Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1321 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 10:48

Szerintem az ilyen problémákat nem zablával, hanem lovaglással kell kiküszöbölni. Pláne csikónál.

Edited by Saby, 2008 május 26. - 10:53.

#1322 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 11:03

Lenne egy kérdésem, jó lenne ha tudnátok hozzászolni!
Van egy 5. éves nónius lipp félvér lovam. szépen megy kocsiban és nyereg alatt is. mindkét esetben csikózablával lovagolom és finom kezelhetõ szája van. De néha elõfordúl, hogy pl erdei vágtában vagy földút keresztezõdésében nem hajlandó arra menni amerre én szeretném és beront az általa már jól ismert irányba, ösvényre. befeszíti a nyakát és ha meg gebedek sem tudom elfordítani a fejét.
kérdés: érdemes lenn egy picit keményebb fegyelmezõ zablára áttérni? ha igen milyenre. (most:pálcás csikózabla van) Vagy nem érdemes keményíteni a száján.
Azért a hétvégi erdõbe csörtetek mutatványtól egy picit megijedtem.
köszönettel: L.A. :)

Szerintem, (de majd lótudósok cáfolják) van több lehetõséged is.

Természetesen a ló kiképzésével mindent el lehet érni, és akkor a zabla kérdés nem érdekes.

De az még messze van a Te esetedben. A a lovadnak van önálló akarata, és az elhatározása nem minden esetben egyezik a tiéddel, valamint a Te akaratod átvitelének nem volt súlya.
A zabla azért bármennyire jelentéktelennek itélik egyesek, hagyományosan olyan eszköz, amely extrém esetekben is lehet megoldás egy bizonyos határon belül.

A korszerû zablák egy része lehetõvé teszi hogy két szárral lovagolj, és a lóval való vita esetén erõsebb hatást közölj vele, majd ha elismeri az elsõbbségedet hanyagold az erõs ingert.
Ettõl nem lesz a szájának semmi baja, és természetesen nem okozol neki traumát.

Ha a probléma megszünik, a lovad tudomásul veszi az erõsiszonyokat akkor egyszerûbb zablával is fog menni arra amerre Te akarod. Ha újra romlik, vagy okos annyira hogy észreveszi az erõviszony változást, akor vissza teszed a másikat és emlékezteted arra hogy ki az úr a háznál.

Minden más megoldást akkor hatékony ha órák százait vagy képes képzésre fordítani, vagy megfizetsz egy trénert aki ezt megteszi helyetted.
Sajnos a lényeg akkor sem változik semmit, mert a ló nem hülye, és észreveszi hogy nem a tréner ül rajta ergo elvisz a csudába megint.

#1323 laan

laan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 279 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 12:19

én úgy próbálom orvosolni a hibát, hogy amint rossz irányba fordul, visszamegyek vele kb 50 m-t és csakazért is arra megyünk amerre én akarom. lehet, hogy ez egy fejlõdési (bepróbálkozós II. ütem) a csikónál és ezt is kinövi majd, ha látja, hogy nem ér el sikert?

#1324 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 12:24

én úgy próbálom orvosolni a hibát, hogy amint rossz irányba fordul, visszamegyek vele kb 50 m-t és csakazért is arra megyünk amerre én akarom. lehet, hogy ez egy fejlõdési (bepróbálkozós II. ütem) a csikónál és ezt is kinövi majd, ha látja, hogy nem ér el sikert?

Nem lehet, hogy túl sokat mentetek mindig azonos útvonalon?
Be tud ám rögzülni rendesen.
(Az más (gáz) ha ismeretlen terepen is önállósítja magát)

#1325 laan

laan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 279 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 12:49

Hát ez az, hogy csak a jól ismert terepen csinálja, de olyan helyen pl ahol 2 hónapja nem jártam, csak télen fordultam le ott sokat. és csak vágtában csinálja. azért nem olyan nagy dráma a helyzet, csak érdekel a megoldás. az biztos, hogy a ló már sok helyrõl hazatalálna, mert lassan kinövöm a 600 négyzetkilóméteres erdõrészt, amely útvonalak egy 1,5 - 2 órás lovaglásba beleférnek.

#1326 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 13:27

Az idõ mindent megold. (A zabla nem)

#1327 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 13:35

Nagyon paraszti gondolkodással élve, vedd vissza ügetésbe a kérdéses szakasz elõtt, hiszen te is tudod, õ is tudja, hogy el akar majd arra fodulni. Ezeknél a "majd én tudom, merre akarlak vinni a hátamon" hozzáállásokon gyakran baromi sokat segít, ha sokkal több testsúly és lábsegítséget adsz. Nézd. akár egy 200 kiló kisló is legalább kétszer akkora, mint te, ergó, erõvel nem tudod megoldani a dolgokat, csak akarattal. tudotanod kell vele, hogy majd te jobban tudod és nem kell feltétlenül szipi.szupi kemény sarkantyú hozzá, meg überbrutál zabla. mivel máskor tudod a sima pálcás csikózablával irányítani, nyilván nem az a gond, hogy nem érzi, nem tudja, mit kell csinálnia. emiatt nem is biztos, hogy a keményebb zabla a kulcs de azt azért tudomásul kell venni, hogy õ ezt megszokta és ha múltkor is arra akartál menni, "most mi a ráknak akarsz másfele menni, majd én megmtatom, merre szoktun k...hát nem érted erõsebb a nyakam, hiába hisztizel, én akkor is tudom, merre szoktunk menni!" szóval vedd vissza ügetésbe (írtad is, hogy csak vágtában csinálja), használj sokkal több súlysegítséget, a külsõ szárral tarts ellen, és a lábadról se feledkezz meg. (márha többé-kevésbé angolos stílusban lovagolsz)

#1328 skatya

skatya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 810 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 13:52

Nekem is volt ilyen lóval dolgom, eleinte szintén réka_d módszerét alkalmazva, ügetésbe mentem el az adott szakasz mellett, majd lassú vágtában, úgy hogy jóóval a kritikus szakasz elõtt úgy adtam a segítséget, mintha jobbra akarnék fordulni (így ment a drága egyenesen), aztán pár alkalom után a jobbra-segítségnél nekiállt jobbrafordulni, úgyhogy egyenesre állítottam a paccot, és láss csodát, nyílegyenesen vágtáztunk tovább a kiszemelt útirányon. Utána megpróbáltam, hogy én akartam elkanyarodni, majd megint megpróbáltuk az egyenesen tovább-menetelt, de szerencsére kiderült, mégis én vagyok a fõnök... és gondolkodás nélkül követte egyenesen az utat. Az viszont tényleg gáz, ha mindenhol saját akaratot érvénysít. Szerintem ilyen lóval is akadt már pár embernek dolga :) (drága Moha :dev: )

#1329 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 14:30

PF! Te nem tartod jó lovasnak magad ebben a témában, hogy elmond a véleményed, vagy még nem volt ilyen tapasztalatod? mert ezzel nem sokra megyek.

pedig a tutit mondtam, ahogy saby is.

#1330 laan

laan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 279 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 15:38

pedig a tutit mondtam, ahogy saby is.

csupán az a baj, hogy nincs nagytudású szomszédom. Az elsõ tõlem 1 km-re lakik, de nincs lova. a többi meg csak ekekapázik. :hu:

Nekem is volt ilyen lóval dolgom, eleinte szintén réka_d módszerét alkalmazva, ügetésbe mentem el az adott szakasz mellett, majd lassú vágtában, úgy hogy jóóval a kritikus szakasz elõtt úgy adtam a segítséget, mintha jobbra akarnék fordulni (így ment a drága egyenesen), aztán pár alkalom után a jobbra-segítségnél nekiállt jobbrafordulni, úgyhogy egyenesre állítottam a paccot, és láss csodát, nyílegyenesen vágtáztunk tovább a kiszemelt útirányon.
Utána megpróbáltam, hogy én akartam elkanyarodni, majd megint megpróbáltuk az egyenesen tovább-menetelt, de szerencsére kiderült, mégis én vagyok a fõnök... és gondolkodás nélkül követte egyenesen az utat.
Az viszont tényleg gáz, ha mindenhol saját akaratot érvénysít. Szerintem ilyen lóval is akadt már pár embernek dolga :) (drága Moha :dev: )

az nekem is megy símán, ha ügetésbe visszaveszem, de vágtában már elõfordult egy két irányíthatatlan kanyar. (De hol van az a pont, amelyiknél vissza kell venni ügetésbe, mert annyi helyen járkálunk nap mint nap.)
A kanyar után már megállítható, de azért nem semmi az a pár másodperc, amikor ráeszmélsz, hogy merre is megyek?

#1331 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 26. - 20:51

A béta verzióba két észrevétel fér bele. Az elsõ a vállkontroll hiánya. (A szár a ló irányításában nagyjából 10-15 százalékot tesz ki). Ez részben ló, jórészt lovas hiba. Ugyanis érezni kell, mikor szándékozik elvállazni és már akkor megakadályozni. (Lásd: fenék, mély ülés.) A második: a kanyarodás szerint (a tervezett ívhez képest) ellenvágtában (hamisan) vágtázik a ló, ergo az õ szándéka szerinti ív esik a vezetõ lábára és baromira nincs kedve végrehajtani egy ugrásváltást. Ha lépésben, ügetésben a lovas által óhajtott íven halad és csak vágtában fordul ki, akkor ez a valószínûbb probléma. Tehát ha te jobbra akarsz fordulni, de a ló bal lábra vágtázik, 90%-ra teszem a valószínûségét annak, hogy azért tör ki élesen ellentétes irányba mert nem akar (vagy tud) ugrást váltani. GYORSSZERKESZTÉS OKA: baromira nem zabla kérdése.

Edited by Porfelhõ, 2008 május 26. - 20:53.

#1332 laan

laan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 279 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 28. - 10:35

Ez simán lehet az oka! ? mikor kanyarodni akar az ember és egyenesen megy tovább. De egyenes vágtában befordulni az ismert útra az nem láb kérdése.

Edited by laan, 2008 május 28. - 10:38.

#1333 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 28. - 11:55

Gondolod? Akkor tévedtem. :)

#1334 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 28. - 12:30

Ez simán lehet az oka! ? mikor kanyarodni akar az ember és egyenesen megy tovább.
De egyenes vágtában befordulni az ismert útra az nem láb kérdése.

ne halgass senkire se. mondok 1 igazi tutit!!!!
ha jobbra akarsz kanyarodni , egy jó husángal kivürrõl jól nyaktövön, vagy fültövön zuhintod és máris a kivánt irányba fordul. ha balra akkor természetesen jobbról irányitod.ha szlalomozó versenyre mész akkor meg mind a két kezedbe egy-egy husáng és a megfelelõ irányból tereled. Ráadásul még lókimélõsen fogsz lovazni, ugyanis nem kell szárat ráncigálni össze-vissza. fimom marad a ló szája.viszont az "egyenes vágtában befordulni az ismert utra (gyönyörû mondat) az bizony láb kérdése. mert, ha a husánggal jól lábon vágod akkor nem fog kanyarodni és szépen rövidülni fog.

#1335 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 május 28. - 12:40

..egyenes vágtában befordulni..

.. tenyleg nehez lehet.

Edited by Peter13, 2008 május 28. - 12:45.

#1336 Guest_Hehehe_*

Guest_Hehehe_*
  • Guests

Közzétéve 2008 május 28. - 13:46

ne halgass senkire se. mondok 1 igazi tutit!!!!
ha jobbra akarsz kanyarodni , egy jó husángal kivürrõl jól nyaktövön, vagy fültövön zuhintod és máris a kivánt irányba fordul. ha balra akkor természetesen jobbról irányitod.ha szlalomozó versenyre mész akkor meg mind a két kezedbe egy-egy husáng és a megfelelõ irányból tereled. Ráadásul még lókimélõsen fogsz lovazni, ugyanis nem kell szárat ráncigálni össze-vissza. fimom marad a ló szája.viszont az "egyenes vágtában befordulni az ismert utra (gyönyörû mondat) az bizony láb kérdése. mert, ha a husánggal jól lábon vágod akkor nem fog kanyarodni és szépen rövidülni fog.

:yeah: Bejövõs. Tényleg. :gm:

#1337 laan

laan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 279 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 13:09

a bekanyarodási témát befejeztem. a megoldás a két husángos variáció lesz!!! (hála PF-nek) addig verem, míg cirkuszi ló nem lesz.

#1338 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 13:21

nagyon halkan jegyzem meg, mert mi csak "primitív" lovakat tartunk, de nálunk nem esik nehezére egynek sem ugrást váltani vágta közben. valamit eltolunk?

#1339 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 13:24

Az autó kanyarodik, a ló fordul - szerintem.

#1340 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 13:25

még maguktól is megteszik, ha nem ülünk rajtuk... szegények régen csak egyirányba tudtak kanyarodni vágta közben, ezért ha hirtelen jött a farkas, akkor bajban voltak. utána megtanulták, hogy kell egy félfelvétel és akkor utána visszaesni ügetésbe, és akkor beugrani másik lábra és akkor a másik irányba is tudnak menekülni a farkasok elõl... azóta a farkasok megették az lábváltásra képtelen lovakat, és mi már csak 2.0-ás lovakat tudtunk venni...

#1341 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 13:36

Az autó kanyarodik, a ló fordul - szerintem.

jaj, ha tudnátok mennyi ilyen pontatlanságot mond minden ember minden nap...

mert amit ti epernek gondoltok, annak szamóca a neve, legrosszabb esetben földieper, mert ez az eper
mert amit ti sárgabaracknak mondtok, az kajszi-vagy kajszibarack
mert amit ti csapnak mondtok, az valójában nem csap, hanem szelep
mert amit ti almásderesnek mondtok, az szürke, mert az almásságot kizárja a deresség.
meg az albínó ló, az nem albínó, mert nem piros a szeme, meg az albínóság letális a lovaknál, mert amit ti albínónak mondtok, az valójában homozigóta a Cr fakóságra nézve. mondjuk fehér, vagy fátyolfakó lehetne, de nem albínó.
és akkor most azon kell kiakadni, hogy fordul, vagy kanyarodik?
a kanyarodik igéről azt írja az értelmező kéziszótár, hogy ív alakban fordul.
fordul: valamely tengely körül elmozdul...

vagyis a forul az egy tágabb kategória, amiben benne van mindenféle irányváltoztatás, a kanyarodás, meg ív mentén történik. én inkább kanyarodom, ha angolosan lovagolok

Edited by réka_d, 2008 május 29. - 14:31.

#1342 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 13:55

Oh, én vétkem, én vétkem, én nagy vétkem! Mert mit mi mondottunk az pontatlanságainkkal, éppoly' hiányos vala, mint kegyed hejesírása. :D Példázand emitt ez mondattöredék: "(...) az egy tágabb kategória, amibe (...)" - amiben lemarada egy n-bötû, az mirõl gyanakvásom vagyon, hogy nem elüté(s). (tetû-tetvek, betû-betvek)

(Éjszakáimat igékkel és értelmezésükkel töltöm, számos - neten föllelhetõ - teológiai írást olvasok. Megcsapta a kegyed által írottak hangvétele a fülemet (puff-aúúúú), mert: "mennyi ilyen pontatlanságot mondtok" - eléggé intelmes, stílusát tekintve.)

(Mögen más: Né kanyaroggyá' be!) :D :D :D (Minthogy nemcsak Igét olvasok, de napirenden lévõket is.)

Edited by Porfelhõ, 2008 május 29. - 14:01.

#1343 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 14:34

az általad sérelmesnek vélt hibákat és néhány gépelési hibát kijavítottam, de emmá nagyon messze van a zablák kérdésétõl. szóval olyan dologba belekötni, hogy kanyarodik vagy fordul... majd ha az lesz az epresjoghurtra írva, hogy szamócás, akkor majd ilyenekben is lehet kötözködni, bár ez a kanyar-dolog mint írtam pont nem olyan, amibe bele lehetne kötni szerintem off vége végre arra bezzeg nem írtál semmit, hogy a mi primitív lovaink nem csak egy irányba tudnak kanyarodni...

Edited by réka_d, 2008 május 29. - 14:35.

#1344 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 14:51

arra bezzeg nem írtál semmit, hogy a mi primitív lovaink nem csak egy irányba tudnak kanyarodni...

Szívbõl gratulálok! :D

A "mi primitív lovainkhoz" viszont írnék. Értem, értem én, hogyne érteném a "mi primitíveinket", csak ezt pont fix tõled nem vagyok hajlandó elfogadni ilyen kontextusban és ilyen jelentéssel. A hucul kapcsán a "primitív" jelzõt nem a képességeire értjük, hanem, hogy hû de vicces legyek: a túlélési képességeire. Ne tessék itt nekünk a hucullal eljátszani a csak (primitív) hucul, de mégis... romantikáját, mert allaround fun vagyok és nem veszi be a gyomrom a hasonló, - kissé - demagóg dumát. A ló az ló. A gimnasztikára, mozgásra, manõverekre való képességei (a mi szintünkön legalábbis) majdhogynem azonosak. Fajtára, nemre, korra és alkoholtartalomra való tekintet nélkül.

U.i. Mielõtt kilõne a gõz a füleden, olvasd át mégegyszer és belátod, hogy még senki nem szólt ennyire a pártodon, mint én. (Ez a kurva ÉN. Mikor szokom (ik-es a büdös anyját!) már le róla?)

Edited by Porfelhõ, 2008 május 29. - 14:58.

#1345 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 15:23

ó, nem úgy, hanem basszus egy sima mezei ló is tud lábat váltani vágta közben hát nem mi csesszünk el valamit nagyon a képzésében, ha erre újra meg kell tanítani egy magasabb szinte? (a nyugati stílushoz annyira nem értek, de ott mintha már a kiképzés alacsonyabb szintjén is csinálnák, bár nem vok benne biztos) meg a "természetes ferdeség". klasszul tudnak mindkét irányba fordulni, mindkét lábra vágtatni, vagy mindkét lábról elugrani, amíg rájuk nem ülünk. (megnéztem a fejemet a tükörben és szerencsére nem füstöl :D ) de azért beszéljünk a zablákról is! miért szokták a pálcászablában az egyik szárát fixálni a pofaszíjhoz?

#1346 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 17:51

Hogyha a bídes gebe még így is ki akarná köpni a zablát v. félrenyelni (rögtön megvan a fogreszeléshez szükséges szájterpesz) csakazértse tudja. :gm:

#1347 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 20:18

áhá a nagypofájúak... értöm

#1348 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 20:36

Felmerült bennem a kérdés, hogy mi van, ha én se nem kanyarodok, se nem fordulok, hanem mikor elémegyek az elágazáshoz, jobbra sirítem a monyast. Aztán meg ha rájövök, hogy: Ejsze' rossz irányba van a menés! Akkor megtéríteném a lovat, de olyan rossz sudár zabolám van, hogy azt meg elszakassza. No akkor se megállni, se megtérni nem tudok, hát ereszetem elé, amíg a videás patkó megbírja. S akkor már csak a remény van, hogy se a ló meg nem duvad, se én nem fordulok. Már hogy felfelé.

#1349 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 20:46

nos ekkor jön a kisló kategórai elõnye, vagyishogy eléred a fejét, rásomsz, ettõl õ megtántorodik és megáll bé variációként elkapod a füleit és azzal irányítod... cé variáció: átmászol a hasa alatt csak úgy poénból :gm:

Edited by réka_d, 2008 május 29. - 20:46.

#1350 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 május 29. - 21:31

atya ég, ennyi hülyét egy helyen :huh: :D :kocc:

#1351 elfedelik

elfedelik

Új vendég

• Fórumtag
  • 15 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 7. - 22:52

nincs valakinek ezzela csodaval tapasztalata.... mikmar 3 avagy 2 karikas csoda zabla

remelem van valakinek me akkor nem rendelek feleslegesen.... :gm:

#1352 elfedelik

elfedelik

Új vendég

• Fórumtag
  • 15 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 7. - 23:56

nincs valakinek ezzela csodaval tapasztalata.... mikmar 3 avagy 2 karikas csoda zabla

remelem van valakinek me akkor nem rendelek feleslegesen.... :gm:

esetleg valaki lovagolt mar ilyennel???

#1353 Guest_xena91_*

Guest_xena91_*
  • Guests

Közzétéve 2008 június 8. - 7:59

Nem mondod, hogy ezt bele is tennéd a lovad szájába........ugye? :huh: :eek:

#1354 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 8. - 8:34

Ismerek ilyen típusú zablát, csak annak a szájrésze nem ilyen. De hát az is olyan, hogy lovagolni kell tudni és akkor nincs gond. (mármint az amit alul linkeltél be) Csak ennek így nem értem a funkcióját, ezzel a szájrésszel, de az okosok majd megmondják :D

#1355 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 8. - 9:03

Ismerek ilyen típusú zablát, csak annak a szájrésze nem ilyen. De hát az is olyan, hogy lovagolni kell tudni és akkor nincs gond. (mármint az amit alul linkeltél be)
Csak ennek így nem értem a funkcióját, ezzel a szájrésszel, de az okosok majd megmondják :D

A leányzó elég okosnak mutatja magát ))) és van is rá alapja.
Érdemes rá figyelni.

The Elevator or Gag Bit

Szerzõ: Theresa Sandin

http://www.pointerne...7000000958.html

The Watson Snaffle

Szerzõ: Mikmar

http://www.pointerne...2000000290.html

A Mikmar társult gyártóként szerepel ebben a dologban, és variációkat készített ugyanarra a témára.
http://www.mikmar.co...s-elevator.html

Kiváncsi lennék ki használt már ilyeneket és mi az elõnyük.

#1356 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 8. - 9:25

A leányzó elég okosnak mutatja magát ))) és van is rá alapja.
Érdemes rá figyelni.

Nem kell gúnyolódni... :P

U.I.: De legalább már tudom miért ilyen a szájrész.

Edited by Saby, 2008 június 8. - 9:32.

#1357 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 8. - 10:20

Valaki leírná azért röviden és tömören, hogy most akkor miért/mire is jó az ilyen zabla?

#1358 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 8. - 10:21

Nem tudom, de nekem mindig azt mondták, nem a zablától megy jól a ló, hanem a lovaglástól. Csak a tudatlan ember tesz a kezelhetetlen lova szájába kapukilincset, aki lovas, az kilovagolja a lóból. Persze nem a különféle szakágakban használatos (western feszítõ, díjlovas feszítõ) zablák ellen szólok (ismét) hanem az ellen h. bárki erõsebb zabával orvosolja a lovaglásból eredõ problémákat, rohanós lovat stb. Én is kipróbáltam d-zablát, görgõset, pelhamot, kétszertört v. sima csikózablát, ám legeslegjobban a gumis csikózabla vált be, ezzel tudom legfinomabban ellovagolni a lovamat, persze sokat kellett hozzá tanulnom, fejlõdnöm.

#1359 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 8. - 11:21

Hát igen... Aki a rohanós lovát akarja megfogni feszítõzablával, az tényleg jobb ha elõbb talán még a lovastudását csiszolgatja, nem pedig a lova száját...
Egy bizonyos szint felett azért pl. az ugrópályákon is kell már "finomhangolásokat" végezni. Persze ehhez szükséges a megfelelõ hozzáértés és tapasztalat, de egy jól megválasztott zabla ezen a szinten sokat tud javítani. Csak ehhez kellõ önértékelés is szükséges :gm:

Amúgy meg azt hiszem, a fenti zablát összekevertem ezzel.

#1360 elfedelik

elfedelik

Új vendég

• Fórumtag
  • 15 hozzászólás

Közzétéve 2008 június 8. - 12:10

Kiváncsi lennék ki használt már ilyeneket és mi az elõnyük.

nah valami hasonlo érdekelne engem is mert a fentebb leirtakat en is elolvastam de nem talaltam sehol élmény beszámolót kifejezetten errõl a kettõrõl :cool: csak a "combination bit" rõl ..az meg nem szimpi nekem ...

amugy legfõbbképpen a szajreszrõl kellenének tapasztalatok mert ilyen szájrészt még nem használtam és senki sem az ismerõseim közül... :)