Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Eger és környéke

• Please log in to reply
1565 válasz a témához

#121 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 7. - 20:47

Érdeklõdöm: a Monty Roberts bemutatóra megy-e vki a környékrõl? Teleautó akcióba szeretnék benevezni, nem a költségmegtakarításon kicsinyeskedek, hanem az idõm nagyon-nagyon szûkös. A család autói és emberei lekötve, nekem is jó Anyám gondozására kell valakit keresnem, ha összejön. És utána már "csak" jegyet kell szereznem, ha még egyáltalán van. Azt lehet-e tudni, hogy videófelvételt hogyon lehet rendelni? Köszi: röganyó

#122 Timsili

Timsili

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.326 hozzászólás

Közzétéve 2008 november 25. - 8:35

Tehát: Eger annyira azért nem sznob hely, sem általánosságban, sem lovardák szempontjából... Ha nem térsz le a "kijelölt turista-útvonalakról", akkor viszont nem is számíthatsz másra, mint drágaságra, meg sznobizmusra Ezt mondom úgy, hogy egyszerre élek Alföldön meg Bükkben... A Mátyus udvarház sztem csak a legismertebb, mert nekik van pénzük normális honlapra, meg reklámokra, de van azért a könyéken más lovas hely is. Pl van egy picike tanya fenn a Kis-Egeden a szõlõk között, 2 vérmes kis puli õrzi, ha nem ismerõssel mész, sztem meg sem lehet találni... Vagy ottvan a felsõtárkányi Egeres-völgyi tanya. Ahol a szarvas volt régen a kerítés mögött (ahol egyébként most muflonok vannak), a kisvasút sínje mellett. Csak sztem csomóan nem tudják, hogy az egy lovastanya. Mi múltkor simán bementünk, és ott szó sem volt olyanokról, hogy: nem mehetsz oda a lovakhoz, vagy hogy alapból úgy kezeltek volna, mint vmi idiótát (mert sajnálatos módon a Mátyus tanyán ezekkel találkoztam, amikor a frízeket akartam megnézni. De még csak a sima lovakhoz sem engedtek oda...). Szóval van itt is lehetõség, csak nem olyan sok, és jól körül kell nézni...

#123 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 12. - 20:00

Az az helyzet, hogy az Egeres-völgyi tanyát ismerik a legtöbben, ez az egyik legrégebbi, és valamikor volt legnépszerûbb tanya. Viszont kiigazítást kell tennem: nem funkcionál már klasszikus értelemben vett lovastanyaként, ahogy régen funkcionált, vagyis nem lehet bemenni idegenként, nem örülnek neki, mivel magánterület lett! Meg is értem, hogy miért változtak ott így a dolgok. Szóval becsukta kapuit a "nagyközönség" elõtt. Nem tudom, melyik pici tanyára gondoltál a szõlõk között, csak nem a "kecskésre?" Például ott vannak pulik. Pár éve nem járok oda, kíváncsi vagyok, mi a helyzet! Akkoriban nem volt valami szívderítõ. Valóban sok lovas hely létezik a környéken, bár néhány mostanában bezárt. Az ide tévedõ lovas turistáknak azt tudom javasolni, hogy érdeklõdjenek, kérdezzenek, mielõtt azt gondolják, csak a Mátyus Udvarház van a régióban (ami valóban rendkívül színvonalas hely, csak hát meg is kell tudni fizetni), és lemondanak a lovaglásról anyagi, vagy bármilyen megfontolás miatt. Egyébként meg kell védenem az Udvarház becsületét: nekem még soha, semmilyen problémám nem volt ott, egyszer sem zavartak el, pedig nagyon gyakran jártam oda, és még csak nem is lovagolni, csak körbebámészkodom, lovakat simogatok, akár órákig. Az igaz, hogy az utóbbi idõkben nem voltam ott, azóta kerülhetett oda valaki, akinek a természete hagy kívánnivalót maga után... Tény, hogy régebben majd' minden héten ott tébláboltam. Megmutatták a frissen született kiscsikókat, beengedtek az állásba a lovak mellé, és elbeszélgettek velem. Kint a legelõn a lovak közt szépen megmondták, melyikhez lehet odamenni, és melyikkel vigyázzak. Szóval, ha azóta változott a helyzet, az nekem is nagy csalódást fog okozni!

#124 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 27. - 12:04

Kicsit kívülállóként, és nem is Eger közelében élõként,de az Udvarház becsületét én is szeretném megvédeni. Én kb egy hónapja voltam ott. Eredetileg a volt csikómat mentem megnézni Ostorosra, és útbaesett a Mátyus is, itt pont a frízeket látogattam meg, mert Eelke és Foppe innen, Debrecenbõl, tõlünk kerültek el. (attól a helytõl ahol régebben tartottam a lovamat, illetve dolgoztam ott egy ideig is velük)
Sok hasonló negatív dolgot hallottam a helyrõl, és nagyon pozitívan csalódtam. Teljesen szivélyesen fogadtak, beszélgettek velem, sõt még be is mehettem Hozzájuk. Pedig tényleg tök ismeretlenül, elõzetes bejelentés nélkül mentem. :) Még hívtak is vissza, hogy menjek bármikor nyugodtan. Nézelõdünk is egy csomót, és senkinek egy rosz szava vagy nézése nem volt felénk.
De nyilván ez kinél hogy van. Itt a környékünkön is van sok ilyen hely, amit valaki vagy szeret, vagy nem.

Még annyi, hogy irigyellek titeket a táj miatt! Mikor Szilaj csikómat meglátogattam, megleptek egy kis tereppel. Alföldi õslakos révén, nálunk már a vakondtúrás hegynek számít :D így nagyon furcsa volt az elején. Sosem lovagoltam még ilyen Dimbes-dombos tájon. Gyönyörû terepetek van! :yeah:

#125 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 27. - 20:49

Én is sokszor emlegetem a szép terepeinket :) Attól függõen, merre indul el az ember a várostól, van szõlõdombos, van hegyvidéki; lehet tó körül, erdõben, mezõn lovagolni. Ma két nagy csapat lovassal is összefutottam fent a Bükkben (ahová hónézõbe mentem, mert itt a város körül nincs egy szem hó se :D ) Egy csapat felment lóháton oda is, ahol én erõsen kapaszkodtam a korlátba két lábbal a földön állva... Egyszer, pár éve egy alföldi ismerõsömmel mentünk ki nálunk terepre, mondtam az oktatómnak, hogy ennek szellemében válassza meg az útvonalat. Felkaptattunk egy hegyecskére a legmeredekebb járható úton. A srác nagyon ügyesnek bizonyult a lóval történõ hegymászásban annak ellenére, hogy életében elõször fordult vele elõ. Fent aztán szétnéztünk, nem tudom, volt-e részed most ilyesmiben: körpanoráma lóhátról... Én nem tudom megunni! Minden évszakban csodás. Köszi a képeket, Bogár! :)

#126 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 29. - 21:40

Újra pofátlankodok nálatok. Nem tehetek róla, nagyon megszerettem a környéketeket!! :)

Ostoros környékén lovagoltam, mentünk mi felfele meg lefele is :D Teljesen fel nem mentünk (de így is gyönyörû volt!!), mert kicsit (de csak egy nagyon picit) idõhiányban szenvedtünk :) Nekem nagyon kellett koncetrálni. Szerencsére az én tapasztalatlanságomat Szilaj csikó szépen megoldotta :) Ez volt a szerncsém. Egy Aföldön lovagolt lóval ez kicsit veszélyesebb téma lett volna :) Meg néha azért lestem is, hogy ti? itt? vágta? :eek: énneeem! :D
Pont beszéltük Kittivel (aki kikísért), hogy neki meg furcsa lenne az Alföldön lovagolni, mert õ meg még csak ott lovagolt... És hogy ha meglátja a a sík terepet nem szalad e el?.. :)
Érdekes nekem egy jópárszor pedig az futott át az agyamon, hogyha most megilyedne valamitõl... :rolleyes: nekünk annyi.
Azért meg tudnám szokni az érzést! :yeah: Ezért a tájért megéri :ang: de azért mi , Alföldi lovasok sem panaszkodhatunk! :kocc:
A képeket csak szemléltetésként :) Mi ilyen helyeken megyünk :)

#127 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 30. - 15:12

Ezek az alföldi terepek nagyon szépek! Nálunk is vannak hasonlók (néhány méteren, míg nem kezd emelkedni vagy ereszkedni :P ). Jó is, hogy belinkelted, mert bevallom, az alföldi lovaglást úgy képzeltem el eddig, hogy van a nagy pusztaság, mint a Hortobágy, aztán futnak a lovak a délibáb után :D Tényleg nem jártam még az Alföldön a Hortobágyon kívül! Hívtak oda lovagolni, és bennem is megvannak ezek az elképzelések ("kifutnak a lovak a világból, ha meglátják azt a nagy nyílt teret")
Vágtázni éppenséggel felfelé szoktunk leginkább, jobb az esély, hogy nem éli bele magát túlságosan a ló a rohanásba. Nem a legmeredekebben persze, de jó, ha van egy kis emelkedése. Én ezt szoktam meg, síkban kevésbé érzem biztonságban magam. Lefelé nagyon utálok menni, de ha felmentünk valahova, onnan le is kell jönni, ugye.
Próbáltam feltölteni lovas-terepes képeket én is, de fél óra után kiderült, hogy túl nagy fájlokkal próbálkoztam, és nincs kedvem újrakezdeni! Szóval inkább megmutatom a hely honlapját, ahová járok, felhívva a figyelmet az oldal tetején látható panorámaképekre is. Remélem, látszik, hogy még lovardázás közben is gyönyörû a kilátás. :) Az oldalakon található egy-két kis "Fotó" címû gomb, amikre kattintva újabb képeket lehet megnyitni. Érdemes megnézni õket, fõleg a lovastúrákét (jobbak, mint amiket én csináltam!).

Egyébként nyugodtan "vendégeskedj nálunk", Bogár, én nagyon örülök neked :) , mint látod, mások nem is nagyon szoktak itt járni, sajnos. Én elég sokat lovagoltam Ostoros környékén, biztos jártam arra is, amerre ti voltatok.
Ha pedig megint erre vezetne az utad, és lesz idõd, szólj! Akár mehetünk együtt terepre, ha nem bánnád.

#128 Bogár

Bogár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.400 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 30. - 15:36

Mindenképpen szeretnék még menni felétek, már csak Szilajcsikó miatt is :D. Õt mindenképpen rendszeresen (évente egyszer, az is rendszer, nem? :rolleyes: :D) látogatom. Ha már el kellett adni :) Ha legközelebb megyek, akkor valahogy egyeztetünk valamit! ;) Nagyon szép képek vannak a honlapon!! Ezért is jó néha így beszélgetni más tájak lovasaival :yeah: . Mindig kiderül valami :). Kár hogy itt nem vagytok többen, vagy nem írogattok, pedig biztos vagyok benne hogy vannak ott is lovas megmozdulások! Jó lenne olvasni tõletek is jó sokat! :) :)

#129 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 2. - 19:07

Csak szólj elõre, és valamit biztos, hogy egyeztetünk! Remélem, több idõd lesz, mint múlt alkalommal, mert már nem lovagolok Ostoros környékén, a másik irányba távolodtam el a várostól, tovább tart lóháton ütközni. De valamit megoldunk. :) És boldog új évet!

Edited by Repülõrajt, 2009 január 2. - 19:07.

#130 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 12. - 15:16

Kedves Lovasok! Keresünk leinformálható lovasokat kettõ paripánkra, akik jelenleg csak a karámban ácsorognak és nézelõdnek. Kocsiban ritkán mennek ugyan, de az nekik édes kevés. Ha valakit érdekel szóljon nyugodtan, egyeztetünk. Gyakorlott lovasok elõnyben, a pacik már régen mentek, és ha lehet ne az ostor, hanem a szépszó hívei jelentkezzenek. (azokból van a környéken is)

#131 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 21. - 21:42

Hát nincs a környéken egy lyukaszsebû lóbuzi ? :mad: :D :gm: :eek: :dev: :hu: :rolleyes: :kir: :confused:

#132 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 21. - 21:57

Zsebi, a környékbeli lovasok nem nagyon neteznek. :) Aki igen, az se fórumozik. (Kivéve azon kevesek, akiket itt egy sorban fel tudnék sorolni.) Jó lovast ismerõsök ismerõsei útján tudsz keríteni. :) Majd kérdezõsködöm.

#133 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 22. - 10:18

És ez mibõl adódik? A környékbeli "sznobságból" vagy a régióra jellemzõ pénztelenségbõl? Vagy egyszerûen csak nemtörõdömök? Annyi lovashelyet tudok a régiónkban!

#134 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 28. - 11:20

Fogalmam sincs, mibõl adódik. A lovasok nem fórumoznak. A netesek nem lovaznak. Ez van. Egyébként nincs sok lovas a környéken, én szinte mindet ismerem személy szerint. :D

#135 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 28. - 12:09

Hát elõkerültél kedves Reprajt barátném! Már aggódtam hogy ezentúl én viszem a prímet " kis hazánkban" Mi újság felénk lovasfronton? Tájékoztassunk, hátha valaki erre téved. . Túrával mi újság? Hétvégén merre jártatok? Milyen a terep? Hosszas tépelõdés után döntöttünk, és úgy határoztunk hogy sok nekünk kettõ nagyló. Az egyik eladó, ha valakit érdekel az eladó lovak között megtalálja. Párom ragaszkodik szeretett kancájához, én meg kicsike vagyok egy nagy lovacskához. :(

#136 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 28. - 15:48

Ez csak nem az az arab-sodrott keverék? Ami után már érdeklõdtem valamelyik lovas topikban, hogy nem eladó-e? :) Lehet, hogy lecsapunk rá! Nekem tetszik. Épp most lett eladva a shagya arab. Én jobban örülnék, ha a tervbe vett két csikó helyett inkább egy ilyen garantáltan rossz szokásoktól mentes felnõttebb lovacska kerülne. Én lovagolni most (szezonon kívül) csak hétvégén szoktam, holnap megyünk. Terepre, mert hát a talajviszonyok... Múlt héten megint csak lépés terepet tudtunk menni kevés ügetéssel (na jó, részemrõl volt benne egy kis vágta is, de nem szándékosan :D ) A völgyben még a legszárazabb nyáron is áll a víz, most képzelheted, mi van ott! :huh: Ez az egy hátránya van a helynek, nem lehet kimenni a tanyáról némi sárdagasztás nélkül. De a völgy után jönnek a Bükk dombocskái, az már szép. :) Közben meg lett beszélve a ló, el ne adjátok, KELL NEKÜNK!!!! :ang:

#137 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 1. - 10:19

Még rosszabb a terep, mint múlt héten. Az a baj, ha fel is szárad, már úgy össze van járva, hogy azért lesz járhatatlan... :rolleyes:

#138 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 26. - 14:24

Irigykedve nézegetem a LOT útvonalát, és még irigyebb vagyok a lovasokra. Tudom hogy alig hárman olvassuk ezt a régiót, de nem szerveznénk mi is valami hasonlót észak-keleti irányban? Akár õsszel is. Nálunk lehetne az egyik szállás. No?

#139 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 26. - 15:02

Hárman? :eek: Ki a harmadik?! :D

#140 Nádor

Nádor

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 28. - 15:01

Hárman? :eek: Ki a harmadik?! :D

Hát én! Na jó nem vagyok túl aktív de azért olvasom a topicot.
Mi gyakran túrázunk a környéken ,összeszervezhetünk egy közöset!
Nagyon úgy néz ki , hogy a LOT - on mi is részt veszünk. Kisköréig kettecskén leballagunk , ott pedig csatlakozunk a többiekhez és Tenkesig lovagolunk!Gyertek Ti is ! Van még hely . ;)

#141 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 április 28. - 15:16

Hát kedves Nádor majd jövõre esetleg. Jelenleg szoptatok, hacsak a hátamra nem kötöm a leányt. Addig is Reprajt barátnõnk beigérkezett, jöhetnél te is. Terepre nem megyek egyedül. A ló ugyan hazatalál azt írták itt egyesek, de én még nem biztos :D Ja és a lovak sem bírnak magukkal. Most járják a környéket kocsival, mert megállás az nem megy, hát akkor hadd menjenek. Már egyszer hazajöttek, aztán elindultak. Ha hazajönnek lehet hogy megint elindulnak. Egyszer csak megállnak. :rolleyes:

#142 Lovas8999

Lovas8999

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 22. - 18:48

kihalt a topic? :( pedig én még csak most regisztráltam !!:)

#143 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 22. - 18:50

Dehogy! Rendületlenül és reménykedve itt vagyunk, hátha más is idetalál.

#144 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 24. - 19:51

Szia Lovas8999! Örülünk neked! :) Idevalósi vagy, ugye?

#145 Lovas8999

Lovas8999

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 26. - 18:39

igen ,Egerben lakok és a környéken lovaglok :) ti merre lovagoltok jelenleg?

#146 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 26. - 20:39

A környéken hol? Én is egri vagyok, és egyébként Felsõtárkányban lovagolok Karap Petinél, azonban a nyárra fel kellett függesztenem sajnos (anyagi okokból). Viszont Szilvásváradon lovagolgatok helyette, ahol dolgozom. Kicsi ez a város, és környéke, lehet, hogy ismerjük egymást? :)

#147 Lovas8999

Lovas8999

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 27. - 12:47

Nem tudom,hogy ismerjük-e egymást,mert annyira nem mozgok lovas körökben.Mennyi idõs vagy(ha nem vagyok túl indiszkrét)?:D

#148 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 27. - 16:07

Azért kérdezem, hogy hol lovagolsz, mert abból kiderül, ismerhetjük-e egymást. A környékrõl sokan lovagolunk Karap Petinél, de lovagoltam a Zay-lón, Makláron, Egeres-völgyin, a "kecskésnél", sokszor megfordultam a tárkányi "Hegyikristályon", a Mátyuson... Azt tapasztaltam, mindenhol ugyanazokba az arcokba botlok. (Képzavar: nem szoktam arcokba botlani, hacsak nem itták le magukat elõtte... :dev: ) A koromra vonatkozó kérdés indiszkrét bár, de a válasz megtekinthetõ az adatlapomon. ;)

#149 Lovas8999

Lovas8999

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 27. - 17:59

jahj most jöttem rá,hogy hogy lehet megnézni a profilt :D szóval én nem ismerlek a kép alapján :) egyébként a lovaglást még anno Bekölcén kezdtem lovastáborokba,utána az Egeresvölgyi -tanyán lovagoltam valamennyit,de aztán a Zay-ló tanyára kerültem és ott lovagoltam kb 1,5 évig utána volt egy 2 éves kihagyásom,de most megint itt lovaglok,bár már csak 5 ló van ;) te mikor lovagoltál a Zayon?:)

#150 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 27. - 18:48

Mondom én, hogy kicsi környék ez :) Meg kellett néznem a fotók dátumait, hogy tudjam: 2005-2006-ban jártam a Zay-lóra. Most ott lovagolsz? Nancy megvan még? Hát Felhõ? Remi? Nancy a kedvencem, fantasztikus társ volt. Amikor Szamos elkerült onnan, már nem mentem vissza, pedig nagyon jó volt oda járni, szuper terepeket mentünk! Melyik lovak vannak most meg? Az Egeres-völgyin kezdtem anno, aztán késõbb is vissza-visszatértem, a különbözõ tanyavezetõk idejében. (Még Mercin is lovagoltam ott, akin elõtte a Zay-lón ültem... Kicsi környék, a lovaknak is...) Meglehet, hogy találkoztunk a jövés-menésben, ki tudja! :) Kitölthetnéd az adatlapodat bõvebben. Ne aggódj, a fórumon kevesen vannak Eger környékérõl, nem fognak rád ismerni és az ablakodat dobálni. :D

#151 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 27. - 19:41

Igérem hogy én sem dobállak. :D Üdv közöttünk!

#152 Lovas8999

Lovas8999

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 27. - 20:58

Igen,most itt lovagolok nagyjából heti 1xer.Már csak 5 ló van,mert ugye amióta elment Szamosvölgyi(egyébként nekem ezután volt a kb. 2 év kihagyásom,mert bár egyszer voltam a Mátyuson is nála ,de nem volt annyira szimpi a hely,jobban szeretem a kissebb és barátságosabb tanyákat) ,szóval mióta elment már nincsennek bértartott lovak.Nancy még itt van,és még mindig nagyon nyugis :) Felhõ már egy ideje nem a Zay-lón van,sajnos szegény kehes lett :( és körübelül egy hónapja született csikója,aki majd kb. októberben jön a tanyára,Felhõ pedig már ott marad ahol most van(nem tudom pontosan kinél).Remi sajnos nincs már itt,mert ugye õ bértartott volt.Pedig amugy én még anno amikor itt volt, akkor legtöbbet rajta lovagoltam,meg Mercin,õk ketten voltak a kedvenceim :) Nancyn kívûl még itt van Zsömle meg Szultán,nem tudom hogy rájuk emlékszel-e õk még csikók voltak amikor idejártál ,de most már be vannak lovagolva.Meg itt van ugye Gavallér és mellé vettek egy szintén sárga kisbéri lovat,Nádort(kettes fogatban mennek).Én mostanában Nádort lovaglom :)

#153 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 28. - 18:34

Sajnálom szegény Felhõt. :( Remélem, jó helyen van, és vigyáznak rá. Zsömlét és Szultánt nem ismerem. Nancy nagyon hiányzik, sokat szoktam emlegetni, mint legszuperebb tereplovat. A kancacsikója Karap Petinél van, szoktam lovagolni, de valószínûleg inkább a kisbéri apjára hasonlít. Az orrcsíkja az anyjáé. :) Én voltam Szamossal azóta terepen a Mátyus tanyáról, nem olyan régen. Nem volt rossz, ugyanolyan lazán vezeti a terepet, mint régen :) . Szerintem jó hangulat van a Mátyuson, rendesek, barátságosak voltak a törzsvendégek is. Rengeteg ló van, és persze gyönyörû, rendezett az a hely. Én is maradtam volna a Zay-lón, ha ott maradt volna Szamos. Karap Petinél is jó, de egészen más. Sokat tanultam tõle, nagyon komoly oktatás van, csak a terepek sokkal visszafogottabbak. Ami az én esetemben nem is nagyon nagy baj, mert úgyis félõs vagyok. :D Majd vigyél a nevemben Nancynek egy répát! :)

#154 Lovas8999

Lovas8999

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 29. - 11:52

Sajnálom szegény Felhõt. :( Remélem, jó helyen van, és vigyáznak rá. Zsömlét és Szultánt nem ismerem. Nancy nagyon hiányzik, sokat szoktam emlegetni, mint legszuperebb tereplovat. A kancacsikója Karap Petinél van, szoktam lovagolni, de valószínûleg inkább a kisbéri apjára hasonlít. Az orrcsíkja az anyjáé. :)
Én voltam Szamossal azóta terepen a Mátyus tanyáról, nem olyan régen. Nem volt rossz, ugyanolyan lazán vezeti a terepet, mint régen :) . Szerintem jó hangulat van a Mátyuson, rendesek, barátságosak voltak a törzsvendégek is. Rengeteg ló van, és persze gyönyörû, rendezett az a hely.
Én is maradtam volna a Zay-lón, ha ott maradt volna Szamos. Karap Petinél is jó, de egészen más. Sokat tanultam tõle, nagyon komoly oktatás van, csak a terepek sokkal visszafogottabbak. Ami az én esetemben nem is nagyon nagy baj, mert úgyis félõs vagyok. :D
Majd vigyél a nevemben Nancynek egy répát! :)

oké átadom az üdvözletet Nancynek ;),bár ezen a hétvégén sajna nem tudok kimenni.Amugy még mindig ugyanolyan jók a terpek,Pista is ugyanolyan jófej sztem,mint Feri volt :)
Egyébként ez a Karap-tanya az Egeresvölgyi helyén van ?Vagy ez egy teljesen más tanya Felsõtárkányban?Mit értesz az alatt,hogy komolyabb az oktatás?Hogy hívják Nancy csikóját ,aki ott van?:)
Lehet,hogy nekem azért nem tetszett annyira a Mátyus mert amikor kinnt voltam , akkor még nagyon a felújítások közepén tartottak,tele volt a tanya munkásokkal...stb.

Edited by Lovas8999, 2009 május 29. - 11:53.

#155 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 29. - 13:58

A Karap-tanya önálló hely, már régóta megvan, de itt a honlapja!. Az Egeres-völgyi is megvan még, csak már nem annyira publikus hely, mint régen volt.
Komolyabb oktatás alatt azt értem, hogy Peti mindenre odafigyel, és ezt lehet szó szerint venni. Az óra elejétõl a végéig oktatás van, hibajavítás, finomítgatás; nincs trécselés, nemodafigyelés, komolytalanság. Nem jellemzõ a rohanás, sem a "már fel tudsz szállni egyedül, tehát megyünk terepre" típusú hozzáállás. A lehetõ legnagyobb biztonságra törekszik. A lovak rendkívül jól kezelhetõk, rendszeresen átlovagoltak, és soha nincsenek tele, amikor lovas alá kerülnek. Terepen ugyanolyan a figyelem és a fegyelem, mint lovardában: távolságot szigorúan tartani kell, nincs rohanás, ha bármi van, mindenki megáll.
Talán mindez furán hangzik, de szerintem ilyen hozzáállással lehet minimalizálni a lovaglás veszélyes mivoltából fakadó baleseteket, és a mélységekig megtanulni magát a lovaglást. Lehet, hogy egyszerre csak kis szeletet tanulok, de azt nagyon. Nincs olyan kérdés, amire Peti ne tudná a választ, és amit ne magyarázna el szívesen és hosszan.
Õszintén szólva a haladás nem látványos: nála a kb. 3-4 év alatt még nem vágtáztam lovardában, nem úgy, mint sok helyen, ahol oda se figyeltek rám. Terepen nem megyünk százzal, és megvan a helye a vágtának. De számomra nyilvánvaló, hogy sokat tanultam nála, amit bárki leszûrhet abból, hogy mikor Szilváson a kezdõk után felülök a lóra, ami addig össze-vissza ment, megtanul egyenesen járni és a megfelelõ helyen kanyarodni... Ez Peti érdeme.
Amikor terepre mentem nemrég Szamossal a Mátyus tanyáról, egy olyan lovon, amin nyilvánvalóan utazni szoktak a turisták, alkalmaztam, amit Peti minden terepen elmond és megkövetel: távolságtartás, sebesség kontrollálása minden jármódban, ló figyelmének megkövetelése, stb. Máshol ezekre nem helyeztek hangsúlyt, és én is csak utaztam a lovon a terepvezetõ után. Most egész másképp éreztem.
Na, ez jó hosszú volt, de remélem, érthetõen példáztam, mi a különbség. Nem tudom, Zay Pista hogy tanít, én csak egy órát vettem volna nála, de fél órán belül leparancsolt a lóról :D (Ennek is megvan a maga sztorija...) Szóval nem ismerem. De sok helyen nem volt részem megfelelõ oktatásban, mondhatni az összes többi helyen, ahová jártam! (Kivéve Kovács Ernõ díjlovasnál, de õ olyan kategória, ahová én nem értem fel.)

Nancy csikóját Gráciának hívják, és egy magas sárga kanca, ahogy írtam, kisbéri jelleggel. Kicsit ijedõsebb és fõleg jóval menõsebb, mint Nancy.

No, jó hosszú hozzászólást írtam. :) Nem hiába: hazament a fõnököm, és egyedül vagyok :dev:

Mesélj még, mi újság a Zay-lón, milyen terepeket mentek, lovardázol-e, kik járnak még oda, ott van-e még Golyó Enikõvel vagy fordítva, stb, stb!

Edited by Repülõrajt, 2009 május 29. - 14:00.

#156 Lovas8999

Lovas8999

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 29. - 15:59

Abszolút érthetõen írtad le:) Ezek alapján (meg a honlapot is megnéztem ) nagyon szimpatikusnak tûnik a Karap-tanya,majd valamikor megpróbálok alkalmat keríteni,hogy kinézzek oda.Ahol én lovagoltam még nagyon régen Bekölcén,Csapóéknál is ilyen volt az oktatás ,ott még futószárról is nagyon késõn engedtek el.Amit persze akkor nem értékeltem annyira,mint így utólag.Szóval nekem nagyon bejön az ilyen alapos oktatás. Miért szálított le Pista lóról?:) kiváncsi vagyok a storyra :D A Zay-lón már nincs itt Golyó ,mert az az 5 ló van már csak akiket írtam egy másik hozzászólásban.De egyébként Golyó már nem él :( Enikõ még itt lovagol,nem vett új lovat,hanem Zsömlén szokott menni.Én nem ismerem személyesen Enikõt,csak Pista mesélte,hogy mi történt. A tanyára leginkább már csak régi lovasok,ismerõsök járnak,szóval nem túl sokan,legalábbis már nincs olyan nyüzsgés.Persze ez érthetõ,mivel nincs már bértartott ló sem. Terepen ugyanazokon az utakon megyünk mint régen Ferivel.Nagyon jó érzés volt amikor két év után elõször mentem terepre és ismerõsök voltak a tájak :)) Lovardázni is szoktam , utoljára (elõzõ szombaton) is lovardáztam. Te mikor lovagoltál utoljára?terepen vagy lovardában szoktál inkább?

#157 Repülõrajt

Repülõrajt

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.523 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 29. - 16:55

Nem tudtam, hogy Golyó már nem él. :( Nagyon sajnálom. Mi történt vele? Azt hiszem, kehes volt, vagy volt valami betegsége, de nem tudom pontosan, micsoda. Az lett végül a veszte? Vagy történt valami? Hát a lóról való leparancsolásomnak vicces/szomorú története van. Akkor ültem az utolsó nagy balesetem után elõször lóra. Úgy volt, hogy Nancyn lovardázok, Ferivel, mert bennük nagyon megbíztam; de Nancyvel elmentek terepre, és Merci maradt bent meg Zay Pista (én mindig Szamossal lovagoltam amúgy). Hát félig-meddig felépülve akkor ültem elõször újra lovon, Mercin még sosem ültem addig, nem is ismertem. Mint kiderült, rossz ötlet volt idegen lóra felülni ismeretlen oktatóval, mert rámtört a rettegés, reszkettem, mint a nyárfalevél. Mercinek nem kellett sok, hogy felismerje a helyzetet, tehát hogy azt csinál, amit akar, úgyis képtelen vagyok bármire... Pista is látta, hogy inkább feküdnék saját síromban, mint üljek azon a lovon, ami össze-vissza ment velem, hát leszállított, mondván, ez így nem lovaglás, ez szenvedés. Nagyon szégyelltem magam, és alig tudtam leszállni a remegéstõl. Teljesen elvesztettem az önuralmamat. Konkrétan semmit se mertem csinálni, nehogy megint lerakjon egy ló, tehát a határozottságtól a lehetõ legtávolabb álltam. Legközelebb Nancyre ültem, úgy emlékszem, terepre mentünk, és rajta teljesen nyugodt voltam, visszatértem a régi kerékvágásba. (Késõbb az Egeres-völgyin egyébként Mercin újra lovagoltam, mint kiderült, kezesbárány, vágtáztam is vele, lovardában.) Ez volt a sztori... Amikor a Mátyusról mentünk terepre, akkor is ott mentünk át a patakon, ahol régen a Zay-lóról szoktunk :) Én is örültem az ismerõs tájnak, eszembe jutottak a régi emlékek. Petinél felváltva lovardázok és terepezek, télen ugye csak terep jöhetett szóba. Sajnos ott a Vizes völgy (nevébõl ki lehet találni) állandóan egy sártenger, még nyáron is, tehát télen csak lépésben sárdagasztás volt, meg jégropogtatás, csak azért jártam ki, hogy ne felejtsem el az érzést, hogy milyen lovon ülni. Nyáron persze sokkal jobb a helyzet azért, illetve elhagyva a völgyet már jobbak a talajviszonyok. Végül is ugyanúgy erdõ, patak és hegyek, mint a Zay-ló felé, a Bükk-hegységben vagyunk, na. Igazából jobban megéri lovardázni, mert egy órán át alapos instrukciókat kapva feladatokat kell végrehajtani, szem mindig a lovason, hibák kijavítva, stb. Terepen is lehet fejlõdni persze, különbözõ helyzetekbe belerázódni. Ezért váltogatom a kettõt. Petinél kb. egy hónapja lovagoltam utoljára, igyekeztem minden héten egyszer kimenni, hacsak az idõjárás közbe nem szólt. Most nagyon meg kell szorítani a nadrágszíjat, így nem tudok új bérletet vagy akár egy órát se venni. Szilváson minden hétvégén lovon ülök, lovardában is igyekszem legalább egyszer, bár néha csak néhány perc jön össze, mert indulni kell a Szalajka-völgybe. A völgybe is lóháton megyek, és néha, ha nincsenek sokan, ott is felülök néhány kör erejéig. Azon leszek a nyáron, hogy minden hétvégén legalább egyszer egy órát tudjak lovardázni rendesen. Viszont dolgozni járok ki, nem szórakozni, nem bízhatok benne, hogy a pucolás-szerelés-itatás után mindig lesz idõm még indulás elõtt ilyenre. Fõleg, ha lovardás vendég is van. Ott egy hucult lovagolok egyébként, nagyon jó fej, pont nekem való: nyugis, higgadt, makacs, sokat kell gyõzködni. :) A célom az, hogy majd birkózás nélkül is mindig tudja, mi az egyenes, és mi a görbe. Amikor egy idõ után megadja magát, csodagyönyörûen megcsinál mindent... Addig viszont türelemjáték. :)

#158 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 29. - 19:37

Karap Peti a Csapó tanítványa.Sajnos mire én felfedeztem a közelemben Csapót már nem foglalkozott kezdõkkel, Petit ajánlotta. Sajnos lóra csak egyszer tudtam ülni nála, azóta folyamatosan babázok, de bármilyen kérdésem volt nagyon készségesen válaszolt. Még a helyes pucolás fortélyait is õ mutatta nekem. De nekem gyanus hogy Petinél tanultam a Mátyuson még 20 évvel ezelõtt.

#159 Lovas8999

Lovas8999

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 30. - 10:06

Igen azt hiszem Golyó kehes volt.:(
Amugy megértem a Mercis sztorit abszolút,mert velem is történt hasonló.Leestem egy lovardai vágtánál,mert kijött kengyel gumis része,és így elhagytam az egyik kengyelem és mivel hirtelen történt elvesztettem az egyensúlyom és leestem.Utána sokáig nem mertem kengyel nélkül lovagolni. :hupp:

Karap Peti a Csapó tanítványa.Sajnos mire én felfedeztem a közelemben Csapót már nem foglalkozott kezdõkkel, Petit ajánlotta. Sajnos lóra csak egyszer tudtam ülni nála, azóta folyamatosan babázok, de bármilyen kérdésem volt nagyon készségesen válaszolt. Még a helyes pucolás fortélyait is õ mutatta nekem. De nekem gyanus hogy Petinél tanultam a Mátyuson még 20 évvel ezelõtt.

Mikor jártál kinnt Csapóéknál? Mi van velük? Még ott laknak Bekölcén vagy már eladták a tanyát?:)

#160 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 május 30. - 14:47

Kb õt éve beszéltem egyszer telefonon vele, akkor már eladta a kezdõk alá való lovait azért nem vállalt, de nagyon kedves volt és megk9sz9nte a megkeresését és Petihez küldött. Aztán tavalyelõtt amikor Anikó járt hozzánk a lovainkat átlovagolni és tanítgatni ismét felkerestem, ekkor már személyesen. Ekkor már meg idõhiány miatt ném foglalkozott kezdõkkel. Én a lóval mentem volna át hozzá egy kis tanulásra, de úgy nem vállalt. Aztán most már a tanya is elkelt, Holland vette meg, mint szinte mindent itt a környéken. Hallomásbõl tudom hogy lovagolni lehet, talán a Csapó is a faluban lakik még, de hogy segít-e azt sajna nem tudom. Megkérdezem, az egyik sógornõm Bekölcén lakik. Bocsi a hibákért de épp rendezkedünk, a klaviatúra a szekrényben a monitor a vitrinben így alig látom amit írok. :(