Edited by Saby, 2008 május 26. - 10:53.

Zablák tudománya
Közzétéve 2008 május 26. - 10:48
Közzétéve 2008 május 26. - 11:03
Lenne egy kérdésem, jó lenne ha tudnátok hozzászolni!
Van egy 5. éves nónius lipp félvér lovam. szépen megy kocsiban és nyereg alatt is. mindkét esetben csikózablával lovagolom és finom kezelhetõ szája van. De néha elõfordúl, hogy pl erdei vágtában vagy földút keresztezõdésében nem hajlandó arra menni amerre én szeretném és beront az általa már jól ismert irányba, ösvényre. befeszíti a nyakát és ha meg gebedek sem tudom elfordítani a fejét.
kérdés: érdemes lenn egy picit keményebb fegyelmezõ zablára áttérni? ha igen milyenre. (most:pálcás csikózabla van) Vagy nem érdemes keményíteni a száján.
Azért a hétvégi erdõbe csörtetek mutatványtól egy picit megijedtem.
köszönettel: L.A.
Szerintem, (de majd lótudósok cáfolják) van több lehetõséged is.
Természetesen a ló kiképzésével mindent el lehet érni, és akkor a zabla kérdés nem érdekes.
De az még messze van a Te esetedben. A a lovadnak van önálló akarata, és az elhatározása nem minden esetben egyezik a tiéddel, valamint a Te akaratod átvitelének nem volt súlya.
A zabla azért bármennyire jelentéktelennek itélik egyesek, hagyományosan olyan eszköz, amely extrém esetekben is lehet megoldás egy bizonyos határon belül.
A korszerû zablák egy része lehetõvé teszi hogy két szárral lovagolj, és a lóval való vita esetén erõsebb hatást közölj vele, majd ha elismeri az elsõbbségedet hanyagold az erõs ingert.
Ettõl nem lesz a szájának semmi baja, és természetesen nem okozol neki traumát.
Ha a probléma megszünik, a lovad tudomásul veszi az erõsiszonyokat akkor egyszerûbb zablával is fog menni arra amerre Te akarod. Ha újra romlik, vagy okos annyira hogy észreveszi az erõviszony változást, akor vissza teszed a másikat és emlékezteted arra hogy ki az úr a háznál.
Minden más megoldást akkor hatékony ha órák százait vagy képes képzésre fordítani, vagy megfizetsz egy trénert aki ezt megteszi helyetted.
Sajnos a lényeg akkor sem változik semmit, mert a ló nem hülye, és észreveszi hogy nem a tréner ül rajta ergo elvisz a csudába megint.
Közzétéve 2008 május 26. - 12:19
Közzétéve 2008 május 26. - 12:24
Nem lehet, hogy túl sokat mentetek mindig azonos útvonalon?én úgy próbálom orvosolni a hibát, hogy amint rossz irányba fordul, visszamegyek vele kb 50 m-t és csakazért is arra megyünk amerre én akarom. lehet, hogy ez egy fejlõdési (bepróbálkozós II. ütem) a csikónál és ezt is kinövi majd, ha látja, hogy nem ér el sikert?
Be tud ám rögzülni rendesen.
(Az más (gáz) ha ismeretlen terepen is önállósítja magát)
Közzétéve 2008 május 26. - 12:49
Közzétéve 2008 május 26. - 13:27
Közzétéve 2008 május 26. - 13:35
Közzétéve 2008 május 26. - 13:52

Közzétéve 2008 május 26. - 14:30
PF! Te nem tartod jó lovasnak magad ebben a témában, hogy elmond a véleményed, vagy még nem volt ilyen tapasztalatod? mert ezzel nem sokra megyek.
pedig a tutit mondtam, ahogy saby is.
Közzétéve 2008 május 26. - 15:38
pedig a tutit mondtam, ahogy saby is.
csupán az a baj, hogy nincs nagytudású szomszédom. Az elsõ tõlem 1 km-re lakik, de nincs lova. a többi meg csak ekekapázik.

Nekem is volt ilyen lóval dolgom, eleinte szintén réka_d módszerét alkalmazva, ügetésbe mentem el az adott szakasz mellett, majd lassú vágtában, úgy hogy jóóval a kritikus szakasz elõtt úgy adtam a segítséget, mintha jobbra akarnék fordulni (így ment a drága egyenesen), aztán pár alkalom után a jobbra-segítségnél nekiállt jobbrafordulni, úgyhogy egyenesre állítottam a paccot, és láss csodát, nyílegyenesen vágtáztunk tovább a kiszemelt útirányon.
Utána megpróbáltam, hogy én akartam elkanyarodni, majd megint megpróbáltuk az egyenesen tovább-menetelt, de szerencsére kiderült, mégis én vagyok a fõnök... és gondolkodás nélkül követte egyenesen az utat.
Az viszont tényleg gáz, ha mindenhol saját akaratot érvénysít. Szerintem ilyen lóval is akadt már pár embernek dolga(drága Moha
)
az nekem is megy símán, ha ügetésbe visszaveszem, de vágtában már elõfordult egy két irányíthatatlan kanyar. (De hol van az a pont, amelyiknél vissza kell venni ügetésbe, mert annyi helyen járkálunk nap mint nap.)
A kanyar után már megállítható, de azért nem semmi az a pár másodperc, amikor ráeszmélsz, hogy merre is megyek?
Közzétéve 2008 május 26. - 20:51
Edited by Porfelhõ, 2008 május 26. - 20:53.
Közzétéve 2008 május 28. - 10:35
Edited by laan, 2008 május 28. - 10:38.
Közzétéve 2008 május 28. - 11:55

Közzétéve 2008 május 28. - 12:30
ne halgass senkire se. mondok 1 igazi tutit!!!!Ez simán lehet az oka! ? mikor kanyarodni akar az ember és egyenesen megy tovább.
De egyenes vágtában befordulni az ismert útra az nem láb kérdése.
ha jobbra akarsz kanyarodni , egy jó husángal kivürrõl jól nyaktövön, vagy fültövön zuhintod és máris a kivánt irányba fordul. ha balra akkor természetesen jobbról irányitod.ha szlalomozó versenyre mész akkor meg mind a két kezedbe egy-egy husáng és a megfelelõ irányból tereled. Ráadásul még lókimélõsen fogsz lovazni, ugyanis nem kell szárat ráncigálni össze-vissza. fimom marad a ló szája.viszont az "egyenes vágtában befordulni az ismert utra (gyönyörû mondat) az bizony láb kérdése. mert, ha a husánggal jól lábon vágod akkor nem fog kanyarodni és szépen rövidülni fog.
Guest_Peter13_*
Közzétéve 2008 május 28. - 12:40
.. tenyleg nehez lehet...egyenes vágtában befordulni..
Edited by Peter13, 2008 május 28. - 12:45.
Guest_Hehehe_*
Közzétéve 2008 május 28. - 13:46
ne halgass senkire se. mondok 1 igazi tutit!!!!
ha jobbra akarsz kanyarodni , egy jó husángal kivürrõl jól nyaktövön, vagy fültövön zuhintod és máris a kivánt irányba fordul. ha balra akkor természetesen jobbról irányitod.ha szlalomozó versenyre mész akkor meg mind a két kezedbe egy-egy husáng és a megfelelõ irányból tereled. Ráadásul még lókimélõsen fogsz lovazni, ugyanis nem kell szárat ráncigálni össze-vissza. fimom marad a ló szája.viszont az "egyenes vágtában befordulni az ismert utra (gyönyörû mondat) az bizony láb kérdése. mert, ha a husánggal jól lábon vágod akkor nem fog kanyarodni és szépen rövidülni fog.
:yeah: Bejövõs. Tényleg.

Közzétéve 2008 május 29. - 13:09
Közzétéve 2008 május 29. - 13:21
Közzétéve 2008 május 29. - 13:24
Közzétéve 2008 május 29. - 13:25
Közzétéve 2008 május 29. - 13:36
Az autó kanyarodik, a ló fordul - szerintem.
jaj, ha tudnátok mennyi ilyen pontatlanságot mond minden ember minden nap...
mert amit ti epernek gondoltok, annak szamóca a neve, legrosszabb esetben földieper, mert ez az eper
mert amit ti sárgabaracknak mondtok, az kajszi-vagy kajszibarack
mert amit ti csapnak mondtok, az valójában nem csap, hanem szelep
mert amit ti almásderesnek mondtok, az szürke, mert az almásságot kizárja a deresség.
meg az albínó ló, az nem albínó, mert nem piros a szeme, meg az albínóság letális a lovaknál, mert amit ti albínónak mondtok, az valójában homozigóta a Cr fakóságra nézve. mondjuk fehér, vagy fátyolfakó lehetne, de nem albínó.
és akkor most azon kell kiakadni, hogy fordul, vagy kanyarodik?
a kanyarodik igéről azt írja az értelmező kéziszótár, hogy ív alakban fordul.
fordul: valamely tengely körül elmozdul...
vagyis a forul az egy tágabb kategória, amiben benne van mindenféle irányváltoztatás, a kanyarodás, meg ív mentén történik. én inkább kanyarodom, ha angolosan lovagolok
Edited by réka_d, 2008 május 29. - 14:31.
Közzétéve 2008 május 29. - 13:55

(Éjszakáimat igékkel és értelmezésükkel töltöm, számos - neten föllelhetõ - teológiai írást olvasok. Megcsapta a kegyed által írottak hangvétele a fülemet (puff-aúúúú), mert: "mennyi ilyen pontatlanságot mondtok" - eléggé intelmes, stílusát tekintve.)
(Mögen más: Né kanyaroggyá' be!)

Edited by Porfelhõ, 2008 május 29. - 14:01.
Közzétéve 2008 május 29. - 14:34
Edited by réka_d, 2008 május 29. - 14:35.
Közzétéve 2008 május 29. - 14:51
arra bezzeg nem írtál semmit, hogy a mi primitív lovaink nem csak egy irányba tudnak kanyarodni...
Szívbõl gratulálok!

A "mi primitív lovainkhoz" viszont írnék. Értem, értem én, hogyne érteném a "mi primitíveinket", csak ezt pont fix tõled nem vagyok hajlandó elfogadni ilyen kontextusban és ilyen jelentéssel. A hucul kapcsán a "primitív" jelzõt nem a képességeire értjük, hanem, hogy hû de vicces legyek: a túlélési képességeire. Ne tessék itt nekünk a hucullal eljátszani a csak (primitív) hucul, de mégis... romantikáját, mert allaround fun vagyok és nem veszi be a gyomrom a hasonló, - kissé - demagóg dumát. A ló az ló. A gimnasztikára, mozgásra, manõverekre való képességei (a mi szintünkön legalábbis) majdhogynem azonosak. Fajtára, nemre, korra és alkoholtartalomra való tekintet nélkül.
U.i. Mielõtt kilõne a gõz a füleden, olvasd át mégegyszer és belátod, hogy még senki nem szólt ennyire a pártodon, mint én. (Ez a kurva ÉN. Mikor szokom (ik-es a büdös anyját!) már le róla?)
Edited by Porfelhõ, 2008 május 29. - 14:58.
Közzétéve 2008 május 29. - 15:23

Közzétéve 2008 május 29. - 17:51

Közzétéve 2008 május 29. - 20:18
Közzétéve 2008 május 29. - 20:36
Közzétéve 2008 május 29. - 20:46

Edited by réka_d, 2008 május 29. - 20:46.
Közzétéve 2008 május 29. - 21:31

Közzétéve 2008 június 7. - 22:52
remelem van valakinek me akkor nem rendelek feleslegesen....

Közzétéve 2008 június 7. - 23:56
nincs valakinek ezzela csodaval tapasztalata.... mikmar 3 avagy 2 karikas csoda zabla
remelem van valakinek me akkor nem rendelek feleslegesen....
esetleg valaki lovagolt mar ilyennel???
Guest_xena91_*
Közzétéve 2008 június 8. - 7:59

Közzétéve 2008 június 8. - 8:34

Közzétéve 2008 június 8. - 9:03
A leányzó elég okosnak mutatja magát ))) és van is rá alapja.Ismerek ilyen típusú zablát, csak annak a szájrésze nem ilyen. De hát az is olyan, hogy lovagolni kell tudni és akkor nincs gond. (mármint az amit alul linkeltél be)
Csak ennek így nem értem a funkcióját, ezzel a szájrésszel, de az okosok majd megmondják
Érdemes rá figyelni.
The Elevator or Gag Bit
Szerzõ: Theresa Sandin
http://www.pointerne...7000000958.html
The Watson Snaffle
Szerzõ: Mikmar
http://www.pointerne...2000000290.html
A Mikmar társult gyártóként szerepel ebben a dologban, és variációkat készített ugyanarra a témára.
http://www.mikmar.co...s-elevator.html
Kiváncsi lennék ki használt már ilyeneket és mi az elõnyük.
Közzétéve 2008 június 8. - 9:25
Nem kell gúnyolódni...A leányzó elég okosnak mutatja magát ))) és van is rá alapja.
Érdemes rá figyelni.

U.I.: De legalább már tudom miért ilyen a szájrész.
Edited by Saby, 2008 június 8. - 9:32.
Közzétéve 2008 június 8. - 10:20
Közzétéve 2008 június 8. - 10:21
Közzétéve 2008 június 8. - 11:21
Egy bizonyos szint felett azért pl. az ugrópályákon is kell már "finomhangolásokat" végezni. Persze ehhez szükséges a megfelelõ hozzáértés és tapasztalat, de egy jól megválasztott zabla ezen a szinten sokat tud javítani. Csak ehhez kellõ önértékelés is szükséges

Amúgy meg azt hiszem, a fenti zablát összekevertem ezzel.
Közzétéve 2008 június 8. - 12:10
Kiváncsi lennék ki használt már ilyeneket és mi az elõnyük.
nah valami hasonlo érdekelne engem is mert a fentebb leirtakat en is elolvastam de nem talaltam sehol élmény beszámolót kifejezetten errõl a kettõrõl

amugy legfõbbképpen a szajreszrõl kellenének tapasztalatok mert ilyen szájrészt még nem használtam és senki sem az ismerõseim közül...