Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#81 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 10:49

idézet:
Eredeti szerzõ: KundK:De pont egy orosz huszárokról szóló könyvben írta egy fickó, hogy õk még a feszítõ zabláról is leszoktak, és inkább harcban is csikózablát használtak. Sajnos a pontos okot nem írta le, de az eredeti idézetet megkereshetem.[/QUOTE]Legyszi.

#82 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 13:23

idézet:
Eredeti szerzõ: piaffe:Amit ImRe igazából szeretne, szerintem megvalósíthatató lenne egyszerû csikókantárral is. (De nem azt mondtam, hogy ez rövidebb idõ alatt is menne.)[/QUOTE]Én meg valami olyasmire akartam kilyukadni, hogy amíg egy egyszerû csikózablával nem tudja ezt megoldani, ti. hogy ne vigye el a vállán a ló, addig ne akarjon inkább nagykantárral lovagolni. És nem azt mondtam, hogy a nagykantár meg az egykezes szárhasználat kizárják egymást, hanem azt nem értettem, miért gondolja Imre, hogy ha csikózablával nem ment, akkor nagykantárral majd menni fog. Vagy mi. :rolleyes:

#83 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 13:48

idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska:Én meg valami olyasmire akartam kilyukadni, hogy amíg egy egyszerû csikózablával nem tudja ezt megoldani, ti. hogy ne vigye el a vállán a ló, addig ne akarjon inkább nagykantárral lovagolni.[/QUOTE]Azt meg tudom oldani. Csak hat nem egy kezzel, vagtaban, terkepolvasas kozben.
idézet:
És nem azt mondtam, hogy a nagykantár meg az egykezes szárhasználat kizárják egymást, hanem azt nem értettem, miért gondolja Imre, hogy ha csikózablával nem ment, akkor nagykantárral majd menni fog. Vagy mi. :rolleyes: [/QUOTE]Azert gondoltam, mert egykezes szarhasznalatrol nemtrivialis helyzetben eddig egyedul nagykantarnal, vagy szimplan feszitozablanal (western) hallottam. Gondoltam, ezert nem valtok stilust. Szoval maradt a nagykantar.Mondjuk azt abszolute nem ertem, hogy miert gondoljak itt nehanyan, hogy eroboli megoldast keresek a problemamra. [ 09 Október 2002, 13:54: Az üzenetet átszerkesztette: ImRe ]

#84 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 13:57

Orsi!Lehet, h télleg többet fog a ló nyújtásnál, de itt az 5 deka kontra 20 deka problémáról van szó, aminél jól belovagolt lónak még felvételnél sem szabadna többet fognia. A díjlovaglás ugye nem szkanderbajnokság! :D Akinek ennél többet fog a lova, az szvsz részesítse elõnyben az újra belovaglást tág keretben, minimál támaszkodással. P.S. Azért mert sok ló közlekedik a fejére esve, még nem biztos, h az a normális.

#85 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 14:58

Az elõttem szólóhoz csak ennyit: Posted Image

#86 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 15:13

Porfelhõ! Már csak tudom, hogy hol fényképeztem õket!! Ezek egyértelmüen a Tower of London-ban voltak, abból is a White Towerben!!! tongue.gif :cool:

#87 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 16:04

Imre! Miért vágtában próbálsz térképolvasni? :D Amúgy nem tudtam, hogy szabályos egykezes szárhasználatról van szó, én ha terepezek, igen ritkán fogom mindkét szárat. Miket mûvelek! :eek: Az erõbõl megoldásra csak annyit, hogy ez nekem teljesen így jött le, sorry ha félreértettelek. ;)

#88 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 16:10

idézet:
Eredeti szerzõ: Barefoot:"34.2 A szárakat a lovas a verseny során köteles két kézben tartani. A versenyszám bejezése után, a pálya elhagyásakor azokat egy kézbe veheti. A zenés kûr feladatban az egy kézbe vett szárakkal történõ lovaglás megengedett." [/QUOTE]Én mondtam, hogy nincs olyan, amirõl Te írtál. Posted Image Azt még hozzátenném, hogy általában a zenés kûrnél is csak az utolsó lépések erejéig szokták egy kézben tartani a szárakat pl. passage-ban.

#89 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 16:11

Mandulával már megint egyet kell értsek. Posted Image

#90 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 16:57

idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska:Imre! Miért vágtában próbálsz térképolvasni? :D [/QUOTE]Verseny volt. Mit csinaljak ;)
idézet:
Amúgy nem tudtam, hogy szabályos egykezes szárhasználatról van szó, én ha terepezek, igen ritkán fogom mindkét szárat. Miket mûvelek! :eek: [/QUOTE]Gondoltam a szabályosra lehet taná?t találni. (Minek találjam ki ha más már kitalálta Posted Image )Miket muvelsz? Posted Image
idézet:
Az erõbõl megoldásra csak annyit, hogy ez nekem teljesen így jött le, sorry ha félreértettelek. ;) [/QUOTE]Mind1. Lehet, hogy megint bevettem a fogalmazasgatlomat ;) [ 09 Október 2002, 18:17: Az üzenetet átszerkesztette: ImRe ]

#91 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 19:59

idézet:
Eredeti szerzõ: piaffe:Én mondtam, hogy nincs olyan, amirõl Te írtál. Posted Image [/QUOTE]Pijaf! Te mán megin kötözködöl!Ha figyelmesebben elolvasnád amit írtam, akkor rájönnél, hogy a legcsekélyebb ellentmondásban sem vagyok azzal a bizonyos 34.2-es paragrafussal.Egyébként pedig most már csak azért is meg fogom keresni hogy honnan is származik ez az információ.Sõt tudok egy olyan feladatot, amihez egy kézbe kell venni a szárakat! Ez pedig az, amikor a tökéletesen végrehajtott feladatodra a bíró 15%-ot ad, mire a szárakat bal kézbe veszed (bal csikószár a kisujj és a gyûrûsujj között, bal feszítõszár a gyûrûs és a középsõ ujj között, jobb feszítõszár a középsõ és a mutatóújj között, jobb csikószár a mutató és a hüvelykújj között), jobb kézzel pedig hanyag eleganciával bemutatsz a bírónak :D Mindezt persze zenés kûr közben, mert mint tudjuk ott megengedett az egykezes szárhasználat Posted Image [ 09 Október 2002, 20:00: Az üzenetet átszerkesztette: Barefoot ]

#92 piaffe

piaffe

Az elengedett

• Fórumtag
  • 3.446 hozzászólás

Közzétéve 2002 október 9. - 20:44

Barefoot: tongue.gif

#93 sarolta

sarolta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 593 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 15:29

Sziasztok!Kérlek,segitsetek!Mi a különbség a D-zabla,és a csikózabla között?Mire jó egyik,illetve másik?Melyik mire való,mikor érdemes használni?

#94 KundK

KundK

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.050 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 16:13

saroltaHa jól rémlik, akkor szinte semmiben. A D-zabla egy olyan (olívás) csikózabla amiben oldalt nem karika van, hanem egy D alakú vas. Kicsit közelíthet a hatása a pálcás zablához, tehát kevésbé lehet áthúzni a ló száján. Fordításkor egy kicsit erõteljesebb a nyomás oldalról.Emelett persze nem a D alak nem forog a zablavasban és ettõl kissebb a becsípõdés veszélye.

#95 sarolta

sarolta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 593 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 17:02

Köszi szépen!Aranyos vagy,hogy ilyen hamar már válaszoltál is!Akkor D-zablát fogok venni!!!!Kösz a segitséget!sarolta

#96 Andika001

Andika001

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 95 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 20:26

Szijasztok!Az lenne a kérdésem hogy ki mit hallott az izesitett zablákrol és mi a véleménye.Esetleg tapasztalat?Puszi:Andi

#97 Afi

Afi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 438 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 20:42

Ízesitett zabla? Micsoda??? :eek: erre én is kiváncsi lennék. :rolleyes:

#98 terembura

terembura

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 917 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 21:28

Az ízesített zablákról a "Lovasbolt" topkban olvashattok! Posted Image

#99 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 23:27

Ízesített zabla: láds még a "marketing" és a "parasztvakítás" címsazavakat... Posted Image Egy normális ló bármilyen zablát elfogad, ha ilyen baromságokkal kell machinálni, ott a lovas hozzáállásával van a gond. Mármint, hogy annak idején elrontotta az elsõ kantározásokat. :-/ IMHO.Cav

#100 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 23:34

De a mentolos zabla elõnye az is, hogyha bálba megyünk a lóval, akkor nem lesz szájszaga a lónak :D

#101 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 9. - 23:47

Hááát, a smacizni akarna az ember a lóval?? Posted Image Cav

#102 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 10. - 19:33

Sziasztok!Lenne egy kérdésem (Elég hülyén hangzik)Arról lenne szó hogy ki kéne próbálnom egy új fajta zablát a lovamon (az Edzõm tanácsára) DE az enyém csupa rozda!!100%Kérdésem tehát az lenne ,hogy ha beleteszem a lovam szájába lesz-e tõle valami :confused: BAJA :confused: vagy elõször valamivel vonassam be (Pl.:króm,nikkel)???? ÜDV.:Szilvi Posted Image

#103 sarolta

sarolta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 593 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 10. - 19:40

hát,igazából,én nem értek hozzá,de ami engem illet,én nem tenném bele.A bevonatástól pedig ugyanúgy rozsdál majd,csak nem látszik.Persze lehet,hogy ez csak szerintem van igy.Én vennék egyet...

#104 Zsuzska

Zsuzska

Törzsvendég

• Admin
  • 3.961 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 10. - 19:45

Szia Szilvi!Létezik rozsdamaró folyadék, ami leszedi róla a rozsdát. Posted Image

#105 KundK

KundK

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.050 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 10. - 20:22

idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska:Szia Szilvi!Létezik rozsdamaró folyadék, ami leszedi róla a rozsdát. Posted Image [/QUOTE]Nem is beszélve a csodatevõ smirglirõl (becenevén dörzspapír)! Posted Image

#106 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 10. - 20:30

Sarolta! [url="http://"http://kep.tar.hu/zsubaba/midsize/pic1491716.jpg"]D-zabla[/url]

#107 sarolta

sarolta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 593 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 11. - 15:09

Köszi Zsubaba,aranyos vagy!Igazából azt tudom,hogy néz ki,csak a mûködési elvvel voltak gondjaim,de már értem!Egyébként végül olivzablát vettem :D Köszi a figyelmességet!sarolta

#108 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 11. - 18:38

Sarolta!A zablák krómozása és egyéb felületkezelése csak a vevõnek szól!A western lovasok kifejezetten vas zablákat hsználnak.A szakzsargon édes zablának hívja ezeket.A lovak ugyanis szeretik a vasat nyalogatni. Ha megfigyeled õket szabadon ha lehetõség van rá, kitartóan nyalják a rozsdás vasakat.Így aztán mosd meg, hogy ne legyen koszos,aztán mehet be az arcba. ;)

#109 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 11. - 19:20

RealcowboyJól olvastam azt írtad hogy a lovak a rozsdás vasat elõszeretettel nyalogatják!!!??? Posted Image Akkor a pacim még örülni is fog a rozsdás zablának????? Posted Image :D

#110 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 11. - 19:31

Biztos, hogy élvezni fogja!

#111 sarolta

sarolta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 593 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 11. - 19:37

Köszi az érdekes infot!Ezt nem tudtam,de megmondom õzintén,nagyon tetszik!Ez baromi érdekes!!! :D

#112 Orsi

Orsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 859 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 11. - 19:53

Sziasztok!Nemrég láttam egy olyan záblát ami, majdnem úgy néz ki, mint egy csikózabla, de a közepénél van egy törés, a törés maga külön egy kis fémbarab, mintha, ezzel külön tudna még a ló játszani.Ez egy osztrák barátomé, ilyet vett az egyik lovának, ami elég jól rángatja a fejét lépésben.De még nem sikerült megkérdezni, mivel külföldön van, hogy ez a zabla mire jó?Van egy ismerõsöm, aki esküszik erre a zablára, mert azt mondja, jobban eltudja engedtetni vele a lovat. Persze a fejrángatós kiscsodát most én lovagolom, persze csikó zablával, nem merem a csodazablát a szájába tenni.Szóval mit tudtaok erõl a tört zabláról?Mi a véleményetek róla?

#113 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 0:59

A minap láttam egy érdekesebb csikózabla szer? képz?dményt, ami mosolyogtató néven fut. (Mondjuk, ha az én számba raknának valami ilyesmit, akkor nekem nem lenne mosolygós kedvem ;) )Leírásra nem vállalkozok, de úgy hat, hogyha az ember fia/lánya belefog a szárba, akkor olyan lesz a lónak, mintha mosolygósra kantárazták volna.Látott már ilyet más is errefelé? Vélemények?

#114 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 2:38

Ímé egy link[url="http://"http://www.horsematters.net/tack/bits.htm"]http://www.horsematt...t/tack/bits.htm[/url]mindkét zabla látható itt.A kétszeresen tört szájrészû zablát francia csikózablának híják és annyit tud, hogy csökkenti a diótörõ hatást amikor erõsebben meghúzzák a szárat és nem peckeli fel a szájpadlást. Egyszer-kétszer használtam, de semmi különbséget nem éreztem.A mosolygó, avagy gag zabla a középiskola második osztályos fizika ismeretében mozgó csigaként mûköszik, ami azt jelenti, hogy a zablán a pofaszíjban és a szárban ébredõ erõk eredõje hat, tehát egy átlagos esetet nézve, kb másfélszeresére növeli a szárhatást. Rossz hír, hogy a zablán ható erõnek nem csak a nagysága, de az iránya is azonos a két erõ eredõjével, tehát nem a szár irányában hat, hanem feljebb, ergo a ló hajlamos lesz felemelni a fejét. Persze ez azzal is jár, hogy a zabla elindul felfelé, és a ló nem tud ráharapni, viszont mosolyogni fog. Soha nem használtam ilyen zablát, tehát nem tudom megítélni a hasznát, de az a véleményem, hogy egy ilyen zablát lehetetlen korrekt módon használni.

#115 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 12:27

Sziasztok!Én használtam a lovamnál "mosolygóst"..sajnos!!Nem vagyok egy szakértõ és a menõs lovamra ajánlotta egy "tanult" emberke, aki lovaglást oktat és maga tanítja a lovait is!!!Nos, eleinte (pályán) jól is mûködött, jobban le tudtam fékezni a lovat, hogy ne rohanjon se ügetésben, sem vágtában. A lényeges tudnivaló, hogy a csikómat kb. 4 hónapja lovagoltam.Aztán kimetünk terepre egyedül és kicsit beleszaladtam a szájába!Akkor volt az az ominózus nagy térdsérüléses esésem (ugrásom), amibõl 1,5 évig épülgettem...Szóval nagy hiba volt ilyet tenni a szájába!!!Attól függetlenül az én lovam nem felfelé tette a fejét,( ahogy Barefoot leírta) hanem lefelé-befelé. Neki úgylátszik így könnyebb volt kibújni...Úgyhogy ez a zabla sem való majom kezébe! :D Amúgy ilyen zablákat zömében lovaspólóban látni...

#116 Orsi

Orsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 859 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 18:30

Köszi, hogy leírtad! :D

#117 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 19:55

És a hackamore hogy mûxik? Mert ott nincs egyátalán semmi a szájában, csak az orrára (???) hat... :confused: :eek:

#118 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 19:58

itt egy hackamore-os kép...értelmezzétek nekem! Posted Image Posted Image

#119 Afi

Afi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 438 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 20:25

A hackamore télleg csak a ló orrára fejt ki hatást a lónak, amelyik ló menekül a zabla elöl, vagy nem lehet vmiért jól használni nála, akkor szokták használni föleg.nekem hackamore miatt kellett leugranom 1 pacirol egyszer, mert nem birtam megállitani :D Posted Image

#120 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2002 november 12. - 20:29

mi az, hogy leugrani? :eek: kiskörben sem tudtad megállítani? :eek: