Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kisbéri félvérek

• Please log in to reply
15121 válasz a témához

#14801 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 5. - 8:12

Na, kedves Sherlock Holmes-ok, a ló a KB001050000 Hohenstein II Hoppá. Stimmel a bélyegzés és a jegyek is. Meg a baseball-sapka és a fényéből jócskán veszített szocreál épület.

A ló egyébként már nem a "kerülgetős", inkább az "elkerülgetős" kategória, mert heréltként járkál B-1-es versenyeken, vagy talán már ott se.

• kedves kedvelte

#14802 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 5. - 12:43

Na, kedves Sherlock Holmes-ok, a ló a KB001050000 Hohenstein II Hoppá. Stimmel a bélyegzés és a jegyek is. Meg a baseball-sapka és a fényéből jócskán veszített szocreál épület.

A ló egyébként már nem a "kerülgetős", inkább az "elkerülgetős" kategória, mert heréltként járkál B-1-es versenyeken, vagy talán már ott se.

Köszönöm az igazítást!!! Jelzem tovább!

#14803 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 5. - 16:01

Köszönjük!

Ezt most találtam, persze így már könnyű!

http://kisberigidran...462260&index=10

Nem nagy titok, hogy a Gidránon, és a Kisbérin kívül a Trakehneni is nagy kedvencem. Nagyon sajnálom, hogy az utóbbi idők Trakehneni ménjei, nem nagyon tudtak vonalat alapítani, KB-ben, különösképp Hohenstein II-t, mert eljes testvére Hohenstein I. a Trakehneni fajta, egyik meghatározó ménje, és szerintem pont az a mozgás hiányzik a KB-ből ami a Trakehneni „alapfelszereltsége”.

A kancaállományra azért mindenképp pozitív hatást gyakoroltak. Láttam nagyon jó Fernando Zsebtolvaj csikókat, Athos Admirális megjelenése, és mozgása már a ménvizsgán is lenyűgözött, remélem sok jó csikó adnak még a fajtának.

Nagyon kíváncsibb vagyok, hogy az új telivérek mit mutatnak majd, persze ha jut nekik sok minőségi kanca. Apropó telivér, tavaly képbe került egy My Colt xx csikó Hamingway xx esetleg tud valaki róla valamit, sport, tenyésztés?

Továbbra is biztatok mindenkit, ha van régi lovas fotója ossza meg a topikban, előre is köszönöm!

• N.C. kedvelte

#14804 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 5. - 20:24

Fájdalom díjként tessék egy "biztos" kép (Forrás: Bubán Zsolt). Bobherceg xx, Bognár Sándorral:

11234923_1679504642328399_67727071182414

Edited by kedves, 2015 december 5. - 20:25.

• N.C. és melodia91 kedveli

#14805 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 5. - 21:15

Hoppá-Hoppácska! :cool: 

Azért a korábbi képen jobban nézett ki. (már azon amit Kedves tett fel, mert azt nem tudom korban melyik az idősebb). De agynenőj nagyon jól kiszúrta a az évszámhoz nem illő stílus (öltözködési) jeleket! :) 

Hamingway xx -ről annyit tudtam, meg még a tavasszal, hogy versenyezni fog... hogy ment-e nem tudom... nem nagyon láttam a helyezettek közt az eredménylistákon... az idén meg nem sikerült elmennem a versenyekre, mert mindig találtak a részemre más elfoglaltságot. 

Persze az elmúlt évek telivér importjának az eredményére én is kíváncsi leszek!

1. Kapnak-e elegendő számú minőségi kancát? 
  2. A megszületendő csikók között lesz-e olyan ami a fajtában szerephez jut és eredményesen képviselheti majd azt?

​Mert kétségeim vannak mindkettő tekintetében. De remélem majd az élet rám cáfol! De...legyünk bizakodóak! :P 

#14806 krli76

krli76

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 72 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 5. - 22:51

Ennek itt is itt van a helye: SR-2 1809 Kertelő /1972/ kisbéri félvér törzskanca csikójával, anyja: SR-2 1026 Holló , apja: 5236 Kerteskő-3 (Forrás: Facebook)

11233567_1535655010059424_61134122712462

de komoly kanca, 40 éve sikerült tenyészteni olyat amire azt mondjuk h mai modern sportló!?
  • N.C. kedvelte

#14807 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 6. - 15:02

Hoppá-Hoppácska! :cool: 

Azért a korábbi képen jobban nézett ki. (már azon amit Kedves tett fel, mert azt nem tudom korban melyik az idősebb). De agynenőj nagyon jól kiszúrta a az évszámhoz nem illő stílus (öltözködési) jeleket! :) 

Hopi ahogy mi hívjuk Csobánkán van jó egészségben.

Tulajdonosa Szakszon Balázs, aki már nem versenyez vele. (kínőtte mert több mint 100 kg) :biggrin:

Balázst becsülettel vitte B1-ben és rengetegszer nyert vele. 

#14808 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 7. - 21:16

Tomi!

Club itt? :P 

#14809 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 10. - 13:52

Tomi!

Club itt? :P 

Bocsi.

Eltévedtem.  :wink:

#14810 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 10. - 20:59

Nem! Arra gondoltam, hogy közzéteszed! :P 

#14811 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 11. - 16:50

Sziasztok Kisbérisek!

Sajnos holnap nem tudok elmenni a Magyar Lovak Döntőjére, de szorítok a KISBÉRI félvéreknek! (egy kalappal) :rockon: 
A nevezésben a következő párosokat láttam:

1. Mráz Tamás(43515) MIMI(11927)
  2. Szentirmai Péter(9191) GAZAL XIX-1(71309)
  3. Szász Attila(10000) GYÚLÉKONY II.(72908)
  4. Erdélyi Balázs(43872) GIDRAN RAZBEG SZENDE(73577)
  5. Pálos Anikó(8160) SIXTUS VIRÁG(73241)
  6. Szotyori Nagy Kristóf(670) GIDRAN RAZBEG 44 MYTOC(72985)
  7. Hatvani Lajos(13910) IRHA INTERMEZZÓ(16669)
  8. Kotroczó Róbert(10020) MERSUCH EMILIA P(71371)
  9. Szladek Máté(44856) SZÉPTEVŐ(70519)
  10. Mráz Tamás(43515) RAKÉTA REMÉNY(16387)
Kívánok mindenkinek jó versenyzést! :P 

• N.C. kedvelte

#14812 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 13. - 9:25

20.) A/2* Hagyományos Magyar fajtájú lovak DÖNTŐ

Magasság 130 cm
    Elbírálás 238§ 2.2 Versenyszám időre egyszeri összevetéssel (A szab.)

Hely

Min. Pont

Lovas

Egyesület

Kategória
Alappálya Összevetés

Hiba

Idő

Hiba

Idő

Nyitott (10)
1 972
Erdélyi Balázs(43872)

GIDRAN RAZBEG SZENDE(73577)
Mezőhegyesi Ménes SE Nyitott 0,00 65,64 0,00 40,71
2 756
Kotroczó Róbert(10020)

MERSUCH EMILIA P(71371)
Kentaur Lovas Egylet Nyitott 0,00 60,40 4,00 41,40
3 648
Szász Attila(10000)

GYÚLÉKONY II.(72908)
Mezőhegyesi Ménes SE Nyitott 0,00 65,62 8,00 45,71
4 0
Mráz Tamás(43515)

MIMI(11927)
Castilia Kft. Nyitott 4,00 57,21 
5 0
Szentirmai Péter(9191)

GAZAL XIX-1(71309)
Bábolna SE Lovas Sz. Nyitott 4,00 65,64 
6 0
Szotyori Nagy Kristóf(670)

GIDRAN RAZBEG 44 MYTOC(72985)
Prosper LK Nyitott 6,00 73,03 
7 0
Mráz Tamás(43515)

RAKÉTA REMÉNY(16387)
Castilia Kft. Nyitott 8,00 58,79 
8 0
Pálos Anikó(8160)

SIXTUS VIRÁG(73241)
Diva Sport Lovasklub Nyitott 12,00 64,31 
9 0
Hatvani Lajos(13910)

IRHA INTERMEZZÓ(16669)
Carmen Lovas SE Nyitott 16,00 62,74 
Feladta 10 0
Szladek Máté(44856)

SZÉPTEVŐ(70519)
Mátai Ménes SE Nyitott 0,00

A komment majd később!

üdv.

#14813 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 13. - 19:10

Szép volt Bazsi és Szende! Gratuláció!

#14814 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 13. - 20:01

Sziasztok!

Annak ellenére, hogy két lovam is az első 6-ban volt, de ez a forma a "magyar ló kupa" nem a magyar fajták sportban való újrapozicionálása.

Sajnos több ellenérzést mint szinpátiát kelt és a legtöbb ló alapból csak B3-B4 kategóriás versenyeken vesz részt + a minősítő versenyek.

A lovasok és lovasok teljesítményét kérem tiszteletben tartani, mert azért ez egy A2 es pálya volt és nem B5. :kir:

Qkesz ! Ugye tudod hogy Szende egy gidrán! :dev:

Sőt nem kisbéri! :dev:

#14815 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 13. - 22:55

Qkesz nem volt ott a versenyen, de biztosan tisztában van azzal, hogy Szende Gidránból van! Balázs nagyon elegánsan lovagolta, bár Szende kézzel lábbal igyekezett megnehezíteni lovasa dolgát, de hozta a képességét ló és lovasa is, megérdemlik a gratulációt, és az elismerő szavakat.

Amit viszont Qkesz nem tud, mert nem látta a versenyt, az hogy Mytok, is szó szerint kirobbanó formában volt, és csak lovasa hibájából, aki a 6-os akadály után nagyvonalúan ellovagolt a 7-es vizes tálca mellett, majd a közönség erős bíztatására, kis kitérővel ugyan meglovagolta azt, és verőhiba nélkül, végigment a pályán, de a fent említett malőr miatt nem lehetett ott az összevetésben.

Megérdemelne ez a mén egy hozzá méltó lovast, aki nem csak magasat tud ugrani vele, hanem segíti a lovat a pályán, nem csak végigzavarja az akadályokon. Persze mindenki téveszthet, hibázhat, de amit Sz N K a következő versenyszámban, szinte ugyan azon a pályán produkált az már tényleg kritikán aluli volt, talán maga is érezte, és feladta a versenyt.

Azért ez itt még is csak egy KB topik, így megemlékeznék Maxim Mimiről, aki korát meghazudtolva, egy verőhibával lecsúszott az összevetésről, és Rakéta Reményről aki kettőt húzott az alappályán, valamint Sixtus Virágról, és Irha Intermezzóról, akik tegnap este sajnos „csak” jelenlétükkel emelték a verseny színvonalát, de nem voltak partiban a Szendével, és Mytokkal. 

Talán elfogódottság nélkül, kijelenthető , hogy két utóbbi Gidrán képességeiket tekintve kiemelkedett a mezőnyből, és Balázs Szendével tudta is hozni az eredményt, ami talán elszomorító, hogy a mezőny évről évre szinte állandó…

Örvendetes viszont az a tenyésztői összefogás, amiről az egyesület oldalán olvasni lehet. Szerintem itt is közzé lehetne tenni. Példa értékűnek tűnik a felismerés, nem tudom Gidrános oldalról lesznek e követők, de sok sikert hozzá!!!

#14816 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 14. - 5:45

Kedves agymenőj!

Az hogy Mytoc ott van ahol az nem kis mértékben Kristóf érdeme, teszi ezt a ló érdekében és ez nem kis mértékben kihat a fajtára is.

Bármilyen furcsának is tűnhet de egyedüli soprtlovas aki a magyar fajtákat nem kezeli előítélettel. És ezt komolyan mondom.

Még olyan lovasok is akik más magyar fajtát lovagolnak ( néha) komoly előítélettel nam akarom de mondom szinte" kényszerrel"( nem ezt akartam írni) lovagolnak magyrfajta lovakat

Egy ilyen pályatévesztés meg bárkivel előfordulhat, és utánna akár le is blokkolhat valaki így hozhat olyan helyzetet hogy akár feladhatja a versenyt.

Milyen összefogásról beszélsz, a tenyésztői klubbról?

Mert a tenyésztői klubb mit fog megoldani? Aki eddig kommunikált a másikkal az ezután is megteszi aki meg nem az nem.!

Sajnos a helyzet ettől sokkal bonyolultabb.

Jóval hatékonyabb tenyésztői célok, módszerek , érdekképviseletek ( lobbi !!!!!!!!!!!!!!!!) és alázatosság.

Ma ugyanabba a kategóriába sorolják a szabadidejében a lovak iránti rajongását kiélő egy kancás tenyésztőt és az egy egy fajta 10 - 15 % át a "hátán cipelő" koncepcióval a fajta fenntartását ténylegesen befolyásoló tenyésztőt.

#14817 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 14. - 20:19

Hetedik alkalommal rendezték meg, ezúttal a Nemzeti Lovardában a hagyományos magyar lovak kupájának döntőjét. Három különböző méneskönyv lova jutott be a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott döntő összevetésébe. Harmadik helyen végzett a Furioso North Star fajtájú, Gyúlékony II, háromszoros magyar bajnokunkkal, Szász Attilával. Második lett a sorozat egyik legeredményesebb lova, a Shagya arab fajtához tartozó, Mersuch Emilia P a békéscsabai Kotroczó Róberttel. A győzelmet ezúttal ismét egy Gidrán fajtájú ló szerezte meg, a tiszafüredi Kun Lajos által tenyésztett 10 éves kanca, Gidran Razbeg Szende Erdélyi Balázzsal a nyergében.

12386810_993626057327405_1816914948_n.jp

Szerintem ne vitatkozzunk azon ki nehezítette meg a másik dolgát, hanem örüljünk annak, hogy ezek a csodálatos lények szolgálnak bennünket minden hibánk ellenére.

• N.C. kedvelte

#14818 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 14. - 22:17

Sziasztok Kisbérisek!

agynenőj!

Köszi! :P ..de hagyd csak!

Örüljünk inkább a kis részsikereknek és bízzunk abban, hogy jövőre újra kisbéri-félvérek lesznek a dobogón! Persze örülünk Balázs és Szende sikerének is, hisz csak az egyesületük egyik fajtáját képviselték! Ezért is írtam amit írtam. Maximális tiszteletem az övék, illetve azoké akik segítették őket abban, hogy másodjára is (ha jól emlékszem) oda jussanak a dobogó tetejére. 

Persze mint kisbéri "fun" én egy másik fajtának szorítok, de a jobban teljesítők előtt kalapot kell emelni. Ez a szép a sportban és a díjugratásban! Itt sportolók és sportemberek mérik össze a tudásukat azonos körülmények között, és akik az adott pillanatban jobban, a legjobban teljesítenek nyernek! Elismerés a győztesnek és tisztelet a vesztesnek! Páran ezt az érzést ismerik minden oldaláról, páran meg még tanulják! :cool: Én bízom benne, hogy pár éven belül a kisbéri mezőny népesedni fog és eredményességben is előrébb lép, akár ebben a versenyszámban is.  :) Bár úgy érzem ezt a versenyszámot tekintve a kisbéri-félvéreknek sincs szégyenkezni valójuk! Hisz az elmúlt 7 évben szép számú kisbéri-félvér volt helyezett a versenyszámban (csak az igényesség nélkül pár "placcos": Maxim Mimi, Maxim Mokka, Rakéta Remény Amati Adonis, Afrodité, Sixtus Virág, Korax Széplak Gamma). Szép teljesítmény ez egy olyan hagyományos fajtától akinek se állami ménese, támogatása "mecénása" és a legjobb egyedei "hátán" alakult egy új "euro kommersz" fajta ami kezd sikereket is elérni az elmúlt években. Hogy lehetne ez jobb is! Lehetne! A kis közösség megpróbál tenni ezért az erejéhez mérten. Ki így, ki úgy! A lényeg, hogy egymást tiszteletben tartva és segítve! Az élet majd eldönti, hogy mi volt a helyes! Szerényen, becsületesen tovább előre a kisbéri-félvér sikereiért! :rockon: 

A honlapon említett cikkről, felhívásról pedig szeretném ha az ötletgazdák egyike szólna majd! (más tollával nem szeretek ékeskedni - Hallod Tomi!) :P Tessék aktivizálnod magad és itt is közzétenni mondandódat!

#14819 The Oldenburgi

The Oldenburgi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.562 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 15. - 15:12

Ez a no akarhova megy, csak viszalyt szit. Hihetetlen.

#14820 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 15. - 17:42

Ez a no akarhova megy, csak viszalyt szit. Hihetetlen.

Ha Biankóra gondolsz, férfi.

És ő tenyésztette az idei Magyar Ló Kupa nyertesét és a hatodik helyezettet. Az egyiket ő is versenyezteti. Ettől persze még folyamatosan ütjük egymás fejét...! Ami elég kemény...

----------------------------------------------------

A Tenyésztői Klub felhívása a www.kisberigidran.hu honlapon olvasható.

----------------------------------------------------

A Magyar Ló Kupa döntője szerintem nagyon jó verseny volt, de sajnos a lovak száma és összetétele csak szomorú következtetésekre ad okot. Összesen 10 ló indult, amiknek nagy részét évek óta nézegetjük ugyanitt, újat nem láttunk. De most végre kikerült a verseny az Arénából, és testközelbe került az átlagos lovasoknak, akik közül többel is beszéltem. Most csodálkoztak rá, hogy egy 1.30 alapmagasságú versenyen mekkora összeget lehet nyerni. HÁTHA sikerül pár lovasban felkelteni az érdeklődést, és pár év múlva TALÁN lesz 20-30 induló egy MLK minősítőn.

#14821 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 15. - 20:22

Mókus77!

A pénztdíjjtól biztosan nem lesz több ló és lovas páros a magyar lóért kupán, de ha olyan lovakat tenyésztünk amelyek tudnak ezen a szinten felelni, és megbecsüljük azokat akik eddig már bizonyítottak akkor egyszer lehet 20 - 30 ló ebben a vezsenysorozoatban is.

DE !

Az egysület honlapján csak az van ami és nem az aminek lenni kellene!

Nem szégyen az ha megismételjük vagy ugyanazt írjuk, amit írtak a Díjugrató szakág honlapján, vagy a lovasok.hu-n

Ló-Lovas-Tenyésztő

Az eredmény mindhárom érdeme! Vagy nem?

#14822 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 16. - 8:38

Nekem nagyon tetszenek az elképzelések a KLUB-ról. Szurkolok, hogy legyenek tagjai, és nekik sikerüljön egy felé húzni a szekeret. Ne tegye tönkre az önérzetesség, öncélúság, a széthúzás, napjaink magyar kerékkötői!

#14823 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 16. - 18:26

Számomra igen vad elképzelések az együttműködésről mármint a klubbtagok együttműködéséről.

A lovas szakmában főleg a tenyésztésben kevés a forrás hogy a Klubb ezen segítene?

A sportkipróbálás elmaradása a legnagyobb feladat mert ehhez igen sok pénz kell. Támogatások összegyűjtése?

Ki akarja ma támogatni a lovassportot? Mészáros Lőrinc a nettó 5 milliárdból  biztosan nem, sőt Csányi Sándor és Orbán Viktor sem, ha támogatnak is valamit mondjuk a focit,akkor is az adófizetők pénzéből teszik. 

Az előttem szóló is azt írta "szurkolok, hogy legyenek tagjai" és nem azt hogy - hurrá első tettem, hogy belépek"

furiosojr ! Ezt nem froclizásul írtam csak a példa kedvéért!!!!! úgy hogy ne kapd fel.

Jómagam azt mondom nem új kereteket kell teremteni főleg nem ilyeneket, hanem a meglévő kereteket kellene kitölteni.

Itt van nekünk a fajta fenntartó egysület és tetszik valakinek vagy nem bizonyos dolgokat neki kell lerendeznie, így a tenyésztők érdekképviseletét és érdekérvényesítését is a politika ha úgy tetszik az állam előtt.

Ne nekem legyen igazam, de ez a klubb arra is jó lehet, hogy ezen a vonalon az egyesület sporttámogatásra fordított forrásait ezentúl másra költse mondván ott a klubb tessék belépni és az majd megoldja.

Olvastam, hogy 2-3-4 generációra kiterjedő párosításokban gondolkodnak a kezdeményezők.

Nos ha ez ilyen egyszerű lenne!

#14824 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 8:58

Kedves Bianko!
Nem léptem be a klubba, mert nem vagyok tenyésztő, csak egy lovas, aki naponta kisbéri lóval dolgozik. Olyan kisbéri lóval, akit mindenki leszaroz, le kocsilovaz, muráz. Előtte egy kisbéri anyaságú lovat lovagoltam, akit klubalapító fórumtársunk tenyésztett, és akit mindenki idegbeteg nyomorék dögnek tartott. Én első felülésnél - bár szinte ügetni sem tudtam vele, mert rohant, sasszézott, ugrott rögtön vágtába - azt mondtam, hogy ez egy marha jó ló. Teszem mindezt ingyen, sőt az előző ló bértartásához sokáig hozzájárultam, csak azért, hogy lovagolhassak, a mostani lovon pedig heti 2-3 alkalommal a tulajdonost oktatom. Mind emellett időnként hallgatom a feleségem csesztetését is, hogy "mindig az a rohadt lovaglás" :-))).

Szóval azt hiszem én tudom, hogy milyen prekoncepciók nélkül felülni egy lóra. Nem vagyok nagypályás lovas (bár pályát utoljára kezdő lovas koromban tévesztettem, bocsi, ezt nem hagyhattam ki :-))), de az előző lovat is elindítottam verseny pályafutásán, és jelen alannyal is ezt tervezzük jövőre.

Korábban sokat olvastam itt tenyésztők értekezését a tenyésztésről. Sokat panaszkodtatok, hogy nem lehet pl. a ménparkot szűkíteni, újra szelektálni, mert mindenki azt mondaná akinek a ménjét kizárnák, hogy miért pont az övét. Írtátok, hogy sokan csak szaporítanak, a kedvenc (vagy az összes) kancájukat fedeztetik a számukra legkönnyebben elérhető ménnel. Közben esetleg máshol minőségi kancák maradnak üresen tulajdonosuk demotiváltsága, vagy forráshiánya miatt. Nem lehet a minőség, a professzionalizmus felé elmozdulni, radikális szabályokat hozni egy egyesületben az egyesületet gyakorlatilag alkotó tagok "ellen". Az ellent azért tettem idéző jelbe, mert ezek a radikális szabályok természetesen a fajta és a tagok érdekeit szolgálnák, legfeljebb ők nem így éreznék.

Most itt ez az új klub, gyakorlatilag egy kis egyesület az egyesületen belül. Itt ezek a jobbító szabályok már eleve le vannak fektetve. Akinek nem tetszik nem lép be, de marad akkor is egyesületi tag. Aki viszont elfogadja ezeket a szabályokat, egyet ért az elképzelésekkel, belép, összefog, segít, nyitott mások szakmai véleményét meghallgatni, elfogadni, nem érzi magát egyedül.

Lehet, hogy egy idealista álmodozó vagyok, de a klub alapító levelét elolvasva esküszöm kedvet kaptam a tenyésztéshez.

• N.C. és melodia91 kedveli

#14825 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 9:54

A ménpark színvonalát nem a tenyésztői klub fogja megváltoztatni, hanem a kipróbálás.

A kipróbáláshoz meg pénz kell és ezt a klubtagság nem tudja előteremteni.

A mének kiválogatásának  a ménvizsgának egyesületi hatásköre van és jelenleg egy sportban bizonyított mén semmivel

sem kap több esélyt a tenyésztésben mint a ki nem próbált.

Nem akarom itt emlegetni, de egy sportkipróbáláson A3 szintet vagy militariban három csillagon minősült ló fedeztetési díja nem lehet több mint egy középszerű gyakorlatilag önköltségen eladhatatlan utódokat adó  méné, mert nincs aki megfizesse.

Ma a különleges képességekkel rendelkező lovakat lehet csak úgy eladni, hogy nincs rajta veszteség.

Az egyesületi szabály szerint csak akkor kaphat támogatást az egyesület által preferált mén ha fedeztetési díja nem több mint 30000 Ft.

Egy 10 éves ló 4 éves korától kipróbáláson van, eredményesen bizonyít, egy minőségi sportlovas havonta 80 - 150 ezerért képzi, versenyez vele.

Hány kanca és mekkora fedeztetési díj kell ahhoz hogy a mén rentábilis legyen.

Ha eladják A3 szinten több tízmiliót is adnak érte.

Jelenleg egy kommersz mén után az őshonos méntámogatás pontosan ugyanannyi mint egy előbbiekben vázolt sportban kipróbált méné.

Sorolhatnám.

A klub létrehozásáról alkotott véleményem továbbra is tartom.

Sőt megtoldom, többet árt mint használ, csakúgy mint  jelenlegi formájában a magyar ló kupa.

Az kell rendesen működtetni aminek államilag is elismert jogosítványai vannak.

Ez pedig a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő egyesület.

#14826 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 10:47

Épp ez a szép a klubban Bianko. Ha nem tetszik, nem lépsz be. Mint ahogy a szar magyar ló kupán sem veszel részt. Vagy mégis?

Az egyesület nem egy hatóság. Nem hozhat rendelkezéseket a tagság túlnyomó részének akarata ellen. S ha a tagság nagy része nem nyitott a pozitív, előre vivő változtatásokra, akkor csak egy tehetetlen báb.

Egyébként olyan Veled eszmét cserélni, mintha egy végtelenített hanghordozóval vitázna az ember.

Neked is vannak elképzeléseid arról, hogy mit kellene/lehetne változtatni, de ezeket a változtatásokat az egyesülettől várod, és nem vagy hajlandó elfogadni, hogy az egyesület nem tud tenni a tagok többségi akarata ellen. Egy klub viszont igen. S ha esetleg a klubtagok kiemelkedő sikereket érnek majd el a tenyésztésben, talán egyre többen fognak a klubba törekedni. És mindez történik anélkül, hogy személyes ellentétek, véleménykülönbségek ürügyén szétvernék az egyesületet. Ugye láttunk már ilyet?

• melodia91 kedvelte

#14827 The Oldenburgi

The Oldenburgi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.562 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 12:14

Ra gondoltam, igen.
Erdekes, nekem a viselkedesebol teljesen az jott le, hogy egy no. De mar remlik, hogy tobbszor megneztem, es ra is csodalkoztam...

#14828 The Oldenburgi

The Oldenburgi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.562 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 12:15

Ra gondoltam, igen.
Erdekes, nekem a viselkedesebol teljesen az jott le, hogy egy no. De mar remlik, hogy tobbszor megneztem, es ra is csodalkoztam...

#14829 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 16:56

A magyar ló kupán nem én veszek részt, hanem az általam tenyésztett lovak és ha fennmarad a kupasorozat,

lehet hogy hamarosan három lóval.

A politika az állam nem áll szóba holmi kis klubokkal, kivéve  ha nem maguk a hatalomban ülők csinálják.

Az egyesület pedig FAJTAFENNTARTÓ !

Ebből kell kiindulni.

A többi már magából adódik,

Mit kell tenni, hogy a fajta fennmaradjon, a geneológiai  vonalak folytatódjanak?

Olyan fajtafenntartó tenyésztést kell csinálni, hogy a fajta egyedei egyre inkább önfenntartók ( eladható utódok) legyenek.

Ma a tradícionális magyar fajták utódai igaz hogy vannak közöttük amelyek az alapítókig visszavezethető ismert származással rendelkeznek mégis a nullás sütésű zugcsikók árán lehet eladni őket.

Egy nyereghelyen bélyegzett kisbéri csikó adminisztratív és fedeztetési költsége kb 70 000 forint.

Egy zugcsikóé 20-25 ezer. az áruk nagyjából ugyanaz mint az egyesületi bélyegzésű csikóké.

Jónás Sanyi 150 000 Ft/db  ért adott el két választási korú méncsikót, melyek közül az egyik már ménvizsgát is tett 3 évesen.

A másik csikó anyja nem más mint Gidrán Nimfa ( Harald Ambrossal - remélem jól írtam)  három csillagon olimpiai minősülést szerzett.

Miről beszéltek?

Kedves The Oldenburgi !

Ezeken a fórumokon ha volt rá hangulatom sokat vitatkoztam azon hogyan kell olyan lovakat tenyészteni, amelyek megállják a helyüket

az oldenburgiaktól vásárolt lovakkal.

Én már legalább letettem valamit az asztalra. biztos vagyok benne ha többen meghallgatnák - megértenék amit meg szeretnék értetni akkor nem itt tartanánk, hogy a magyar ló kupán összesen 2015 ben 10 ló nevezett. Mert sportteljesítményben itt tartunk.

Lehet hibáztatni a sportlovasokat előítéleteik miatt, de mi vagyunk a leghibásabbak, mert sok a süket fül.

furiosojr!

Érveket szeretnék hallani, látni és nem fantáziálni.

Gondolod hogy egy 20 kancás tenyésztő a klubbra támaszkodik, hogy párosítási tervet készítsen a kancáira?

Baromság!

Edited by bianko, 2015 december 17. - 17:02.

#14830 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 17:14

UI.

The Oldenburgi!

Egy hatvanéves két felnőtt diplomás, az egyik állatorvos( nő) a másik gépészmérnök (férfi) apja és egy 1,5 éves fú nagyapja és férj vagyok.

Napi elfoglaltságom, hogy  ellátom a 17 felnőtt kancából és 24 évjárati csikóból álló ménesünket, majd gyakran fizikai munkát végezve is

megkeresem azt ami ahhoz kell hogy ez a nagy család működjön. És ha már lótenyésztésre adtam a fejemet akkor maradjon is valami utánam.

A előzőek alapján igazából tényleg semmi nem jogosít fel arra,hogy kitartsak véleményem mellet!

• egyember kedvelte

#14831 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 20:30

Ja !  A két legjobb díjugrató magyrfajta lovat én válogattam/tenyésztettem, neveltem :dev: és még tenyésztő klub sem kellett hozzá

#14832 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 20:39

Sziasztok Kisbérisek!

Érdekes vélemények ütköztek itt a KISBÉRIS TOPIC-ban! :P 

Bár:

"A ménpark színvonalát nem a tenyésztői klub fogja megváltoztatni, hanem a kipróbálás" 

Kötve hiszem...illetve szeretném hinni, hogy ez majd egyszer bekövetkezik ... de erre még várni kell. A mének (kisbéri-félvér) többsége állami tulajdonban van és a legfiatalabb is 13 éves. Állam bácsi ezekre a lovakra nem költ, nem fektet beléjük semmit! El nem adja őket. Egy két kivételtől eltekintve nincsenek is kipróbálva, hisz a kipróbálásukat sem finanszírozta/finanszírozza senki. Egy-két szerencsés egyed az egyesület által ki lett lovasítva és ért el valami eredményt, némely nem. Zömében azért megállapíthatjuk, hogy nem kerültek kipróbálásra ezek az egyedek. Ezek tények! Ezekkel vitatkozni nem nagyon érdemes.

Van pár magánmén (és az egyesületnek is van saját tulajdonú ménje) amely sorsa javarészt a tulajdonosának "lehetőségein" múlik/múlott. (elismerés azoknak akik ezt az utat járták és vállalták). Az egyesület (szűkös) anyagi forrásaiból megpróbál egy szponzorációs rendszert kialakítani, hogy a fiatal tehetséges egyedek kipróbálásra kerüljenek. A lehetőségekhez mérten megbízható, eredményekkel és feltételekkel rendelkező versenyzők bevonásával. Ennek a kidolgozása már egy ideje folyik, talán az év végére lesz is egy konkrét javaslat/terv.

Az eredményesen versenyző lovak pedig szintén a rendelkezésre álló erőforrásokhoz mérten elismerésben/támogatásban részesülnek már évek óta. Ha jól emlékszem az éve elején egy gidrános állatorvos (nő) és gidrán ménje kapott ilyet, hisz a fajtát eredményesen képviselte a kidolgozott szponzorációs rendszernek megfelelő szinten és felette. Erre a szponzorációra az egyesület a saját költségvetéséből különít el erőforrást. Legelőször nem sok kisbéri és gidrán egyedre kellett ilyen díjakat kifizetnie az egyesületnek, de az évek múlásával szerencsére egyre több egyed érte el a kívánt szintet (a különböző szakágakban) és tavaly már az erre elkülönített alapot majdnem sikerült is merítenie. De ennek ellenére is a közgyűlés úgy döntött, hogy folytassuk ezt a szponzorációt.

Ehhez jön majd még hozzá a fentebb említett tehetséggondozási támogatás amelynek a részletei kidolgozás alatt vannak.

Úgy gondolom, hogy a kisbérisek évek óta az élen járnak a megoldási, jobbító szándék keresésében. 

Itt van a Klub is amit személy szerint jónak tartok az egyesületen belül és annak a támogatására. Hisz ez inkább egy aktív fórum a tenni akaró, tudó, szándékozók részére. Nem ez fog megoldást hozni, de a közös az együtt gondolkozás, egymás segítése, tanáccsal, lehetőséggel, hozhat elő olyan rejtett tartalékokat, ötleteket amik előrelépést jelentenek, jelenthetnek. Együtt talán könnyebb mint egyedül...még a 1-2-5-10-20-50 kancás tenyésztőnek sem könnyű! SZERINTEM! Aztán aki csatlakozik közösen megyünk tovább aki meg nem az tapossa a saját útját...és nincs sértődés...sértegetés... :) 

• N.C. kedvelte

#14833 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 17. - 20:44

Ja !  A két legjobb díjugrató magyrfajta lovat én válogattam/tenyésztettem, neveltem :dev: és még tenyésztő klub sem kellett hozzá

Úgy érzem ez kicsit...erős...főleg itt a KISBÉRI TOPIC-ban! Persze minden "szentnek" maga felé hajlik a keze!

Ettől függetlenül elismerés Szendének és Mytoknak! ...tenyésztőjének, lovasainak, edzőiknek.

#14834 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 18. - 4:03

Az elvakultság, a helyzet nem megfelelő kezelése csak ront a helyzeten és nem javít.

A mezőgazdaságból élők így a haszonállat tenyésztők egész Európában Uniót támogatásból tartják fenn magukat.

A lótenyésztést azért nem támogatja az EU, mert a fejlett és hozzánk képes gazdag uniós országokban így olyan vásárló erő van ami nem igényli.

Hozzátéve, hogy az alacsonyabb fizetési lehetőséggel rendelkezők bagóért tudnak venni számolatlanul kiváló kelet-közép európai lovakat.

Ráadásul a lólétszám is összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint nálunk. Németország KB 1 200 000 !!!! és vannak  a németek alig több mint negyven millióan. Ez kicsit több min Mo. lakosságának 7 szerese. Nálunk cirka 45 ezer ló van ami  a németek lakosság arányoságához mérten 1/3 vagyis

nálunk kb: 120-130 ezer lónak kellene lenni. Azért nincs mert nincs aki megvegye, eltartsa. Így marad a túlkínálati zugló piac.

Ez az aránytalanság kihat a környezetgazdálkodásra( parladfű gazosodás) és természetesen a magyar ló tenyésztő

anyagilag pengeélen táncol.

Úgy gondoljátok, hogy mivel a klub az egyesületen belül működik majd az egyesület is ad forrást a célok eléréséhez?

Edited by bianko, 2015 december 18. - 4:05.

#14835 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 18. - 7:50

"Ráadásul a lólétszám is összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint nálunk. Németország KB 1 200 000 !!!! és vannak a németek alig több mint negyven millióan. Ez kicsit több min Mo. lakosságának 7 szerese. Nálunk cirka 45 ezer ló van ami a németek lakosság arányoságához mérten 1/3 vagyis

nálunk kb: 120-130 ezer lónak kellene lenni."

Ez egy kicsit kuszára sikerült.

Ha az általad írt alapadatokat veszem figyelembe, kijön a 7 (pontosabban 6,667), de nem a lakosság 7-szerese, hanem az egy főre jutó lóállomány, ami 0,03 ló/lakos. Ennek alapján nálunk 300 000 lónak kellene lennie (kerekítve 10 millió lakossal számolva).

Ha ilyen állomány lenne, már lenne miből szelektálni.

Mennyi igazolt versenyző van? Ha számolok 10 000-rel (lakosság 1 %-a) és feltételezem, hogy az állomány fele kipróbálásra kerül, akkor lovasonként 15 ló jutna.

"A lótenyésztést azért nem támogatja az EU"

Őshonos támogatás? Területalapú támogatás? Állatjóléti támogatás? Környezetvédelmi támogatás (trágyatároló)?

A magyar lótenyésztőn kívül elég sok magyar ágazat, szakma táncol pengeélen, már ha van ereje táncolni.

Tömegbázisból lehet elitet kinevelni, de fordítva már nagyságrendekkel nehezebb. Volt akiknek sikerült, köztük magyar is, pl.: Galamb József.

• N.C. kedvelte

#14836 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 18. - 8:05

Tömegbázisból lehet elitet kinevelni, de fordítva már nagyságrendekkel nehezebb.

Na így!

Major Berci mondta vagy 15 éve egy Lovasszövetségi gyűlésen:

" Az a piramis, amelyiknek  nincs széles alja, az csak egy oszlop!"

Edited by N.C., 2015 december 18. - 8:06.

• izland és melodia91 kedveli

#14837 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 18. - 12:10

Az EU-s támogatások közül kimaradt:

... tenyészszervezés kereteiben végzett törzskönyvezési, teljesítményvizsgálati, tenyészértékbecslési feladatok támogatása [FM 43/2014 (XII.29.), 702/2014/EU]

• N.C. kedvelte

#14838 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 18. - 16:31

Úgy gondoljátok, hogy mivel a klub az egyesületen belül működik majd az egyesület is ad forrást a célok eléréséhez?

Én nem gondolom sehogy! ...mert nem vagyok klubtag (még)  :cool: ...de amennyire ismerem a koncepciót nem! De erről nyilatkozzanak az "ötletgazdák"!

Elvakultság??? Egy kisbéri TOPIC-ban?  Alap és elvárt (egy kisbéristől)! ...de ez nálam nem jelent "elvakultságot"! :P 

Helyzetkezelés??? :unsure: ...a megfelelő tisztelet megadása annak aki aktuálisan jobb! Majd ebből erőt merítve törekedni arra, hogy még jobb légy! :rockon: 

"Einstein" óta meg minden relatív!...és csak a változás örök!

Edited by Qkesz, 2015 december 18. - 16:33.

#14839 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 22. - 20:28

Kedves Kisbéri és Gidrán Kedvelők, Tenyésztők stb....

Elképesztő az, hogy ki mit gondol bele egy egyszerű Önkéntes most induló és egyenlőre még pontosan nem is teljesen definiált szerveződésbe.

Azt hiszem, hogy a Lajtán túl a tenyésztők kőrében egy ilyen diskurzus elképzelhetetlen lenne, de hát részben ezért tartunk itt.

No comment.

Köszönjük az ingyen reklámot:

A szervezők.

#14840 csepebaba

csepebaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 503 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 23. - 10:45

Kérdezném, hogy tud-e valaki Ramzes Bársony nevű kanca csikóiról? A kanca Ramzes IV-23 után született 1993-ban. Meg szeretném keresni a csikóit! Kettőről tudok, egyik nálam van, a másik egy ismerősömnél. Valaki valami info-val tud szolgálni?