Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1121 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 19:35

A karabíner mindenképp jó ötlet, nem csak hidegben. Én 2 zablát használok, egyet kint-egyet bent, ez heti kb 4 csere.

Nnna ,egész jó ötlet! Érdekes. Viszont akkor egy nagykantár szijai kellenek hozzá, gondolom én. És a ló orrát nem veri nagyon a másik kivülre csatolt zabla? Habár a kukor nyakat jobban elõsegiti, ha kicsit csapkoggya az orrhátat. Vagy egy orrszijjal le lehet kötni az álla alá. Megértem a heti 4 cserét, hiszen a zablák sujja más lehet és jobb, ha nem szokik nagyon hozzá az egyféle csapkodáshoz.Rozidantének kéne egy szakrajzot készitenie errõl.

#1122 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 21:23

A karabíner szerintem is jó dolog, kényelmesebb, gyorsabb. Egy problémája van csak: eltörhet. Ez tapasztalat sajnos. De attól még szeretem :D

#1123 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 21:43

Nnna ,egész jó ötlet! Érdekes. Viszont akkor egy nagykantár szijai kellenek hozzá, gondolom én. És a ló orrát nem veri nagyon a másik kivülre csatolt zabla? Habár a kukor nyakat jobban elõsegiti, ha kicsit csapkoggya az orrhátat. Vagy egy orrszijjal le lehet kötni az álla alá. Megértem a heti 4 cserét, hiszen a zablák sujja más lehet és jobb, ha nem szokik nagyon hozzá az egyféle csapkodáshoz.Rozidantének kéne egy szakrajzot készitenie errõl.

Sosevót nomális nade most aztán pláne. :D
:kocc:

#1124 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 21:45

a világért sem szeretném, hogy valaki azt gondolja, hogy kibújt belõlem a bõrös, de szerintem nem luxus az, ha valakinek több kantárja van. :D tán jobb lehet, mint állandóan karabinerzni, csatolgatni nem?

#1125 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 21:47

Rozidantének kéne egy szakrajzot készitenie errõl.

Meglesz, fõnök! :kir:

#1126 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 22:31

Ezen mit csodálkozol, lehet hogy kis idõ múlva utoléri a lóra szerelt pulzusmérõ hálózatott folyamatosan figyelõ lovaskezén lévõ rádiós karórát összekötve az edzõnél található számítógép grafikus összehasonlító elemzéseivel, és archivumával, másodpercre kimutatva a ló állapotát és akár a lovasét is.

...ezen az elven müködõ már van...a military és távlovak kondició munkájánál használják...futópadon...

#1127 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 23:54

A csikózabla-pelham kombinációt javasolnám elsõ nekifutásra, így a karabineres szár/álladzólánc-csatolással további finomsági fokozatok állíthatók elõ. Nyami. :D

Posted Image

#1128 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 0:07

Hiányolok a képrõl egy karabinerrel felcsatolt Mikmar zablát...

#1129 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 0:19

Egy jótanács: ha a ló hajlamos elbújni a zabla mögé, orrzablának almaízesítésû-illatosítású modellt karabinereljünk, ekkor lovunk az illatokat szimatolva elõrenyújtja az orrát, majd a szárakkal a kívánt keretbe hozzuk. Nagyobb fokú feligazítottság elérése érdekében PF kolléga tanácsának megfelelõen hagyjuk lazára a külsõ zablát, így a ló a saját mozgására generált impulzusokra fokozott konchajlítással reagál, sõt - ha megveszed hozzá a Dikmá' automata sugármeghajtású hatlövetû sarkantyút - piaffozni is megtanul egy karabinerkikapcsolásnyi idõ alatt!

Na banyek, Neked aztán semmi sem jó... :nem: Az emberiség még nem elég érett ehhez a látványhoz. :D

#1130 skatya

skatya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 810 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 0:56

Na ez aztán a csoda szerkezet... lehet, lemondok a D zablámról, és egy ilyet szerzek be... Bár én a karácsonyra való tekintettel almás-fahéjasat szeretnék, mert az olyan ünnepi, meg téli illat, meg szerintem a pacc is komázná :P

#1131 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 9:10

...ezen az elven müködõ már van...a military és távlovak kondició munkájánál használják...futópadon...

Tényleg )))) mikulás sapka és futópad nélkül )))

http://www.pointerne...erformance.html

szép karácsonyi ajándék

A karabíner szerintem is jó dolog, kényelmesebb, gyorsabb. Egy problémája van csak: eltörhet. Ez tapasztalat sajnos. De attól még szeretem :D

Tényleg eltörhet (nekem is eltört az egyik, amelyik silány - nem acél volt), de nem a karabiner tehetett róla akkor sem.
Egy jó minõségû (nem a TESCO, OBI stb minõséget) eltörni azért nem kis feladat.

A vitorlázásban használt csatoló eszközök között lehet találni olyat amit ló az életben nem tud eltörni mert tonnákat bír ki.

Ritkán látni lovardákban, de lehet alkalmazni a kikötésnél húzó-rugós végzõdést, az megakadályozza a rántásból fakadó károsodásokat a felszerelésben és a lónál is.

Azzal használjuk, és érdekesség képpen nem kellett a kantáron állítani semmit.

#1132 mairespaci17

mairespaci17

Új vendég

• Kizárt tag
  • 18 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 11:04

Jelentem, a Mikmar létezõ, mûködõ dolog! Karabíner avagy karabíner nélküli, tradícionális szíj-csat csatlakoztatással egyformán! 5 "problémás" viselkedésû-lovaglású lovon teszteltem az elmúlt napokban, és mindegyiknél az alkalmazás elsõ percétõl lényeges javulás (tünetmentesség, tünetcsökkenés) állt be. Második (ismételt) próbálkozáskor a pozitív hatás fokozottnak bizonyúlt, a negatív jelenség nyomokban észlehetõségig redukálódott. A tények makacs dolgok! :yeah: :D :kv:

#1133 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 11:08

Micsoda lenyûgözõ visszafogottság. :)

#1134 mairespaci17

mairespaci17

Új vendég

• Kizárt tag
  • 18 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 11:11

Rosidante! ...csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen!... :D Arany középút= (ön)mérséklet...(tudom latinul is: Auretas mediocritas :P )

#1135 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 11:17

Jelentem, a Mikmar létezõ, mûködõ dolog!

Karabíner avagy karabíner nélküli, tradícionális szíj-csat csatlakoztatással egyformán!

5 "problémás" viselkedésû-lovaglású lovon teszteltem az elmúlt napokban, és mindegyiknél az alkalmazás elsõ percétõl lényeges javulás (tünetmentesség, tünetcsökkenés) állt be. Második (ismételt) próbálkozáskor a pozitív hatás fokozottnak bizonyúlt, a negatív jelenség nyomokban észlehetõségig redukálódott.

A tények makacs dolgok! :yeah: :D :kv:

Mutass képet.

#1136 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 11:51

A vitorlázásban használt csatoló eszközök között lehet találni olyat amit ló az életben nem tud eltörni mert tonnákat bír ki.

Igaz ami igaz :D De azért a Prestige kantáromat nem szeretném szétszerelni :dev: Bár az is igaz, hogy nem ezeknek szokott többnyire eltörni a karabínere...

Rosi!
A rajzod ütõs darab! :yeah:

#1137 mairespaci17

mairespaci17

Új vendég

• Kizárt tag
  • 18 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 11:59

Mutass képet.

gyere nézzd meg! csinálj képet! (én megmutatom, te csinálod! - sogenanten - MUNKAMEGOSZTÁS!) :D

#1138 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 19. - 12:17

Rosidante! ...csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen!... :D

Arany középút= (ön)mérséklet...(tudom latinul is: Auretas mediocritas :P )

feribácsi szagot érzek :gm:

#1139 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 19. - 12:31

MUNKAMEGOSZTÁS!) :D

Audi, vide, tace, si tu vis vivere in pace!

#1140 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 12:32

...in paci. :D

#1141 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 19. - 12:34

Sorry.. elirtam.. in paci..

#1142 mairespaci17

mairespaci17

Új vendég

• Kizárt tag
  • 18 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 13:17

feribácsi szagot érzek :gm:

AZ ÕSZ MESTER, ERRE AZT ÍRNÁ: ORRONTOK... :D

nékem nem pepperelli, montypájton, mészigyuszi a példaképem/favorítom, én feribácsi stylusán csüggök, azt imádom :yeah:
csoda-é, ha olykor (mint rossz-méltatlan epigon) "utánzom" :ang:

#1143 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 13:22

Csak úgy mellesleg, a hétvégén provokáltam a lovat és végigsétáltam egy erdõszakasz belsejében szép lassan. Kb 25 õzet sikerült felvernem, és két rókát. Nem vették zokon, mivel lépésben mentem, szépen elsétáltak ide oda, majd tõlem függetlenül keresztbe rohangáltak mint ha ott sem lettem volna. Minden feszültség nélkül lehetett sétálni a Mikmar Comb.b szerkentyûvel, mert a ló már tudomásul vette hogy nem érdemes megijjedõset játszani egy kis rohangálás kedvéért. Egyedül nem szoktam kimenni ilyen vadregénybe, mert ha levakar magáról egy bozótban, gyalog is elég lenne a séta, de hóban különösen fárasztó. Ezzel zablával teljesen nyugodt a helyzet, a legdurvább elugrás is félbemarad. Kézifék behúzás nincs, mert nincs is ráhatás, csak ha megpattan. De nem teszi mert nem hülye a lelkem és egyenlõtlen küzdelmet nem vállal. Úgy csinál teljesen mintha tudnék lovagolni )))) :yeah: De csinos lovaslányok kipróbálhatják ugyanazt a lovat csikózablával ugyanott, hogy kultúráltan szórakozzunk (most puha és magas a hó), az õzek garantáltan ott vannak, esetleg szarvasra is be lehet nevezni ha valaki az erõsebb behatásokat szereti. Más: kiderült hogy van a közelben egy karaoke klub is ahol este el is énekelheti a tapasztalatait...

Edited by Cavalry_Ranger, 2007 december 19. - 13:27.

#1144 mairespaci17

mairespaci17

Új vendég

• Kizárt tag
  • 18 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 13:24

Egy zablától ENNYI szerintem elég is, és mindenképp szép, kielégítõ eredmény. :D

#1145 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:07

De csinos lovaslányok kipróbálhatják ugyanazt a lovat csikózablával ugyanott, hogy kultúráltan szórakozzunk (most puha és magas a hó), az õzek garantáltan ott vannak, esetleg szarvasra is be lehet nevezni ha valaki az erõsebb behatásokat szereti.

perverz. :D

#1146 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:23

...csintalan lovasfiúknak kecske helyett õzike, "valami vad" jeligére... :gm:

#1147 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:26

Minden feszültség nélkül lehetett sétálni a Mikmar Comb.b szerkentyûvel, mert a ló már tudomásul vette hogy nem érdemes megijjedõset játszani egy kis rohangálás kedvéért.
[...]
De csinos lovaslányok kipróbálhatják ugyanazt a lovat csikózablával ugyanott, hogy kultúráltan szórakozzunk (most puha és magas a hó), az õzek garantáltan ott vannak, esetleg szarvasra is be lehet nevezni ha valaki az erõsebb behatásokat szereti.

Ööööö... Lehet, hogy én valamit nagyon elrontottam... A csikóm belovaglásától kezdve normálisan, max kicsit nézelõdve közlekedik velem csikózablával bárhol. Ja, hogy nem vagyok csinos lovaslány! Itt lehet a hiba... :gm:

#1148 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:32

Filly, nagyon fáj, hogy nekem kell kimondanom: nem vagy sikeres ember. :hupp:

#1149 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:37

Tudom :dev:

#1150 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 19. - 15:39

esetleg szarvasra is be lehet nevezni ha valaki az erõsebb behatásokat szereti.

tenyleg tök perverz..

Filly!! Soha sem leszel sikeres!!

#1151 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:47

A nép egyszerû gyermekeként jól megoldom ezt a kérdést, amelyik lóval nem boldogulok egy mezei csikózablával, arra lehetõség szerint fel sem ülök. Belátom, hogy sok ez nekem, vagy neki, vagy kettõnknek, és meghagyom a sikeres embereknek.

#1152 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:50

Pedig akartam Neked venni egy Mikmart kariajinak. :hupp: Na mindegy, azért mehetsz egy kört Caféval, majd kapaszkodj...

#1153 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:51

Csak úgy mellesleg, a hétvégén provokáltam a lovat és végigsétáltam egy erdõszakasz belsejében szép lassan.
Kb 25 õzet sikerült felvernem, és két rókát. Nem vették zokon, mivel lépésben mentem, szépen elsétáltak ide oda, majd tõlem függetlenül keresztbe rohangáltak mint ha ott sem lettem volna.

Minden feszültség nélkül lehetett sétálni a Mikmar Comb.b szerkentyûvel, mert a ló már tudomásul vette hogy nem érdemes megijjedõset játszani egy kis rohangálás kedvéért.

Én például ma voltam kint megnézni a vadállományt a mostanában vett Mikmar zablával. Leteszteltem. Egy igazi vad lóval tudtam kimenni. Olyan vad, hogy értesitettem a légimentõket a polgár õröket a tûzoltókat és még pár hivatalos szervet. Sima zablával még Attila hun királynak sem volna eséje. Na szóval, direkte lassan mentünk,inkább vánszorogtunk habár a lónak mehetnéklye lett volna. Tüzes tágra nyirt orrlokak, vérben forgó szemek, stb. Dehát eggy kisujj percintéssel megfékeztem a Muikmar zabla bittel a lovat és rájött, hogy az van amit a kisujjam akar. Naszóval odaértünk az erdõ eggyik elhagyatott részére és hijába kódorogott összevissza a harminc vadkan, 40 õz, htven szarvasbika,abból legalább!! 15 kapitális 363 kilós agganccsal(este visszamegyek, kilövök párat) 10 hegyi farkas, 9 medve és egy csapat, ugy kb pontosan 37 vad betelepitett bison. A hirtelen felreppenõ szinte a terranodonokat is megfélemlitõ rikácsolással felreppenõ vérfácánok hangos fogcsattogtatással tették még rémitõbbé a helyzetet. Lett is errre nagy riadalom! Összevisszakezdtek rohanni, menekûlni a vadak! A legnehezebben a rozmár tudott elmenekülni, arra majnemráléptettem de eggy ujj fricskávalmegfékeztem az alattam máskor õrjöngõ lovat. Simán gyalogoltunk tovább. Ezt senki sem tudná rajtam kivûl megcsinálni egy sima zablával de még mikmárral sem könnyen.Fantasztikusat lovagoltam, volt hihetetlen gyors vágta is hegyrõl le, árkon bokron hatalmas akadályokon keresztûl simán. Hazaérve várt egy pincehideg 1777. évjáratú 9 puttonyos tokaji aszú, és egy 1986. évjáratú lovaskislány Long comb szerkentyûjével, de errõl nem illik beszélni.

#1154 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 15:57

Tisztelet... :yeah:

#1155 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 16:00

Na mindegy, azért mehetsz egy kört Caféval, majd kapaszkodj...

Jó, de azért Mikmárral nagyobb biztonságban érezném magam rajta, mindegy...és ha megtörténik ez:

A hirtelen felreppenõ szinte a terranodonokat is megfélemlitõ rikácsolással felreppenõ vérfácánok hangos fogcsattogtatással tették még rémitõbbé a helyzetet.

akkor mi lesz velem?

#1156 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 16:03

és egy 1986. évjáratú lovaskislány Long comb szerkentyûjével, de errõl nem illik beszélni.

Az már túlérett. :gm:

Zap, tényleg reménytelen eset vagy... Egy Mikmar rendel. Ööö, legyen kettõ, rájöttem, hogy Nyüzüt is azzal fogom lovagolni, hátha úgy gyorsabban készül el a sült krumpli vacsorára.

#1157 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 17:43

Én például ma voltam kint megnézni a vadállományt a mostanában vett Mikmar zablával.

dögunalom lehetett. :D :D :D

#1158 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 19:37

Hazaérve várt egy pincehideg 1777. évjáratú 9 puttonyos tokaji aszú, és egy 1986. évjáratú lovaskislány Long comb szerkentyûjével, de errõl nem illik beszélni.

Mindenesetre humorérzéked az van.
Alig kaptam levegõt félóráig a röhögéstõl. :kir:

Meg vagy hívva feribácsival együtt egy (long comb) tesztelésre, mikmarral (én ) te meg anélkül...
A humorérzékedet fogjuk tesztelni északi szélben.

A lányom kinézett magának egy új lovat, így nem kell majd gyalog jönnöd... :yeah:

Csak neked féláron szállítunk Mikmar zablát, ha még át tudod venni...

Az már túlérett. :gm:

Zap, tényleg reménytelen eset vagy... Egy Mikmar rendel. Ööö, legyen kettõ, rájöttem, hogy Nyüzüt is azzal fogom lovagolni, hátha úgy gyorsabban készül el a sült krumpli vacsorára.

Látom tájékozott vagy a korosztályok sikerességét illetõen.
Krumplipüréhez pld tök jó a zabla, és mézeskalácsot is lehet vele csinálni, - ha majd lesz kész karácsonykor lefotózom (tényleg, nem hülyéskedek, mert tésztát szaggatni lehet vele).

---------
Azért valami "tudományos" varázslatot is kapjatok a vadakat illetõen.

A régi hetes út és az M7 pálya közötti kb 1,5 km széles sávból, amit bereknek is mondanak, és a fonyódi tavak is itt vannak, - a vadállomány visszavonult a pálya mögé, nagyjából elhagyva azt a részt. Mielõtt nagyrészt lezáródott a terület (vadátjárók vannak azért) állítólag nagy létszámban lõttek ki szarvast azon a területen. De megszokásból csak itt közlekednek, és ez a normális, általatok megszokott sûrûségnél sokkal nagyobb állatlétszámot jelent.
Szarvast nappal gyalog nem nagyon látni de ha lóval bemerészkedik az ember az "õserdõbe" akkor fel lehet õket keresni.
A "nagy" lovasoknak is meglepetést jelenthet ha egy többmázsás gímszarvas megrémül a lótól és eszenélkül menekül, mert a tömege miatt a ló is megrémûl és szintén menekülni kezd legalább pár vágtaugrásnyira - jó esetben. Ha a ló valamiért jobban pánikba esik akkor mint egy jégtörõ úgy megy át a bozóton.
Ha azt hiszed hogy te tudod ezt jól kezelni akkor hozd a lovad és próbáld ki...

Edited by Cavalry_Ranger, 2007 december 19. - 19:59.

#1159 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 19:52

Diótörõ zablahatásról már hallottam, krumplitörõrõl még nem, de ezt biztos a többéves zablanélküliséggel súlyosbított anti-konyhatündérségem teszi. :) (Nagggyonállatjó a digitábla! :yeah: )

#1160 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 19. - 20:00

Végre van minek örülnöm..de tényleg. A kiscsaj kinézett magának egy hároméves nagyon jó származású arab telivér heréltet, csodaszép, tartok tõle hogy nem úszom meg ...és bekerül a gyüjteménybe.