Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1521 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 11:30

Igen, én is ezt vallom. ;)

#1522 Fiorella

Fiorella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 139 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 11:31

Van zselés?Ezt én se tudtam, hol vetted?Amugy én szörméset használok, de gyorsan tönkremegy:S

én Szegeden vettem, de sztem minden lvoasboltban lehet kapni csak nem túl feltûnõ helyre teszik :)

#1523 bejci

bejci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 35 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 12:02

Kedves Kiskanca! Nekünk is volt egy ilyen kancácskánk, szerencsére gyorsan elmúlt nála ez a probléma, elmondom mi mit csináltunk, hátha segit. Mi azt vettük észre, hogy az ilyen problémák maguktól nem múlnak el, ha jobb helyre kerül a ló akkor sem. Tehát ezt a félelmet "felül kell írni" bennük. A mi lovunk már az elõzõ helyén is kantározhatatlan volt , a kötõféktõl nem félt abba barkácsoltak betehetõ zablát és alacsony , zárt helységben, ahol fentebb már nem vághata a fejét bele erõltették a zablát. Mi Parelli kötõfékkel hoztuk be a legelõrõl, ez már újdonság volt neki nem ismerte(kantár szerû tárggyal nem lehetett megfogni), ezzel etetük és segítséggel ketten rákantároztunk. Az elsõ pár alkalom nehéz, jobb ha van segítséged! Aztán kicsit evett a zablával, levettük, evett kötõfékkel, megint kantározás-evés és kantárral vissza vinni a legelõre. Ahogy Chyki is mondta, kantárral legeltetni, etetni, pucolni. Egyáltalán ne legyen szó lovaglásról, valószínûleg nagyon rángatták a fejét, így nála kantározás=fájdalom. Ezt a megszokott folyamatot kell meglepetésszerûen megszakítani és a ló számára váratlan dolgot csinálni a kantárral. Ez két hét alatt nálunk szinte teljesen megszüntette ezt a problémát.De mi szerencsére ezt mindennap csinálhattuk vele, ezért volt ilyen gyors az eredmény.Körkarámban elõször kötõfékkel lovagoltuk aztán laza szárral zablával. Na ,bocs hogy ilyen hosszú lett, de ez a hozzáállás jó még sok más ilyen típusú ló "iszonyhoz" is. Tehát nem kell várni, hogy majd elmúlik , hanem határozottan-finoman cselekedni. Sok sikert!java script:emoticon(':ang:',%20'smid_4')

#1524 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 12:13

Igazad van, bejci, hogy finoman, de kell cselekedni :) Azt viszont kicsit megvétóznám, hogy zárt helyen kantározni, ahol nem tudja feljebb emelni a fejét... egyszer voltam (csak látogatóban!!) egy lovardában, ahol az istállófolyosón az egyik részen volt a boxok tetejének a vonalában egy hatalmas sötét folt a falon. Megkérdeztem, mi az. Mondták, hogy egy kantáriszonyos lovat akartak itt felszerelni, feldobta a fejét és beleakadt a boxajtó felsõ sínjébe (nem tudom, hogyan), és felszakadt a feje, és az vérfolt... Tanulság: ne erõszakoljuk meg a lovat, ha egy mód van rá, illetve ne menjünk olyan lovardába, ahol mégis megteszik. (Vajon ezek után elmúlt a ló kantáriszonya? Szerintem nem éppen. Ennyit az erõszakról.) :P

#1525 Kiskanca

Kiskanca

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 104 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 12:18

Köszönöm szépen mindenkinek! Mától minden nap kantározni fogom. Az tény, hogy csak segítséggel megy. Vannak vele más problémák is. A fülét is félti. Nagyon rossz sora lehetett az elõzõ tulajnál, vagy eddigi életében. Viszont ezt szívesen megosztanám veletek egy másik topikban. Szeretnék rajta segíteni, látom, hogy szenved. :( Nálunk nincsenek karámrendszerek. Legelõn dolgozunk. Bár bevallom rég ültem rajta.

Edited by Kiskanca, 2009 január 22. - 12:20.

#1526 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 12:25

Hm, én szívesen segítek, ha másik topicot szeretnél, esetleg nyiss egyet külön errõl a témáról! (Azt hiszem, perpillanat nincs olyan topic, amelyik kimondottan az elrontott lovak utóidomításával foglalkozik. Ha mégis van, javítsatok ki, új vagyok :) ) Szívesen adok tanácsot kínzott, elrontott lovakkal kapcsolatban, sajnos vagy szerencsére nekem is van egy adag tapasztalatom ilyen téren :P Szerintem a lovad úgy összességében a fejét félti, ha a zablával is meg a fülével is baja van... Könnyen lehet, hogy elõzõ helyén a fejét ütötték, az ilyen lovaknál szokott kialakulni az, hogy félti az egész fejét. Az meg abszolút nem baj, ha csak segítséggel megy a kantározás, fiatal vagy problémás lovaknál amúgy sem árt, ha mindig kéznél van egy segítõ :)

#1527 bejci

bejci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 35 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 22. - 12:28

Bocs ha nem volt egyértelmû, nem mi kantároztuk zárt helységben hanem az elõzõ helyén. Nálunk nincs is zárt helység, legelõ van és tágas tér( most sár)! A fül féltés is szorosan kapcsolódik szerintem a kantározás problémájához, az emberek hihetetlen dolgokat kitalálnak ilyen helyzetekben, amivel utána csak egyre rontják a helyzetet. Simogatni, birizbálni minden adandó alkalommal, lassan a fül felé haladva, majd vissza, gyorsan hat ez is általában. Jó munkát, sok türelmet a lovacskához, remélem segíteni tudsz Neki!

#1528 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 23. - 16:02

Vagy csiko korában belenött a kötöfék......nincs a füle mögött heg?nehezen lehet meglátni,de ez tud csodákat tenni a loval.Sajna mi is igy voltunk,de szerencsére 12 éves korára tul van rajta.

#1529 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 23. - 16:08

Lassan de biztosan túltette magát akkor :) Fel nem foghatom, hogy hagyhatja valaki, hogy belenõjön a ló a kötõfékbe, és mégis annyi ilyen eset van... nem igaz, hogy nincs 500 Ft-ja egy nagyobb fékre, vagy ha annyira csóró, akkor nem képes fék nélkül tárolni azt a szerencsétlen lovat. Az ilyen emberek arrrrrrrrrgh...

#1530 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 23. - 16:25

ja potom 8 év alatt mostmár nekem nem gond a kantározás.De másnak nem engedi de ez már valami.

#1531 Szehmet

Szehmet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.201 hozzászólás

Közzétéve 2009 január 23. - 18:21

Nekünk is volt (van) kantározási gondunk az egyik lovunkkal.Úgy vettük,hogy nem lehetett a fejéhez nyúlni,párszor le is fejelt.Ahonnan vettük,borjúkötéllel volt kikötve.Késõbb kiderült,nem véletlenül(pár kötõféket elszaggatott.)Elõször úgy lehetett felkantározni,hogy szét kellett szedni a kantárt.Jó buli volt,fõleg versenyen :( A mai napig elég nehéz kantározni :(

#1532 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 17:22

Ötleteket szeretnék hallani zablaügyben. Adott két ló egy kocsi elé fogva. Kanca kb 10 cm-vel kisebb mint herélt, de õ a domináns, kétlábon indít. Ügetése apró, ha jól tudom ezt csirkézésnek hívják. (ha nem javítsatok) Herélt nagy tunya, szép hosszú léptekkel, de az istráng folyamatosan laza. No most utolsó gondolatom hogy a kanca kap egy feszítõt (persze valami kíméleteset) a herélt pedig megkapja a gumizablát, szerintem nagyon érzékeny a szája, néha még a csikózabla is felsebzi. Ötleteket, ötleteket!!

#1533 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 17:44

Ötleteket szeretnék hallani zablaügyben. Adott két ló egy kocsi elé fogva. Kanca kb 10 cm-vel kisebb mint herélt, de õ a domináns, kétlábon indít. Ügetése apró, ha jól tudom ezt csirkézésnek hívják. (ha nem javítsatok) Herélt nagy tunya, szép hosszú léptekkel, de az istráng folyamatosan laza. No most utolsó gondolatom hogy a kanca kap egy feszítõt (persze valami kíméleteset) a herélt pedig megkapja a gumizablát, szerintem nagyon érzékeny a szája, néha még a csikózabla is felsebzi. Ötleteket, ötleteket!!

Kár a zabláért, soha nem fognak normálisan menni.

#1534 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 17:51

Csak nem vennéd õket "kupeckém"?? :D

#1535 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 17:54

Fogatban párba, közel azonos méretû és hasonló mozgású lovakat fognak be, pontosan azért, mert azok tudnak együtt jól dolgozni. A méretük, lépéshosszuk és mozgásuk különbözõségében semilyenzabla nem fog tudni segíteni.

#1536 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 17:57

Hát én is így gondolnám, de a remény!!! Cserélnénk de nem szívesen, jó helyrõl jó helyre. Õket már ismerjük.

#1537 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 18:25

Az meg hogy a heréltet felsebzi a csikózabla, nem lehet, hogy amiatt van ,hogy a zabla nem megfelelõ? Becsípi esetleg, stb. Nem feltétlenül a szája érzékeny. De ezt csak így látatlanban :)

#1538 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 18:34

Csak nem vennéd õket "kupeckém"?? :D

Mit kérsz cserébe? ;)

Hát én is így gondolnám, de a remény!!! Cserélnénk de nem szívesen, jó helyrõl jó helyre. Õket már ismerjük.

Reménytelen.
Az enyémek se illenek össze, pedig a magasságuk egyezõ. Az egyik jócskán telivérezett (Õ a világért se hajlandó megeröltetni magát, indítás földút lépésben), a másik tömeges félvér, õ dolgozik szívesen, de például aszfaltúton ügetésben nem gyõz a kocsi elõl menekülni.

#1539 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 18:41

hát a temperamentumuk és a méretük alapján nem illenek össze. Innentõl kezdve minden próbálkozás felesleges idõpocsékolás és csak árt minden kísérletezés a lónak!( hamár "csirkézik" egy ló akkor az súlyos izomproblémákra utal...minek kísérletezni valamivel,ha a kiindulási helyzet is fájdalmas...)

#1540 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 18:53

A fájdalomra a rövid lépéshosszból következtetsz?

#1541 zsebi0202

zsebi0202

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.862 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 18:54

Jaj ne ijesztgess, ezt a szót a kislány használta aki futószárazta, de még csak 6 ( a ló nem a leányzó) éves, és egyáltalán nem használjuk, csak kerti díszek szinte. Hetente párszor szállítanak potyadékot. Most ha jobb az idõ gondoltam elkezdem futószáron aztán majd összerázódunk valahogy.(én is igen kezdõcske vagyok). Az állatorvos is nézegeti néha, de nem mondta hogy gond lenne, pedig már a fogát is reszelte egyszer amikor soványkának találtuk, akkor alaposabban "szemrevételezte".

#1542 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 14. - 21:15

A fájdalomra a rövid lépéshosszból következtetsz?

igen...normális esetben nem "csirkézik" egy ló,hanem ütemesen lép. A lépéshossz ettõl lehet rövid természetesen,de a "rohanás" ami a "csirkézéssel" együtt jár az menekülés. Menekül valami elöl. Lehet az a munka,de akkor jön a kérdés, hogy miért? nem jó a szerszám,nehéz a kocsi,nincs a munkához szokva stb.?
Mondjuk abban igazad van,hogy esetleg lehet rövidebb az átlagnál a ló lépése veleszületett anatómiai sajátosságok miatt,de az extrém rövid "csirkézõs" lépés az mindig egy izom hiányos mûködésére utal. Szerintem.

#1543 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 27. - 18:37

úgyis rég volt itt mozgás, nézzétek, mit találtam: kínai zabla

#1544 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 27. - 18:42

Hm. Csak arra lennék kíváncsi, ennyi cikornya között hogyan tudták hozzácsatolni a szárat meg a pofaszíjat :gm:

#1545 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 27. - 18:48

én is ezen gondolkodtam. szerintem a zen buddhizmus tanaival irányították a lovakat, ez csak dísznek volt a fejében és akkor még örüljünk, hogy nem a homlokába szúrták.

#1546 Lillukaa

Lillukaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 55 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 15:13

Heeeeeeeelp..

Eddig olivás zablával lovagoltam a lovat, amivel a problémám van. 1 hónapja egy nagyonnagyonnagyon vékony pálcás zablára váltottam. A baj csak az, hogy nem tudom rávenni arra hogy kicsit lazább, puhább legyen... ha fordul, akkor ugy mint egy busz, semmi hajlékonyság, elengedettség. Amugy nagyon nyugodt, semmi nem ijeszti meg, nem az a húúdemenõs ló. A feje ügetésben és vágtában a csillagok közt van... probálkoztam már martingállal, de az mintha rajta se lett volna. Egyszer lekötöttem a fejét valahogy így:

http://www.sustainab.../inspanning.jpg ..., de arra jutottam, hogy nem ez a jó megoldás. Ti milyen zablát ajánlanátok hozzá? Nem akarok én sokat, csak hogy legyen lazább, fordulékonyabb és kicsit támaszkodjon. Ezt félek leírni, mert evvel a támaszkodással kapcsolatban rengeteget vitáztam, és renget vitát hallgattam végig...

És mielõtt még valaki le akarna cseszni, elõre bocsánat, hogyha valami óóóórási hülyeséget csinálok, csak nem jövök rá. Vagy ha valami hülyeséget írtam... vagy nem a zabla itt a döntõ? Rengeteg véleményt kértem már, most kiváncsi vagyok ti mit mondtok.. amugy félreértés ne essék, nem egy zablátol várom a csodát. Probálom minél nyugodtabb, stabilabb, lazább kézzel lovagolni de semmi... ha hosszúfalon ügetünk és hagyok neki soksok szárat akkor néha megtalálja a támaszkodás pontját, de azt is csak pár másodpercig tartja, utána meg minden tovább. Csizmával lovagolom elõre, probálok minél kevesebb szárat használni. Vagy éppen ezt rontom el? Valaaaaaaaaaaaaaaaaaaki... :hupp: :confused:

#1547 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 15:21

Miért váltottál vékony zablára? Az sokkal rosszabb, ahhoz sokkal-sokkal finomabb kéz kellene, ami neked valszeg nincs. Én a helyedben visszatérnék az olajbogyósra...

#1548 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 16:08

Osztom Filly véleményét. Inkább idomítsatok többet. Átmenetekkel, hajlítgatásokkal. Csodát tesz.

#1549 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 16:15

meg jó lenne látni a lovacska nyakillesztését, mert szarvasnyakú lónál sokat nem tudsz csinálni pl. másrészt a kikötőszáras megoldá akár jó is lehet. Hargitay Matyi bácsi használta sokszor, mondjuk ö kente vágta a lovakat... na de ha viszonylag hosszúra állitod, hogy a homlokvonala elörébb legyen a függölegesnél, és egy közepesen vastag zablát használsz, ami nem üreges, hanem tömör, hogy legyen sulya, akkor akár segithet is a nyaka izomarányain javitani, gondolom alul bazi nagy izom van, fölül meg gyengusz. jo lenne egy kép. ja és kikötővel mindig puha könnyü kézzel kell, ha ez nem megy akkor nincs sok értelme. és emellé amit Filly és hihi íírt, és én is az ojabogyóst javaslom nem a sima csikózablát :)

Edited by estee, 2010 január 1. - 16:20.

#1550 Lillukaa

Lillukaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 55 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 16:19

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

ö az...

azért váltottam arra, mert ezt a tanácsot kaptam valakitöl...de ezekszerint nem volt jo ötlet.

amugy izmos ö mindenhol, avval nincs gond...

Edited by Lillukaa, 2010 január 1. - 16:26.

#1551 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 16:21

este :D mindíg szivesen olvaslak, de ezt nem értem még csak ott van tennivaló igazán. hamár úgy alakult. sztem *na látom beletódtál :)

#1552 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 16:36

este :D mindíg szivesen olvaslak, de ezt nem értem
még csak ott van tennivaló igazán. hamár úgy alakult. sztem

*na látom beletódtál :)

a szarvasnyakon lehet javítani kicsikét de az ugy marad, lovas alatt kicsit jobb lesz de leszállsz és vége :)mondták nekem a hozzáértök, és tul képp egyet is értek, anatómiai sajátosság,ugyhogy az ugy marad.

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

ö az...

azért váltottam arra, mert ezt a tanácsot kaptam valakitöl...de ezekszerint nem volt jo ötlet.

amugy izmos ö mindenhol, avval nincs gond...

nálam mondjuk ez az izmos http://pagesperso-or.../argentinus.jpg de ez izlés dolga :dev: meg mondjuk egészben látni lenne jobb a lovat, mert az kicsit többet érne

nem is az általános izmoltság a kérdés, hanem az arányok, azért erősebb alsó nyakvonala van, a fölsőhöz képest, de korántsem látszik rossznak a helyzet. honnan vagy abban biztos egyébként,hogy a zabla a gond ?

Edited by estee, 2010 január 1. - 16:46.

#1553 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 17:44

én is olivásra cserélném és kétszer töröttre másrészt nekem hasonló esetben az segített, hogy leraktam egymás mellé 6 bólyát és semmi mást nem cisnáltam, csak lépkedtem a köröket szépen sorban... elõször csak szlalom, aztán szép nyugodt nagyívû kiskör, amíg meghajlik ha meghajolt egybõl engedtem és pihentünk egy kicsit...(egyenesen mehetett) aztán egy körözés, amíg hajlik és ha hajlik, tovább a következõ bólya körül... utána másik kéz, utána átváltásokkal variálod a köröket... hamar megtanulta, hogy ha meghajlik, az a jó... és a fejét is szépen leadta... (pedig fejfelkapkodós volt, meg szár ellen menõs... meg minden hiszti) aztán kis ügetés és utána megint köröztök egy picit... (fõ a nyugalom és a kitartás) utána ügetés és úgy kérsz tõle egy kiskört ha nem hajlik, akkor megint lépés és kiskörözés... utána megint próba ügetésbõl...

#1554 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 17:49

mondjuk örülnék a válasznak hogy miért gondolja lillu hogy a zablával van a gond. vagy akár hogy a lóval. ezt nem bántásból írom, de lehet h keveset hajt hozzá, nem tudja elég függetlenül használni a kezét az ülésétől, stb. kismillio oka lehet a fenti problémának, és közel sem biztos hogy az a ló szájában keresendő. mert ugye a ló tükör, a javából... szerk. az ilyen volt-ilyen lett topicban ráakadtam a lovacskára.

Edited by estee, 2010 január 1. - 18:08.

#1555 Lillukaa

Lillukaa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 55 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 19:03

nah.. elmondom az elejétõl. 7-8 éve lovagolok.. ez idõ alatt 1 hónapot lovagoltam olyan edzõnél aki tényleg edzõnek mondható. Azon kívül pedig csak olyan "maradj fent 'oszt jóvan edzéseim" voltak.. már ha ezeket lehet annak nevezni. Tudom-tudom... én hibám, hogy nem mentem el rendes edzésre. De mindegy is.. Az a lényeg, hogy körülöttem mindenki igy tanult meg """lovagolni""", és senki nem szol rám, hogy ez nem jó, az nem jó. Könyvek, videók, filmek meg egyebek, próbálkozom én mindenhogy, de ugyebár azokbol nem lehet megtanulni lovagolni... tudom, nem leszek olyan nagypályás lovas és nem is fogok nagypályás lovat csinálni ezekbõl a lovakbol. De probálkozom a legtöbbet kihozni magambol, és belõle/belõlük is. Most utólag okosabb vagyok... nem gondoltam végig, hogy elõször magamban kéne keresni a hibát nem a zablában/lóban..stb. De azért köszönöm a tanácsokat, visszaváltok olivásra és probálkozok avval is amit Réka javasolt. Amugy meg nopara, nem vagyok az a sértõdõs típus. Jah és olyan képet, ahol a teljeslóállat látszik nem tudok mutatni.. vagyis tudok, csak ott mindig ugy fordul el, hogy nem látszik a nyaka..

Edited by Lillukaa, 2010 január 1. - 19:23.

#1556 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 19:38

Az egyik alapszabály: elõször mindig a lovas keresse magában a hibát... :)

#1557 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 19:46

Nekem tetszik ez a ló :) Fogadd meg estee tanácsát: kéz független, derék-csípõ több :) (Réka is jót írt.)

#1558 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 1. - 22:39

Az sem lehetetlen hogy a ló sem tudja valójában mit kérsz tõle... amikor elkezdtem belovagolni a hafit (pedig neki aztán van nyaka...de nem ettõl függ) úgy fordult mint egy csónak. Váll elvisz, far kitol. Majd hosszú munka eredményeképp elkezdett egyre rugalmasabban dolgozni, s ez alatt nem pár napot, hanem pár hónapot értek. Ebben a munkában sok szerepet kapott futószár, hajlítások, kikötõszár is. Nála a titok különben a sok csizma és kevés kéz. Tehát sokkal inkább láb és testsúlysegítségrefordul, mintsem a zabla húzására, az nagyon finom felvétel, éppen csak megmozdul a csukló...

#1559 SNAKE

SNAKE

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 206 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 7:27

Kikötõszár? Csak feltételekkel. Ha a lovas durva keze, kevés csizmasegitsége miatt megy a ló csónak módra, akkor a kikötõszár nem használ, csak ronthat a helyzeten. Távgyógyítással óvatosan!

#1560 offi

offi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 241 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 3. - 15:17

én vastag oliv zablával lovagolom a lóállatot, és nekem nagyon puha lett, szóval Lillu én is csak ajánlani tudom ,mint ahogy a többiek. a vékony zabla csak keményíti, mert elõbb utóbb hozzászokik a szája, és akkor rakhatsz bele még keményebb és mégkeményebb zablát... ne kövesd el ezt a hibát kérlek... hajlítani pedig , úgy mint ahogy a többiek is mondták, sok sok csizma kevés szár, és sok ívet lovagolj vele... lépésben elõször aztán ahogy egyre jobban megy ügetésben, aztán megint lépés. sok idõ... TÜRELEM és meg lesz a munka eredménye... én néha használtam segédszárat de csak nagyon finoman és csak egyszer egyszer... hogy megértse mit is szeretnék tõle... de ezt akkor ha már végképp nem megy.