Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1201 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 13:22

Nyithatnátok egy külön topicot az ezirányú felhalmozott tapasztalataitoknak. :)

#1202 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 13:32

És Kaizinger Balázs is. Igaz, róla csak a mászatón vannak fotók.

Mások is ezt-azt...

Posted Image

#1203 szomjas szamár

szomjas szamár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.905 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 15:05

ezt nem ismerem.
mert azt már hallottam, hogy a kecskét be kell állítani a hátsó lábaival a gumicsizmába és akkor nem tud elszaladni, de a szájába, azért az veszélyes lehet nem? :D

némely helyen úgy szokás, hogy a gumicsizmában benne áll a gazda is............ :D

#1204 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 18:18

Szép, szép, le a kalappal e csodálatos tett elõtt, de minek?? A ló ösztönlény és megvan a zabla helye a szájában, mi meg nem vagyunk mazohisták, se kamikázék, ennél a sportnál már elkél egy jó nyereg...
A végén már tényleg úgy fogunk lovagolni, hogy rá sem ülünk a lóra... :cool:

És nem hiszem, hogy pár ilyen mutatvány után a fenti bácsi mély férfias hangon invitálta asszonykáját egy kis ungi-bungira.

#1205 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 18:22

És nem hiszem, hogy pár ilyen mutatvány után a fenti bácsi mély férfias hangon invitálta asszonykáját egy kis ungi-bungira.

A világért sem akarlak megbántani, de attól, hogy a Te ülésed nem tökéletes, másé még lehet az. :)

Edited by Rosinante, 2007 december 21. - 18:26.

#1206 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 18:41

Nem bántasz meg, nem tökéletes az ülésem (de legalább már van!) :) De akkor sem hiszem el, hogy ez egy férfinak kényelmes ekkora akadályokon, vagy pláne egy military pályát végig lovagolni. Egy nõnek sem az. De nem fogom kipróbálni, hogy alátámasszam. :rolleyes:

#1207 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 21. - 19:20

Szép, szép, le a kalappal e csodálatos tett elõtt, de minek?? A ló ösztönlény és megvan a zabla helye a szájában......

Azért a mindenható nem a ló száját dizájnolta a zablához, hanem az ember a zablát és ezért, az a néhány kamikaze és mazohitsa próbálja azt kiiktatni a lovaglás során. Például Rosi, ha jól tudom...

Nem bántasz meg, nem tökéletes az ülésem (de legalább már van!) :)

Akkor én sem foglak megbántani, de van egy tökéletes, szép, feszes fenekem és nem a mogyoróimon csücsülök :gm:

#1208 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 20:02

Szép, szép, le a kalappal e csodálatos tett elõtt, de minek?? A ló ösztönlény és megvan a zabla helye a szájában, mi meg nem vagyunk mazohisták, se kamikázék, ennél a sportnál már elkél egy jó nyereg...
A végén már tényleg úgy fogunk lovagolni, hogy rá sem ülünk a lóra... :cool:

Ha fentebb említett Léber Józsefre célzol, akkor el kell mondanom,hogy 3 csodálatosan szép lánya született a késõbbiekben! :D
...egyébként meg Rosidantének igaza van... ;) :D :D :D

#1209 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 20:22

van most nálunk egy belovaglás alatt lévõ csikó, aki arra stoppol, ha megmarkolod a nyakán a sörényét. de nem azért, mert fél, hogy kihullik, hanem azért, mert ez a jel neki a megálláshoz.

Gyanús. Nagyon gyanús.
Nem idomítottál véletlenül egy "Zsándárk" nevû pej kancát a Balatonnál? :dev:
Talán '98 táján siekrült 2 órás tereplovaglásnak csúfolt kínszenvedésre mennem vele.
Egyszer csak vágtában legyorsultunk mindenkit, és nem akart semmire megállni. Se zabla, se derék, semmi... Végsõ elkeseredésemben megragadtam az üstökét és megrántottam. Egybõl megállt. :gm:

Edited by Méz, 2007 december 21. - 20:23.

#1210 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 20:37

...egyébként meg Rosidantének igaza van... ;) :D :D :D

Mi jöhet még, Slozinante? :huh:

#1211 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 20:56

Nem bántasz meg, nem tökéletes az ülésem (de legalább már van!) :)
De akkor sem hiszem el, hogy ez egy férfinak kényelmes ekkora akadályokon, vagy pláne egy military pályát végig lovagolni. Egy nõnek sem az. De nem fogom kipróbálni, hogy alátámasszam. :rolleyes:

egész jól ciripel a tücsök, megtanulok tõle lovagolni lovon is

#1212 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 20:59

Jóó, én is el szoktam bohóckodni egy szál kötõfékkel és tetszik a feeling, de komolyabb céljaim nincsenek vele (mert minek?).
Rosival meg pár éve már kitárgyaltuk valahol az ellentétes nézeteinket ;)

Háát, Boomsly, csak annyit mondhatok, hogy vigyázz a mogyoróidra 120 felett szõrén :ang:

Ezt úgy írtad, mintha más módon már lett volna szerencséd :D :rolleyes:

#1213 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 21:03

álom, álom, édes álom. éhes disznó makkal álmodik. :D

#1214 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 21:11

azért egy mikmart késziccs elõ, mer van a tücsök asszonyságnak egy mohamedán vagy muzulmán vagy mi :D ura, aszt az még bár miccvót csinál neked. :D

#1215 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 21. - 21:12

Húha, pörgõs-mikmáros arabus... :huh: :D

#1216 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 22. - 11:36

Ezt úgy írtad, mintha más módon már lett volna szerencséd :D :rolleyes:

A memóriámmal már sokszor baj van, hiába az öregség az már csak ilyen. Meg ki emlékszik mindenre ebben a tolongásban.
Miért? Nem volt?

azért egy mikmart késziccs elõ, mer van a tücsök asszonyságnak egy mohamedán vagy muzulmán vagy mi :D ura, aszt az még bár miccvót csinál neked. :D

OK , lóháton +kard mindig benne vagyok, pisztollyal nem lenne sportszerû rá nézve.

De ahogy mondod, a Mikmara fel lehetne szerelni kétoldalt a SW pisztolyokat és akkor feltalálnánk a lóharckocsit.

Ha ez eszükbe jutott volna a délieknek a polgárháborúban........

#1217 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 22. - 12:59

álom, álom, édes álom.
éhes disznó makkal álmodik. :D

Off, de én ezt úgy ismerem, hogy éhes makk disznókat álmodik...

#1218 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 22. - 13:17

OK , lóháton +kard mindig benne vagyok, pisztollyal nem lenne sportszerû rá nézve.

azt te csak gondolod. azt mondjuk nem tudom, hogy muzulmán eszik-e sertést például, de arra mérget veszek, hogy fel sem ocsúdnál az olómmérgezésbõl egy villanás alatt. :D

#1219 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 22. - 19:11

azt te csak gondolod. azt mondjuk nem tudom, hogy muzulmán eszik-e sertést például, de arra mérget veszek, hogy fel sem ocsúdnál az olómmérgezésbõl egy villanás alatt. :D

Ha a zabla ólomból lenne akkor talán. A bájgliban nincs ólom, a vaddisznóban esetleg, de az meg nem használ zablát.
Egyébként mire gondolsz?
Mert lövöldözni hivatalos értékelés szerint sokkal jobban tudok mint lovagolni.

A Long John -t mindenesetre 25 méterrõl bármikor eltalálom ha üres (ha muszáj és nagy a tét akkor 50- rõl is), de ha tele van fõbenjáró vétek lenne kilukasztani. Szóval nem jó ez sehogy sem.

Maradjunk a muzulmán diósbájglinél, és karácsonykor különben is tûzszünet van, nõkért meg már jó pár éve csak a cowboyok szoktak küzdeni.

#1220 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 22. - 21:14

nőkért meg már jó pár éve csak a cowboyok szoktak küzdeni.

hát ez az vazze! olyanból találsz itt bőven. :D

#1221 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 22. - 21:56

szép magyar cowboy legények, NEKED való a feladat te vagy a realcowboy vagy nem?, de ne félj nem golyóállók. Te küzdessz, tiéd a dicsõség, - én viszem a zsákmányt - ha jön - bár ha jobban megnézem a képeket lehet hogy mégis csak vinni kellene, ha jön, ha nem.

#1222 MályvaBaba

MályvaBaba

Csikó

• Fórumtag
  • 732 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 28. - 13:37

Sziasztok! Szeretnék többet tudni a pelhalm zabláról.Hogy fejt ki erõsebb ill. gyengébb hatást?Elõre is köszi :)

#1223 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 28. - 16:53

Hát ez egy érdekes zabla, sokat lehet vele variálni, csak a képzelet szabhat határt :D Vegyük például a feszítõláncot. Minnél feszesebb, annál erõsebb, lehet rá szõrmét is tenni tompítás céljából, rengeteg variáció van. Azzal is lehet erõsíteni, ha mondjuk felraksz egy segédorrszíjat. A szár felcsatolásának is több módja van. Lehet használni átkötõvel, én személy szerint ezt kedvelem a legjobban, ez szerintem egy viszonylag optimális feszítõ hatást fejt ki. Lehet két szárat is felcsatolni, ez is jó megoldás, de rutint igényel a szakszerû kezelése. Valamint lehet látni az egy száras variációk közül olyat is, hogy a feszítõkar legaljára van csatolva, ez eléggé erõs hatású. Most így hirtelen ennyi jutott eszembe :) (Egyébként pelham, és nem pelhalm :) csak azért mondom, mert láttam, hogy egy másik topicban is így írtad, úgyhogy valszeg nem elgépelés, ha mégis, akkor bocsánat )

#1224 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 2. - 10:51

...és enyhébb mint egy feszítõzabla, mert tört szájrésze van. meg van belõle gumis stb... igazából egy feszítõzabla (legyen az pelham vagy sima feszítõ vagy Pessoa vagy esetleg hackamore) erõssége mindig az erõkar nagyságától és a szárcsatolástól függ. és valóban millióegy-féleképpen lehet használni.

#1225 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 2. - 12:56

akkor hogyha már a pelhamnál járunk.. az iskolalovon egy ilyen zabla volt, és mikor egy tapasztaltabb lovas után egy kevésbé tapasztalt ült fel, az edzõ azt mondta, hogy úgy kell felcsatolni, mintha csikózabla lenne. én ebbõl azt szûrtem le, hogy a feszítõkart 'ki kell hagyni', és csak a felsõ zablakarikába csatoltam a szárat (valszleg jól értettem, mert nem kötött belém :D ) szóval az én kérdésem az lenne, hogy akkor így tényleg úgy mûködik-e a pelham mint a csikózabla, vagy azért egy kicsit élesebb? (de akkor már nem olyan, mint egy pálcás zabla? :rolleyes: )

#1226 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 2. - 13:09

a pálcás zabla meg a csikózabla szájrészén nem feltétlen van eltérés, csak a pálcás zablát nem tudod áthúzni a ló száján, ergo jót mondott az edzõd, te meg jól értetted, ha a legnagyobb karikába csatoltad a szárat. nem konkrétan a nagy karikába van csatolva ugyan a pofaszíj, de mivel nincs alsó erõkar, ezért azt nem mûködik a felsõ kar, tehát olyan, mint egy csikózabla (OK, pálcás zabla), ahol közbeiktattál egy kisebb karikát is a szíj csatolásakor.

#1227 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2008 január 2. - 13:23

:) köszönöm a gyors választ

#1228 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 2. - 18:39

ismeri valaki a 'mosolygó zablát'? hogy mûködik? (csak puszta kíváncsiságból kérdezem, pár napja említették egy tv-közvetítésen)

#1229 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 2. - 20:13

Bettyy! Ezt találtam még régrõl! ;)

A mosolygó, avagy gag zabla a középiskola második osztályos fizika ismeretében mozgó csigaként mûköszik, ami azt jelenti, hogy a zablán a pofaszíjban és a szárban ébredõ erõk eredõje hat, tehát egy átlagos esetet nézve, kb másfélszeresére növeli a szárhatást. Rossz hír, hogy a zablán ható erõnek nem csak a nagysága, de az iránya is azonos a két erõ eredõjével, tehát nem a szár irányában hat, hanem feljebb, ergo a ló hajlamos lesz felemelni a fejét. Persze ez azzal is jár, hogy a zabla elindul felfelé, és a ló nem tud ráharapni, viszont mosolyogni fog. Soha nem használtam ilyen zablát, tehát nem tudom megítélni a hasznát, de az a véleményem, hogy egy ilyen zablát lehetetlen korrekt módon használni.

#1230 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 2. - 21:56

úú, télleg bocsi, annyi eszem nem volt h visszaolvassak..

#1231 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 3. - 18:19

;) Semmi gond! Egyébként a guglit még érdemes megnézni, mert ez "csak" egy vélemény!

#1232 bettyy

bettyy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 3. - 19:22

megnéztem, és semmiérdemlegeset nem találtam, inkább csak felsorolásokban szerepelt (pl az mgy-n, de ott csak aztírták, kínzóeszköznek minõsül), kép meg egyáltalán nem volt róla..

#1233 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 3. - 21:08

Találtam egy képet róla:
http://www.nagylovas...p;termekid=2002
a neve ne tévesszen meg! ;) olyan is van, amelyiken alul két kiskarika van! A használatát én sem ismerem, de igazán nem is vagyok rá annyira kiváncsi! :)
A Painthorse lovasboltban mosolygó zabla névvel találsz még képet róla! Itt a fórumon van topicja az üzletnek, de honlapja is van! ;)

#1234 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 4. - 9:08

Ebben a topicban a 30-dik oldalon találsz leírást, képet és tapasztalatokat a mosolygósról. Nem az amit Mackó belinkelt.

#1235 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 4. - 18:04

Nem tudom, mire való, ezt a magyarázatot találtam hozzá itt! Szóval tapasztalatom nincs vele! Viszont a fentebb belinkelt kép JÓ!! ;)

#1236 Guest_Sly_*

Guest_Sly_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 19. - 15:02

Sziasztok!

Légyszi segítsetek nekem....
Írja meg valaki, hogy a képen látható zabla milyen?
És az is érdekelne, hogy milyen lovaknál érdemes használni?

Bevallom õszintén, hogy én elég dúrva zablának gondolom..., vagy tévedek?

Kép:
http://img0.tar.hu/r...e2/33730880.jpg

Elõre is köszönöm!

Sly

Ó, lenne még egy kérdésem...
Egy belovaglás alatt álló csikónak milyen zabla lenne a legjobb?
Én most sima csikózablát használok rá, de nagyon gondolkodom a görgõsön vagy a gumis csikó zablán....
Szerintetek?

#1237 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 15:08

Én használtam gumist, szerettem nagyon. :) Sztem csikónak a fenti zabla felesleges.

#1238 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 15:17

Sziasztok!

Légyszi segítsetek nekem....
Írja meg valaki, hogy a képen látható zabla milyen?
És az is érdekelne, hogy milyen lovaknál érdemes használni?

Bevallom õszintén, hogy én elég dúrva zablának gondolom..., vagy tévedek?

Kép:
http://img0.tar.hu/r...e2/33730880.jpg

Hat.. a fene sem tudja. De hogy lehetetlen ugy csatolni, hgy "durva" legyen, az biztos. Semmi emelohatast nem tudok kisilabizalni ebbol a kepbol.

Azthiszem ez a zablatema kicsit felesleges. Az osszesrol el lehet mondani azt, hogy miert is felesleges.
Finom kez, ketszer tort vastag csikozabla, oszt jolvan. Vagy en vagyok a regimodi?

Gumizabla -felesleges. A lo abbol tanul, ha enged az ember. Hevederen es faslin kivul sehova nem kell a gumi. Se a kikotoszarba, se a futoszarba, semmibe. HA feszeng, akkor nyulik a gumi. Ha enged a lo, a gumi meg mindig huzza. Akkor honnet tanulja meg a nyomorult azt, hogyha enged, akkor nem huzza tovabb a szajat-tarkojat-orrat izles szerint az adott holmi?

Ennyiterrol. Csillart a plafonra kell rakni, nem a lora.

#1239 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 15:27

A gumis csikózabla hatásában semmiben nem különbözik a fém csikózablától, csupán kényelmesebb a lónak. :rolleyes:

#1240 SzonyiMaura

SzonyiMaura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 303 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 19. - 15:33

Lehet h kenyelmesebb a lonak, de kevesebb hatast ereztem a lo felett a gumival, mint egy pontosan erezheto femmel. Bar egy ketszer tort nem tul puha gumizabla lehet, hogy nem sokban akadalyozna. MAx annyiban jo, hogy talan nem koptatja el a lo fogat. Vagy nem tudom. Mas elonyet nem latom. aki azt hiszi, hogy attol majd finomabb segitsegeket tud adni, azt hagy abranditsam ki. Nem. Ugyanugy belerant a lo szajaba, es ugyanugy faj tole a lo inye. Probald ki azt, hogy egy gumibottal vagy egy vascsovel vagsz ra a terdedre, viszont a finom utasitasokat eltompitja a lo inyen a gumireteg, es nem lesz annyira direkt az erzes. Tehat ha valaki irtozatosat perecel a lo hatarol, es a gumizablaba kapaszkodik... Na akkor ott talan elojon az elonye.