Edited by Mongol, 2009 augusztus 20. - 13:44.

Tükör által homályosan
Guest_Mongol_*
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 13:38
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 13:46
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 13:56

Közzétéve 2009 augusztus 20. - 15:38
Ez volt az az idõszak, mikor volt "a" Kaposvár, aztán volt egy OB Hortobágyon, és néha egy Adyliget, nem? Akkor én is jártam - fényképezni....aztán a 90-es évek elején aktívan jártam díjlovas versenyekre is, mint segítõ....
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 16:48
Edited by Filly, 2009 augusztus 20. - 18:30.
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 18:22
Landgraf!
Kissé egysíkúan szemléled a lovaglást, nem? Lehet,mert számomra csak a helyes létezik.Elég unalmas,de ez van.
Ha te csak a fájdalmat látod díjlovas versenyt szemlélve, akkor szerintem elfogultan, hibásan látsz. Tehetek arról,hogy tanultam anatómiát,biomechanikát és megtanítottak látni és nem csak nézni?!Komolyan mondom! Nem lehet, hogy pont úgy túlspirázod a lógyógyászatot, ahogyan én a lovaglás tanulását?![]()
Nem spirázom túl. Nagyon nagy baj van!Akinek van szeme az láthatja!
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 18:27
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 20:09

Közzétéve 2009 augusztus 20. - 20:25

Edited by Ernest, 2009 augusztus 20. - 20:26.
Közzétéve 2009 augusztus 21. - 12:18
" Tapasztalataim alapján a belovagolatlan lovaknál - amint csak lehet - szabadban való vágtázást ajánlok. A szabadban, jó talajon, hosszú, egyenes vonalon való vágtázás a fiatal lovak részére elengedhetetlen. (...)
Az ügetésbõl vágtába való átmenet belovagolatlan lovaknál mindig egyenes vonalon, egyenlõ támaszkodás mellett, egyenes nyakkal, nyugodt és a hatás eléréséig állandóan fokozott comb- és esetleg a szükséges pálcasegítséggel és nyelvcsettintéssel történjék.
(...)
Amint a fiatal ló az egyenes vonalon a lovasától megkívánt ütemben, engedelmesen, egyenesen és száron vágtázik és könnyen fel hagyja magát venni, a nagy körön való vágtamunkánál nyílik alkalma arra, hogy sok egyebet megtanulhasson. A vágtába való átmenet természetesen mint eddig is, rendezett ügetésbõl történjék, de most már nem csak a vágtába való engedelmes beugrás a fontos, hanem az is, hogy a ló a körvonalon az ügetésben megtanult helyes hajlítás folyományaként a belsõ lábra ugorjék be és a szükséges hajlítást a vágta alatt is megtartsa. Ennek elõfeltétele a körön való simulékony járás. E célból a lovas rendezze elõbb a körön a lovát ügetésben és csak ha ez megtörtént, ugrassa be azt - a belsõ comb határozott hajtósegítségeivel - vágtába.
Fontos a beugratásnál, hogy a belsõ combbal ne akkor adjuk a segítséget, amikor a ló törzse a meghajlításnak éppen ellenáll, és hogy a hajtósegítség ne hasson meglepetésszerûen a lóra. A segítségeket azért mindig teljes és minden kételyt kizáró határozottsággal adjuk. A lovas helyezze súlypontját a kõr közepe felé s ülése kövesse puhán a ló mozgását. Ha a ló a beugrásra felhívó belsõ combsegítséget meg nem értve az ügetés ütemét erõsíti, nyugodtan vegyük fel az elõbbi ütembe, rendezzük azt, és hajlítsuk a lovat, mielõtt a vágtába való beugratást újra megkísérelnénk. Ha elképzeljük a ló lábai tevékenységét az ügetésbõl való beugrás pillanatában, akkor meg is fogjuk érteni, hogy a vágtába való átmenet elõtt a ló mozgását feltétlenül rendezni kell. Ha az ügetés ama pillanatát vesszük, amelyben a ló a belsõ harántellenes lábpárral földet ért: a lónak a beugráshoz súlyát az elsõ pillanatban egyedül az alátámasztó belsõ mellsõ lábra kell helyeznie, mert a külsõ hátsó lábát - amely még szintén a földön van - vágtában elõbb löki el, mint ügetésben és majdnem egyszerre a belsõ hátulsó lábbal ugrik elõre az elsõ vágtaugrásba. Az ezalatt a levegõben lévõ külsõ elülsõ láb megkezdi az elõrenyúlást, hogy a külsõ hátulsó láb után de a belsõ hátulsó lábbal egyidejûleg érhessen földet.
Ne türelmetlenkedjék a lovas, ha a fiatal lónál eleinte tovább tart míg az - a belsõ combja vágtába beugrató - segítségének engedelmeskedik. Amint egyszer ez a lábszár a belsõ hátulsó lábat helyes elõreugrásra késztette, a vágtában való beugrás magától adódik és a következõ beugratásoknál nehézségek rendszerint már nem támadnak, - ha a lovas nyugalmát megtartja és lova ügetését elõbb rendezte.
Elterjedt szokás beugratás elõtt -annak elõkészületeként - a ló hátulját külsõ combbal befelé állítani. Ez ellenkezik a ló lábainak a beugrásnál végzendõ természetes tevékenységével és megakadályozza, vagy legalább is megnehezíti a lónak a beugráshoz szükséges súly-áthelyezését. A ló farának befelé állítása azonkívül elõsegíti a helytelen két patanyomon való vágtázást.
Egyesek szokása, hogy a fiatal ló beugratásához annak fejét és nyakát kifelé húzzák. Ennek magyarázataként rendesen azt adják indokul, hogy ilyen módon a belsõ váll elõrenyúlásának szabad teret adnak és így a ló belsõ lábra való beugrását biztosítják. Ez az elmélet úgy hiszem nem éri meg hogy vita tárgyává tegyük, mert az olyan lovas, aki csak azt látja, ami elõtte történik, de még csak nem is sejti, hogy mi történik alatta és mögötte, jobb ha nem állít fel semmiféle elméletet.
(...)
Beugratás lépésbõl
Miután a ló ügetésben nagy körön megtanulta, hogy a belsõ lábszár elõrehajtására és testsúlysegítségre be kell ugrania, az ugyanezen segítségekre való beugrás lépésbõl sem fog neki nehézségeket okozni. Az elsõ kísérleteket megkönnyíthetjük, ha a lovat beugratás elõtt lépésben, egy kisebb körön rendezzük úgy, hogy az erõsebb hajlítást legyen kénytelen felvenni. ... "
Hozzátartozik, hogy a képzés felépítése során a körön való vágtázást megelõzi a fordulatok és a hosszhajlítások precíz megismertetése lépésben és ügetésben. Tehát ekkorra a ló elvileg tisztában van a belsõ csizma szerepével. Csak az még 40 oldal.

És az ügetés fokozás v vágta kérdéskörhöz Müseler:
" Ha most a hajlított lóval nem ügetésben hanem rövidvágtában akarunk elindulni, akkor a lónak a lábsorrendjét kell megváltoztatnunk. Ezt elsõsorban a belsõ ülõcsont elõretolásával és derékizomzatnk egyoldalú meghúzásával érjük el. Ezzel egyidejûleg a lovat mindkét alsócombbal elõrehajtjuk, azonban fõképpen a belsõvel. A belsõ oldalra kifejtett nyomást még azáltal is fokozhatjuk, hogy a külsõ szárral a külsõ csípõnk felé kissé kitartunk. Itt is a lovas derékizomzatának egyoldalú meghúzása játssza a fõszerepet annyira, hogy ezzel az idomítás magasabb fokán álló lovat már be is ugrathatjuk ..."
Közzétéve 2009 augusztus 21. - 14:29
Közzétéve 2009 augusztus 21. - 14:47
Közzétéve 2009 augusztus 21. - 15:17

Közzétéve 2009 augusztus 21. - 17:57

Edited by Ernest, 2009 augusztus 21. - 17:58.
Közzétéve 2009 augusztus 21. - 19:00
Landgrafnak van egy faintos kalapácsa, tehát 200-ból 2 ami nem szög.
![]()
Nem dolgozom kalapáccsal. Egy osteopath a kezén kívül nem használ semmi egyebet!
Nutella! Bár ilyen egyszerû lenne. Tudom figyelmedbe ajánlani Dr. Heuschmann néhány könyvét és dvd-jét! Kb. hasonló okok miatt nyitom én is ki a számat!
Közzétéve 2009 augusztus 21. - 19:05

mert levegõt szeretnél venni, ha az orrod eldugultNem dolgozom kalapáccsal. Egy osteopath a kezén kívül nem használ semmi egyebet!
Nutella! Bár ilyen egyszerû lenne. Tudom figyelmedbe ajánlani Dr. Heuschmann néhány könyvét és dvd-jét! Kb. hasonló okok miatt nyitom én is ki a számat!

Nem mindenki lógyilkos aki díj lovagol,
viszont egy jó psychopata használja a kalapácsot

Közzétéve 2009 augusztus 21. - 19:07
Közzétéve 2009 augusztus 21. - 20:17
Õket én sem nevetem ki, csak amit egy témából elefántcsonttornyoztok,(Én nem röhögném ki Kósa-Rezneket, Máchánszkyt, Müselert, Némethyt, Endrõdyt, Pálffyt, Müselert, Podhajskyt...

Közzétéve 2009 augusztus 21. - 20:22
Közzétéve 2009 augusztus 21. - 20:26
Edited by Ernest, 2009 augusztus 21. - 20:27.
Közzétéve 2009 augusztus 22. - 6:50
"Azt nem értem, ha valaki rosszalja a beszélgetést, miértnem marad ki?
Hogy most erõt vegyek, és ne határozzam meg, hol.
Fáj a betû? Hol? Miért?
Nem rosszalom a beszélgetést, megmosolygom

Azért nem maradok ki, mert érdekesnek tartom, hogy Te akivel igazán konfliktusmentesen levelezgetünk már vagy 6-7 éve, aki magad is azt mondod hogy ló nélkül lovagolni nem lehet, belemész egy eszmei futtatásba, ami a saját lexikális képzettség bemutatásán kívûl sehova és semmire nem vezet!

Ezt nem elitélõen, hanem megmosolygósan olvastam, és olvasom most is.
Hogy hova küldenél az valóban nem ide való, csak azt nem értem hogy miért gondolod hogy ott is maradnék, ha egyáltalán oda mennék?

A tobbire is válaszolva:
Nem fáj a betû!
Itt és most!
Csak!
;)
Igazad vanHogy más-más mesterek mást-mást tanácsolnak, az is azt mutatja, minden út Rómába vezet, de lassan nyithattok könyvajánló topicot, ennyi dézetet...
Érdekesség! Balassa Konstantin, 200 évvel ezelõtt azt írta, hogy az õseink természetes lovasok voltak!
Amióta a különbözõ iskolák megalakultak, azóta nem természetes a lovaglás, hanem a különbözõ irányzatok képviselõi versnegnek egymással! és ez már 200 évvel ezelõtt is igaz volt

Közzétéve 2009 augusztus 22. - 6:58
"
...aki magad is azt mondod hogy ló nélkül lovagolni nem lehet, ;)
Kivéve, Ernest

Közzétéve 2009 augusztus 22. - 7:23
Bár nem nézem, mit ír, csak gondolom, megint én volnék mûsorán.
Még hiányzik lelkes tapsolója.
Nem hinném, hogy e kettõ együtt lenne igaz. Ló nélkül lovagolni nem lehet. De mindenkinek saját magának kikisérletezni, hogy vajon a piros bogyó mérgezõ-e, az az, amin az emberiség túlhaladott már. Mutass rá azokra, akik naturálok, akik felültek a lóra, és jól csinálják, anélkül, hogy valaki mondott volna nekik valamit. Ilyen biztosan van vagy kettõ. A többinek meg valaki mondott valamit. Mint a többi szakmában. Régen a legények elmentek külföldre, ahelyett, hogy maguk, majd fiaik, majd unokáik, és azok lemenõi kitalálták volna azt, amit odakint ezen a folyamaton át már kikristályosítottak mások, és egy pár év alatt lényegét megértve késõbb akár még tovább is fejlesztették....aki magad is azt mondod hogy ló nélkül lovagolni nem lehet, belemész egy eszmei futtatásba, ami a saját lexikális képzettség bemutatásán kívûl sehova és semmire nem vezet!...
A vén mestereknek voltak elképzeléseik. Vagy jók, vagy nem. Megismerni azokat hasznos lehet, vagy jó mulatság lehet.
S van, akinek nem.
Menjél Gödre.Hogy hova küldenél az valóban nem ide való...

Edited by Ernest, 2009 augusztus 22. - 7:38.
Közzétéve 2009 augusztus 22. - 8:12
Edited by Robina, 2009 augusztus 22. - 8:13.
Közzétéve 2009 augusztus 22. - 9:04
A természetes lovaglás nem azt jelenti hogy FKK, és meztelenûl csak úgy lovagolni, hanem azt hogy a felesleges firlefranctól megszabadúlva az egyszerû, "természetes" jelrendszert használjuk.... pld nem akar vágtázni? jó fenékbebillentem osz megyMegjött a butaság hirdetõje is.
Nem hinném, hogy e kettõ együtt lenne igaz. Ló nélkül lovagolni nem lehet. De mindenkinek saját magának kikisérletezni, hogy vajon a piros bogyó mérgezõ-e, az az, amin az emberiség túlhaladott már. Mutass rá azokra, akik naturálok, akik felültek a lóra, és jól csinálják, anélkül, hogy valaki mondott volna nekik valamit. Ilyen biztosan van vagy kettõ. A többinek meg valaki mondott valamit. Mint a többi szakmában. Régen a legények elmentek külföldre, ahelyett, hogy maguk, majd fiaik, majd unokáik, és azok lemenõi kitalálták volna azt, amit odakint ezen a folyamaton át már kikristályosítottak mások, és egy pár év alatt lényegét megértve késõbb akár még tovább is fejlesztették.
A vén mestereknek voltak elképzeléseik. Vagy jók, vagy nem. Megismerni azokat hasznos lehet, vagy jó mulatság lehet.
S van, akinek nem.
Menjél Gödre.

Közzétéve 2009 augusztus 22. - 19:33
örülök, hogy olvasodMegjött a butaság hirdetõje is.

Közzétéve 2009 augusztus 23. - 13:31
Edited by nuttella, 2009 augusztus 23. - 13:32.
Közzétéve 2009 augusztus 23. - 14:00

Közzétéve 2009 augusztus 24. - 5:59
Ezt te sem gondolod komolyan? Nyilván nem ezt oktatod, nyilván nem ezzel a technikával készültök a superhorsera? Ebbõl nem tudom, hogyan lesz ugyanis sorozat ugrásváltás.A természetes lovaglás nem azt jelenti hogy FKK, és meztelenûl csak úgy lovagolni, hanem azt hogy a felesleges firlefranctól megszabadúlva az egyszerû, "természetes" jelrendszert használjuk.... pld nem akar vágtázni? jó fenékbebillentem osz megy
:yeah:

Közzétéve 2009 augusztus 24. - 6:12

Közzétéve 2009 augusztus 24. - 6:41

Edited by sheriff, 2009 augusztus 24. - 6:51.
Közzétéve 2009 augusztus 24. - 7:26
Jól látod a helyzetet! De ugye ne csodálkozz, ha én egy provokatív hozzászólásra,( kérdésre) buta választ adok, jelezvén hogy nevetséges az amit tudatos elferdítéssel bele akarnak magyarázni abba amit én képviselek. Hogy annak amit tanítok, mekkora gyakorlati haszna van, és eredményes-e vagy sem, lehet-e ugrásváltást sarkantyú és zabla nélkûl végrehajtani(tanítani) azt Kun Petitõl kérdezd vissza, talán Neki elhiszed amit megtapasztalt... ;)Ezt te sem gondolod komolyan? Nyilván nem ezt oktatod, nyilván nem ezzel a technikával készültök a superhorsera? Ebbõl nem tudom, hogyan lesz ugyanis sorozat ugrásváltás.
ha a ráverek a fenekére beírásomra gondolsz, akkor valóban nem így oktatok
Kedves Sheriff! Ne feledd a hangsegítséget, mert egy jól képzett (western(naturál) ló a hangsegítségekkel még finomabban és láthatatlanabbul kezelhetõ mint anélkül

Közzétéve 2009 augusztus 24. - 7:45
Beszélgettem vele erről (is). Valóban nagy tisztelettel és elismeréssel beszél mindig rólad.Hogy annak amit tanítok, mekkora gyakorlati haszna van, és eredményes-e vagy sem, lehet-e ugrásváltást sarkantyú és zabla nélkűl végrehajtani(tanítani) azt Kun Petitől kérdezd vissza, talán Neki elhiszed amit megtapasztalt... ;)
Igaz, erről eddig nem volt szó. De mint tapasztalhattad, a komolyabb versenyeken igen nagy hangzavar van, a versenyzőket zajosan biztatják. Ez ugyanúgy igaz reiningre, working cowhorsera, marhás számokra. Nem tudom, hogy milyen hatása lenne, ha egy reining lovas a hangzavart túlüvöltve ordítana rá a lóra, hogy: cupp!, mondjuk az Americana jövő évi versenyén.Ne feledd a hangsegítséget, mert egy jól képzett (western(naturál) ló a hangsegítségekkel még finomabban és láthatatlanabbul kezelhető mint anélkül

Emiatt a hangsegítségeknek versenysport esetén nem tulajdonítok nagy jelentőséget. A kiképzés során, edzésen azonban én is segítek ezzel a lovaimnak.
Edited by sheriff, 2009 augusztus 24. - 7:45.
Közzétéve 2009 augusztus 24. - 7:56
Beszélgettem vele errõl (is). Valóban nagy tisztelettel és elismeréssel beszél mindig rólad.
Ne rólam kérdezd, hanem arról amit csinálunk
Igaz, errõl eddig nem volt szó. De mint tapasztalhattad, a komolyabb versenyeken igen nagy hangzavar van, a versenyzõket zajosan biztatják.
Hidd el meghallja, Te közelebb is vagy, Õ jobban is hall, és szerintem, a ló a fülével is "lát" akkor ha az egyik fülét rád irányítja (és ezt teszi, ne is tagadd ) akkor "látja " hogy szopósraáll a szád a cupp cupp-nál
Ez ugyanúgy igaz reiningre, working cowhorsera, marhás számokra. Nem tudom, hogy milyen hatása lenne, ha egy reining lovas a hangzavart túlüvöltve ordítana rá a lóra (berekedne! suttogjon, az jobb:D), hogy: cupp!, mondjuk az Americana jövõ évi versenyén.
Emiatt a hangsegítségeknek versenysport esetén nem tulajdonítok nagy jelentõséget. A kiképzés során, edzésen azonban én is segítek ezzel a lovaimnak.

Közzétéve 2009 augusztus 24. - 9:51

Közzétéve 2009 augusztus 24. - 10:33
Edited by sheriff, 2009 augusztus 24. - 10:57.
Közzétéve 2009 augusztus 24. - 10:55
Edited by tipara, 2009 augusztus 24. - 10:58.
Közzétéve 2009 augusztus 24. - 10:58
Igazad van!!!Nem értek egyet azzal, hogy a ló, ha tehetné nem is menne az ember közelébe.
Lovak es emberek nagyon jol kiegeszithetik egymast valami normalis, termeszetes rendszerben, es ezt a lovak is eszreveszik.
Ha normalis, termeszetes hajlamaikhoz közelalloan "hasznaljuk" öket, akkor szivesen hagyjak hasznalni magukat.. es hasznalnak minket, amit mi szivesen megengedünk.
A mindket fel szamara elönyös együttelesröl szivesen elfeledkeznek azok, akik megprobaljak a lovat mint primitiv zabagepet beallitani.. a lovaknak nagyon sokretü igenyrendszerük van, ezt kell figyelembe venni.
Az igenyek nem mindig direkt materialis jellegüek.. gondoljunk pl. az elmenyek iranti igenyre.
Hogy a lo legszivesebben sose latna embert, az kb. annyira igaz, minthogy a gyerek legszivesebben sose latna felnöttet.. ostobasag.
A jatszoteren ez lehet igaz, de ha jön a veszely.. ha jön a betegseg.. ha hajt az ehseg.. ha kellene egy kis biztonsagos kucko.. vagy eppen egy jo kis kaland.. akkor a gyerek keresi az felnöttet.
A lo persze nem az ugrosport berkeiben, vagy a dijlovas edzesen keresi az embert.. talan nem 6 meteres sliding stop-rol almodozik.. erre kenyszeritik, akik eszközkent hasznaljak.. de gyermekrabszolgasagrol is hallottunk mar.. es ez nem jelenti azt, hogy altalaban a gyermekek legszivesebben felnöttek nelkül elnenek.
Sokan elvesznek a szakirodalomban, tanfolyamokban, tanácsokban.
És egyetlen egy dologról feledkeznek meg közben, a lovukról.
A kapcsolatról az ember és a társa között.
Edited by Peter13, 2009 augusztus 24. - 11:02.
Közzétéve 2009 augusztus 24. - 11:02
Közzétéve 2009 augusztus 24. - 11:10
Edited by Peter13, 2009 augusztus 24. - 11:12.