Valami mindig beválik
Ha más nem, a disznóbél mindig beválik!

Közzétéve 2008 június 10. - 19:53
Valami mindig beválik
Közzétéve 2008 június 10. - 20:55
Ez azért költõi túlzás.Ha egy ló vinni akarja a lovast, az vinni is fogja - zablától függetlenül. Legfeljebb nem Zalától a Bahamákra látványosan, csak mondjuk kifeszülve és épp csak icipicit nagyobb iramban, mint ahogy a lovas szeretne menni.
Közzétéve 2008 június 10. - 21:58
Közzétéve 2008 június 10. - 22:07
Ez azért költõi túlzás.
Lehetséges hogy rodeózni fog és lekerül róla az ember ha elég béna , mint néha én is.
Közzétéve 2008 június 10. - 22:14
Közzétéve 2008 június 10. - 22:23
Közzétéve 2008 június 10. - 22:54
Közzétéve 2008 június 11. - 8:59
Azért a kozákok elég jól elboldogultak csikózablával. Meg a mongolok. Meg tán a magyarok is.
Nem kívánom neked, de csak addig hiszel a "komoly" zabla mindenhatóságában, amíg egyszer el nem visz a ló azzal is. Nekem már volt ilyen a praxisomban, de elolvashatod Sheriff történeteit is itt a fórumon Faradzs lovával szerzett tapasztalatairól.
A feszítõ és egyéb trükközések fizikailag nem gátolják meg a lovat a menekülésben. Se vasbeton kerítést nem építenek a ló köré, guzsba nem kötik a lábát, csupán fájdalmat okoznak a ló szájában. Ha a ló eljut arra a pontra, ahol ez a fájdalom a kisebb inger, akkor a lovast kellemetlen meglepetés érheti.
Köszönöm az okítást most már értem.CR! Írhatom szótagolva is, aranyrögért árusító lótudós, mert nem érted, amit írok. Nem bakolásról, rodeózásról beszélek, azaz nem extrém ellenszegülésrõl, hanem olyan árnyalatnyi "elvitelrõl", ami az óhajtott nyomtávtól talán csak két centire van, olyan lépés-, ugráshosszról, ami éppen csak két és fél centivel hosszab, mint a tervezett rövidítés, olyan iramról, ami alig gyorsabb, de gyorsabb a kelleténél. Nem rodeóról, csonttörésrõl és halálról papolok, hanem egy belovagolni kívánt pályához, vagy pályaszakaszhoz képesti gyorsabb tempóról, iramról, s az ezzel járó kifeszülésrõl. Az is "elvitel".
Közzétéve 2008 június 11. - 11:18
A másik is megértette hogy elõre nem lehet menni ha én nem akarom, de próbálkozott mással, viszont az a lehetõség hogy saját elhatározásából elvinne elfelejthetõ volt, ami azért érdekes mert nem volt képes veszélyesen felgyorsulni. Az hogy helyben ugrál egy kicsit amíg meg nem unja, nem olyan tragikus a tanulási folyamat elején.
Itt már az erõszakmentes spanyolnád képes kellemetlen emlékeket fûzni az ugráláshoz, és így az is megszünik.
Közzétéve 2008 június 11. - 15:39
Közzétéve 2008 június 11. - 16:22
Közzétéve 2008 június 11. - 17:20
Számomra viszont tragikus, hogy hogy lehet egy ekkora orbitális baromságot ilyen áltudományos köntösbe bújtatni... :eek:Az hogy helyben ugrál egy kicsit amíg meg nem unja, nem olyan tragikus a tanulási folyamat elején.
Itt már az erõszakmentes spanyolnád képes kellemetlen emlékeket fûzni az ugráláshoz, és így az is megszünik.
Közzétéve 2008 június 11. - 18:16
Azt honnan szûrted le hogy a feszítõzablától ugrálna?:S Kölcsönös. Mármint a tanulás.
Ugrál egy kicsit a tanulási folyamat elején a feszítõzablától? Az tényleg nem tragikus. De nem is szükséges.
Közzétéve 2008 június 11. - 18:37
Tündéri SabySzámomra viszont tragikus, hogy hogy lehet egy ekkora orbitális baromságot ilyen áltudományos köntösbe bújtatni... :eek:
Szívesen elbeszélgetnék azokkal a tapasztalt szakemberekkel, akik ilyet javasolnának bárkinek is az alapos, szakszerû, következetes és türelmes munka helyett. Bizonyára nagymértékben segíthet kiépíteni a bizalmat ló és lovas között ez a "módszer"...
Közzétéve 2008 június 11. - 18:45
....attól függ hog melyikre gondolsz
Nem annyira kezdõ lovas elolvassa a topikot. ..
Edited by waldstätten nannerl, 2008 június 11. - 18:59.
Közzétéve 2008 június 11. - 19:10
Nem annyira kezdõ lovas elolvassa a topikot.
, hogy most vásárolt csikója szájába orrfékezõálladzószíjaslánszemekkelfinomítottfeszítõs zablát tegyen, hiszen tudni fogja a ló az erõviszonyokat, .
Neten megrendeli horrorösszegért az ajánlott eszközt, ki is próbálja.
Õ csak hobbylovas, ergo terepre szeretne menni. Ki is megy, a lova feje a földön (igaz azért mert olyan nehéz a zabola hogy lehúzza) így a háta se lehet beejtve, ugye?
Közzétéve 2008 június 11. - 19:36
Közzétéve 2008 június 11. - 20:10
küzdj és bízva bízzálFeladom.
Közzétéve 2008 június 11. - 20:48
küzdj és bízva bízzál
Közzétéve 2008 június 11. - 21:08
Tündéri Saby
Én a szakemberek helyett veled beszélgetnék el szivesen, amikor bemutatod hogyan kell...
...
Közzétéve 2008 június 11. - 21:20
Amúgy, yó ez a topik - hogy idézzek. ;)
Közzétéve 2008 június 11. - 21:34
Közzétéve 2008 június 11. - 21:47
Ha meg hobby lovas a lelkem, akkor vegyen egy fríz lovat, az nagy, szép fekete, és nem megy csak ha tolják.
Közzétéve 2008 június 11. - 21:50
a mosolygóra gondoltam (kerestem egy képet )
szval így.. csak két szárral,a másik szár ugye a zablára..ezis egy egyszertört nagykarikás vékony csikózabla, szval, hogyha azzal a szárral lovagolod csak egy sima csikózablaként használható, persze elég komplikált a két szárral lovaglás, merth egybõl engedni kell az alsót hogyha engedett a lovad
kép
áhh![]()
![]()
csak sajnos.. milyen igaz... :(
Közzétéve 2008 június 12. - 3:02
Közzétéve 2008 június 12. - 9:33
A ló és ember közötti bizalom szép dolog, de vanak olyan esetek amikor apucinak is gondja van a szeretett gyerkõccel és papolhat eleget bizonyos esetekben a hatás nulla.
Az erõszakmentes pedagógia szép kudarcokat tudott kialakítani a "nagy menõkedvet" bemutató gyerekekkel is.
Azt hiszem nem érted a problémámat. Nekem nem a fegyelmezéssel van gondom, mert az igenis szükséges esetenként, hanem azzal, hogy ilyen felületes problémakezelésekrõl írsz, hogy ha rohan a ló, erõs zablát a szájába, ha az erõs zablától ugrál, majd rájön, hogy nem jó az neki.Természetesen senki sem állítja hogy jó megoldás a lovak csépelése idomítás helyett, de a makarenkói pofon néha használ, illetve elmulasztása életveszélyes is lehet.
Közzétéve 2008 június 12. - 9:44
Közzétéve 2008 június 12. - 11:35
Akkor megállapításra került hivatalosan hogy okos.szerintem Poros koma az "okos enged" szindróma jegyében adta fel.
Közzétéve 2008 június 12. - 11:47
Közzétéve 2008 június 12. - 12:33
Azt hiszem nem érted a problémámat. Nekem nem a fegyelmezéssel van gondom, mert az igenis szükséges esetenként, hanem azzal, hogy ilyen felületes problémakezelésekrõl írsz, hogy ha rohan a ló, erõs zablát a szájába, ha az erõs zablától ugrál, majd rájön, hogy nem jó az neki.
Egy jól idomított lóból, megfelelõen képzett lovassal nem szabadna, hogy ilyen durva ellenszegülést váltson ki egy zabla. Akkor ott komoly gondok lehetnek...
És lehet mutogatni az életkoromra, de én úgy gondolom, hogy volt alkalmam már pár igazán kiváló lovas mellett mozogni a lovak között eltöltött cirka 15évem alatt, ami szerintem nem elhanyagolható. Azt nem vitatom, hogy elõfordul majd az életben olyan ló amire csak vonogatni tudom a vállamat, de az még nem ösztönöz arra, hogy az összes másiknál csak helyi kezeléseket alkalmazzak.
Látom kipihent vagy, és mindig azon töröd a fejed amin nem kellene.CR, Saby jóllehet 20 éves, de nem barna bongyorka.
Csak szólok, hátha elkerülte a figyelmedet.![]()
![]()
Amúgy, yó ez a topik - hogy idézzek. ;)
Kiképzés kérdése az egész, a rendõrlovakkal is ez van, megszokják a hangot.Hali C_R !
![]()
Te figyu, van itt friz a szomszedban, mennek mint a gep![]()
Mozifilmeknel amiket nagy csatajelenetek latsz, ott is ez tortenik!
Ezt Garytol tudom, mert O sok westernfilmben dolgozott, Jerico, Jessie James, Alamo . Ride with the devil etc, ahol igen akad lovoldozes.
Ezeken az esemenyeken, westernfilmekben a kornak megfelelo zablakat hasznaljak, maskent nem engedik, hogy hiteles legyen. A Little Big Horni ujrajatszason , az indianlovaknal semmilyen zablat nem hasznaltak, csak a sodort bolenyinkotelet.
Udv
Közzétéve 2008 június 12. - 12:42
Egy jól idomított ló és egy jól képzett lovas esetében is lehet probléma, tekintve hogy sem a ló, em az ember nem gép. Ez köztudott. Rám pedig ne legyél kíváncsi mert nem ebbõl élek.Szerintem meg Te nem érted a problémámat.
Egy jól idomított ló és a megfelelõen képzett lovas esetében nem is lehet semmilyen probléma.
Ez triviális. Csak ez az összeállítás az esetek kis százalékában van meg.
Ismerek én is egy néhány lovastudóst aki simán megoldhatná a problémámat, de nincs itt.
Kérdés mennyi idõ alatt és mennyiért. (Titokra kiváncsi is lennék, meg rád is)
Ez rendkívül izgalmas, ugyanis pár hsz-sal feljebb pont azt ecsetelted, hogy a ló a combo bit hatására rájön hogy nem tud elrohanni, nem érdemes próbálkoznia. Elõfordulhat hogy egyhelyben ugrál, de majd megunja. Az én szememben, akárhogy is nézem, az egyhelyben ugrálás durva ellenszegülés...Nem a zabla vált ki ellenszegülést, hanem az ellenszegülés van valamitõl idõnként és nem igazán tudom hogy mitõl kerül kiváltásra.
Ezek csikózablával voltak mellesleg.
A felsorolt szituációk pont olyanok, amiket egy jól idomított lóval át lehet hidalni. Terepen közlekedek a lóval, megijed, versenyen feszült, nem figyel rám... Egy jól irányzott, erõs hajlítás csodákra képes ilyenkor, és a hátas mindjárt nem a környezetre koncentrál. Csak ehhez a lónak is szükséges egy olyan tudásszint, ahol a kapott segítségek kiváltják a megfelelõ hatást, és újból átengedõvé válik.Van persze ok amit kitalál az ember
- kiugrik egy szarvas
- megtámadja egy méh,
stb.
De van amikor fogalmam sincs mi a csodától van, csak sejtéseim vannak. Két eset között hónapok telhetnek el.
Ne haragudj, de az ilyen egygazdás álmokban én nem hiszek ;)Ha egyedül vannak akkor nem hülyéskedik, hanem csinál mindent.
Ha ott vagyok akkor úgy gondolja, hogy másnak nem teljesít csak nekem.
Közzétéve 2008 június 12. - 13:24
Az én szememben, akárhogy is nézem, az egyhelyben ugrálás durva ellenszegülés...
Az, tényleg a fene egye meg, és nem is veszélytelen sajnos.
Mondtam én is neki, de szerinte csak jó kis móka..
Bár legutóbb már elhitte hogy ez nem volt udvarias dolog, és olyan engedelmes volt utána mint még soha.
------------------------------------
A felsorolt szituációk pont olyanok, amiket egy jól idomított lóval át lehet hidalni.
Most már csak ezt kell elérnem mindössze.....
-----------------
Terepen közlekedek a lóval, megijed, versenyen feszült, nem figyel rám... Egy jól irányzott, erõs hajlítás csodákra képes ilyenkor, és a hátas mindjárt nem a környezetre koncentrál. Csak ehhez a lónak is szükséges egy olyan tudásszint, ahol a kapott segítségek kiváltják a megfelelõ hatást, és újból átengedõvé válik.
Hát ez az, gyerekjáték az egész....
-------------------
A méhtámadás más tészta, ott az ember tehetetlen, tapasztaltam![]()
Azért szeretném túlélni ha lehet..
-------------------------
Ne haragudj, de az ilyen egygazdás álmokban én nem hiszek ;)
Hinni nem is kell benne csak tapasztaltuk, hogy megkülönböztet mindenkit a családban, és másképpen viselkedik. Kinek ezt enged jobban kinek mást, van akinek semmit, van akinek mindent.
A fiam pld nem fõnökként hanem haverként van nála nyilvántartva, neki olyanokat is megengedett amit másnak még nem, aztán késõbb már másnak is persze.
Ha valakit nem lát sokáig (egyetem stb elfoglaltság miatt) arra megsértõdik és szóba sem áll vele egy ideig.
Ez nem cél, mert van amikor kellemetlen, de ez van.
Egyedek között is vannak azért különbségek.
Közzétéve 2008 június 12. - 13:33
Közzétéve 2008 június 12. - 14:02
...Mi az a barna bongyorka?
...
Közzétéve 2008 június 12. - 14:15
Közzétéve 2008 június 12. - 16:21
Közzétéve 2008 június 12. - 17:10
Közzétéve 2008 június 12. - 17:38
Szuper. A perspektíva megvan.
...
Ez azért nem ugyanaz mint amikor ágyúval a lovasezred közé lõttek élesben.
CR!Minden él nélkül kérdezem: tanulsz valakitõl lovagolni?
Közzétéve 2008 június 12. - 20:17
Közzétéve 2008 június 12. - 23:40
kimondhatatlan nevûszámomra kezd feletébb érdekessé válni, hogy feléd olyan furcsa dolgok történnek, meg hogy egyszerûen arrafelé valahogy mindig minden fordítva mûködik...
nem értem én ezt... hogy lehet mindig minden másképp? és mindenre van magyarázat.. ráadásul nem is akármilyen...![]()
tud.