Közzétéve 2007 március 6. - 18:01
Natos!Ha az egerek csak aromával látták el a zabot, akkor vszínûleg a csírázóképesség nem sérült, meg a tyúkok nem döglöttek meg, tehát nem penészedett be.Mert a penészes mag nem jó vetni, gombafertõzött lesz tõle a talaj.Ha van érett trágyád, érett kazal alja, érdemes beásni. Egy gyeptelepítés hosszú idõre szól, jó, tovább van tápanyag és jobban szellõzik a talaj. Ha nincs, hát, nincs.Felásod a talajt, a "barázdákba" behúzod a trágyát, rá a föld, elgereblyézed, kicsit tömöríted a gereblyével, lapáttal, (ide kicsapkodhatod a komposztálandó kutyát talajtömörítési céllal). Vetheted két menetben is, talán egyszerûbb. Elsõre a fûmag, hogy lásd a talaj tetején, hová mennyi sikeredett, utána a zab már jól látszik, mert sokkal nagyobb.1 nm2-en vetéspróba, a fûmag csomagolására rá van írva, mennyi kell 1, 10, vagy 100 nm2-re. Arányosan oszd szét a magot, hogy elég legyen. A zabot szintén vetéspróbával, de arra tudom mondani, hogy kb. 5*5cm-re jusson egy mag.Elrontani csak a sûrû vetéssel lehet, mert akkor kirohad.Vetés után a gereblye fokával kicsit érdemes betuszkolni a földbe, hogy a víz el ne vigye. Ha élénk madár csicsergést hallanál, az baj, rákaptak a madarak.Én nagyon meg szoktam volt adni a módját, a talajból tegyél félre annyit, hogy a tetejét 1-2 cm vastagon be tudjad szórni a víz, a kiszáradás és a madarak ellen.Több munka, de érdemes. Így egy zápor nem viszi el.Az esõszerû öntözést lehet helyettesíteni a slag végének a minél nagyobb felületû befogásával, hogy kis nyomással öntözzél.Vetés után azonnal érdemes beöntözni, mert hamarabb kel. Ha van erõs fiú a közeledben, próbára teheted gyepszõnyeg kitermeltetésével és leterítésével. Az akció sikeres lehet, de ha utadban van a fickó, akkor kétszeresen is, mert elõbb lelép, mint befejezi a munkát. Ez is egy derékpróbáló munka. Ha a fickó megmarad, érdemes megtartani.Jelentem, az én lókötõm még nem állta ki a gyepszõnyegpróbát, akkor még ez nem volt szempont számomra, de lehet, hogy neki volt ez szempont?