél oszlop is ha elég vastagok. A másik harminc hasonló képpen két sorban vízsztintesen, az is félvastag. Plusz be is kéne borítani...Ha jól be van borítva belül, akkor lehet vascsõ is, de az sem olcsóbb.

#146 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:14

Akkor mindenképpen a fa az olcsóbb. A hagyományos ajtópánt tényleg összeakasztható és stabil. Ha rendesen felfogatod deszkára akkor traktorral sem lehet letépni.Rc ad oszlopokat, nekem pedig van hozzá akácdeszkám ha kell.De mivel rögzíted az oszlopokat a talajba? Vagy csak egy acéltüskét ütsz az oszlop végébe ami beleszúródik a földbe?Végül is az egyes elemek tartják egymást nem borulhat fel sehogy sem és ha vasból lenne azt sem szokás leásni vagy leszúrni.Télleg' jó ötlet !P.

#147 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:17

Mentem is bocsánatot kérni a szomszédhoz, ám kiderült, hogy õ

Hozzászólás megtekintése

Az elég meleg dolog, ha sokat esz belõle. Abba mán haltak bele. Azé vigyázatok! :)

Hozzászólás megtekintése

Gondolhatod, nekünk is... a zabszemet légkalapáccsal.... ubbevótunk xarva... Ráadásul itt a képen valahogy kisebbnek, rövidebbnek látszik ez a kukoricás. Pedig legalább fél telekhossznyi, tehát kb. 5oo méteres. De nem lett semmi bajuk. (Sóhajtó smyle.)S.B.! Köszönöm, hogy megpróbáltál cserép-ügyben segíteni! :)

Edited by Ágimam, 2006 január 23. - 18:20.

#148 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:18

Nem olyanra gondoltam amit hurcolok, mert azt szállítani sem könnyû, de menetes szállal van összecsavarozva, akkor bontható azért. A régi ajtópántokat szoktam én is használni, de az nagyon sokban van. Ha vásárban veszem akkor olcsóbb, mint az anyag+ a kovács, de abból annyi kéne, hogy az rengeteg lé.A napokban voltam komolyabb MÉH-es cégnél, 80 ft áfa és számla nélkül a vas kilója.

#149 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:22

1 db keretszerkezet 1,5 köbm 10x10-es aakácból és erre még jön a burkolat(habár azt meglehet oldani raklap hulladékból isd és nem is néz ki rosszul) lehet hogy össze dolgozunk?

#150 Orsi

Orsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 859 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:29

Én nem vagyok oda a vaskarámért...Most nekem is gondolkodnom kell karámépítésben csõdör csikómnak, mert nemrég bértartásba adtuk volna, csak útközben szérúgdosta a lószállítót, a vasat kiszedte maga elõl, nem tudjuk hogy, úgyhogy még a faluból sem került ki, mikor haza hozták.Kicsit elrontottuk és idegenekkel nem túl kedves...Igazából nem szívesen adtam volna oda, mert már megszoktam, hogy otthon van.Nem feltételezek senkirõl semmi rosszat, de kinek nem hiányozna otthon a lova, ha már megszokta a reggeli köszöntõt az istállóban, a mindennapi gondoskodást és odafigyelést...Nehéz ez.Beszéltem hétvégén egy emberrel, azt mondta egy akác rúd 2,5 m-es 800 Ft darabja?Ez drágának vagy olcsónak számít? Így elég húzos lesz a karám ára mire elkészül..

#151 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:30

A bontott raklapon én is gondolokdtam, csak azzal sok a dolog, meg jobban alá kell dolgozni. Miután körkarámban úgy sem hagyunk magára lovat, így kárt tenni nem tud benne. Bár tudok olcsón osb-ét is. a 10x 10-es akác nem drága? és nem gyenge?

#152 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:31

ez az átmérõtõl függ 18 fölöttinél ez jó árén mindent centiben mondok (tudod asztalos)

#153 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:33

Beszéltem hétvégén egy emberrel, azt mondta egy akác rúd 2,5 m-es 800 Ft darabja?Ez drágának vagy olcsónak számít? Így elég húzos lesz a karám ára mire elkészül..

Hozzászólás megtekintése

Az nagyon jó ár, ha nem messzirõl kell fuvarozni. Azt simán félbevágathatod. Az kb 200 ft és akkor 500 ból van egy oszlopod. Az igen jó ár.

#154 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:35

A villanypásztorral egy picit nem értek egyet.Különbözõ erõsségûeket lehet kapni, és minél vékonyabb a vezetõ szál,annál erõsebbet üt.Az egyik "haveromnak" van egy Ginus csikója(nemsokára hozzánk landol kiképzésre).Nem tudtak neki akkora magasságot húzni,hogy ne ugorja át, és menjen ki.Ráadásul akkor még mén volt. Két méternél megunta a gazdája, és elég drasztikusan oldotta meg a dolgot:egy ilyen kiugrás után elment az "agya" , elege lett, és rátekerte a villlanypásztort a ló nyakára, úgy 5-10 percre.Azóta nem csinálja.Ahány ház,annyi szokás...... :guny:

#155 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:37

én mindent centiben mondok (tudod asztalos)

Hozzászólás megtekintése

Lehet, hogy félreértettem valamit, de a 10x 10 es akácnak nem mindegy az átmérõje? :D

#156 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:40

szegény pára pedig ezért a nagy ugrabugráért van aki megdicsérte volna aztán a volvo kupán meg õ lett volna a sztár, de hát, ahány ház annyi .....

#157 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:41

Hozzászólás megtekintése

Játszódni minden jó, de a megbízható az fából van. A könyebb fémben vagy összevághatja magát a ló vagy súlyosan összetörheti magát, ha tiszta vas minden.

Hozzászólás megtekintése

Mivel ez a topik még OFF-októl szûz:RC. tudod errõl mi jutott eszembe? Erika fiatal és önfejû, de nagyon aranyos LOVA a körkarám-kurzuson. (A nyelvem hegyén van a neve... de nem kattanik be! )

#158 Sedon Béla

Sedon Béla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:43

az átmérõs az Orsinak szólt, de már én se értem teljesen :yeah:

#159 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:44

egy ilyen kiugrás után elment az "agya" , elege lett, és rátekerte a villlanypásztort a ló nyakára, úgy 5-10 percre.Azóta nem csinálja.Ahány ház,annyi szokás...... :guny:

Hozzászólás megtekintése

Az nem jó, mert azt összekapcsolja az emberrel a ló. Tudja, hogy ha nem vagy ott akkor nem kerül a nyakára drót.Ráadásul a lónak gyenge a szíve és simán feldobhatja a bakancsot. Ezért szabad csak 1 másodpercenként, egytizedmásodpercnyi impulzust kapnia.

#160 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 23. - 18:47

Hát még él,és jól van, és azóta nem ugrál ki. :)És a gazdája nem esett volna hanyatt,ha elpusztul.

Edited by hihi, 2006 január 23. - 18:47.