Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1241 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 15:35

Ezért irtam hogy a hatás ugyanaz, a lónak viszont kellemesebb érzés, én ezt tapasztaltam. De mára elegem van az okosokból akik mindent másképp magyaráznak. :rolleyes:

Edited by chyki, 2008 február 19. - 15:39.

#1242 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 15:38

Nem, a hatas tompitott, nem egyertelmu, es zavaro lehet. Ha olyan nagykiralysag lenne a gumizabla, hidd el, tobb okos suttogo meg mindenfele ember nyomatna, hogy hajrahajra, vegyuk meg. Jelzem amugy, fenntebb egy sokkarikas szornyuseget mutogatott egy forumtars. Tehat ha mar emelo hatasu zablat hasznalunk, lelkiismeretfurdalasbol ontsuk korbe gumival? Vagy mi.

#1243 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 15:42

Csikónak, aki a támaszkodást keresi, zablafélõs lónak, támaszkodást, zablához bizalmat... ezekre jól lehet használni. Mellesleg Mészáros Gyula is prolongálta. Én használtam nagyon jól lehetett vele dolgozni, pedig egy menõs arab tv. ficánkol alattam. Csikózabláról beszéltem, gumisról. Olvass fentebb. viszlát.

Edited by chyki, 2008 február 19. - 15:43.

#1244 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 15:49

Bar valoszinuleg köpsz a velemenyemre, elvegre ez egy forum, ahova ha irunk, leszarjuk masiknak a velemenyet, jeleznem, ha Neked sikerult a "zablafelos" lovat zablahoz szoktatni, az teljes egeszeben a nyugodt kezednek koszonheto, es baromira nem annak, hogy gumit toltal az allat arcaba. Nagyon tetszik ez a szo, de "zablafelos" lohoz nekem is es sok forumtarsnak volt mar valszeg szerencseje, mindenfele bigyo nelkul sikerult puha egyenletes tamaszkodast elernem. Fémmel. Gumizabla funkciojat en inkabb abban latnam, hogy az iskolalovakat kimelnem inkabb mar-mar zselesen puha allagu zablakkal a kezdok kezetol. De ez egy masik tortenet. Viszlat:)

#1245 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 16:25

Gyerekek! Písz! (:dev: :D)

#1246 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 16:36

Most mér? Olyan jó olvasni! :D

#1247 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 16:51

Gumizabla -felesleges. A lo abbol tanul, ha enged az ember. Hevederen es faslin kivul sehova nem kell a gumi. Se a kikotoszarba, se a futoszarba, semmibe.

egyetétek.
fakéz/ fazabla.
korrekciós kéz/ korrekciós zabla. :D

#1248 Guest_Sly_*

Guest_Sly_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 19. - 18:10

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását... :yeah: Bevallom õszintén én azért gondolkoztam a gumis csikózablán, hogy a lónak kényelmesebb legyen, meg azért is (most lehet néhányan kiröhögtök majd...) mert ilyenkor a hideg napokon a fém zabla elég hideg. Jó persze most jöhet az is hogy majd a szájában felmelegszik meg ilyenek, de itt most a zabla szájba tételére gondolok. És fõleg egy csikónál, aki most kezd ismerkedni ezekkel a dolgokkal, jó az ha minél kevesebb negatív élmény éri, vagy nem? És mi a lényege a görgõs zablának?

#1249 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 18:41

az enyem egyelore egy gumis happy bite csikozablaval ismerkedik (alma izesitesu :kir: ), egyelore kedveli.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#1250 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 20:11

forki, én imádlak, de szvsz ez az almás az egyik legnagyobb népbutítás a lovasoknak. azt magadnak veszed csak. egyik lovam sem kapott almás zablát és egyik sem félti a fejét és nem volt gond a szoktatással sem. viszont jól csináltam róla fotókat pár napja :) és veled is lenne beszélnivalóm ügyvédileg.

#1251 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 20:12

az enyem egyelore egy gumis happy bite csikozablaval ismerkedik (alma izesitesu :kir: ), egyelore kedveli.

Higgyétek az izesitésen múlik minden...ezt állítják a pecások is pl. :D

#1252 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 20:15

sly, a görgõs zabla elvileg játékra van a lónak, aztán a fene tudja, sose kérdeztem, hogy jobban érezte-e magát, személy szerint olyankor ne játsszon :gm: csak viccelek. szintén kissé felesleges dolognak tartom. a hidegség nem butaság, ha az ellen akarod védeni a lovad (bár most már úgy fest, mintha tavaszodna, lekopogom), akkor jó ötlet, ha fontosnak tartod. én az egyik lóra bosalt tettem, nincs kedvem melengetni a zablát, de amúgy az is jó, ha a tenyeredben megmelegíted. én is utálnám a ló helyében, de nem vagyunk lovak. õk a jeges vizet is megisszák, én azt sem bírnám jól. télen meg fõleg.

#1253 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 20:21

És mi a lényege a görgõs zablának?

a ló pörgeti szorgalmasan és ha jó ízû (réz ötvözet) akkor úgy látszik még jobban tetszik neki.

pont olyan hatással van a lóra mint a férjekre a tv+labdarúgás - addig sem csinálja a fesztivált, nem bírálja a mosogatást és elvan szép csendben.

de ne vegyél Mikmar zablát csak ezért mert pörög is...

#1254 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 20:42

a ló ízre, csak natur vasat szereti. de azt nagyon. ezért nyalogatja is ahol csak éri. jászlakat itatókat, vaslemezt mindig megkóstolja. érdekes módon a rozsdás víz is lyól esik neki. ezért hívják a felület kezeletlen vas zablát édes zablának a westernben.

#1255 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 20:44

a ló pörgeti szorgalmasan és ha jó ízû (réz ötvözet) akkor úgy látszik még jobban tetszik neki.

Ha jol tudom, a vas zablat szeretik inkabb, nem a rezet. A rezet a zablakeszitok szeretik, mert konnyebb megmunkalni.

#1256 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 20:59

kivételesen egyet értek pedig vele, rezes csíkok vannak a zablán és állítólag az finomabb. sose próbáltam.

#1257 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 21:02

Tina póni határozottan szívesebben ment réz-zablával, mint vassal, és sokkal együttmûködõbb is volt. Valamint egész terep alatt a réz-zablán csámcsogott, mert ízlett neki. Annak édes íze van. A vasnak meg max. rozsda.

#1258 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 21:17

Valamint egész terep alatt a réz-zablán csámcsogott, mert ízlett neki. Annak édes íze van. A vasnak meg max. rozsda.

A réz zablában van rengeteg horgany(mérgezõ) kicsi ólom( mérgezõ) és még más egyéb.
A réz azaz sárga réz zabláról van szó, ami vörös réz és horgany ötvözete. A horganytól "édes" a réz zabola. Igazi réz vagyis vörös réz zabola ritka.
A vas zabola a tuti :D

#1259 Guest_Sly_*

Guest_Sly_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 19. - 21:28

Ezer köszi a segítséget...mégegyszer! :yeah:

Megkönnyítettétek a dolgomat... :)

Akkor a zabláról ami a képen van (bemásolom megint a képet) nincs más vélemény?
Ajándékba kaptam. A csikómra semmiképp nem akarom használni...
De mégis jó lenne tudni, hogy ez mégis milyen zabla. :kir:

kép:
http://img0.tar.hu/r...e2/33730880.jpg

#1260 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 21:39

Nekem a közepén az a nagy böhöm "ovális karika" nem tetszik. Szerintem elég durván hathat. Kapni még valahol egyáltalán vas zablát? Feketét igen, na de az vas?

#1261 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 21:58

persze, hogy kapni. a fekete csak addig van rajta míg elkezded használni, hogy a bótba ne rozsdáljon.

#1262 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 22:40

aha. Azért jól sejtettem, csak nem voltam benne biztos. Köszi. :)

#1263 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 20. - 4:49

hát meg kell mondjam, hogy én szagolgattam a zablát, meg ugyan nem kóstoltam :gm: de almát nem éreztem :D viszont az olasz lovasboltossal, aki eladta nekem a cuccot, amennyire olasz-francia keverék nyelven lehetett, megvitattuk a kérdést, meg mutattam a lóállatról, illetve fejérõl készült képeket, ecseteltem zsenge mivoltát, kértem telefonos segítséget (50%-os leárazás volt ugyanis a boltban minden lovas termékre, és ilyenkor megvadulok, ezt kordában tartandó felhívtam a hozzáértõ személyt :dev: ) és végül ennél kötöttünk ki, itthon aztán kiderült, hogy jó vétel volt. ezek szerint az upgrade verziója a vas ízesítésû :gm: :dev:

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#1264 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 20. - 17:47

sly, lehet, hogy hülyeséget mondok, de.. ha megfordítod, akkor sztem oan mint egy pelham. csak nem merev a nyelvi része, vagy miafene az, meg hiányzik róla egy kissebb karika a másikoldalra..

szerintem..

#1265 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 20. - 20:05

de nem fordítod meg, a felsõ kis karika a pofaszíjnak van. viszont nem tudom, mi az extra értelme azon kívül, hogy egy csikózabla variáció ez is. sok emelõ hatása szerintem sincs, de sose használtam. valaki használ ilyet?

#1266 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 20. - 20:29

de nem fordítod meg, a felsõ kis karika a pofaszíjnak van. viszont nem tudom, mi az extra értelme azon kívül, hogy egy csikózabla variáció ez is. sok emelõ hatása szerintem sincs, de sose használtam.
valaki használ ilyet?

Talan hogy a szajszelre tobb hatasa van...
Vagy hogy magara az egesz pofara...
Vagy hogy olyasfele, mint egy palcas zabla, csak kevesbe balesetveszelyes...
Vagy...
Mittomen :kv:

#1267 MályvaBaba

MályvaBaba

Csikó

• Fórumtag
  • 732 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:17

Sziasztok!Egy érzékeny szájú lónak jó a gumi zabla?

#1268 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:22

Sziasztok!Egy érzékeny szájú lónak jó a gumi zabla?

Engem kiokositottak feljebb, hogy jo.
Artani nem arthat, de erzekeny kez a biztos tuti modszer:)

#1269 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:22

Vagy hogy olyasfele, mint egy palcas zabla, csak kevesbe balesetveszelyes...

az meg mitõl az? :confused:

#1270 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:32

Nem veletlen, hogy a fogatosok nem szivesen hasznaljak, holott ott meg indokoltabb is lenne. Meg ha jol tudom, fogatversenyen nem is engedelyezett. Balesetveszelyre hivatkozva. Valahol ertheto. Rendkivul talalekonyak az allatok, hogy kart okozzanak magukban:)))

#1271 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:40

Rendkivul talalekonyak az allatok, hogy kart okozzanak magukban:)))

De mégis, hogy? Hasbaszúrják magukat a tompa végû pálcával? :)

#1272 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:46

Nem, mondjuk elkezd esni, hulyen tartja a fejet, a szárral atrantja pilota valahogy megis felig a szajan a zablat, mert esetleg kozben elszakadhat a pofaszij is, aztan amikor az arc csattan a foldon, hipphopp, kesz a baj. Fogatban altalaban mar ket lo hulyesege tud hatvanyozodni, plussz egy lovaskocsi sulya. Na vannak meg horrorfilm forgatokonyveim ha erdekel. Biztos ami biztos, en azert nem forsziroznam azt a palcaszablasztorit.

#1273 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:48

Fogatban azért nem használják, mert könnyen felakad benne a hajtószár.

#1274 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:55

Nem, mondjuk elkezd esni, hulyen tartja a fejet, a szárral atrantja pilota valahogy megis felig a szajan a zablat, mert esetleg kozben elszakadhat a pofaszij is, aztan amikor az arc csattan a foldon, hipphopp, kesz a baj. Fogatban altalaban mar ket lo hulyesege tud hatvanyozodni, plussz egy lovaskocsi sulya.
Na vannak meg horrorfilm forgatokonyveim ha erdekel. Biztos ami biztos, en azert nem forsziroznam azt a palcaszablasztorit.

Hát aki azt átránja, az inkább ne üljön lóra, de még elefántra se, hátha azon is átrántana valamit...
Pofaszíjat szakítani (Az meg mindek hozzá?), 10 centis pálcákat keresztben áthúzni..., tényleg horror...

#1275 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 20:56

Packa! Fogathajtókról volt szó. Õk csak szárral és hanggal tudnak irányítani.

#1276 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 21:03

Én nem úgy értettem, fogatban csak hatványozódik. Mondjuk én fogatban még nem is láttam...

#1277 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 21. - 21:03

Fogatban azért nem használják, mert könnyen felakad benne a hajtószár.

Nalam okosabb szolt, kezenfekvo a magyarazat.
Masutt a balesetveszelyt hallottam.
Anno regen meg egy lovardaban nottem fel, ahol kellett sajnos mar fogatlovat agyonloni, mert logott a bele a szethasadt kocsirudtol, holott ugye a kocsirud az hosszaban van a lo mellett, rendeltetesszeruen nem illik neki kettetorni, szokatlanul viselkednie. Hallatlan. Igaz, a hajto is hibas volt a dologban.
A lovacskakat jol ismertem, hajtottam is, szerettem. A masikat nem kellett agyonloni, az siman helyszinen elpusztult.

Igaz, hogy ez nem egy palcas zabla tortenete, de ha nagyon akartok, az internet nagy, eloashatok. Ennyit errol.

#1278 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 22. - 9:31

De hátaslovaknál nem hinném, hogy okozhatna problémát...

#1279 Móka

Móka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 40 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 22. - 19:06

Én egyszerû csikózablát hazsnálok, az a legjobb,pláne, hogy egy 4 éves lovam van. Arra meg nem fogok feszítõt rakni. (Mondjuk volt már rajta, de már nincs)

Edited by Móka, 2008 február 25. - 20:45.

#1280 Lókötõ

Lókötõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 26. - 10:33

Sziasztok meg tudnátok mondani nekem ,hogy a bosal ,hogyan mûködik ,ugyanis a lovam zablaiszonyos és sajnos még hackamorral is nehéz lovaglású,állandóan lent van a feje ,sajnos kiképzésnél elbaltázták ,ja és mi az a side pull .Köszi a segítséget