Tükör által homályosan
Közzétéve 2009 augusztus 17. - 7:08

Közzétéve 2009 augusztus 17. - 7:37
Tükör által homályosan, Gondolatok a lovaglásról, tanulásról, fejlõdésrõl.
...EGO-ról...

Edited by LANDGRAF, 2009 augusztus 17. - 7:37.
Közzétéve 2009 augusztus 17. - 7:50

Közzétéve 2009 augusztus 17. - 7:54

Közzétéve 2009 augusztus 17. - 7:58

Közzétéve 2009 augusztus 17. - 8:08
Közzétéve 2009 augusztus 17. - 8:11

Közzétéve 2009 augusztus 17. - 8:48
Ezt az erdekes gondolatsort meg nem veseztük ki.. tenyleg.. lehet, hogy egyszerüen unalmas mar a sok verseny?..miért kell a lovazást alkoholba fojtani?..
A verseny az nem elég jó buli?
Talán akkor bulikat kéne rendezni, nem versenyeket..
Unalmas mar a sok palyanlovaglas?
Unalmas a sok lovaglas?
Unalmas a sok lovazas?
A buli soha sem unalmas?
Gatlasoldo boditoszerek hatasa alatt razni magunkat önkivületi extazisban agyrepesztö ritmusra.. gyönyörü?
Minek ehhez lo?
Mikor meglattam Porfelhöt Bundeswehr alezredesi ruhaban a Bronco jelmezbulin.. micsoda elmeny volt.. hol van ehhez egy verseny!!!
Ha mar a lovaglassal kapcsolatos erzeseinkröl irogatunk ebben a topicban..
Edited by Peter13, 2009 augusztus 17. - 8:49.
Közzétéve 2009 augusztus 17. - 10:30
Kösszzz ...
Távgyógyítás?
Pl postán küldjön neked egy kis pénzt....

Közzétéve 2009 augusztus 17. - 13:58
Közzétéve 2009 augusztus 17. - 14:49

Közzétéve 2009 augusztus 17. - 20:16
??? majcsakeccer...Tükör által homályosan, Gondolatok a lovaglásról, tanulásról, fejlõdésrõl.
Közzétéve 2009 augusztus 19. - 12:04

Edited by sheriff, 2009 augusztus 19. - 12:20.
Közzétéve 2009 augusztus 19. - 14:02

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 14:45

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 16:18
Csinálom én. Soha ennyire még nem csináltam.Jómagam kb. 20 évig a belsõ csizmával ugrattam be a lovat vágtatásba. Aztán Ernest átküldött egy anyagot a ló lábsorrendje és az átmenetek közötti összefüggésekrõl. Elolvastam.Kipróbálta(tta)m. Ma azt mondom,hogy a külsõ lábbal ugratnám a lovat,ha lovagolnék...logikusabb.
A többin meg túl sokat gondolkodsz!![]()
![]()
Csináld! Egyszerûbb!
![]()
![]()
De azért ma már gondolkodom is.

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 16:22

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 16:36
Edited by sheriff, 2009 augusztus 19. - 16:41.
Közzétéve 2009 augusztus 19. - 17:39
Most akkor már legalább ketten tudjuk jobban a dolgot, mint Dallos Gyula? Ez nem valószínű, ugye te is elismered. Akkor? Ne gondolkodjunk el azon, hogy mi a talány megoldása? Csak csináljuk a dolgot, anélkül, hogy értenénk? Dallos Gyula az említett könyvében ezt nagyon nagy hibának tartja. Szerinte (szerintem is) a tudás ott kezdődik, amikor tudjuk a választ a MIÉRT?, a HOGYAN? és a MENNYIRE? kérdésekre. De ha még a MIÉRT?-re sincs válaszunk, akkor a többire már eleve nem is lehet. 20 év múlva esetleg vissza fogsz állni a belső lábra, ha kiderül, hogy Dallos Gyulának van igaza? Vagy rájössz egy újabb videó nyomán, hogy a kezeddel kell mégis operálnod? Szarban vagy lovasként, Öregem, ha nem vagy biztos a legalapvetőbb kérdésben sem! Én konkrétan abban vagyok. (mármint szarban, s nem biztos a dolgomban.Jómagam kb. 20 évig a belső csizmával ugrattam be a lovat vágtatásba. Aztán Ernest átküldött egy anyagot a ló lábsorrendje és az átmenetek közötti összefüggésekről. Elolvastam.Kipróbálta(tta)m. Ma azt mondom,hogy a külső lábbal ugratnám a lovat,ha lovagolnék...logikusabb.

Edited by sheriff, 2009 augusztus 19. - 17:41.
Közzétéve 2009 augusztus 19. - 18:02
Sok ellentmondást látok a soraidban. Kicsit kötözködök, ha nem bánod. (Akkor is, ha bánod.Hmmm.A ma hajnali lovaglásnál én is a vágtabeugratáson gondolkoztam.Na persze addig tiszta, hogy külsõ csizmával ugratom be, stb. A fiatal lovamon lovagoltam,aki nagyon érzékeny, rettenetesen figyel a segitségekre, rögtön, pici csizmasegitségre is reagál, szóval imádom lovagolni. Egy pár hónapja már annyira meg akart felelni,hogy (mivel kicsit lusta, u.h. tolni kell - pasiból van, ugyebár
) az ügetés intenzitására erõsebben odatett csizmára is ugrana be rövidvágtába. Mostanság egy pár napja pedig mintha a hátsókkal toporogna,mielõtt emelné az elejét a vágtához. Ez már furcsa a számomra. Lehet, hogy keresgéli a "helyes" lábát? Lehet, hogy én nem csinálok valamit jól? Mivel nincs edzõm,igy rá kell jönnöm, elõbb- utóbb...

Azt írod, hogy rettenetesen figyel, a legkisebb jelre is azonnal reagál. Ez nagyon jó érzés. De azt is írod, hogy lusta és nógatni kell. Ez meg nem oké, mert ha nógatni kell, akkor nyilván ez fokozottabb intenzitású segítségek igénybevételét jelenti. Azaz nem figyel rettenetesen, s nem reagál a legkisebb jelre, hiszen még a nagyobbra sem reagál jól. Megfogtalak! ;)
Az elõremenési kedv felkeltése alapvetõ lovaglási feladat. Ha ez nincs meg a lóban, akkor nem szabad tõle szinte semmit elvárni, nem lehet idomítani. (Lásd Dallos Gyula fentebb emlegetett könyve!)
Az ügetés fokozására odatett csizmára kéretlenül ugrik be vágtába - írod. Ebbõl nyilvánvaló, hogy nem lovagolsz elég jól. Nem bántásból írom ezt, hidd el, hogy segíteni akarok. (Lásd Önkontroll szerepe a lovaglás tanulásában ugyanabban a könyvben. S most én leszek az önkontrollod, jó?

A toporgása már kifejezetten rossz jelnek tûnik. Egyre kevésbé érti, hogy mi a fenét akarsz tõle, s azért reagál így szerintem. Beszélgess el valaki hozzáértõvel részletesen errõl a dologról, mutasd be a lovat nyereg alatt, s fogsz segítséget kapni! Ha azonban tovább folytatod az idomító munkát a jelenlegi kerékvágásban haladva, akkor elrontod a kezdõ lovadat, s csinálsz belõle egy alapvetõen lusta, de a feladatoktól idegessé váló, tipikus hobby lovat.
Közzétéve 2009 augusztus 19. - 18:03

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 18:43
e./ amennyiben megbizonyosodtunk arról, hogy lovunk kellőképpen figyelmes, pozitív a visszajelzése, akkor a belső csípővel lefelé és előre irányuló(....)* segítségadási jellel beemeljük”
namármost. igy kicsit értelmetlen, mert mit is emelünk, ha letoljuk?
kiegként:
....majd a hát mozgását követve felfelé és előre a csípőnk.... segitségadási jelével beemeljük.
vagy valami hasonló lehetséges

* ami hiányzik szerintem

tudom ez nem a sheriff szösszenete .
Edited by PozitívFeri, 2009 augusztus 19. - 18:46.
Közzétéve 2009 augusztus 19. - 19:47
Szarban vagy lovasként, Öregem, ha nem vagy biztos a legalapvetõbb kérdésben sem! Én konkrétan abban vagyok. (mármint szarban, s nem biztos a dolgomban.
)
Az FN szerinti kiképzési skála úgy kezdõdik,hogy
Ütem
Elengedettség
Támaszkodás
Lendület
Egyenesre igazítottság
Összeszedettség
A "szar" meg ott kezdõdik,ha értesz hozzá és bekérdezel a "nagy" lovasoktól!

pl. Ütem:Az ütem idõbeli és az adott mozgáson belül térbeli egyenletességet jelent mind a három alap jármódban.
Na ez szerintem csak ortopédiai értelembe vett szimmetrikus lovon érhetõ el. Minden egyéb csak látszólagos.Az eddig megvizsgált kb 200ló közül 2 volt talán ortopédiai értelemben szimmetrikus!( arról nem is beszélve,ha egy ló természetesen ferde ,akkor hogyan beszélhetsz ütemrõl...)
Elengedettség:A ló minden fizikai és pszichikai nyomástól mentes.
Ahol fájdalom ott nem beszélhetünk elengedettségrõl. Hányszor hallottam már,hogy "fáj a lovam háta,de ma annyira elengedetten ment!" Mivan?!

A gondolkodást elõször itt kell elkezdeni, aztán jöhet,hogy hogyan is kell beugratni vágtába!

Edited by LANDGRAF, 2009 augusztus 19. - 19:48.
Közzétéve 2009 augusztus 19. - 20:11

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 21:24
Dehogynem fogsz! Ha akarsz, akkor fogsz. Lásd Dallos Gyula könyve, Motiváltság bekezdés.Tudom,hogy nem lovagolok jól.És tudom, hogy ennél jobban már nem is fogok.

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 21:29

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 21:43
Igen, elsõre én is valami hasonlóra gondoltam. Ha lefelé és elõre irányuló segítséget adunk, akkor az vágtába betolás inkább, mint beemelelés. De valószínû, hogy valamit félreértek én is, te is. Dallos Gyula nem beszélhet a vakvilágba. Talán ott van a különbség, hogy õ egy felsõfokra kiképzett lovat és lovast vesz alapul, én (mi) meg saját magunkat, vagy még a nálunk is képzetlenebb kezdõket. Ahogy westernben pl. a fiatal csikónál leírt módszer és a kiképzett lónál leírt módszer közötti létezik lényegi különbség a vágtabeugratás esetén, talán van ilyen szignifikáns különbség a képzett lovas és a képzetlenebb lovas között is. Mindenesetre nem igazán értem a dolgot magam sem.namármost. igy kicsit értelmetlen, mert mit is emelünk, ha letoljuk?
kiegként:
....majd a hát mozgását követve felfelé és elõre a csípõnk.... segitségadási jelével beemeljük.
vagy valami hasonló lehetséges
* ami hiányzik szerintem
tudom ez nem a sheriff szösszenete .
Nem elégséges, ha kishitûsködsz.Motiváltság az van,de Gyulabácsi sem tud levonni huszat a koromból!

Én 3 éves koromtól 51 évesig lovagoltam, s csak akkor kezdtem el ténylegesen tanulni a lovaglást. Az elmúlt egy-másfél év eredményeként ma összehasonlíthatatlanul jobban lovagolok, mint elõtte. Soha nem késõ tehát elkezdeni. Nálam öregebb nem lehetsz!

Nem igazán értem, hogy jön mindez ide?Az FN szerinti kiképzési skála úgy kezdõdik,hogy
Ütem
Elengedettség
Támaszkodás
Lendület
Egyenesre igazítottság
Összeszedettség
A "szar" meg ott kezdõdik,ha értesz hozzá és bekérdezel a "nagy" lovasoktól!![]()
pl. Ütem:Az ütem idõbeli és az adott mozgáson belül térbeli egyenletességet jelent mind a három alap jármódban.
Na ez szerintem csak ortopédiai értelembe vett szimmetrikus lovon érhetõ el. Minden egyéb csak látszólagos.Az eddig megvizsgált kb 200ló közül 2 volt talán ortopédiai értelemben szimmetrikus!( arról nem is beszélve,ha egy ló természetesen ferde ,akkor hogyan beszélhetsz ütemrõl...)
Elengedettség:A ló minden fizikai és pszichikai nyomástól mentes.
Ahol fájdalom ott nem beszélhetünk elengedettségrõl. Hányszor hallottam már,hogy "fáj a lovam háta,de ma annyira elengedetten ment!" Mivan?!![]()
A gondolkodást elõször itt kell elkezdeni, aztán jöhet,hogy hogyan is kell beugratni vágtába!
Az ütemnek szerintem semmi köze a szimmetriához. Inkább szabályos ritmusnak lehet felfogni, s nem szabályos térbeli elhelyezkedésnek. Szabályos ritmust meg szabálytalan test is képes követni. Nemdebár?
Azt meg végképp nem értem, hogy miért beszélsz fájdalomról az elengedettség kapcsán. Egyáltalán, hogy került ide most a fájdalom? A lovaglás ugyanúgy nem jár fájdalommal a ló számára, mint ahogyan az atlétikai számok, pl. a 800 méteres futás sem az ember számára. Legalábbis akkor biztosan nem, ha Dallos Gyula szellemében lovagolunk. Fantasztikus érzés az elengedettséget megtapasztalni a ló hátán. Az embernek a fájdalom lenne az utolsó szó, ami ilyenkor az eszébe jutna.
Közzétéve 2009 augusztus 19. - 21:49

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 22:08

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 23:48
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 6:47
Nem igazán értem, hogy jön mindez ide?
Az ütemnek szerintem semmi köze a szimmetriához. Inkább szabályos ritmusnak lehet felfogni, s nem szabályos térbeli elhelyezkedésnek.A lovaglásban az ütemet így definiálják,mert a végcél az egyenes ló. Szabályos ritmust meg szabálytalan test is képes követni. Nemdebár?
Ja,azt nevezik sántaságnak!
Azt meg végképp nem értem, hogy miért beszélsz fájdalomról az elengedettség kapcsán. Egyáltalán, hogy került ide most a fájdalom? A lovaglás ugyanúgy nem jár fájdalommal a ló számára, mint ahogyan az atlétikai számok, pl. a 800 méteres futás sem az ember számára. Legalábbis akkor biztosan nem, ha Dallos Gyula szellemében lovagolunk. Fantasztikus érzés az elengedettséget megtapasztalni a ló hátán. Az embernek a fájdalom lenne az utolsó szó, ami ilyenkor az eszébe jutna. No akkor...miért nem hajlik pl jobbra a lovad uo. könnyen ,mint balra? Miért ellenkezik? Miért nem csinálja lehelet könnyen?
Hozzáteszem egy díjlovas verseny láttán nekem a fájdalom jut eszembe,mert LÁTOM,hogy a lovaknak amit mûvelnek velük fáj!
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 7:13

Edited by Kistáltos, 2009 augusztus 20. - 7:15.
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 7:28

Edited by Ernest, 2009 augusztus 20. - 7:32.
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 7:32
Na, ettõl tartottam. :confused:Meglepetésemre a Wikipédia angolul olvasható oldala is azt írja, mint Dallos. Pontosabban, azt mondja, hogy a ló lovagoltsági fokától függ a beugratás módja, s kezdõ lónál külsõ csizma, külsõ szár, középfokon külsõ csizma belsõ szár (belsõ ülõcsont), magas fokon meg belsõ csizma, belsõ szár (belsõ ülõcsont). Kissé egyszerûsítve, persze, mert vannak még sallangok a leírásban, a külsõ láb hátrébb van, stb. Ilyen kategorizálást még sosem hallottam.
Ezek szerint egy ilyen alapvetõ dologgal sem vagyok tisztában, mint a vágtabeugratás. S én sem hallottam még errõl a kategorizálásról. Ami azért baj, mert eddig eszembe sem jutott kérdezni, s nem tudom meg a választ a miértre, nem vagyok tisztában az elmélettel annak teljes mélységében. Ha meg nem értem elméletben, akkor hogyan csinálnám jól a gyakorlatban? Maradok örökre a kezdõ/lovas kategóriában.

Közzétéve 2009 augusztus 20. - 7:38

Edited by Kistáltos, 2009 augusztus 20. - 7:36.
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 7:48
Kissé egysíkúan szemléled a lovaglást, nem?
Ha te csak a fájdalmat látod díjlovas versenyt szemlélve, akkor szerintem elfogultan, hibásan látsz. Komolyan mondom! Nem lehet, hogy pont úgy túlspirázod a lógyógyászatot, ahogyan én a lovaglás tanulását?

Jajj, jajj! Azért van a magyar lovaskultúra azon a szinten, amin van, mert ilyen véleménnyel van egy lovasoktató a magas szintû lovas tudásról. Ennyire fogalma sincsen a segítségadás eszközeirõl, a kiképzési technikákról. Egy olyan lovasoktató ítélkezik itt elítélõen a magas szintû versenysportról, aki saját bevallása szerint is úgy ugrat be vágtába, ahogyan sikerül.Sheriff,a tanitványaimat motiválom, tessen nekik jobban lovagolni, mint én teszem
Ez eddig sikerült is néhány esetben. (Tudod,ez az a példa: aki tudja, csinálja,aki nem tudja, tanitja)
Örni,most jól összevissza zavartál mindenkit. Itt kezdõ lovasok fordulnak elõ,nagyrészt azon a szinten, ahol én próbálkozom. Ezek az emberkék örülnek, ha egy világos utasítást kapnak - nemhogy hármat!!!
Ettõl függetlenül én úgy ugratom be,ahogy tudom. Meg ahogy sikerül
Landgraf, Te pedig kimondtad,ami már egy jó ideje motoszkál bennem. Szép a magasszintû dijlovi,tetszik a Spanyol iskola, a 8 méteres sliding stop, de milyen áron jutnak el oda,ahova eljutnak? Kezdve az álladzólánctól és feszitõzablától véres szájú lovakkal, (nincs ellenvetés! - egy régebbi lovasujság elején levõ fotó döbbentett meg) a durva sarkantyúk, a kiképzésben használt módszerek,feltuningolt, de ezekkel az eszközökkel visszafogott lovak...
A lovam gyönyörûen oldalaz, szabályosan perdülget, de nem ám önszántából. Csakis akkor tökéletesen,ha épp megbüntetem valamiért. Ezen elgondolkozva azok a lovak sem jókedvükben dolgozhatnak.
És itt beszélhetünk a természetes lókiképzésrõl,stb.
Mi a célja az egyes gyakorlatoknak? Mert ha van értelme (akár az ember céljainak megfeleljen), akkor megértem,hoyg megtanitjuk. De ha céltalan, haszontalan dolog? Akkor nem különb az ostorral- fájdalommal betanitott cirkuszi mutatványnál.
Kistáltos!
Dallos Gyula szerint a lovaglás tanulásának alapvetõ momentumai az eddig tárgyaltakon túl még az Alázat és az Értelem is. Egyre több alapvetõ feltétellel látszik baj lenni az esetedben. Már megbocsáss, de hátborzongató az, hogy te a fent leírt véleményeddel lovasoktató vagy.
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 9:14

Edited by börni, 2009 augusztus 20. - 9:19.
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 11:59
Edited by melodia, 2009 augusztus 20. - 12:14.
Guest_Mongol_*
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 12:36
Edited by Mongol, 2009 augusztus 20. - 12:39.
Közzétéve 2009 augusztus 20. - 13:26

Edited by börni, 2009 augusztus 20. - 13:33.