Saját tapasztalat? Mert akkor érdekelne bõvebben is.egyébként jó zabla
Annyit tudok, hogy a csatlakozások nagyon fontosak, ennél a görgõsnél pl. megfelelõ szerintetek? Nem fog nyomni-becsípni semmit?
Közzétéve 2008 október 15. - 10:44
Saját tapasztalat? Mert akkor érdekelne bõvebben is.egyébként jó zabla
Közzétéve 2008 október 15. - 10:50
Az enyhébb francia zabla: http://www.horsetack...024-eggbutt.jpg
És a durvább Dr Bristol: http://www.discounts.....r bristol.jpg
Elsõ ránézésre szerintem alig van különbség. Vagy igen? És egyik sem hasonlít a belinkelt képre. Na most akkor az melyikhez áll közelebb?
(Egyáltalán nem értek a zablákhoz, viszont érdekelnének... Szóval ez egy ilyen szemmel történõ vizsgálat útján szerzett megfigyelés, amit itt fentebb meg mertem jegyezni.)
Ne haragudj, de ezek NEM egyformák. Megnéztem azért pár képet, meg van egy könyvem, amiben van egy halom kép, és eredetileg ott tûnt fel, mennyire hasonlóak. A Bristolnak egyenes oldalú a középsõ darabja, talán laposabb is, én nem tudom. De nem egyformák. És pont ez nekem az ijesztõ, hogy semmi durva különbséget nem látok, elvileg meglehetõsen különbözõ hatású zablák között.Ezek egyformák, egyébként jó zabla. A belinket abban különbözik, hogy a kis rézhengerrel jól elszórakozik a ló.
Edited by Daraby, 2008 október 15. - 11:13.
Közzétéve 2008 október 15. - 11:32
Ne haragudj, de ezek NEM egyformák. Megnéztem azért pár képet, meg van egy könyvem, amiben van egy halom kép, és eredetileg ott tûnt fel, mennyire hasonlóak. A Bristolnak egyenes oldalú a középsõ darabja, talán laposabb is, én nem tudom. De nem egyformák. És pont ez nekem az ijesztõ, hogy semmi durva különbséget nem látok, elvileg meglehetõsen különbözõ hatású zablák között.
(Egyszer gondolkodtam rajta, hogy ilyen duplán tört zablát vegyek, mert azt olvastam valahol, hogy az jobb a lónak. Aztán elolvastam egy (angol) könyvben pont ezt a Bristol meg francia zablás részt és úgy döntöttem, inkább nem foglalkozom olyannal, amihez nem értek, mert mi van, ha csupa jó szándékból éppen hogy kitolok a lóval? Amíg jó a sima csikózabla minek variáljak? De azért jó lenne tudni, mit is kell nézni egy ilyen zablán...)
Közzétéve 2008 október 15. - 12:34
Közzétéve 2008 október 15. - 16:09
http://www.marystack...aaaaaaaapj.html
Ilyen zablára gondolsz?
Én is kétszertört zablát használok, müanyagot, mert a fémmel csak vágtában eszét vesztve tud közlekedni az állatom.
Szerintem a francia és Bristol között a nyelvlapoc és a két zablaszár közötti illesztés a különbözõ. Az egyik francia 1 sikban van mikor kifekteted a Bristol pedig egy 30% os szöget zár be ezáltal a szárhúzásnál nagyobb eröt fejt ki a ló nyelvére mint a francia.
A rezes görög betét egy játékot ad a lo nyelvének + a réz elvileg a nyál hatására valami izt fejt ki ami még jobb rágás idéz elö a loban. LEgalábbis evvel érvel az aki réz zablával lovagol.
Közzétéve 2008 október 15. - 16:18
Közzétéve 2008 október 15. - 16:38
Az egy ujjnyi vastag zabla is visonylag vékonynak számít már.
Szerintem.
Közzétéve 2008 november 24. - 8:10
Edited by Lobo, 2008 november 24. - 8:26.
Közzétéve 2008 november 24. - 10:19
Edited by réka_d, 2008 november 24. - 10:36.
Közzétéve 2008 november 24. - 14:30
Edited by Lobo, 2008 november 24. - 14:30.
Közzétéve 2008 november 25. - 1:31
Na végre! Kis "súgásra", de megtaláltam a megfelelõ helyet, ahol kompetens a téma: kinek, mi a tapasztalata mikmar zablával? Ki használta már, ki hallott róla? Mit? Milyen?
Örömmel venném, ha megosztanátok velem értékes tapasztalataitokat!![]()
Egy volt fórumost oktatóm segítségével elértem, részletes-kimerítõ ismertetõt adott, de ez csak EGY vélemény. Elek Bandi, a kovács, És Mandik Feri a lovas is adott támpontokat, mint használók, birtoklók, Tóth Attila (V.I.P.) a vörösvári "szomszéd" is tett egy elejtett megjegyzést a témában. És még egy õrbottyáni lovászról kaptam hírt, de vele nem tudtam még beszélni, igaz õ fogatos, és csak VAN neki (a falon lógatva) egy példány, de sose használta, mert nem lovagol és ez csak lovasnak való szerinte.
(Ezenkívül, elsõ kézbõl, oktatóm sóskúti tanítványától, aki már közel éve tökéletes megelégedésre használja, kaptam annyi infót, hogy "nagyon jó", de ez, bár nagyon jó hír, nem sok magva van szakmai téren)
Közzétéve 2008 november 25. - 11:16
:yeah:Lobo, gimnazista letedre jo eros mentalitassal birsz
![]()
Az egyikuk, Kovacs Feribacsi honlapjat megadom itt , es vedd fel vele a kapcsolatot.![]()
O bisztosan szivesen beszel neked rola,..
Közzétéve 2008 november 25. - 13:25
Közzétéve 2008 november 25. - 13:30
Ezt a fjordot ismerem, személyesen volt hozzá szerencsém Piliscsabán, a cserkészeknél, oktatás címszó alatt
...sokat profitáltak rajta a ruhatisztító cégek!
Lobóbácsi, a fjordevicset miért nem reguláztátok meg a mindentmegoldócsodamikkamakkával?semmi különös...köcsög! bakol
, lestoppol, fejet a láb közé le, perdület 180 fok, pûályáról ki....
ráz, mint a 220 (váltóáram) darál-szurkál, mint a Singer (varró)gép...egy álom
lovaglásra! tenyésztették! ideális/optimális oktatóló
van még a lajstormán (pucolás-nyergelés, patakaparás) de inkább nem untatlak
![]()
Szeresd a lovat! EZ a LÉNYeg!!!!
Közzétéve 2008 november 25. - 14:11
Közzétéve 2008 november 25. - 14:25
Pedig milyen kreatív volt ...Lobo bácsi ezen a néven már nem tud válaszolni...
Közzétéve 2008 november 25. - 16:04
Pedig milyen kreatív volt ...
Csak egy tipp, de szerintem Lobo már ismeri ezt az úriembert.
Közzétéve 2008 november 25. - 16:33
Edited by astocki, 2008 november 25. - 16:34.
Közzétéve 2008 november 26. - 8:47
Közzétéve 2008 november 26. - 8:57
Közzétéve 2008 november 26. - 10:31
Közzétéve 2008 november 26. - 12:14
Edited by Fiorella, 2008 november 26. - 12:14.
Közzétéve 2008 november 26. - 17:47
Közzétéve 2008 november 26. - 18:09
Közzétéve 2008 november 26. - 19:05
Közzétéve 2008 november 27. - 12:03
Edited by Saby, 2008 november 27. - 12:08.
Közzétéve 2008 november 30. - 17:52
Amikor olyan lovam volt, amire pelham kellett én nem használtam semmit. Mármint védõt. Az életben soha semmi baja nem volt tõle. És nem is volt túl erõs a hatása.
Közzétéve 2008 november 30. - 21:01
Jó, hát az meg más tésztaMondjuk ha a pacc fémérzekeny, vagy alapbol erzekeny boru... Egy ismerosom quarterjat a legpihepuhabb kotofek-kantar is kidorzsoli. Allandoan tele van szormekkel a fejen levo szij, ugyahogy kordaban tartjato a pacc bore.
Közzétéve 2008 december 2. - 18:42
Közzétéve 2008 december 4. - 13:43
mikmar-mikmar... kb két hete hallottam elõször, szóval ha valaki jobban tudja, ám legyen, írjátok le hobban, mint én...
(egy másik topicban kérték, hogy írja le itt valaki)(és én valakinek érzem magam)
szóval a cumó lényege, hogy nemcsak a szájra hat, hanem eloszletja a nyomást a száj, az állkapocs és az orr között.
a zsinór azért kell, mert ha ahhoz csatlakoztatod a szárat, akkor elõször azt húzod meg, arra fejtesz ki nyomást, vagyis a ló orrára.
ahogy én értettem, bénább kezû lovas is könnyebben használja, mert kiküszöböli a rossz kéz hatását.
de ez csak egy órányi olvasás "tapasztalata"
Közzétéve 2008 december 4. - 14:29
Edited by réka_d, 2008 december 4. - 14:30.
Közzétéve 2009 január 21. - 17:28
De majdnem....
de én azt a kérdést is megvizsgálnám (most lehet, hogy ezért megköveztek), hogy ha a lónak a súlypontja fölé nyergelünk pont, akkor miért kerül elõbbre a súlypont? elõbbre kerül egyáltalán?
vajon ha elõbbre kerül a súlypont, akkor a ló tényleg nem tudja maga megtalálni újra a súlypontját? és a lovasnak kell összeszednie a lovat, hogy ne essen el?
rengeteg olyan kérdés van a lovas tudományokban, amit senki sem vizsgált korrekt tudományos alapossággal...
Közzétéve 2009 január 21. - 20:16
Közzétéve 2009 január 21. - 20:23
Sziasztok!
Van egy lovunk, amelyik nagyon félti a száját. Nagyon nehezen kantározható. Nem akarja bevenni a zablát. Egyszerû csikózabláról van szó. Ha sikerül felkantároznom állandóan a zablát rágja(iszonyat hangja van). Viszont laza száron megy, szárfelvételnél rögtön reagál. Kivéve ha vágtában megyünk. Akkor szinte kitépi a karomat mire megtudom állítani. Érzékenynek tûnik, ugyanakkor meg nem. Adhatnátok valami tippet, hogyan segítsek neki. Más zabla kellene talán?!
Közzétéve 2009 január 21. - 20:26
Közzétéve 2009 január 21. - 20:30
Közzétéve 2009 január 22. - 9:33
Közzétéve 2009 január 22. - 10:55
Közzétéve 2009 január 22. - 10:59
Közzétéve 2009 január 22. - 11:26