Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2007 március 8. - 18:16

Közzétéve 2007 március 9. - 16:01
Közzétéve 2007 március 9. - 17:22

Edited by realcowboy, 2007 március 9. - 17:25.
Közzétéve 2007 március 9. - 19:23
Közzétéve 2007 március 9. - 20:01
Minden oltóanyag leírása tartalmazza, hogy az alapimmunizálás után milyen idõközönként kell ismétlõoltást adni. A lovak veszettség elleni oltásánál is ez a mérvadó. (A kutyákéval ellentétben, ahol a törvényi szabályozás dönt.) Van forgalomban vagy ötféle - ha nem több - veszettségvakcina az országban; nyilván nem ismerem az összesnek a törzskönyvi leírását, amiét pont az imént megnéztem az kétévenkénti ismétlést ír; de nem kizárt hogy van olyan készítmény amelyikhez 3 év védettséget garantál a gyártó. Célszerû utánanézni konkrétan, ha ez számít.Igaz az, hogy veszettség ellen elég 3 évente oltani?
Közzétéve 2007 március 10. - 8:44
Közzétéve 2007 április 13. - 10:01
Közzétéve 2007 április 14. - 5:56
Közzétéve 2007 május 10. - 22:20
Közzétéve 2007 július 15. - 9:04
Közzétéve 2007 július 15. - 9:44
Közzétéve 2007 július 15. - 10:01

Közzétéve 2007 július 15. - 12:59
Közzétéve 2007 augusztus 10. - 8:15
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 7:26
Mi a véleményetek a következõ ötletrõl:Kedves Lovarda-tulaj társaim !
Kérdezni szeretnélek titeket , hogy mi a véleményetek a mostani takarmány árakról !
Miként próbáljátok a szolgáltatás árakba megjeleníteni ezekeket a költségeket amennyiben felétek is ilyen nagy a külöbség a tavalyi árakhoz képpest.
Csongrád megyében :
zab ára kombájntól 4000-4500.Ft/q ( 2006-ban 2500-3000.Ft/q)
Körbálás gyep széna 4500-6000.Ft/db ( 2006-ban 2500 - 3000.Ft/db)
Körbálás zab szalma 2500-3500.Ft/db ( 2006-ban bálázási díjért 800.Ft/db)
Körbálás lucerna széna 6000-9000.Ft/db
És még plusz a szállítás ami nem kis költség a nagybálánál + 1000.Ft/db!
Az árakkal kapcsolatban a következõt láttam:
Nagy eltérés van kis távolságokon belül is ha egy adott sugarú körben nézzük.
tavaly zabot 2500 Ft/q vettem most 3600 Ft/q ért. De találtam tavaly 1800 Ft/q ért is, + szállítási költség 25 km.
Mivel úgyis csinálok õsztõl egy ló és lovasfelszerelésre vonatkozó hirdetési adatbázist (használt cikkek) nem probléma a lótakarmányokat megyénként is megjeleníteni.
Új termékekre itt egy minta rendszer:
http://www.pointerne...erby/index.html
Akinek eladó terménye van bejelenthetné (az adminisztráció elhelyezi a megyei adatlapra ) és a vevõ onnan vesz ahol kedvezõbb az ár.
-----------------------------------------------------------
Ma az információ hiánya miatt veszünk drágábban mint egyébként a környéken elérhetõ lenne a termény, mert az eladónak sincs regionális árismerete, csak rugalmatlan árinformációi, szóbeszéd, sajtó stb.
Alkudni meg nem mindig lehet, vagy van aki nem ért hozzá.
Mivel figyelem az AKII piaci információs rendszerét, annak használhatósága a lovasok szempontjából egyenlõ a nullával. Zab árakat nem is közölt pld idõben.
Az már hab a tortán, hogy ha egymástól kistávolságban lévõ lovasok együttmûködnének (most megtettem a zabbal kapcsolatban) akkor fele - harmada rakodási -szállítási költséggel lehetne az árút teríteniük. (Egy teherautóval elvittük az anyagot és leraktuk több célpontban).
Fel lehetne vinni a felesleges széna kapacitásokat is, pld nekem van most 2 hektár terület aminek a szénája már teljesen felesleges nekem, már így is kétszer annyi van betárolva mint amire szükségem van.
Levágni rendsodorni, bálázni van helyi kapacitás de én nem akarok vele vacakolni, vigye aki akarja, minimális, eszmei árért, az én szempontom az hogy a terület legyen rendben.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A bértartási költségekhez csak annyit hogy a piac szabályozási szerepének ekell érvényesülnie.
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 7:47
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 8:04
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 8:20
Az idén
sajnos igen.
az idén.
remélem majd sokára lesz újra ilyen.
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 8:26
Normális jelenlegi esetben ez a helyzet.a terményt, takarmányt nagyon sokan többnyire olyan termelõktõl vesszük, akik a mobiljukat sem nagyon tudják kezelni.
mivel a szállítási költség mindig nagyon sok, így szálast pl. normálisan csak a környékrõl szerzi be mindenki, ehhez felesleges a net, mert valósabb áron juthatsz hozzá a személyes kapcsolatok közvetítésével.
De ez nem piac a közgazdasági értelmében.
A kialakult árak nem tükrözik a regionális hatásokat sem, ez mindenkinek rossz csak eltérõ idõpontban.
A piac pont azért kell mert mozgatja az árakat.
(Balatonlellén a butikos 100% -al adja drágábban a kínai származású termékeit mint a tõle 5 km-re lévõ kínai áruház. Ha nem tudod akkor veszel "olcsón" Lellén egy sortot, amit féláron is megvehetnél. De ugyanott borral is ez a helyzet. )
Információ nélkül vásárolni balfácánság.
A zabnál, pláne a kukoricánál már komoly gond van.
De egyébként fánál is. (karámfa).
100 % különbségek is vannak 20 km-es körzetben.
A net csak közvetítõ, nem kell telefonálgatni hanem megnézed mi a trend, és ott vásárolsz ahol kedvezõ (persze a minõség ellenõrzése után, ami egy külön kaland, zabnál is és szénánál is).
A szalma is érdekes a minõség szempontjából, mert volt olyan hogy a zabszalma amit kaptunk valahonnan annyi zabot tartalmazott hogy reggelre megették a felét.)
Mindenesetre kipróbáljuk, ha van rá érdeklõdés akkor használják, ha nem akkor nem.
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 8:36
Reménykedhetünk, de nem nagyon emlékszem, hogy a kereslet-kínálat árkialakító hatása rövidtávon, mindkét irányban egyformán múködött volna.
remélem majd sokára lesz újra ilyen.
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 12:49
Ez komoly? A takarmány nem napi téma, eltart egy évig az ármozgás.Reménykedhetünk, de nem nagyon emlékszem, hogy a kereslet-kínálat árkialakító hatása rövidtávon, mindkét irányban egyformán múködött volna.
Javaslom Samuelson mûveit átvenni ismét. ))) bocs, ez csak frocli
A piac torzító "elméleti közgazdászokra" nem kell hallgatni, mint "búzaégetõ" és társai.
Meg persze van jó piac és rossz. De mindig gyõz a piac, akármennyire próbálják eltéríteni ideig óráig (20-30 év), az nem jó semmire (lásd jóléti államok, Svédország is abbahagyja a cirkuszolást, a szocializmusról nem is beszélve). Nem idézem a nagyokat, ez nem közgáz fórum.
Az nem piac hogy Kovács bácsi kitalál egy árat én meg megadom.
A borzalom akkor következik be igazán, amikor a VEVÕ-k alakítanak egy vásárlói szövetkezetet és kollektívan vásárolnak - sokkal kedvezõbb áron - de termelõi biztonságot adva.
Ha termelõi sapkában vagyok akkor nekem is megéri ha lekötik a termékeket és nincs az értékesítéssel gondom.
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:00
Komoly. Elég jó rálátásom van egy viszonylag nagy piacra, ahol a kínálat négy és fél év után mostanában kezdi belátni, hogy lentebb kell menni az árakkal, ha nem akarják éltük végéig árulni a portékájukat.Ez komoly?
Legyél benne egészen biztos, hogy aki az idén ötezerért adott egy bála szénát, az jövõre nem fogja az elsõ kaszálást odaadni háromezerért, ha Dunát lehet vele rekeszteni, akkor sem. Így aztán jó esélye lesz eladni megint ötért, mert kevesen szeretik kockáztatni, a következõ tavaszi vásárlást.
A vevõk vásárlói közössége pedig egyenesen vicc kategória. Van ezirányú tapasztalatom is....
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:11
Valószínüleg magyar.Komoly.
A vevõk vásárlói közössége pedig egyenesen vicc kategória. Van ezirányú tapasztalatom is....
Egyetértek a vicc kategóriával ebben az esetben.
Nem vagyunk kereskedõ nemzet az tény )))
Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:16
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:18
Biztos, én vagyok az értetlen, de ezt hogyan gondoltad? :confused:A net csak közvetítõ, nem kell telefonálgatni hanem megnézed mi a trend, és ott vásárolsz ahol kedvezõ (persze a minõség ellenõrzése után, ami egy külön kaland, zabnál is és szénánál is).
Fogom magam, beülök a kocsiba, és elkezdem járni a világot, közben kérdezgetem, tudnak-e valahol eladó szénát-szalmát-zabot? És bekopogok, lyól megnézem az árut, megkérdezem az árat, jegyzetelek, és felrakom a netre a "munkám" eredményét?

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:24
Lucernatelepítés az idén kimaradt, helyette volt vásárlás. Jól kitoltam a gebékkel, egész télen zabálhatják.
Karámfa ügyben HH illetékes, elég sokat vásárolt az utóbbi idõben, talán megosztja a tapasztalatait.
Árútõzsde, Ági, árútõzsde.ezt hogyan gondoltad?

Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:29
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:35
Árútõzsde, Ági, árútõzsde.
Jaaa....

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:42
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 14:26
bizony, bizony!
Ugye, még legjobban a lótenyésztésbõl, lovagoltatásból lehet megélni, mert az mégiscsak egy magas jövedelmû, igényesen szórakozó rétegre telepedett rá, tehát ebbõl mindenki csak jól tud kijönni.
Gondolom, Ti is veszitek észre nap mint nap!!!
speciel én gennyesre keresem magam. kéne is már a fekélyekeket kezelni rajtam, mert még baj lesz, oszt a sírba nem vihetem magammal azt a sok lét.

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 14:40

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 14:55

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 16:52
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 18:02
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 18:31
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 19:06
Akkor egy kamion visszfuvarban vazsmegyébõl.szép vóna. sajna addig elég csak.
Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 augusztus 14. - 22:08
Közzétéve 2007 augusztus 15. - 7:02
Vásárlói szövetkezet témaKomoly. Elég jó rálátásom van egy viszonylag nagy piacra, Van ezirányú tapasztalatom is....
Nincs akadálya hogy egy non-profit kezdeményezést tegyünk, egy több árú forgalmazására vonatkozó lovas vásárlói szövetkezet létrehozására.
Szakembert, adminisztrációt kell hozzátenni, és mehet a dolog.
Például nagykereskedelmi információk alapján állítom hogy sok olyan lovasok által rendszeresen vásárolt árú van aminek a vásárlói szövetkezeten keresztüli forgalmazása anyagi alapot teremhet a tömegtakarmány beszerzésének támogatásához (termeltetés, logisztika,stb.)
Összkapcsolva a dolgot, például ha valaki innen vásárol nyalósót, stb. (minta), akkor kedvezõ áron kaphat zabot (minta). Az egyik árucsoport profitját átvihetjük a másik támogatására.
A lényeg az hogy legyen bizalom arra hogy a profitot visszaforgatjuk, tehát az adminisztráció széles körû és nyilvános ellenõrzése hozza létre a bizalmat.
Ez Dániában pld sok éves gyakorlat, ott megbíznak a rendszerben a tagok, és nem lopja ki senki a profitot, de nem is lehetne.
Ha érdekel a dolog több embert akik résztvesznek a szervezésben, akkor adjuk hozzá a technikát és a részleteket (info).
Közzétéve 2007 augusztus 15. - 8:51