Zablák tudománya
Közzétéve 2007 december 20. - 4:20

Guest_boomsly_*
Közzétéve 2007 december 20. - 8:57
Ha szerencsés vagy, akkor az utóbbiak!...... 10 hegyi farkas
....... 9 medve
........terranodonokat is megfélemlitő rikácsolással felreppenő vérfácánok
........ rozmár
........1986. évjáratú lovaskislány Long comb szerkentyűjével

Közzétéve 2007 december 20. - 9:34
Nyilt LevélMeg vagy hívva feribácsival együtt egy (long comb) tesztelésre, mikmarral (én ) te meg anélkül...
A humorérzékedet fogjuk tesztelni északi szélben.
Köszönöm a meghivást és elfogadom. Élni fogok vele amint kicsit ráedzettem a dologra. Sajnos elég sok lovaglásbeli restanciám van , fõleg az ugrálós , hatalmas fizikai erõvel, ad hoc jellegû irányitással(?), kordában tartott lovak terén. Be kell valljam kijöttem a gyakorlatból és minden tiszteletem a Tiéd, hogy a lovaglásnak eme ágát, fogat, segglukat összeszoritva kitartóan büszkén gyakorlod. Megsüvegellek érte. Tehát inkább a tavaszi idényben élnék a lehetõséggel. A lovaskislányok Long Combja is kivánatosabb akkor, kevesebb réteget kell lehámozni róluk, mint a nagy hidegben.

Viszont én is szivesen invitálnálak egy kellemes lovagló túrára de félek, nem tudnék Neked olyan lovat biztositani amin kellemesen éreznéd magad. Habár nincs lehetetlen, szerzek egyet addigra mert megérdemled.
Õszinte Tisztelõ Hived :
PF
Közzétéve 2007 december 20. - 9:40

Közzétéve 2007 december 20. - 9:56
Szeretsz csúsztatni de ez itt nem szokatlan, nem akarsz politikusnak állni? Sok sikered lenne a parlamentben. A kezelhetetlenség az más.Mai napi (hajnali) revelációim:
1 - Ritkán látni olyan embert aki kérkedik lovai kezelhetetlenségével, mintha legalábbis büszkeségre adna okot. Mit mondjak, üdítõ szinfolt!
2 - Amikkel errefelé szoktam találkozni, amint nyolcas csoportban törik az aljnövényzetet, azok bizonyára nem szarvasok, mert a lovak basznak megilyedni tõlük, vagy ha mégis, Mikmar zabla nélkül is megállíthatók. Csak tudnám akkor mik lehetnek?
NEM állítottam soha hogy nem tudom kezelni a lovak mozgolódásait, sõt élvezem is, a nyugodt viselkedésû nagydarab német lovaktól pedig tartózkodom (dög unalmasak). Én nem körbekocogok a földúton mint az úgynevezett lovastúrák teszik, inkább hasonlít egy military versenyre a terepünk, távolságra, tempóra, a terepakadályoknál csak természetes fatörzs, patak, árok, is vonatkoztatva. Ebben az erdõ azért van mert unalmas lenne hosszú földutakon vagy mûvelt területeken menni kizárólag. Ha a talaj megfelelõ akkor a tempót fokozzuk a lovak kedvének megfelelõen (lovas tudós szerint ez már eszement száguldozás - és tényleg van benne valami)
Lehet hogy sohasem ültél még arab lovon ezért írsz marhaságokat. Esetleg nézd meg õket filmen, az is segíthet.
A szarvasokkal kapcsolatban igazad van ha nem alszanak akkor nem ijjesztenek meg senkit (mert elmennek mire odaérsz). De ha alszanak akkor õk is csak megugranak és az már másik mese, mert ha nincs szerencséd akkor eltévesztik az irányt.
Egyébként a terület híres nagyvadas terület, ahol tényleg vannak kapitális bikák, nem is egy.
Ha lesz harmadik neked alkalmas ló akkor benevezhetsz egy kultúrált szórakozásra Te is.
Hivatalosan elfogadva.Nyilt Levél
Köszönöm a meghivást és elfogadom. Élni fogok vele amint kicsit ráedzettem a dologra. Sajnos elég sok lovaglásbeli restanciám van , fõleg az ugrálós , hatalmas fizikai erõvel, ad hoc jellegû irányitással(?), kordában tartott lovak terén. Be kell valljam kijöttem a gyakorlatból és minden tiszteletem a Tiéd, hogy a lovaglásnak eme ágát, fogat, segglukat összeszoritva kitartóan büszkén gyakorlod. Megsüvegellek érte. Tehát inkább a tavaszi idényben élnék a lehetõséggel. A lovaskislányok Long Combja is kivánatosabb akkor, kevesebb réteget kell lehámozni róluk, mint a nagy hidegben.
Viszont én is szivesen invitálnálak egy kellemes lovagló túrára de félek, nem tudnék Neked olyan lovat biztositani amin kellemesen éreznéd magad. Habár nincs lehetetlen, szerzek egyet addigra mert megérdemled.
Õszinte Tisztelõ Hived :
PF
Majd egyeztetünk, most hó van meg hideg és ünnep.
A részletes igényeidet majd idõben küld át (étel, ital, karakter, nyereg, Long, stb..)))
Feribácsival majd beszélhetsz latinul is gondolom ha lesz ideje neki is.
Közzétéve 2007 december 20. - 10:04
Kizárt dolog! A Gerõ kész életveszély! Kell az nekem,ha pont rajta töri össze magát?! Kellemes lovaglásról beszéltem nem pedig örült száguldásról egy igazi telivéren.Csak a Gerõt ne add neki!
C-R köszönöm szépen, majd egyeztetünk.
Edited by PozitívFeri, 2007 december 20. - 10:07.
Közzétéve 2007 december 20. - 10:23
Meg vagy hívva feribácsival együtt egy (long comb) tesztelésre, mikmarral (én ) te meg anélkül...
Azért, uraim elég ciki, hogy egy Long Combot csak mikmarral tudtok tesztelni...
Ennyi erõvel simán letesztelhetnétek bézbólütóvel is Miss Long Combot, az kevésbé körülményes.
Csak a Gerõt ne add neki!
Tényleg, Zsubé, bírt már valaki azzal a szürke ördöggel?
Én a magam részérõl imádtam Gerõt, mert pont olyan, mint a mesekönyvben a telivérek, de az alatt a két év alatt, míg a lovaim Ferkénél hédereztek, többen vettek ejtõernyõt Gerõ miatt.
Edited by Natos, 2007 december 20. - 10:16.
Közzétéve 2007 december 20. - 10:52
Én a magam részérõl imádtam Gerõt, mert pont olyan, mint a mesekönyvben a telivérek, de az alatt a két év alatt, míg a lovaim Ferkénél hédereztek, többen vettek ejtõernyõt Gerõ miatt.
Szó sem lehet róla, hogy Zsubba felüljön rá! A gazdája is ritkán látogatja nem foglalkozik vele.Párszor lovagolták de rengeteget estek róla. Tavasszal ráveszem magam, hogy lovagoljam de addig gyakorolnom kell. Vagy egy tökös lovast keresek a szürke telivérre.
Viszont egy mikmar zablát kipróbálnék rajta, akár mostanában is.
Ha valaki tudna kölcsön adni kis idõre azt megköszönném.
Edited by PozitívFeri, 2007 december 20. - 10:54.
Közzétéve 2007 december 20. - 11:37

Közzétéve 2007 december 20. - 13:17
Kérdés: Ez felér egy állszíjjas csikózabla/w.feszítõ hatásával? Kérném hogy csak szakértõk valaszoljanak!!
(Ahh, mit nem adnék ha egy szer felülhetnék egy igazi, jó származású telivérre! (mindegy, lehet maga binladen is)
üdv, Gerõ
ui, -csak álllnéven voltam eddig

Közzétéve 2007 december 20. - 15:20
Pedig minden vágyam Gerõt meglovagolni!
![]()
Mikor megláttam, egybõl beleszerelmesedtem, és tudtam, hogy nekem RÁ KELL ÜLNÖM, egy életem, egy halálom!
Isten veled, Zsubaba...

Közzétéve 2007 december 20. - 15:25

Közzétéve 2007 december 20. - 15:47
Közzétéve 2007 december 20. - 15:55
Közzétéve 2007 december 20. - 16:27
Lehet hogy sohasem ültél még arab lovon ezért írsz marhaságokat.
Egészen összezavarodtam már. Elõször kiderült, hogy nem tudok én semmit, aztán meg a szarvasok rozmárok, arab lovon meg nem ültem soha, sõt még olyannal sem beszéltem, aki filmen látott. Mi jöhet még? Ürgebõrbe varrt békaemberek?

A harmadik lóval ne fáradj. Ha dilis lovakon akarnék dzsigitelni, megvadítanám a sajátokat. De igazából jók nekem így unalmasan is, csikózablával.
Közzétéve 2007 december 20. - 16:48

Edited by tücsök, 2007 december 20. - 16:50.
Közzétéve 2007 december 20. - 17:40
Üzenet a lappföldi suttogótol. most küldte neten. Üzenet a jövőböl.Ma először fogtam a kezembe egy Mikamakkja gyártmányt. Ez úgy nézett ki, hogy van egy vastag, egyenes, tömör rész, nem gömbölyű, inkább lapos, középen egy réz "játékkal",(pirszing) ami forog (olyan, mint egy kis kézigránát
). Feszítő szerkezet.
Háát, ahogy megemeltem, tényleg csak akkor raknám az ÉN lovam szájába, ha minden kötél szakad. Akkor meg már nem lenne meg...![]()
De volt szerencsém kint pár "menő" elköcsögösödött sportolóhoz, akikkel szívesen kipróbálnám...![]()
Mondhatnám, hogy szerintem ennek (amit én láttam) a használata egy jómúltfüggő, korrekciós dolog.
Mondom ezt úgy, hogy még NEM próbáltam, tehát tapasztalat zéró. Csak első tapintásra.
Edited by Filly, 2007 december 20. - 21:13.
Közzétéve 2007 december 20. - 17:52

Guest_boomsly_*
Közzétéve 2007 december 20. - 18:37

Közzétéve 2007 december 20. - 19:32
Azért látom foglalkoztat titeket is a dolog, a természetes kiváncsiság miatt is.Mondom ezt úgy, hogy még NEM próbáltam, tehát tapasztalat zéró. Csak elsõ tapintásra.
Senkit sem akartam meggyõzni semmirõl, hangsúlyozom baromira nem érdekel ki mit rak a ló arcába.
Nekem eddig jó az eredmény. Április végére lesz egy rendes elemzés, a külföldi véleményekkel együtt.
Addig folynak a kisérletek - "a Long John, és Long Comb bevetésével".
-----------------------------------------------------------------------------------------
Kicsit hasonlít ez a dolog az egyik nagyarcú rokonom autós tapasztalataira.
Van egy elismert igazán jóminõségû, márkás, középkategóriás autója, lóerõ hegyekkel, megy is mint a rakéta.
Õ volt a császár, és meg volt elégedve magával.
Aztán beült egy két kategóriával magasabb szuperautóba és elment az életkedve, összeomlott a világ.
A sajátját most egy szappanosdoboznak érzi. De addig azt mondta hogy az a szuperautó lényegtelen, drága de minek, nincs rá szükség, az övé is van olyan jó, megy annyit végsebességben, stb.
Most ...
----------------------------------------------------------------------------
Tehát NE vegyetek használatba Mikmar zablát, NEM KELL az nektek.....
Ti tudtok lovagolni, nem úgy mint Én. :yeah:
Közzétéve 2007 december 20. - 19:39

Közzétéve 2007 december 20. - 19:46

Edited by Rosinante, 2007 december 20. - 19:47.
Közzétéve 2007 december 20. - 20:18
Edited by Barefoot, 2007 december 20. - 20:18.
Közzétéve 2007 december 20. - 20:39

Közzétéve 2007 december 20. - 21:07
Guest_boomsly_*
Közzétéve 2007 december 20. - 21:16
Közzétéve 2007 december 20. - 21:17
Megvadul az magától ha beleteszed a szájába.-))Elõbb meg kéne azt a kecskét vadítani.
Közzétéve 2007 december 20. - 21:28
Ezt alaposan félreértetted vagy bármi.A példabeszéd sánta.
Ugyanis a kocsit érezte a gazda rossznak, nem a saját vezetését. Tehát mi a lovunkkal vagyunk megelégedve, nem a lovaglásunkkal.![]()
Inkább legyen egy atombiztos, nyugodt, unalmas, kicsit lassabb lovam, akivel nem sérülök le, olcsóbb, sima csikózablával, mint egy pörgõs, neveletlen, ugra-bugra Mikmar igénylõ. ;)
Tehát visszatérve a példádra, nem akarok több kategóriával feljebb (ha te így nevezed a neveletlen, idegbeteg lovakat) lévõ lovakat megismeri, ráülni.
De igaz hogy minden példa sántit - hagyományosan.
A zabla egyenlõ (=) kezelési eszköz, az autónál a példa kedvéért ez a fék, ABS és a többi kezelési felszerelés.
Ha torzítod a dolgot, és nem a megfelelõ felszerelést használnád érdekes lenne:
Pld
Ha az Audi TT bõl kiszedik a kezelési felszereléseket és beteszik helyette a Lada Níva cuccait akkor az elsõ oszlopra feltekeredsz, valszeg.
A zabla és egyéb cuccok az adott lóhoz és a feladathoz mérten vizsgálandók - szerintem.
Valahogy így értendõ az autós példa - ami persze sántít.
Az már egyéni izlés kérdése hogy ki miben találja meg a szórakozását, de mindig a cél és funkció határozza meg a szükségletet.
Az autós harcos pont attól zakkant meg hogy az addig tapasztalt kezelési komfort az õ autójánál meg sem közelítette a másik autóét, ugyanolyan (sebesség, fékezés, kanyarvétel, kipörgés, kormány, stb. stb.)terhelési körülmények között, de ezt eddig nem tapasztalta (ergo nem is hiányzott neki, mert nem tudott arról milyen a jobb). Autónál nem ragoznám milyenek ezek, mert nem ide tartozik - lásd totalcar.
De ne mondja már bárki hogy hasonló dolgokat nem tapasztalt pld a nyergeknél.
1. sétálni minden nyeregben egyforma ha átlag kényelmes
2. az összes többi mûveletnél már van különbség
3. kivétel a "lovastudós", aki szõrén is baromi jól érzi magát izzadt lovon, mert õ olyan ász
A felszerelés ára nem játszik szerepet remélem, mert akkor sisak helyett a svájci sapka is megteszi.
(most jön hogy nem kell sisak)
Mindenesetre értesítsen valaki, hogy mehessek fényképezni, amikor military bajnokságon nyeregnélkül, egy madzaggal (zabla nélkül) megy végig valaki a cross pályán, (copyright by Parelli).
Egyébként igazad van, én is próbálkoztam olyan lóval amit írsz, - egyszer -, baromi jó volt, nagyon élveztem én is, a másik lovon utazó gyönyörû filozófus lánnyal való beszélgetést, ez volt a téma
http://www.pointerne...3000000360.html
ajánlom figyelmedbe így karácsony táján...
Közzétéve 2007 december 20. - 21:31
Megvadul az magától ha beleteszed a szájába.-))
ezt nem ismerem.
mert azt már hallottam, hogy a kecskét be kell állítani a hátsó lábaival a gumicsizmába és akkor nem tud elszaladni, de a szájába, azért az veszélyes lehet nem?

Közzétéve 2007 december 20. - 21:34
Azt én honnan tudjam?-)))az veszélyes lehet nem?
Közzétéve 2007 december 20. - 21:37
A zabla egyenlõ (=) kezelési eszköz, az autónál a példa kedvéért ez a fék, ABS és a többi kezelési felszerelés.
ez is sántít. fékezésnél ugyanis az autónál taposod a pedált, a szervó meg rásegít. a lónál meg normális esetben csak jelet adsz a zablával.
van most nálunk egy belovaglás alatt lévõ csikó, aki arra stoppol, ha megmarkolod a nyakán a sörényét. de nem azért, mert fél, hogy kihullik, hanem azért, mert ez a jel neki a megálláshoz.
Közzétéve 2007 december 20. - 21:40

Közzétéve 2007 december 20. - 21:59
Nem mondtam hogy az autót át kell alakítani lóvá, de ha akarod sec perc megcsinálják neked hogy nyeregben ülve vezethess, és lóként irányíthasd a Ferrarit, ez ma már nem probléma.ez is sántít. fékezésnél ugyanis az autónál taposod a pedált, a szervó meg rásegít. a lónál meg normális esetben csak jelet adsz a zablával.
van most nálunk egy belovaglás alatt lévõ csikó, aki arra stoppol, ha megmarkolod a nyakán a sörényét. de nem azért, mert fél, hogy kihullik, hanem azért, mert ez a jel neki a megálláshoz.
Nem is rossz ötlet igazi cowboyok részére készülõ karácsonyi ajándéknak - kicsit húzós lesz a prototípus ára de ezt is el lehetne adni, ha van rá kereslet, mint mindent.
Bár ha belegondolok az F1 gépek kezelési rendszerének ezt nem lenne ügy. A vadászgépeké pedig már nagyon közelít a dologhoz. - Ahová nézel oda megy a ló, autó bármi.
A delfineket már irányítják botkormánnyal távolról )).
ezért meg sem kell markolni.aki arra stoppol, ha megmarkolod a nyakán a sörényét. de nem azért, mert fél, hogy kihullik, hanem azért, mert ez a jel neki a megálláshoz.
Ismertem egy Pistabácsit, aki ha túlfutott benne a maligánfok és hátra beesett a szekér rakterébe, akkor a lova automatikusan hazament, benyomta a kaput és beállt a konyhaablak elé, hogy Mariska néni észrevegye és kiszedje Pistabácsit a kocsiból.
Ez azért bonyolultabb mint megállni. ))
Edited by Cavalry_Ranger, 2007 december 20. - 21:59.
Közzétéve 2007 december 20. - 22:16
ez is sántít. fékezésnél ugyanis az autónál taposod a pedált, a szervó meg rásegít. a lónál meg normális esetben csak jelet adsz a zablával.
A két és féléves csikóm seperc alatt megtanulta, hogy ha meghallja: "kakaóóóó", akkor álljon meg. Igaz, Megferke a hátam mögött betanította, hogy az "olajkályha" hallatán is bevágja a satuféket. Elég alternatív jószág lett belõle, mitagadás

Edited by Natos, 2007 december 20. - 22:16.
Közzétéve 2007 december 20. - 22:27
Közzétéve 2007 december 21. - 8:37
Közzétéve 2007 december 21. - 10:30
Néhai Léber József megtette...Parelli nélkül...Mindenesetre értesítsen valaki, hogy mehessek fényképezni, amikor military bajnokságon nyeregnélkül, egy madzaggal (zabla nélkül) megy végig valaki a cross pályán, (copyright by Parelli).
http://www.kaposspor...ndak/index.html
Edited by Filly, 2007 december 21. - 10:32.
Közzétéve 2007 december 21. - 10:32
Közzétéve 2007 december 21. - 13:10
Macska: kályhacsõ. A könyökcsõ jobb.ezt nem ismerem.
mert azt már hallottam, hogy a kecskét be kell állítani a hátsó lábaival a gumicsizmába és akkor nem tud elszaladni, de a szájába, azért az veszélyes lehet nem?