Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1441 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 13. - 9:22

..olyan elszólások miatt.. amibõl egyértelmûen kitûnik..alig-alig felhasználó szintû lovassal van dolgunk.

Kiserletezik.. jatszik.. kutat.. kiprobal.. maglyara vele!!!

..a szájára a következõ szót: lótudós. Még egyszer: lótudós. Most ugyanezt gúnnyal: lótudós. Most csak úgy szimplán: lótudós. És ismételgesse: lótudós, lótudós, lótudós, lótudós.

Porfelhö.. aggodok miattad.. valami baj van???

Eljössz, kimegyünk egy - két rendes terepre és megállapítod a bizonyítványt.

C_R.. meghivnal??? Ket het szabin vagyok.. elszaladnek hozzad.
Szivesen megismernelek.

(20) 227 9951

P13

Edited by Peter13, 2008 június 13. - 9:25.

#1442 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 9:51

Velem? Semmi.
Pontosabban: velem semmi.

#1443 Guest_waldstätten nannerl_*

Guest_waldstätten nannerl_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 13. - 10:10

alright. de lovagolhatok csikózablával? vagy nem szabad?

#1444 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 10:18

:kir: :kir:

#1445 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 12:00

P13-at elképzeltem hogy a meghívás érdekében szõke parókát húz és magassarkúba lép, hogy esélyes legyen... :dev: :gm: :kir: (vagy vesz egy üveg minõségi szuperelit wiskheyt)

#1446 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 13. - 12:09

P13-at elképzeltem.. magassarkúba lép, hogy esélyes legyen..

Jo labaim vannak.. de egy Long John talan nagyobb elmeny.

A nöügyeket szivesen kibeszelem C_R-el egy kemeny terep utan.. Long John..
Talan tanulok valamit.. marmint, hogy hol rontottam el.
Marmint a lovaglast.. illetve a nöügyeket..

C_R.. en szeretnek Mikmarral lovagolni.

Chyki ismer.. tudja, hogy pelhammal tudok.. finom kezzel.. tüzes lovon.. ugy, hogy a lo is elvezze.

Varom barati meghivasodat!!! ( Szombat reggeltöl.. most meg Zürichben vagyok )

Szivesen irok összefoglalo elmenybeszamolot.. talan megnyugtatja Porfelhöt: mas tyuk is talalhat szemet..

Edited by Peter13, 2008 június 13. - 12:12.

#1447 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 12:45

Kiserletezik.. jatszik.. kutat.. kiprobal.. maglyara vele!!!
C_R.. meghivnal??? Ket het szabin vagyok.. elszaladnek hozzad.
Szivesen megismernelek.

(20) 227 9951

P13

Szia

Természetesen nyitva áll a "kaland" lehetõsége neked is.

Az iskola jövõ héten zárja kapuit, leviszem a gyermekeimet, és másnap rögtön kapnak egy csodaszép kis tenyészkancát a többi mellé, hogy ne unatkozzanak a nyáron.
Most vásárolgat neki a lányom mindenféle cuccot.

A jövõ héten hétvégén külföldre kell mennem, de utána 2008.06.22 után jöhetsz szerintem bármikor.

Rangodhoz illõ szállást nem tudok most adni, mert ilyenkor csináljuk a nyári karbantartást, festést, meg egyéb munkák is vannak.
De helyben mindenféle szállás igény megoldható (appartman, panzió, stb.).

A helyi étteremben (tényleg) elsõosztályú kétfogásos menü 470 Ft.)))
http://www.pointerne...rdacsehi_1.html

Természetesen a whisky, esti bográcsgulyás, vagy grill az én dolgom.

Olyan felszerelést használsz amilyet akarsz (van néhány féle zabla, Kieffer nyereg, ausztrál stb.- 4 féle), vagy hozhatsz is sajátot.

Idõpont egyeztetésre légyszives a rendes mailt használd, azt elolvasom ha megjön a mail rögtön.
pointernet@t-online.hu

#1448 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 13:02

Te?
Amivel akarsz, ez a döntés rád tartozik.
Szivesen vagy látva.
Legalább tanulok valamit.)))

Valószínüleg úgyis ki fogod próbálni a Mikmart is, mert a kiváncsiság az nagy úr.

Van rendes akadály is, azon is kipróbálhatod a lovak képességét.

P13-at elképzeltem hogy a meghívás érdekében szõke parókát húz és magassarkúba lép, hogy esélyes legyen... :dev: :gm: :kir:
(vagy vesz egy üveg minõségi szuperelit wiskheyt)

Chyki a whisky készletemet még nem tudtam kiapasztani, de minden feltöltés hasznos, úgyis megissza valaki elõbb utóbb.

Sajnos nem vagyok igazi szakács, pedig az most nagy divat ezért inkább ebben van hiány (szakácsom mindig volt, erre a kis idõre már nem hajtok rá erre a tudományra (weboldalt szolgáltatok vendéglõknek is, ha nagyon érdekel a szuper kaja akkor meglátogatom õket és kivégzem az étlapot)

A magassarkú meg nem szokott sokáig funkcionálni, (az újabbakból kifolyik a pezsgõ) így nem érdekes.

Neked milyen ötleted lenne egy meghívás érdekében???? A paróka és a cipellõ felejthetõ.

Edited by Cavalry_Ranger, 2008 június 13. - 13:04.

#1449 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 13:19

Nálam fordítva mûködik. Azért a meghívásért nagyon meg kell gürizni. :dev: (bár arabs szépségeidre azért fenemód kiváncsi vagyok, tán egyszer ha arrafelé túrázok kötõfékkel és arab ménemmel...) :rolleyes:

#1450 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 13. - 13:41

Nálam.. Azért a meghívásért nagyon meg kell gürizni.

Igy van.. igy van.. tanusitom.. C_R.. ha jol tancolsz, van eselyed!!!

Rangodhoz illõ szállást nem tudok most adni..

Rangomhoz illö szallast meg soha sem sikerült talalnom.. de hozok halozsakot es kempingagyat.. szivesen alszom a karamnal.. ha nem esik az esö..

Edited by Peter13, 2008 június 13. - 13:42.

#1451 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 13:56

Scak "szeljegyzetkent" ... /mert itt telleg tombol az ebadta :D / De valoban szep lovai vannak... :kir: /hmmm.. Csikasz is valszeg kiugrana a boribul :D / S ugyan C_R-t nem lattam lovagolni, csak a lanyairol kepeket, de ugratasokrol etc, jol nyomjak... Ha C_R tanitotta oket, akkor nem lehet ott nagy gaz... Mindanyian tanulunk :D Minden loval... :) Kulturaltan szorakozik :D Azert Porfelho hsz-en konnyesre ..... Elkepzeltem amint mindenki mondja 'lotudos' aztan flegman aztan ......... :kir: Kulturaltan szorakoztam :D De a loVAStudost kihagyta :D

#1452 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 16:11

Nálam fordítva mûködik. Azért a meghívásért nagyon meg kell gürizni. :dev:
(bár arabs szépségeidre azért fenemód kiváncsi vagyok, tán egyszer ha arrafelé túrázok kötõfékkel és arab ménemmel...) :rolleyes:

A távolság nem nagy, egy arabnak ez semmiség, laza séta.

Hasonlót mentünk egy meghívásra, számomra elõre ismeretlen célpont felé (oda vissza 50 km egy füst alatt), a meghívó MF lovát egy hétig jegelték utána (szegényt) mert egész úton finoman versenyzett az enyémmel (két csaj nem bírja ki hogy a másik elõrébb legyen két centivel). Aztán ez lett a vége. Az enyém még Fonyódtól Balatonboglárig nyomta vágtában a végén az épülõ autópálya csodálatos hengerelt de mégis puha valamelyik köztes rétegén - ahol épp tartott az építkezés, - mert éhes volt és közelgett a vacsora idõ (ami egy szent dolog neki, mert lehet mászkálni bármennyit, de enni azt fontosabb).

Visszafelé ráér máskor is menni, akár pár nap múlva.

Gürizésrõl már leszoktam (ez nem jön be), ismered a viccet a hegyen lévõ bikákról gondolom, én már a harmadik (védett) kategóriában vagyok.

csak a lanyairol kepeket, de ugratasokrol etc, jol nyomjak...
Ha C_R tanitotta oket, akkor nem lehet ott nagy gaz...
Mindanyian tanulunk :D Minden loval... :)
Kulturaltan szorakozik :D

Csak egy lányom van (amirõl tudok).

Az ikerpárja fiú
http://www.pointerne...te-002-1024.jpg
itt még kis fickó de azért lovon )))

Igy van.. igy van.. tanusitom.. C_R.. ha jol tancolsz, van eselyed!!!
Rangomhoz illö szallast meg soha sem sikerült talalnom.. de hozok halozsakot es kempingagyat.. szivesen alszom a karamnal.. ha nem esik az esö..

Jobban tudok táncolni mint lovagolni az tuti, bár ezek a tudás dolgok mindig nagy nagy bizonytalanságot tükröznek.

A hálózsák nagyon hasznos (bár van abból is pár darab).
Ágy azért van, azt nem kellene hurcolni, meg külön szoba is, csak még rendet kell csinálni egy kicsit(?!?).

Néha szoktam a szénabálákon aludni én is szórakozásból, mert ott jól lehet "beszélgetni" az illatos szénában.

Kaland:
Van nálunk egy nyest család és baromira nem érdekli õket hogy ott van valaki, mászkálnak össze vissza, volt aki már nagyon megrémült tõlük mert a farka miatt jóval nagyobbnak néz ki a sötétben mint valójában.

#1453 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 13. - 16:56

(Meg aztán, aki tanult valamicskét, vegye szépen a szájára a következõ szót: lótudós. Még egyszer: lótudós. Most ugyanezt gúnnyal: lótudós. Most csak úgy szimplán: lótudós. És ismételgesse: lótudós, lótudós, lótudós, lótudós. És most gondoljon mindazokra, akiktõl valaha is tanult valamicskét ebben az életben a lovakról.)

A "lótudós" kifejezést nem szoktam használni emlékezetem szerint.
Ez inkább tág kategória lehet.
Vagy én nem figyeltem - vagy Te.

Maradok a "lovastudós" általam kitalált kifejezésnél aminek a pontos definíciója még nem történt meg, de próbálkozhatunk nyelvújítani közösen.

Az én meglátásom szerint a "lovastudós" nem ért kötelezõen a lóhoz mint állathoz és az üzemeltetéséhez sem kell nagyon értenie, tenyésztéshez, takarmányozáshoz, legeltetéshez, stb. stb. Inkább azt gondolja (hit, meggyõzõdés) hogy a lovagláshoz ért, de ahoz - nagyon nagyon.
Szinonímája lehet az "úrlovas" bizonyos fokozatainak de inkább egy másik halmaz mert az "úrlovas" sokkal jobban körülhatárolt.

1. fokozat
- elolvasott pár magyar könyvet,
- lovagol x éve, sok órát lovardában, lehetõleg fedelesben, lehetõleg városban
- elindul díjugratás és díjlovaglás versenyeken (westernben sosem, mert az nem elegáns neki)
- akár eredményt is elér
- a lovait valószínüleg nem õ nevelte hanem mások, esetleg drágák is,
- van Véleménye mindenrõl és azt el is meri mondani, de inkább kinyilatkoztat hivatkozva egy könyvre
- különös ismertetõjegye hogy a ló lábát még nem fogta körmöléskor, patkoláskor
- kedvenc lófajták általában némethonból valók
- a lova a boxot és a fedeles, esetleg a pálya teljesen ingerszegény látványát ismeri,
- életének legnagyobb megpróbáltatása a lószállítás

2. fokozat
- akár edzõ is lehet (a fedelesben)
- néha publikál is, könyvet, cikket ír,
- tisztségeket is betölthet egyesületekben, stb.
- szép és drága lovas ruhái vannak
- csak és kizárólag kockázatmentes, melankólikus lovon szokott közlekedni, de azt nagyon, viszont nincs olyan lófajta a világon amelynek ne ismerné minden tulajdonságát a "gyakorlatban"
- idõnként elvállal külföldi munkát is (belovaglás) ilyenkor nem látni egy ideig, amíg fel nem épül a kórházi kezelések után

3. fokozat
- idegen nyelvû könyveket IS olvasott, (nem biztos hogy érti is, de az nem is érdekes)
- a szakkifejezések hatalmas halmazát képes többnyelven összekeverni, ebbõl következik hogy képes 5 nyelven hülyeségeket beszélni egyszerre
- fogalmas sincs a tényállítás, bizonyítás, cáfolat, analízis, szintézis, célkitûzés-funkcióelemzés, stb. eljárásról, hanem a szakirodalom különbözõ állításainak (és más vélemyényalkotóknak) a téziseit ismételgeti, összefüggéstelenül egymás mellé teszi, kapcsolatba hozza, cseppet sem törödve az ellentmondásokkal (szakirodalmat írva ez sem neki, sem az olvasónak nem tûnik fel, így akár kandidátus is lehet belõle - ha nem szúrja el.
- gond nélkül véleményez minden lovaglással és lótartással kapcsolatos eszközt, eljárást, olyat is amit saját bevallása szerint sem látott közelrõl sosem (ez nem zavarja, mert csak ránéz és tudja mi az ábra, tök mindegy hogy zabla, vagy ûrsikló)

Ha véletlenül kimegy terepre
- hirtelen felindulásból,
- egy whisky hatására,
- vagy csak úgy, mert õ most megmutatja hogyis van ez
akkor érdemes a mentõhelikoptert, a tüzoltókat,a katonai felderítõ mûholdakat, stb. felkészíteni a feladatra, mert az elmélet és a gyakorlat ütközése katasztrofális eseményekhez képes vezetni.

Elõnye viszont, hogy nagyon nagyon kulturáltan képes szórakoztatni mindenkit aki vele tart.
Különösen amikor folyamatosan beszél menet közben (disszertáció, 2.fejezet) és megmondja hogy most éppen mit fog csinálni, - természetesen franciául, németül, és angolul keverve -, aztán beugrik lovastól a patakba a kis hídról (ja, pont most épp nem figyeltem - mondja).

-------------------------------------------
Természetesen a fenti kategóriák senkire sem illenek, csak a fantázia szülötte, így nem sértõdhet meg senki.

#1454 QuarterSister

QuarterSister

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.449 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 14. - 14:12

Csak egy lányom van (amirõl tudok).

Az ikerpárja fiú
http://www.pointerne...te-002-1024.jpg
itt még kis fickó de azért lovon )))
Jobban tudok táncolni mint lovagolni az tuti, bár ezek a tudás dolgok mindig nagy nagy bizonytalanságot tükröznek.

Ekszkjuuuzmee :D Elfutta a szel mar teljesen az agyam :D Vagy egyszeruen csak enyire venulok... :hupp:
Sebaj.. Lehet megelolegeztem hogy a jovoben valaki hozzad is becsonget "szia.. te vagy az apukam, nalad fogok lakni " :D
/csak vicc..... :D /
Azze a Zuj "csodaszep kis tenyeszkancarol" majd kuldj kepeket megint... :)

/bocsanat a szetoffolasert... mostmar nem teszem... :ang: /

Edited by QuarterSister, 2008 június 14. - 14:14.

#1455 Barackvirág

Barackvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 607 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 16. - 15:22

Bocsánat, hogy befurakszom a kérdésemmel, de: Mi a célja, értelme, stb. annak, ha egy zablának réz vagy-ilyet is láttam, persze csak képen-kék acél az anyaga? Sejtéseim vannak, de a neten nem találtam a magyarázatot, csak árakat (biztos fúj rám a gugli) és ebben a topicban is kerestem volna, de a réz és kék szavak kiverik a biztosítékot a keresõnél, mivel csak 3 betûsek. :dev: :o
Szóval, ez mind lenne a kérdésem. :rolleyes:

#1456 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 16. - 15:46

Ilyenre gondolsz? Ez, ha jól tudom, fémérzékeny lovaknak van.

#1457 Barackvirág

Barackvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 607 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 16. - 16:34

Ilyenre gondolsz? Ez, ha jól tudom, fémérzékeny lovaknak van.

Igen, ilyen.
És ami rézbõl van?

#1458 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 16. - 18:55

Igen, ilyen.
És ami rézbõl van?

Egy lehetõség. A fém zablák nikkelezettek, de arra érzékeny némelyik ló.

Bits and curbs made of AURIGAN® contain 85% copper and are guaranteed nickel-free. Many horses have nickel allergies which may cause the skin in and around the mouth to become red and sore. This newly developed metal, nickel-free AURIGAN®, can protect your horse's health. Many top riders already take advantage of Sprenger's AURIGAN bits. Snaffles and Weymouth bits made from AURIGAN encourage the horse's chewing activity unlike any other bit. These bits increase the horse's awareness and improve the contact between the rider's hand and the horse's mouth.

A rézre nem érzékenyek a lovak (általában) de az meg nehéz )))

A könnyû zabla lehet mûanyag (azzal is vannak gondok, keménység, és egy csomó más probléma) vagy aluminium ötvözet (olyat sem tud gyártani a kisipar).

Edited by Cavalry_Ranger, 2008 június 16. - 18:57.

#1459 tartar

tartar

Új vendég

• Kizárt tag
  • 26 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 18. - 13:52

Vesszen a mikkamakka zabola! Vettem én is egyet, mert másikat nem fogadott el a lovam. Csillagvizsgáló volt, az égben járt a feje, a legkisebb szárkezelési kísérletre tépdeste, rángatta, csavargatta a fejét és a nyakát. ráadásul, ha keményen megfogtam, fölágaskodott! Hasonló típusú jószággal volt dolga ismerõsömnek, aki profi kovács és mûkedvelõ lójavító! Õ mondta, hogy a befejelt nagypályás német import ugrólovat ezzel lovagolta és no ágaskodás. Erre kaptam én is vérszemet! A tanács jó volt, a "mûszer" segített. Mégis: kihajítom! Ha megtartom sose tanulok meg lovagolni és hülyén halok meg, mert a "gép" dolgozik helyettem és nem az én ismereteim és tudásom lesz az eredmény záloga! :gm:

#1460 Barackvirág

Barackvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 607 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 20. - 19:42

Köszönöm Saby és Cavalry_Ranger a válaszokat, végül egy sima olivazabla mellett döntöttem, semmi extra. De mostmár ezeket is tudom, hála nektek. :ang:

#1461 tartar

tartar

Új vendég

• Kizárt tag
  • 26 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 23. - 20:02

van egy 8 éves fiam (többek közt! :D ) vasárnap a lovamon mikkamakka zabolával ment EGYEDÛL (szabadon!) a pályán körbe-körbe, míg csikózabolával csak szár nélkûl volt "üzemképes" a lovon.... :rolleyes:

Edited by tartar, 2008 június 23. - 20:02.

#1462 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 23. - 20:52

van egy 8 éves fiam (többek közt! :D ) vasárnap a lovamon mikkamakka zabolával ment EGYEDÛL (szabadon!) a pályán körbe-körbe, míg csikózabolával csak szár nélkûl volt "üzemképes" a lovon.... :rolleyes:

Szépséges új lovunk alapozó dolgait elkezdtük, és most végre alkalom volt kipróbálni egy szûz lovon mit reagál a különbözõ zablákra.
A lányom ragaszkodott a sablonhoz, hogy csikózablával kell a szoktatását elkezdeni.
Ám legyen.
Kétféle zablát is kapott a csikófélékbõl.
Mindkettõnél észre lehetett venni a reakcióinál hogy nem tetszik neki ez az izé a szájában.
Azért hagytam a dolgot hogy majd a leányzónál megérik a kiváncsiság hogy kipróbálja a combo bit -et is.

Így lett, látva a reakcióit, megkapta a ló a játékszert.
Még álló helyben el kezdte pörgetni a benne lévõ kis hengert és kb 5 percig játszott vele.
Türelmesen vártunk.
Aztán bevitte a körkarámba és elengedte.
A ló úgy viselkedett mintha zabla nem is lenne, teljesen nyugodtan mozgott ahogy már megszoktuk.
Én továbbra sem szóltam semmit, hogy másnap mit szeretne használni a leányzó.
Maradt a combo. A többinek irány a tároló.

Két nap alatt minden létezõ felszerelést felrámoltunk a lóra, egyetlen pillanatnyi ellenállás nélkül.

#1463 ruffryder

ruffryder

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 938 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 17:43

Áh, ez jutott most eszembe... Versenyeken, miért használnak 2 zablát a versenyzõk?? Asszem egy feszítõ + egy csikó... Nem elég 1db ? plusz még valami láncot is szoktak rárakni az állszíjra vagy hova... :( (jah gondolom, h nehezen irányítható a ló vagy valami,de akkor is...) Jah.. meg most nézem az eurosporton a lovaglást és valaki aki több zablával lovagol egy csomó szárat fog a kezében(2 párat :dev: ).. hát nem tom.. ez biztos nem kellemes a lónak.. bár a versenyben nem ezzel foglalkoznak :(

Edited by ruffryder, 2008 július 9. - 18:09.

#1464 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 20:54

A díjlovaglás egy szintjétõl elõ van írva a nagykantár, ez áll egy vékonyabb segédzablából és egy feszítõzablából, mindkettõhöz vezet 1-1 szár. Ezzel is lehet nagyon finoman lovagolni.

#1465 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 20:57

A díjlovaglás egy szintjétõl elõ van írva a nagykantár, ez áll egy vékonyabb segédzablából és egy feszítõzablából, mindkettõhöz vezet 1-1 szár. Ezzel is lehet nagyon finoman lovagolni.

De lehet, hogy hamarosan eldobálják a nagykantárt, és elõírás lesz a combo bit, mint új, és sokkal korszerûbb irányzat :D ;)

#1466 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 21:00

Cssssss-cssssssss Nyanya!!!! A végén még.... :confused: :gm: :kir:

#1467 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 21:18

Jóvanna :) Lakat a számon... ;)

#1468 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2008 július 9. - 21:56

kérdés.. a kispelham láncát h ha beakasztom akkor a lelógó részét eltudom vhova rejteni? v csini úgy csilingelõsen?

#1469 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 22:01

A láncból is több méret van. Olyat vegyél, ami max 2-2 szemnyit lóg le ;) (Vagy a felesleges szemeket mûttesd le egy jóképû pasival :))

#1470 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 11. - 17:28

Filly, tényleg rád férne egy pasi..... minden topikban hormonok ugrándoznak a kommentjeid körül :D ;) :kocc: :P

#1471 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 11. - 17:34

Basszus, most lebuktam... :( (:dev:)

#1472 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 11. - 17:34

Filly, tényleg rád férne egy pasi.....

hova? :rolleyes:

#1473 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 13. - 9:43

hát RÁ :) :P

#1474 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2008 július 13. - 18:25

A láncból is több méret van. Olyat vegyél, ami max 2-2 szemnyit lóg le ;) (Vagy a felesleges szemeket mûttesd le egy jóképû pasival :))

:cool: :D köszi jó ötlet :P mármint a 2.! :eek: :)

#1475 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 9:53

Ilyen zablát használt már valaki? Ha igen, mik voltak a a tapasztalatok, milyen lónak ajánljátok/nem ajánljátok? Esetleg más formájú 2*törtrõl is elolvasnám a véleményeteket.

#1476 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 14. - 21:18

Ilyen zablát használt már valaki? Ha igen, mik voltak a a tapasztalatok, milyen lónak ajánljátok/nem ajánljátok? Esetleg más formájú 2*törtrõl is elolvasnám a véleményeteket.

pl.fiatal lónak...de igazából jobb,mint az egyszer tört zabla...szóval lónak ajánlanám,ha lehetne...

#1477 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 7:37

pl.fiatal lónak...de igazából jobb,mint az egyszer tört zabla...szóval lónak ajánlanám,ha lehetne...

En ugy vettem eszre, hogy bizonyos lovak erzekenyek az egyszer tort zablara, mert az nyomja a szajpadlasukat.
Ezzel a zablaval szerintem az a fontos, hogy pont a passzolos meretut vedd, mert kulonben a csuklok konnyen a hordaszra kerulnek, es az szinten kenyelmetlen lehet.

#1478 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 9:59

Köszönöm. Természetesen olvastam róla, hogy kíméletesebb lehet, csak ott volt egy "ám" a mondat végén , úgyhogy elbizonytalanodtam.

"A dupla csuklós zablák is az ajkakra és az ínyre fejtik ki hatásukat.

A formából adódóan itt nincs diótörõ effektus, ám a ló nyelvének

kevesebb hely jut. A zabla ereje a középsõ összekötõ rész méretétõl és

formájától függ, ez határozza meg, milyen szöget vesz fel a zabla, ha a

szárat meghúzzuk. Ezek között a zablák között tehát vannak enyhébbek

(francia zabla), és kifejezetten erõsek (Dr Bristol zabla) is. "

Ezért kérdeztem, hogy aki használta, mit tapasztalt. Meg az is érdekelt volna, hogy a sima duplacsuklós megoldáshoz képest ez a kis rézhenger középen mit jelenthet a lónak.

Majd ügyelek a méretre.

Edited by ori, 2008 október 15. - 10:00.

#1479 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 10:27

Az enyhébb francia zabla: http://www.horsetack...024-eggbutt.jpg

És a durvább Dr Bristol: http://www.discounts.....r bristol.jpg

Elsõ ránézésre szerintem alig van különbség. Vagy igen? És egyik sem hasonlít a belinkelt képre. Na most akkor az melyikhez áll közelebb?

(Egyáltalán nem értek a zablákhoz, viszont érdekelnének... Szóval ez egy ilyen szemmel történõ vizsgálat útján szerzett megfigyelés, amit itt fentebb meg mertem jegyezni. :) )

#1480 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 október 15. - 10:32

Az enyhébb francia zabla: http://www.horsetack...024-eggbutt.jpg

És a durvább Dr Bristol: http://www.discounts.....r bristol.jpg

Elsõ ránézésre szerintem alig van különbség. Vagy igen? És egyik sem hasonlít a belinkelt képre. Na most akkor az melyikhez áll közelebb?

(Egyáltalán nem értek a zablákhoz, viszont érdekelnének... Szóval ez egy ilyen szemmel történõ vizsgálat útján szerzett megfigyelés, amit itt fentebb meg mertem jegyezni. :) )

Ezek egyformák, egyébként jó zabla. A belinket abban különbözik, hogy a kis rézhengerrel jól elszórakozik a ló. :)