Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#1121 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 17:50

Logika az van benne amit mondassz. Csak ahol tapasztaltam a ló túlzott széna étvágyát, valószínű hogy ló nem kap eleget belőle.A jutalmazásra használt alma, répa sajnos nem mindenkinek szerezhető be diszkont áron.A Balatonra utazva sokszor tudunk a fehérvári Auchanban beszerezni emberi fogyasztásra már nem használt sárgarépát (viszonylag hamar kivonják, és ha szépen kérjük odaadnak 10-20 kilót fillérekért. Sokszor nagyon olcsó az I. osztályú is). Kis munkával a gyerekek feldolgozzák a lovaknak. Nagyobb tételben viszont almát Szabolcsból lehet beszerezni de ahoz meg teherautó kell.Répát idén már termelni fogunk, az almát begyűjtik a környéken (hullott) így pincében tárolva ezeket folyamatosan ellátást tudunk belőle biztosítani. Természetesen 20-30 lónak komoly tételeket kell beszerezni, de tapasztalataink szerint a Szabolcsi alma nagyon nagyon olcsó (FOB) telepi áron.

#1122 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 18:41

az alma a lónak felesleges szerintem. sok a munka vele, kényes, rohad, ütõdik, elkúrhatja* a ló gyomrának a ph-ját.egy dologra jó. ha a gazdinak lekiismeret furdalása van valamiért a lovával szemben, mondjuk régen látta, akkor nagyon jó egy szép nagy piros alma. mindegy mennyibe kerül. amúgy meg az alma árából hasznosabb répát, marharépát, cukorrépát venni etetni. nem kényes és többet ér. *

#1123 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 18:50

Hát vannak furcsaságok...napi 2x etetés, 1 kis bála széna 5 lónak...és a bértartónak a szeme sem rebben..mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga...

Ez sajnos tényleg így van. De ez meg azért van, mert sokan úgy vesznek lovat és adják bértartásba, hogy halovány gõzük sincs a lovuk igényeirõl, tartásáról stb. stb. De ugyanez áll a kutyákkal, lehetne errõl napokig beszélni, elemezni, de ettõl, azok az emberek nem fognak változni. Sajna.Csak akkor veszik észre sokan a bajt és kapkodnának jobbra-balra, mikor a lovuk már csak csontvázként billeg.Ide is hoztak most egy ilyen lovat. El nem tudom képzelni eddig hol lehetett és a gazdája miért nem hozta el onnan elõbb? :confused:

#1124 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 19:38

Nagyobb tételben viszont almát Szabolcsból lehet beszerezni de ahoz meg teherautó kell.

Ha-ha-ha.. Ember, honnan szerzed te az infóidat?

az alma a lónak felesleges szerintem. sok a munka vele, kényes, rohad, ütõdik, elkúrhatja* a ló gyomrának a ph-ját.egy dologra jó. ha a gazdinak lekiismeret furdalása van valamiért a lovával szemben, mondjuk régen látta, akkor nagyon jó egy szép nagy piros alma. mindegy mennyibe kerül. amúgy meg az alma árából hasznosabb répát, marharépát, cukorrépát venni etetni. nem kényes és többet ér. *

Hullott almáról van szó. Tuti, hogy legalább egy hétig eltartható! :D :D

#1125 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 20:05

Az alma romlandósága a fajtától is függ. A hullott alma nem azt jelenti hogy túléretten leesik félig rohadtan a fáról, hanem amikor lerázzák a kis mérete miatt a gazdája nem használja fel, mert úgyis sok van neki.A nyírségi import viszont tökéletes minõség, csak ott léalma áron adják el a budapesti ár töredékéért.Az almát imádják. A dinnyét szintén.A marharépát vetettünk, lett egy csomó, de nekem nem ették meg a lovak akármit csináltam vele, lehet hogy a fajta (íze) nem volt megfelelõ, a mérete hatalmas volt és hibátlan. Megették a kecskékCukorrépát errefelé nem termelnek de abból sem szabad állítólag sokat etetni.Egyértelmû hogy a sárgarépa a legkedvezõbb az eltarthatósága miatt, de termelni macerás, egyelni kell stb. Idén megpróbálkozunk nagy mennyiséget termelni,a termõtalaj kiválló, csak munka kérdése.

#1126 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 21:38

Az alma romlandósága a fajtától is függ. A hullott alma nem azt jelenti hogy túléretten leesik félig rohadtan a fáról, hanem amikor lerázzák a kis mérete miatt a gazdája nem használja fel, mert úgyis sok van neki.A nyírségi import viszont tökéletes minõség, csak ott léalma áron adják el a budapesti ár töredékéért.Az almát imádják. A dinnyét szintén.A marharépát vetettünk, lett egy csomó, de nekem nem ették meg a lovak akármit csináltam vele, lehet hogy a fajta (íze) nem volt megfelelõ, a mérete hatalmas volt és hibátlan. Megették a kecskékCukorrépát errefelé nem termelnek de abból sem szabad állítólag sokat etetni.Egyértelmû hogy a sárgarépa a legkedvezõbb az eltarthatósága miatt, de termelni macerás, egyelni kell stb. Idén megpróbálkozunk nagy mennyiséget termelni,a termõtalaj kiválló, csak munka kérdése.

az almát maximum elfogadni, a többit pedig vásárolni kell szerintem. a sárgarépa tárolása sem egyszerû, csak annak aki ténylegért hozzá. vannak dologk amit sajna nem lehet csak többszöri privát szopás útján elsajátitani, hiába van benne a könyvekben, vagy mondja el értelmesen a paraszt ember aki ebben él. természetesen nem egy-két mázsáról beszélek. a marharépa megér egy misét meg is írom róla amit tudok, csak nem itt.a dinnye szintén nem etethetõ csak kedveskedés jelleggel. egyébként akad olyan ló aki kiröhögi a dinnyét is.

#1127 szomjas szamár

szomjas szamár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.905 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 21:57

R.C. a dinnye miért nem jó ???? :eek:

#1128 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 2. - 22:00

Mint az közismert és mindnyájan tudjuk, az alma NEM dekvát tápláléka a lónak, ellenjavalta/ almasav-tartalom------------- :dev: fogzománc károsító(!) :rolleyes: b/ " + pektinek TÚLADAGOLÁSA------------- :dev: FOSÁS(!) :rolleyes: ÉRTÉKES MINERÁLIÁK, NYOMELEMVESZTÉS, IONEGYENSÚL FÖLBOMLÁSA Hogy almát etetni 1-2 kg/nap/ló dózison túl helyes-é vagy sem, azt én nNEM tudom, de Capreolus capreolus illetékes (kompetens ) ebben, és tán kiseggít :D :ang:Tudom, hogy én hüjje vagyok és mindenhez jobban értek (by:bigblue) de ismertem lovakat, aki semmi mást nem ettek legelés mellett, mint tésztagyári (nyers!) nyesedéket, nagy(big) nylonzsálokból, és kifogástalan kondícióban, erõben lovagolhatóan leledztek 1,5 évig, míg a szemmel tudtam (nem verni :rolleyes: ) kísérni "sanyarú" sorsukat... :guny: Szeretm a hajnalt, mikor hasad! Meg azt is, amikor MEGMONDJÁK mi jó a lónak, mit szeret a ló...természetesen tudományos vizsgálatokkal való "megtámasztás" nélkül... :rolleyes:

Edited by feribácsi, 2007 március 2. - 22:05.

#1129 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 22:01

R.C. a dinnye miért nem jó ???? :eek:

a dinnye kurva jó, neked is pölö, akinek két lova van. ha nem jó dinnyét választottál, máris boldoggá teheted a Kesét és Natant! :yeah: de szervezz dinnyét herminc lúnak. :D

#1130 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 2. - 22:09

a dinnye kurva jó, neked is pölö, akinek két lova van. ha nem jó dinnyét választottál, máris boldoggá teheted a Kesét és Natant! :yeah: de szervezz dinnyét herminc lúnak. :D

Szereztünk 9-nek...az nem számít?!? csak 30-tól mûködik az igazság,!? ...Végül is! nagy számok törvénye :yeah: :yeah: :yeah: (3 még nem nagy, de már SOK! vö.: Hans Fallada: Fridolin, a pimasz borz :D )Ja, és CSAK selejt dinnye vót, emberi fogyasztásra alkalmatlan, túlérett, lõrinces...

Edited by feribácsi, 2007 március 2. - 22:10.

#1131 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 2. - 22:26

Szereztünk 9-nek...az nem számít?!?

de, de számit. a lényeg a szereztünkön van. de ezt hajtani kéregetni sötöbö, ha érted mire gondolok. leeegyszerûsítettem a kérdést. a kedvencek esznek dinnyét. ha van. :D a dinnye akkor volt buli, mikor még az anti (t.sz.) világbsn jöttünk haza balatonról és valahol Velence környékén bekeveredtünk egy dinnye földre. egyet megettünk a barátnõmmel a kora esti tikkasztó augusztusi melegre való tekintettel, egyet-egyet meg szétcsaptunk a lovainknak. aztán siettünk, mert észrevettük két sorral arrébb a drótkötelet amin messzirõl zizegett az érkezõ kutya! :D

#1132 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 2. - 22:57

Helló Fiúk!A dinnyérõl ne vitatkozzatok! 100 db-ra, két kamionos mennyiségre tudom mondani, hogy nincs az a mennyiség, amit meg nem ennének probléma nélkül.Egyik évben az exportból visszamaradt dinnyét kellett vkinek teljes mennyiségben megsemmisítenie. A mi lovaink boldogan megtették.Mivel ez hatalmas mennyiség volt szeptember elején és meleg volt, szalmával vastagon takartuk a meleg ellen.Ahogy vagdaltuk nekik, mi is két pofára faltuk a magmentes közepét, mert kifogásdtalan volt. Senki nem fosott. Viszont a kiégett legelõhöz jól jött ez lédús étek, az édeset egyébként is szeretik a lovak.Termelni nekik azért nagy luxus lenne, de minden ilyen megsemmisítést örömmel vállalok helyettük.Én abba nem szólnék bele a lovak takarmányozásánál, hogy valamelyik gyümölcsöt egyék vagy ne egyék, õk tudják, jó-e nekik vagy sem.Ha a szokásos takarmányból ad libitum ehet és ehhez jönnek még ehetõ gyümölcscsemegék, nem lesz belõle baj. Még a szilvát, birsalmát, vadkörtét, vadalmát is szeretik. Minden reggelt a lepotyogott gyümölcsök felevésével szokták kezdeni és csak utána mennek el legelni. A délutáni kihajtáskor szintén.A vadszedreseket is rendszeresen ügyesen lelegelik. A csonthéjasok magvait ügyesen kiköpik.A Budai-hegyekben 1978-ban õszi barackosban szereztünk tapasztalatot, hogy szimatra jobban tudják, hogy melyik szem érettebb, mint mi szemre és tapintásra. Az éretleneket nem ették le.Itt a szõlõt is megszerette 5 db tavaly, egy tavaly született kíváncsi csikónak "köszönhetõen". A nagy ménes nem kóstolta meg soha, ez a kicsi megkóstolta és jónak találta az egri bikavér alapanyagát. Innentõl besegített a szüretbe és anyjával, nagynénjével és annak a csikójával, és a kópé hucullal megismertette a szüretelés örömeit. A kártérítés összgét itt nem írom le. Az idén mindenütt kerítésnek kell lenni vagy ez a diverzáns társaság be lesz zárva a szõlõ érés idejére.Az összes környezõ erdõt, mint búvóhelyet úgy ismerték, hogy annak idején a betyárok sem jobban. A csapásvonalukra kitett abrakosvödörrel és újabb és újabb szórásokkal sikerült õket hazacserkészni (ha ez nincs, lehet, hogy éppen unatkoztunk volna?).Én a krumpli, cukor- és takarmányrépa téli vermelését láttam otthon Aputól, meg sokat segítette is neki. Szerintem annyira nem vészes, ha van, aki még látta ezt. Szempontok: szellõzzön, ne fagyjon meg, ne fülledjen be, ne folyjon alá a csapadék.A mai esélyeink meg jobbak, mert a fóliával való (nem közvetlen, hanem felette 0,5-1 m-re lévõ, hogy jól szellõzzön) takarással nem ázik be és nem fülled úgy be, szárazon marad.Úgy emlékszem, vmelyik topikban már írtam errõl.A cukorrépa termelése sokkal egyszerûbb, mint a sárgarépáé, mert van ún. monogerm vetõmeg, aminek a kelését nem kell egyelni. Szaporább a munkája, mint a sárgarépáé, de az is nagyon finom a lovaknak. Betakarításkor folyamatosan fel lehet etetni a répafejet és a levelet is. Az is jól jön, mert õsszel sok a száraz fû, ez meg nedves. Este csomóra kel rakni (hûvös legyen) és le kell takarni fóliával, hogy esõ esetén ne rohadjon be. Nappalra célszerû késõbb a nagyobb csomókat gazzal, szalmával takarni az etetésig.A crépánál is igaz, hogy sárgarépát nem jó dombra ültetni. A répafélék mély termõréteget, sok tápanyagot, sok vizet igényelnek. Ezért a dombokon nem igazán megy, de a dombok között vannak kis vfeltöltõdött sík részek, ha jó a vízgazdálkodásuk, ott jól lehet termelni.Nekünk otthon volt a faluban egy Répahegy nevû tábla. A dombok alá összefutott a víz, lehordta a termõréteget és príma krumpli, répa termõhely volt. 1 ha-on a crépa is hozhat 600 q-t. Laza talajból nem nehéz kihúzni (akarom mondani, annak idején jól bírtam). "Lógépesíthetõ" a kifordítása lovas ekekapával. Ez akár bemutató program is lehetne a vendégeknek megfejelve répa lefejezéssel.De helyeslem a sárgarépa etetését is. FONTOS, HOGY A TAKARMÁNY TÖBB KOMPONENSBÕL ÁLLJON ÖSSZE.Innentõl jav.:A sárgarépa vetése igényes kézi mûvelet, ha nincs hozzá vetõgép, de nem reménytelen.Homokkal vagy teljesen szétmorzsolt földdel kell összekeverni a magot és vetéspróba után kell vetni. Vetéspróba eltalálni, hogy milyen legyen a pergetése. Inkább ritka legyen a vetés, mint sûrû. Ha ritkább, nagyobbra nõ, de az egyelés nagyon derékegyengetõ mûvelet. Arra is vigyázni kell, hogy a kihúzott sor ne legyen mély.

Edited by röganyó, 2007 március 2. - 23:05.

#1133 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 2. - 23:09

Én abba nem szólnék bele a lovak takarmányozásánál, hogy valamelyik gyümölcsöt egyék vagy ne egyék, õk tudják, jó-e nekik vagy sem.Hadd csatlakozzam az elõttem szólóhoz személyes 20 évre rúgó, összeségében 260-usque 300 lóra tendáló tapasztalattal/megfigyeléssel...Még kicsit ki is szélesíteném, és NEM csaka gyümölcsre, az abrakra is vonatkoztatnám, de a gyümölcs mellé gondtalanul teszem a fejem is... :yeah: :DHát, a szerzés, r.c., az úgy vót, hogy ahol a lovaim voltak útba esett 1 dinnyeárus standja, akinél szombat reggel 1 pick up-pal mindíg megálltunk és kezetrázás után fölpakoltuk a héten összegyûlt selejtet...De sok jött össze, ezért az egész istállót megleptük vele....Tárolni nem lehetett hosszasan, mert érkeztek rá a legyek és atulaj arra háklis vót...

Edited by feribácsi, 2007 március 2. - 23:15.

#1134 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 3. - 19:28

Helló Fiúk!A dinnyérõl ne vitatkozzatok! 100 db-ra, két kamionos mennyiségre tudom mondani, hogy nincs az a mennyiség, amit meg nem ennének probléma nélkül.

Kedves RöganyóGratulálok a tartalmas hozzászóláshoz, egyben kérek tõled egy internetes közlésre vonatkozó engedélyt is ha lehet.A dinnyével kapcsolatban szerencsénkvan, mert egy hatalmas menniységben termelõ dinnyés magáncéggel összebarátkoztunk. A metódus egyszerû, veszek magunknak egy nagyobb I. osztályû dinnyét pénzért, jól elbeszélgetünk, aztán a formára nem megfelelõ nem jerek, furcsa, stb dinnyébõl telerakom az autó csomagtartóját.Az érdekes az hogy sokszor ezek között édesebb van mint amit magunknak vettünk. Na de ezt tõlük elvenni már nem olyan egyszerû, mert a lányom védi a terméket, hogy az nem a miénk - és ne egyem meg.Így gyakorlatolag naponta 1-2 nagyobb dinnyét megesznek ami melegben kellemes, sok benne a víz stb.Ártalomról még nem hallottam.Az almák savsasság szerint is osztályozhatóak, nyilván olyat érdemes etetni amelyik kedvezõbb.A cukorrépa jó ötlet azt lbiztos hogy megeszik az édessége miatt, a marharépára kiváncsi lennék mi van vele de nekem nem sikerül etetni.A szõlõvel is szerencsénk van lévén a környezetünkben rengeteg. Mi is ládával kapjuk. Hasonlóan az õszibarack is érdekes lehet bár azt nem próbáltuk még lónak adni de kérdés hogy jó e nem tudom ki mit tapasztalt. Abból is van itt rengeteg, és amit a BB nek termelnek lébarack az nem is drága, konténerszámra szedik lehet tõlük kérni csak nem is próbáltuk.Egyébként még a diót is imádják, csak megtörjük nekik, persze nem sokat adunk csak mert kérik (van itt egy csomó fa, sokszor nem is tudunk vele mit csinálni otthon nem fogy el.

#1135 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 3. - 20:04

C_R. Látatlanban lefogadom, hogy a Kisjézus is nálad született.

#1136 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 3. - 20:20

C_R. Látatlanban lefogadom, hogy a Kisjézus is nálad született.

Igen lassú vagy ha ezt csak most vetted észre, jászol ugyanis van a régi istállóban.Egyébként az irigység egy nagyon pozitív jelenség mert kedvezõen hat az emésztésre, az északai rémálmokat elûzi - ezentúl dinnyehegyekkel és szõlõs ládákkal fogsz álmodni ami megfelel a korszerû táplálkozási követelményeknek. A személyiségednek is használ, mert belerúgsz a wc ajtóba akár többször is az felesleges energiádtól megszabadídhat.Egyébként én és a többiek (akik nem Fórum és internetfüggõk) csak beleolvastak a szövegbe - a kellemes szombat esti borozgatás és "lovaglási" elõkészületek közben -, rendkívül örûltünk a hozzászólásodnak, és kulturáltan szórakoztunk, de Tényleg.Szép estét neked - is, ha sikerül.

#1137 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 3. - 21:04

Ok.Más: próbáltam visszaolvasni a kezdeti oldalakat, de már belefáradtam. Tavaly télen, ha jól emlékszem, ebben a toplákban volt szó arról, hogy az olvadáskor, esõzéskor elmocsarasodott karámok talaját mivel lehet kicsit megfogni. Jól emlékszem, hogy valaki a fûrészport javasolta?

Edited by Natos, 2007 március 3. - 21:05.

#1138 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 3. - 21:34

forgács, fûrészpor jó, csak sok legyen belõle. persze mikorra majd felszárad, akkor nagy plecsnis lemezekben lesz szana széjjel a karámban, de az nem olyan gáz.

#1139 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 3. - 21:40

amit én láttam-tapsztalatban is próbáltam az a gyöngykavics, nagyon apró 2-3 mm átmérõjû sóder...Ez mindaddíg használható marad, amíg a leesett víz mennyisége a lerakott "sóder" szintmagasságát el nem éri...ÉS! ha az esõzés nem zápor-viharos, mert akkor elmossa az ár... a szél viszont nem kapja föl, nem hordja el (mint a homokot) Ár ellen részben megoldás, a "medencézés" fa(beton?) gerendával való szigetelt bekerítés (rés/szivárgásmentesen!)Summa-summárum: se nem eccerû, se nem ócsó! A faforgács, fûrészpor, gally-vesszõapríték borzalma,rettenetes, iszonytató taknyot teremt... :gm:

Edited by feribácsi, 2007 március 3. - 21:54.

#1140 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 3. - 21:44

Ok.hogy az olvadáskor, esõzéskor elmocsarasodott karámok talaját mivel lehet kicsit megfogni.

arccal, seggel, lovastul borulva is lehet, csak egy rossz mozdulat és kész a baj. :D

#1141 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 3. - 21:45

Ok.Más: próbáltam visszaolvasni a kezdeti oldalakat, de már belefáradtam. Tavaly télen, ha jól emlékszem, ebben a toplákban volt szó arról, hogy az olvadáskor, esõzéskor elmocsarasodott karámok talaját mivel lehet kicsit megfogni. Jól emlékszem, hogy valaki a fûrészport javasolta?

Ezzel a vizes idõben mindenki találkozik akinek kimehetnek a lovai és nem parkettás boxban ácsorog a szolárium alatt.Ha a karámod nagy akkor szerintem csak imádkozni lehet a jóidõért, vagy gondolkodni hog ymiért nincs természetes vízlevezetés.Nálunk vízbõl sok van és a talajvíz is magas, ezért csatornákat kellett építeni mindenhová és a vizet elvezetni. Így a fizika dominál.A kifutónál viszont egy év szívás után az autópályáknál használt aljzat zúzalékkõ lett 20-30 centiméter magasan lerakva, és arra 5 centi homok, úgy hogy a lejtés a zúzottkõszerû anyag alatt fentmaradjon.Ez az anyag elég érdekes, mert van benne kõ és valami sárga (nem agyag) porszerû cucc, ami képes megkeményedni ha szárad. Ez bevált, az esõt átereszti magán viszonylag gyorsan és kivezeti a kifutón kívülre. Hangsúlyozom ez nem a szokásos apró fehér zúzottkõ.Még szoktuk használni - bár ez macerás - , a szalma töreket arra hogy a szélvédett ácsorgó helyre leszórjuk és a legvacakabb idõben is viszonylag kellemes talajt csináljunk, de ezt el kell távolítani ha elázik, mert akkor már nem ér semmit. Természetesen ilyen faksznit nem lehet 30 lóval elõadni.Ausztriában olyan helyen ahol valószínüleg sok a víz és a hó mert olyan vidék, Voralberg, nagyszemû zúzottkövet használnak - de azok a lovak nem rohangálnak ide oda, hanem szépen sétálgatnak így nem veszélyes -, viszont víz az nem marad a lábuk alatt egy csepp sem. Ez a megoldás ugyan víz ellen jó, és náluk egész évben megfelelõ, Magyarországon ahol sokkal melegebb van, nyáron nagyon meleg lenne és sugározná a nap melegét még éjjel is. Ezért a tiszta kõ nem jó egész évre.Sajnos az igazi jó megoldás nagyon drága, több réteg ( döngölt föld, zúzott kõ, homok), geotextillel elválasztva. A geotextil azért kell hogy a rétegek ne keveredjenek össze, pld a homok ne szivárogjon be a zúzzott kõ közé - elrontva annak vízelvezetõ képességét. Így készül az autópálya is, hogy a vizet kivezesség a felfagyás megelõzésére.A szerves anyagok, mulcs, faapríték, stb csak egy szezont bírnak ki, aztán cserélni kell.Ha van valakinek egy jó ötlete ere a problémára arra kiváncsi lennék..

Edited by Cavalry_Ranger, 2007 március 3. - 22:02.

#1142 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 3. - 22:04

C-R!"Kedves RöganyóGratulálok a tartalmas hozzászóláshoz, egyben kérek tõled egy internetes közlésre vonatkozó engedélyt is ha lehet."Mi célt szolgálna az internetes közlés? Az általam leírtakat minden mezítlábas paraszt tudja. Ezeket az ismereteket én elsõsorban von Haus hoztam a vérbeli paraszt õseimtõl.Aki akarja, itt elolvashatja.A szakember nem én vagyok a családban, én csak egy gyenge árnyék vagyok, de a szakember egy diplomás szelektív analfabéta és azon boldog emberek közé tartozik, aki a számítógépet még be sem tudja kapcsolni, de lábon járó lógénlexikonnak tartják.Úgyhogy van, amiben ideálisan kiegészítjük egymást.A probléma csak az, hogy egy szinten túl ez a lovadzás agybetegség.

#1143 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 3. - 22:08

Yesss! Yeahhhh!!!! :yeah: :yeah: :yeah: ...és árt a szellemi-lelki egészségnek... :rolleyes: :D :ang:

#1144 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 3. - 22:20

A parasztember a víz ellen árkolt, elvezette. A Kultúrtechnika és Melioráció tárgyak keretében is még úgy oktatták, hogy a víz lefelé folyik és a víz ellen nem töltögetéssel, hanem árkolással védekezünk.Ez így igaz, azonban manapság ezt ritkán veszik figyelembe.A sár elsõsorban az embernek gond, a lovat kevésbé zavarja.A vadlovak elé senki semmit nem rak le, mégis túlélik. Ha nem tetszik a sár, arrébb megy.Ezeknél a kultúrlovaknál a lóápolást nehezíti a sárban hempergõzés, mert azért gyakran elõfordul.Nálunk a nagy terület lejt, esõben is van nem sáros, csak simán vizes talaj, fedél nélkül nem gond. Az õszön egy jó kis dózeros vízelvezetést végeztünk elsõsorban az eróziós károk megelõzésére. Nyílván egy kisebb karámban, lejtõ nélkül, naponta suvickolva a lovat a fene se kívánja a sarat.Mindenfajta drénezés hamarosan felmondja a szolgálatot, ahogyan bennünket szakmai berkekben tájékoztattak errõl és sokba kerül.De a székelyek szerint nincs az a hosszú esõ, ami el nem áll egyszer.Kérlek Muki, légy szíves a közmondást pontosítani! Köszi.

#1145 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 3. - 22:44

A sár elsõsorban az embernek gond, a lovat kevésbé zavarja.

és itt van a kutja elhantolva!a régi helyünkön volt olyan, hogy combig merültünk néha a sárba, egy-egy kellemes novemberi esõhéten pl. ha van olyan hely ahová el tud menni a lú és szárazat talál, akkor nincsen problema. bevallom férfiasan, hogy az elmúlt 20 évben, emlékezetem szerint legalább öt doboz patazsírt elhasználtam. bár ennek nagy részét akkor mikor karámoszlopokat fúrtunk, vagy akkor csappant meg jelentõsebben, ha meglelték a kutyák, akik köztudottan kedvelik e csemegét. mégis olyan körmeik vannak a lovaknak hogy a kovács keze között szikráznak körmöléskor. az elmúlt 12 évben egy lónak (Mázli)voltak nálunk köröm morzsolódási, repedezési gondjai, de annak nyílván más, takarmány hasznosítási vagy egyéb okból.kíváncsi vagyok, hogy rendbejott-e azóta már.

#1146 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 4. - 10:47

Köszönöm a válaszokat. Röganyó, én árkoltam, merõ dréncsõ és elvezetés a telek:)) Ez itt a Bakony, egy völgyben lakom, a völgyön belül is egy "gödörben", jelenlegi karámjuk kb 20x40 es, aminek 60%-a igen lejtõs, HH szerint 60 fokos, mint a jó pálinka, szerintem csak 50, egyharmada meg sík, szóval, ami felülrõl folyik le, az elvezetésre kerül, de amit nem sikerül, az nagyon megáll. Tavasszal ez a sikabb részt beterítettem homokkal, idén is hoznak majd pár teherautónyit. Feribácsi, kösz, egész épelméjû dolgot mondtál, majd az interjúban kitérünk erre is. :) Rc, igazad van, a lovakat kevésbé zavarja, s arccal, seggel már megfogtam párszor. Na, szóval arra gondoltam, hogy a laposabb részre szórok forgácsot, fûrészport. Tulajdonképpen azt akartam kérdezni, hogy erre aztán ráboríthatom-é majd a hozatott homokot, vagy elõtte ki kell szöszölnöm majd. Mert ha igen, akkor ettõl a pillanttól vadlovaknak tekintem az állományt.Ha eccer majd eláll az esõ, (és megjön végre a faanyag...) akkor elkészül egy kisebb karám, amely sík és dombtetõn van, aztán majd a legelõ is rendelkezésükre áll.

Edited by Natos, 2007 március 4. - 10:50.

#1147 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 4. - 13:36

Natos!Szerintem egykutya, hogy kiszöszölöd vagy nem a fakérget, háncsot.A homok beszív egy csomó vizet, jó mélyen bele lehet süppedni, jókat fognak benne homokfürdõzni a lovak, a szürkét, ha van, kicsit elsárgítja, legalább nem lesz olyan feltûnõ, ha az anyagcseretermékekben meghempergett.A homokot nagyon szeretik a lovak is, kutyák is. Az embernek csak azért jó, mert egy-egy csizmájára nem 3 kg, hanem csak 1 kg agyag tapad.Ha a karámra csak annyi víz jut, amennyi a felületére esik, tartósan esõs idõben az agyagon az is bolondulás. Komolyan mondom, még senkitõl nem hallottam ideális, tartós megoldást. A homokot elõbb utóbb elhordja a víz, a szél, bekeveredik az agyagba, egyszerûen elfogy. Néhány teherautónyi meg se kottyan 40x20 m-en.Saját megnyugtatásodra, ha ez a legfontosabb Neked, költhetsz rá. Ha hátrább sorolod a költségvetésben, úgyis teljesen jó.Csak egy kis száraz rész legyen, ahová lepihenhetnek.

#1148 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 4. - 18:07

Nekem sajnos nincs akkora fúróm, amivel a vizet elvezethetnénk Natosnál. :) De egy is lejtõs vájat, csatornácska a szomszéd felé... :D :gm:

Szegény Natos! Itt meg ez az állandó por! :D

#1149 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 4. - 19:07

Szegény Natos! Itt meg ez az állandó por! :D

ne is említsd, engem is fullaszt állandóan, még a szemhéjam alatt is csak csikorog a homok. :D

#1150 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 4. - 19:20

ne is említsd, engem is fullaszt állandóan, még a szemhéjam alatt is csak csikorog a homok. :D

Ma úgy rúgták a gebék a port, hogy fel kellett locsolni a karámot. (Holnap lehet, hogy kipróbálom azt a szemhéj alatti csikorgást) :D

#1151 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 5. - 9:12

az elmúlt 12 évben egy lónak (Mázli)voltak nálunk köröm morzsolódási, repedezési gondjai, de annak nyílván más, takarmány hasznosítási vagy egyéb okból.kíváncsi vagyok, hogy rendbejott-e azóta már.

Bizony rendbejött! ;) Patkó sem kell már. :) (Ha jól sejtem, a "mi" Mázlinkról van szó.)

#1152 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 5. - 9:31

igen róla. egyébként azt figyeltem meg, hogy az ilyen gondok általában elmúlnak könnyen idõvel, ha nem nagyon kóros az okuk. felesleges drága biotinokkal egyebbekkel letudni a problémát, inkább jobb a kajával, reszelõvel keresni a megoldást.

#1153 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 5. - 11:46

Ma úgy rúgták a gebék a port, hogy fel kellett locsolni a karámot. (Holnap lehet, hogy kipróbálom azt a szemhéj alatti csikorgást) :D

Ahha... Magyar ugar (sóhaj, legyintés, árokásás, rizsvetés).Jut eszembe, mikor érdemes füvet vetni (nem lónak, magamnak, talp alá...)

#1154 Guest_röganyó_*

Guest_röganyó_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 6. - 1:03

Most izibe, Natos, amíg ki nem szárad a talaj.De valami szárazságtûrõ, tiprásbíró keveréket vegyél. A golf-keverék nem a mí klímánkra való, kivéve, ha naponta öntözöd.Tuti vetést lehet csinálni fûmag és pl. árpa keverékkel, ha van idõd kivárni az eredményt. Az árpa gyorsan kikel és szépen zöldell. Annak a védelmében megerõsödik a fû, amikor már zavarja az árpa a fû fejlõdését, le lehet nyírni vagy apránként feletetni a kedvencekkel. Nem kell a szárba szökkenést sem megvárni a nyírással. Ezzel a módszerrel többször erdményesen vetettem füvet is, lucernát is.

#1155 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 6. - 7:52

NAHÁT! EZ TÖBB, MINT ÉRDEKES, SOSE HALLOTTAM-GONDOLTAM VOLNA....Szinte sajnálom, hogy nincs 1 talpalatnyi helyem se füvesíteni :D (bizisten kipróbálnám!!! :yeah: )

#1156 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 6. - 8:14

Most izibe, Natos, amíg ki nem szárad a talaj.De valami szárazságtûrõ, tiprásbíró keveréket vegyél. A golf-keverék nem a mí klímánkra való, kivéve, ha naponta öntözöd.Tuti vetést lehet csinálni fûmag és pl. árpa keverékkel, ha van idõd kivárni az eredményt. Az árpa gyorsan kikel és szépen zöldell. Annak a védelmében megerõsödik a fû, amikor már zavarja az árpa a fû fejlõdését, le lehet nyírni vagy apránként feletetni a kedvencekkel. Nem kell a szárba szökkenést sem megvárni a nyírással. Ezzel a módszerrel többször erdményesen vetettem füvet is, lucernát is.

Komolyan mondod? És ugye nem fagy ki? Állati szuper ötletnek tûnik, esküszöm, kipróbálom, bár bevallom, életemben nem láttam mag formájában árpát. És milyen arányban kell keverni? Ragacsos, földes, kövecses a talaj máskülönben. Huha, honnan szedhjek árpát?????????

Edited by Natos, 2007 március 6. - 8:31.

#1157 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 6. - 8:50

Huha, honnan szedhjek árpát?????????

a rozs még jobb, mert még hamarabb kikél. azt is ott találsz ahol árpát. táp, termény bolt.

#1158 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 6. - 8:55

Ahha... Magyar ugar (sóhaj, legyintés, árokásás, rizsvetés).Jut eszembe, mikor érdemes füvet vetni (nem lónak, magamnak, talp alá...)

Én az augusztus-szeptembert ajánlanám. Gyorsabban kel és erõsödik mint a tavaszi és nem fenyegetik a gyomok. Tavasszal pedig már a fû lesz a domináns, a dudvának esélye sincs.

#1159 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 6. - 9:09

Jézusom, most akkor rozst vagy árpát hajszoljak arra a nyomorult 100 négyzetméterre, amely füves területként szerepelhetne a birtokleírásban? Packa, én már IDÉN tavasszal FÜVET AKAROK! Elegem van a hosszútávú projektekbõl!!!!!!!ÉS milyen arányban legyen rozs ill. árpa a fûmag között?Ja, és ha már árpa vagy rozs, akkor zab miért nem jó? Merthogy az van itthon dögivel... (CSak kérdezem, na...)

Edited by Natos, 2007 március 6. - 9:06.

#1160 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 6. - 9:19

mer az lassan kel ki