Nagy igazság! Bár, mint tudjuk, egyetlen haditerv sem éli túl az elsõ kontaktust az ellenséggel, de azért a felkészült embernek több esélye van.De az azért nem árt, ha az ember lelkileg, mentálisan (picit talán tettekkel is) felkészült rá

Globális energiaválság - igaz lehet?
Közzétéve 2012 augusztus 25. - 17:11
Közzétéve 2012 augusztus 25. - 17:55
Azt i-vel írják kérlek! (Egyébként nekem is.)
Ha nyelvtannáculni akarsz, legalább nézz utána: http://en.wikipedia.org/wiki/Hobby
Közzétéve 2012 augusztus 25. - 21:26
Közzétéve 2012 augusztus 25. - 22:07
Erre azért én a helyedben nem vennék mérget ;)De úgy sem fogsz oda menni élni soha, csak jó róla ábrándozni. Megmarad ígéret földjének.
Közzétéve 2012 augusztus 26. - 9:59

Közzétéve 2012 augusztus 26. - 12:52
Ez teljesen igaz. Ezért is nincs nekem tervemBár, mint tudjuk, egyetlen haditerv sem éli túl az elsõ kontaktust az ellenséggel, de azért a felkészült embernek több esélye van.

Közzétéve 2012 augusztus 26. - 15:45
Operatív életirányítás.Ezért is nincs nekem tervem
Egy csomó lehetõséget végigrágtam, és mindegyiknek látom a hátulütõit.
Közzétéve 2012 augusztus 27. - 0:19
Ó, jajj, hát erre csakugyan nem gondoltam, kipusztulnak a méhek, és nem fogják beporozni a növényeinket, és éhínség lesz, és ezért jön majd a világvége.
![]()
Pihent egy elme, amibõl ilyesmik pattannak ki. :nem:
Szerencsére mások gondoltak erre

"Bees pollinate 16 per cent of the total of 0.25 million plant species. Worldwide, 90 per cent food supply is
contributed by 82 commodities assigned to plant species and bees are pollinators of 63 (i.e.70%) of these plant
species and are the most important known pollinators of 39 (48%) of these plant species. One-third of human diet is derived directly or indirectly from bee pollination in developed countries."
'Everything that is done for us, without us, is not ours.'
Közzétéve 2013 április 22. - 17:35
A hozzászólásokban látom, hogy a palagázt nyomatja valaki, de szerintem ez nem jön ki jó megoldásnak, mert bár kb. fele a CO2 kibocsátása az olajhoz képest, még ha átállítjuk a BRIC országok gyorsan növekvõ középosztályának energiafogyasztását gázra a népességnövekedési mutatók alapján, akkor sem fogjuk tudni a melegedést 2 fok alatt tartani.
Közzétéve 2013 április 22. - 19:00
Edited by Kocalovas, 2013 április 22. - 19:02.
Közzétéve 2013 április 23. - 1:11

Közzétéve 2013 április 24. - 7:44
Közzétéve 2013 április 24. - 7:54
Ha még bele sem hallgatok, csak az alatta levõ szöveget olvasom, 60-70 % hatásfok elég szomorkás.
A gravitációs tározó 80%
Közzétéve 2013 április 25. - 10:00
A kérdés továbbra is ez:
Ti mit gondoltok az energiatárolás kompressziós levegõvel való megoldásához?
...
Hát ha jól számolok, 1000 m3 levegõ összenyomása 3,9 m3-re 256 bar nyomást eredményez, az összenyomáshoz szükséges, vagyis egyben a tárolt energia 600 MJ, ennyit tud 40 kg jól szárított akácfa is tárolni, és akkor nem számoltunk veszteségekkel.
Azért számoltam 256 barra, mert 2-300 bar közé vannak töltve az ipari gázpalackok is, de azok csak 10-20 liter ûrtartalmúak.
Közzétéve 2013 április 25. - 10:06
Közzétéve 2013 április 25. - 12:35
Hát ha jól számolok, 1000 m3 levegõ összenyomása 3,9 m3-re 256 bar nyomást eredményez, az összenyomáshoz szükséges, vagyis egyben a tárolt energia 600 MJ, ennyit tud 40 kg jól szárított akácfa is tárolni, és akkor nem számoltunk veszteségekkel.....
Természetesen jól számoltál, csak annyi kívánkozik még a dologhoz, hogy a számolásod izotermikus állapotváltozásra igaz.
Vagyis sûrítés közben egy csomó meleget el kell vonni a rendszerbõl, hogy a kiindulási hõmérséklet a folyamat során ne változzon.
Tehát a sûrítésre fordított munka egy részét mindjárt vissza is kapjuk semmire sem jó „meleg” formájában, amivel bármit lehet kezdeni,
de az eredeti rendszerbe már nem lehet visszaszármaztatni.
A sûrített gázban tárolt energia szempontjából elbuktuk.
Aztán jön még a fekete leves, mikor a sûrített gázzal munkát végeztetünk, akkor meg lehet fûteni a tartályt, mint disznópörzsölésnél a gázpalackot…
Ezt a meleget is elbuktuk.
Nem jó üzlet ez, Forki….
Közzétéve 2013 április 25. - 12:50

Közzétéve 2013 április 25. - 17:00

http://www.lightsail...y.com/tech.html
Közzétéve 2013 április 25. - 17:14
Közzétéve 2013 április 25. - 20:48
Közzétéve 2013 április 25. - 22:53
Közzétéve 2013 április 26. - 5:56
De hát pont azért szivoláznak a kiegyenlítésen, mert a csúcserõmû annyira drága, hogy megérni felfúrni a hegyet...
Ez tiszta, kérdésem arra irányult, hogy miért rugóznak ezen a kompresszión, amikor a már tisztázott, hogy a vízemeléses módszer kielégítõ hatásfokkal mûködik? Vagy... ezek... HOLLANDOK???

Közzétéve 2013 április 26. - 8:55
Közzétéve 2013 augusztus 11. - 11:15
Igen, a gázra átállás lenne a híd, meg a megújuló energiatermelési fajták kutatásába, technológiai innovációkba kellene a pénzt nyomni, csökkenteni a fosszilis energia támogatását, de sajnos ebben erõs ellenérdekeltség van.
Közzétéve 2013 november 28. - 11:26
„Index 2013. november 27., szerda 17:19
200 évre elég a szén, csak bányász nincs.
Újabb ígéretes bányatelken végeznek kutatófúrásokat Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szendrőben tíz-tizenkétmillió tonna szén is lehet, mondta a távirati irodának Riz Gábor, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke a helyszínen tartott tájékoztatóján.
A megyének körülbelül 200 évre elegendő szénvagyona van, a szendrői bányatelken lévő szén ígéretes mennyiségű, és nemcsak geológiai vagyon, hanem bányászható is. Riz szerint a szendrői mellett Borsodban több ígéretes bányatelek is van….”
Rafinált probléma ez, kérem.
Főleg, ha hozzáveszem a márkushegyi szénvagyont, ami a fűtőértéke miatt lakossági szénnek nem jó, de az oroszlányi erőmű kazánjai tökéletesen beérik vele.
Sőt, a jövő év végén várhatóan itt is, az utolsó mélyművelésű bányánkban is leállnak a kaparóláncok, és ott lent maradnak a pajzsokkal együtt, néhány milliárd forint értékben.
A jelenleg ismert, föltárt szén még 8-10 évre elég lenne az erőműnek, de az erőmű vagy bezár a bányával együtt, vagy elbohóckodnak még néhány évig szalmabálával, meg fűzfavesszővel….
Azt tudjuk, hogy a széntüzelésű erőmű környezetszennyező.
De ha a füstgáz SO2 és NOx tartalmát megkötjük, akkor már „csak annyira” szennyez, mint a gázos erőmű. Az olajosról nem is beszélve.
Namost.
Paks nem kérdés, kell alaperőműnek /másra úgy sem jó/, hiába sípolnak a ződek.
Az összes többi erőművünk –leszámítva a lignites gyöngyösit- vásárolt alapanyagból dolgozik.
(Engedelmetekkel a móvári és a Bábolna környéki dombokon szomorkodó szélkerekeket, meg a kiskörei csobogót most nem sorolnám az energetikailag meghatározó szereplők közé.)
Szóval miért jobb nekünk a dollárért vett gázzal és olajjal szennyezni magunkat, mint a saját szenünkkel?
Ja, megvan.
Amiért jobb a szlovák cukor, mint a magyar.
Edited by toro, 2013 november 28. - 11:26.
- Filly kedvelte
Közzétéve 2013 november 28. - 15:20
No de kedves Toro, ha egyszer a külföldi olcsóbb, mint a magyar (tudomásom szerint évek óta ez a helyzet), akkor megint eljutottunk az alapkérdéshez, legyen-e piac, vagy legyen-e erős állami beavatkozás.
Egyébként szerintem pár éven belül nyugaton újabb problémák lesznek, érdemes lenne rájuk figyelni, hogy oldják meg, vagy fulladnak bele. Például, az az apró kérdés, hogy vajon a szolgáltatónak megéri-e a semmiért fenntartani iszonyú hálózatokat, amiket az önellátó (legalábbis szaldósan önellátó) települések gyakorlatilag szinkrontámaszként/tartalékként használnak csak. Egy lehetséges megoldás, hogy úgy felemelik az alapdíjat, hogy csak úgy füstöl. Az meg hatalmas pazarlás a fogyasztó szemszögéből. Ésígytovább.
Közzétéve 2013 november 28. - 17:03
Azért ez nem ilyen egyszerű, hogy olcsóbb meg nem olcsóbb. Van a kérdésnek egy szociális vonzata is: egy-egy bányából egész falvak, városok éltek meg. Most az mind munkanélküli, lehet nekik fizetni a segélyeket, ha nem akarjuk, hogy végső elkeseredésükben lopni, rabolni menjenek. És ha ezt hozzávesszük, már nem is biztos, hogy olcsóbb az az import szén...
Az viszont egy rendszer szintű hiba, hogy akik a döntéseket meghozzák, csak egy kis szeletét látják az egész problémának. Így aztán a döntésük legfeljebb véletlenül lehet jó...
Összeségében azt kellene figyelembe venni, hogy ha importáljuk a paradicsomot meg a szenet, az még nem baj, no de valamit exportálnunk is kellene ugyanabban a volumenben, hogy legyen fedezete a dolognak. No és ez az, ami hiányzik. Egyszer-egyszer még lehet kölcsönt kérni, de a végtelenségig nem megy a dolog.
No szóval mi legyen Magyarország exportcikke? Miben vagyunk jók?
- Filly kedvelte
Közzétéve 2013 november 28. - 19:11
Azért ez nem ilyen egyszerű, hogy olcsóbb meg nem olcsóbb.
Nem is azt írtam, hanem azt, hogy: legyen-e piac, vagy legyen-e erős állami beavatkozás. Ez meg azt jelenti, hogy: Van a kérdésnek egy szociális vonzata is... stb.
Közzétéve 2013 november 28. - 21:05
Véleményem szerint egy ország olyan, mint egy belterjes gazdaság, csak egészében lehet nézni minden tényezőt. Ehhez pedig erős állami beavatkozás szükséges.
A szabad piac csak a rablólovagoknak kedvez, a túlnyomó többségnek csak nyomort hoz.
Közzétéve 2013 november 28. - 22:16
Ja, megvan.
Amiért jobb a szlovák cukor, mint a magyar.
- Nem-e lehet-e esetleg, hogy Toro valami ilyesmire gondolt, csak átsiklottatok fölötte?
http://index.hu/gazd...agyar_afacsalo/
Közzétéve 2013 november 29. - 10:22
Írd át a többes számot - mivel két reagálás volt, és abból az egyik, én, nem siklottam át fölötte. Attól függetlenül írtam, amit írtam.
Közzétéve 2013 december 1. - 9:02
No de kedves Toro, ha egyszer a külföldi olcsóbb, mint a magyar (tudomásom szerint évek óta ez a helyzet), akkor megint eljutottunk az alapkérdéshez, legyen-e piac, vagy legyen-e erős állami beavatkozás.
Egyébként szerintem pár éven belül nyugaton újabb problémák lesznek, érdemes lenne rájuk figyelni, hogy oldják meg, vagy fulladnak bele. Például, az az apró kérdés, hogy vajon a szolgáltatónak megéri-e a semmiért fenntartani iszonyú hálózatokat, amiket az önellátó (legalábbis szaldósan önellátó) települések gyakorlatilag szinkrontámaszként/tartalékként használnak csak. Egy lehetséges megoldás, hogy úgy felemelik az alapdíjat, hogy csak úgy füstöl. Az meg hatalmas pazarlás a fogyasztó szemszögéből. Ésígytovább.
Edited by toro, 2013 december 1. - 9:05.
Közzétéve 2013 december 1. - 12:28
Energiára gondoltam, de hát a szénnek az a sorsa.
De szerintem ha írnék egy magyar és egy lengyel bányának, adjanak ajánlatot, volna rá esély, hogy a lengyel olcsóbb lenne...
Hát, ez a piac valóban nem piac a szónak szigorúbb értelmében, de ha még bevallottan más célokat is hozzáadnak, akkor pláne nem piac.
Közzétéve 2013 december 1. - 12:45
Energiára gondoltam, de hát a szénnek az a sorsa.
De szerintem ha írnék egy magyar és egy lengyel bányának, adjanak ajánlatot, volna rá esély, hogy a lengyel olcsóbb lenne...
Hát, ez a piac valóban nem piac a szónak szigorúbb értelmében, de ha még bevallottan más célokat is hozzáadnak, akkor pláne nem piac.
Igen, valahol itt lehet az igazság....
Közzétéve 2014 május 1. - 11:39
Egyszer szó volt (talán ebben a topicban, de lusta vagyok keresgélni ) arról, hogy a szélerőművek veszélyesek-e a csipcsirippekre - akkor természetesen csak én voltam az, aki azt mondta, hogy nem veszélytelenek.
http://index.hu/tudo...eromuvek_miatt/
Közzétéve 2014 május 1. - 12:20
Újabb ígéretes bányatelken végeznek kutatófúrásokat Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szendrőben tíz-tizenkétmillió tonna szén is lehet, mondta a távirati irodának Riz Gábor, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke a helyszínen tartott tájékoztatóján.
A megyének körülbelül 200 évre elegendő szénvagyona van, a szendrői bányatelken lévő szén ígéretes mennyiségű, és nemcsak geológiai vagyon, hanem bányászható is. Riz szerint a szendrői mellett Borsodban több ígéretes bányatelek is van….”
Főleg, ha hozzáveszem a márkushegyi szénvagyont, ami a fűtőértéke miatt lakossági szénnek nem jó, de az oroszlányi erőmű kazánjai tökéletesen beérik vele.
Sőt, a jövő év végén várhatóan itt is, az utolsó mélyművelésű bányánkban is leállnak a kaparóláncok, és ott lent maradnak a pajzsokkal együtt, néhány milliárd forint értékben.
A jelenleg ismert, föltárt szén még 8-10 évre elég lenne az erőműnek, de az erőmű vagy bezár a bányával együtt, vagy elbohóckodnak még néhány évig szalmabálával, meg fűzfavesszővel….
Közzétéve 2014 május 2. - 7:17
Robi, jó a memóriád:)
Közzétéve 2014 május 2. - 7:53
Robi, jó a memóriád:)
Én nem vagyok megelégedve vele, de az ember csak ilyen telhetetlen.