Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kisbéri félvérek

• Please log in to reply
15121 válasz a témához

#14761 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 20. - 6:58

"Túl nagy a csend..."

Mert tapasztalat alapján nincs sok eredménye a vitának.

Évekkel ezelőtt a furioso-ban is volt ilyen vita. Ott felvetettem, hogy befektetőként érdeklődve, győzzenek meg a fajta kedvelői, hogy érdemes és miért érdemes a fajta tenyésztésébe komolyabb tőkét fektetni. Csak Anikótól kaptam egyedül választ. Így hogyan lesz újabb tenyésztő, befektető.

Ugyan ebben a sorozatban erősen körvonalazódott, hogy a tenyésztők, versenyeztetők nem igazán befektetőt, hanem mecénást kerestek. Itt is ezt érzem.

Megy a vita a génmegőrzésről, őshonosságról, vele párhuzamban a sportteljesítményről. A kettőt együtt maradéktalanul nem lehet egyszerre teljesíteni. A nemzetközi szintű eredményeket elérni a hagyományos állománnyal nehéz, nagyon hosszadalmas, lassú folyamat ahhoz képest, hogy az élvonalban szereplők a cél érdekében a fajtát az igényekhez alakították "vérfrissítéssel", ami a gyorsabb "fejlődést" segítette. A szűkebb állományon belüli szelektálás és a nyitottabb, célirányos "célszerszám" tenyésztés közti olló nem szűkül, inkább nyílik. Az őshonosságról meg jó példa Széplak '40-es évek beli bevonása.

A tenyésztőknek el kellene dönteni, mi a fontosabb. Ha génmegőrzés is és a magasszintű sportteljesítmény is, akkor érdemes lenne a tenyésztést két vonalra helyezni. Az egyik szigorú génmegőrzés (amihez később bármikor vissza lehet nyúlni), a másik viszont kimondottan a sportteljesítményt előtérbe helyező, ahol bátrabban lehetne (korlátozásokkal) idegen vérhez nyúlni. Ez nem zárná ki az őshonos vonalból való kiemelkedést a sport terén, csak kicsit lassabb a folyamat.

A fajta sportkipróbálásának elősegítésére nem a magasabb díjazásban látom az egyedüli lehetőséget. Ez a jelenlegi formájában (magasabb kategóriából a bevételért visszalépők hatása a "feltörekvők" ambícó növelésére) nem a leghatásosabb, sőt! Ha egy nemzetközi szinten induló páros vérkomolyan (díjért) elindul egy B4-es páyán ("A3 egy - két- három-négy- öt csillagon versenyzés - szereplés helyett B4 es pályán "Gyakorol,""), akkor az az adott párost, lovat, fajtát oda is pozicionálja.

Elfogadható megmérettetésnek tartanám, ha a Kupában mindenki azonos vonalvezetésű, azonos akadályokból, azonos alapidejű pályán menne, csak az akadályok magassága a minősülés osztályának megfelelően változna. (A pályaépítés a különböző kategóriákra érvényes távolsági, darabszám... előírások alapján a szigorúbbat vennék figyelembe.) Az értékelés pedig hibapont és idő alapján történne, így lehetőséget adva mindenkinek a szintjén megmérettetni. A különböző szinteken elért eredmény alapján a szintek első három helyezettje a következő két évben csak eggyel magasabb szinten indulhat. Az alap besorolás (első esetben) az azévre vonatkozó minősülések alapján történhetne (pl.: megyei 125 cm, országos bajnoki 150 cm, nemzetközi 160 cm).

A sportkipróbálásnak több lehetőséget adna, ha a díjazásra adott támogatás egy részéből a "profik" (tenyésztő, tréner, edző, versenyző...) egy-egy kurzuson (hétvégén) a Kupában résztvevők számára nyilt edzést tartana, ahol segítenének a szintfelmérésben, edzéstervek, módszerek átadásában.

#14762 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 20. - 7:46

Csak csendben megjegyzem, a csendet Qkesz szerintem Gombára értette.

#14763 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 20. - 8:48

A tenyésztőknek el kellene dönteni, mi a fontosabb. Ha génmegőrzés is és a magasszintű sportteljesítmény is, akkor érdemes lenne a tenyésztést két vonalra helyezni. Az egyik szigorú génmegőrzés (amihez később bármikor vissza lehet nyúlni), a másik viszont kimondottan a sportteljesítményt előtérbe helyező, ahol bátrabban lehetne (korlátozásokkal) idegen vérhez nyúlni. Ez nem zárná ki az őshonos vonalból való kiemelkedést a sport terén, csak kicsit lassabb a folyamat.

A jó angol telivérek használata nem mond ellent a génmegőrzésnek, és a sportteljesítményt is javíthatja. A jó angol telivérek virágoztatták fel korábban is a fajtát. Dicséretes az egyesület részéről, hogy az utóbbi években igyekeznek külföldről jó hatású angol telivér méneket importálni (Roven, Foreign Affair), más kérdés, hogy a tenyésztők mennyire szívesen nyúlnak a telivérhez. Persze egyszerűbb jó magyar szokás szerint utólag sírni, hogy milyen jó volt Déva, Guarde Royal, vagy Be My Grey, kár hogy már nem élnek.

• N.C. és agynenõj kedveli

#14764 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 20. - 9:08

Robi!

Ez a vita nem az a vita, de nem is akarok belemenni bővebben. A Kisbéri Félvér nem hasonlítható a többi zárt törzskönyves őshonos fajtához, itt génmegőrzésről talán nem is lehet beszélni. Az átkosban teleszórták a fajtát Holsteini, és Hannoveri F1-ekkel, amíg ideig óráig hoztak némi fellendülést a fajta sport teljesítményébe, de ez ma már nem játszik. A közelmúltban használt Trakehneniek sem hoztak fellendülést, jelenleg ott stagnál a fajta ahol éppen látszik. Nem is értem ezt az „újrapozícionálás”, a MLK matiné műsor a Világkupa fordulóban, nincs ezen mit szépíteni. A maradék lelkes tenyésztő a kik korántsem befektetési szándékkal, hanem a fajtába  vettet „vak” hittel, anyagi lehetőségeik határán tartják fenn a fajtát.

A kanca állomány talán javuló tendenciát, és némi homogenitást kezd mutatni, de nincsenek kiemelkedő saját teljesítménnyel rendelkező mének Roven-t xx leszámítva, akik hozzá tudna adni valamit a fajtához. Rengetek kanca áll üresen, vagy fedeztetik fajtán kívüli ménekkel, a kevés szaporulatból szinte lehetetlen szelektálni, és bármilyen következtetést levonni bármire is.

Én így látom! Pedig ha valahol, akkor pont ebben a fajtában lehetne új utakat keresni, mert hogy sokkal nagyobbak a lehetőségek mint a többi zárt törzskönyves fajtában.
Vitatkozhatunk nap estig, hogy azt a támogatást mire is fordítsuk, ki hol mivel és hogyan tudna hozzátenni az előrelépéshez, örülünk, ha egy ló a fajtából, pl. Istafan Sissi kimagasló eredményt ér el. Alapvetően viszont az előrelépéshez sok sok pénz kéne, jó ménekre, azoktól sok csikóra, amikből lehet szelektálni, és a legjobb egyedeket helyzetbe hozni, ezen lehetőségek nélkül mit is akarunk újrapozicionálni?

Örök optimista Qkesz összefogásra buzdító szavai már nem sokakat tudnak lelkesíteni, de azért hajrá!
Nyílván a kibicnek semmi nem drága, de ha a ménparkot megszelektálnák, és értékesítenék a felesleget, az így keletkezett anyagi lehetőséget minőségi szaporítóanyagra fordítanák, és a legkiválóbb, már bizonyított kancák lehetőséget kapnának, a csikókra elővásárlási joggal az egyesület részére? A kiválasztott már elismert mének talán felkeltenék az érdeklődést a lovasok, és a potenciális befektetőkben is, és talán az eredmények sem maradnának el…

#14765 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 20. - 11:35

Hű....ha! :unsure: 

Igen én a nagy csendet a gombai tenyészszemlére és STV-re értettem!

Amiket agynenőj feszeget is érdekes témák... véleményem is van... majd időm adtán (este) megpróbálok a szokásos "pozitív" hozzáállással reflektálni! :) 

#14766 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 20. - 12:04

:)

• fafaragó kedvelte

#14767 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 20. - 19:14

Kösz! Majd keresek egy "szakítósabb" NET-et mert itt a határszélen nem szakít a "stick"! De nagyon szépen köszönöm!

#14768 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 21. - 16:38

A Magyar Ló Kupa már matiné sem lesz a világkupa fordulón.

#14769 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 21. - 19:55

Sziasztok Kisbérisek!

Robi!

"Mert tapasztalat alapján nincs sok eredménye a vitának." 

Ezzel nem értek egyet! A konstruktív vita előre vihet és visz egy probléma megoldásában... szerintem

"Évekkel ezelőtt a furioso-ban is volt ilyen vita.... Csak Anikótól kaptam egyedül választ."

Erre azért kíváncsi lennék, hogy mit láttak ők megoldásnak, és mi volt a véleményük.

"Megy a vita a génmegőrzésről, őshonosságról, vele párhuzamban a sportteljesítményről. A kettőt együtt maradéktalanul nem lehet egyszerre teljesíteni. A nemzetközi szintű eredményeket elérni a hagyományos állománnyal nehéz, nagyon hosszadalmas, lassú folyamat ahhoz képest, hogy az élvonalban szereplők a cél érdekében a fajtát az igényekhez alakították "vérfrissítéssel", ami a gyorsabb "fejlődést" segítette. A szűkebb állományon belüli szelektálás és a nyitottabb, célirányos "célszerszám" tenyésztés közti olló nem szűkül, inkább nyílik. Az őshonosságról meg jó példa Széplak '40-es évek beli bevonása."

Itt csak némely dolgokkal értek egyet! Igen! Lassú, lassabb folyamat, kötöttebbek a lehetőségek, mint egy "Euro" fajtánál. Lásd Holland és Belga példa, de nem lehetetlen! Nem vagyok egy nagy Széplak kedvelő, de szerintem ez pont nem egy jó példa!

"A tenyésztőknek el kellene dönteni, mi a fontosabb. Ha génmegőrzés is és a magasszintű sportteljesítmény is, akkor érdemes lenne a tenyésztést két vonalra helyezni. Az egyik szigorú génmegőrzés (amihez később bármikor vissza lehet nyúlni), a másik viszont kimondottan a sportteljesítményt előtérbe helyező, ahol bátrabban lehetne (korlátozásokkal) idegen vérhez nyúlni. Ez nem zárná ki az őshonos vonalból való kiemelkedést a sport terén, csak kicsit lassabb a folyamat."

Na...erről beszélek, és az egyik nem zárja ki a másikat! Egyetértek!

A versenydíjazással és rendszerrel kapcsolatosan leírtakkal nem értek veled egyet! Nem egy külön versenyt/versenyrendszert akarunk. Hisz külön versenynek nincs értelme, de a arra sincs lehetőség, hogy minden lovat megnézz, a legjobbakat viszont érdemes lehet megmutatni, hátha elhiszik a magyar lovasok, hogy a magyar lovakban is van potenciál. Hogy nincs még olyan sok magas szinten versenyző lovunk?... talán ezért nem 160-ra van kiírva a verseny, de minden esetre olyan szintre amit már komolyan kell venni, kiindulásnak jó, még ha egyeseknek az aktuális szintjéhez "visszalépés" is (bár ezt sem nevezném annak, talán a közösségi értéke, marketing értéke ennek kompenzáló...az esetlegesen megszerzett pénz csak adalék - de nem minden). Nem akarunk "saját olimpiát" kreálni, hogy "olimpiai bajnokok lehessünk a "saját tócsánkban", "tócsaolimpiánkon". (ezt nem szó szerint kérem venni)

"A sportkipróbálásnak több lehetőséget adna, ha a díjazásra adott támogatás egy részéből a "profik" (tenyésztő, tréner, edző, versenyző...) egy-egy kurzuson (hétvégén) a Kupában résztvevők számára nyilt edzést tartana, ahol segítenének a szintfelmérésben, edzéstervek, módszerek átadásában."

Az ötlet jó, megvalósítani nehezebb! De kíváncsian várom javaslataidat.

agynenőj!

"Örök optimista Qkesz összefogásra buzdító szavai már nem sokakat tudnak lelkesíteni, de azért hajrá!"

Pesszimistán bele se kezdj semmibe! :P  ...az elért eredményeket pedig meg kell becsülni és azokra támaszkodva dolgozni tovább a sikerért. Hogy most egy olyan ember és ló példáját említsem, aki velem szinte semmiben nem ért egyet (bianko) nem hitt volna lovában (Mytoc) sose jutottak volna oda ahova! Elismerés neki/nekik érte! (remélem nem baj, ha őt hoztam fel példának)

Nyílván a kibicnek semmi nem drága, de ha a ménparkot megszelektálnák, és értékesítenék a felesleget, az így keletkezett anyagi lehetőséget minőségi szaporítóanyagra fordítanák, és a legkiválóbb, már bizonyított kancák lehetőséget kapnának, a csikókra elővásárlási joggal az egyesület részére? A kiválasztott már elismert mének talán felkeltenék az érdeklődést a lovasok, és a potenciális befektetőkben is, és talán az eredmények sem maradnának el…

Az ötlet "jó" lenne, ha a mének az egyesület tulajdonában lennének, de nem abban vannak! Így értékesítéséről és az érdemi szelektálásáról nehéz beszélni, még ha a fajta azonos is. Az elképzelés további része rendben van! :P 

Sajnos én is hallottam pár hete, hogy nem biztos a Magyar Ló Kupa sorsa a VK-n. Szomorú vagyok! Nagy veszteségnek érzem! Találni kell más megoldást! :cool: 

#14770 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 22. - 0:07

"Nem vagyok egy nagy Széplak kedvelő, de szerintem ez pont nem egy jó példa!"

"Ezek közül főképp az utóbbi (Széplak) alapított virágzó genealógiai vonalat, amelyben sok tehetséges ugróló fordult elő." [Bodó, Hecker]

Nem, mint idegen vér az alkati változással gyakorolt hatásának eredménye?

• N.C. kedvelte

#14771 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 22. - 12:45

Nem akarok beleszólni a nagyok dolgába, pláne nem beleokoskodni a másik fajta problámájába/probléma kezelésébe,- de úgy látom, van közös, több hagyományos fajtát is érintő gond.

A kanca állomány talán javuló tendenciát, és némi homogenitást kezd mutatni, de nincsenek kiemelkedő saját teljesítménnyel rendelkező mének Roven-t xx leszámítva, akik hozzá tudna adni valamit a fajtához.

- A kanca örökítő képessége nagyobb,  mi mégis a ménparkuntól várjuk a csodát.

É Alapvetően viszont az előrelépéshez sok sok pénz kéne, jó ménekre, azoktól sok csikóra, amikből lehet szelektálni, és a legjobb egyedeket helyzetbe hozni, ezen lehetőségek nélkül mit is akarunk újrapozicionálni?

- Ki adjon pénzt? Sok pénzt?

(Az újrapozicionáláshoz nem szólok - szerintem nekünk, mezőhegyesi félvéreseknek "csak" a régi pozicióinkat kellene "visszafoglalni".)

Nyílván a kibicnek semmi nem drága, de ha a ménparkot megszelektálnák,

- Ez már csak így van, más állományában az ember sokkal szívesebben fokozza a szelekciós nyomást...

és értékesítenék a felesleget,

-"Rengetek kanca áll üresen, vagy fedeztetik fajtán kívüli ménekkel,"-idézet tőled.

az így keletkezett anyagi lehetőséget minőségi szaporítóanyagra fordítanák

- ugye a mének többsége magánkézben van, Eladni a másikét és venni maginknak spermát.,

és a legkiválóbb, már bizonyított kancák lehetőséget kapnának, a csikókra elővásárlási joggal az egyesület részére?

- Mit gondolsz, egy társadalmi szervezet, mint pl. tenyésztőegyesület, hány csikóra tudná érvényesíteni az elővásárlási jogát - és ha sikerülne egy nagyobb csapatot megvenni, azzal aztán mit kezdene?

#14772 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 22. - 19:35

N.C. !

A mén eladásnál jobb pénzszerzési lehetőség nem jutott eszembe. Természetesen a magántulajdonú ménekkel a tulajdonos azt tesz amit akar. Megjegyezném, hogy ezek többsége igen koros, vagy kipróbálatlan. A ménvizsgákon alig van 400 pont feletti eredményük, ami azért minősíti a fiatal méneket. Nem is értem, egy méncsikó felnevelési, vizsgáztatási költségén, kiváló örökítő anyagot lehetne behozni? Nem kéne esetleg megpróbálni!

Rengeteg Trakehneni, vagy más magasfélvér mén rohangál a világban, akiknek van neve, és teljesítménye és még a lovasok, meg a leendő tulajdonosok is ismerik. Az meg hogy Ozora, meg Maxim, meg Rakéta, csak azoknak mond valamit, akik ismerik a fajtát.

Beszéltek, itt Széplakról ami ugye szintén Trakehneni ősökre megy vissza,  a vonal alapító Tempelhüternek szobrot is állítottak, persze ettől még lehet a vonalat nem szeretni, de a háború után ez a vonal húzta a fajtát.

Nem hiszem, hogy beszélhetnénk ebben a fajtában szelekciós nyomásról, hiszen a javulás ellenére még mindig nagyon heterogén az állomány, de azért sokan várják, hogy a III. oszt. kancájukból a fajtát előre vivő ivadék szülessen, "hátha" alapon. A régi kancacsaládok már szinte nem is léteznek. Meggyőződésem, hogy inkább tenyésszen valaki négy kancával, mint negyvennel, de az a négy legyen extra, akár küllemben akár teljesítményben, és keresse a kancához a mént, ne azzal fedeztessen, ami a leg közelebb van, hanem ami arra a kancára a legjobb.

Nem a mén parktól várnám a csodát, csak valami kis lökést adna a fajtának egy, két jónevő mén. Istafan Sziszi-re mindenki nagyon büszke, pedig Istafan nem egy tipikus magasan telivérezett Kisbérire hajazó mén, de pluszt tudott hozni, és pont egy Széplak kancából.

A „pozícionálás”, vagy „újra pozícionálás” a Forma 1 jut eszembe, a háború előtti szuper járgány,  (lásd tradicionális fajták), korát megelőző mindenféle extrákkal, kiállt, illetve a történelem vihara kiállította kerékcserére. Közben a sportlófajták, valahogy beelőztek, és mi még a kijáratot sem találjuk a boxutcából, de keressük a „pozíciónkat”…

Ne tessék gondolni, hogy ezt jó érzés leírni, de álltatni magunkat...még ha nem látná az ember a világban azt a sok gyönyörűséges, és eredményes négylábút, de látom!

#14773 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 október 22. - 20:20

Tetszik a F-1-es példa, és kellő képen ironikus is. (de nem baj, a kritikusság fontos)

Én itthon is látok gyönyörűséges lovakat (meg van bennük a szépség, elegancia és a kellő versenyzési potenciál is) csak egyre kevesebb olyan embert látok akik ezt a potenciált, szépséget eredményre tudják váltani! Az a pár "szerencsés" egyed ami kikerül külföldre és eredményes (többen említettül Istefan Sissi, de említhetnék több fogatlovat Olaszországból, Svájcból akik az élmezőnyben versenyeznek), itthon meg nem hogy a nagyágyúknak, de a középkategóriás versenyzőknek sem és a középszerű edzők által irányított kezdőknek sem kellenek!!! :cool: 

Szóval: Gazdag szegények vagyunk mi! :dev: 

#14774 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 5. - 20:42

http://www.lovasok.h...dex.php?i=98961

#14775 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 7. - 14:12

Sziasztok Kisbérisek!

A gombai tenyészszemléről készült kis videót és a szabadon ugró feladatról készült filmecskét is felteszem ide nektek! (kapott képek, kapott videók - sajna én nem tudtam jelen lenni)

Remélem hamarosan a honlapról is elérhetőek lesznek!

Addig is jó nézelődést! :P 

https://www.youtube....h?v=gjAz_74Dyc4

https://www.youtube....h?v=gXFsa3AYJrc

#14776 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 19. - 7:48

11063470_964461950286441_509487220310628

• Panka21 kedvelte

#14777 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 19. - 20:31

:)

#14778 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 20. - 21:47

NC!

Honnan sikerült ezt a képet előkaparni? :P 

#14779 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 21. - 21:42

Elszántabb/járatosabb családtag találta a világhálón böngészve:

https://www.google.h...dlmBC0Q_AUIBigB

#14780 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 22. - 11:23

:cool:

#14781 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 23. - 7:54

Pedig elég lett volna ezt a fórumot visszaolvasni, mert ezt a képet én scan-eltem ki egy könyvből, és tettem fel ide pár éve. ( http://www.paci.hu/f...c=1399&page=289 ) A kép egyébként a "Lovas élet Tolna megyében. című Horváth István álltal írt, gyüjtött magánkiadású könyvből származik, sok másikkal együtt.

Edited by kedves, 2015 november 23. - 8:02.

• The Oldenburgi kedvelte

#14782 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 24. - 15:46

Akkor onnan volt ismerős! :P 

#14783 Péter0507

Péter0507

Új vendég

• Fórumtag
  • 5 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 27. - 13:15

Szintén egy Széplak, "még" a jelenből. Született 1988. 02. 15. Tenyésztette sütvényi ménes.

A felvétel három napja készült:

#14784 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 28. - 8:52

Szintén egy Széplak, "még" a jelenből. Született 1988. 02. 15. Tenyésztette sütvényi ménes.

A felvétel három napja készült:

A fene ebbe a vacak trakéneni háttérbe, szabad vállba, küllembe, pfuj!   :wink:

#14785 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 28. - 10:18

:P

• N.C. kedvelte

#14786 enying20

enying20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 28. - 11:57

Én egy hete láttam, higgyétek el, élőben még jobb! Nagy kár, hogy ez 27 éves korában derült ki.

• kedves és N.C. kedveli

#14787 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 29. - 9:14

Úgy érzem sok mindennel vagyunk így! Sorolhatnánk a neveket nap estig.

#14788 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 29. - 17:26

Péter, sokat köszönhet neked ez a ló! Reméljük, még pár évig ilyen egészségben él nálad!

#14789 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 30. - 6:06

Én egy hete láttam, higgyétek el, élőben még jobb! Nagy kár, hogy ez 27 éves korában derült ki.

Azért bennünk már felmerült egy párszor ez a gondolat ezzel a ménnel (és más ménekkel) kapcsolatban, veled is sokat beszéltük ezt (én még Döbröközön láttam pár éve, a Mesevár állt mellette 3 boxal). Egyébként van azért a mellet a Trak. mellett még ez-az abban a származásban, igaz ami igaz, Széplak rokontenyésztés, de ezzel együtt Fenék V-is. Meg van ott Ramzes, Norman, Furioso... 

Viszont tényleg le a kalappal a méntartó előtt, hosszú ideje gondoskodik erről a ménről, úgy ahogy az megérdemli!

• Panka21 kedvelte

#14790 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 november 30. - 21:45

:P

#14791 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 1. - 8:45

Ennek itt is itt van a helye: SR-2 1809 Kertelő /1972/ kisbéri félvér törzskanca csikójával, anyja: SR-2 1026 Holló , apja: 5236 Kerteskő-3 (Forrás: Facebook)

11233567_1535655010059424_61134122712462

Edited by kedves, 2015 december 1. - 8:46.

• N.C. kedvelte

#14792 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 2. - 7:34

Ennek itt is itt van a helye: SR-2 1809 Kertelő /1972/ kisbéri félvér törzskanca csikójával, anyja: SR-2 1026 Holló , apja: 5236 Kerteskő-3 (Forrás: Facebook)

11233567_1535655010059424_61134122712462

A csikó apja: 5263 Dunure VI-3 Dacos. /1959/, tenyésztője: Bábolnai ÁG. Alsóvasdinnye.

#14793 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 2. - 20:13

Ezt a kancát szerintem most is el lehetne "kerülgetni":P 

#14794 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 3. - 13:16

Ezt a kancát szerintem most is el lehetne "kerülgetni"

Nesze Qkesz, itt az apja is, szerintem ezt is elkerülgetnétek a Janival:

12309917_1678443935767803_78669477685614

• N.C. és melodia91 kedveli

#14795 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 3. - 23:00

Igen! Már ha Ő a 5236 Kerteskő-3! :) 

Igaz a képen a beállítás nem a legjobb, de Ő is "kerülgetős" lehetne. A fej, nyak, mar, hát alakulása nekem kifejezetten tetszik! Talán a szememnek a far lehetne hosszabb, de a többi "részegység" is korrekt és nagyobb hibáktól mentes... így képről megítélve. Minden esetre ahogy írtam is "kerülgetni" való! Köszi Csabi!

#14796 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 4. - 7:36

Sziasztok!

Nem akarok beleszolni a nagyok dolgába, de ez a mén szerintem se nem Kerteskő-3, se nem Dunure VI-3, valahogy térben és időben nem stimmelnek a dolgok. Egyébiránt szívesen veszem, ha bárkinek van régi fotója, ami köthető a fajtához, és itt megosztja velünk, akár KB, akár Gidrán vonatkozásban.

Köszi!

#14797 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 4. - 11:00

Igen! Már ha Ő a 5236 Kerteskő-3! :) 

Igaz a képen a beállítás nem a legjobb, de Ő is "kerülgetős" lehetne. A fej, nyak, mar, hát alakulása nekem kifejezetten tetszik! Talán a szememnek a far lehetne hosszabb, de a többi "részegység" is korrekt és nagyobb hibáktól mentes... így képről megítélve. Minden esetre ahogy írtam is "kerülgetni" való! Köszi Csabi!

Igen, Ő az. Legalábbis egy olyan ember szerint aki személyesen ismerte.

#14798 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 4. - 14:18

Sziasztok!

Nem akarok beleszolni a nagyok dolgába, de ez a mén szerintem se nem Kerteskő-3, se nem Dunure VI-3, valahogy térben és időben nem stimmelnek a dolgok. Egyébiránt szívesen veszem, ha bárkinek van régi fotója, ami köthető a fajtához, és itt megosztja velünk, akár KB, akár Gidrán vonatkozásban.

Köszi!

Mire gondolsz térben és időben? 72-73-ban a Kerteskő-3 Tiszabezdéden állt, és fedezett. Egy 1959-es születésű sárga mén. A Dunure VI-3 Rakamazon, szintén sárga, szintén 59-es évjárat. Ettől még lehet, hogy a képen lévő még esetleg nem az, a mérete miatt régebben bennem is felvetődött ez az eshetőség, de Dunka Béla szerint Ő a Kerteskő-3.

#14799 agynenõj

agynenõj

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 4. - 15:03

Arra gondolok, hogy a kép kb max 20-25 éve készülhetett. Nem vagyok egy sherlock Holmes, de túl jó a kép minőség, a mén viszonylag fiatal, a felvezetőn a téli baseball sapka, és a kilógó aranylánc nem a 60-70 évek feelingje.

A csikószám az oldalán 105 lehet, talán Mókus 77 be tudja lőni pontosan, de a helyes megfejtésre mindenképpen kíváncsi lennék!

...nekem egyébként Hohenstein II Csábítóra hajaz.

#14800 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2015 december 4. - 21:09

Na...erre most már én is kíváncsi vagyok! :unsure: