Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Rollkur

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
166 válasz a témához

#81 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 20. - 12:24

Chronos elmélyült elemzésének 6ására még 3x megnéztem a prezentált videót, ami az inkriminált lovaglást mutatja be. 2 perces anyag, max. 1.5 percig tart a "rollkur" jelleg és többször is enyhül a "nyomás" a lovon, a végén már kifejezetten anélkül és kvázi klasszikusan megy a ló... Nem vagyok szakértõ díjlovas, de laikus szemlélõként is kézenfekvõnek tûnik, hogy a ló a sarkantyú miatt csápol a farkával...a lábsorrendek NEKEM nem tûnnek horribilisen súlyosnak, standard-nek, szignifikánsnak...Bemelegítésrõl-edzésrõl lévén szó, talán azt is mond6tnánk, ILYEN mértékben elõfordúl6, megengedhetõ, "bocsánatos bûn" (csak bûn, nem több mint bûn: HIBA ;) )

#82 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 20. - 19:37

Chronos,

Sajnos kevered a Jézuskát a géppuskával (vagy a szezont a fazonnal???).
Amit te leírtál, az nem a rollkur, hanem a szár mögé lovaglás. Bár hasonló, de a rollkur nem ez.
A rollkurt - amennyiben a módszer lehet helyes - helyesn úgy használják, hogy nem marad ki a ló hátulja, igenis aktívan dolgozik, de erősen vonal, esetenként szár mögé lovagolják a lovat a hát és a nyak izomzatának megnyújtása érdekében további túlhajlításokat is alkalmazva. A rollkur - ellentétben a hamis kráglival és a segédszárak hatásával - nem távolítja el egymástól a nyakcsigolyákat, mivel nem a lovas erősen húzó, agresszív. visszakható keze hozza létre és nem is visszafelé feszegető hatású segédszár. rendszeresen látható egyébként hasonló pozíció magas szintű reining versenyeken is, ahol a szár teljesen laza - hiszen ott ez nem tiltott, ahogy a feligazodás sem követelmény!
A rollkover-t ne keverjük a hamis kráglival, mert nem ugyanaz!
Az általam leírt 'mélyrelovaglás' pedig egyáltalán nem azonos a klasszikus értelemben vett mélyrelovaglással, amikor is a szárkapcsolat megmarad a lovas keze és a ló szája között, csak a szármérték hosszabbodik. A mélyrelovaglásnál ez ugyanis követelmény, ahogy az is, hogy a ló az orrvonalát mélyre előre (mondom előre!) és lefelé nyújtsa! Amit leírtam, az már a rollover egy kezdete, fajtája, hiszen a ló orrával egyáltalán nem előre nyúlik, inkább visszaflé és a szárkapcsolat sem mondható szárkapcsolatnak.
Az előző hozzászólásomban leírt érveket pedig érdemes visszaolvasni, mert csak részben tükröz saját véleményt, alapját a hivatalos FEI vita képezi.

Azért nézzétek meg ezt is, hogy mit ért a bemelegítés. Ütemes, korrekt támaszkodás, HIHETETLEN energikus hátulról, egyenesre állított, összeszedett, harmonikus.
A ló farkának mozgása az ütemet hordottan követő - nem feszültségre utal.

Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

#83 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 20. - 19:43

S most! ÁGIMAM! :yeah: ...hogy áll a megértéssel... :gm: Jesszusom! csinálni is tudjátok, amirõl beszélgettek?!? mert én csak szimplán lovagolni tudok, rollkurt meg ilyen komolyabbakat nem.... :D

#84 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 20. - 19:46

Mégis, itt van valaki, aki személyes kedvencem és aki sosem lovagolna rollovert.

Hubertus Schmidt

Láttam már sok lovast élõben, bírói szemszögbõl is, köztük olimpikonokat, miszen aszisztáltam sok Nyugaet-európai versenyt. egy lovas van azonban, akinek a segítségadásaira láttam 10-est. És hozzá viszonyítva nem is adnék másnak. A klasszikus lovaglás egyetlen élõ abszolútumának tartom.
Csak a kezét figyeljétek. Sose látod, amikor megtart, pláne nem amikor felvesz. mindig csak utána enged, csak enged, csak enged rugalmasan. És nyugodt a keze. Hej, de nyugodt!
Különösen érdemes ezt megfigyelni a minden egyre ugrásváltás sorozatban és avágta piruettben. Szinte csak van, csak lehelletnyit vezeti azt a lovat. a keze a ló része. Mindig együtt. mindig csak enged.
Ez a másik út. Ez a VALAMI.

A rollovert tehát nem azért védem, mert szívügyem, csak sokszor nem arról van itt szó és a soka félreértés körülötte. Létezik, jól alkalmazva nincs is több dolga ennél. De oda, ahova Hubertus Schmidt, szerény véleményem szerint technikailag sosem jut el...

Edited by Haf-Shire, 2007 május 20. - 19:48.

#85 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 20. - 20:06

Talán a lépésben látszik is a nyak erre jellemzõ izomnövekedése, amit Theresa Sandin ír a Mandula által belinkelt lapon.

#86 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 20. - 20:12

Nos Ernest: és hogy tetszik a széppel szemben az ellenpélda, a megtestesült nyugalom lovalása? Mit szólsz Hubertus Schmidt videójához?

#87 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 20. - 20:14

Mind a kettõ nagyszerû, nézõpont kérdése, hogy mire helyezzük a hangsúlyt...

#88 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 20. - 20:31

Nos Ernest: és hogy tetszik a széppel szemben az ellenpélda, a megtestesült nyugalom lovalása?
Mit szólsz Hubertus Schmidt videójához?

Azt, hogy annnyira akad, hogy fél óra után úgy döntöttem, majd hajnalban megnézem. :gm:

#89 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 20. - 21:48

Jesszusom! csinálni is tudjátok, amiről beszélgettek?!? mert én csak szimplán lovagolni tudok, rollkurt meg ilyen komolyabbakat nem.... :D

ne aggódj feribá'!
a rollkurt már elkúrtuk a korunk okán is nagyon. ahhoz már megkorosodtunk. nem kicsit. ;)

#90 Chronos

Chronos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 20. - 22:28

Chronos,

Sajnos kevered a Jézuskát a géppuskával (vagy a szezont a fazonnal???).
Amit te leírtál, az nem a rollkur, hanem a szár mögé lovaglás. Bár hasonló, de a rollkur nem ez.
A rollkurt - amennyiben a módszer lehet helyes - helyesn úgy használják, hogy nem marad ki a ló hátulja, igenis aktívan dolgozik, de erõsen vonal, esetenként szár mögé lovagolják a lovat a hát és a nyak izomzatának megnyújtása érdekében további túlhajlításokat is alkalmazva. A rollkur - ellentétben a hamis kráglival és a segédszárak hatásával - nem távolítja el egymástól a nyakcsigolyákat, mivel nem a lovas erõsen húzó, agresszív. visszakható keze hozza létre és nem is visszafelé feszegetõ hatású segédszár. rendszeresen látható egyébként hasonló pozíció magas szintû reining versenyeken is, ahol a szár teljesen laza - hiszen ott ez nem tiltott, ahogy a feligazodás sem követelmény!
A rollkover-t ne keverjük a hamis kráglival, mert nem ugyanaz!
Az általam leírt 'mélyrelovaglás' pedig egyáltalán nem azonos a klasszikus értelemben vett mélyrelovaglással, amikor is a szárkapcsolat megmarad a lovas keze és a ló szája között, csak a szármérték hosszabbodik. A mélyrelovaglásnál ez ugyanis követelmény, ahogy az is, hogy a ló az orrvonalát mélyre elõre (mondom elõre!) és lefelé nyújtsa! Amit leírtam, az már a rollover egy kezdete, fajtája, hiszen a ló orrával egyáltalán nem elõre nyúlik, inkább visszaflé és a szárkapcsolat sem mondható szárkapcsolatnak.
Az elõzõ hozzászólásomban leírt érveket pedig érdemes visszaolvasni, mert csak részben tükröz saját véleményt, alapját a hivatalos FEI vita képezi.

Azért nézzétek meg ezt is, hogy mit ért a bemelegítés. Ütemes, korrekt támaszkodás, HIHETETLEN energikus hátulról, egyenesre állított, összeszedett, harmonikus.
A ló farkának mozgása az ütemet hordottan követõ - nem feszültségre utal.

Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

A hsz.-ban nem a kürt, hanem a bemelegítést értékeltem, illetve tágabb értelemben a rollkurt próbáltam megkülönböztetni a mélyrelovaglástól. Abban tökéletesen egyetértünk, hogy a mélyrelovaglás mirõl szól, de azt senki ne mondja nekem, hogy a túlhajlítottság az általad nagyon szépen leírt és favorizált engedõ kézzel jön létre. Még nem néztem meg Hubertus Schmidt videoját, de biztos vagyok benne, hogy inkább a kedvemre lesz, mint Anky "csigája". Persze Anky kûrje csodálatos és senki nem vitatja el, hogy a világ egyik legnagyszerûbb díjlovasa. Azt sem zárom ki, hogy kísérletezzen és iskolát teremtsen. Csak attól félek, hogy egyes követõi (nem a tanítványai) nem lesznek tisztában azzal, milyen hatással lesz a lovukra, ha utánozni próbálják õt. Ki mondja majd meg nekik, hogy az atlasz eltávolodott az axistól? És még valami! Ha a kéz húzása nagyobb erõvel hat a ló alsó állkapcsára, mint a szájzugára, akkor az bizony húzásban van, nem pedig engedésben. Az elengedettség feltétele, hogy a ló ellazítsa a tarkó, a fejtetõ, a nyak oldalsó izmait. Ekkor az állkapocscsont mögötti mirigye (egy nyálmirigy) becsúszik az állkapocs csont alá, lehetõvé téve a zabla rágását, a nagyobb nyálképzõdést (ettõl "habzik" a ló szája) és a jobb zablahasználatot. Még több, bonyolult összetevõje van ennek a folyamatnak, amit sajnos nem tudok elég pontosan. Kb. ennyi.

#91 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 20. - 22:30

Már csak 1 kérdésem maradt: mi az a rollover? :confused:

#92 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 6:00

S most! ÁGIMAM! :yeah: ...hogy áll a megértéssel... :gm:

Még tanulmányozom, na! :rolleyes: :P

#93 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 7:48

OFF

Hubertus Schmidt

Tyûha! Milyen kicsi vagyok... :)
A hétvégén volt alkalmam felvetetni magam lóháton. A derekam csúful-feleslegesen aktív, a lábaimnak hátrébb a helye, és még biztos van egy marék apróság, ami majd másodszori-harmadszori nézegetésnél kerül a szemem elé. De az ilyen lovasok látványa ad motivációt és kitartást, hogy törekedjek magamnál jobb lenni. Köszi, H-S. :)
OFFoff

#94 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 8:57

bocsánat...de azt magyarázza már el nekem valaki,hogy hogyan csúszhatnak szét a csigolyák egymástól?????...és ha igen akkor mennyire...már csak azért kérdezem,mert a jövõ hét elején megyek Németo.-ba egy akupunkturás kurzusra és nem igazán szeretnék hülye lenni anatómiából...pedig néhányszor tanultam már...anatómiát...

#95 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 21. - 10:48

Zsengébb koromban és is használtam a roll(ov)er-t :rolleyes: :D Landgraf! Lónál nem tudom az anatómiáját a dolognak szakszerûen prezentálni, de emberre vonatkoztatva, azonnal beugrik a burmai zsiráfnyakúak... :D símán, szép lassan, fokozatosan, lépésrõl-lépésre, nyújtó-emelõ gyûrûkkel eltávolítják a csigolyákat...azok amúgy sem érintkeznek közvetlenül, mivel porckorong van köztük. de az egész testhossz IS nyújt6ó, fejjel lefelé függesztéssel, így a gravitáció kurtító nyomását lehet ellensúlyozni! :yeah:

#96 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 20:13

A burmai zsiráfnyakuaknál az atlast távolitják el az axistól,mert nincs közöttük porckorong. Nyújtani valóban lehet a gerincet fiziologiás határokon belül( pl. humán vonalon a súlyfürdõ pont erre van kitalálva)...megjegyzem, szerintem a vad csigolyái is azon belül távolodnak el egymástól...az más kérdés,hogy mivel a zabla ellen dolgozik, azt izomból oldja meg és akkor ott( izomban) blokkok ,feszültségek alakulnak ki és ezek akár fájadlommal ill. nem kivánatos izommegerõsõdéssel járnak(alsónyak megerõsõdés)...

#97 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 21. - 21:13

Lyó, de az izmot nyújtani is lehet, (sztreccsing) és az emlősök általában antagonista iznokkal vannak szerelve, tehát ami az egyiket összehúzza, az van olyan is, amit nyújt. A csigolyák NINCSENEK összekapcsolva, mint a láncszemek stabilan, kötésben, az izompólya tartja őket. Az enlős állat 1 nagy zsák (bőr-kültakaró) aminek a tömegét az izom ba burkolt testüreget kitöltő zsigerek képzik. Ez a tömeg enyhén amorf, Olyas értelemben, mint 1 babzsák! KONKRÉT alakja a beleaplikált váztól lesz. de a vázelemek helyzetét végső soron a burkoló izomzat adja meg, az tartja... A zongoristák keze is radikális változáson megy át, a gyakorlástól, az állandó spanolástól "távolodnak a kézcsontok...A ló nyakával is meg lehet csinálni ugyanezt ezen az elven haladva...

#98 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 21. - 21:23

Én csak annyit fûznék hozzácsendben,hogy a fényképknek én nem nagyon hinnék. Ugyanis én BÁKIRÕL,(aki zablával-kantárral,és összeszedetten lovagol) tudok olyan fotót csinálni,ahol ebben a rollkurban,de magyarul: hamis krágliban van a ló. Sõt,olyat simán lehet csinálni,ahol azt hiszik a lovasról,hogy egy szenya állatkínzó.

#99 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 21. - 21:42

Szentigaz! DE! Itt vót videjó IS! AHOL MÁR FOLYAMATÁBAN, változásában is lehet tanulmányozni a jelenséget...meg az idõfaktor szerepét elemezni... Aszongyák fönntebb a tárgyban tudósok, hogy a rollkur és a hamis krágli az kettõ, és nem azonos dolog... HA! jól értek magyarúl.... :rolleyes:

Edited by feribácsi, 2007 május 21. - 21:43.

#100 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 22. - 7:14

Én Hubertus Schmidtre szavaznék Ankyvel szemben, bármikor. Schmidt lova élvezettel, elengedetten dolgozik, ezt Anky kûrjeit nézve soha nem érzem, õ uralja a lovát, Schmidt pedig együttmûködik vele. Egyébként örülök, hogy van egy topic, ami még nincs szétoffolva, érdemi diskurzus folyik, bár látom, hogy feribácsi, a fórum gyomja, már itt is felütötte fejét.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#101 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 22. - 12:20

A gyom szerént ne feledjük, hogy a versenyzés, a sport nem elméleti óhaj-sóhaj, vágykatalógus... :rolleyes:
Eredményre, sikerre, gyõzelemre játszák, nem jóérzésre, közönségszavazásra... :D

(((ha jól visszakeresel, az elejéig, lát6od, a topiknyitás óta reflektálok a témára... :ang: )))

Edited by feribácsi, 2007 május 22. - 12:21.

#102 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 22. - 18:41

feribácsi úgy látom olvas, reflektál, leszûr, összefüggéseket keres, talál... én hasznos motivátornak látom az egyéni stílusával együtt és nem szétoffnak... ugyanis figyel (már többször feltûnt)...

#103 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 22. - 20:38

NEM mondod... :confused: :D :gm: :rolleyes:

#104 Chronos

Chronos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 23. - 9:53

Én Hubertus Schmidtre szavaznék Ankyvel szemben, bármikor. Schmidt lova élvezettel, elengedetten dolgozik, ezt Anky kûrjeit nézve soha nem érzem, õ uralja a lovát, Schmidt pedig együttmûködik vele.

Egyébként örülök, hogy van egy topic, ami még nincs szétoffolva, érdemi diskurzus folyik, bár látom, hogy feribácsi, a fórum gyomja, már itt is felütötte fejét.

Csatlakozom! Hubertus enged, Anky keze húzásban. Ügetésben is jól látni a különbséget, amint H. keze elõre mozdul, Ankyé meg kontráz. Folyamatos arett-tekkel lovagol.

Azt azért csönben megjegyezném, hogy úgy alapból egyik ló sem közlekedik lovas alatt passage-ban, hacsak éppen nincs megijedve valamitõl. Azt tanulni kell és sokszor nem lehet nekik (lovaknak) könnyû a lecke.

Edited by Chronos, 2007 május 23. - 9:56.

#105 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 23. - 10:04

A két videót külön külön megnéztem aztán elindítottam mind a kettõt egyszerre és egyszer ezt néztem pár percig máskor a másikat. Mind a két módszerrel arra jutottam, hogy az egyik nagyon nem tetszik a másik pedig nagyon tetszik.. :) Nem hiába szeretem a Hubertust :D

#106 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 23. - 10:21

Megnéztem én is a videókat. Számomra is kellemesebb látvány Hubertus és lova együttmûködése. Látszik rajtuk a figyelem, koncentráció, míg Anky lovaglása nekem is kicsit "erõszakosnak", a lova pedig feszültebbnek tûnik, az egész olyan "küzdõsebb" érzetet kelt. Harmonikusabb, szebb látvány Hubertusék párosa. Ha lehet kívánni, akkor inkább úgy lovagolnék, mint Hubertus, és nem úgy, mint Anky. :D

#107 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 23. - 10:23

Na jó! Akkor most már csak egyet nem értek...hogy csinálja Anky,hogy a négyszögben meg úgy megy a lova ahogy elõ van irva...ott hajlik,kunkorodik ahol kell!...szóval,ha a végterméket látod akkor nem tudod eldönteni,hogy éppenséggel hogyan melegitett be...és még egy dolog jutott eszembe...1992-ben az egyik barátom bõszen fikázta Dallos Gyulát mikor megvásárolták neki Aktiont,hogy hogyan lovagol meg stb. Erre az egyik német barátnõm csendesen megjegyezte,hogy de könyörgöm Õ ( Dallos) Világkupa fordulokat nyer ,Eb jól szerepelt, Vb is és akkor volt mondjuk 20x magyar bajnok...akkor azok akik pontozzák mind hülyék és nem értenek a lóhoz?! vagy csak szimplán rosszul látnak...(természetesen figyelembe véve azt,hogy a dijvonaglás egy szubjektiv pontozásos sportág!) (off! :gm: különben is,jobb is,ha sokan elkezdenek rollkurban lovagolni,mert akkor sok olyan jószág lesz aminek fájni fog a háta,na nem mintha most nem lenne éppen elég, és akkor a közeljövõben megszerzendõ lóakupunkturás tudásomat tudom hasznositani! :gm:) Szóval,csak annyit akartam mondani,hogy ha annyira rossz lenne( állatkinzó a helyesebb kifejezés) akkor azért a birók is "honorálnák" !

#108 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 23. - 10:27

ha az ember TUDJA, hogy mit akar, ELDÖNTÖTTE, VÁLASZTOTT, és nem fölszínesen utánoz, majmol, az FÉL SIKER! (DE! MINDENKÉPP TISZTELETRE MÉLTÓ :yeah: ) HAJRÁ!!! :D ...ÉS NE ADJÁTOK FÖL, (mert NEM a könnyebbik utat választottátok... :rolleyes: )

#109 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 23. - 10:43

örülök, hogy sikerült Hubertus Schmidt lovaglásával olyan videót belinkelnem, ami osztatlan sikert aratott Igazi örömöm oka pedig az, hogy tényleg a szépet látjátok szépnek, és úgy tûnik a harmóniát nem kell magyarázni, érzi azt (sok)mindenki, lovaglási szinttõl függetlenül

#110 Ditapaci

Ditapaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 299 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 23. - 18:37

Rollkur off

Ankynak se megy mindig jol:

(Igaz Junior meg kiccsiko...)

Kivalo lovas, eleg hulyen hangzana az en szambol ha minositenem, hiszen tudasom a nyomaba sem er, ezert nem is mondok semmit, sokan elmondtak elottem, amit en is gondolok, meg a felvetelek magukert beszlenek. Mindazonaltal, nem lehet Anky van Grunsvenrol ugy beszelni, mint a haztomb koruli bajnoksag gyoztese...

Ugyanakkor azt gondolom, hogy Salinero egy elkepeszto kepessegu lo, biztos nem egyszeru vele dolgozni, de azt hiszem konnyebb dolga van vele Ankynak, mint Schmidtnek Suerte-vel.
Erdemes viszont megnezni egy bemutatojukat, amin elegge meglepodtem, mert Dallos Gyula hasonlo bemutatoja Aktionnal egy pottyet elegansabb, korrektebb volt...

http://www.youtube.c...c...ted&search=

Es meg egy erdekes dolog, amit valemelyik hozzaszolo emlitett az egyik videohoz tartozo forumon. Az Anky altal lovagolt lovak (itt: Salinero Bonfire Junior) sokkal attraktivabb, latvanyosabb "hangsulyosabb" mozgast produkalnak, mint pl. Schmidt Suerte-je. Megis valahogy termeszetesebbnek, harmonikusabbnak elegansabbnak(!) tunik az utobbi, talan azert mert "jobol is megart a sokk". Ugy ertem a dijlovaglasban eleve felnagyitott, eltulzott, tuningolt mozgasokat adnak elo - sportertekkel. Am ennek is megvan egy hatara, ami felett mar egyszeruen nem szep*. Szoval az, hogy Anky lovaglasaval kapcsolatban valakinek fenntartasai vannak lehet talan emiatt is.

Nb.: Salinero nekem egy dijlo non plus ultra, igaz nem konyitok a dijlovaglashoz, hiszen inkabb ugrabugralok.

*(valahol volt egy topic a Tenesse Walkingokrol, es ott volt egy video belinkelve, amin szegeny lovacska a maga mozgasvilagat egeszen "sajatosan" kellett eloadja. Mindenki rogton berzenkedett rajta. Masik videon viszont nem eltulzottan kozlekedett egy ilyen lo es az mar sokkal tobb hozzaszolonak tetszett.)

rollkur on

#111 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 23. - 20:15

Én nagyon bírom Anky stílusát, lovaglását, de bevallom még nem néztem meg Hubit. Meg fogom tenni. Egyébként szívesen megnézném õket ugyanazon a lovon mondjuk nagyjából azonos körülmények között.

#112 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 23. - 20:49

Ez a nagyon érdekes, de mindenképp kézenfekvõ ötlet a díjugratóknál már partiálisan megvalósult, mikor az összevetésben 4-es "körbelovaglás volt, mindenki ment a másik 3 lóval IS a sajátján kívûl.... :yeah: hogy adílovasok ezt mért nem alkalmazzák, arra megvan a jó okuk, azt nem hiszem, hogy ne tudnák a díjugratók mivel kísérleteznek... :rolleyes:

#113 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 30. - 13:03

Nem igaz, hogy díjlovasok ezt sosem alkalmazzák. Régebben a hazai bíjnoki serlegek sorsa is így dõlt el - az elsõ 3 között körbelovaglással. Aztán néhány éve írtam ki ilyen számot, különdíjjal, többször is. Eleinte az ódzkodás volt nagyobb, aztán az érdeklõdés. Nagyon tanulságos - és díjlovaglás létére rettentõ izgalmas volt!!! A magam részérõl sajnálom, hogy nincs ilyen rendszeresen. Tehát csatlakozom azaelõttem szólóhoz. Még egy vélemény: nem hiszem, hogy aza az igazi ok, hogy avlaki fél, hogy egy másik emeber - aki szintén valaószínûleg azért elég jó lovas, ha odajutott - tönkre tenné néhány perc vagy egy óra leforgása alatt a lovat - hiszen többnyire 10 perc van ismerkedi az idegen lóval, vagy max. fél óra. A díjlovaglás nagyon kihozza a lovasok technikai felkészültségének és a lovak helyes felkészítettségének a különbségét. Nagyot lehet puffanni (vagy ellenkezõleg is - sikert aratni!) egy ilyen produkcióban, és ami fájóbb - nem fizikai értelemben!

#114 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 30. - 13:13

Az öttusában mindíg értékeltem, hogy a lovakat sorsolják, és nem saját lóval indulnak...más kérdés, hogy szomorú 1enlõtlenségek vannak a kalapban lévõ lovak közt...ennek NEM lenne szabad elõf(j)ordúlni... :rolleyes: Jó még! lenne 1 alapkör, amiben kiviláglik melyik ló/ lovas milyen nívón áll... Ezután a 2. körben már lehetne "handicap" rendszerû, a legjobb lovas a lerosszabb lóval, és vice versa... :D Izgalmas lenne és fair play... ;) ---------------------------------------------------***************--------------------------------------------------------- Nahát! Nem is tudtam róla, hogy ilyen vót díjlovas berkekben! Klassz! Gratulálok! :kocc:

Edited by feribácsi, 2007 május 30. - 13:14.

#115 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 30. - 15:00

Ez a nagyon érdekes, de mindenképp kézenfekvõ ötlet a díjugratóknál már partiálisan megvalósult, mikor az összevetésben 4-es "körbelovaglás volt, mindenki ment a másik 3 lóval IS a sajátján kívûl.... :yeah:

hogy adílovasok ezt mért nem alkalmazzák, arra megvan a jó okuk, azt nem hiszem, hogy ne tudnák a díjugratók mivel kísérleteznek... :rolleyes:

Pontosan: ez csak a VB-n van így, ott viszont elég régóta, szóval nem kísérletezgetés.
És nem is "összevetés", hanem külön napon rendezik a körbelovaglást az elõzõleg bejutott 4 lovas között.

#116 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 30. - 22:03

ha nem, hát nem, az Eurosport szakkomentátora annak nevezte... :D persze, nem kötelező minden hülyeséget készpénznek venni, amit a tv-ben mondanak... :rolleyes: Amúgy a körbelovaglásban kísértetiesen 1eznek a föltételek az összevetésnél ismertekkel...rövidebb pálya, kevesebb akadály, idő dönt...a magamfajta lateinert ez megtéveszti ám... :D :rolleyes: Meg be is kell jutni, alappálya teljesítésével kvalifikálja magát, korlátozott számban, a végső helyezést EZ dönti el....szóval! csalóka... :gm: Valami, amit csak 1es alkalmakkor alkalmaznak és nem általános gyakorlat, azt (kellő bátorsággal, aláírom) nem dúrva ferdítés kísérletezésnek minősíteni....Az, hogy évente ismétlődik 1 bizonyos versenyen, csak az "1 kísérlet nem kísérlet" ill. " a megismételetlen kísérlet nem kísérlet" szabályok ismeretéről informál... :D Pontosság, a részletek aprólékos föltárása, összefüggések, értelmezés, tanulságok levonása...EZ A SZÉP A KöZöS, (ló)BARÁTI eszmecserében... :yeah: Köszönöm neked, a közreműködést... :yeah: :kocc:

#117 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 31. - 7:39

1. nem az idõ dönt (ha nézted, nam száguldoztak a lovasok, mint egy sima összevetésben :ang: ), hanem a hibapontok. Ha mindenki ment mindenki lovával, és pontazonosság van lovasok között, akkor lesz összevetés-jellege a dolognak - de itt már mindenki a saját hátasát használja :kir: 2. nem alappálya teljesítésével jutnak oda, hanem az elõzõ 3 napon szerzett hibapontok alapján (amibe benne van a csapatversenyen szerzett hibapontok száma is). (Mondjuk a 3 nap alatt vannak "alappályák", ez tény :yeah: ) 3. nem egyes alkalmakkor használják, hanem Világbajnokságon MINDÍG (ami ráadásul nem évente ismétlõdik, hanem 4 évente :D, tehát ez nem kísérlet, hanem itt bevált gyakorlat) Kísérlet akkor lenne, ha mondjuk egy országos szövetség úgy döntene, hogy mondjuk ezévben az OB Döntõjét a VB-hez hasonló szabályok szerint kívánná lebonyolítani. Az kísérlet. :D 4. Amúgy mindenben igazad van (és mindíg! :D ), figyellek ám :yeah: :D 5. ja, a topichoz mindennek semmi köze, elnézést mindenkitõl :)

Edited by Franke, 2007 május 31. - 7:40.

#118 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 31. - 9:27

:D Köszönöm a finomítást, a perdöntõ részletek gazdag árnyalasát :yeah: A jobbtól/okosabbtól tanulni bölcs dolog :yeah: És MOST már tiszta sor, ki a bölcsebb.... :D

Edited by feribácsi, 2007 május 31. - 9:28.

#119 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 18. - 20:23

Ma a Budai Várban járva érdekes megfigyeléseket tettem:
a szobrászok elõszeretettel ábrázolták a lovakat szügyig behúzott fejjel. Különösen az 1900-as évek elejéig készült szobrokon. A késõbbieken mintha ez kicsit oldódna.

Savoyai Jenõ lovas szobra
Ugyanez kicsiben
Lófej
Mátyás lovas szobra
Festményen

Oldottabb formában:
Görgey Artúr lovas szobra

#120 La Bamba

La Bamba

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 246 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 19. - 5:44

Az a gyanúm, elsõsorban aesthetica-i szempontok vethették õket és kissebb szerepe/jelentõsége lehetett a rollkur iránti elkötelezettségnek. :D Ugyane ábrázolásokon szintén megfigyelhetõ a feszítõzabla-nagykantár használat, ami jellemzõ volt a harci (mének?) lovak katonai alkalmazásánál. A csatamezõn, harctéri körülmények között kiemelt jelentõséget kapott az az erõteljes (eltúlzott?) befolyás, ami a rollkurban megnyilvánul.