Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Jurta...

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
140 válasz a témához

#81 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 28. - 19:48

Talán kattints a szövegre... :rolleyes:

Hozzászólás megtekintése

Igy már értem. Ráizgultál a pasira..... :D

#82 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 28. - 19:53

:D Inkább a helyzetre... :kir:

#83 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 1. - 15:25

Sziasztok!Tudom, egy kicsit elkéstem ezzel a válasszal, de a kumiszos témára szeretnék reagálni...Otthon is lehet kumiszt inni. Na jó nem azt az igazi mongol kumiszt, de ízre azért talán hasonlít. Mivel nem szeretnék pontatlan receptet megadni, a Révai Nagy Lexikonban benne van a recept. Lényege az, hogy tehéntejet hígítunk lótej minõpségûre, és laktóz szacharóz hozzáadásával a kancatejjel azonos összetételûvé tesszük.. ezután megmelegítjük... Tényleg benne van a Révaiban. Mielõtt belémkötnétek, hogy ugyan honnana a bánatból lehet laktózt és szacharózt beszerezni, a gyógyszertárakban lehet venni.Sziasztok!Arikan

#84 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 1. - 15:40

Sziasztok megint!Amúgy nekünk is van jurtánk. Illetve volt. Pár éve megrendeltünk egy favázas jurtát. Amikor megérkezett volt nagy öröm, rendeztünk is egy jurtaavatót. Ami keletek fél óra pár asszonynak, az itt öt markos legénynek (plusz a többi segítõ) egy délelõttbe telt. Na jó tényleg kicsit lassú, de ez volt az elsõ jurtaállításunk. õsszel lebontottuk, tavasszal felállítottuk, megest egy nagy buli keretében.. Annyi változott elõzõ évhez képest, hogy a Drága Anyaföld helyett egy kõ talapzatra került. Nagyon csini volt, volt hely a közepén hely tûznek, meg minden, még egy szõnyeget is beraktunk, hogy még otthonosabb legyen. Tényleg csinos volt. Aztán jöttek a viharok. Az elsõt még túlélte, annyi baja esett, hogy kb fél méterrel arrébb tolta a szél. De a másodikba már belerokkant. Azaz beleroppant. Azóta lecsavarozott vasjurtánk van. Ez is szép, de azért az elsõ......Sziasztok!Arikan

#85 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 1. - 19:59

A favázas jurtát is rögzítik a talajhoz, és annak elvileg nem lenne szabad tönkremennie - bár azért nem hurrikánokba tervezték, ez tény. :)

#86 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 3. - 15:32

Nem különösebben értem, miért kellene a tehéntejet higítani meg dúsítani, amikor kancát itthon is lehet fejni... :confused: Ami itthon nincs, az a bõrtömlõben évtizedek-századok alatt kialakult mikroklíma...

#87 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 3. - 19:32

Hihi!Ha végül sikerül összehozni a kumiszt, kíváncsi lennék az arcotokra, amikor megkóstoljátok!!! :gm: :D

#88 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 3. - 20:36

Én kóstoltam, de nekem nem volt vele ilyen horrorisztikus élményem :) Mondjuk egy kicsit túlérett volt, hosszú az út mongóliából. Azt mondják a kumisz sokféle ízû és állagú lehet az alapanyagtól és a készítés módjától függõen - kb mint a sör, az is lehet a nagyon jótól a szamártól vett vizeletmintára hajazóig mindenféle.Tervben van, ha tavasszal lovardát gründolunk, akkor megtartjuk az elsõ kumisz ünnepét! Mondjuk hogy kancatejet honnan szerzünk, azt nem tudom, mert csak herélteket akarnánk venni...

Edited by Barefoot, 2005 november 3. - 22:09.

#89 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 3. - 21:21

Szia!Tudod azért kell a tehéntej, mert nem mindenkinek vannak mindig szoptatós kancái... Nekünk spéci vannak, de úgy gondoljuk, a kicscsikók jobban megérdemlik, és nekik nagyobb szükségük van rá, mint nekünk. (Amúgy csak segíteni szerettem volna azoknak, akiknek nem biztos, hogy kijutnak valaha Mongóliába kumiszért.)Mellesleg mikroklíma meteorológiában van, bizonyára a mikrofaunára gondoltál.. (Ezt nem gonoszságból mondtam ám :) )Sziasztok!

#90 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 14:21

És a mikrofauna között milyen szél fütyül, ha nem a mikroklíma... :mad: :kir:

#91 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 17:26

Én kóstoltam, de nekem nem volt vele ilyen horrorisztikus élményem :) Mondjuk egy kicsit túlérett volt, hosszú az út mongóliából. Azt mondják a kumisz sokféle ízû és állagú lehet az alapanyagtól és a készítés módjától függõen - kb mint a sör, az is lehet a nagyon jótól a szamártól vett vizeletmintára hajazóig mindenféle.Tervben van, ha tavasszal lovardát gründolunk, akkor megtartjuk az elsõ kumisz ünnepét! Mondjuk hogy kancatejet honnan szerzünk, azt nem tudom, mert csak herélteket akarnánk venni...

Hozzászólás megtekintése

Én sem csak egy helyen kóstolgattam ám!Az a gáz, hogy a mongol, amolyan vendégszeretõ nép, aztán borzasztóan megsértõdnek, ha a jurtába lépve nem iszol kumiszt vagy arkhit. Úgyhogy, bár egyik sem a kedvencem, elég sokat nyakaltam belõlük.....

#92 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 17:27

Te Filly, mi van a képeimmel???? :cool:

#93 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 17:33

Otthon ácsingóznak a zasztalon és várják, hogy beszkenneljem õket. Sztem a jövõ hétig meglesz. Egyébként nagyon jók, csak kevesen vannak ;)

#94 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 18:00

Otthon ácsingóznak a zasztalon és várják, hogy beszkenneljem õket. Sztem a jövõ hétig meglesz. Egyébként nagyon jók, csak kevesen vannak ;)

Hozzászólás megtekintése

Nagyjából ezeken voltak jurták, lovak...

#95 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 18:37

Az a gáz, hogy a mongol, amolyan vendégszeretõ nép, aztán borzasztóan megsértõdnek, ha a jurtába lépve nem iszol kumiszt vagy arkhit.

Micsoda atrocitások érik ott az embert! Már nem is akarok menni! :D

#96 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 19:01

Hát volt olyan, hogy csúnyán eláztam, pedig csak beköszöntem 1 - 2 jurtába.....

#97 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 4. - 19:58

Ehhez elég Gyergyóig vagy Csíkig elmenni :D (5 fiú mellett egyedül voltam lány, de sajna ez nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy ne sértõdjenek vérig a vendéglátók, muszáj volt nekem is mindenhol innom... :D)

#98 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 5. - 21:13

És a mikrofauna között milyen szél fütyül, ha nem a mikroklíma... :mad: :kir:

Hozzászólás megtekintése

Egy bõrtömlõben milyen szél fütyül? (Mikroklímája egy ültetvénynek, vagyegy kertnek lehet. Egy füves társulásnak. Egy Kumiszos "zacsinak" nem. De nem olyan nagy hiba tényleg....) :yeah:

#99 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 5. - 21:16

Ehhez elég Gyergyóig vagy Csíkig elmenni :D (5 fiú mellett egyedül voltam lány, de sajna ez nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy ne sértõdjenek vérig a vendéglátók, muszáj volt nekem is mindenhol innom... :D)

Hozzászólás megtekintése

Ez a mániájuk... Kedvesek, de ha az ember nem bírja... Csúnya vége lehet.

#100 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 5. - 22:31

Mikroklímája mindennek lehet, pl egy pincének, de akár egy befõttesüvegnek is. Szél talán nincs a kumiszostömlõben, de van hõmérsékelt, nyomás, páratartalom, ami egyáltalán nem lényegtelen az erjedést okozó baktériumkultúra szempontjából.Kukacoskodni persze lehet, de az már egy másik tejtermék... :)

#101 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 6. - 19:04

Mikroklímája mindennek lehet, pl egy pincének, de akár egy befõttesüvegnek is. Szél talán nincs a kumiszostömlõben, de van hõmérsékelt, nyomás, páratartalom, ami egyáltalán nem lényegtelen az erjedést okozó baktériumkultúra szempontjából.Kukacoskodni persze lehet, de az már egy másik tejtermék... :)

Hozzászólás megtekintése

Jut eszembe tejtermék.....Szóval csinálnak még egy finomságot tejbõl a mongolok, amirõl õk azt állítják, hogy a mi borainknak a megfelelõje.Amíg a kumisz ízvilága a rókakomát idézte, addig ez a másik borzalom a poshadt víz és a buggyant tejsavó között helyezkedett el. A nevére már nem is emlékszem. :hupp:

#102 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 7. - 21:33

Jut eszembe tejtermék.....Szóval csinálnak még egy finomságot tejbõl a mongolok, amirõl õk azt állítják, hogy a mi borainknak a megfelelõje.Amíg a kumisz ízvilága a rókakomát idézte, addig ez a másik borzalom a poshadt víz és a buggyant tejsavó között helyezkedett el. A nevére már nem is emlékszem. :hupp:

Hozzászólás megtekintése

[/quote]Na ja!Biztos õk is azt a borunkat kóstolták, ami a túristáknak van fenntartva, s õk is a túristáknak való bigyóitalt adták....[Persze ez csak poén, mert borból mi (ha jól tudom) nem adunk a turistáknak gagyit (csak gulaas szuppéból, meg halászléból...). Meg gondolom õk is tiszteltek téged annyira...]Szóval csak vicc volt..

#103 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 13:24

Vasárnap voltam jurtaállításon. Mondtam hogy érkezik Mongóliából egy csomó cuccosa, miket árulnak. Namármost ezekrõl utána semmit nem lehetet tudni, nos itt árulták õket. Attila is vett egy mongol jurtátEz a jurta volt telirakva cuccokkal, majd azokat a fotókat is fölteszem.Akik hozták: férfi magyar, felesége mongol, nagyon kedvesek, itt laknak különben Kadafalván. Van két fiuk, Õ a kisebb, Timudzsin , folyton csokit zabált, meg csöndes, a testvére ellenben... :gm:

#104 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 8. - 19:37

Jó név :) a testvére meg biztos Dzsamuka :D

#105 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 november 26. - 23:33

Filly, nem akarok gonoszkodni, de az az egy hét már kicsit elmúlt..........Jó lenne, ha a karácsonyi tumultus elõtt visszaküldenéd a képeket!Köszi!

#106 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 12. - 15:08

Na, ami késett, az nem múlott... Felkúsztak Kedd képei IDE - köszönet érte Meggyesnek! Kedves Kedd, a karácsonyi tumultus elõtt még visszakapod a képeidet. Ezért igazán kár zaklatni a moderátorokat...

Edited by Filly, 2005 december 12. - 15:43.

#107 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 14. - 19:18

Hali!Volna egy kérdésem a jurtákkal kapcsolatban. Olvastam hogy nálunk nem igen jó alapanyag a nemez, mert beázik. Mennyire igaz ez és akkor hogyan érdemes megválasztani. Legyen jól kinézõ és praktikus. Azt már olvastam hogy geotextil+fólia+ nemez ez mûködik? És mennyi ideig?Még valami mekkora jurtát érdemes csinálni 4 fõnek

#108 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 14. - 22:41

A fólia nem jó, mert az párazáró réteg és hidegben kicsapódik a nedvesség a belsõ oldalon. Impregnált sátorponyvát kell a nemez fölé tenni, az nem ázik be. Hazai viszonyok között esetleg jó ötlet lehet a kirgiz/baskír formát választani a mongol helyett, mert az elõbbiek meredekebbek és könnyebben lefolyik a víz. Hat méteres átmérõ az olyan kényelmes darab, szerintem nem érdemes sokkal kisebbet csinálni.

#109 süsümester

süsümester

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 94 hozzászólás

Közzétéve 2006 február 15. - 16:06

Az nem túl nagy ha soha sem leszünk többen 4-nél, de inkább ketten

#110 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 4. - 13:57

Edited by dumdum, 2006 november 5. - 20:23.

#111 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 április 12. - 22:06

Szombaton állítjuk fel a jóféle mongolt. :yeah:

#112 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 22:49

Remélem fotóztok szorgalmasan! :yeah: Fillyt meghívtad? :kv:

#113 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 április 13. - 18:06

Nem hívtam, mert nem kellett, azt hiszem ott lesz. :)

#114 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 13. - 18:21

Nagyon szeretne ott lenni, de lehet, hogy csak az esti bulira ér oda... :( :)

#115 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 április 14. - 21:19

Azért csak összejött. ;)

#116 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 14. - 23:36

És hol vannak a képek?! :confused:

#117 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 április 15. - 15:28

Barefoot-nál vannnak a fotók.

#118 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 15. - 16:14

:rolleyes: Most akkor.... nézünk jurtát, vagy nem nézünk? :confused: Különbenis: milyenjurta/honnétvan/meddigmarad/kijjé...stb. :D

#119 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 15. - 18:36

off: Ágimam errõl jut eszembe! Most akkor...nézünk nyerget, vagy nem nézünk? ;)Hogy on is legyen belõle: én is kíváncsi vagyok erre a szerzeményre. Azon kívül, hogy mongol.

#120 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2007 április 17. - 11:30

A rövid történet az, hogy Bareék vettek egy mongolt, azt mentünk állítani Zsámbékra.Hogy milyen volt? Jó.