Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Cowboyok és Jézus

• Please log in to reply
427 válasz a témához

#81 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 18:58

Szerintem az albán kecskepásztor Muki ominózus idézetében nem volt korabeli. :nem: Általában arra vonatkozott, hogy a szegény állatterelõ fajta nagyjából mindíg, mindenhol erõsen kötõdött a természethez és Istenhez is. De ha tévednék, akkor majd Muki kijavít. :)

Igen, igy gondoltam. A gazdalkodas, a pasztorkodas ezek nem szakmak. Ezek eletformak. Ezeket nem eleg tudni akarni es csinalni, ezeket szeretni, erezni kell. Szerintem az alban kecskepasztor is epugy szereti az allatait mind mondjuk egy maszaj pasztor vagy miert ne annak idejen a cowboyok szeretek. En a hasonlatot nem mai mucowboyokra vagy hetvegi cowboyokra ertetem, akik fenyes westerncsizmakban feszitenek pucos lovakon, hanem arra a cowboyra amelyik annak idejen kilometereken at, esoben, sarban, napsutesben es porban, vagy hidegben terelte es orizte a marhait. Itt emberekrol, emberi erzesekrol van szo, nem technologiakrol. A technologia lehet mas, de szerintem az ember az mindenhol ugyanaz. A mai ember onalonak, mindenhatonak kepzeli magat, mert ugye fedel van a feje folot, penz a zsebeben amivel mindenhez hozza lehet jutni, es ez egy olyan erzest kelt benne, hogy nincs annyira kiteve a sors kezenek. Es ha mar ugy erzi, hogy sorsat sajat maga iranyitja, minnek kell meg oda Jezus, vagy barki mas? De egy pasztor elete ma is nagymertekben fug az idojaras mikentjetol, allatai egeszsegi allapotatol, amelyek olyan dolgok amire egy embernek nem(itt foleg az idojaras kimenetelet ertem, de az allatokba is alhat nagy hirtelen valami nyavalya, hogy az ember csak nezi, hogy hogy adjak be egymas utan a kulcsot) sok rahatasa van. Azert ebben a szakmaban mindig hinni kell, itt muszaj bizni valamiben vagy valakiben mert maskepp ezt eppeszel egyszeruen nem lehet kibirni.

Muki ezt írta: minden pásztornép, pásztorfajta. És erre mondtam, hogy a cowboy az nem az. A génjeiben nem az.

Honnan tudod, hogy az cowboy nem epp egy annak idejen kitelepulo alban kecskepasztor, akkori vagy mai, leszarmazottja?

#82 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 10. - 19:00

Van olyan teória, hogy muszály volt neki menni, mert Han Solo segédpilótájaként nem volt választása. Megoszlanak a vélemények.

#83 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 19:18

Volt ma egy dok. film az irakba küldött amcsi katonákról, felderíteni küldték 8-ukat, de aztán felfedezték õket, és körbevették az irakiak, menekülni akartak volna. Az egyikük mesélte, hogy akkor kellett elõször ölnie. Látszott rajta, hogy megviselte a dolog, és x évvel késõbb is nehezen beszélt róla, mondta, hogy vallásos családban nõtt fel, és nem tudta összeegyeztetni a dolgokat. Mégis megtette, mert menteniük kellett a saját életüket. Nem tudom, azóta mit csinál. Mindenesetre a hitet, vallásosságot máshogy éli meg mindenki, és lehet jól, meg rosszul is.
Kis dolgokban nagy különbség lehet. Pl. 'adj uram erõt, hogy kijussak innen' vagy 'adj uram erõt, hogy elviseljem a szenvedést, megalázást'.
A különbség egy túlélõ, és egy halott között.

Gábor, örülök, hogy írtad, hogy 'Nem dogmákkal, hanem személlyel.' Amikor azt írtam, hogy sokan csak a szertartások által hívõk, pont arra gondoltam, hogy már-már szokás, hogy templomba járunk, imádkozunk, de a lelki, emberi oldala már valahogy nincs annyira meg. Talán azért, mert régebben a hit összetartozást, és kapcsolatokat is jelentett, a mise a dolgos hétköznapok után egy ünnep, mára az embertökegekbõl kioltotta ezt az igényt a tévé meg internet, inkább mennek teszkóba vasárnaponként, pap helyett meg pszichiáterhez. Vidéken _még_ szerencsére nem így van.

Na, de ha valaki ott van a személynél, lehet Jézus, vagy Buddha is, a földanya, vagy a szellõ ami hozza a madárcsicsergést.
Istent valahogy úgy fogom fel, hogy néha odamegy az emberhez, megveregeti a vállát, és bíztatja. Vagy ha végignézel a tájon, akkor mondja, hogy nézd meg milyen szép, én csináltam! Ha az ember alkot valamit, odajön, és megdícséri, hogy huhh, te is tudsz ám szépet csinálni!
Nem hiszem, hogy kötött szavakkal imádkozni kéne neki, hogy kérjünk valamit, vagy megköszönjünk, elég egy sóhaj, vagy egy gondolat. Kell, hogy értsen belõle, hiszen mindenható, vagy mi. ;)
Nem a felhõkön csücsül, és villámokat szór, nem lesi, hogy mikor vagyunk jók, vagy rosszak, ezt az emberek találták ki, mert könnyebb megszemélyesíteni, mint felfogni, hogy nem személy, csak van, mint egy végtelen energia.

Azért írtam vala, hogy mi van, ha Isten teremtette az evolúciót, mert ezzel egy csapással meg lehet oldani az ellentéteket, evolúció, kreáció között. Szintén csak emberi léptékben gondolkodva vannak problémák, a könyv ugye írja, hogy 6 nap alatt teremtette a földet, de lehetne ez isteni 6 nap, nem emberi. Emberi mértékkel lehet, hogy pár millió év alatt népesítette be a földet. Szóval ilyesmikben hiszek. És szerintem, ha Jézus ma élne, azt mondaná, hogy emberek, gondolkodjatok, tanuljatok, figyeljetek, ne higyjetek vakon!

Porosnak lehet, hogy igaza van, hogy ezeket a dolgokat kis asztaltársaságnál kéne megbeszélni, de ha már felmerült, miért ne itt? Vagyunk annyira intelligensek, hogy nem kezdjük írtani egymást. :)

HÚ Cavalier, ez nagyon tetszett. A teremtés történetben szerintem sem a napok, idõszakok hosszán van a hangsúly, hanem a személyes teremtõ intelligencián, és szereteten (ez az Isten).

Elfogadom Gábor2 válaszát arra a kérdésre, hogy mi vezette aennek a topicnak a megnyitásakor. De továbbra sem tartom elegendõnek mindazt, amit eddig hozzátett a témához. Nem tartom valószínûnek, hogy pusztán egy mélyen hívõ amerikai farmer család ihlette. Valamit nyilván ki akar hozni ebbõl az egészbõl.

Másokkal együtt engem is meglep a sok ellenérzéssel reagáló hozzászólás. Miért kéne pl. ezt a témát a satöbbibe számûzni, ahelyett, hogy megtárgyalná az, akit érdekel? Egyáltalán miért kell bármit is számûzni? Attól jobb lesz itt valami? Én már annak sem örülök, hogy témák vannak. Pláne nem annak, hogy Fórumok. Engem bármi érdekelhet, s ha igen, azzal foglalkozom, ami nem azzal nem. Elfogadom, ha másoknak jobban megfelel ez a tagolás, szétszabdalás, de nekem bõven elegendõ lenne egyetlen fórum, egyetlen témával: Lovak és lovasok. Errõl a témáról akár az ördöggel is hajlandó vagyok eszmét cserélni. Ha felkelti a figyelmemet egy hozzászólás, amelyik a cowboyok és Jézus kapcsolatát javasolja megvizsgálni, akkor részt veszek ebben a vizsgálódásban, ha a téma érdekel. Ha nem, akkor lapozok.

Ez a téma most valamiért megfogott. Pedig nem vagyok vallásos. Még talán istenhívõ sem. De szeretem, ha valaki nem támad, nem adja a megfellebezhetetlen bölcset, nem akar lenyomni semmit a torkomon, hanem kíváncsian rám néz, s megkérdi: Mi a véleményed errõl vagy arról? Ha észreveszem, hogy valóban érdekli a véleményem, akkor elõször is elgondolkodom, hogy van-e véleményem? Ha van, akkor meg azon, hogy el tudom-e mondani? Ha igen, akkor azon, hogy tudom-e vitatni? Ha mindenre igen a válasz, akkor odaállok/ülök én is a társasághoz, s belefolyok a társalgásba. Nem akarok erõvel senkit megtéríteni a magam véleményére, de magamat sem hagyom könnyen. De teszek az elõbbiért, mert hiszek az igazamban. És nem zárom ki eleve azt sem, hogy én fogok megtérítõdni. Ezzel a témával az a bajom, hogy nem háromigenes a népszavazásom. Egyelõre ugyanis még azt sem tudom, hogy érdekel-e engem ez a dolog, hiszen nem is tudom, hogy mirõl beszélgetünk, mire kíváncsi Gábor2?

No, Gábor2! Hát mire vagy kíváncsi a cowboyok és Jézus kapcsán? Mesélj még arról a meghatározó élményrõl, azokról a meghatározó emberekrõl és a hozzájuk vezetõ útról! Akkor talán megértem, hogy mi célja az eszmecserének, s talán bele is tudok kapcsolódni.

A témát számûzni akaróknak pár elképzelés a kapcsolódási pontokról:

1. Jézus a szeretet, a megbocsátás és az elfogadás. Tudsz-e úgy lovat belovagolni, idomítani, képezni kedves lovas barátom, hogy ezeket nem gyakorlod magad is? Ha cowboy vagy, akkor - közkeletû szóval - suttogod a lovadat. A suttogás ebben az esetben persze nyilván nem holmi hanghatás, hanem ezeknek az erényeknek a gyakorlatban történõ - részben tudatos, részben ösztönös - alkalmazása.

2. Az arab lovak a világ összes lovában jelen vannak. Így a cowboyok lovaiban is. Az arab lovak azok, amelyeknek a származása Mohamed lovaihoz visszavezethetõ. Mohamed pedig a mohamedánok Jézusa, ha jól tudom.

3. Mire jutottak volna az amerikai létformát meghatározó pionír farmer családok a vad indiánok, útonállók, kapzsi nagybirtokosok és a természet szeszélyei által körülvéve az egyént erõsítõ vallásos hit és a közösséget szervezõ hitélet nélkül? Egyáltalán lehetne-e cowboyokról beszélni, amerikai kultúra, s az amerikai kultúráról az amerikaiak és a vallás kapcsolatának emlegetése nélkül? Persze ilyen alapon vizsgálhatnánk a Ford T-Modellek és Jézus kapcsolatát is, az igaz. De mi lovasok vagyunk, sokan westernlovasok, így inkább a lovak és Jézus, a cowboyok és Jézus kapcsolata érdekel minket. Már akit, persze. Hiszen nem kötelezõ a téma iránti érdeklõdés. :)

SZia Seriff, nagyon örülök a soraidnak, tisztellek a lovastudásodért és a megfogalmazott gondolataidért is. Most sajnos iszonyúan kevés az idõm, de amint tudok egy kicsit többet írni vissza jövök!

#84 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 19:19

Van olyan teória, hogy muszály volt neki menni, mert Han Solo segédpilótájaként nem volt választása.
Megoszlanak a vélemények.

Teee Mongol! Ez a poén olyan gyenge volt, mint a cowboy akinek meg kellett kapaszkodnia egy faágba, hogy egy jót káromkodhasson. :gm: :dev:

#85 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 19:23

Pedig teljesen helytálló! Három megközelítés is létezik. Az elsõ szerint Chewbacca szent missziójának tekintette az Endor bolygón való megjelenést, mert ezzel beteljesíti az õsi wookie próféciát, melyet háromezer évvel ezelõtt az utolsó beavatott õswookie pisilt a hóba. Ennél némiképp materiálisabb, és a szociális aspektusokra támaszkodó magyarázat a segédpilóta elmélet. Ennek azonban némileg ellentmondani látszik, hogy Chewie kétszer akkora mint Han Solo és csomót köt rá bármikor, ha nem tetszik neki a rendszer. A harmadik megoldást a feminizmus térnyerésével terjedt el. Eszerint nem tudhatjuk - mivel semmilyen utalás nincs rá - hogy Chewbacca hím vagy nõstény, de érzelmi intelligenciája, szociális érzékenysége alapján szinte egyértelmû, hogy Chewbacca nõ. Ezzel a tudással elemezve a történteket, értelmet nyernek az amúgy esetlegesnek tûnõ részletek, finom utalások, amelyek Chewie nõi lelkének rezdüléseit jelzik, és amelyekbõl valóságos belsõ dráma bontakozik ki. Így értelmezve az eseményeket, egyértelmû, hogy Chewbaccának el kellett mennie Endorra!

#86 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 19:27

Hüjje. :D Nem veszitek komolyan ezt a napjankban nagyon is fontos és idõszerû kérdésfelvetést... :nem:

#87 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 19:34

...
Honnan tudod, hogy az cowboy nem epp egy annak idejen kitelepulo alban kecskepasztor, akkori vagy mai, leszarmazottja?

Hát nem mindegy, kinek a leszármazottja, ha szerinted és Bokor szerint nem számít, kinek a leszármazottja? :gm:

#88 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 10. - 19:37

Talpig szõrös utas melletted. Ez már nem sci-fi. Anyósodat viszed valahova.

#89 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 19:45

De mindig visszatalál, akár milyen messzire viszed!

#90 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 20:21

Hát nem mindegy, kinek a leszármazottja, ha szerinted és Bokor szerint nem számít, kinek a leszármazottja? :gm:

Hat persze, ugyis mindannyian Adamtol es Evatol szarmazunk... . :gm:

De mindig visszatalál, akár milyen messzire viszed!

Az ilyeneknek az "Utazas a fold kozzepontja fele" fele utazasokat kell ajanlgatni. Allitolag mar hat labb melyrol is nehezen talalnak vissza... . :gm:

#91 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 február 10. - 20:22

Megtaláltam az összefüggést Jézus és Chewacca között :yeah:

#92 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 22:46

Kedves Sheriff és többiek! A múlt nyári utunk óta egyre jobban az motoszkált bennem, hogy csak bizonyos részleteit ismrejük a "western kultúrának", bizonyos jelentõs részei egyáltalán nem is kerülnek említésre. Kevés az olyan népszerû (sokak által ismert) forrás, ami árnyalt képet mutat be arról, a napjainkban is még fellelhetõ világról. Amikor a keleti parton élõ barátaimnak mondtam, hogy mi nyaralni indulunk Dél Dakotába általában igen hosszúra nyúlt arccal néztek. Nem értették miért autózunk több ezer kilómétert, amikor "ott semmi sincs". Õk sem ismerik általában azt a vidéket és az ott élõ embereket. Ez az un. "Fly over America", vagyis ami fölött a "normális ember" csak átrepül. Láttuk a megdöbbentõen szegény sorban élõ indiánokat, akik most is büszkék nemzetükre, és mély fájdalom van bennük. Nagyon nehéz valóban közel kerülni hozzájuk, csak azt fogadják be, aki valóban önmagát adja (nem csak a pénzét). Láttuk a fantassztikus természeti szépségeket, a vad prérit, a helyszíneket, ahol a Farkasokkal táncoló c. filmet forgatták (szerintem a legjobb western Larry lovait is láthatjátok benne), (láttuk a fõszereplõ lovat is 32 éves!!!!!) Abban a környezetben, ahol 3-400 lakosú városkák megszervezik saját életüket, ahol hatalmas rancheken családok egyedül kell, hogy boldoguljanak, egy másik világot ismertünk meg. Hollywoodi filmeken velük nem lehet találkozni. A 17 éves cowboy fiú, aki lótenyésztést tanul az egyetemen, és 1/4 vér lakota indián, egész hét alatt úgy dolgozott, hogy közben vizsgálgatták, hogy vajon vakbél gyulladása van-e vagy sem, mert kegyetlenül fájt a hasa... Együtt próbáltuk bekötözni egy 4 éves gyönyörû herélt lovacska hasát, akinek a szögesdrót tépte le a bõrét, amikor a puma elõl menekülve nekiszaladt a kerítésnek. A második napon már tudta, hogy mi vár rá, és kegyetlenül ellenkezett. A srácok sem tudták megnyugtatni. És akkor hívták a fõnököt, Larryt, aki a lovacska két fülét megragadva lovasszobrot csinált egy pillanat alatt, és én az álló lovat láttam el, kötöztem be. :eek: Õk teljes természetességgel élik meg mély Isten hitüket, nevelik ebben a gyermekeiket és küzdenek az elemekkel (7 éve iszonyú szárazság van). Azt szertném a topikkal elérni, hogy errõl a dimenzióról is lehessen nyugodtan beszélni, és nagyon érdekel a TI véleményetek. Mindenkinek köszönöm, hogy leírta. Akár szenvedélyesen ellenkezõ, akár támogató legyen is az. A korábbi személyes élményemrõl, ami nem az úttal kapcsolatos is szívesen írok, de az nem biztos, hogy ennek a topiknak a témája, azt inkább magánban. :)

Edited by Gábor2, 2008 február 10. - 22:59.

#93 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 10. - 23:53

A fentieket olvasva azt már tudom, hogy nagy a szegénység és a harc a megélhetésért! :) De hol a hit? Reggel úgy ébrednek, hogy imádkoznak és este úgy fekszenek? Vagy ne ilyenre gondoljak? :rolleyes:

#94 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 0:17

Értem, hogy belül van, de Gábor2 honné tudta, hogy az bennük létezik, mi alapján ítélte meg? Valami viselkedés-formának csak kellett lenni, amit tapasztalt! Én erre gondoltam és csak példának írtam az imádkozást, mert azon kívül még ezer lehetõség van! Vagy ha csak viselkedésben, akkor milyenben? ;)

#95 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 9:13

A hit olyan, mint egy baráti kapcsolat. Úgy élik az életüket, mintha együtt járnának Jézussal. Ha látsz valami szépet örülsz, hogy ezt megoszthatod vele, ha valami nehézséggel küzdesz örülsz, hogy nem egyedül kell küzdened. Persze reggel és este imádkoznak, de ez sem egy rideg rituálé, hanem egy kedves hangulatú egymásra és az Istenre figyelés. Egyébként nem a szegémység nagy, ezt így nem lehet mondani, csak nagyon kemény életforma, és semmit nem adnak ingyen.... A nyáron jött egy futótűz (3 m-es lángok). Nem volt más a ranchen csak a család, a gyerekek 13, 11, 7,5,2 évesek. Ahogy jött a tűz az édesanya és a két "nagylány" kivágtattak, hogy a marhákat és a lovakat biztonságos legelőre vezesség, az apa kocsival ment, hogy a kerítéseket megnyissa. A tűz iszonyú tempóval közeledett. A lányok annyira féltek, hogy szinte megdermedtek, és mást nem tudtak tenni , mint kiáltottak Istenhez segítségért. (A Ranch neve Rainbow Bible Ranch (Szivárvány)) És akkor az állataik, és a házuk fölött két kristály tiszta szivárvány jelent meg. A szomszédok minden különösebb hívás nélkül érkeztek saját tűzoltó eszközeikkel segíteni, de mire odaértek a szél irány kissé megváltozott és a lángok leálltak. Minden szomszéd látta a szivárványokat, pedig se eső, se felhő nem volt. A történetet nem Isten létének bizonyítékaként írtam le, hanem példaként, hogy mit jelent az ő életükben a hit.

#96 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 9:36

Ez szép volt. De ezt nem gúnyként írtam.

#97 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 13:51

Köszi ;)

#98 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:04

Gábor2! Az lenne a jó szerintem, ha mégiscsak Te mesélnél akkor nekünk, nem pedig mi találgatnánk a szegényes tájékozottságunkkal. Tisztelet a kivételnek, bár azt gondolom, hogy valamirõl olvasni, és ugyanazt megélni két különbözõ dolog. Így aztán nekünk itt marad a könyvekbõl, internetrõl való ismeretszerzés, Te meg mesélhetnél az élményeidrõl! Így akkor láthatnánk a különbségeket is. :)

#99 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:19

Szívesen, akár egyszer ha valami jó alkalom van a képeket is megmutathatom, sajnos nem sikerül felpakolnom ide. remélem, hogy sikerül álmaimat megvalósítani és egyszer nektek magyar lovasoknak is bemutathatom újdonsült barátaimat, hát persze ez nem olyan könnyű mert 8 időzóna választ el minket. Szívesen írnék is egy uti beszámolót valamelyik lovas újságnak. Nem akarom ezt a témát túl lihegni, inkább csak ismertté tenni, hogy ezzel is színesedjen az ismeretünk.

#100 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:27

Szívesen írnék is egy uti beszámolót valamelyik lovas újságnak. Nem akarom ezt a témát túl lihegni, inkább csak ismertté tenni, hogy ezzel is színesedjen az ismeretünk.

Akkor teszteljed nyugodtan rajtunk a leendõ -sajtóban is megjelentethetõ- útibeszámolódat! :yeah: Részemrõl szívesen olvasnám itt a "piszkozatot" is akár. :)

Apró részletekben már adagolhatod is a tudást! :)

Mi meg majd jól megcsócsáljuk a hallottakat.

#101 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:29

OK, kell hozzá egy kis idő, amint kész van adagolom.

#102 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:39

Várjuk! Posted Image

Én addig is elõre eszem a medve bõrére.

#103 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:45

ez sem rossz variáció:

elõre fekszem a medve bõrére.

:D

#104 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:52

Meg is fáznék, mire ideérne a... mese. :gm: :dev: Vagy a ruhát nem kéne levenni? :eek: Nah..., most elszóltam magam megint... :rolleyes: Jut eszembe honnan szerezzek medvebõrt? Minimum egy prémvadászt kéne elõbb szereznem! Azokat meg állítólag csak az indián csajok bírták ki, mert azon kívül, hogy sosem mosakodtak, nem voltak túl igényesek az életkörülményeiket illetõen sem.

Edited by Bokorugró, 2008 február 11. - 14:53.

#105 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:54

dehogy fáznál. persze számításba véve azt, hogy a medvebûr mellé, kandalló is dukál. viszont ami az indián asszonyok higiéniáját illeti, lehet, hogy tévedsz. :)

#106 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 14:59

Nem, én nem az indián asszonyok higiéniáját méltattam, hanem a prémvadászokét. Persze még nem találkoztam eggyel sem... :D Szerencsére. Csak olvastam, hogy tetvesek voltak, mint állad. :dev:

#107 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 15:15

Viszont sokukat a tetvesség nem zavarta a mûvelõdésben. Olvastak Shakespeare-t meg Walter Scott-ot. :)

Edited by Bokorugró, 2008 február 11. - 15:25.

#108 Csapos

Csapos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.544 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 15:16

dehogy fáznál. persze számításba véve azt, hogy a medvebûr mellé, kandalló is dukál.
viszont ami az indián asszonyok higiéniáját illeti, lehet, hogy tévedsz. :)

igen, igen, minden tipiben volt egy gyöngyökkel kivarrt kandalló, anélkül tipi nemis épült :)

#109 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 15:19

:D :D :gm: Hát..., a gyöngy nélküli kandalló elé oda se feküdnék... Pff... :dev:

Edited by Bokorugró, 2008 február 11. - 15:20.

#110 kazi

kazi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 708 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 16:19

Attól hogy valaki járt már Amerikában, miért képzeli azt hogy õ isten ? Jó és rossz igaz és hamis minden tudója. De a marketing az igazán nagyszerû!

#111 Gábor2

Gábor2

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 654 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 16:27

???????? :eek:

#112 Csapos

Csapos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.544 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 18:26

Attól hogy valaki járt már Amerikában, miért képzeli azt hogy õ isten ? Jó és rossz igaz és hamis minden tudója.

Nemááá, tényleg nem az?

Miért ne lehetne errõl is beszélgetni?
Olvastam itt én olyan "komoly" problémákat is, hogy merre kell a kefét a lovon húzkodni, hogy hatékony legyen....
Véleményem szerint, igen valóban nem ismeretes ez az oldal, és mint olyan akár érdekes is lehet azok számára akiket ez foglalkoztat.

Zsigerbõl írtózom attól, hogy ha valaki engem megakar gyõzni a vallásról és isten szerepérõl az életünkben.
Nem volt ilyen jellegû próbálkozás.
Akit meg nem érdekel ne olvassa.
Én kiváncsi vagyok G2 beszámolójára.

#113 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 18:51

Attól hogy valaki járt már Amerikában, miért képzeli azt hogy õ isten ? Jó és rossz igaz és hamis minden tudója. De a marketing az igazán nagyszerû!

Uffa..., ezt mibõl sikerült összeraknod? :D :huh: :rolleyes:

#114 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 19:24

A Vadnyugathoz nem sok köze van, de Jézushoz igen, szóval nem off:

http://www.bibliaeve2008.hu/

Ajánlom mindnekinek vallási meggyõzõdéstõl függettlenül.

A tévés vetélkedõkbõl számomra mindig az derül ki, hogy szánalmas, milyen kevéssé ismerik az emberek azt a könyvet, amely olyan jelentõs hatást gyakorolt kultúránkra, társadalmi berendezkedésünkre, szokásainkra.

#115 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 19:53

A tévés vetélkedõkbõl számomra mindig az derül ki, hogy szánalmas, milyen kevéssé ismerik az emberek azt a könyvet, amely olyan jelentõs hatást gyakorolt kultúránkra, társadalmi berendezkedésünkre, szokásainkra.

Mivel maga a Biblia is rengeteg kérdést vet fel, szerintem nem lehet 100%-ban a valláshoz kötni! Már ha érti valaki hogyan gondolom! Néztem a sorozatot róla a Nat.Geogr. adón, hát... Érdekes! Kezdem úgy érezni, hogy minden során erõszakot vesznek és belemagyaráznak! Ez megy egy misén is! :rolleyes: Miért kell mindent valakinek a szájaízéhez igazítani. És az a felvetés, hogy az is csak egy jó bestseller?? Rádásul a legolvasottabb? Még jó, hogy nincs szerzõi jog?? És tegyük fel, mi lenne akkor, ha a Kalevalát elõbb veszik kézbe az illetékesek vagy bármely más teremtést is említõ mûvet?? :huh: Ááá! Belemagyarázás belemagyarázása!
És ha jelen esetben a játékos egy zsidó vagy arab származású? Miért kéne Neki bármit is tudni Jézusról? A vallás szerintem nem vetélkedõbe illõ téma!!

#116 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 20:12

Volt szerzõi jog, csak lejárt! :D Amúgy a Bibliát már keletkezésekor manipulálták. A kanonizációval csak az éppen hivatalos álláspontnak megfelelõ részeket vették be a Bibliába. A többit törölték. Ami a vetélkedõket illeti, azok az alapmûveltséget tesztelik. Az európai kultúrkörben a Biblia valamilyen színtû ismerete az alamûveltség része, mert az európai kultúra alakulása és a kereszténység története nem elválasztható egymástól. A múltban legalábbis nem.

#117 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 20:21

Volt szerzői jog, csak lejárt! :D Amúgy a Bibliát már keletkezésekor manipulálták. A kanonizációval csak az éppen hivatalos álláspontnak megfelelő részeket vették be a Bibliába. A többit törölték.

Ilyenre gondoltam, amikor azt írtam, hogy 100%-ban nem azonosítható a vallással! ;) Végülis a papír könnyű, és a szél arra fújja, amerre akarja! :) Érdekes! Nekem leginkább a romatika stílusára hasonlít! Csak fekete és fehér lehet benne! :rolleyes: Tegnap pont azon kacarásztam, hogy milyen lenne, ha az egyház még mindig azért harcolna, hogy a Föld lapos!! Vajon hányan hinnének Neki?? :rolleyes: Lehet többen, mint amire gondolnánk... :hupp:

Edited by Mackó, 2008 február 11. - 20:27.

#118 Csapos

Csapos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.544 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 11. - 20:29

Volt szerzői jog, csak lejárt! :D Amúgy a Bibliát már keletkezésekor manipulálták. A kanonizációval csak az éppen hivatalos álláspontnak megfelelő részeket vették be a Bibliába. A többit törölték.

Ez így van! Ha sarkítani akarnám, akkor azt is mondhatnám, hogy az Ó szövetség volt az első sikeres kiadvány. A keresztények megírták a második részt, de az nem volt akkora siker.

Ami a vetélkedőket illeti, azok az alapműveltséget tesztelik. Az európai kultúrkörben a Biblia valamilyen színtű ismerete az alaműveltség része, mert az európai kultúra alakulása és a kereszténység története nem elválasztható egymástól. A múltban legalábbis nem.

Akkor már a judaizmust is mondhatnánk annak, hisz ha "elvárható", mint alap műveltség a Biblia ismerete, akkor a Tóra ismeretének is annak kéne lennie.

Edited by Filly, 2008 február 12. - 17:27.

#119 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 12. - 11:28

Akkor most átalakulunk bibliamagyarázó körré?... :gm:

Edited by Bokorugró, 2008 február 12. - 11:30.

#120 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2008 február 12. - 11:48

a témával szerintem sincsen baj, pusztán annyi, hogy lóhoz, lovagláshoz semmi köze. egy valamiben persze sérthetetlen, nem lehet a témával kapcsolatosan tõzsdézni, illetve tündéri lovaskislányokra hivatkozni. :)