(Meg aztán, aki tanult valamicskét, vegye szépen a szájára a következõ szót: lótudós. Még egyszer: lótudós. Most ugyanezt gúnnyal: lótudós. Most csak úgy szimplán: lótudós. És ismételgesse: lótudós, lótudós, lótudós, lótudós. És most gondoljon mindazokra, akiktõl valaha is tanult valamicskét ebben az életben a lovakról.)
A "lótudós" kifejezést nem szoktam használni emlékezetem szerint.
Ez inkább tág kategória lehet.
Vagy én nem figyeltem - vagy Te.
Maradok a "lovastudós" általam kitalált kifejezésnél aminek a pontos definíciója még nem történt meg, de próbálkozhatunk nyelvújítani közösen.
Az én meglátásom szerint a "lovastudós" nem ért kötelezõen a lóhoz mint állathoz és az üzemeltetéséhez sem kell nagyon értenie, tenyésztéshez, takarmányozáshoz, legeltetéshez, stb. stb. Inkább azt gondolja (hit, meggyõzõdés) hogy a lovagláshoz ért, de ahoz - nagyon nagyon.
Szinonímája lehet az "úrlovas" bizonyos fokozatainak de inkább egy másik halmaz mert az "úrlovas" sokkal jobban körülhatárolt.
1. fokozat
- elolvasott pár magyar könyvet,
- lovagol x éve, sok órát lovardában, lehetõleg fedelesben, lehetõleg városban
- elindul díjugratás és díjlovaglás versenyeken (westernben sosem, mert az nem elegáns neki)
- akár eredményt is elér
- a lovait valószínüleg nem õ nevelte hanem mások, esetleg drágák is,
- van Véleménye mindenrõl és azt el is meri mondani, de inkább kinyilatkoztat hivatkozva egy könyvre
- különös ismertetõjegye hogy a ló lábát még nem fogta körmöléskor, patkoláskor
- kedvenc lófajták általában némethonból valók
- a lova a boxot és a fedeles, esetleg a pálya teljesen ingerszegény látványát ismeri,
- életének legnagyobb megpróbáltatása a lószállítás
2. fokozat
- akár edzõ is lehet (a fedelesben)
- néha publikál is, könyvet, cikket ír,
- tisztségeket is betölthet egyesületekben, stb.
- szép és drága lovas ruhái vannak
- csak és kizárólag kockázatmentes, melankólikus lovon szokott közlekedni, de azt nagyon, viszont nincs olyan lófajta a világon amelynek ne ismerné minden tulajdonságát a "gyakorlatban"
- idõnként elvállal külföldi munkát is (belovaglás) ilyenkor nem látni egy ideig, amíg fel nem épül a kórházi kezelések után
3. fokozat
- idegen nyelvû könyveket IS olvasott, (nem biztos hogy érti is, de az nem is érdekes)
- a szakkifejezések hatalmas halmazát képes többnyelven összekeverni, ebbõl következik hogy képes 5 nyelven hülyeségeket beszélni egyszerre
- fogalmas sincs a tényállítás, bizonyítás, cáfolat, analízis, szintézis, célkitûzés-funkcióelemzés, stb. eljárásról, hanem a szakirodalom különbözõ állításainak (és más vélemyényalkotóknak) a téziseit ismételgeti, összefüggéstelenül egymás mellé teszi, kapcsolatba hozza, cseppet sem törödve az ellentmondásokkal (szakirodalmat írva ez sem neki, sem az olvasónak nem tûnik fel, így akár kandidátus is lehet belõle - ha nem szúrja el.
- gond nélkül véleményez minden lovaglással és lótartással kapcsolatos eszközt, eljárást, olyat is amit saját bevallása szerint sem látott közelrõl sosem (ez nem zavarja, mert csak ránéz és tudja mi az ábra, tök mindegy hogy zabla, vagy ûrsikló)
Ha véletlenül kimegy terepre
- hirtelen felindulásból,
- egy whisky hatására,
- vagy csak úgy, mert õ most megmutatja hogyis van ez
akkor érdemes a mentõhelikoptert, a tüzoltókat,a katonai felderítõ mûholdakat, stb. felkészíteni a feladatra, mert az elmélet és a gyakorlat ütközése katasztrofális eseményekhez képes vezetni.
Elõnye viszont, hogy nagyon nagyon kulturáltan képes szórakoztatni mindenkit aki vele tart.
Különösen amikor folyamatosan beszél menet közben (disszertáció, 2.fejezet) és megmondja hogy most éppen mit fog csinálni, - természetesen franciául, németül, és angolul keverve -, aztán beugrik lovastól a patakba a kis hídról (ja, pont most épp nem figyeltem - mondja).
-------------------------------------------
Természetesen a fenti kategóriák senkire sem illenek, csak a fantázia szülötte, így nem sértõdhet meg senki.