Rollkur
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 20. - 12:24
Guest_Haf-Shire_*
Közzétéve 2007 május 20. - 19:37
Sajnos kevered a Jézuskát a géppuskával (vagy a szezont a fazonnal???).
Amit te leírtál, az nem a rollkur, hanem a szár mögé lovaglás. Bár hasonló, de a rollkur nem ez.
A rollkurt - amennyiben a módszer lehet helyes - helyesn úgy használják, hogy nem marad ki a ló hátulja, igenis aktívan dolgozik, de erősen vonal, esetenként szár mögé lovagolják a lovat a hát és a nyak izomzatának megnyújtása érdekében további túlhajlításokat is alkalmazva. A rollkur - ellentétben a hamis kráglival és a segédszárak hatásával - nem távolítja el egymástól a nyakcsigolyákat, mivel nem a lovas erősen húzó, agresszív. visszakható keze hozza létre és nem is visszafelé feszegető hatású segédszár. rendszeresen látható egyébként hasonló pozíció magas szintű reining versenyeken is, ahol a szár teljesen laza - hiszen ott ez nem tiltott, ahogy a feligazodás sem követelmény!
A rollkover-t ne keverjük a hamis kráglival, mert nem ugyanaz!
Az általam leírt 'mélyrelovaglás' pedig egyáltalán nem azonos a klasszikus értelemben vett mélyrelovaglással, amikor is a szárkapcsolat megmarad a lovas keze és a ló szája között, csak a szármérték hosszabbodik. A mélyrelovaglásnál ez ugyanis követelmény, ahogy az is, hogy a ló az orrvonalát mélyre előre (mondom előre!) és lefelé nyújtsa! Amit leírtam, az már a rollover egy kezdete, fajtája, hiszen a ló orrával egyáltalán nem előre nyúlik, inkább visszaflé és a szárkapcsolat sem mondható szárkapcsolatnak.
Az előző hozzászólásomban leírt érveket pedig érdemes visszaolvasni, mert csak részben tükröz saját véleményt, alapját a hivatalos FEI vita képezi.
Azért nézzétek meg ezt is, hogy mit ért a bemelegítés. Ütemes, korrekt támaszkodás, HIHETETLEN energikus hátulról, egyenesre állított, összeszedett, harmonikus.
A ló farkának mozgása az ütemet hordottan követő - nem feszültségre utal.
Ne ítélj, hogy ne ítéltess.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 20. - 19:43

Guest_Haf-Shire_*
Közzétéve 2007 május 20. - 19:46
Hubertus Schmidt
Láttam már sok lovast élõben, bírói szemszögbõl is, köztük olimpikonokat, miszen aszisztáltam sok Nyugaet-európai versenyt. egy lovas van azonban, akinek a segítségadásaira láttam 10-est. És hozzá viszonyítva nem is adnék másnak. A klasszikus lovaglás egyetlen élõ abszolútumának tartom.
Csak a kezét figyeljétek. Sose látod, amikor megtart, pláne nem amikor felvesz. mindig csak utána enged, csak enged, csak enged rugalmasan. És nyugodt a keze. Hej, de nyugodt!
Különösen érdemes ezt megfigyelni a minden egyre ugrásváltás sorozatban és avágta piruettben. Szinte csak van, csak lehelletnyit vezeti azt a lovat. a keze a ló része. Mindig együtt. mindig csak enged.
Ez a másik út. Ez a VALAMI.
A rollovert tehát nem azért védem, mert szívügyem, csak sokszor nem arról van itt szó és a soka félreértés körülötte. Létezik, jól alkalmazva nincs is több dolga ennél. De oda, ahova Hubertus Schmidt, szerény véleményem szerint technikailag sosem jut el...
Edited by Haf-Shire, 2007 május 20. - 19:48.
Közzétéve 2007 május 20. - 20:06
Talán a lépésben látszik is a nyak erre jellemzõ izomnövekedése, amit Theresa Sandin ír a Mandula által belinkelt lapon.
Guest_Haf-Shire_*
Közzétéve 2007 május 20. - 20:12
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 20. - 20:14
Közzétéve 2007 május 20. - 20:31
Azt, hogy annnyira akad, hogy fél óra után úgy döntöttem, majd hajnalban megnézem.Nos Ernest: és hogy tetszik a széppel szemben az ellenpélda, a megtestesült nyugalom lovalása?
Mit szólsz Hubertus Schmidt videójához?

Közzétéve 2007 május 20. - 21:48
ne aggódj feribá'!Jesszusom! csinálni is tudjátok, amiről beszélgettek?!? mert én csak szimplán lovagolni tudok, rollkurt meg ilyen komolyabbakat nem....
a rollkurt már elkúrtuk a korunk okán is nagyon. ahhoz már megkorosodtunk. nem kicsit. ;)
Közzétéve 2007 május 20. - 22:28
Chronos,
Sajnos kevered a Jézuskát a géppuskával (vagy a szezont a fazonnal???).
Amit te leírtál, az nem a rollkur, hanem a szár mögé lovaglás. Bár hasonló, de a rollkur nem ez.
A rollkurt - amennyiben a módszer lehet helyes - helyesn úgy használják, hogy nem marad ki a ló hátulja, igenis aktívan dolgozik, de erõsen vonal, esetenként szár mögé lovagolják a lovat a hát és a nyak izomzatának megnyújtása érdekében további túlhajlításokat is alkalmazva. A rollkur - ellentétben a hamis kráglival és a segédszárak hatásával - nem távolítja el egymástól a nyakcsigolyákat, mivel nem a lovas erõsen húzó, agresszív. visszakható keze hozza létre és nem is visszafelé feszegetõ hatású segédszár. rendszeresen látható egyébként hasonló pozíció magas szintû reining versenyeken is, ahol a szár teljesen laza - hiszen ott ez nem tiltott, ahogy a feligazodás sem követelmény!
A rollkover-t ne keverjük a hamis kráglival, mert nem ugyanaz!
Az általam leírt 'mélyrelovaglás' pedig egyáltalán nem azonos a klasszikus értelemben vett mélyrelovaglással, amikor is a szárkapcsolat megmarad a lovas keze és a ló szája között, csak a szármérték hosszabbodik. A mélyrelovaglásnál ez ugyanis követelmény, ahogy az is, hogy a ló az orrvonalát mélyre elõre (mondom elõre!) és lefelé nyújtsa! Amit leírtam, az már a rollover egy kezdete, fajtája, hiszen a ló orrával egyáltalán nem elõre nyúlik, inkább visszaflé és a szárkapcsolat sem mondható szárkapcsolatnak.
Az elõzõ hozzászólásomban leírt érveket pedig érdemes visszaolvasni, mert csak részben tükröz saját véleményt, alapját a hivatalos FEI vita képezi.
Azért nézzétek meg ezt is, hogy mit ért a bemelegítés. Ütemes, korrekt támaszkodás, HIHETETLEN energikus hátulról, egyenesre állított, összeszedett, harmonikus.
A ló farkának mozgása az ütemet hordottan követõ - nem feszültségre utal.
Ne ítélj, hogy ne ítéltess.
A hsz.-ban nem a kürt, hanem a bemelegítést értékeltem, illetve tágabb értelemben a rollkurt próbáltam megkülönböztetni a mélyrelovaglástól. Abban tökéletesen egyetértünk, hogy a mélyrelovaglás mirõl szól, de azt senki ne mondja nekem, hogy a túlhajlítottság az általad nagyon szépen leírt és favorizált engedõ kézzel jön létre. Még nem néztem meg Hubertus Schmidt videoját, de biztos vagyok benne, hogy inkább a kedvemre lesz, mint Anky "csigája". Persze Anky kûrje csodálatos és senki nem vitatja el, hogy a világ egyik legnagyszerûbb díjlovasa. Azt sem zárom ki, hogy kísérletezzen és iskolát teremtsen. Csak attól félek, hogy egyes követõi (nem a tanítványai) nem lesznek tisztában azzal, milyen hatással lesz a lovukra, ha utánozni próbálják õt. Ki mondja majd meg nekik, hogy az atlasz eltávolodott az axistól? És még valami! Ha a kéz húzása nagyobb erõvel hat a ló alsó állkapcsára, mint a szájzugára, akkor az bizony húzásban van, nem pedig engedésben. Az elengedettség feltétele, hogy a ló ellazítsa a tarkó, a fejtetõ, a nyak oldalsó izmait. Ekkor az állkapocscsont mögötti mirigye (egy nyálmirigy) becsúszik az állkapocs csont alá, lehetõvé téve a zabla rágását, a nagyobb nyálképzõdést (ettõl "habzik" a ló szája) és a jobb zablahasználatot. Még több, bonyolult összetevõje van ennek a folyamatnak, amit sajnos nem tudok elég pontosan. Kb. ennyi.
Közzétéve 2007 május 20. - 22:30
Közzétéve 2007 május 21. - 6:00
Még tanulmányozom, na!S most! ÁGIMAM! :yeah: ...hogy áll a megértéssel...

Közzétéve 2007 május 21. - 7:48
Tyûha! Milyen kicsi vagyok...

A hétvégén volt alkalmam felvetetni magam lóháton. A derekam csúful-feleslegesen aktív, a lábaimnak hátrébb a helye, és még biztos van egy marék apróság, ami majd másodszori-harmadszori nézegetésnél kerül a szemem elé. De az ilyen lovasok látványa ad motivációt és kitartást, hogy törekedjek magamnál jobb lenni. Köszi, H-S.

OFFoff
Közzétéve 2007 május 21. - 8:57
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 21. - 10:48

Közzétéve 2007 május 21. - 20:13
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 21. - 21:13
Közzétéve 2007 május 21. - 21:23
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 21. - 21:42

Edited by feribácsi, 2007 május 21. - 21:43.
Közzétéve 2007 május 22. - 7:14
'Everything that is done for us, without us, is not ours.'
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 22. - 12:20
A gyom szerént ne feledjük, hogy a versenyzés, a sport nem elméleti óhaj-sóhaj, vágykatalógus...

Eredményre, sikerre, gyõzelemre játszák, nem jóérzésre, közönségszavazásra...

(((ha jól visszakeresel, az elejéig, lát6od, a topiknyitás óta reflektálok a témára...

Edited by feribácsi, 2007 május 22. - 12:21.
Guest_Haf-Shire_*
Közzétéve 2007 május 22. - 18:41
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 22. - 20:38

Közzétéve 2007 május 23. - 9:53
Én Hubertus Schmidtre szavaznék Ankyvel szemben, bármikor. Schmidt lova élvezettel, elengedetten dolgozik, ezt Anky kûrjeit nézve soha nem érzem, õ uralja a lovát, Schmidt pedig együttmûködik vele.
Egyébként örülök, hogy van egy topic, ami még nincs szétoffolva, érdemi diskurzus folyik, bár látom, hogy feribácsi, a fórum gyomja, már itt is felütötte fejét.
Csatlakozom! Hubertus enged, Anky keze húzásban. Ügetésben is jól látni a különbséget, amint H. keze elõre mozdul, Ankyé meg kontráz. Folyamatos arett-tekkel lovagol.
Azt azért csönben megjegyezném, hogy úgy alapból egyik ló sem közlekedik lovas alatt passage-ban, hacsak éppen nincs megijedve valamitõl. Azt tanulni kell és sokszor nem lehet nekik (lovaknak) könnyû a lecke.
Edited by Chronos, 2007 május 23. - 9:56.
Közzétéve 2007 május 23. - 10:04

Közzétéve 2007 május 23. - 10:21

Közzétéve 2007 május 23. - 10:23

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 23. - 10:27

Guest_Haf-Shire_*
Közzétéve 2007 május 23. - 10:43
Közzétéve 2007 május 23. - 18:37
Ankynak se megy mindig jol:
(Igaz Junior meg kiccsiko...)
Kivalo lovas, eleg hulyen hangzana az en szambol ha minositenem, hiszen tudasom a nyomaba sem er, ezert nem is mondok semmit, sokan elmondtak elottem, amit en is gondolok, meg a felvetelek magukert beszlenek. Mindazonaltal, nem lehet Anky van Grunsvenrol ugy beszelni, mint a haztomb koruli bajnoksag gyoztese...
Ugyanakkor azt gondolom, hogy Salinero egy elkepeszto kepessegu lo, biztos nem egyszeru vele dolgozni, de azt hiszem konnyebb dolga van vele Ankynak, mint Schmidtnek Suerte-vel.
Erdemes viszont megnezni egy bemutatojukat, amin elegge meglepodtem, mert Dallos Gyula hasonlo bemutatoja Aktionnal egy pottyet elegansabb, korrektebb volt...
http://www.youtube.c...c...ted&search=
Es meg egy erdekes dolog, amit valemelyik hozzaszolo emlitett az egyik videohoz tartozo forumon. Az Anky altal lovagolt lovak (itt: Salinero Bonfire Junior) sokkal attraktivabb, latvanyosabb "hangsulyosabb" mozgast produkalnak, mint pl. Schmidt Suerte-je. Megis valahogy termeszetesebbnek, harmonikusabbnak elegansabbnak(!) tunik az utobbi, talan azert mert "jobol is megart a sokk". Ugy ertem a dijlovaglasban eleve felnagyitott, eltulzott, tuningolt mozgasokat adnak elo - sportertekkel. Am ennek is megvan egy hatara, ami felett mar egyszeruen nem szep*. Szoval az, hogy Anky lovaglasaval kapcsolatban valakinek fenntartasai vannak lehet talan emiatt is.
Nb.: Salinero nekem egy dijlo non plus ultra, igaz nem konyitok a dijlovaglashoz, hiszen inkabb ugrabugralok.
*(valahol volt egy topic a Tenesse Walkingokrol, es ott volt egy video belinkelve, amin szegeny lovacska a maga mozgasvilagat egeszen "sajatosan" kellett eloadja. Mindenki rogton berzenkedett rajta. Masik videon viszont nem eltulzottan kozlekedett egy ilyen lo es az mar sokkal tobb hozzaszolonak tetszett.)
rollkur on
Közzétéve 2007 május 23. - 20:15
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 23. - 20:49

Guest_Haf-Shire_*
Közzétéve 2007 május 30. - 13:03
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 30. - 13:13

Edited by feribácsi, 2007 május 30. - 13:14.
Közzétéve 2007 május 30. - 15:00
Ez a nagyon érdekes, de mindenképp kézenfekvõ ötlet a díjugratóknál már partiálisan megvalósult, mikor az összevetésben 4-es "körbelovaglás volt, mindenki ment a másik 3 lóval IS a sajátján kívûl.... :yeah:
hogy adílovasok ezt mért nem alkalmazzák, arra megvan a jó okuk, azt nem hiszem, hogy ne tudnák a díjugratók mivel kísérleteznek...
Pontosan: ez csak a VB-n van így, ott viszont elég régóta, szóval nem kísérletezgetés.
És nem is "összevetés", hanem külön napon rendezik a körbelovaglást az elõzõleg bejutott 4 lovas között.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 30. - 22:03

Közzétéve 2007 május 31. - 7:39

Edited by Franke, 2007 május 31. - 7:40.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 31. - 9:27

Edited by feribácsi, 2007 május 31. - 9:28.
Közzétéve 2007 augusztus 18. - 20:23
a szobrászok elõszeretettel ábrázolták a lovakat szügyig behúzott fejjel. Különösen az 1900-as évek elejéig készült szobrokon. A késõbbieken mintha ez kicsit oldódna.
Savoyai Jenõ lovas szobra
Ugyanez kicsiben
Lófej
Mátyás lovas szobra
Festményen
Oldottabb formában:
Görgey Artúr lovas szobra
Közzétéve 2007 augusztus 19. - 5:44