Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Haflingi

• Please log in to reply
1373 válasz a témához

#1201 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 3. - 21:12

merre laktok???

Szombathely mellett

#1202 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 10:26

Nekem nagyon tetszik Vidám Suttogó! Olyan igazi vasgyúró, emlékeztet a Baronra, aki Mihályfán fedez. Mekkora a marmagassága? Van róla lovaglós kép? :)
Amúgy hihetetlen mekkorát tudnak ugrani ezek a lovak (magukhoz képest), ráadásul ami hafikat láttam igen jó stílusban.

Tegnapi Szofi:
(Arany most kimaradt a szórásból, vele úgysincs semmi gond)

Posted Image

Posted Image

#1203 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 12:34

Kelly is tud ugrani , csak alapból semmit sem akar amit mi. De Vidámról mondták hogy 120 cm-en versenyzett. Most kiderült Vidám Suttogó is. Nekem is tetszik. :) Igen jó lenne róla egy lovaglós kép is,meg ugrós is, szabadon is jó. Kittu,Szofi is alakul .Azóta nem volt kitörési szándéka?

#1204 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 15:42

Szofival az a baj, hogy beton szája van. A lovasa mondta, hogy egy-kétszer érezte benne a szándékot a megindulásra, de hamar lerendezték, kívülrõl nem is látszódott. Azt mondta az a lényeg, végig száron legyen, valószínû engem is azért ragadott el mikor megijedt, mert szépen bele tudott feszülni a szárba... De ha lazul, nincs gond vele. Sokat kell hajlítgatni, íveken lovagolni, ha sok az egyenes, csak elsiet. A kezeket meg nyugodtan feljebb lehet nála tartani, nem lent marnál.

#1205 lovasbetti

lovasbetti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 224 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 18:22

Lunán mai napig az a helyzet, h õ is ilyen nagyon változékony. amikor szépen megy száron, hmmmm nagyonjólkinézõs.... azt leszámítva, hha megunja, rettenesen ki tud oldalazni, h a franc se bírná erõvel benntartani. mostanában sajnos csak három napot tudok hétvégén vele lenni. elterveztem, h csak laza terepek lesznek, de hááát öhm ... ahhoz kicsit túlerõben van ha akar :gm:

#1206 Kata lovasudvar

Kata lovasudvar

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 19:51

Sziasztok! hát a marmagasságát majd megmérjük mert nem tudom, de az is egy kicsit durva hogy igazából nincs is marja :) vagyis hát kicsit duci szegény, olyan széles a háta hogy hiába húzok hevedert a nyereg elfordul, a nyereg markamrája nincs min feltámaszkodjon, elég furi így rajta lovagolni, de inkább legyen ilyen mint egy csont kollekció :) Az még nagyon tetszik hogy Sutin nagyon észre lehet venni hogy szereti ha foglalkoznak vele, nagyon igényli a törõdést. Érezni lehet hogy õ is élvezi a lovaglást, ugrásokat, ha fel pörög nehéz utána leállítani, egyszerûen ilyen szempontból is írtó jó fej, igazi egyéniség,ha sikerül csütörtökön csinálunk pár képet lovaglás közben ,meg esetleg ugrás közben, mert akkor még jó idõ lesz, ki kell használni ,mert fedettünk az sajnos nincs :hupp: Amúgy örülök hogy tetszik nektek is, Vidám is nagyon fullos igaz õt még csak képen láttam, biztos hogy szép csikója lesz Kelly -nek tõle, mert mind kettõ nagyon szép küllemre.

#1207 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 20:15

Hát igen, csak Kelly az egy dömper, szeretnénk egy kicsit sportosabb küllemû utódot tõle. És sportra is szeretnénk használni. :) Betti, akkor úgy néz ki mindannyiunknak elég önfejû hafi jutott. Pedig nagyon aranyosak. Kelly szeret sunyítani, már amikor viszem a kaját neki és mondom helyedre egyre engedelmesebben megy rögtön a helyére de közben teljesen hátra sunyítja a füleit. A tieitek? Vajon ezt miért csinálja? Kata azért is érdekel Suttogó mert Vidám fia és az öreg már jól benne van a korban, jó ha van egy utód utána.

#1208 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 11:48

Én elhiszem, hogy versenyeztek a idámék, de hol? Mert simán vidám ugyan szerepel a dijugratas.hu-n, de eredménye nincs, sõt versenye se. idám Suttogó pedig soha nem is volt lejelentve...akkor?

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#1209 lovasbetti

lovasbetti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 224 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 12:28

én Vidám Suttogót pedig mintha láttam volna hivatalos versenyeredménylistán :gm: a miénk kaja szempontjából olyan, h eszik, abbahagyja, aztán addig nyerít és könyörög, amíg nem jön az új kaja. :D

#1210 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 13:02

Az ereje teljében lévõ mén típusában az egyik legjobb ménnek tekinthetõ. Ivadékai nagyok, a haflingi fajtaleírását jól formázzák, munkahasználati tulajdonságai kiválóak. Egy fedezõmén ivadéka a lovassport ugrószakában versenyez. Eredményei alapján a sportlovak között minõsült tenyészversenyre. Egy másik fedezõmén ivadéka fogatban igen hasznosan dolgozik. A mén munkahasználati tulajdonságai, kezelhetõsége, temperamentuma minden igényt kielégít. Fogatban és nyereg alatt egyaránt jól és szívesen dolgozik. Felállítási helye: Nagycenk, Méntelep Thomka Iván, T.: (99) 360-026 Tenyésztõ: Haflingi Egyesület, Tirol

#1211 Kata lovasudvar

Kata lovasudvar

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 19:34

Én elhiszem, hogy versenyeztek a idámék, de hol? Mert simán vidám ugyan szerepel a dijugratas.hu-n, de eredménye nincs, sõt versenye se. idám Suttogó pedig soha nem is volt lejelentve...akkor?

lehet rossz helyen kerested, utána néztem az elõéletének, 2002-tõl versenyzett.
aki kíváncsi az eredményeire az itt megnézheti:

http://www.dijugrata...t...d=4&ev=2002

a legfiatalabb lovasa 14 éves volt ,ha megnézitek elég sok hibátlan pályát ment, és azt még hozzá tenném hogy nagy lovak között versenyzett. A legjobb minõsítése 2004-ben 125 cm volt. Nem hencegni akarunk ezzel a lóval, ez tényleg egy jó képességû mén ugróban legalábbis már bizonyított. Az eredményei után kapta meg a fedeztetési engedélyt is. Jövõre mi is szeretnénk gyerek versenyeken szerepeltetni, illetve fedeztetni is szeretnénk vele, ha ez valakit érdekel.

Edited by Kata lovasudvar, 2011 október 5. - 19:39.

#1212 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 19:45

Én is arra gondoltam hogy Suttogó az a fed mén ivadék akirõl írják hogy díjugratásban versenyzik. Amit bemásoltam az az egyesület honlapjáról lett bemásolva tehát biztos hogy igaz. Jól tettétek hogy megszereztétek ezt mént Kata, kicsit irigykedem. De lehet találkozunk még mert visszük Kelly-t fedeztetni oda is majd. :)

#1213 Kata lovasudvar

Kata lovasudvar

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 19:56

Backnight remélem így azért eloszlattuk a kételyeket :kocc: hátha kíváncsiak vagytok rá gyertek szeretettel várunk benneteket! Szerintem Suttogó is örülne Kellynek :kir: megmértük a marmagasságát szalaggal 152cm, az bottal kb 147cm. Ma kaptak a lovaink 1 -1 sárga répát meg egy kis lucernát a széna és abrak mellé, hát ne tudjátok meg volt öröm és bódottá' nem kicsit :D

#1214 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 20:12

Vidámról kérdeztem a lótenyésztési felügyelõnket, azt mondta gyerekek lovagolják, Suttogót is. Bárcsak így örökítene Kelly-nél is. Képzeljétek ma mikor meglátta viszem a szénát szó nélkül és anélkül hogy én figyelmeztettem volna berohant a helyére és ott várt míg bevittem. Asszem már írtam hogy van egy kis kifutója , ezért fontos hogy bemenjen a boxába és ott várjon míg beteszem az abrakot és a szénát. És ma volt az elsõ nap hogy ezt magától megtette. A többi ló már megszokta és csinálják, de Kelly-nek 2 hónap kellett ehhez. :) Jaj, de örülök.

#1215 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 9:58

Kelly 145 cm. Bottal.

#1216 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 10:19

Egész 'nagy' hafijaitok vannak. :D Nálunk bottal mérve 138 csak az Arany, 140 a Szofi, de talán nyúlnak még 1-2 cm-t.
Az ugró csõdörökhöz annyit tudok hozzátenni, hogy a Baron is gyönyörûen ugrik. Nem sok, de ennyit tudok mutatni róla:
Posted Image
Kaposváron meg militaryznak is a hafikkal, van köztük bõven tehetséges egyed. Persze a kiképzés se mindegy.

Ezt láttátok? Van pár gyönyörûség! :ang:

#1217 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 13:24

Nem, én nem láttam. De jó volt. Különösen az a rész ahol az a hafi szabadon ugrott. Nem tudom,lehet egyszer mi is elmegyünk egy ilyenre,leginkább akkor szeretnénk amikor Csengénk már tud rajta lovagolni. Talán 2 év múlva, akkor már 6 éves lesz és Kelly is készségesebb lesz, (remélem). Ha a többii csikót eladom, akkor több idõ jut Kelly-re. Beja, aki most is lovagolja idõnként ,gyerekkorában díjugratásban versenyzett a furiosoimon. Ha már végre lesz majd idõ Kelly-re õt is elkapjuk. Jó lenne egy fedeles nekünk is, azt mondják hétvégére itt az õsz.

#1218 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 7. - 20:18

Ok, vágom szal Vidám fia a versenyzett, és õ nem Vidám suttogó, csak simán Sittogó néven ugrott:)))

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#1219 hajnalstar

hajnalstar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 259 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 7. - 22:36

Különösen az a rész ahol az a hafi szabadon ugrott. Az nem hafi hanem egy welsh B fedménjelölt Mokka. Maurits fia, akit viszont én szerettem volna anno férjnek a pónimhoz :D

#1220 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 7. - 22:41

Különösen az a rész ahol az a hafi szabadon ugrott.
Az nem hafi hanem egy welsh B fedménjelölt Mokka. Maurits fia, akit viszont én szerettem volna anno férjnek a pónimhoz :D

Mindenesetre nagyon szépen ugrott

#1221 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 19:10

Annyit még elárulok, hogy a tenyészszemlés videón, a kezdõ képen balról jobbra Augusztino, Bolygó - aki megkapta a fedengedélyt és Baron fia! :ang: - és Nimród látható. Nimród (Niko után) több képkockán is szerepel. A szabadonugrós tényleg nem hafi.

#1222 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 19:28

Most megnéztem még egyszer, nem figyeltem a fejét azon egyértelmûen kiszúrhattam volna hogy póni., (annyira az ugrásra koncentráltam, többször is megnéztem pedig)ráadásul többször is szerepelt. A hafikat nem sikerült beazonosítanom,most meg kell néznem még egyszer, hogy melyik,melyik. Sajna második napja rossz idõ van. Csak megetettem õket, napközben még ma is esett. Áll a víz mindenhol. :( Kittu te szereted Baron-t? Többször is úgy tûnt mintha tetszene neked a mén,valamiért kedves neked. Lovagoltad talán? Szép itt a szemlén mindegyik.

#1223 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 19:38

Ja igen, jó ideig ott dolgoztam ahol Baron van, tavaly még én voltam vele a tenyészszemlén, nagy tisztelője vagyok az Öregúrnak. :D Meg hát marha jó ló és marketing hiányában méltatlanul kevés kancát kap. Legalább én had reklámozzam. :gm: Meg a fent említett csődörkékkel is volt közelebbi kapcsolatom, ugyanonnan vannak, mint Baron.

Edited by Kittu, 2011 október 8. - 19:40.

#1224 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 19:45

Mihályfán van Baron? Miért nincs reklámja? Majd ha arra járok megnézem. Hétfõn is megyek arra de nem lesz rá idõm, és most jut eszembe hogy mostanában többször is jártam arra, nem jutott eszembe hogy megnézzem. :( Na majd legközelebb. Baron milyen magasságon képes pályát menni?

#1225 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 19:58

Igen, Mihályfán van. Tudtommal pályát soha nem ment, én is csak párat ugrabugráltam vele, de az 1m-t simán viszi lovassal. A szabadonugróban nyújtott teljesítményérõl meg legendákat tudnak zengeni az ottaniak. :D A lovasudvar menedzselésérõl inkább nem nyilatkozom. :gm: A köztudatban Vidám, Akiró van leginkább, hát legyen most már Baron, Bolygó is! ;)

#1226 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 20:13

Még azt szeretném megkérdezni, hogy Mihályfán hogy találom meg õket, ez lovas iskola? Vagy....? Ha megkérdezem ismerik õket? Miért mentél el onnan? Persze erre nem kötelezõ válaszolni ha esetleg kínos, csak azért kérdezem,mert szívesen emlékszel rájuk,a lovakra, szeretted õket, szóval hogy miért nem maradtál ott akkor. És igen, Vidámról sok jót mondanak,most már láttuk személyesen is és nagyon tetszett. A mozgása,az hogy versenyzett és sportlovak között megállta a helyét. Szerintem ez nagy szó. 20 évig versenyeztünk díjugratásban, hát tudom mirõl beszélek. Sose hittem volna a hafikról amiket itt közben megtudok.

Edited by Backnight, 2011 október 8. - 20:17.

#1227 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 20:23

Nem nehéz megtalálni õket, nagy sárga épület, hafi festve a homlokzatra is. Ha Óhíd felé mész kifelé a faluból, akkor bal oldalt. Mindenki ismeri õket, osztrák a tulaj. Norikerek is vannak!

#1228 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 20:28

Nem ígérek semmit, lehet mégis kerülök arra egyet hétfõn. Viszek fényképezõgépet is. Szerinted ha csak úgy bemegyek hogy szeretném a lovakat megnézni ,fotózni stb. hogy fogadnak? Nem küldenek el a fenébe?

#1229 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 20:36

Neem, mond, hogy a lovak felõl érdeklõdsz és biztosan szívesen körbemutogat mindent a telepvezetõ! Fõleg, ha mondod, hogy neked is van hafid. :)

#1230 Kata lovasudvar

Kata lovasudvar

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 9. - 9:30

Sziasztok!
Akit esetleg érdekel eladó lesz két hafi csikónk decembertõl!

eladó 2db hafi csikó. 1 csõdör 2011.06.06-án született apja Vidám Suttogó, anyja Linda. 1db kanca 2011 07 01 én született, apja Vidám Suttogó anyja Pufi. Mindkettõ szelíd gyerekek között nevelkedtek lábukat adják, ápolni és vezetni lehet õket, anyjuk és apjuk helyszínen megtekinthetõ. a csõdör ára 150000Ft a kancáé 200000Ft
Vili
Posted Image

Posted Image
Szöszi (vizes volt a szõre azért kicsit foltos)
Posted Image

Posted Image

Tel:06302040295

Edited by Kata lovasudvar, 2011 október 9. - 9:39.

#1231 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 10. - 14:58

Nagyon kis szépek ezek a csikók! Mikor bundásottak meg ennyire?

Tegnap újból dolgoztak hafijaink. Szó mi szó, 6 nap eltelte alatt, amíg nem láttam õket igen macisak lettek õk is. Egyenlõre kint vannak non-stop, világ életükben ridegen voltak tartva, de van jó kis beállójuk. Majd ha megjönnek a tartós fagyok éjjel istállózva lesznek, sajnos állás jut csak nekik, de nem hiszem hogy pont a hafikat megviselné.
Meg jelentõsen híztak is, ami így tél elõtt nem baj: :)
Posted ImagePosted Image

#1232 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 10. - 16:03

A bal oldali Arany, jobb a Szofi, igaz? Javíts ki ha tévedek. De Aranynak jobb a mozgása, szebb a tartása stb. De szépen alakul mind a kettõ. Nálunk olyan a talaj hogy péntek óta nem lehet foglalkozni velük. Közbejött valami, így a jártatókocsiért szerdán vagy csütörtökön tudok csak elmenni.

#1233 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 10. - 16:14

Igen, jól látod! Ráadásul Arany annyira finom, jó tartású ló, hogy már párszor szóba került, hogy díjlovas versenyeken is megállná a helyét. A talaj nálunk se a legtutibb, de lóval jó, anélkül csak gumicsizmában. :)

#1234 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 10. - 16:17

.......... már párszor szóba került, hogy díjlovas versenyeken is megállná a helyét.

Próbáljátok meg, ez nekem is eszembe jutott vele kapcsolatban.

#1235 Kata lovasudvar

Kata lovasudvar

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 10. - 18:21

Nagyon kis szépek ezek a csikók! Mikor bundásottak meg ennyire? Tegnap újból dolgoztak hafijaink. Szó mi szó, 6 nap eltelte alatt, amíg nem láttam õket igen macisak lettek õk is. Egyenlõre kint vannak non-stop, világ életükben ridegen voltak tartva, de van jó kis beállójuk. Majd ha megjönnek a tartós fagyok éjjel istállózva lesznek, sajnos állás jut csak nekik, de nem hiszem hogy pont a hafikat megviselné. Meg jelentõsen híztak is, ami így tél elõtt nem baj: :) köszönjük a hafi szülõk nevében is ;) hát a nyár elején születtek 1 hónap különbséggel azóta növesztik a kis szõrüket. Szép lassan megnövesztik a lovak a télikabátjukat. Nálunk bokszokban vannak de azért nem irigylem õket, igaz azért viszonylag nincs köztük rossz idõ, mert egymást is melegítik, de a hideg az hideg, várom már a tavaszt :cool:

Edited by Kata lovasudvar, 2011 október 10. - 18:21.

#1236 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 10. - 18:53

Érdekes, de a legtöbb helyen ahol jártam a hafikat rideg vagy félrideg tartásban tartották. Azt nem tudom hogy hazájukban hogy tartják õket. De azt mondják jól bírják ezt a tartást.Kelly is ridegben volt tartva, nálunk félridegben van.Kata csikók nagyon szépek. Remélem jó helyre sikerül eladnod õket.

#1237 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 20:09

Kittu,most értem haza a jártatókocsival, holnap lefotózom neked és beteszem ide. Hát...érdekes lesz Kelly-t elõször befogni.

#1238 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 20:26

Szuper, várom a képet! Hát csak körültekintõen a befogással. :) Hosszú száron próbáltátok meg gumit huzatni vele?

#1239 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 14. - 9:19

Szuper, várom a képet! Hát csak körültekintõen a befogással. :) Hosszú száron próbáltátok meg gumit huzatni vele?

Még nem, semmi ilyesmit,csak lovagoltuk, meg futószáraztuk. De állítólag megy kocsiban, ahonnan vettük azok látták hogy kocsiban is használták, de ugye évekig nem csinált semmit. Nehezen fogadja el hogy dolgozni kell és azt kell csinálnia amit az éppen vele foglalkozó személy mond. Rettenetesen tud sunyítani, de még eddig egy rossz mozdulata se volt. Én a balesetem óta félek az ilyen sunyítástól, ez abból ered hogy ugye még nem ismerjük, majd ha már néhány éve itt lesz akkor más lesz a helyzet. Volt egy furioso kancám, nagy pályás díjugratásban versenyzõ ló, a Lady, szegényem már az örök vadászmezõkön sunnyog. Szóval õ volt ilyen sunnyogós, emberre nem, de másik lóra rárúgott, idegen lovakra. Neki az volt az alapállapota hogy mindig sunyított. Versenyeken vigyázni kellett vele, mert amíg az állásban várt a sorára, a mellette álló lovakra , nem mindig, de elõfordult hogy rárúgott. Szóval, míg nem ismerjük Kelly-t addig zavar ez a viselkedés, mert nem tudom mi van mögötte. Hétvégén fogjuk kipróbálni kocsiban, lehet videozni fogok, mi történik. :) Te sok, ill. több hafival is foglalkoztál, nekem ez az elsõ, általában mi a véleményed a természetükrõl ? Mert eltérõ véleményeket hallok. Sok helyen látom hogy gyerekek lovagolják, terápiás célokra használják stb. Persze tudom a lovak egyéniségek, egyik ilyen, másik olyan, de általában mi a tapasztalat a fajtával kapcsolatban? Remélem nem mi vettük meg az egyetlen hisztis, használhatatlan hafit. Mert mások meg szidják a fajtát, hogy makacs, kezelhetetlen lovak.

#1240 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 14. - 10:48

Szerintem attól, hogy életében már húzott kocsit, azért érdemes úgy kezdeni vele, mint egy csikóval. Legyen bizalma idõvel a komolyabb munkához és nektek se okozzon meglepetést. Megjegyzem sosem kocsiztam komolyabban. :dev:

A fajtával kapcsolatos kérdéseidre úgy érzem ez tökéletes válasz, ennél jobban én nem tudnám megfogalmazni a gondolataimat:

Bemásolom; Rajz Katalin nyomán:

NÉHÁNY EMLÍTÉSRE MÉLTÓ KÜLÖNBSÉG a félvér lovakkal összehasonlítva, amit a haflingi lovak kiképzése során tapasztaltam, ami tanulság lehet másoknak akik haflingival akarnak dolgozni. Munkám során 15 haflingit lovagoltam be s kivétel nélkül minden egyed mutatta a következõ jellemzõket:

---Az erõs, kemény, kötött izmaik miatt az elengedettség eléréséhez szükséges idõ sokkal több, fõleg ha a ló ijedõs, szorongó, bizalmatlan.

---Rövid hátuk miatt nehéz jó helyre nyergelni, erõsen és sokáig szárba mennek, a nyerget a farukkal elõretolják, ágyékukat földomborítják, a lovast igen könnyen kibillentik elõre.

---Reflexeik rendkívül gyorsak, mozdulataik elszántak, mivel rövidek és alacsonyak, könnyen elmozdulnak oldalra, testüket tekerve megfeszítik, így a lovas oldalra is nagyon könnyen elbillen.

---Testhosszúságukhoz képest majdnem a felére képesek görcsösen összehúzni magukat, ha ellenkeznek igen nehéz oldani ezt a merevségüket. A természetes ferdeséget ezért hatványozottan mutatja és érezteti, a rossz egyensúlyú és ülésû lovassal vagy a rosszul illeszkedõ nyereggel szinte mindig ferdén jár.

--A teste által a lovas felé közvetített mozgásimpulzusok még a jó mozgású, kiegyensúlyozott természetû haflingi estén is sokkal erõsebbek mint egy félvér lónál.

--A számára kellemetlen edzésmunka során gyakran változtatja a merev oldalt , de ezt inkább már az elõrehaladottabb kiképzési fokon lévõ haflingik csinálják.

---Idegrendszerük gyenge, kisebb adagokban, rövidebb edzésekkel de szigorúan rendszeresen, inkább meggyõzve, együttmûködését kivárva lehet nála maradandó pozitív fejlõdést elérni.

--- A büntetést rosszul tûri, nagyon meg kell választani a pillanatot mikor, hogyan és mennyire büntetjük meg, mert nagyon intelligens ló, szempillantás alatt csökönyös, folyamatosan ellenkezõ lóvá válik, ha a büntetés nem volt helyénvaló, ha ellenkezése nem rossz szándékból fakadt hanem félelembõl, a feladat meg nem értésébõl vagy egyszerûen még nem képes megcsinálni a tõle kért feladatot.

--- Igen játékos, életvidám, tevékeny ló, pszichésen mindig mindent elõbb megun, mint ahogy elfárad. Türelme fejleszthetõ, de mindig kompenzálni kell, ha munkája unalmas volt. Késõn, 6 éves kora után érik lóvá.

---Fizikálisan sokkal jobban terhelhetõ mint pszichésen. Méretéhez képest nagyon erõs ló, kerülni kell vele a konfliktust, baj esetén a vadállatok pánik félelmével azonnal menekül mindent figyelmén kívül hagyva, csak végsõ megszorított helyzetben rúg.

--- Nagyon erõsen kötõdik fajtatársaihoz, sokkal többet kommunikálnak egymással és az emberrel is. Rosszul tûri a bezártságot, szabadon szeret lenni társaival.

---Sokáig bizalmatlanok és gyanakvóak az emberrel, de ezt befolyásolja, hogy hogyan teltek a csikóéveik. De a jól nevelt haflingi is nagyon gyorsan bizalmatlanná és agresszívvé válik rossz bánásmód esetén.

---Mimikája, gesztusai sokfélék és gazdagok jól láthatóan kifejezi igényeit ,érzéseit. A haflingi szereti ha komolyan veszik és komolyan is kell vegye a lovas. De akit elfogadott az megtudja milyen kitüntett érzés egy haflingi ló bizalmában lenni.

De ha minden igaz egyszer már idéztem ezt ugyanitt. :)