Hiába elfogult egy tudós, ha a tények nem támaszják alá a hipotézisét, akkor az elõbb-utóbb a kukába kerül.
Vagy CAM lesz belõle, meg alternatív fizika, meg ilyenek.

Közzétéve 2013 március 24. - 23:45
Hiába elfogult egy tudós, ha a tények nem támaszják alá a hipotézisét, akkor az elõbb-utóbb a kukába kerül.
'Everything that is done for us, without us, is not ours.'
Közzétéve 2013 március 25. - 9:16
Közzétéve 2013 március 25. - 10:51
...A tudomány nem szubjektív, mert ha az, akkor már nem tudomány. ...
Edited by moon, 2013 március 25. - 10:53.
Közzétéve 2013 március 25. - 11:58
Közzétéve 2013 március 25. - 14:05
Közzétéve 2013 március 26. - 1:07
Köszi, Moon. Pont ezeket gondolom, amikor Forki ezen posztjait olvasom.
Közzétéve 2013 március 26. - 8:27
Közzétéve 2013 március 26. - 10:27
Ez szerintem nem objektivitás kérdése. Minden tudományos eredmény annyira megbízható, amennyire a módszerei megbízhatóak. Ahol pedig nem mérhetõek jól az eredmények (a dolog jellegénél fogva, vagy mert még nincs jó mérési módszer) ott síkos a talaj. Az adott korba kell elhelyezni mindig az eredményeket, lásd pl. csillagászat.
De a tudományos kutatás legfõbb törekvése, és egyben kritériuma a bizonyíthatóság. Ami az ezoteriára nem jellemzõ.
Egy gyógyszer azért tart öt-tíz évig, hogy forgalomba kerüljön, mert nagyon szigorúak a kritériumok. A kettõs vak próbát is azért találták ki, hogy a szubjektív tényezõt kizárják. A problémát inkább ott látom, ha olyan valaki finanszíroz egy kutatást, aki érdekelt az eredményekben. Akkor érdemes egészséges szkepszissel kezelni az adatokat.
Közzétéve 2013 március 26. - 10:37
Közzétéve 2013 március 26. - 10:50
A természettudomány esetében ma már csak módszerfüggõ a dolog. Kivéve, ha anyagilag érdekelt csoport végzi a kiértékelést, amit mindenképpen meg kell próbálni elkerülni. Ekkor sem szûkebb értelemben vett hamisításról van szó, hanem bizonyos eredmények elhallgatásásról, mások fontosságának túlhangsúlyozásáról (ami szerintem szintén csalás) És itt jön a régi dilemma. Kinek a feladata a kutatás finanszírozása. Ha állami/társadalmi ellenõrzés alatt áll, akkor ez a veszély kisebb. Ha nincs pénz, és privátfinanszírozású, ott az üzleti érdek már beleszólhat. Szerencsére pl. pont a gyógyszerkutatás nagyon szigorúan szabályzott, így a gyógyszergyártók nyilvánvaló anyagi érdekeltsége ellenére elég jól ellenõrizhetõ és jól dokumentált a kutatás.Nem módszerfüggõ, amikor egy tudós korának szociális-kulturális társadalmi (vagy éppen általánosan elfogadott szakmai) értékrendjétõl nem képes vagy nem mer eltekinteni és független nézõpontból kutakodni egy független nézõpontot igénylõ kutatási témában.
Egyszerûen szubjektív megközelítés, melyet nem kellene a módszerekre kenni.
Ezt nem cáfolja a tény, hogy vannak területek, melyek nem igényelnek a társadalmi értékrendtõl független nézõpontot, mint pl. összeállítani egy megfázás elleni gyógyszert.
Közzétéve 2013 március 26. - 11:05
Filly, ha lehet, akkor nekem is lsz. (Anyu mostanában sokat van a Korányiban a COPD-s fellángolásokkor.)Filly, ki volt a doktornõ a Korányiban? Lehet magánban.
Közzétéve 2013 március 26. - 11:22
Közzétéve 2013 március 26. - 11:39
Edited by Fifikusz, 2013 március 26. - 11:41.
Közzétéve 2013 március 26. - 11:47
Közzétéve 2013 március 26. - 16:11
És sajnos a mai gazdasági berendezkedésû világban eléggé hiszek abban, hogy gyógyszergyártóknak nagy-nagy üzlet lehet abban, ha egy bizonyos minimális szinten folyamatosan betegen tartja a népességet... (Mint ahogy Fifikusz is írta korábban, az eredményekben érdekelt kutatásfinanszírozás. Szerintem ilyesmi lehet többek között a koleszterincsökkentés mögött is.)
Közzétéve 2013 március 26. - 17:32
Közzétéve 2013 március 27. - 9:53
Közzétéve 2013 március 27. - 10:36
Közzétéve 2013 március 27. - 10:49
Egyet a fejfájás kedvéért, egyet a vérnyomás kedvééért, egyet a koleszterin kedvéért, egyet a cukor kedvéért - aztán csodálkozunk, hogy miért halnak májrákban olyan sokan...Ja, Filly,a koleszterin az egy nagyon alattomos gyilkos, olyan, mint a cukor, mire tüneteket produkál, már visszafordítahatatlan károkat okozott. Úgyhogy elvbõl ne zárkózzatok el a koleszterincsökkentéstõl, akkor sem, ha a gyógyszergyár jól keres vele.
10 nap alatt magától is meggyógyul, bármi is legyen az, nem?10 nap hidrogén-peroxid kúra után (belsõleg, szigorúan az ajánlott adagolásban és hígításban!) a jobb csuklómon éktelenkedõ, kb 3x3 cm-re nõtt nagy göb elkezdett visszahúzódni, már alig látszik. Az arcüregem tisztulni kezdett a korábbi gyulladások maradványaitól, valami képtelen mennyiségben, teljesen egészséges(nek látszó) idõszakomban. Nyilván lesz még több ilyen tapasztalatom is, most csak példát szerettem volna hozni, saját tapasztalatról. Idéznék egy cikkbõl, ez volt az, ahol elõször találkoztam a hidrogén-peroxid nevével, mint gyógyulást segítõ szerrel:
:confused: Nem-e? Ha mindenkit meggyógyítanának, akkor mi lenne velük késõbb??A gyógyszergyártók elég szigorúan kontrolláltak ahhoz, és bõven van betegség, hogy ne akarják betegen tartani a népességet.
Közzétéve 2013 március 27. - 10:56
Fõleg így egy mondaton belül a naszcensz oxigénnel. Én inkább sírok. :(Hidrogén-peroxid mint antioxidáns, háháhááá, az év vicce (lenne, ha nem inkább sírni kéne inkább).
Közzétéve 2013 március 27. - 11:10
Közzétéve 2013 március 27. - 11:33
Közzétéve 2013 március 27. - 11:34
Közzétéve 2013 március 27. - 11:43
Ha nem kezeled a magas cukrot és a magas koleszterint, nem lesz idõ májrák kialakulására (ami amúgy sem ettõl lesz)Egyet a fejfájás kedvéért, egyet a vérnyomás kedvééért, egyet a koleszterin kedvéért, egyet a cukor kedvéért - aztán csodálkozunk, hogy miért halnak májrákban olyan sokan...
![]()
Abban én is, naponta többször is kezelem magam vele. Meg a lovaimat is, idõnként avirágoknakis a adok.én a dihidrogénoxid-kúrában hiszek
![]()
Közzétéve 2013 március 27. - 11:53
én a dihidrogénoxid-kúrában hiszek
![]()
Közzétéve 2013 március 27. - 12:18
Közzétéve 2013 március 27. - 12:54
Nem is úgy gondoltam, hogy ettõl vagy attól, hanem a nyakra-fõre szedett rengeteg gyógyszertõl.Ha nem kezeled a magas cukrot és a magas koleszterint, nem lesz idõ májrák kialakulására (ami amúgy sem ettõl lesz)
Edited by izland, 2013 március 27. - 12:55.
Közzétéve 2013 március 27. - 13:03
Edited by Fifikusz, 2013 március 27. - 13:04.
Közzétéve 2013 március 27. - 15:56
Kíváncsi lennék a véleményetekre. Tudom, ez kevéssé misztikum, de az utóbbi idõk vitái ilyen irányba tolódtak.
Ernest, kolléganõm férje kb 5 éve cukros, de még nem inzulinozták (más betegség "melléklhatásaként" szállt el a cukra). Drasztikus étrend váltással, grammra kicentizett diétával, sportolással kb fél év alatt felére csökkentették a korábbi gyógyszerét és visszanyerte a nagyjából elvesztett látását. Esélye van arra is, hogy teljesen elhagyhassa a gyógyszert! Csak rohadt nagy önfegyelem kellett hozzá, semmi más.
Közzétéve 2013 március 27. - 20:29
Egyet a fejfájás kedvéért, egyet a vérnyomás kedvééért, egyet a koleszterin kedvéért, egyet a cukor kedvéért
Közzétéve 2013 március 27. - 20:39
Közzétéve 2013 március 28. - 8:16
Nos, ja. Klinikai kísérlet (is) volt, hogy 600 kalóriás diétával (is) megszûnik a 2. típusú. Csak az alanyok nem bírták, lelkileg se. Állandóan a zabálásra tudtak csak gondolni.Ernest, kolléganõm férje kb 5 éve cukros, de még nem inzulinozták (más betegség "melléklhatásaként" szállt el a cukra). Drasztikus étrend váltással, grammra kicentizett diétával, sportolással kb fél év alatt felére csökkentették a korábbi gyógyszerét és visszanyerte a nagyjából elvesztett látását. Esélye van arra is, hogy teljesen elhagyhassa a gyógyszert! Csak rohadt nagy önfegyelem kellett hozzá, semmi más.
Edited by Ernest, 2013 március 28. - 8:20.
Közzétéve 2013 március 29. - 8:54
Bocs, tudom, hogy nem ide való, de mivel itt volt szó róla, egy cikk érdekességként:A gyógyszergyártók elég szigorúan kontrolláltak ahhoz, és bõven van betegség, hogy ne akarják betegen tartani a népességet.
Közzétéve 2013 április 4. - 18:35
Közzétéve 2013 április 18. - 9:04
Nem minden kuruzslás, ami holisztikus.
Közzétéve 2013 április 18. - 11:09
Edited by Fifikusz, 2013 április 18. - 11:10.
Közzétéve 2013 április 18. - 15:28
Közzétéve 2013 április 18. - 15:42