Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kisbéri félvérek

• Please log in to reply
15121 válasz a témához

#14881 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 1. - 18:57

Legyen kedves valaki megerősíteni, vagy épp megcáfolni, de én úgy hallottam, az eléggé zajos hangosítás ellenére, hogy Fokos Fanthomas,  korlátozott engedélyt kapott a Magyar Sportló fajtában.

Továbbá az rémlik, hogy ilyen engedélyt kapott 2013-ban Gidran Razbeg Mytok is, bár az MSLT  oldalán nem láttam a mént.

Esetlegesen lehet még tudni valamit Fanthomasról, Qkesz egy beszélgetés során említett valamiféle sport kipróbálást! Hol tart a ló, és mi várható tőle?  Felteszem lát benne fantáziát az egyesület, és remélhetőleg a tenyésztők is. Magam is gratulálok a tenyésztőnek!

…nekem sem sikerül elérni a Hecker Walter videót!

#14882 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 2. - 7:54

Fokos Fanthomas sporteredményei bárki számára hozzáférhetőek. http://www.dijugrata.../Horse?id=76259

#14883 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 2. - 12:00

... én úgy hallottam, az eléggé zajos hangosítás ellenére, hogy Fokos Fanthomas,  korlátozott engedélyt kapott a Magyar Sportló fajtában.

Ezzel a származással nem is csodálom!

#14884 BOrssi

BOrssi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 2. - 14:50

Az MSLT facebook oldalán egy február 29-i bejegyzés és kép alapján korlátozott engedély kapott.

https://www.facebook...?type=3

A származásában Jakson-t írtak....

Edited by BOrssi, 2016 március 2. - 14:54.

#14885 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 2. - 20:29

Sziasztok Kisbérisek!

Az elkészített film (filmem) én sem látom...még szerencse hogy meg van itthon! :P ...de szerintem majd Mókus77 megoldja, hogy az egyesületi tagok hozzáférjenek valahogy! Mert ugye ez volt a cél! :) 

Fanthomas igen, ahogy itt már többen írtátok, korlátozott tenyésztési engedélyt kapott a Magyar Sportló fajtában. Ami azt hiszem abban a sűrű mezőnyben és a többi eredményt látva, kiváló eredmény! Büszkék lehetünk rá! Gratuláció a tenyésztőnek és a tulajdonosnak  :P !

Jenő!

Aki a szemlén felvezette (Balogh Dániel) lovagolja most, hogy meddig azt sajna nem tudom...a furiosojr. által belinkelt eredményeket utolsó kettője (B2 és B3 Kaposvár) az együtt működésük kezdete után 1-2 héten belül teljesítették. Azóta nem tudom, hogy voltak-e versenyen. Hogy mi várható tőle? Jó kérdés! 

...én azt várom (és remélem teljesül is), hogy ősszel legkésőbb megkezdi "apai" tevékenységét a füzesgyarmati tenyészkörzetben! :) ...hisz már múlt ősszel vártuk, de ez a kis sport kiruccanás azt hiszem még belefér! :cool: 

Szombaton (bár munkanap) megpróbálok megjelenni Üllőn! :) 

#14886 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 3. - 7:12

agymenőj!

Szeretnék pontosítani.

Gidrán Razbeg 44 Mytoc korlátozás nélküli fedeztetési engedélyt kapott az MSLT ben.

Az MSLT listában szereplő mének azok amelyekre korábban vagy jelenleg licenszet( fedengedélyt) váltottak ki, így nem minden elfogadott mén szerepel benne.

• Sissy kedvelte

#14887 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 3. - 7:24

...én kérek elnézést!

#14888 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 8. - 8:56

Ezek tények...de sajna az MSLT a honlapján egyiket sem szerepelteti...(no Comment)...egyiket még csak hetek óta nem a másikat meg még több ideje. Ennyit az MSLT-ről! :cool: 

Edited by Qkesz, 2016 március 8. - 8:56.

#14889 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 9. - 6:05

Szerintem nem az a lényeg, hogy ki vannak e téve ezeknek a lovaknak az adatai, fotói az MSLT honlapjára!

Nem is várható el, hogy egy gidránt, vagy kisbérit együtt reklámozzanak a behozott oldenburgi, holsteini, holland sportló satöbbi

egyébként kimagasló sport teljesítménnyel rendelkező szaporító anyagával, vagy az ezektől származó MSL lovakkal.

Ebben az lehet a reklám, ha a ménvizsgán az MSL ménekket bírálók összehasonlítják a magyar fajta ménekkel.

Az lehet egy fokmérő ha ebben a közegben kap egy mén az MSLT ben nyilt vagy ahogyan előbb írtam, korlátozás nélküli fedeztetési engedélyt.

#14890 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 9. - 6:23

Majd el feledkeztem a lényegről!

Ez nem nekik ( MSLT) hanem nekünk fontos !!!!!!!!!!!!!!!!!!

#14891 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 9. - 20:33

Persze fontos a visszajelzés (nagyon is). Gondolom, te is azért vitetted oda a lovad és az Egyesület is ezért jelent meg a rendezvényen. Ez fontos, hogy a hagyományos fajták megfelelő egyedei megmutassák magukat (nehogy elfelejtsék őket). 

Persze az MSLT-nek ez nem fontos, ez is érthető ... hisz Ők a saját fajtájuk marketingjét kell, hogy tolják...nincs is ebben semmi baj. Az viszont érdekes, hogy a ménlistájukon nem szerepeltetik azokat a méneket amelyek az Ő fajtájukban fedeztetési engedéllyel rendelkeznek. Akkor ki és honnan fogja megtudni, hogy mely egyedek rendelkeznek pontosan engedéllyel. (emlékezet és szájhagyomány útján...majd mindenki azt mond amit akar?) ...nem gondolnám, hogy ez így korrekt...főleg akkor, ha az egyik évek óta rendelkezik engedéllyel, mert hogy a másik még túl korai eseményhez kötődik és a honlap nem frissült...még elfogadható. Na de erről ennyit (csak) mint érdekesség vetettem fel...mert nem ezen múlnak a dolgok...csak ez is egy "kis" dolog ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül...mert ezt is elfelejtik...mint a lovainkat. Pedig a felvezetett (nem import) ménjelöltek döntő része mind hagyományos (javarészt kisbéri-félvér) anyai háttérrel rendelkezett (csak mellékesen).

#14892 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 10. - 18:56

Hmmm...

Én se szívesen szerepeltetek olyan méneket a honlapunkon, amelyekre az adott évben nincs szerződés, vagyis nem fedeznek.

Megpróbálom a YouTube-videót Walter előadásáról nyilvánosra állítani, hátha akkor meg tudjátok nézni. Az volt a tenyésztői klub kérése, hogy csak azok lássák, akik a honlapról linkelnek át, de úgy látszik, túl jól sikerült a félig-titkosítás.

#14893 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 10. - 19:04

Szerzői jogvédelem alatt álló zene volt benne, Qkesz!

Kitöröltem, remélem, most már látható lesz.

#14894 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 10. - 22:16

Hát...ilyen ez a POPPP-HOPPP szakma! :unsure: 

#14895 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 12. - 7:40

A Hecker Walter videó, a honlapról linkelve továbbra sem elérhető!

Üdv!

Remélem, a fenti link működik, és bár szabadon ugró nincs, de a mozgás szemet gyönyörködtető.

#14896 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 12. - 10:01

...ennél én találtam jobbat is.. :P 

#14897 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 16. - 21:09

Biztos vannak akik nálam jobban ismerik, de nekem ez a ló a fajta egyik szép példája, a sokoldalú hasznosítás, a vitalitás, és a hosszú élettartam terén :) Boldog születésnapot neki!

http://www.lovasok.h...ex.php?i=100723

• N.C. kedvelte

#14898 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 17. - 7:24

Nem derült ki a cikkből, mi a származása, talán érdekes lehet! Tud valaki róla valami konkrét információt?

#14899 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 17. - 10:31

Sziasztok Kisbérisek!

Én a következőket találtam róla: (amúgy gratuláció a ló egészségi állapotáért, életpályájáért a tulajdonosnak és természetesen magának Tündérnek is)

Széplak Tündér (1980. évi pej kanca) (Elő törzskönyves kanca - vélhetően azért mert az anyai nagyanyja ismeretlen szülőktől származik - papíron)

tenyésztette: Nyírő László, Százhalombatta.

Apja: 1173 Lajoskomárom Széplak-6 1975. évi sárga mén (apja: Széplak V., anyai apa: Siglavy Gidran I-1)

Anyja: Bözske 1969. évi pej kanca Fejér megyéből (apja: Biharkeresztes-330 /Solymász I/  és a fentebb már jelzett ismeretlen származású Lenke az anya)

A következő ivadékok vannak utána a "régi" nyilvántartásban:

Születési éve

Azonosítója

Színe

Neme

Az apa tkv-i száma

Az apa neve

Tenyésztő

Megjegyzés

1983

PT830300000

p.

k.

5412

Széplak I-12 (VII. tm.)

Horváth I. Nagykőrös

Széplak Kitty

1983

PT830320000

p.

k.

5412

Széplak I-12 (VII. tm.)

Horváth I. Nagykőrös

Baba

1986

PT860790000

sp.

k.

626

Primor xx (e. Primessia)

Nyírő L. Százhalombatta

Primor Tina

1987

PT871290000

p.

k.

1608

Furioso VI-41

Nyírő L. Százhalombatta

Furioso Tücsök

1988

PT880520000

sgp.

m.

1608

Furioso VI-41

Nyírő L. Százhalombatta

Névtelen

1989

PT890660000

p.

m.

1845

Hargita-5

Benta L. isk. Százhalombatta

Névtelen

1993

PT931950000

p.

m.

2424

Cenzor

Nyírő L. Százhalombatta

Talizmán

1995

PT952840000

gp.

m.

2633

Hospodar

Nyírő L. Százhalombatta

Hospital

1996

PT963090000

p.

m.

2633

Hospodar

Nyírő L. Százhalombatta

Carlos

1998

PT983000000

p.

m.

2604

Gambler

Nyírő L. Százhalombatta

Ipszilon

1999

PT992640000

p.

k.

3114

Colonado

Nyírő L. Százhalombatta

Jégvirág

2001

PT012030000

p.

k.

3114

Colonado

Nyírő L. Százhalombatta

Lambada

2005

PT051470000

p.

k.

4197

Picobello

Nyírő L. Százhalombatta

Óda

A miben valószínűleg több hiba is van...de ezt írja a fáma. 
Sajnos a nyilvántartás szerint ez a "kisbéri" kanca fajtába illő és elfogadott méntől a talán 3-szor ellett. Igaz a cikkben említett 18 ivadékból a "régi" nyilvántartásban sajna csak 13 található elő (az új biztos pontosabb lesz :P ) , vagyis 5 csikó még a csillagok szerencsés állása szerint akár lehet kisbéri is.
A kanca a nyilvántartás szerint első csikóját/csikóit (egy évben?) még Horvát I. Nagykörösi tenyésztőnél ellette, de kisbéri mén után (Széplak VII.tm.)
A cikkben és a Volvo világkupán szereplő Tükrös talán a nyilvántartásban szereplő 1989. évi (még a nyilvántartásban név nélkül szereplő ló ami nem kisbéri apától származik) vagy a nyilvántartásban nem szereplő 5 csikó valamelyike.

Ezeket tudtam előkeresni erről a szép életkorú kancáról amelynek szép és mozgalmas pályafutása is volt a cikk szerint. Találkoztam már a tenyésztő/tulajdonossal és a több szakági kipróbálásban szinte biztos vagyok. Ami szintén bizonyítja a kisbéri-félvérek sokoldalúságát és használhatóságát. Ezek mellett az elismerésre méltó 18 utód pedig hab a tortán. Illetve a szép kor ami szintén a szervezeti szilárdságot is tükrözi. Persze ezekhez kellett egy gondos gazda is! Még egyszer gartuláció mindkettőjüknek!
 Ami kicsit elszomorít, vagy újra ráébresztett arra a cikk kapcsán, hogy megmutatta, hogy a kipróbált kisbéri kancák (többsége) sajnos nem a fajtában került javarészt tenyésztésre, így a fajta részére kevés utódot hagyott hátra.

#14900 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 17. - 10:53

elnézést a táblázat szétcsúszott és a javításnál hibát írt a gépezet!

#14901 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 20. - 18:33

A Hecker Walter videó, a honlapról linkelve továbbra sem elérhető!

Üdv!

Remélem, a fenti link működik, és bár szabadon ugró nincs, de a mozgás szemet gyönyörködtető.

Nem tudom, mit tudnék csinálni a videóval, hogy elérhető legyen. Qkesz, nem tudnád esetleg feltölteni, és azt belinkelném a honlapra? Nekem megnyílik egyébként, de azzal nem  sokra mentek.

Ez a sárga (a működő videón) nekem nem lovam, de a lófajtákat illető beállítottságomat ismerve ezen nem is lehet csodálkozni. Még nem is láttam az agancsos jelet a bal alsó sarokban, már akkor se tetszett.

A 36 éves, csodálatos Tündér pályafutása kiváló, rendszereken átívelő példája annak, hogy hogyan tűnt el a jó kisbéri-félvér. Köszi a kimutatást, Qkesz!

#14902 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 26. - 16:10

Kellemes Húsvéti ünnepeket Kisbérisek!

#14903 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 8. - 16:11

Sziasztok Kisbérisek!

Mi ez a nagy csend? Volt valaki a klubbon?

Áprilisban jön valaki a szabadon ugrós és felvezetős képzésre?

#14904 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 10. - 21:03

Köszi Mókus a Dr Hecker Walter videót, remélem az utóbbi előadás is felvételre került, és látható lesz majd.

Nem szeretném tolni az agancsosokat, viszont nekem  a fenti  hivatkozásra feldobott még 32 fiatal Trakehneni mént. A közzétevő Kunstwerkvideo, és ezeken ámuldoztam. Fiatal mének akik Gribaldi ( Totilas apja)nyomdokain minden bizonnyal „beszállnak” majd az európai sportló tenyésztésben.

…Egy kis érdekesség. Az agancsosokat egy része akaratukon kívül (köszönhető a „felszebadító” Vörös Hadseregnek) bekerültek egy sokak számára talán ismeretlen orosz fajába is az Orlov Rostopchin fajtába . További érdekesség, hogy a kelet porosz Trakehnenieken kívűl ,Angoltelivérek, Akhal-Tekhék hemzsegnek a származási lapokban, és ami engem is meglepett, hogy valószínű szintén hadizsákmányként Magyarországról elvitt feltételezhetően  telivérek, és Kisbériek is vannak főként az anyai oldalakon. Sajnos nem nagyon azonosíthatóak, mert csak Vengri néven szerepelnek.

#14905 BOrssi

BOrssi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 11. - 7:50

Sziasztok!

Voltam a Klub ülésen, elég kevesen jöttünk el, mert egyéb már rendezvények is voltak pont akkor.

Néhány képet csináltam, azokat felraktam a Facebook Kisbéri félvér tartók, tenyésztők, kedvelők zárt csoportba. :)

Dr. Hecker Walter nagy koponya, jobb lett volna,ha többen vagyunk, többet kérdezünk, mert akkor több tudást tud átadni. Remélem jön még előadást tartani. :)

Ha ez a képzés most április végén lesz, Ráckevén és nyílt, akkor engem érdekelne.

Üdv: Orsi

#14906 incifinci

incifinci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 49 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 11. - 12:43

Szombaton volt Anglia, de talán az egész világ legkomolyabb ugróversenye a Grand National. Ez az év egyik legfontosabb sporteseménye a lóverseny szülőhazájában az összes sportot figyelembe véve. Megkockáztatom, hogy nagyobb figyelem kíséri, mint az Epsom Derby-t, ami a síkversenyek csúcsa. A futamot Liverpool mellett rendezik, kb. 7 kilométeres és 30 komoly ugrást kell közben teljesíteni. A legdurvább akadályoknak neve is van, legtöbbjükkel kétszer találkoznak a résztvevők a verseny során. A legismertebb talán a Becher's Brook és a The Chair. Az összdíjazás 1 millió GBP, az első helyezett ebből 561.300 GBP-t kap, ami durván 220 millió forint. Mindig nagy mezőnyök vannak, idén 39 ló indult, de csak 16 ért célba, feltartás, bukás, stb. miatt, sajnos gyakoriak a súlyos, végzetes sérülések a lovaknál és a lovasoknál is. A versenyt szombaton egy ír tréningből érkezett, Rule The World nevű 9 éves pej herélt nyerte óriási hajrával az utolsó akadály utáni szakaszon. A győztes ló apja Sulamani, aki Hernando legsikeresebb ivadéka a pályán és a tenyésztésben is, tehát Foreign Affairs apai testvére.

A nyerő itt pont a Becher's Brook-ról érkezik bordó dressz, kék sapka:

200035.jpg

Akit érdekel (nem mondanám, hogy szép látvány a sok bukás miatt) a verseny videója itt megnézheti, sajnos ettől jobb minőségű felvételt nem találtam egyelőre:

https://youtu.be/EEyp8PGUsT0

Edited by incifinci, 2016 április 11. - 12:45.

#14907 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 11. - 15:32

Kemény futam az egyszer biztos!

#14908 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 11. - 16:04

Na én az ilyet tiltanám be azonnali hatállyal!  :angry:

#14909 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 11. - 19:28

Azért ne essünk túlzásokba! :cool: Persze saját véleménye mindenkinek lehet! :unsure: 

#14910 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 11. - 20:12

Én meg ezt találtam: egy Zsebtolvaj csikó (végre nem csak a rudak mellett, hanem felett is)  :P 

#14911 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 12. - 7:13

Én meg ezt találtam: egy Zsebtolvaj csikó (végre nem csak a rudak mellett, hanem felett is)  :P 

???

#14912 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 12. - 8:41

Jajj! Elnézést! Lemaradt a link!

http://www.lovasok.h...vdescs&fromfo=0

#14913 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 7:45

Ismered is a lovat Qkesz, vagy csak a hirdetésre figyeltél fel mert Zsebtolvaj csikó?

#14914 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 7:58

Az anyját ismertem...illetve magát a lovat csikóként, mivel ugye Galambos Jani fedeztette éveken keresztül. Majd az anyja és a csikó is eladásra került és nem tudtam merre vetette őket a sors... most meg megláttam a hirdetést! Örültem neki, hogy végre van Zsebi csikó akivel ugratnak is és nem csak a "mi felénk" szokásos és elterjedtebb fogatozás közben látok "Zsebi" csikót!  :P 

• fafaragó kedvelte

#14915 BOrssi

BOrssi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 19. - 15:06

Sziasztok!

Széplak X-2 még valóban fedez? B verziónak érdekelne. :)

Vagy esetleg ismeritek Péter, akinél van?

Üdv: Orsi

#14916 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 20. - 18:30

Én úgy tudom igen...ha minden igaz nemrég volt itt is posztolva egy kép az "öregről"!

A tulajt nem ismerem.

Ráckevére jön majd valaki?

#14917 BOrssi

BOrssi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 21. - 14:58

No, írtam Péternek, aki a videót feltöltötte (köszi Qkesz, megtaláltam) :)

Ahogy néztem a Ráckevei rendezvény pénteken lesz....szeretnék menni, de elvileg még dolgozok aznap.....

#14918 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 24. - 8:02

...én is dolgoz(nék) pénteken, de már szabit kértem!

#14919 BOrssi

BOrssi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 26. - 10:39

no, szabi elintézve :happy:

Qkesz, a My boy Mirage nálatok van? fedeztetés témában érdekelne....

#14920 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 27. - 17:38

Igen! Galambos Jánosnál Füzesgyarmaton fedez! (tel:30/422-6934) honlap:www.gvkisberi.hu