Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2007 március 2. - 17:50
Közzétéve 2007 március 2. - 18:41
Közzétéve 2007 március 2. - 18:50
Ez sajnos tényleg így van. De ez meg azért van, mert sokan úgy vesznek lovat és adják bértartásba, hogy halovány gõzük sincs a lovuk igényeirõl, tartásáról stb. stb. De ugyanez áll a kutyákkal, lehetne errõl napokig beszélni, elemezni, de ettõl, azok az emberek nem fognak változni. Sajna.Csak akkor veszik észre sokan a bajt és kapkodnának jobbra-balra, mikor a lovuk már csak csontvázként billeg.Ide is hoztak most egy ilyen lovat. El nem tudom képzelni eddig hol lehetett és a gazdája miért nem hozta el onnan elõbb? :confused:Hát vannak furcsaságok...napi 2x etetés, 1 kis bála széna 5 lónak...és a bértartónak a szeme sem rebben..mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga...
Közzétéve 2007 március 2. - 19:38
Ha-ha-ha.. Ember, honnan szerzed te az infóidat?Nagyobb tételben viszont almát Szabolcsból lehet beszerezni de ahoz meg teherautó kell.
Hullott almáról van szó. Tuti, hogy legalább egy hétig eltartható!az alma a lónak felesleges szerintem. sok a munka vele, kényes, rohad, ütõdik, elkúrhatja* a ló gyomrának a ph-ját.egy dologra jó. ha a gazdinak lekiismeret furdalása van valamiért a lovával szemben, mondjuk régen látta, akkor nagyon jó egy szép nagy piros alma. mindegy mennyibe kerül. amúgy meg az alma árából hasznosabb répát, marharépát, cukorrépát venni etetni. nem kényes és többet ér. *

Közzétéve 2007 március 2. - 20:05
Az alma romlandósága a fajtától is függ. A hullott alma nem azt jelenti hogy túléretten leesik félig rohadtan a fáról, hanem amikor lerázzák a kis mérete miatt a gazdája nem használja fel, mert úgyis sok van neki.A nyírségi import viszont tökéletes minõség, csak ott léalma áron adják el a budapesti ár töredékéért.Az almát imádják. A dinnyét szintén.A marharépát vetettünk, lett egy csomó, de nekem nem ették meg a lovak akármit csináltam vele, lehet hogy a fajta (íze) nem volt megfelelõ, a mérete hatalmas volt és hibátlan. Megették a kecskékCukorrépát errefelé nem termelnek de abból sem szabad állítólag sokat etetni.Egyértelmû hogy a sárgarépa a legkedvezõbb az eltarthatósága miatt, de termelni macerás, egyelni kell stb. Idén megpróbálkozunk nagy mennyiséget termelni,a termõtalaj kiválló, csak munka kérdése.az alma a lónak felesleges szerintem. sok a munka vele, kényes, rohad, ütõdik, elkúrhatja* a ló gyomrának a ph-ját.egy dologra jó. ha a gazdinak lekiismeret furdalása van valamiért a lovával szemben, mondjuk régen látta, akkor nagyon jó egy szép nagy piros alma. mindegy mennyibe kerül. amúgy meg az alma árából hasznosabb répát, marharépát, cukorrépát venni etetni. nem kényes és többet ér. *
Közzétéve 2007 március 2. - 21:38
az almát maximum elfogadni, a többit pedig vásárolni kell szerintem. a sárgarépa tárolása sem egyszerû, csak annak aki ténylegért hozzá. vannak dologk amit sajna nem lehet csak többszöri privát szopás útján elsajátitani, hiába van benne a könyvekben, vagy mondja el értelmesen a paraszt ember aki ebben él. természetesen nem egy-két mázsáról beszélek. a marharépa megér egy misét meg is írom róla amit tudok, csak nem itt.a dinnye szintén nem etethetõ csak kedveskedés jelleggel. egyébként akad olyan ló aki kiröhögi a dinnyét is.Az alma romlandósága a fajtától is függ. A hullott alma nem azt jelenti hogy túléretten leesik félig rohadtan a fáról, hanem amikor lerázzák a kis mérete miatt a gazdája nem használja fel, mert úgyis sok van neki.A nyírségi import viszont tökéletes minõség, csak ott léalma áron adják el a budapesti ár töredékéért.Az almát imádják. A dinnyét szintén.A marharépát vetettünk, lett egy csomó, de nekem nem ették meg a lovak akármit csináltam vele, lehet hogy a fajta (íze) nem volt megfelelõ, a mérete hatalmas volt és hibátlan. Megették a kecskékCukorrépát errefelé nem termelnek de abból sem szabad állítólag sokat etetni.Egyértelmû hogy a sárgarépa a legkedvezõbb az eltarthatósága miatt, de termelni macerás, egyelni kell stb. Idén megpróbálkozunk nagy mennyiséget termelni,a termõtalaj kiválló, csak munka kérdése.
Közzétéve 2007 március 2. - 21:57
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 március 2. - 22:00

Edited by feribácsi, 2007 március 2. - 22:05.
Közzétéve 2007 március 2. - 22:01
a dinnye kurva jó, neked is pölö, akinek két lova van. ha nem jó dinnyét választottál, máris boldoggá teheted a Kesét és Natant! :yeah: de szervezz dinnyét herminc lúnak.R.C. a dinnye miért nem jó ???? :eek:

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 március 2. - 22:09
Szereztünk 9-nek...az nem számít?!? csak 30-tól mûködik az igazság,!? ...Végül is! nagy számok törvénye :yeah: :yeah: :yeah: (3 még nem nagy, de már SOK! vö.: Hans Fallada: Fridolin, a pimasz borza dinnye kurva jó, neked is pölö, akinek két lova van. ha nem jó dinnyét választottál, máris boldoggá teheted a Kesét és Natant! :yeah: de szervezz dinnyét herminc lúnak.

Edited by feribácsi, 2007 március 2. - 22:10.
Közzétéve 2007 március 2. - 22:26
de, de számit. a lényeg a szereztünkön van. de ezt hajtani kéregetni sötöbö, ha érted mire gondolok. leeegyszerûsítettem a kérdést. a kedvencek esznek dinnyét. ha van.Szereztünk 9-nek...az nem számít?!?

Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 március 2. - 22:57
Edited by röganyó, 2007 március 2. - 23:05.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 március 2. - 23:09
Edited by feribácsi, 2007 március 2. - 23:15.
Közzétéve 2007 március 3. - 19:28
Kedves RöganyóGratulálok a tartalmas hozzászóláshoz, egyben kérek tõled egy internetes közlésre vonatkozó engedélyt is ha lehet.A dinnyével kapcsolatban szerencsénkvan, mert egy hatalmas menniységben termelõ dinnyés magáncéggel összebarátkoztunk. A metódus egyszerû, veszek magunknak egy nagyobb I. osztályû dinnyét pénzért, jól elbeszélgetünk, aztán a formára nem megfelelõ nem jerek, furcsa, stb dinnyébõl telerakom az autó csomagtartóját.Az érdekes az hogy sokszor ezek között édesebb van mint amit magunknak vettünk. Na de ezt tõlük elvenni már nem olyan egyszerû, mert a lányom védi a terméket, hogy az nem a miénk - és ne egyem meg.Így gyakorlatolag naponta 1-2 nagyobb dinnyét megesznek ami melegben kellemes, sok benne a víz stb.Ártalomról még nem hallottam.Az almák savsasság szerint is osztályozhatóak, nyilván olyat érdemes etetni amelyik kedvezõbb.A cukorrépa jó ötlet azt lbiztos hogy megeszik az édessége miatt, a marharépára kiváncsi lennék mi van vele de nekem nem sikerül etetni.A szõlõvel is szerencsénk van lévén a környezetünkben rengeteg. Mi is ládával kapjuk. Hasonlóan az õszibarack is érdekes lehet bár azt nem próbáltuk még lónak adni de kérdés hogy jó e nem tudom ki mit tapasztalt. Abból is van itt rengeteg, és amit a BB nek termelnek lébarack az nem is drága, konténerszámra szedik lehet tõlük kérni csak nem is próbáltuk.Egyébként még a diót is imádják, csak megtörjük nekik, persze nem sokat adunk csak mert kérik (van itt egy csomó fa, sokszor nem is tudunk vele mit csinálni otthon nem fogy el.Helló Fiúk!A dinnyérõl ne vitatkozzatok! 100 db-ra, két kamionos mennyiségre tudom mondani, hogy nincs az a mennyiség, amit meg nem ennének probléma nélkül.
Közzétéve 2007 március 3. - 20:04
Közzétéve 2007 március 3. - 20:20
Igen lassú vagy ha ezt csak most vetted észre, jászol ugyanis van a régi istállóban.Egyébként az irigység egy nagyon pozitív jelenség mert kedvezõen hat az emésztésre, az északai rémálmokat elûzi - ezentúl dinnyehegyekkel és szõlõs ládákkal fogsz álmodni ami megfelel a korszerû táplálkozási követelményeknek. A személyiségednek is használ, mert belerúgsz a wc ajtóba akár többször is az felesleges energiádtól megszabadídhat.Egyébként én és a többiek (akik nem Fórum és internetfüggõk) csak beleolvastak a szövegbe - a kellemes szombat esti borozgatás és "lovaglási" elõkészületek közben -, rendkívül örûltünk a hozzászólásodnak, és kulturáltan szórakoztunk, de Tényleg.Szép estét neked - is, ha sikerül.C_R. Látatlanban lefogadom, hogy a Kisjézus is nálad született.
Közzétéve 2007 március 3. - 21:04
Edited by Natos, 2007 március 3. - 21:05.
Közzétéve 2007 március 3. - 21:34
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 március 3. - 21:40

Edited by feribácsi, 2007 március 3. - 21:54.
Közzétéve 2007 március 3. - 21:44
arccal, seggel, lovastul borulva is lehet, csak egy rossz mozdulat és kész a baj.Ok.hogy az olvadáskor, esõzéskor elmocsarasodott karámok talaját mivel lehet kicsit megfogni.

Közzétéve 2007 március 3. - 21:45
Ezzel a vizes idõben mindenki találkozik akinek kimehetnek a lovai és nem parkettás boxban ácsorog a szolárium alatt.Ha a karámod nagy akkor szerintem csak imádkozni lehet a jóidõért, vagy gondolkodni hog ymiért nincs természetes vízlevezetés.Nálunk vízbõl sok van és a talajvíz is magas, ezért csatornákat kellett építeni mindenhová és a vizet elvezetni. Így a fizika dominál.A kifutónál viszont egy év szívás után az autópályáknál használt aljzat zúzalékkõ lett 20-30 centiméter magasan lerakva, és arra 5 centi homok, úgy hogy a lejtés a zúzottkõszerû anyag alatt fentmaradjon.Ez az anyag elég érdekes, mert van benne kõ és valami sárga (nem agyag) porszerû cucc, ami képes megkeményedni ha szárad. Ez bevált, az esõt átereszti magán viszonylag gyorsan és kivezeti a kifutón kívülre. Hangsúlyozom ez nem a szokásos apró fehér zúzottkõ.Még szoktuk használni - bár ez macerás - , a szalma töreket arra hogy a szélvédett ácsorgó helyre leszórjuk és a legvacakabb idõben is viszonylag kellemes talajt csináljunk, de ezt el kell távolítani ha elázik, mert akkor már nem ér semmit. Természetesen ilyen faksznit nem lehet 30 lóval elõadni.Ausztriában olyan helyen ahol valószínüleg sok a víz és a hó mert olyan vidék, Voralberg, nagyszemû zúzottkövet használnak - de azok a lovak nem rohangálnak ide oda, hanem szépen sétálgatnak így nem veszélyes -, viszont víz az nem marad a lábuk alatt egy csepp sem. Ez a megoldás ugyan víz ellen jó, és náluk egész évben megfelelõ, Magyarországon ahol sokkal melegebb van, nyáron nagyon meleg lenne és sugározná a nap melegét még éjjel is. Ezért a tiszta kõ nem jó egész évre.Sajnos az igazi jó megoldás nagyon drága, több réteg ( döngölt föld, zúzott kõ, homok), geotextillel elválasztva. A geotextil azért kell hogy a rétegek ne keveredjenek össze, pld a homok ne szivárogjon be a zúzzott kõ közé - elrontva annak vízelvezetõ képességét. Így készül az autópálya is, hogy a vizet kivezesség a felfagyás megelõzésére.A szerves anyagok, mulcs, faapríték, stb csak egy szezont bírnak ki, aztán cserélni kell.Ha van valakinek egy jó ötlete ere a problémára arra kiváncsi lennék..Ok.Más: próbáltam visszaolvasni a kezdeti oldalakat, de már belefáradtam. Tavaly télen, ha jól emlékszem, ebben a toplákban volt szó arról, hogy az olvadáskor, esõzéskor elmocsarasodott karámok talaját mivel lehet kicsit megfogni. Jól emlékszem, hogy valaki a fûrészport javasolta?
Edited by Cavalry_Ranger, 2007 március 3. - 22:02.
Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 március 3. - 22:04
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 március 3. - 22:08

Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 március 3. - 22:20
Közzétéve 2007 március 3. - 22:44
és itt van a kutja elhantolva!a régi helyünkön volt olyan, hogy combig merültünk néha a sárba, egy-egy kellemes novemberi esõhéten pl. ha van olyan hely ahová el tud menni a lú és szárazat talál, akkor nincsen problema. bevallom férfiasan, hogy az elmúlt 20 évben, emlékezetem szerint legalább öt doboz patazsírt elhasználtam. bár ennek nagy részét akkor mikor karámoszlopokat fúrtunk, vagy akkor csappant meg jelentõsebben, ha meglelték a kutyák, akik köztudottan kedvelik e csemegét. mégis olyan körmeik vannak a lovaknak hogy a kovács keze között szikráznak körmöléskor. az elmúlt 12 évben egy lónak (Mázli)voltak nálunk köröm morzsolódási, repedezési gondjai, de annak nyílván más, takarmány hasznosítási vagy egyéb okból.kíváncsi vagyok, hogy rendbejott-e azóta már.A sár elsõsorban az embernek gond, a lovat kevésbé zavarja.
Közzétéve 2007 március 4. - 10:47

Edited by Natos, 2007 március 4. - 10:50.
Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 március 4. - 13:36
Közzétéve 2007 március 4. - 18:07
Szegény Natos! Itt meg ez az állandó por!Nekem sajnos nincs akkora fúróm, amivel a vizet elvezethetnénk Natosnál.
De egy is lejtõs vájat, csatornácska a szomszéd felé...
![]()

Közzétéve 2007 március 4. - 19:07
ne is említsd, engem is fullaszt állandóan, még a szemhéjam alatt is csak csikorog a homok.Szegény Natos! Itt meg ez az állandó por!

Közzétéve 2007 március 4. - 19:20
Ma úgy rúgták a gebék a port, hogy fel kellett locsolni a karámot. (Holnap lehet, hogy kipróbálom azt a szemhéj alatti csikorgást)ne is említsd, engem is fullaszt állandóan, még a szemhéjam alatt is csak csikorog a homok.

Közzétéve 2007 március 5. - 9:12
Bizony rendbejött! ;) Patkó sem kell már.az elmúlt 12 évben egy lónak (Mázli)voltak nálunk köröm morzsolódási, repedezési gondjai, de annak nyílván más, takarmány hasznosítási vagy egyéb okból.kíváncsi vagyok, hogy rendbejott-e azóta már.

Közzétéve 2007 március 5. - 9:31
Közzétéve 2007 március 5. - 11:46
Ahha... Magyar ugar (sóhaj, legyintés, árokásás, rizsvetés).Jut eszembe, mikor érdemes füvet vetni (nem lónak, magamnak, talp alá...)Ma úgy rúgták a gebék a port, hogy fel kellett locsolni a karámot. (Holnap lehet, hogy kipróbálom azt a szemhéj alatti csikorgást)
Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 március 6. - 1:03
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 március 6. - 7:52

Közzétéve 2007 március 6. - 8:14
Komolyan mondod? És ugye nem fagy ki? Állati szuper ötletnek tûnik, esküszöm, kipróbálom, bár bevallom, életemben nem láttam mag formájában árpát. És milyen arányban kell keverni? Ragacsos, földes, kövecses a talaj máskülönben. Huha, honnan szedhjek árpát?????????Most izibe, Natos, amíg ki nem szárad a talaj.De valami szárazságtûrõ, tiprásbíró keveréket vegyél. A golf-keverék nem a mí klímánkra való, kivéve, ha naponta öntözöd.Tuti vetést lehet csinálni fûmag és pl. árpa keverékkel, ha van idõd kivárni az eredményt. Az árpa gyorsan kikel és szépen zöldell. Annak a védelmében megerõsödik a fû, amikor már zavarja az árpa a fû fejlõdését, le lehet nyírni vagy apránként feletetni a kedvencekkel. Nem kell a szárba szökkenést sem megvárni a nyírással. Ezzel a módszerrel többször erdményesen vetettem füvet is, lucernát is.
Edited by Natos, 2007 március 6. - 8:31.
Közzétéve 2007 március 6. - 8:50
a rozs még jobb, mert még hamarabb kikél. azt is ott találsz ahol árpát. táp, termény bolt.Huha, honnan szedhjek árpát?????????
Közzétéve 2007 március 6. - 8:55
Én az augusztus-szeptembert ajánlanám. Gyorsabban kel és erõsödik mint a tavaszi és nem fenyegetik a gyomok. Tavasszal pedig már a fû lesz a domináns, a dudvának esélye sincs.Ahha... Magyar ugar (sóhaj, legyintés, árokásás, rizsvetés).Jut eszembe, mikor érdemes füvet vetni (nem lónak, magamnak, talp alá...)
Közzétéve 2007 március 6. - 9:09
Edited by Natos, 2007 március 6. - 9:06.
Közzétéve 2007 március 6. - 9:19