Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Tûz - M E G E L Õ Z É S !

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
121 válasz a témához

#81 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 13. - 22:38

Tulajdonképp melyik lovardáról van szó?

#82 katrina

katrina

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 72 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 13. - 22:44

Megaron....a Bócsi kastéllyal szemben az aszfaltút másik oldalán, a Hungaroting iránt

#83 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 14. - 6:11

Nem tudom lovardának lehet-e nevezni azt, ahol nem kap rendes fizetést a lovász. Ahol én tartom és korábban tartottam lovat, mindenhol többet kerestek a lovászok mint én orvosként. Bár ez már off. Csak megjegyeztem.

Edited by Léda, 2009 augusztus 14. - 6:11.

#84 PejPaci

PejPaci

Új vendég

• Fórumtag
  • 5 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 14. - 11:20

Az topic ötlet jó, csak tele van ötletekkel gyújtogatók és tolvajok részére=P

#85 Peter13

Peter13

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.855 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 14. - 11:40

A Vedelem sem tetlenkedik !!!! A Jo Oldal sem !!!

http://www.af.mil/sh...F-2418B-990.jpg

http://www.af.mil/sh...F-7514B-106.jpg

#86 ancsapancsa

ancsapancsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.894 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 14. - 15:01

én azt gondoltam, hogy a munkáltató fizeti a tanfolyamot, hogy a munkaerõ fölkészült legyen, és adott /sajnálatos esetben!/ az érdekében föl tudjon lépni a munkaerõ.....

(voltál te lovász a Hidász utcában Pálos Anikó keze alatt?)

Szia!

Nem.Nem ismerem ezt a hölgyet.
Azt akartam az egészbõl kihozni,hogy az átlag munkáltatót(lovas helyek kb.80%-a)nem érdekli más,csak hogy minél olcsóbb embert kapjon.Az ilyen nem fogja tanfolyamra küldeni a lovászát.

#87 firtato

firtato

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 678 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 15. - 12:36

Ha egyszer elérjük,hogy legyen éjjeliõr,istálló fiú (vagy lány),lovász és a tulaj is elégedett lesz.Ez 3 dolog amit 1 embertõl várnak el sok helyen. Tudom megfizethetetlen,de most néhány tulajdonos a pszichiátrián fekszik. Nekik megérte volna. Mi volt a gyújtogatás oka? Mi lehet az OK ,amiért állatoknak így kelljen elpusztulni?

#88 Rokka

Rokka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 58 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 15. - 21:05

nálunk a lovardában kutyákat mérgeztek meg fagyállóval... :( kantárokat, kötõfékeket vágtak el :mad: A legjobb a biztonsági kamera! Az sem árthat hogy ha szét kürtöli az ember h van neki !eeggyel kevesebb gyújtogatónak jut eszébe olyan lovardát választani ahol be van kamerázva mint ahol nincs ! Poroltót mindenképpen kötelezõvé tenném a lovardákban nagyobbakban 2-3 is Aki lovardát épít annak az udvarra nyíló istálló ajtókat ajánlok ahonnan egyszerûbb kiengedni a lovakat ... Meg ahol meg oldható a takarmányt egy külön épületben tárolni . Ami még veszélyes azok a cigisek komolyan oda kell rájuk figyelni inkább kijelölni egy dohányzó részt mintsem h felgyulladjon a lovarda... Gyufát , gyertyát, hõsugárzót egyéb tûzveszélyes dolgot nem kéne az istálló környékén tárolni . Esetleg az alkalmazottakkal,lovasokkal rendszeres idõközönként tûzriadót csinálni mit az iskolákban szokás. Talán a helyi tûzoltósághoz fordulni biztos vagyok benne h a tûzoltók sokkal jobb dolgokat is tudnak mondani annál amit én ide leírtam!

#89 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 16. - 17:32

Elõször azt hittem, van értelme írnom valamit. Aztán úgy döntöttem, elõször elolvasom az egészet. Ettõl letettem eredeti szándékomról. De nincs bajom veletek, tényleg, csupán... Megfoghatatlan, hogy mit akartok. Ahány hozzászólás, annyiféle kívánság a bolygónk forgásirányára és sebességére vonatkozólag... Tûzjelzõ van. Fagyálló edényén a nyeldeklést a lefetyeléstõl megkülönböztetõ elzáró készülék, amit ráadásul tûzoltóközpontba kötnek be, olyan szerintem nincs. Például. Ajánlanék egy pár általános gondolatot a tûzzel kapcsolatban. A tüzet megelõzni kell. A tûzjelzõ sosem arra szolgált, hogy a jelzés után bármit is tégy - ott. Annak ott már mindegy. A garázsban felszerelt tûzjelzõ nem arra kell, hogy tûz esetén az autót kivontasd, és leülj a fûben boldogan. Az arra jó, hogy ha a garázsban tûz üt ki, talán a gyermekek hálószobájából a két utódot még ki tudod menekíteni. Persze, mikor? Ha ezt a tûzjelzõ megszólalása elõtt egyszer tisztázod magadban, hogy ha valahjol megszólal a tûzjelzõ, mit fogsz tenni. És a meneküléshez szükséges ajtók kulcsait nem a munkahelyeden tárolod - vagy az ajtókat nem csukod be frissen festve egy életre. Többszintes épületben létra a teraszra, és valahányszor a feleség megpendíti, hogy ez ott ronda, válj el. Stb. De egy lovardában, ahol fa széna hátán, ott a létesítmény másik részébõl való menekülésre sem nagyon lesz érkezésed. Sose. Arra jó a tûzjelzõ ott, hogy a szomszédban élõ, eddig jóindulatú mafiozo háza le ne égjen. Ha nem vagy még 95 éves, azért ez is fontos szempont. Félretenném tehát a bosszú- szenvedély- balfék betörõ fellöki a petróleumlámpát indokú tûzeseteket. A maradék okok elõfordulásának valószínûségét lehet csökkenteni. Figyelem! Nullára nem. Lehet szabványos épületszerkezetet alkalmazni. Lehet szabványos villamos hálózatot kiépíttetni, és megfelelõ berendezéseket alkalmazni. Lehet szabványos, sõt, a minimálisan elõírtnál magasabb fokú villámvédelmet alkalmazni. Lehet fegyelmet tartani és tartatni. (Ha nem errõl szólna a topic, akkor bocs.) És két általánosabb gondolat: 1. Timur és csapata, akik nincstelenek voltak, de jószívûek, siránkozhatnak azon, hogy bármilyen mûszaki megoldás pénzbe kerül. Ha valakinek van egy 50 millió Ft-os lovardája, és a saját élete, amit rájutó ivadék fenntartásával együtt havi 300-ra tart (értsd, annyit költ), nyaralással és autóval, ott alapvetõ biztonsági dolgok költségén való nyilvános fanyalgás nem célszerû. Mert a partvonal mellõl könnyen adhatóak a tanácsok. Ilyen kijelentésekkel már megharagítottam embereket, legyen így most is. 2. Bármennyire is fáj kimondani, P13 és OSH igen okosakat írt. Izé... Tûzjelzõ és por? Azt olvastam valahol, a por nem tesz jót a lovaknak... Kinek az istállójában van ilyen?

#90 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 16. - 17:39

Olvasgattam a topicot, azt hiszem, egy szerintem fontos megelõzési mód még nem hangzott el, bár csak átfutottam, szóval elnézést kérek, ha mégis ismételnék valakit. Szerintem a tûz, tolvajok, rongálók stb. ellen viszonylag célravezetõ megoldás, ha a tulajdonos lakóingatlanja és az istálló/lovarda egy telken, egymás közelében van. Bár ez sajnos nem mindenhol van így, mégis egy jó pár helyet ismerek, ahol igen. Ha én gyújtogató, tolvaj, stb. lennék, legalábbis elriasztana az a tény, hogy az istálló tõszomszédságában, ahová épp besurranni készülök, ott áll a tulaj háza, benne a teljes háznéppel. Arról nem is szólva, hogy így legalább a huszonnégy órás felügyelet alapból meg van oldva. Persze vannak hátrányai is, ha az ember a lovardájában / mellette lakik, de szerintem számos elõnye is.

#91 ördögdora

ördögdora

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 808 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 19. - 14:19

Talán a helyi tûzoltósághoz fordulni biztos vagyok benne h a tûzoltók sokkal jobb dolgokat is tudnak mondani annál amit én ide leírtam!

Felvettem a kapcsolatot a gödöllõi tûzoltósággal. egy kis idõt kértek, de jönni fog a legszakmaibb válasz is a kérdéseinkre.... ha vannak még kérdéseitek, most tegyétek fel.

#92 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 21. - 12:39

Más!A lovardatulajdonos hibáján kivüli, ingó természetû károkért (konkrétan felszerelésre gondolok) - lopás, rágcsáló, stb, ki felel? (úgy általában, nem a tûzzel kapcsolatosan) Ha lovat tartok valahol, s eltûnik vagy tönkremegy valamim, benyelendõ-e?

Edited by börni, 2009 augusztus 21. - 12:41.

#93 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 21. - 12:57

Nagyban függ szerintem a bértartási szerzõdéstõl, bár azért sejted a választ... :(

#94 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 23. - 21:42

Más!
A lovardatulajdonos hibáján kivüli, ingó természetû károkért (konkrétan felszerelésre gondolok) - lopás, rágcsáló, stb, ki felel? (úgy általában, nem a tûzzel kapcsolatosan) Ha lovat tartok valahol, s eltûnik vagy tönkremegy valamim, benyelendõ-e?

A kérdésed az, hogy ha a nyergesbõl lenyúlódik a kétszázezres nyerged, kifizeti-e a tulaj? De most komolyan? :D
Bakker, ha a tulaj hibájából lesz baja se kapsz egy kanyit sem. Mit és hogyan bizonyítasz? Ki hagyott nyitva bármit is, ahol 50-en járkálnak? Ami értékes azt ne hagyd ott, ennyi. :)

#95 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 24. - 9:32

A jog ismeri a jó gazda gondossága fogalmát. Ha egy istállóban zárható a nyerges, ne adj' Isten, még riasztóval, ráccsal is felszerelt, éjjel zárt és riasztott a helyiség, úgy a gazda (tulajdonos) nem vonható felelõsségre lopás esetén. Amennyiben egy rossz funérlemez (vagy OSB-lap) képezi az ajtót, az nem zárható, éjjelre nyitva hagyják, úgy megkérdõjelezhetõ a jó gazda gondossága. De OSH-nak valóban igaza van: ott, ahol nagy a nyergesben a forgalom, napközben ki-, bemászkálnak a bértartók, nehezen ellenõrizhetõ, hogy ki, mikor, mit visz el onnan. Az pedig megint más kérdés, hogy ilyen kár esetén egyáltalán ki tud-e perkálni egy tulajdonos kétszázezer forintot. A jelenlegi 30-35 ezer forintos bértartási díjak mellett kötve hiszem, hogy bármelyik lovardatulaj anyagi garanciát tudna és akarna vállalni nem csak a nyereg, de bármely más vis maiorra.

#96 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 augusztus 24. - 9:39

Másik topikból sejtem, hogy Börninek egér rágta meg a nyergét, azzal van gondja. Amúgy 2 hete külföldön sajnálatos módon ellopták az egyik versenynyergünket. Bár valamennyire az én hibám volt (délután 5-re volt kiírva egy szám, amiben 8. indulók voltunk és 10 perccel 5 elõttre kellett volna kivinnem a lovat, de 42-kor Balázs rám telefonált, hogy háromnegyedkor elkezdik, szóval nem kicsit rohantam és amikor elindultam a lóval, elfelejtettem bezárni a versenyszekrényt és mire kb 40 perc múlva visszaértünk, a másik nyereg már sehol se volt), nem kaptam szemrehányást. Komoly biztonsági õrzés volt, óránkénti járõrözéssel, mentem is hozzájuk, de õk éppcsak meghallgatták a panaszom, már vittek is a rendõrökhöz. Majdnem másfél órán keresztül "szenvedtünk", de feljelentés nem született. A lopás magánterületen történt és a versenykiírásoknak már alapból részük, hogy a rendezõ az ilyesmikért nem vállal felelõsséget. Így jártunk...

#97 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 22. - 19:12

Felvettem a kapcsolatot a gödöllõi tûzoltósággal. egy kis idõt kértek, de jönni fog a legszakmaibb válasz is a kérdéseinkre.... ha vannak még kérdéseitek, most tegyétek fel.

Ez egy hónapja volt...

#98 ördögdora

ördögdora

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 808 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 30. - 14:51

hát bizony! ugyan el voltam havazva, de a tûzoltóságnak megadott email-címem rendszeresen ellenõriztem, de semmi válasz a feltett kérdéseimre :mad: , úgyhogy ismét rá kellett jönnöm, hogy TÉNYLEG JAVÍTHATATLANUL NAÍV VAGYOK!!!!! :hupp: ez van. a tûzoltók nagyívben sz.rnak rá, hogy hogyan lehetne megvédeni állataink életét... írhatok nekik valami kellemetlenül nõietlent, csak nem tudom van-e értelme.....

#99 ördögdora

ördögdora

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 808 hozzászólás

Közzétéve 2009 szeptember 30. - 15:33

hát írtam. most sem kedves, sem türelmes passzban nem vagyok:

Elsõ levél:

címzett gdtuzolt@invitel.hu

dátum 2009. augusztus 12. 12:55

tárgy lovardatûz csömör

küldõ gmail.com

Tisztelt Medla Zoltán parancsnok úr!

Segítségét szeretném kérni a lovardatüzek megelõzése érdekében indított megmozdulásunkhoz. Tisztában vagyunk azzal, hogy ha valaki nagyon elhatározza, fel is fogja gyújtani az istállót, ami gondolom én, talán az egyik leg jobban égõ dolog, de a lovasélet a mostmár rendszeressé vált csömöri lovardatüzek miatt lépni óhajt. Olyan védelmi rendszert, jelzõ-rendszert, oltó-rendszert keresünk, olyan lovarda elhelyezési javaslatokat keresünk, amelyekkel nagyban meg lehetne akadályozni ekkora tüzek kialakulását.

Kérdésem: tudna-e nekünk Ön, vagy valamelyik beosztottja ebben segíteni tanácsokkal, ötletekkel, melyek anyagi lehetõségeinkhez mérten a pár tízezer forinttól akár több százezer forintig,(ki mit bír) valamilyen megoldást adhatna. Azt is szívesen vennénk, hogy a jövõben épülõ lovardák széna-szalma tárolói, állat-tárolói, vízkészletei milyen módon, egymástól mennyire legyenek elhelyezve, hogy ne kapjon át a tûz egyikrõl a másikra....

Remélem érthetõ voltam. Amennyiben van erre idejük, kérem szakmai tanácsaival segíteni, szíveskedjenek, mely válaszukat én a lovas honlap ezzel foglalkozó topicjába ( http://www.paci.hu/f...showtopic=10390 ) bemásolnám.

Elõre is köszönettel: Csapora Dóra
lótulajdonos
===========================================================
Válasz: 0
Második levél:

gdtuzolt@invitel.hu
Sent: Monday, August 17, 2009 2:25 PM
Subject: Fwd: lovardatûz csömör

Tisztelt Medla Zoltán parancsnok úr!..... (elõzõ levél ismételt elküldése!)

Válasz!:

Tûzoltóság Gödöllõ <gdtuzolt@invitel.hu>
címzett Dóra Nagyné csapora <ordogdora1@gmail.com>
dátum 2009. augusztus 17. 15:16

tárgy Re: lovardatûz csömör

küldõ invitel.hu

Tisztelt Csapora Dóra!

Köszönettel vettük levelét, lehetõségünkhöz képest rövid idõn belül válaszolunk rá.

Tisztelettel
Bihari János tû alezr.
====================================================================

feladó Dóra Nagyné csapora <ordogdora1@gmail.com>

címzett Tûzoltóság Gödöllõ <gdtuzolt@invitel.hu>

dátum 2009. augusztus 19. 15:12

küldõ gmail.com

Tisztelt Bihari Úr!

Elõre is köszönöm, hogy idõt szakít majd ránk! Várom válaszát, üdvözlettel: Csapora Dóra
==================================================================

De nem jött válasz!!!
Ma:
feladó Dóra Nagyné csapora <ordogdora1@gmail.com>

címzett gdtuzolt@invitel.hu

dátum 2009. szeptember 30. 16:06

küldõ gmail.com

"Tisztelt" Tûzoltóság!

SAJNÁLATTAL VETTÜK TUDOMÁSUL, HOGY AZ UTÓBBI IDÕBEN ELPUSZTULT SOK LÓ, OLYANNYIRA HIÁBA PUSZTULT EL, HOGY MÉG AZON KÉRÉSÜNKNEK SEM TETTEK ELEGET, HOGY SAJÁT ERÕNKBÕL, HOGYAN TEGYÜK BIZTONSÁGOSABBÁ, AZ AMÚGY IGENCSAK ÉGHETÕ TERÜLETEKET ÉS VÉDJÜK MEG KEDVENCEINKET EGY ILYEN SZÖRNYÛ KÍNHALÁLTÓL!!!!!!! ÁLMUNKBAN SEM GONDOLTUK VOLNA, HOGY ENNYIRE NEM SEGÍTÕKÉSZEK. TOVÁBBI SZÉP NAPOT ÖNÖKNEK!!!!!!!!!!!!!!

A LÓTULAJDONOSOK

hát ennyit a nagymenõ tûzoltókról! legalábbis a gödöllõiekrõl.... :mad:

#100 ördögdora

ördögdora

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 808 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 1. - 12:56

na itt azért nem lett vége, ugyanis erre a levelemre elég hisztisen válaszolt az úr, bár tûzvédelmi ötletei még mindig nincsenek... a tûzoltó: Tisztelt Lótulajdonosok! Gondolom annyoira nem sürgõs a dolog, hogy éjjel, 00 óra 6 perckor, amikor is az e-mail jött, nekifigjak választ írni. Kérem szíves türelmüket. Tisztelettel Medla Zoltán parancsnok ============================================================== Erre ha megbocsájtotok csak ennyit válaszoltam. Remélem majd találunk egy olyan tûzoltót akinek nem esik le az ujjáról a gyûrû, hogy válaszoljon nekünk… Uram! nem olyan sürgõs, sõt mostmár válaszára nem is vagyunk kiváncsiak, volt, aki ezt kevesebb noszogatás után már megtette. ez van. kinek mi a fontos... amúgy mint látja nem éjjel küldtük, hanem délután 4 órakor. hogy a rendszer ezt akkor jelezte magának... ez van. engem nem zavart volna, mivel éjjel alszom. amúgy ön is reggel a munkaideje megkezdésekor irt... és még mindig nem válaszolt. már ne is tegye. csapora dóra lótulajdonos hát ennyit errõl a tûzoltó csapatról...

#101 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 1. - 14:22

Kedves Dóra! Kár volt pazarolnod az idõd, az ilyen ügyeket szerintem nem így, ilyen hangnemben kellene elintézni. Mindegy, ez van...

#102 Paint Horse

Paint Horse

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.064 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 1. - 19:48

:(

Edited by Paint Horse, 2009 október 1. - 19:50.

#103 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 1. - 20:36

Furázom, hogy egy hivatalos szerv ilyent leír... Furázom, hogy egy 12 órás szolgálatban levõ személyi állományos szervezetnek az éjfél nem ugyanolyan munkaidõ, mint akármi más... (na jó, persze, hogy szummant, de ne mondja ezt hivatalos levélben) Furázom, hogy az, aki általában szeretne információt adni, ilyent ír egy felkérésre... Furázom, hogy azt hittétek, tud valamit mondani, ami még nem hangzott el. :D

#104 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 1. - 22:02

Szerintem meg, ha nem jön érdemi válasz, akkor szép nyugodtan hagyni kell a fenébe és nem tovább spirázni a dolgokat... Ez van, oszt jónap.

#105 Porfelhõ

Porfelhõ

Tündércsávó

• Fórumtag
  • 3.771 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 1. - 22:22

Nekem az a gyanúm, hogy mindaz, amit Dóra kérdezett a tûzoltóságtól, ma már piaci és nem közpénzalapú "termék". Számos olyan cég dolgozik a piacon, aki a Dóra által említett summákért bármely lovarda tûzvédelmi tervét (így-úgy) elkészíti. A közpénzbõl finanszírozott tûzoltóság számára egy lovarda ugyanolyan magánvállalkozás, mint egy autókereskedés, vagy szatócsbolt. Ilyen alapon bármilyen vállalkozó írhat egy levelet a tûzoltóknak, hogy az általa üzemeltetett vállalkozásnak - úgy általában -, milyen kritériumoknak kell megfelelniük. Ha tûzoltó lennék én sem válaszolnék - úgy általában. Biztosan van standard leírásuk "Állattelepre" vonatkozóan, de azzal egyetlen lovarda sem lenne kisegítve. És végül: minden lovardának meglenne a tûzvédelmi szabályzata, ha a tulajdonos, a vonatkozó törvényeknek és jogszabályoknak megfelelõen, a mûködési engedélyhez megkérte volna, az egyébként kötelezõen megkérendõ tûzrendészeti engedélyt. U.i. ... és írtam mindezt úgy, hogy Dóra aktvitását helyénvalónak találom. Nem vele vitatkozom, a szándéka nemes és dicséretes, csak az eljárási rend nem ez.

#106 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 2. - 11:17

Én ugyan szintén nem ajánlom az ügy további forszírozását, mert a mondás igaz, hogy harapós kutya nem szereti a zöld színû benzineskannát uzsonna elõtt. De szerintem a tûzoltóság egyet tehet, hogy megpróbálja minden konkrét esetben azt a határt definiálni, amikor már egy üzletember a kifizetendõ tervezõi díjat kívánná ingyenes tájékoztatással helyettesíteni, és igyekszik e határon belül maradni-lavírozni (vagy, hogy Rejtõvel éljek, manövrírozni). Azt, ugyanis, hogy tûzvédelmi ügyekben a tûzoltósághoz felvilágosításért, tájékoztatásért, konzultációért lehet fordulni, azt õk hirdetik, nem az ellenségeik. A szocializmusban bevált minta szernt persze a gyakorlatban a legjobb legoldás egy nagy tapasztalatú hivatásos tûzoltó fusiban megfizetése. A modern világban megvan ez a kettõsség. Tûzzel kapcsolatban elõször a legrészletesebb viselkedési tanácsadót egy riasztó kezelési utasításának végén olvastam, pedig az aztán tiszta biznisz, gondolnánk. Ami a topicot illeti, volt egy pár jó szöveg, és ezen kívül volt az enyém, amit megismételnék: készülj fel, ne légy hülye, legyen tûzjelzõ, vízsprickoló, dohányzásmentes lóápoló, ép állapotú villamos és fûtõberendezések, állandó odafigyelés, vasalás után húzd ki a vasalót (IS!!!)* - és ha tûz üt ki, vess keresztet mindenre, s menekülj. Tudom, ilyenkor jön az, hogy ja, ha ennyi pénzem lenne mindenre... Erre viszont csak az unalomig ismételt sztorimat tudnám megint beírni, az áramütéstõl meghalt kisgyermekrõl és a lányom tanáráról. Ha valaki még nem ismeri, örömmel bekalapálom megint. :gm: *Mindent húzz ki, mihelyt nem használod.

#107 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 2. - 15:20

Nem az a baj, hogy a T. tûzoltó éjjel alszik, akár még mûszakban is. Az sem baj, hogy ezt leírja. Nappal is válaszolhatott volna 1 hónap leforgása alatt. Csak sz..t rá válaszolni. Mert nem érdeklik a lovak. Ha számára fontos lenne valami, akkor persze verné a tamm-tammot, hogy õ tûzoltó.

#108 suttogók

suttogók

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 297 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 4. - 9:05

"ismerõsömtõl kapott információ, LADOCSI ATTILA tûzvédelmi fõguru, lovasember, nyugdíjas fõrendõr, robbantási szakértõ, tûzszerész....Klastompusztai lovarda"

#109 ördögdora

ördögdora

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 808 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 6. - 14:53

NEM HISZITEK EL MIT KAPTAM!!! LEVELET A GÖD.TÛZOLTÓSÁGTÓL!!!! HÁT JÓ OLVASÁST: Gödöllõ Város Hivatásos Önkormányzati Tûzoltósága 2100 G ö d ö l l õ, Szabadság út 28. ; Fax: 06-28-528-700 E-mail: gdtuzolt@invitel.hu Tisztelt Csapora Dóra! A megküldött megkeresésében, foglaltaknak megfelelõen elkészítettünk egy rövid, vázlatos szempontrendszert. Levelében leírta ,hogy „olyan védelmi rendszert, jelzõ-rendszert, oltó-rendszert keresnek, olyan lovarda elhelyezési javaslatokat keresnek, amelyekkel nagyban meg lehetne akadályozni ekkora tüzek kialakulását.” A válasz elkészítése során tulajdonképpen arra a következtetésre jutottunk, hogy igazából nem létezik egy olyan megoldás mely a lovardák tûzvédelmi helyzetét, illetve a lovak biztonságos elhelyezését megoldaná. Ez egy több elembõl álló és az Országos Tûzvédelmi Szabályzat (továbbiakban OTSZ) által szabályozott, összetett rendszer, amelynél ha annak egyik elemét kihagyjuk, „félvállról” vesszük akkor tulajdonképpen az egészet értelmetlenné tesszük. Ezért megpróbáltam egy olyan, az egyes elemekre részletesen kiterjedõ szempont rendszert összeállítani, mellel egy adott lovarda tûzvédelmi helyzete értékelhetõ, és esetleg meghatározható az, hogy mely hiányzó láncszem pótlásával, kiépítésével tehetõ egy épület biztonságossá. Természetesen célszerû a folyamatban egy tûzvédelmi szakembert igénybe venni, mert talán egy laikus számára csak abban jelent segítséget hogy egy épületrõl megállapítsa azt, hogy csapnivaló. Ennek ellenére az elkészítésekor igyekeztem mellõzni a szakkifejezések használatát, és a megadott értékek is csak a leggyakoribb esetekre vonatkoznak. Remélem, hogy sikerül segítséget nyújtani ahhoz, hogy kezdeményezése sikert érjen el és a lovardák tûzbiztonsága javuljon. Gödöllõ 2009 10 05 Bihari János tû alezr 1. Épületszerkezetek, épület nagyságok Az épületek tûzbiztonságát, a tûzterjedés gyorsaságát jelentõsen befolyásolják az alkalmazott épületszerkezetek tûzvédelmi jellemzõi, illetve hogy ezekbõl a szerkezetekbõl mekkora épületet építenek. Egészen pontosan nem is az épület nagysága hanem az úgynevezett tûzszakaszok nagysága számít. A tûzszakasz egy olyan épületrész amely a szomszédos épületrészektõl tûzgátló szerkezetekkel van elválasztva, így a tûz és annak hatásai átterjedése csak hosszú idõ elteltével valósul meg. (1-4 óra). Az OTSZ az állattartó helyiségeket „D” azaz mérsékelten tûzveszélyes tûzveszélyességi osztályba sorolja. Így figyelembe véve az éghetõ anyagok elõfordulási mennyiségét az épület akár fából is megépíthetõ 150-600 m2-ig, de a szokásos tégla falas fa födémes, vagy vasbeton födémes megoldás esetben is 1000-4000 m2 tûzszakaszok építhetõk. A kisebb értékek jelentik azt az esetet amikor az épület padlásterében esetlegesen széna-szalma tárolás is történik. Ez a régebbi jogszabályok alapján egyértelmûen elõfordulhat, a ma érvényes elõírások alapján a padlástéri tárolást már külön tûzszakaszként követeljük meg. Egy fa födémes istálló épület padlásterében történõ szalma-széna tárolás különösen veszélyes tûzvédelmi szempontból mivel a könnyen éghetõ anyag igen gyors tûzterjedést tud elõidézni, amellett hogy égésével viszonylag rövid idõ alatt nagy mennyiségû hõ és füst keletkezik. Ez a mentés lehetõségét igen csak megnehezíti, esetleg lehetetlenné is teszi. Megfelelõen méretezett tûzgátló vasbeton födém esetén egy tetõtéri tûz esetén is hosszabb idõ marad az állatok mentésére. A viszonylag nagy tûzszakasz méretek is az állatok mentésének problémáját vetik fel. Egy nagyobb istálló méret esetén, amikor is nagyobb mennyiségû állat jelenlétével kell számolnunk, gyors mentést csak megfelelõ számú kijárat, és - mivel a ló csak emberi segítséggel tud menekülni - megfelelõ létszámú személyzet tud biztosítani. Összefoglalóan megállapítható, hogy minél kevesebb éghetõ anyag van az istálló épületbe beépítve vagy betárolva, annál nagyobb az esély arra hogy megfelelõ létszámú, és felkészültségû személyzet az állatokat tûz esetén ki tudja menteni. 2. Az Állatok mentése, kiürítés Az OTSZ általános alapelvei közt szerepel, hogy az épületekben biztosítani kell tûz esetén az emberek menekülésének, vagy mentésének (összesen kiürítésének) lehetõségét, illetve az állatok mentésének lehetõségét. Azonban a részletes szabályozás csak a személyek kiürítésével foglalkozik, az állatok mentésének feltételeire nem tér ki. Mivel a jogszabály a lovardák istálló épületeit is állattartó épületként veszi számításba, az elõzõ részbõl is látható hogy olyan létesítési elõírások is megengedettek, melyek az állatok menthetõségét megkérdõjelezi. (A lóistálló azonos szinten van egy csirke neveldével, ahonnan tûz esetén nem biztos hogy akár a tulajdonos igényli az állatok mentését.) Amikor a lovak mentésének feltételeit vizsgáljuk tulajdonképpen a mozgásukban és cselekvõ képességükben korlátozott személyek kiürítésének feltételeibõl kell kiindulnunk. Általános esetben a lovak maguktól nem tudják elhagyni a tûzzel érintett épületet, ehhez emberi segítségre van szükségük. A mentést végzõknek be kell menni a tûzzel érintett épületbe és egyenként el kell engedni az állatokat, majd esetleg irányítani is. Abból hogy a jogszabály az emberek biztonságos kiürítésére, a lovarda épületek általánosan használt épületszerkezeteibõl épített épület esetén, a tartózkodási helyiségbõl 1,5-2 percet, az egész épületbõl 2,5-6 percet engedélyez, látható hogy ez nem is olyan egyszerû feladat. Mivel ezek az idõk a mozgásukban és cselekvõképességükben korlátozott személyek számára nem tarthatók, az utóbbi idõk jogszabály változásai a szigorúbb építészeti elõírások felé mentek el. Egyrészt a tûzzel érintett épületben való biztonságos idõszakos bent tartózkodás (mentett terek), másrészt a hosszú idõn keresztül biztonságos menekülési feltételek ( hõ és füstmentesített menekülõ utak, több irányú kiürítés) kaptak prioritást, kombinálva a gyors tûzjelzést biztosító automatikus tûzjelzõ rendszerek használatával.. Ezek azonban a lovardák esetében olyan többletköltségeket eredményeznek, melyek az üzemeltetõk felé nehezen eladhatók. (például ilyen megoldás a minden boxra kialakított, tûzjelzõ által vezérelt automatikusan nyíló vészkijárat !!!). Így általában a felügyelõ személyzet általi mentés marad, mely a megfelelõ gyorsaság biztosítása esetén eredményes lehet. Összefoglalóan az állatok menthetõsége függ: • A gyors tûzészlelésen, a felügyelõ személyzetnél jelzõ megfelelõen biztos üzemû beépített tûzjelzõ berendezés alkalmazásával. (Ez általában nem kötelezõ) • A megfelelõen biztonságos épületkialakításon mely a személyzet részére megfelelõ idõt biztosít az állatok mentéséhez • A megfelelõ számú felügyelõ személyzet biztosításán. Ez általánosan nem határozható meg számszerûen. A lovak mennyiségén, és az épület alaprajzi kialakításán is sok múlik. • A megfelelõ számú és megfelelõen elhelyezett kijáratokon. • Sok segítséget adhat a terület hõ és füstelvezetését biztosító nyílászárók használata, beépítése, azonban ez sem az olcsó megoldások közé tartozik. 3. Tûzjelzés, Tûzriasztás Az OTSZ elõírja, hogy az épületekben biztosítani kell a benttartózkodók tûz eseti riaszthatóságának, valamint a tûzoltóság felé a tûzjelzés feltételeit. A tûzoltóságra történõ tûzjelzés a mai mobiltelefonos világban általában nem jelent problémát. Legfeljebb az szokott fennakadást, késlekedést okozni, hogy akinek a tûzoltóságot értesítenie kell, annak fogalma sincs a hívószámokról. Lovardák esetében a belsõ riasztás, tûzjelzés legtöbbször emberi tényezõ függvénye az automatikus tûzjelzõ rendszerek alkalmazására jogszabályi kötelezettség tulajdonképpen nincs, legfeljebb a tûzoltóság ráhatása, vagy az egyéb funkciók miatti kötelezettség következménye. Ez a gyakorlatban azt jelenti hogy vagy hangos kiabálással vagy esetleg egy hangkeltõ eszközzel jelzi a tûz észlelõje a tüzet a többieknek. Az automatikus tûzjelzõ rendszerek alkalmazása a korai tûzészlelésnek köszönhetõen – fõleg az éjszakai idõszakban – nagyon lerövidíti a beavatkozáshoz szükséges idõt. Így a mentést végzõk még a tûz igen korai szakaszában be tudnak avatkozni akár a mentés, akár egy esetleges sikeres tûzoltás keretében is. Bár egyértelmû hogy a tûzjelzõk alkalmazása általában igen hasznos eszköz a tûzesetek gyors felszámolásához, azonban egy olyan meglévõ épület esetében ahol egyébként a mentés, és tûzoltás feltételei nem, vagy csak nagyon alacsony szinten biztosítottak, bizony a berendezés létesítése hamis biztonságérzethez vezethet. Tehát ha önök mint lótulajdonosok egy ilyen beruházásba fektetik pénzüket érdemes elõtte megvizsgálni hogy a tûzvédelem más területei vonatkozásában milyen feltételek teljesülnek. 4. Tûzoltási feltételek A magyar jogszabály egyértelmû, majdhogynem taxatív felsorolásban határozza meg az építményekben keletkezhetõ tûz oltásának technikai feltételeit. Ezek különbözõ szintû beavatkozási szinteken az alábbiakban jelenik meg: 1. Tûzoltó készülékek, 2. Fali tûzcsapok, nagyobb teljesítményû tûzoltó készülékek 3. Beépített automatikus tûzoltó berendezések 4. Tûzoltóság mûködésének, beavatkozásának feltételei Ezek közül az 1 és 4 pontban foglaltak tulajdonképpen minden létesítményben kötelezõek, a 2-3 pont csak különleges az épület nagyságától, veszélyeztetettségének fokától függõ esetekben kell, általában egy átlagos lovarda épületben nem is szoktak elõfordulni, igen magas bekerülési költségük miatt. (egy elõírás szerinti automatikus vízzeloltó rendszer kiépítése igencsak megközelíti az épület bekerülési költségét) Ennek megfelelõen az épületekben biztosítani kell megfelelõ számú a keletkezhetõ tûz oltására alkalmas, megfelelõen karbantartott tûzoltó készüléket, mely a tüzet korai szakaszában észlelõ személy számára nyújt tûzoltási lehetõséget. Emellett biztosítani kell a kiérkezõ tûzoltóság mûködési feltételeit, mely általában a technikai eszközök felvonulására és mûködtetésére szolgáló megfelelõ nagyságú terület, és a szükséges oltóvíz biztosítását jelenti. A felvonulási területtel általában nem is szokott probléma lenni, legfeljebb akkor ha a területet igencsak beépítik különbözõ épületecskékkel, tárolókkal és egyéb akadályokkal. A tûzoltóvíz biztosításáról ez már egyértelmûen nem állapítható meg. Az hogy az épülethez megfelelõ vízhozammal rendelkezõ tûzcsapot, vagy megfelelõ vízmennyiséget tároló oltóvíztárolót létesítsenek, és utána ezeket megfelelõen karbantartsák, szintén nagy költséggel jár. Ez általában 900-1800 liter/perc oltóvíz intenzitású tûzcsapokat, vagy 100-200 m3-es tûzoltóvíz tárolót jelent. Tisztelet a kivételnek, de tapasztalataink szerint ott ahol a tûzoltóságot sikerült kihagyni az engedélyezési eljárásból a tûzoltóvíz biztosítás sem megoldott. Pedig ha a szükséges feltételek nincsenek biztosítva, akkor a tûzoltóságtól sem lehet elvárni hogy hatékonyan és gyorsan végezze a tûzoltást, beavatkozást. Tapasztalataink szerint a tûzoltás korai megkezdésében sokat jelentene ha a fenti 2. pontnak, vagy a helyi sajátságoknak megfelelõ eszközök biztosítva lennének. Általában a fali tûzcsap megfelelõ hatásfokú eszköz már egy nagyobbacska tûz oltása, vagy a terjedés megakadályozása esetében is, a tûzoltóság megérkezéséig.. Azonban általában a létesítés technikai feltételei külterületi épületek esetében nincsenek meg. Így javasolható egy, a tûzoltóvíz tárolóra köthetõ ún. kismotorfecskendõ készenlétben tartása, természetesen a beavatkozást biztosító technikai felszerelésekkel együtt. Ezzel, a megfelelõ létszámú és a kezelésre kioktatott személyzet, a tûzoltóság kiérkezése elõtt is képes a tûz oltásának hatékony megkezdésére, vagy a lovardán kívül keletkezett tûz terjedésének megakadályozására. 5. Tûz megelõzése, szabadtéri tárolás Az elõzõ részekben inkább egy már kialakult tûz károsító hatását csökkentõ feltételekkel foglalkoztunk. Érdemes azonban a tûz megelõzésének, és terjedésének kérdésével is foglalkozni. Bár egy gyújtogatás így nem elõzhetõ meg, de a lovardákon belül is sok olyan tényezõ, illetve gyújtóforrás megjelenésének lehetõsége van mely tüzet okozhat. Leggyakoribb veszélyforrások 1. Dohányzás, nyílt láng Az állattartás egyik legfõbb veszélyforrása. A tevékenység során sok helyen és nagy mennyiségben fordul elõ könnyen éghetõ anyag szalma, széna. Ezek száraz állapotban egy égõ dohánynemûtõl, eldobott gyufától, nyíltlángú világítóeszköztõl, vagy egy hegesztõ lángtól gyorsan lángra kapnak. Ezért azokat a tevékenységeket melyek a tevékenységhez nem tartoznak szorosan hozzá tiltani kell. Amelyik viszont nem kerülhetõ el (pl karbantartás során hegesztés) azt csak a környezet biztonságossá tétele után megfelelõen szabályozott keretek közt lehet végezni. A dohányzás és a nyílt láng, nyíltlángú eszközök használatát a veszélyes területen egyértelmûen tiltani kell, jól látható és értelmezhetõ jelek és feliratok használatával, hiszen idegenek is elõfordulhatnak a területen. Természetesen célszerû ezekre a tevékenységekre biztonságos helyeket kijelölni (dohányzóhely). 2. Elektromosság, villámvédelem Az egyik leggyakoribb tûzkeletkezési ok az elektromos áram. A rendszer sérülésébõl illetve elöregedésébõl keletkezõ túlmelegedések szintén veszélyesek az éghetõ anyagokra. A tevékenység jellegébõl adódóan egy nem megfelelõen rögzített elem sérülése, vagy a szélsõséges környezeti viszonyokból adódó gyorsabb öregedés nagyobb odafigyelést igényel. A rendszer kötelezõ idõszakos szabványossági felülvizsgálata, és a hibák kijavítása, valamint az átalakítások szakember általi elvégeztetése is nagyon fontos a biztonságos üzemeltetés érdekében. A villámvédelem kiépítése, idõszakos szabványossági felülvizsgálata különösen az éghetõ tetõhéjazatú, vagy a padlástérben éghetõ anyagot tároló épületek esetében különösen fontos. A tûzmegelõzés körébe tartozik a szabadtéren, vagy szín alatt tárolt széna, szalma elhelyezésére, tûztávolságára vonatkozó elõírások betartása. A mellékletben megküldött táblázat értékeinek figyelembevételével esetünkben látható hogy a 10*30*8 méteres kazalméret esetén 30-40 méter távolságot kell tartani, mely a kazal méretének csökkentésével 10-15 méterre csökkenthetõ. Általában ennél kisebb távolság a jellemzõen alkalmazott épületszerkezetek miatt nem jöhet szóba. Természetesen a kazal és a védett épület közti területet száraz gaztól mentesen kell tartani, és éghetõ anyag ott nem tárolható 1.sz. melléklet A szabadban tárolt éghetõ anyagok tárolási egységei és tûztávolságai Az építmény tûzállósági F okozata I–II. III. IV–V. A tárolási egység Az építménytõl való A tárolt anyag megnevezése méretei távolság méterben* Éghetõ “C”–“D” alapanyag félkész és készáru** 10×10×5 20 30 40 Papír, rongy, éghetõ hulladék stb.** 6×20×8 12 14 16 Faforgács, fûrészpor** 4×20×2 12 14 16 Gömbfa és tûzifa** 6×20×4 8 10 12 Fûrészáru, fa-, mûanyag láda (göngyöleg) 6×20×8 10 12 16 Szalma és szálas takarmány*** 10×30×8 20 30 40 Öngyulladásra hajlamos szén (barna tõzeg)**** 40×10×2 4 6 8 Kazánházi salak – 15 20 25 Feketeszén, koksz és zsákos mûtrágya 2 4 6 * Egyes távolsági értékek legfeljebb 10 méterig térfogatarányosan csökkenthetõk akkor, ha a tárolási egységek össztérfogata kisebb a táblázati méretbõl adódó térfogatnál. ** A távolság mértéke a tárolt éghetõ anyag magassági méretéig csökkenthetõ, ha az építmény tárolási egység felõli homlokzatát nyílásnélküli tûzfalként, tetõfödémek tartó- és térelhatároló szerkezetét, továbbá fedélhéjalását nem éghetõ anyagból alakították ki. *** A távolság éghetõ anyagú, illetõleg éghetõ tetõhéjazatú épülettõl 15 méterre a szomszédos telek egyéb építményétõl 8 méterre, saját tulajdonú egyéb építménytõl 4 méterre csökkenthetõ, ha csak 3 méternél nem magasabb és 45 m 2 -nél nem nagyobb össztérfogatban helyeznek el szalmát, illetve szálas takarmányt. Szérûn és rostnövénytárolón, valamint mezõn (határban) a kazlak mérete 10×50×8 méter lehet. **** Erõmûvi felhasználás esetén a tárolási egység méreteit-a tûzvédelmi hatóság-a technológia függvényében ettõl eltérõen is megállapíthatja. 2. sz. melléklet Oltóvíz szükséglet számítás (2) Az oltóvizet, ha – a létesítmény mértékadó tûzszakaszára – a vonatkozó jogszabály szerint meghatározott számított vagy normatív tûzterhelés a) legfeljebb 200 MJ/m 2 , legalább fél órán, b) 200 MJ/m 2 -nél nagyobb, de legfeljebb 400 MJ/m 2 , legalább egy órán, c) 400 MJ/m 2 -nél nagyobb, de legfeljebb 800 MJ/m 2 , legalább másfél órán, d) 800 MJ/m 2 felett pedig legalább két órán keresztül kell folyamatosan biztosítani. (3) Idõszakos vízszerzési lehetõség nem vehetõ oltóvízként figyelembe. (4) A településen és a létesítményben a mértékadó tûzszakasz területére meghatározott vízmennyiséget kell biztosítani. (5) A szükséges oltóvíz-intenzitást a mértékadó tûzszakasz alapterülete alapján a következõk szerint kell meghatározni: Mértékadó Szükséges oltóvízintenzitás(liter/min) tûzszakasz terület(m 2 ) – 0-tól 50-ig – – nagyobb, mint 50, de legfeljebb 150 600 – nagyobb, mint 150, de legfeljebb 300 900 – nagyobb, mint 300, de legfeljebb 500 1 200 – nagyobb, mint 500, de legfeljebb 800 1 500 – nagyobb, mint 800, de legfeljebb 1 200 1 800 – nagyobb, mint 1 200, de legfeljebb 1 600 2 100 – nagyobb, mint 1 600, de legfeljebb 2 000 2 400 – nagyobb, mint 2 000, de legfeljebb 2 500 2 700 – nagyobb, mint 2 500, de legfeljebb 3 200 3 000 – nagyobb, mint 3 200, de legfeljebb 3 900 3 300 – nagyobb, mint 3 900, de legfeljebb 4 600 3 600 – nagyobb, mint 4 600, de legfeljebb 5 400 3 900 – nagyobb, mint 5 400, de legfeljebb 6 200 4 200

#110 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 6. - 18:45

Hát, én örülök a válasznak. Van benne okos dolog. De nekem azért elég tudományos...

#111 Bari

Bari

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 14:07

NEM HISZITEK EL MIT KAPTAM!!! LEVELET A GÖD.TÛZOLTÓSÁGTÓL!!!!
...

Göd :) Örülök, hogy õk foglalkoznak ezzel! Hasznos infók, és szerintem is megfontolandó, hogy lépjünk ennek érdekében. Nyilván mindenkinek megvannak az anyagi korlátai, de ha legalább néhány ezer Ft-os jelzõvel próbálkozik, már tett valamit! Az is igaz, hogy ha már tûz van, az régen rossz, és sokkal - SOKKAL jobban kellene ügyelni arra, hogy ennek az esélyét a nullához közelítsük.
Ha fel van szerelve a lovardámban egy alap tûzjelzõ, és elkezd csipogni, mert valami kretén cigizik az istállóban, és jól nyakonvághatom, már megérte! (Sajnos láttam már ilyet pályafutásom során.)

Amúgy szia Dóri! :) Remélem jól vagytok! Változatlanul Vörösváron, vagy költöztetek már azóta, hogy láttalak?
Írhatnál egy privit, örülnék, ha hallanék rólatok! :)

#112 Bari

Bari

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 1. - 14:33

Más!
A lovardatulajdonos hibáján kivüli, ingó természetû károkért (konkrétan felszerelésre gondolok) - lopás, rágcsáló, stb, ki felel? (úgy általában, nem a tûzzel kapcsolatosan) Ha lovat tartok valahol, s eltûnik vagy tönkremegy valamim, benyelendõ-e?

Szerintem igen. Ahol 1 éve tertottam a lovam, ott konkrétan az egér megrágta a díjlovas nyergem felrántó szíját. Kit tehetnék ezért felelõssé? A tulajt biztos nem. A lovarda tiszta, rendes.. és ahol takarmány van, ott egér is van. Legfeljebb az egeret vonhatnám felelõsségre, hogy ezt mégis hogy gondolta, ha nem olvadnék el a kedves kis pofájától! :)

Az már más kérdés, hogy az egyik bértartó társ "véletlen" kicserélte az azonos márkájú kobakunkat! Nem hiszem el, hogy nem vette észre, mert más méret, más csat... más állag. Meg az is, hogy valahogy elszivárgott a tajtékvonóm, és rendszeresen hajtóvadászatot kellett indítanom a hosszú pálcám (nem fért a szekrénybe) és lómosós vödröm után, amiben mellesleg még csomó cuccot tároltam a szekrény tetején, amit a pofátlanabbja nemes egyszerûséggel kiöntött belõle. Az emberi parasztság ellen nehéz védekezni.

Az pedig egy külön kérdés, hogy az egy lovardába járó, rendszeresen találkozó, barátkozó emberek között miért van szükség kulcsra zárt szekrényekre?!

És bár lehet hogy nem vág témába, de engedjetek meg egy mókás történetet:
Egy barátnõm speckó táppal is etette öreg kancáját, amit a nyergesben, külön dobozban tárolt. Észrevette, hogy elég gyorsan fogy... Nem tudott mit tenni (nem volt kulcsra zárható), elhelyezett egy kedves üzenetet a tárolón belül, amiben - valóban kissé indulatosan - utalt arra, hogy a kedves anyuka nem tanította meg a dézsmálót a tisztességre. Néhány nap múlva egy kedves hölgy ingerülten számonkérte barátnõmön, hogy õt meg az anyukája miért nem tanította jómodorra.
... no comment!

#113 ördögdora

ördögdora

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 808 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 24. - 15:56

szia Bari! üdv. a fedélzeten! (off) :kocc:

#114 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 4. - 20:37

"Kigyulladt a szõdligeti Kincsem lovarda * MTI - ugyelet@mail.index.hu 2010. augusztus 4., szerda 21:24 Kigyulladt Szõdligeten a Kincsem Lovarda, az oltás jelenleg is folyik - közölte a katasztrófavédelem szóvivõje szerda este az MTI-vel. Töttõs Györgyi elmondta, hogy este fél kilenc körül érkezett a riasztás, mely szerint Szõdligeten ég az úgynevezett Kincsem lovarda. A váci tûzoltók négy autóval vonultak a helyszínre, majd kimenekítették az állatokat. A tüzet körülhatárolták, de az oltás, amelyet nehezít az istállóban tárolt nagy mennyiségû széna és szalma, jelenleg is folyik. Személyi sérülés nem történt - közölte a szóvivõ." :( :( :(

#115 szandikah

szandikah

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 112 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 5. - 13:46

Tegnap 8 és fél 9 között kigyulladt a szõdligeti Kincsem lovarda,[color=#000000] ott ahol én vagyis mi vagyunk!!Tûz ütött ki, mely gyorsan felkúszott a padláson lévõ közel 700!bála szénához, mely rögtön kigyulladt. A tûzet elektromos zárlat okozta, ez 100%. Az istállóban lévõ 3 lovat sikeresen kihozták, majd az istálló mentén futó angol boxokból is kimenekítettek 7lovat. Senki nem maradt bent az istállóban, kivéve 1 nyulat, melyet késõbb a tûzoltók hoztak ki a ketrecével együtt, aki sikeresen túlélte a"kis" kalandot. Miután minden lovat biztonságban tudtunk megjelentek a tûzoltók, akik rögtön oltani kezdték a tüzet. Ketten a nyergesbõl elkezdték kidobálni a nyergeket és amit magukhoz tudtak venni,s ezáltal majdnem mindent kimentettek úgy hogy közben már a fejük fölött lángokban állt a tûz. A bértartók, bérlõk sírógörcsöt kapva kapaszkodtak egymásba és nézték végig amíg második otthonuk semmivé válik."Szerencsére" csak a tetõszerkezet égett le teljesen és a felsõ boxok bent, a másik fele még használhatóbb, a klubhelységbe a mennyezet szakadt be 4-5 helyen, de nem égett le semmi. A lakás hála a tûzfalnak teljesen sértetlen. 3 órán át oltották a tüzet, végül 1-2 fele mentek el, többen megpróbáltak aludni, ami sikerült is mivel fáradtak voltak, 3an fent maradtunk köztük én is és figyeltük nem-e kap újra lángra a tûz.

A fedelesbe éjszakáztunk, s nem vártuk a reggelt, nem vártuk hogy meglássuk hogy milyen is lett.

Ezért nagyon megköszönnénk ha esetleg nem is anyagi de bármilyen más támogatást kapnánk, mint pl. vödröket, szénát, zabot, szerszámokat, bármit amivel könnyebben újrakezdhetnénk az egészet. Mindenki 1 emberként dolgozik, segít hogy ismét az a szép és vidám lovarda legyen mint volt. Még egyszer ha valaki tud kérjük segítsen!
Kincsem Lovarda
Szõdliget

lovarda.eoldal.hu

#116 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 6. - 15:04

Mivel két másik topicban is felszínen van segítségkérés, és ez amúgy is a megelõzéssel foglalkozik, hát vettem magamnak a bátorságot, hogy megkérdezzem, ez a mondat: "A tûzet elektromos zárlat okozta, ez 100%." ...pontosan mit takar. Egyrészt tanulságul a lovardaüzemeltetõknek és azoknak, akik tartatnak lovat valahol; másrészt pedig bevallom õszintén, azért is kérdem, mert villamos szakember vagyok, és azon kívül, hogy magam szeretnék mindig jól dolgozni, az a tendencia, ami más esetekben látható, hogy ha nem találnak más okot, ráfogják a villamos berendezésre (idézet egy szállodatûz kapcsán: ...A tetõtérben lévõ elektromos vezetékek szigetelésének korai elöregedése okozhatta a tüzet), az nem kifejezetten megnyugtató a számomra (se), szóval jó lenne mindenféle szempontból tisztán látni.

#117 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 13. - 11:09

"Orosháza határában egy lovas tanyán villámcsapás után hetven szénabála gyulladt ki
A tûzoltók 200 bála szénát mentettek meg a pusztulástól "

Posted Image

#118 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 14. - 7:49

Mekkora érték egyik vagy másik szám?

#119 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 16. - 12:09

Bálája válogatja, de 200 közepes körbála már egy millió Ft. Az már mentendõ tétel.

#120 Dana

Dana

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 130 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 16. - 12:13

70 kigyulladt szénabálából hogy lehet megmenteni 200 szénabálát? :gm: :gm: