Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#1201 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 8. - 18:16

Én nem a fórumra gondoltam,hogy onnan ismerlek.Na,off befejezve,bocs mindenkitõl! :D

#1202 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 9. - 16:01

Oltás témakör!Kinél mit, és mennyiért oltanak?Equilis Equenza TLóinfluenza és tatanusz elleni kombinált vakcina2477,-FtIgaz az, hogy veszettség ellen elég 3 évente oltani?

#1203 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 9. - 17:22

Lámpás!Szerintem az nem sok, viszont, hogy kinél mennyibe kerülnek a védõoltások az nem lehet lényeges kérdés. gondolom nem fog senki ideköltözni mellénk, mert az orvosdoktortól egy percre lakom, így értelem szerûen kevesebbet fizetek, mint akihez utaznia kell pl. meg mást fizetsz ott, ahol egy-két ló van és mást ott ahol sok.nem illik más zsebében turkálni, a gyógyszer és oltóanyagok ára meg mindenki számára elérhetõ, ha megkeresi. :) a veszettség elleni oltásról megoszlanak a vélemények. anyagilag szinte nulla a költsége normálisan, de a gyakorlati veszélye a veszett harapásnak szintén nagyon kevés.majd elfelejtettem!orvosi kérdésekben mindig hozzá szoktam tenni, hogy majd egy orvosdoktor kijavít. ;)

Edited by realcowboy, 2007 március 9. - 17:25.

#1204 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 9. - 19:23

eszembe jutott még valami. a TEI oltás olcsó, meg jó is együtt így, de influenza ellen akkor vagy csakhatékony, ha fél évente ismételed. a tetanuszt viszont elég évente, idõsebb rendesen alapimmunizált lovaknál pedig jóval ritkábban.

#1205 Õz

Õz

Sebész

• Főmoderátor
  • 3.950 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 9. - 20:01

Igaz az, hogy veszettség ellen elég 3 évente oltani?

Minden oltóanyag leírása tartalmazza, hogy az alapimmunizálás után milyen idõközönként kell ismétlõoltást adni. A lovak veszettség elleni oltásánál is ez a mérvadó. (A kutyákéval ellentétben, ahol a törvényi szabályozás dönt.) Van forgalomban vagy ötféle - ha nem több - veszettségvakcina az országban; nyilván nem ismerem az összesnek a törzskönyvi leírását, amiét pont az imént megnéztem az kétévenkénti ismétlést ír; de nem kizárt hogy van olyan készítmény amelyikhez 3 év védettséget garantál a gyártó. Célszerû utánanézni konkrétan, ha ez számít.

#1206 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 10. - 8:44

"Szerintem az nem sok, viszont...."Az oltóanyagot láttam ennyiért, az oltási árajánlat 9.500 Ft/ló.Amiért feldobtam a témát az, hogy összehasonlíthassam az árat, nehogy a széllel szemben ......

#1207 axencrow

axencrow

Új vendég

• Fórumtag
  • 13 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 13. - 10:01

Sziasztok!Szeretnék segítséget, információt kérni.Sürgõsen szükségem lenne zabra (kb. 10-15 mázsa) De sajnos minden forrásunknál elfogyott. Esetleg itt tud valaki valakit, aknél lehet most is venni?Elõre is kösz.

#1208 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 14. - 5:56

Sajna kisöpörték a padlást.Sok gazda nem tudott õsszel elvetni, vagy nem kelt ki amit elvetettés legalábbis itt a környékünkön ami zabfölösleg volt az mind elkeltvetõmag gyanánt.

#1209 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 10. - 22:20

Sziasztok! Fótról elvihetõ nagy mennyiségû faforgács,ingyen. SOS lenne!Elérhetõséget privátban küldök,ha valakit érdekel.

#1210 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 15. - 9:04

Kedves Lovarda-tulaj társaim ! Kérdezni szeretnélek titeket , hogy mi a véleményetek a mostani takarmány árakról ! Miként próbáljátok a szolgáltatás árakba megjeleníteni ezekeket a költségeket amennyiben felétek is ilyen nagy a külöbség a tavalyi árakhoz képpest. Csongrád megyében : zab ára kombájntól 4000-4500.Ft/q ( 2006-ban 2500-3000.Ft/q) Körbálás gyep széna 4500-6000.Ft/db ( 2006-ban 2500 - 3000.Ft/db) Körbálás zab szalma 2500-3500.Ft/db ( 2006-ban bálázási díjért 800.Ft/db) Körbálás lucerna széna 6000-9000.Ft/db És még plusz a szállítás ami nem kis költség a nagybálánál + 1000.Ft/db!

#1211 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 15. - 9:44

Ez szerintem egy örök vita...ugyanis ,ha most árat emelsz,mert kétségtelen horror áron van minden az aszály miatt, akkor majd árat is csökkentessz,ha olcsóbb lesz a takarmány?

#1212 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 15. - 10:01

Én - mivel nem szolgáltatok, csak magamnak - mióta a 6.400,- Ft-os zabot (tavalyit kaptam ennyiért) eszik, mindig mondom a dögöknek, hogy "Úgyböcsûjjétek, hogy az én reggelim se' került ennyibe!" Herceg-lovunk tegnap bambán kitekintgetett a musliból evés közben, és kétoldalt potyogott a kaja... émmeg montam neki: "Nepazarújj, teeeeee! A zanyád mindenségit! " :D Bocsi! Komolyra fordítva: körinterjúm eredményeképp a követkzetõkrõl tudlak tájékoztatni benneteket: Veszprém megyében: (az én közelemben) A zab ára ..............5.000-5.500 Ft/q Körbálás gyepszéna 4.500-6.000.- Ft/db körbála (a 4.500-as 1,20-as átmérõjû) Körbálás zab szalma 2.000-3.000.- Ft/db ( 2006-ban bálázási díjért 800.Ft/db) Lucernaárat nem tudtak mondani. Elszomorító. És - bár én nem vagyok lovarda-tulaj, úgy gondolom, a legtermészetesebb hogy a szolgáltatás áraiban ezt valahogyan meg kell jelenttetni. (Bocsi azoktól, akik bérben tartják a lovaikat, de nekem ez a véleményem.)

#1213 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2007 július 15. - 12:59

LANDGRAF - jogos az észrevétel , csak a tendencia nem azt mutatja hogy csökkeni fog a takarmány ára . Én személy szerint örülnék a csökkenésnek , mert akkor kevesebb pénz eszközt kellene befektetnem most takarmány vásárlásba . Ja , és jövõ tavasszal amikor már a télen tárolt takarmányt fogják árulni akkor hol lesznek majd az árak! Az elmúlt kb 4 évben közel egyforma volt a takarmány ára szezonban felénk. Ezért a szolgáltatások árát is csak az elmúlt évben emeltem kb 5 %-al. Ágimam - nem szólok egy szót se nálatok még magasabbak az árak. Én azt számolgatom most , hogy ezekkel az árakkal (melyek kb 25 %-al magasabbak mint tavalyiak ) milyen bértartási ill. lovagoltatási árakat alakítsak ki . Azzal teljesen tisztában vagyok , hogy 25 %-os áremelést nem tudok megtenni. Viszon akkor az a kérdés , hogy tartsak-e lovat bérbe ráfizetéssel , ill. lovagoltassak e önköltségi áron?

#1214 ágnes1980

ágnes1980

Új vendég

• Fórumtag
  • 16 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 8:15

Tudom, hogy nem ide tartozik a téma, de hátha itt bukkanok rá olyanra aki tud segíteni. SOS keresek iz.fakó magyar sportló kancámnak EGER és környékén mént. Legkedvezõbb a mesterséges termékenyítés lenne. Csak az a fontos hogy normális, barátságos tulajdonságokat, szép küllemet örökítsen. NAGYON sürgõs lenne. Ma, holnap. Köszönöm.

#1215 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 7:26

Kedves Lovarda-tulaj társaim !

Kérdezni szeretnélek titeket , hogy mi a véleményetek a mostani takarmány árakról !
Miként próbáljátok a szolgáltatás árakba megjeleníteni ezekeket a költségeket amennyiben felétek is ilyen nagy a külöbség a tavalyi árakhoz képpest.

Csongrád megyében :
zab ára kombájntól 4000-4500.Ft/q ( 2006-ban 2500-3000.Ft/q)
Körbálás gyep széna 4500-6000.Ft/db ( 2006-ban 2500 - 3000.Ft/db)
Körbálás zab szalma 2500-3500.Ft/db ( 2006-ban bálázási díjért 800.Ft/db)
Körbálás lucerna széna 6000-9000.Ft/db

És még plusz a szállítás ami nem kis költség a nagybálánál + 1000.Ft/db!

Mi a véleményetek a következõ ötletrõl:

Az árakkal kapcsolatban a következõt láttam:
Nagy eltérés van kis távolságokon belül is ha egy adott sugarú körben nézzük.
tavaly zabot 2500 Ft/q vettem most 3600 Ft/q ért. De találtam tavaly 1800 Ft/q ért is, + szállítási költség 25 km.
Mivel úgyis csinálok õsztõl egy ló és lovasfelszerelésre vonatkozó hirdetési adatbázist (használt cikkek) nem probléma a lótakarmányokat megyénként is megjeleníteni.
Új termékekre itt egy minta rendszer:
http://www.pointerne...erby/index.html

Akinek eladó terménye van bejelenthetné (az adminisztráció elhelyezi a megyei adatlapra ) és a vevõ onnan vesz ahol kedvezõbb az ár.
-----------------------------------------------------------
Ma az információ hiánya miatt veszünk drágábban mint egyébként a környéken elérhetõ lenne a termény, mert az eladónak sincs regionális árismerete, csak rugalmatlan árinformációi, szóbeszéd, sajtó stb.
Alkudni meg nem mindig lehet, vagy van aki nem ért hozzá.

Mivel figyelem az AKII piaci információs rendszerét, annak használhatósága a lovasok szempontjából egyenlõ a nullával. Zab árakat nem is közölt pld idõben.

Az már hab a tortán, hogy ha egymástól kistávolságban lévõ lovasok együttmûködnének (most megtettem a zabbal kapcsolatban) akkor fele - harmada rakodási -szállítási költséggel lehetne az árút teríteniük. (Egy teherautóval elvittük az anyagot és leraktuk több célpontban).

Fel lehetne vinni a felesleges széna kapacitásokat is, pld nekem van most 2 hektár terület aminek a szénája már teljesen felesleges nekem, már így is kétszer annyi van betárolva mint amire szükségem van.
Levágni rendsodorni, bálázni van helyi kapacitás de én nem akarok vele vacakolni, vigye aki akarja, minimális, eszmei árért, az én szempontom az hogy a terület legyen rendben.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A bértartási költségekhez csak annyit hogy a piac szabályozási szerepének ekell érvényesülnie.

#1216 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 7:47

a terményt, takarmányt nagyon sokan többnyire olyan termelõktõl vesszük, akik a mobiljukat sem nagyon tudják kezelni. mivel a szállítási költség mindig nagyon sok, így szálast pl. normálisan csak a környékrõl szerzi be mindenki, ehhez felesleges a net, mert valósabb áron juthatsz hozzá a személyes kapcsolatok közvetítésével.

#1217 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 8:04

Az idén legalább annyi szálast láttam teherautón, kamionon mint traktor pótkocsin. Az a csúfság is megesett, hogy szállítási költséggel tetézett portéka olcsóbb volt mint a helyi termés.

#1218 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 8:20

Az idén

sajnos igen.
az idén.
remélem majd sokára lesz újra ilyen.

#1219 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 8:26

a terményt, takarmányt nagyon sokan többnyire olyan termelõktõl vesszük, akik a mobiljukat sem nagyon tudják kezelni.
mivel a szállítási költség mindig nagyon sok, így szálast pl. normálisan csak a környékrõl szerzi be mindenki, ehhez felesleges a net, mert valósabb áron juthatsz hozzá a személyes kapcsolatok közvetítésével.

Normális jelenlegi esetben ez a helyzet.

De ez nem piac a közgazdasági értelmében.
A kialakult árak nem tükrözik a regionális hatásokat sem, ez mindenkinek rossz csak eltérõ idõpontban.
A piac pont azért kell mert mozgatja az árakat.
(Balatonlellén a butikos 100% -al adja drágábban a kínai származású termékeit mint a tõle 5 km-re lévõ kínai áruház. Ha nem tudod akkor veszel "olcsón" Lellén egy sortot, amit féláron is megvehetnél. De ugyanott borral is ez a helyzet. )
Információ nélkül vásárolni balfácánság.

A zabnál, pláne a kukoricánál már komoly gond van.

De egyébként fánál is. (karámfa).
100 % különbségek is vannak 20 km-es körzetben.

A net csak közvetítõ, nem kell telefonálgatni hanem megnézed mi a trend, és ott vásárolsz ahol kedvezõ (persze a minõség ellenõrzése után, ami egy külön kaland, zabnál is és szénánál is).
A szalma is érdekes a minõség szempontjából, mert volt olyan hogy a zabszalma amit kaptunk valahonnan annyi zabot tartalmazott hogy reggelre megették a felét.)

Mindenesetre kipróbáljuk, ha van rá érdeklõdés akkor használják, ha nem akkor nem.

#1220 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 8:36

remélem majd sokára lesz újra ilyen.

Reménykedhetünk, de nem nagyon emlékszem, hogy a kereslet-kínálat árkialakító hatása rövidtávon, mindkét irányban egyformán múködött volna.

#1221 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 12:49

Reménykedhetünk, de nem nagyon emlékszem, hogy a kereslet-kínálat árkialakító hatása rövidtávon, mindkét irányban egyformán múködött volna.

Ez komoly? A takarmány nem napi téma, eltart egy évig az ármozgás.
Javaslom Samuelson mûveit átvenni ismét. ))) bocs, ez csak frocli

A piac torzító "elméleti közgazdászokra" nem kell hallgatni, mint "búzaégetõ" és társai.

Meg persze van jó piac és rossz. De mindig gyõz a piac, akármennyire próbálják eltéríteni ideig óráig (20-30 év), az nem jó semmire (lásd jóléti államok, Svédország is abbahagyja a cirkuszolást, a szocializmusról nem is beszélve). Nem idézem a nagyokat, ez nem közgáz fórum.

Az nem piac hogy Kovács bácsi kitalál egy árat én meg megadom.

A borzalom akkor következik be igazán, amikor a VEVÕ-k alakítanak egy vásárlói szövetkezetet és kollektívan vásárolnak - sokkal kedvezõbb áron - de termelõi biztonságot adva.

Ha termelõi sapkában vagyok akkor nekem is megéri ha lekötik a termékeket és nincs az értékesítéssel gondom.

#1222 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:00

Ez komoly?

Komoly. Elég jó rálátásom van egy viszonylag nagy piacra, ahol a kínálat négy és fél év után mostanában kezdi belátni, hogy lentebb kell menni az árakkal, ha nem akarják éltük végéig árulni a portékájukat.
Legyél benne egészen biztos, hogy aki az idén ötezerért adott egy bála szénát, az jövõre nem fogja az elsõ kaszálást odaadni háromezerért, ha Dunát lehet vele rekeszteni, akkor sem. Így aztán jó esélye lesz eladni megint ötért, mert kevesen szeretik kockáztatni, a következõ tavaszi vásárlást.
A vevõk vásárlói közössége pedig egyenesen vicc kategória. Van ezirányú tapasztalatom is....

#1223 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:11

Komoly.
A vevõk vásárlói közössége pedig egyenesen vicc kategória. Van ezirányú tapasztalatom is....

Valószínüleg magyar.
Egyetértek a vicc kategóriával ebben az esetben.
Nem vagyunk kereskedõ nemzet az tény )))

#1224 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:16

Fiúk! Egy lényeges dolgot kihagytatok az árból! Számlával és akkor ÁFA-san, esetleg felvásárlási jeggyel, ez esetben kompenzációs felárral, vagy schwarzban. Ez helybõl nem mindegy!!! Nekünk legálisan kellene, amit nem szeretnek a piacon. KARÁMFA, OSZLOP: milyen árak vannak? Nyílván a méret és a fentiek is szerepet játszanak, de érdekelne. Errefelé most jó esõk voltak, de már késõ. A legelõ meg tud újulni, ezzel ki fog tartani a télig (néhány késõbbi kis szemetelõ esõvel), de sarjú széna aligha lesz. Packa! Milyen esély volt a lucernatelepítésre vagy a zabos gyeptelepítésre? Szerintem semmilyen. A lucerna, úgy tûnik, a mi szántóinkon nem jöhet számításba. Nem elég üde a talaj lucernának, gyökgumósoknak. Még ilyen várakozással nem néztünk a tél elé. Jó lenne, ha nem lenne nagy hideg és lenne csapadék. Ez az év sok gazdát fog kiszelektálni, sajnos. Jó lenne elõre látni a következõ éveket a terméskilátások, a piac szempontjából. Egyáltalán van-e még értelme bármit is termelni öntözés nélkül? Ezek a tüzek is aggasztóak! Az is egy újra átgondolandó dolog, hogyan szabad építkezni, erdõsíteni, legelõgazdálkodni. Mondjatok valami nagyon bíztatót!

#1225 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:18

A net csak közvetítõ, nem kell telefonálgatni hanem megnézed mi a trend, és ott vásárolsz ahol kedvezõ (persze a minõség ellenõrzése után, ami egy külön kaland, zabnál is és szénánál is).

Biztos, én vagyok az értetlen, de ezt hogyan gondoltad? :confused:
Fogom magam, beülök a kocsiba, és elkezdem járni a világot, közben kérdezgetem, tudnak-e valahol eladó szénát-szalmát-zabot? És bekopogok, lyól megnézem az árut, megkérdezem az árat, jegyzetelek, és felrakom a netre a "munkám" eredményét? :kv:

#1226 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:24

Öntözni bizony nagyon kellene. Az a gáz, hogy a nagyban gazdálkodók nagyrésze bérelt területen termel. Oda meg ugye nem okos dolog beruházni..

Lucernatelepítés az idén kimaradt, helyette volt vásárlás. Jól kitoltam a gebékkel, egész télen zabálhatják.
Karámfa ügyben HH illetékes, elég sokat vásárolt az utóbbi idõben, talán megosztja a tapasztalatait.

ezt hogyan gondoltad?

Árútõzsde, Ági, árútõzsde. :D

#1227 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:29

Szerintem ha a tél átlagos lesz, az elsõ kaszálásból származó széna ára le fog menni két okból: - legalább közepes termés kinézhet (remélhetõleg nem rohad el majd a sok esõtõl), - termésfelesleg lesz szénából, már csak azért is, mert rengeteg állattól szabadulnak meg, adják el áron alul. Szörnyû rossz piaca van az állattenyésztésnek. A takarmányárak a csillagokban, az állatok árai sosem látott mélységekben. Egyszerûen nem érdemes állattenyésztéssel foglalkozni megélhetési céllal. Ugye, még legjobban a lótenyésztésbõl, lovagoltatásból lehet megélni, mert az mégiscsak egy magas jövedelmû, igényesen szórakozó rétegre telepedett rá, tehát ebbõl mindenki csak jól tud kijönni. Gondolom, Ti is veszitek észre nap mint nap!!! (Ne üssetek agyon, még sok dolgom van ideát!)

#1228 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:35

Árútõzsde, Ági, árútõzsde. :D

Jaaa.... :kv: Ahhoz nem értek. :rolleyes:

#1229 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:40

Jaaa.... :kv: Ahhoz nem értek. :rolleyes:

Még nem késõ! :D

#1230 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 13:42

Mi öntözzük a karámot. Jövõre is szeretném, ha zöld lenne. (Tekintsd ezt biztatónak!) A legelõt eddig csak egyszer tudtuk legeltetni, kaszálás után nem hajtott még újra. Talán a mostani esõk után. Még novemberig mindegyik területet szeretném újra legeltetni. Szénából betároltunk, de a környéken már szinte semmit sem lehet kapni. Lovat már õsszel is könnyû lesz venni. A természet eddig megoldotta, most is megteszi. Csak az a fránya ember ne akarna mindenbe beleszólni.

#1231 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 14:26

Ugye, még legjobban a lótenyésztésbõl, lovagoltatásból lehet megélni, mert az mégiscsak egy magas jövedelmû, igényesen szórakozó rétegre telepedett rá, tehát ebbõl mindenki csak jól tud kijönni.
Gondolom, Ti is veszitek észre nap mint nap!!!

bizony, bizony!
speciel én gennyesre keresem magam. kéne is már a fekélyekeket kezelni rajtam, mert még baj lesz, oszt a sírba nem vihetem magammal azt a sok lét. :D

#1232 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 14:40

...ne is foglalkozz vele...vegyél rajta takarmányt! :D u.i. ahogy olvasgatom a topikot azért én is elcsodálkozom a lovasok optimizmusán... :D

#1233 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 14:55

sebaj! kb 120 nagyguriga van bespájzolva nálunk. csak majd mit fizetek Januárban? :gm:

#1234 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 16:52

Bespejzoltál, oszt' februárban majd dulájáér, mi?

#1235 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 18:02

szép vóna. sajna addig elég csak.

#1236 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 18:31

Mi fullon,jövõ májusig elég.......és,itten vas megyében akad még.

#1237 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 19:06

szép vóna. sajna addig elég csak.

Akkor egy kamion visszfuvarban vazsmegyébõl.

#1238 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 22:08

2003-ban is elég nagy volt a szárazság errefelé, õsszel magas volt a széna ára, de a szalmáé is. Akkor még haszonállatból is sokkal több volt. Tavasszal alig keresték a tömegtakarmányt, olcsón kínálták nekünk megvételre, mert az árának meg meglett volna a helye többszörösen. És ami nem megy el január-februárban, az nemigen kell késõbb. Már többször kaptunk tavasszal ingyen is szénát, csak vigyük, mert abbahagyták az állattenyésztést és meg akartak tõle szabadulni, de senki nem vette meg. No, az ilyen ingyen takarmány egyáltalán nem öröm, mert a környéken már alig van jószág. Viszont országos "közös öröm" a sok élelmiszerbotrány. GYÖNYÖRÛ a konyhakertem! A lovak a nagy etetõhelyen sokat szoktak tartózkodni, a meg nem evett szálasból és az anyagcseretermékekbõl álló érett keverékkel trágyáztuk az agyagot (gyeptörés), rengeteget kellett öntözni, kapálni is. De minden vegyszer nélkül olyan lett a paprika, mintha fóliában termett volna, nagy és vastag húsú, ízletes. Nyílván a meleg is jó hatással volt rá, de a lótrágya leginkább.

#1239 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 15. - 7:02

Komoly. Elég jó rálátásom van egy viszonylag nagy piacra, Van ezirányú tapasztalatom is....

Vásárlói szövetkezet téma
Nincs akadálya hogy egy non-profit kezdeményezést tegyünk, egy több árú forgalmazására vonatkozó lovas vásárlói szövetkezet létrehozására.
Szakembert, adminisztrációt kell hozzátenni, és mehet a dolog.

Például nagykereskedelmi információk alapján állítom hogy sok olyan lovasok által rendszeresen vásárolt árú van aminek a vásárlói szövetkezeten keresztüli forgalmazása anyagi alapot teremhet a tömegtakarmány beszerzésének támogatásához (termeltetés, logisztika,stb.)
Összkapcsolva a dolgot, például ha valaki innen vásárol nyalósót, stb. (minta), akkor kedvezõ áron kaphat zabot (minta). Az egyik árucsoport profitját átvihetjük a másik támogatására.

A lényeg az hogy legyen bizalom arra hogy a profitot visszaforgatjuk, tehát az adminisztráció széles körû és nyilvános ellenõrzése hozza létre a bizalmat.
Ez Dániában pld sok éves gyakorlat, ott megbíznak a rendszerben a tagok, és nem lopja ki senki a profitot, de nem is lehetne.
Ha érdekel a dolog több embert akik résztvesznek a szervezésben, akkor adjuk hozzá a technikát és a részleteket (info).

#1240 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 15. - 8:51

Okos dolognak tartom, elõbb-utóbb megcsinálják valakik.