Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#1241 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 15. - 23:05

Hajaj CR! Hol voltál Te a tsz-rendszer idején? A tsz-esítés elõtt már apámék is szervezték a szövetkezést, mert látták, h. ez a jövõ útja. Aztán jött a tsz., mindent elvitt. Jött a kárpótlás, de minek. Újabb igazságtalanságok sorozata, a privatizáció egy másik tragédia. Aztán jöttek az új típusú szövetkezetek, emlékezetem szerint 15 millió Ft állami támogatással a torgyán-érában (jelentem, szándékosan írom kis betûvel, mert ebben benne van a róla szóló értékítéletem, akkor is, ha nagyon nem illik). Itt általában lenyúlták a támogatást, de feladatukat be nem töltve felszámolás alá kerültek ezek a szövetkezetek. Nem tudom, van-e most 10 mûködõképes szövetkezet belõlük az országban? Az ember holdra járó korában is "utolsó állatfaj" a világon, végtelenül önzõ. A "ma mindent nekem" mentalitás nehezen változik, fõleg Mo-n. Olyan rossz emlékû a szövetkezés azon emberek körében, akik ezzel vmilyen (többnyire igen negatív formában) találkoztak, hogy agybeli akadályai is vannak nálunk a szövetkezésnek. Általában a mg-gal, annak kereskedelmével kapcsolatos szövetkezési szándéknak manapság kicsik az esélyei, annak ellenére, h. nagy szükség lenne rá. A fejbeli akadálynál is nagyobbnak tartom a magyar mg. mai kilátástalan helyzetét. A kis cégekbõl kevés lát perspektívát, manapság annak latolgatása megy, hogyan lehetne veszteség minimalizálással végérvényesen abbahagyni a gazdálkodást, a földet, gépket, telephelyeket eladni. Ezt a szándékot ráadásul felerõsítette a beígért ingatlanadó is. No, az ilyen szerencsétlen gazdák már az egyébként ésszerû szövetkezésbe aligha vonhatók be. Az Rt-kbe átmentett szövetkezetek jobb körülmények között gazdálkodnak, jobban rendelkeznek a termelés mûszaki bázisával, a beszerzéseiket, értékesítéseiket is jól tudják szervezni, hiszen a szakértelmen kívül nagybani mennyiségekrõl van szó. Esetükben is lenne értelme szövetkezni, de nem holnap fognak. A lovas társadalom esetében egyszerûbb a helyzet, többnyire nem lóból, lovas szolgáltatásból élõ emberekrõl van szó. Máshol megkeresik a nagy jövedelmet és a lóba, lovaglásba ölik bele, sokaknak státuszszimbólum lovat tartani. Tehát csak keveseknek igazi gazdasági érdek a szövetkezés, a többség talán inkább a macerát tudná csökkenteni. S mivel más profiljukból kifolyólag a technikai bázissal és használatának ismeretével rendelkeznek, esetükben legesélyesebb, hogy leggyorsabban és legeredményesebben létrejöjjön és mûködjön egy szövetkezet. A puding próbája az evés, szervezzétek!!! Talán a fórumon is lehetne egy errõl szóló totyikban. Ha sikerülne, az nagy show lenne! Nagy kreatívitást bizonyítana!

#1242 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 6:30

hasonló gondolatokat fogalmaztam meg mint Röganyó!...nekem is ilyen érzéseim támadtak CR gondolatával kapcsolatban. Megjegyzés: A német St. Georg magazinban idõnként megjelennek tájékoztató jelleggel az árak( zab,széna,árpa,kukorica,szalma,fürészpor stb.)...szerintem kezdetnek valami hasonló is elég lenne! persze azért az megnézném amikor valaki elmegy alkudozni mondjuk széna ügyben és azt mondja: mert mit mond az Újság?!:) ( by Tevje...igaz ott az a szöveg,hogy Mit mond az Irás?! :) )

#1243 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 6:35

Ha érdekel a dolog több embert akik résztvesznek a szervezésben,....by c_r EGY embert( :D :confused: ) máris (szomszéd!) tudok, akit érdekelne a dolog... :yeah: csak szóljatok amint konkrét a dolog, és megteszem, amit lehet/tudok... :ang: :kocc: NAGGGYON JÓ 5LETNEK TARTOM!!!! A puding próbája az evés, szervezzétek!!!...by röganyó Tévedés! "A puding próbája a próbapuding" (Szentgyörgyi Árpád, informatikus, programozó, rendszergazda) :D :kir: :kocc:

Edited by feribácsi, 2007 augusztus 16. - 6:37.

#1244 Lear

Lear

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 677 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 7:31

Sziasztok Keresek körbála etetõt, láttam valahol olyat, ami horganyzott, vagy festett acél henger, a lovak fejénél elválasztó "kaloda" szerû kiképzéssel. Nem tudom így mennyire vagyok érthetõ, de a lényeg, hogy a karámokban lévõ lovakhoz keresnék ilyesmit. Az anivetben csak birkáknak való van, de abba a ló feje nem fér be. Ha tud valaki beszerzési helyet mondani nekem, azt nagyon megköszönném.

#1245 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 7:42

Hajaj CR!
Hol voltál Te a tsz-rendszer idején?

A lovas társadalom esetében egyszerûbb a helyzet, többnyire nem lóból, lovas szolgáltatásból élõ emberekrõl van szó. Máshol megkeresik a nagy jövedelmet és a lóba, lovaglásba ölik bele, sokaknak státuszszimbólum lovat tartani.
Tehát csak keveseknek igazi gazdasági érdek a szövetkezés, a többség talán inkább a macerát tudná csökkenteni. S mivel más profiljukból kifolyólag a technikai bázissal és használatának ismeretével rendelkeznek, esetükben legesélyesebb, hogy leggyorsabban és legeredményesebben létrejöjjön és mûködjön egy szövetkezet.

A puding próbája az evés, szervezzétek!!!
Talán a fórumon is lehetne egy errõl szóló totyikban.
Ha sikerülne, az nagy show lenne! Nagy kreatívitást bizonyítana!

Természetesen egyetértek veled a magyar helyzettel kapcsolatban.
De már Eu vagyunk, bármennyire furcsa. )))

A gazdasági érdek a meghatározó, és az emberek ha felismerik a dolgot nem mennek szembe.
A TSZ hivatkozásra csak annyit, hogy volt rá módom megfigyelni a TSZ-en belül létrejövõ érdekközösséget, amely az akkor viszonyok között kihasználta a lehetõségeket.
Szervezet nélkül nincs hatékony érdekérvényesítés, lehet az párt, maffia, cégstruktúra akármi.

A frász rájött egy gyógyszer nagykereskedõre amikor egyetlen terméket említettem neki hogy megszervezem a lovasok ellátását. Kb 35-40 % megtakarítást érnénk el a lovas részére.
Aztán rémületében azt mondta hogy rendben õ biztosítja a terméket ezen az áron.

Sikeresen tudom cáfolni azt is hogy az egyszerû listaár közlés is hatékony.
Mindig közlöm a mezõgazdasági gépi munkák árait az oldalamon.
http://www.pointerne...6000000205.html
Aki ennél többet fizetett bosszankodhat, de piac az piac persze.

A helyi vállalkozókkal való tárgyaláskor mindig elfogadják, pedig addig nagyrészt hülyeségeket mondtak egyes munkák áraira. Csak ezzel megtakarítottam egy csomó pénzt.
------------------------------------------------------------------------------------------------
A dolog technikai hátterével rendelkezünk. Anyag, szolgáltatás, eszköz csoportonként kellene egy egy ember, aki fogadja és ellenõrzi az információt és felteszi majd karbantartja azt.
Õ képes lesz a statisztikák átlagárak, területi árak kezelésére is, amit szintén megjelenít hogy egyszerûbb legyen dönteni.
A logisztika is egy téma, tehát lehet olyan aki igényeket elégít ki, fuvart szervez.

Bármelyik embert lehet helyettesíteni céggel is, (szállítócég, gabona kereskedõ stb) ha a mûködési feltételeket teljesíti, a vezetés kollektív ellenõrzése alatt.

Elméletileg is van a dolognak alapja, ezt hívják Virtuális Vállalatnak.
Van egy másik fogalom is, amit úgy hívnak hogy Agent Mediated Electronic Commerce,és Marketplace, (aki egy témát felügyel, de ez lehet több ember is)

Több féle fejlesztési fokozat lehet itt és most:
1. Ingyen betesz mindenki amit akar (árak, szolgáltatások, stb.) a témafelelõs nem kap pénzt csak a reklámokból 33%-ot + direkt reklámok után 50%-ot.
2. Ingyen betesz mindenki amit akar, de fizet önként egy féléves, éves díjat jelképesen, ezt kapja a témafelelõs + reklám bevételeket is 33%-ot, + direkt reklámok után 50%-ot.
3. A hirdetõ elõre fizet egy összeget egy évre és abból levonják a hirdetés árát darabonként
stb stb

A lényeg az hogy legyen pénz a témafelelõs munkáját finanszírozni, és az üzemeltetési költségek is nonprofit biztosítva legyenek. (lásd a fórum szerver anomáliák)

Kb 10-15 embernek tudnék havi rendszeres bevételt adni USD ben, szerzõdés alapján, külföldrõl származó jövedelemként adózva, úgy hogy semmi kockázata nincs, a fizetés a teljesítményétõl függ és automatikus, tehát még tõlünk sem függ semennyire, kockázata nulla. Elárulom hogy most is van már egy csomó ember aki így dolgozik de nem ebben a témában.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1 pontban feltüntett megoldást el tudom indítani gond nélkül, mert egyenlõre bírja a rendszerem azt is ha egész Európa ide teszi az eladó zabját. A baj a témafelelõs pénzével van, ezt kellene kitalálni hogy mi az a megoldás amivel a hirdetõ hajlandó fizetni neki évente akár egy két ezer forintot is (sok kicsi sokra megy)

Példa: a hirdetési rendszereink pillanatnyilag ingyenesek, tehát bárki feltehet bármit.
Mégis van egy csomó ember aki elküldi a feltüntetett hirdetési díjat.
----------------------------------------------------------------
Egy nagy tévedés elhárítását is meg kell tenni:
A csak ingyenesen mûködtetett rendszerek halálra vannak itélve. Nincs pénz a fejlesztésre, ezért bármikor jöhet egy cég aki lemossa az egészet. Lásd Google fejlesztés politikája, csak a hirdetésekbõl évi 10 milliárd USD a bevétele.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ajánlás: 5 évig non-profit mûködtetjük a rendszert folymatosan, és ha mutatkozik hajlandóság a közvetített "értékek" (kezelõk, témafelelõsök munkaja utáni "hálapénz" beérkezésére, akkor üzembeállítunk egy hihetetlen hatékonyságú rendszert (teszteljük). Sajnos nagy a bekerülési értéke a hw+sw együttesnek ezt már nem tudjuk megugrani pillanatnyilag ingyenesen.

hasonló gondolatokat fogalmaztam meg mint Röganyó!...nekem is ilyen érzéseim támadtak CR gondolatával kapcsolatban. Megjegyzés: A német St. Georg magazinban idõnként megjelennek tájékoztató jelleggel az árak( zab,széna,árpa,kukorica,szalma,fürészpor stb.)...szerintem kezdetnek valami hasonló is elég lenne!
persze azért az megnézném amikor valaki elmegy alkudozni mondjuk széna ügyben és azt mondja: mert mit mond az Újság?!:) ( by Tevje...igaz ott az a szöveg,hogy Mit mond az Irás?! :) )

http://www.pointerne...6000000205.html
Minta, mit szólsz ehez???

#1246 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 9:01

De már Eu vagyunk, bármennyire furcsa. )))...by c_r Úgy érted, jogilag, gazdaságilag, papíron, pro forma, etc, etc DE! SEMMIKÉPP SEM de facto (ténylegesen!) ugye? Némi túlzással, karikírozva a dolgot, persze-persze: "EMBER" mindkét anatómiai elem 1aránt - végbél és agyvelõ!!! :gm: dehát a mi EU-konformitásunk azért - finoman fogalmazva - hagy némi kívánnivalót, és amint 1 kocsmai verekedésben sem célravezetõ "humánumra hivatkozva érvelni" ehhelyt SE! adekvát a móccer... :rolleyes: :D

#1247 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 11:00

De már Eu vagyunk, bármennyire furcsa. )))...by c_r

Úgy érted, jogilag, gazdaságilag, papíron, pro forma, etc, etc DE! SEMMIKÉPP SEM de facto (ténylegesen!) ugye?

Ha megfigyeled a piaci tevékenységeket, akkor az EU tagság miatt Románia, Bulgária is kapott egy csomó tõkét, ingatlan, ipar, stb. Magántõkét, nem csak az EU támogatásokra gondolok.
Az EU-n belüli integráció is realitás. Jogi akadálya nincs. Logisztikai nincs (DHL, tb.). Pénzügyi nincs (elektronikus banki rendszerek).
De amint látható elmaradás az van, próbálj meg megrendelni egy Mikmar zablát on-line, és nem férsz hozzá a lehetõséghez. (fele annyiba kerül az USA-ban mint nálunk egy lovasboltban. Ezért kell lépni valamit, mert a hazai kis kereskedések bénák - drágák - a nemzetközi ügyekben)

#1248 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 13:27

De amint látható elmaradás az van, próbálj meg megrendelni egy Mikmar zablát on-line,... Vmi hasonlóra céloztam... :rolleyes: ...nesze neked EU :yeah: :dev:

#1249 monácska

monácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 115 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 10. - 22:27

Sziasztok! Néhány hete olvasgatom a fórum oldalait. Amikor elõször beléptem, még határozottan tudtam, hogy mit szeretnék csinálni a közeljövõben, de egyre bizonytalanabb leszek. Valóban ennyire reménytelen dolog mondjuk egy lovastanyából megélni? Végeztem számolásokat egy ló egy éves költségeibõl. Nem lehet ebbõl következtetni?

#1250 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 10. - 22:43

Hogy is szokták mondani?! :) Megélhetéshez kevés ,éhenhaláshoz sok!....szóval csak a munka van...

#1251 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 10. - 23:09

Hogy is szokták mondani?! :)

sokféleképpen, de ha már így megláttalak, akkor: :kocc:
nagyra nõj! ;)

#1252 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 7:11

Köszönöm! :D :D :D

#1253 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 14:48

Sziasztok! Néhány hete olvasgatom a fórum oldalait. Amikor elõször beléptem, még határozottan tudtam, hogy mit szeretnék csinálni a közeljövõben, de egyre bizonytalanabb leszek. Valóban ennyire reménytelen dolog mondjuk egy lovastanyából megélni? Végeztem számolásokat egy ló egy éves költségeibõl. Nem lehet ebbõl következtetni?

Sziasztok!

Monácska a szívembõl beszélt. Én is hasonló megfontolásból olvasgatom pár hete a hozzászólásokat.
Van amikor szénának, van amikor szalmának látom ezt világot.

Szerintem a költségeket viszonylag pontosan lehet kalkulálni mind a lovas beruházás mind az üzemeltetés területén. A nehézséget a bevételek "megsaccolása" okozza. Hány ló napi hány óra munkát végez, és a kedves vendég mennyit hajlandó óránként fizetni? Mivel a költségszintet fixnek veheted készíthetsz egy táblázatot, amiben variálhatod ezeket a számokat és a szorzatok kiadják, hogy milyen variációknál érik el vagy haladják meg a bevételek a költségeket.
Ez idáig egyszerû, de most jön a neheze. El kellene dönteni, hogy a rentabilitást biztosító bevételek reálisan elérhetõk-e. Lehet, hogy kétszer annyi lovat kellene tartanod mint amennyi van, vagy dupla árat kellene kérned másokhoz képest stb.

A lovaglást szerintem nem fizetik és nem fizettetik meg ma az értékén nálunk. Ebben szerintem egyébként leginkább a lovardák a hibásak. Az emberek hajlandók értékén megfizetni a teniszt, a golfot, a vitorlázást, a síelést, a lovaglást vajon miért nem.
Ha viszont valamit nem az értékén fizetsz, akkor minõséget is nehezen várhatsz el.
Én azt gondolom, hogy ha jó minõséget tudsz adni, akkor bátran kérhetsz többet.

Valószínûleg könnyû kívülállóként "osztani az észt", de ma éppen szénának látom...

#1254 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 16:57

Aztán meg bekólikázik a kedvenc lovad, és viheted 300 ezerért mûtetni (vagy a vágóba). Vagy csak elkezd köhögni 10 lovad. Soroljam még, miért nem annyira kiszámítható a dolog?

#1255 monácska

monácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 115 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 18:55

Hogy is szokták mondani?! :)
Megélhetéshez kevés ,éhenhaláshoz sok!....szóval csak a munka van...

Azzal tisztában vagyok, hogy sok munkával jár, szívesen csinálom. Úgy gondolom, ha az ember azt csinálja, amit szeret, az fele olyan nehéz.

Aztán meg bekólikázik a kedvenc lovad, és viheted 300 ezerért mûtetni (vagy a vágóba). Vagy csak elkezd köhögni 10 lovad. Soroljam még, miért nem annyira kiszámítható a dolog?

Igen, váratlan helyzetek mindig adódhatnak. Egy szem lovunkat elég súlyos baleset érte, beakasztotta a lábát egy kerítés fém részébe és úgy elvágta, hogy az orvosnak az eret is varrni kellett. Kb. egy hónapig kellett naponta tisztítani és kezelni.

Edited by monácska, 2007 október 19. - 19:30.

#1256 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 19:36

A lovaglást szerintem nem fizetik és nem fizettetik meg ma az értékén nálunk. Ebben szerintem egyébként leginkább a lovardák a hibásak. Az emberek hajlandók értékén megfizetni a teniszt, a golfot, a vitorlázást, a síelést, a lovaglást vajon miért nem.
Ha viszont valamit nem az értékén fizetsz, akkor minõséget is nehezen várhatsz el.
Én azt gondolom, hogy ha jó minõséget tudsz adni, akkor bátran kérhetsz többet.

A dolognak van matematikai alapja is. A tömegkiszolgálás elmélete foglalkozik hasonló dolgokkal, és a szimulációs módszerekkel modelezhetõ a bevétel és a kiadás is. A tenisz, a golf, a vitorlázás, a síelés egyszerûbben modelezhetõ (technika sportágak). A lovaglással baj van.

Gondold csak el, ha építessz egy sípályát az Alpokban, kell felvonó, pályakarbantartás - hóágyúk, stb, világítás, egyebek. Aztán maximum az idõjárás a bizonytalansági tényezõ, meg a saját marketinged eredményessége. A szállásokkal kevés bajod van, jó ha van sajátod is de ha nincs az sem gond.
(A magyar sípályák a hóhelyzet miatt nem nyereségesek, de javul a helyzet mert már itt is bevetik a hóágyúkat mint nehéztüzérséget).

A lényeg hogy ott (Ausztria, Svájc, Franciaország, stb.) kiszámítható hogy hány vendéget tudsz kiszolgálni és mennyi a befektetés forrás szükséglete. Számíthatsz az állam közösségi marketingjére, a területi önkormányzatok segítségére, és egyéb támogatásokra.

A beruházáshoz van hitel, mert számításokkal alátámasztható a bevétel kiadás alakulása 5 évre elõre, mert több a jelentkezõ mint amennyit ki tudsz szolgálni (marketing).

A lovaglással kapcsolatos beruházás az élõlény miatt nehezen számítható, betegségek, és a lovak alkalmassága stb miatt. egy sípálya karbantartása kockázatmentes, egy ló kiképzése nem az.
Marketing meg nincs, - a lovardának még ingyen sem kell - , mert nem tudja mi az, meg az is baj ha jön a vendég, mert nincs elég öltözõ, wc, szállás, stb. stb. (kivételek vannak).

Ha bankár lennél kinek adnál kölcsönt a minimális kockázat reményében?

A legnagyobb baj az állami és területi támogatás hiánya.

Tehát nem lehetsz nyereséges csak akkor ha ...találd ki mikor?

Ha nem megy, akkor csak egy üveg Ballantines feláldozásával juthatsz az okossághoz )))

#1257 monácska

monácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 115 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 20:24

Lehet, hogy butaság, amit kérdezek, nem vagyok tájékozott gazdasági téren. Ha kezdek kicsiben lehetõségeimhez képest és szükség szerint alakítom, bõvítem a vállalkozást. Nem járható út? Tudom, hogy többen kezdték így.

Edited by monácska, 2007 október 19. - 19:30.

#1258 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 20:41

A sípálya sem feltétlenül biztos üzlet. Ingyen ebédek nincsenek. Tavaly gyakorlatilag nem volt normális hó Ausztriában még a hóbiztos terepeken sem. Az emberek tömegesen mondták le a szállásokat, a pályakarbantartás költsége valószínûleg a duplájára nõtt. Mi általában november elején szoktuk lefoglalni a szállást februárra, ami ott a fõszezon az iskolai síszünet miatt. Idén ki fogunk várni az utolsó pillanatig, hogy lássuk a hóhelyzetet, és ne bukjuk az elõre kifizetett szállás árát. Ha sokan tesznek hasonlóképpen, illetve kevés lesz a hó, akkor marketing ide vagy oda, sokan le fogják húzni a rolót. Lehet, hogy a ló megbetegszik, vagy nem alkalmas a munkára. Azt gondolom, hogy az is egy szakma, hogy megfelelõ lovat válasszon az ember. Abból, hogy valakinek van már tíz lova nem következik feltétlenül, hogy lovardát kell nyitnia, hogy hasznosítani tudja õket. Szerintem éppen fordítva : aki lovardát szeretne nyitni, az erre a célra keresse meg a megfelelõ lovakat. Nekem is van egy robogóm mégsem neveznék vele motorcross versenyekre. Nem arra van kitalálva. Nyílván az alkalmas lovak kiválasztása, megvásárlása és kiképzése sokkal töbe kerül mint a meglévõkbõl gazdálkodni, de mégiscsak ez lenne a kívánatos út.

#1259 La Bamba

La Bamba

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 21:25

Magyarországon nincs piac...lovarda/lovasiskola vonatkozásában. Illusztratíve: tömérdek az eszkimó, kevés a fóka. Meg kell nézni Fótot, Csömört, de biztos 100 más tájon is hasonló a helyzet. Ahol 10-15 éve volt egy lovarda, annak most 10-15 szomszédja van... Erre varrjon gombot a marketing, Csömörön egész "utcák" nyíltak lovarda-profillal... :gm:

#1260 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 21:56

Valószínûleg a fele tönkre fog menni, egy része vegetál, néhány viszont talpon marad és sikeres lesz. Akik bezárnak ráfoghatják a piacra és a körülményekre, pedig lehet, hogy csak rosszul mérték fel a lehetõségeiket. A sikeresek ráfoghatják a rátermettségükre és szakértelmükre, pedig lehet, hogy csak szerencséjük volt. Ez valószínûleg minden iparágban így van. Lehet, hogy ha a körülményeket nem lehet megváltoztatni, akkor alkalmazkodni kell hozzájuk, vagy be kell látni hogy más versenyszámban kellene indulni.

#1261 monácska

monácska

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 115 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 11. - 22:10

Magyarországon nincs piac...lovarda/lovasiskola vonatkozásában.

Illusztratíve: tömérdek az eszkimó, kevés a fóka. Meg kell nézni Fótot, Csömört, de biztos 100 más tájon is hasonló a helyzet. Ahol 10-15 éve volt egy lovarda, annak most 10-15 szomszédja van...

Erre varrjon gombot a marketing, Csömörön egész "utcák" nyíltak lovarda-profillal... :gm:

Ahol évtizedes hagyományai voltak a lótartásnak, díjugratásnak, lovas oktatásnak, ott privatizáció címen inkább mindent eltöröltek a színrõl egy tollvonással. Lásd: Bóly Rt Békáspuszta

Edited by monácska, 2007 október 19. - 19:34.

#1262 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 8:11

A sípálya sem feltétlenül biztos üzlet. Ingyen ebédek nincsenek.
Tavaly gyakorlatilag nem volt normális hó Ausztriában még a hóbiztos terepeken sem. Az emberek tömegesen mondták le a szállásokat, a pályakarbantartás költsége valószínûleg a duplájára nõtt.

Nyílván az alkalmas lovak kiválasztása, megvásárlása és kiképzése sokkal töbe kerül mint a meglévõkbõl gazdálkodni, de mégiscsak ez lenne a kívánatos út.

Néha nekik sem jön be, és ha globálisan felmelegedünk akkor lehet hogy profilt kell váltaniuk.

Egyébként szerintem nagyon jól kezelik a dolgokat és összefogás is van. Irigylésre méltó néhány húzásuk.
Pld. van egy síszállás aminek csináltunk weboldalt, ha túl sok a vendég simán átadja egy másik panziónak, visszautasítás nincs.
A sí különben is körbe van ágyazva ezer más szolgáltatással, egynémely magyar is csak a panorámáig jut el meg a forralt borig, aztán irány a welness, meg a svédasztal, casinó, és minden más. De ez nem baj.
A lényeg hogy jól érzi magát, és fizet.

Az alkalmas ló az nagy kérdés....

#1263 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 9:16

Magyarországon nincs piac...lovarda/lovasiskola vonatkozásában.

Illusztratíve: tömérdek az eszkimó, kevés a fóka. Meg kell nézni Fótot, Csömört, de biztos 100 más tájon is hasonló a helyzet. Ahol 10-15 éve volt egy lovarda, annak most 10-15 szomszédja van...

Erre varrjon gombot a marketing, Csömörön egész "utcák" nyíltak lovarda-profillal... :gm:

Lehet, hogy sok a lovarda, de milyenek??? Nem jártam végig az összes fóti és csömöri lovardát, de nagyon nem mindegy, hogy milyen hozzáállással találkozik az ember. Egy negatív példa: még mindig nem ritka a "futószalag módszer", mikor egyik lovas leszáll a lóról, majd a másik fel, és így tovább. Ugyanaz a ló megy két-három delikvenssel egy nap. Jó, hogy még egy lovakkal ismerkedõnek ez is nagy élmény, de egy idõ után rájön, hogy ez se neki, se a lónak nem jó, és normális hely után néz. Itt kezdõdnek a problémái. :D

#1264 La Bamba

La Bamba

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 11:50

A futószalag módszer kivédhetetlen. vagy a lovaglási árakat kéne olymértékben megemelni, ami a teljes keresletet kizárná... Nincs az a "vevõ", aki 1 órai lovaglásért megfizeti a "bekerülési költséget"... Példa! Lótartás 45.000 ft. Ha havonta 1 órát lovagolsz: ennyi a "részed" ha ezt a lovat 10x 1 órában használják az már "csak 4.500 ft" Reális? :confused: Lovardai lovakat gyakorlatilag (zömében) csak hétvégén használnak. péntek du, szombat és vasárnap egész nap. A teljes havi "munkát 10 napra (minden 3. napra jut 1 "termelõ") kell beütemezni. Nem vidám... :hupp:

#1265 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 12:28

Ha adottak a feltételek, akkor lehet lovasokat toborozni a lovakra hétköznap is. Pályavilágítás, fedeles... Szóval ez nem lenne gond. Persze úgy kell számolni, hogy ha te vagy a bértartó és a te lovaidon lovagolnak a bérlovasok és még az oktató is te vagy, akkor neked nem 45e-be kerül a tartás. Ha megy a ló egy héten hatszor, mondjuk 2500 Ft/óra (az egyszerûség kedvéért a mértékegység) árért, akkor keres 60e-t/hó, nem számítva az esetleges túrákat. Akkor már van rajta haszon is. Gondolom, ha olyan jó a ló és az oktató, akkor még többet is hajlandó fizetni, akinek van rá pénze. Nem egy nagy biznisz, semmiképpen.

#1266 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 12:56

A költség az költség. Teljesen mindegy, hogy te vagy-e az oktató, vagy felveszel egyet, mert jövedelem neked is jár. Mindegy, hogy a takarmányt veszed, vagy termeled, mert ha drágán veszed, te is drágán tudnád eladni. Ha a bekerülési költséget + tisztes nyereséget nem lehet a kuncsaft torkán lenyomni, akkor vagy a kuncsaftot vagy a tevékenységi kört kell lecserélni. Ami csak a lovasok miatt van azt a lovasokkal kell megfizettetni. Más kérdés, hogy kiegészítõ tevékenységekkel esetleg plussz bevételekhez lehet még jutni, de ez a lényegen nem változtat. Egyetértek azzal, hogy szükséges a pályavilágítás és a fedeles is. Esõben terepen még csak csak elvan az ember, de szabadtéri pályán nem szívesen.

#1267 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 13:30

A bérlovasok nem biztos hogy meg szeretnék téríteni egy "akármilyen" ló tartását és egy "akármilyen" oktató bérét. Az a ló már tudjon valamit és az oktatótól lehessen tanulni valamit. Másként ellovacskázhat ingyen is a delikvens egy képzetlen lovon a saját kútfejébõl. Amit ebbõl ki akarok hozni: nem az infrastruktúra az elsõdlegesen fontos - kicsit úgy érzem, hogy CR elment nagyon ebbe az irányba - (persze az sem mindegy), hanem a lényeg, amiért odamegy a lovagolni vágyó, legyen jólképzett ló és oktató. Az, hogy valaki összeszed innen-onnan néhány lovat, amelyik jó esetben nem dobja le a lovasokat, annyi bõrt lenyúz a lovakról, amennyit bír, aztán vágó, szerintem nem fog sokáig mûködni. A lovasturizmus más tészta, ott fontosabb szerep jut a körülményeknek is, legyen egy tiszta ágy, meleg szoba, egy hely, ahol összeülhetnek a turisták, meg jó lovak. Ha magam köré nézek, akkor azt látom, hogy nem azért lovagolnak, mert pénzük van, és nincs más amire elköltsék, hanem azért mert szeretnek lovazni, szeretik a lovakat, igényük van a folyamatos fejlõdésre, nem fogyasztóként szerepelnek, emiatt sem lehet róluk akkora nagy lét lehúzni. Vagy én forgok rossz társaságban? :D

#1268 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 13:34

A költség az költség. Teljesen mindegy, hogy te vagy-e az oktató, vagy felveszel egyet, mert jövedelem neked is jár. Mindegy, hogy a takarmányt veszed, vagy termeled, mert ha drágán veszed, te is drágán tudnád eladni.

Ha a bekerülési költséget + tisztes nyereséget nem lehet a kuncsaft torkán lenyomni, akkor vagy a kuncsaftot vagy a tevékenységi kört kell lecserélni. Ami csak a lovasok miatt van azt a lovasokkal kell megfizettetni. Más kérdés, hogy kiegészítõ tevékenységekkel esetleg plussz bevételekhez lehet még jutni, de ez a lényegen nem változtat.

Egyetértek azzal, hogy szükséges a pályavilágítás és a fedeles is. Esõben terepen még csak csak elvan az ember, de szabadtéri pályán nem szívesen.

A fedeles 20-30 milliós költségét mikor fogod behozni a bérlovagoltatással?
Becslésem szerint eltart egy ideig.

Egyszerûbb ha 20-30 tulajdonos összedobja az árát, aztán ennyi.
Ha yachtot vesz az sem rentábilis, csak 1 millióért nem kapsz semmit.

A fedeles lovardák pld az Old Honvéd, stb. kiszolgálási feladatai nincsenek optimalizálva a bevételre.
A helyszinen állomásozó lovakkal ez nem is lehetséges, mert egy részük bértartott, 10-12 lovat meg nem lehet annyira leterhelni hogy a saját fentartásán és az oktató bérén kívül kitermelje a fejlesztésekhez szükséges profitot.
Tehát a szokásos gyakorlat nem vezet sehová üzleti szempontból. Vegetáció maximum.

A luxus dolgokra való költés az nem üzleti befektetés, hanem kidobott pénz, az üzemeltetõnek viszont illik jól gondolkozni, amint a tenisz, fallabda stb üzemeltetõk is teszik.
Ott van is büfé és illatos wc papír )))

Ha valakinek csak pénze van és lovardája, akkor a lovász mellett vegyen meg valakit aki gondolkozni is tud helyette. Nem ártana, és nem szégyen.

Mindenki üzletembernek születik, csak van aki továbbtanul...

#1269 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 13:56

A bérlovasok nem biztos hogy meg szeretnék téríteni egy "akármilyen" ló tartását és egy "akármilyen" oktató bérét. Az a ló már tudjon valamit és az oktatótól lehessen tanulni valamit. Másként ellovacskázhat ingyen is a delikvens egy képzetlen lovon a saját kútfejébõl. Amit ebbõl ki akarok hozni: nem az infrastruktúra az elsõdlegesen fontos - kicsit úgy érzem, hogy CR elment nagyon ebbe az irányba - (persze az sem mindegy), hanem a lényeg, amiért odamegy a lovagolni vágyó, legyen jólképzett ló és oktató.
A lovasturizmus más tészta, ott fontosabb szerep jut a körülményeknek is, legyen egy tiszta ágy, meleg szoba, egy hely, ahol összeülhetnek a turisták, meg jó lovak.

Ha magam köré nézek, akkor azt látom, hogy nem azért lovagolnak, mert pénzük van, és nincs más amire elköltsék, hanem azért mert szeretnek lovazni, szeretik a lovakat, igényük van a folyamatos fejlõdésre, nem fogyasztóként szerepelnek, emiatt sem lehet róluk akkora nagy lét lehúzni. Vagy én forgok rossz társaságban? :D

Nem a társasággal van baj.

Amikor vitorláztam intenzíven, akkor is hasonló volt a helyzet velünk. A kikötõ, szállás építéshez, új hajók megvásárlásához nem tudtunk hozzájárulni, de nagyon szerettünk és tudtunk is vitorlázni. Éjjel nappal a vizen voltunk, pláne ha volt is kit kivinni ))).
Aztán rájött a vezetés hogy ebbõl nem lesz fejlõdés, az állam kiszállt a témából. Egyre többet kellett fizetni a szolgáltatásokért. Pár ember még küzdött az "életért" aztán a kikötõhelyekrõl kiszorították õket a sokat befizetõ luxus turista hajósok, akik vitorlázni nem tudnak de fizetni azt igen.
Ha kicsit fújt a szél akkor megkértek hogy legyünk mi a kapitány amíg õk összehányják a hajó beljesét a hullámzástól és a félelemtõl.
Kikötni sem tudnak motor nélkül ...

A lónál nem ez van??, emelik a bértartási költségeket és a szimpatikus lovasok mind elpályáznak a komolyabb lovardákból, marad egy két olyan aki szimpatikus (lehet) de pénze is van.
Az arányokkal van baj, mert egy német klub az ad arra (szponzorál) hogy legyenek versenyzõi is, akiknek pénzük talán kevesebb de hozzák az "arcát" a lovardának.

Az egyik lovarda alakuló (reorganisation) gyûlésén határozottan kirúgták a szimpatikus lovasokat, mert nincs pénzük tehát ergo helyük sem, (az más kérdés hogy olyan sincs aki lelovagolja az állatkákat).
Nem baj, hagy repüljön a harcos majd megtanul lovagolni...

#1270 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 15:52

A bérlovasok nem biztos hogy meg szeretnék téríteni egy "akármilyen" ló tartását és egy "akármilyen" oktató bérét.

Egészen biztos, hogy nem érdekli õket sem a tartás, sem a bér. Más egyéb viszont nagyon is. A sznobok a külsõségekre hajtanak, elvárás az öltözõ, fürdõ, büfé és hogy valaki a seggük alá tegyen egy felnyergelt automata gebét. Nekik semmi sem drága. Aki ilyen vendégekre hajt, az nyugodtan ruházhat be, lesz aki rentábilissá teszi a céget.

#1271 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 18:29

Van aki nem születik üzletembernek, de igyekszik tanulni. Semmi gond, ha a tagság összedob 20 milliót egy fedettre. Ezt hívják szerintem egyesületnek, ami nem feltétlenül egy profitorientált vállalkozás. A vezetõséget megválasztják, a döntéseket demokratikusan, közösen hozzák meg.Kívül lehet tartani a hozzá nem értõ, mûkedvelõ, sznob réteget. Tök jó. Az ország melyik lovardájában mûködik jelenleg ez az üzleti modell? Valóban maximum ötven emberre van szükség. Szükséges még egymás elfogadása, megbecsülése, együttmûködési képeség. Nem nagy ügy. Ne nevezzük feltétlenül sznobnak, aki munkába menet, munkából jövet szeretne esetleg átöltözni, lezuhanyozni, stb. Szerintem vitorlázásnál talán egyszerûbb a hajóbérlet, mint a vétel, és ismereteim szerint a bérbeadó költségének megtérülési ideje kb. hat év. Az nem olyan rossz.

#1272 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 18:44

Egészen biztos, hogy nem érdekli õket sem a tartás, sem a bér. Más egyéb viszont nagyon is. A sznobok a külsõségekre hajtanak, elvárás az öltözõ, fürdõ, büfé és hogy valaki a seggük alá tegyen egy felnyergelt automata gebét. Nekik semmi sem drága. Aki ilyen vendégekre hajt, az nyugodtan ruházhat be, lesz aki rentábilissá teszi a céget.

Ma már lovas dolgokban nem számít sznobságnak az öltözõ, fürdõ, büfé, ez alap szolgáltatás bármilyen panzióban is. Ha van a közelben ilyen akkor nem is érdekes hogy a lovas helyen van e mindez. De ha csak sok kilométerre van a szállás stb akkor nehéz vendéget toborozni.

Szolgáltatni pld wc nélkül és öltözõ, mosdó, zuhanyozó nélkül nem is lehet.

Természetesen a barátitársaság klubok farmok stb más kategória.

Vol amikor a kocsiban öltöztem vagy nyergesben , büfé - ha vittem magammal valamit, wc szibériai jellegû volt, de ettõl még jól éreztük magunkat (csinosak voltak a lovaslányok), mindez télen, hóban stb.
De ebbõl nem lesz bevétel.

A lényeg pont az hogy a lovagláson kívüli szolgáltatások milyen széles skálája biztosít bevételt a lovas szervezetnek. Ha csak ló van akkor sovány a bevétel, mert nem is tud költeni a vendég semmire.

Összehasonlítva a vitorlázással ismét, voltak hajóink - wc nélkül természetesen, ami igen vicces tudott lenni mondjuk októberben, mint most, amikor lovasberkekben ma is ismert széphölgyet vittem egy túrára, és elfogyott a szél Badacsony és Balatonboglár között a tó közepén, félúton késõ este. Motorunk nem volt, evezni sok, maradt a várakozás. Be volt öltözve egy sí kezeslábasba, és így a Badacsonyi Szürkebarát távozását igen körülményesen tudta megoldani anélkül hogy ne essen bele a Balatonba vagy hogy ne faggyon meg. A megoldás az lett hogy én tartottam a levegõben miközben intézkedett. Aztán mivel nem volt szél egész északa, és takarónk sem volt, mert napközben a mostanihoz hasonlóan jó idõ volt és lányos zavaromban mindent otthon felejtettem, - de éjjel hideg -, nem tudott másképpen aludni csak hogy hozzámbújt egy tartalékvitorla alá.
Szép élmény volt, de azért inkább a luxushajó wc vel, fûtéssel, víztartállyal, tv, internet stb. (ma már) legyek inkább sznob, egye fene.

#1273 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 18:59

Vol amikor a kocsiban öltöztem vagy nyergesben , büfé - ha vittem magammal valamit, wc szibériai jellegû volt, de ettõl még jól éreztük magunkat (csinosak voltak a lovaslányok), mindez télen, hóban stb.
De ebbõl nem lesz bevétel.

Nem ezt mondom? A sznobokat kell kiszolgálni és dõl a lé. Azok még talán azt se vennék észre ha hintalovat tennének alájuk, csak mesélhessék a "lovas" élményeiket a büfé bõrfoteljében ülve.

#1274 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 19:06

Arra lennék kíváncsi, hogy van-e tudomásotok olyan lovas helyekrõl, ahol a tulajdonos és a vendégek is elégedettek az üzletmenettel és bejött nekik az élet. Látszik-e kívülrõl, hogy mitõl sikeresebbek mint a többiek? Mit lehetne tanulni tõlük?

#1275 emzprx

emzprx

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 19:26

Nem ezt mondom? A sznobokat kell kiszolgálni és dõl a lé. Azok még talán azt se vennék észre ha hintalovat tennének alájuk, csak mesélhessék a "lovas" élményeiket a büfé bõrfoteljében ülve.

Szerintem te összekevered a sznobot azzal, akinek van pénze bizonyos szolgáltatásokra.
Akinek van, az nem feltétlenül hozzá nem értõ hülye. Lehet, hogy a világ számos pontján alapszolgáltatásként nyújtják mindazt, amit te most még sznobságnak tartasz. Az ember pedig hozá szokik a jóhoz. Síelni lehet Szlovákiában, Lengyelországban és pl. Kazahsztánban is, de az az évi 600. 000 magyar "sznob" mégis inkább Ausztriát választja évente. Vajon miért?

Ha valaki kõkemény versenyzõket szeretne, akkor szolgálja ki azoknak az igényeit.
Ha valaki hobbilovasokkal szeretne foglalkozni az törõdjön bele, hogy azok másfajta szolgáltatást várnának el.

Nincs itt semmi ellentmondás, szabad a pálya.

Nincs annál szebb, mint amikor a gyereked a nagy viharról mesél, pedig csak 20 csomó volt a szél, és a nagy vágtáról a dûlõúton, ami neked csak szolíd kocogás volt. Hadd ne ítéljem el ezért a sznobságért.

#1276 La Bamba

La Bamba

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 19:32

Az itt kialakúlt eszmecserével kapcsolatban az a benyomásom, hogy mindenki kissé 1oldalúan a saját aspektusából "beszél". Ez nem önmagában véve baj, hanem az érdemi vita oldaláról nézvést porbléma. :D Tény, és kalkulálni kell vele, a lovasok "tábora" borzasztó heterogén, akár anyagi, akár (szub)kultúrális, akár motívációs, akár szakmai etc. szemszögbõl nézvést. Ha mindenki abból indúl ki, amit jellemzõen õ tapasztalt, és a többi9 szegmens iránt többé-kevésbé érzéketlen marad,sosem lesz konszenzus, még a TÁRGYILAGOS, ÉRDEMI vita paramétereit illetõen sem. :yeah: A fórumon relatíve kevés, pár ember beazonosítható számomra, mint üzleti alapon lovas-lovardás vállalkozó. Mondjuk erre eklatáns példa Dél-Alföldi...más attitûddel bár, de rc. is, bigblue, s tán a nevekkel nincs is értelme dobálózni. Ami szerintem vitathatatlan tény: mindenki, aki erre adja a fejét, NEM az üzleti esélyek, profit stb miatt teszi ELSÕDLEGESEN, hanem "mélyebbrõl" a "szív" felõl, érzelmi alapon föltörõ indokkal... :rolleyes:

#1277 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 19:36

Hoppá. Csak itt jönnek a bonyolult dolgok. A "vásárlót" meg kell szerezni, és az már nem a lovastudományokban van leírva hogy hogyan.!!!!! A konkurencia is dolgozik mint a gõzgép, nagy a vonzása a golfnak, vitorlázásnak, tenisznek, és azok kevésbé erõs követelményt jelentenek, tehát el lehet lenni lazábban is egy jó vitorlással (tele van automatikával). A tenisz is hasonló, a parnerek egymás szinvonalához hülyülnek le, és attól még jól érzik magukat. Fallabda detto.

Kvázi ELFOGY a vásárlói réteg mielõtt a lovaglás megszerezné õket sajnos (de meg sem próbálja).
Egy yacht klub tagjának lenni az rang, összehasonlítást kevés lovasklub bírja még. Majd késõbb talán, amikor profi beruházók hoznak létre minden igényt kielégítõ szabadidõ központot, ami megfelel az újgazdak rétegnek. Pedig elegancia terén a lovaglás sokkal több eséllyel rendelkezik mint a többi sportág.

Közbevetve: van itt valakinek rendes lovasöltönye? Nem díjugrató verseny öltözék szabvány, hanem tereplovagláshoz illõ elegáns, amivel elmehetsz egy vadászlovaglásra mondjuk Ausztriában. A hozzá való csizmával stb., kesztyû is kell ám, meg ezüstfejû pálca.

Sajnos a magyar sznobok még nem fognak tudni lovagolni igazán eleinte de kit érdekel.

Prezentáció:
Rendszeresen bejár a Hûvösvölgyi Kaisers áruházba egy úriember, miközben sorban állok látom néha, olyan makulátlan lovas felszerelésben hogy az ész megáll (szerintem 200000 kb ami rajta van ruhában). A csizmája csillog villog, ahogy kell (látná az enyémet), elmehetne bármilyen fejlett ország lovasklubjába. Lehet hogy lovagolni is tud, de nem igazán hiszem. De nem is öltözik át, hagy lássa a nép hogy kiszáll a Jaguárból csizmában.
Semmi baj, majd ha ilyen lovasból lesz sok ezer akkor nem lesz baj a lovardák fentartásával.

Néha elkereveredett hozzánk is - anno - egy egy ilyen harcos, akkor átmentünk vágtában vele egy egy bozóton, és ha maradt rajta valami ruha és még nem fakadt sírva, akkor befért a csapatba (mert akkor gonoszok voltunk és irígyek, fújjjjj)..

#1278 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 19:37

Arra lennék kíváncsi, hogy van-e tudomásotok olyan lovas helyekrõl, ahol a tulajdonos és a vendégek is elégedettek az üzletmenettel és bejött nekik az élet. Látszik-e kívülrõl, hogy mitõl sikeresebbek mint a többiek?

Itt a bejövõs életnek köszönhetõen komoly visszajáró vendégállomány van 100-200 km-rõl is, és baromira elégedett vagyok... :yeah: Igaz, üzletmenet nincs. :D

#1279 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 19:42

Nincs annál szebb, mint amikor a gyereked a nagy viharról mesél, pedig csak 20 csomó volt a szél, és a nagy vágtáról a dûlõúton, ami neked csak szolíd kocogás volt. Hadd ne ítéljem el ezért a sznobságért.

Találat.

#1280 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 12. - 19:45

De nem is öltözik át, hagy lássa a nép hogy kiszáll a Jaguárból csizmában.

Ismerõs. Amikor 11 évesen, a serdülõ(úttörõ)csapat centerhalfjaként megkaptam az elsõ stoplist, én is úgy glasszáltam a városban, hogy állandóan a bringa kormányán himbálózott. :D

A jövõ felettébb biztató. Sok fiatalt látni a lovak körül. (Az már nem annyira, hogy szinte kivétel nélkül lányok)