Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#1081 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 6. - 18:18

ez már a légi felderítés lehetőségeinek a kihasználása

#1082 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 6. - 18:21

:nem: találkoztunk személyesen.

#1083 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 6. - 18:23

Valószínûleg sokan életük végéig kezdõ lovasok maradnak (meg autóvezetõk, sielõk stb,)...

...Vannak viszont olyanok akik ezzel az érzéssel nem szeretnének szembesülni mert profinak lenni jobb érzés.

Wilhelm Müseler:
A lovasoktatás kézikönyve (Lovasakadémia sorozat 7)

Tartalom:
Hogyan érzi a lovas, hogy a lova segítségeken áll-e? 59.old
Hogyan érzi a lovas,hogy a lova teljesen elengedett-e? 59.old
Hogyan érzi a lovas,hogy a lova a csizmára és a derékra engedelmes-e? 59.old
Hogyan érzi a lovas, hogy a lova száron van-e? 61.old
Hogyan érzi a lovas,hogy a lova egyensúlyban jár-e? 62.old

Tudom figyelmedbe ajánlani...alapmû! Inkább ezt olvasgasd,mint a Mikmar honlapot, akkor talán az alapfogalmakkal tisztába lennél.... :gm:

#1084 Guest_waldstätten nannerl_*

Guest_waldstätten nannerl_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 6. - 18:34

Valószínûleg sokan életük végéig kezdõ lovasok maradnak (meg autóvezetõk, sielõk stb,).
Hozzánk képest Te biztos profinak érzed magad.

De láttam olyan nagy arcot akirõl 10 pec alatt kiderítették hogy kezdõ, pedig õ nem ezt gondolta.
Kérdés hogy honnan nézzük.

Vannak viszont olyanok akik ezzel az érzéssel nem szeretnének szembesülni mert profinak lenni jobb érzés.

Autóvezetésbõl nagyon szépen lehet beégni, ha kapsz egy feladatot, pedig csak megállni meg ide oda fordulni kell de ott ahol mondják. Aztán nem megy akkor se ha összecsinálod magad az igyekezettõl.
Vacak érzés.

Elnézést. De egy szóval se állítottam magamról, hogy profi vagyok, nagyonagyon messze állok attól, még ha egyszer képes is leszek rá... majd soksoksoksoksok év múlva talán...
A másik meg szerint nincs olyan ember, aki tud lovagolni, hiszen a ló bonyolult állat.
Szerintem a lovaglás lényege, hogy megértsd a lovat és együttmûködésre rávedd, persze ehhez fel lehet használni ilyen eszközöket is, csak hát nézzük már a ló szemszögébõl is a dolgot!!

A lovas érzés nem a profizmussal egyenlõ, az egy finomérzék azaz az az érzés/érzék amikor is elkezded megérteni a lovad... elkezded megérezni... én errõl beszélek!! mert a lovaglás itt kezdõdik, amikor ezeket a finomságokat elkezded megérezni, és ez nem egy év munkája...sokkalsokkal több.

És akkor ez a kérdés, hogy egy kezdõ lovas aki elég valószínûleg sose érzett olyan dolgokat (most nem szeretnék belebonyolódni h mit miért és h érzel a ló mozgásában mert ehhez az anatómiánál kellene kezdeni a dolgot ismét) akkor hogy adhatunk a kezébe egy ilyen durva eszközt?

szerintem az autóvezetéshez nem sok köze van a lovagláshoz... azért a ló egy élõlény és sokkal bonyolultabb dolog, mint egy autó.
a zabla pedig nem a fék, a lovon nincs fék, rá lehet venni a megállásra, ehhez van némi segítség... ami a lovas birtokában áll, csak ezt kellene megtanulni használni!!

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 6. - 18:31.

#1085 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 6. - 19:19

Két szárral, ha megszokja valaki akkor dönthet hogy mikor milyen erõsségû ingert közvetít.

Csikózablával is így van. Legalábbis azt hiszem én döntöm el, hogy húzom vagy nem, és mennyire :)

Mindenesetre köszönöm az elemzõ hozzászólást, talán néhány információval további elemzésekre késztetlek.

Nem nagyon hiszem. Több hasznos információhoz jutok, ha nyomkodom a gombot :D

#1086 tango

tango

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 197 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 6. - 19:24

Több hasznos információhoz jutok, ha nyomkodom a gombot :D

Zseniális! :kocc:

#1087 Guest_Zebu_*

Guest_Zebu_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 17. - 19:45

Kedves Zablaszakértõk!

A következõ kérdés merült fel bennem.Van olyan "zabla", hogy ágaskodó.Azt tudom,hogy felvezetésre használják,de mégis hogyan kerül a lóra felszerelésre,és tulajdonképpen miért jó az nekünk,ha azzal vezetjük fel a lovat???
Egy kép is van,az eladó felszerelésekbõl bányásztam:
ágaskodó
Választ köszi!

#1088 skatya

skatya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 810 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 21:21

Sziasztok.. az ágaskodóval kapcsolatban- tudtommal ez a "cucc" a ló szájában pihen (a felsõ rész) és az alsó karikába csatolt szár segítségével megakadályozható a felvezetett lóállat ágaskodása. Fõleg mének esetében használatos... Bár nem vagyok otthon nagyon a témában, de ez az én "tippem" :P És részemrõl egy kérdés: kezdõ "lovasfelszerelés-gyûjtõ" vagyok (a végsõ beszerzési cél egy pacc), 7éve lovagolok, de mivel saját lovam nincs,/nem volt, nem volt saját felszerelés se... most nekiálltam festeni az ördögöt a falra (már van egy bõr kötõfékem, ami kantár is egyben, plusz egy full-os méretû nyeregalátét), és következõ beruházás többek közt egy zabla lesz... általam lovagolt lovak teljesen jól kezelhetõek csikózablával, de nekem a D zabla teccik nagyon... Tudtok segíteni abban, hogy miben más a D zabla, mint egy csikó zabla? Érvek, ellenérvek... Eddig olyanokat hallottam róla, hogy kezdetnek jó, mind angol, mind western stílusban kedvelt... szóval eddig csak pozitív benyomást tett rám....

#1089 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 21:50

Szerintem ha ott tartasz, hogy találsz lovat, amit megvennél, úgyis meglátod, mivel lovagolják, kipróbálod megvétel elõtt . A "D" abban különbözik a sima csikózablától, hogy a széle a szájszögletnél vékonyabb, ezáltal erõsebb hatásfokú. Ezt csak fokozza az, hogy ha tömör, tehát nem üreges. Állítólag minimális feszítõ hatás is érvényesül az egyenes szára miatt, de szerintem ez csak az álladzó lánccal ellátott "D"-nél számottevõ. Egyébként nagyon jó találmány, én terepre használom, meg versenyre. Otthon sok. De a lótól és a te kezedtõl, képzettségedtõl függ, hogy beválik-e, vagy nem. Én elsõ nekifutásra nem vennék zablát ló nélkül, hisz' a méretet sem tudod. ;) És általában a csikózablával kell próbálni kezdetben boldogulni...

Edited by tücsök, 2007 december 17. - 21:51.

#1090 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 22:05

Feszítõ hatás? Nem a kimberwickre gondolsz?

#1091 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 22:18

Nem tudom, mi az :D

#1092 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 22:20

Ez itt

#1093 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 22:48

A D-zabla és a Kimberwick között elég nagy különbség van. A D egy erõsebb csikózabla. A Kimberwick egy gyenge feszítõzabla.

#1094 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 22:50

a D zabla lényeges tulajdonsága, hogy kevésbé lehet belehúzni a ló arcába bénább kezûeknek. plusz még, ha elég finoman használod, akkor a pofacsontra is egyértelmûbben ad jelzést. pláne ha van alatta állszíj, ami nem a feszítõ hatás miatt kell persze, hanem a felesleges oldalmozgás csillapítására. szerintem a "sok" jelzõ nem áll rá.

#1095 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 23:00

a D zabla lényeges tulajdonsága, hogy kevésbé lehet belehúzni a ló arcába bénább kezûeknek.

Ezt meg hogy érted? :confused: Nem játszódik le a mechanika elõttem...

(pont nem a képnézegetõs gépemen vagyok, de valszleg egyre gondolunk)

Az én lovamnak elég finom szája van, érzékeny a derekamra, vele komfortosabb a bucival benti munkánál, ezért írtam hogy sok. De a jobb szó, hogy felesleges. Terepen meg sz*rik a derékra, meg a buci zablára, ott tökéletes a "D". :)

#1096 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 23:16

elég finom szája van, érzékeny a derekamra,

megértem... :rolleyes:

én meg most leragadtam egy másik mechanikánál.
:kocc:

#1097 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 17. - 23:55

Jaaj Rc,
de én tényleg kíváncsi vagyok a fenti állításod magyarázatára, mert nem igazán értem.
Illetve ha a 2. sz. zabla egy raj kapukilincs, akkor világos, de ha egy csikózabla?

A másik mechanika az éjszakai fórumba való... :D

Edited by tücsök, 2007 december 17. - 23:56.

#1098 skatya

skatya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 810 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 0:09

A hozzászólások alapján még mindig teccik a D zabla, mert én inkább a terepes stílust kedvelem, nagyon ritkán vagyok benn, ez is csak akkor esik meg, ha végképp nincs lehetõség kimenni (szökõévekben egyszer)... hm, hm... most tudom konkrétan, hogy melyik lesz az elsõ ló, amelyikre a felszerelés fel lesz szerkesztve, és így szerintem megfelel az elvárásoknak a dolog meg a méret is konkrét... Amúgy az ágaskodóval kapcsolatban jó dolgokat írtam? mert élõben nem láttam ilyet, csak szárat láttam hozzá, a patkolókovácsunk hozott, mutatta, hogy ezeket pakolták patkoláskor a csõdrire, mert nem foglalkoztak fele, és így könnyebb volt fogni... Bent amúgy én is "derekas" vagyok inkább, de ez terepen nem kivitelezhetõ... (ja, meg szõrén ló-focizánál se szárakkal megy a móka :P )

#1099 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 0:17

A hozzászólások alapján még mindig teccik a D zabla, mert én inkább a terepes stílust kedvelem, nagyon ritkán vagyok benn, ez is csak akkor esik meg, ha végképp nincs lehetõség kimenni (szökõévekben egyszer)... hm, hm... most tudom konkrétan, hogy melyik lesz az elsõ ló, amelyikre a felszerelés fel lesz szerkesztve, és így szerintem megfelel az elvárásoknak a dolog meg a méret is konkrét...

hajrá!
konkrétan.

#1100 skatya

skatya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 810 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 1:15

Közziii :P

#1101 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 10:56

Egyetértek rc-vel, a D zabla szerintem sem erõsebb egy azonos vastagságú csikózablánál, csak az egyenes része miatt nem tudják átcibálni a ló száján. Ennyi!

#1102 Guest_mormonka_*

Guest_mormonka_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 18. - 11:04

Megmagyrázná valaki,hogy mit látok a képen?Mármint hogy mire jó ez a kantár és hogy ez zabla nélkül használatos e.?

http://www.finntack....px?ItemID=10015

Edited by mormonka, 2007 december 18. - 11:04.

#1103 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 11:13

Én egy egyszerû hannoveri kantárt látok. Itt egy szíj helyettesíti a csikókantárnál használatos orrfék+orrszíj kombinációt. A karabínerek meg az egyszerûbb zablacsere ill. szárlevétel miatt vannak. Szerintem ez nem az a típus, amit zabla nélkül lehet használni.

#1104 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 11:16

Nekem ez egy sima hannoveri orrszíjas kantárnak tûnik. Kicsit pontatlanul felcsatolva. Annyiban más, hogy erõsebb hatást fejt ki az orrszíjnál, kevésbé tud tátogni a ló. De nem hiszem, hogy zabla nélkül lehetne használni.

#1105 Guest_mormonka_*

Guest_mormonka_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 18. - 12:41

Köszönöm valahogy nem értettem, mitõl olyan speciálisnak mondott,hogy "iceland lovakra" való. Szerintetek egyébként praktikus?

#1106 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 12:46

bár lehet olyan született tehetség, aki a dét is behúzza az arcba. :D

#1107 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 12:48

Ha folyamatosan csereberélni szeretnéd a zablát, feltétlenül. :) Az izlandi lovakra csomó "speciális", ill. annak mondott cucc van, saját katalógusok, stb... Megkockáztatom, hogy ez a kantár semmi extra, azon kívül, hogy szerintem hülyén néz ki. :D (A szár karabineres lecsatolhatóságának bizonyos esetekben lehet értelme, de ez a zablakarabiner leginkább csak a mikmar kontra csikózabla gyorstesztek lehetõségét juttatja eszembe... :gm: )

#1108 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 12:56

(A szár karabineres lecsatolhatóságának bizonyos esetekben lehet értelme, de ez a zablakarabiner leginkább csak a mikmar kontra csikózabla gyorstesztek lehetõségét juttatja eszembe... :gm: )

Ughhhhhhhhhh...... Akkor hagyjuk!!!!!! :kir: :kir: :kir:

Nekem már a mikmar is magas volt. De mitõl lennének oly speciálisan teremtettek az izlandi lovak, hogy külön speckó cucc kéne rájuk?

Edited by Natos, 2007 december 18. - 12:58.

#1109 Guest_mormonka_*

Guest_mormonka_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 18. - 13:03

Rosinanate miért?Tényleg érdekelne.

#1110 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 14:00

Miitudomén, mert a lovasoknak mindent el lehet adni... :gm: Az izlandi ló elég karakteres jelenség, gondolom, azért árulják hozzá a "spéci" izlandi cuccokat, mert összepasszol, mint ahogy a veszkós meg az õsmagyarimitátor is inkább megveszi/megcsinálja a stílusban passzoló kantárt, mintsem a 2000 Ft-os teszkós szíjakat tegye fel. :) Funkcióban nem feltétlenül van különbség, inkább a dizájn. Jó-jó, van pár cucc, ami érthetõ, hogy spéci izlandi, pl. a nyereg, de gyanítom, hogy a "spéci izlandi kantár" témakörben inkább a stílus dominál, függetlenül attól, hogy meglehetõst más összképet nyújt egy nyereg alatt dolgozó izlandi, mint teszem azt egy sportló.

#1111 Guest_mormonka_*

Guest_mormonka_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 18. - 14:56

Kösz Rosnanate,bár a teszkós szijaknál valamivel tartósabbank látszik ez :D

#1112 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 15:22

Az ilyen karabineres csatolgatós kantárt Harvey Smith( valamikori eredményes angol lovas) találta ki, mert szerette gyorsan cserélgetni a zablát, akár munka közben is!

#1113 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 15:23

Kösz Rosnanate,bár a teszkós szijaknál valamivel tartósabbank látszik ez :D

Oké, a teszkós mint jelző hiba volt, maradjunk a mezeinél. :)

/Hívj csak Rozinak, mindenki jobban jár... :D /

Edited by Rosinante, 2007 december 18. - 15:24.

#1114 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 15:37

Igaza van a Rosidantenak. Jövõ zsanuáriától kerül forgalomba az "X-Trem" nevû zabla csoda. Csak megrendelésre hozzák be, az ára kb. 370.000 huf. Ez egy mini komputercsip vezérlésû, magában foglalja a csikó zablátol a nagykantár hatásfokútol a fesztitõig szinte mindenféle funkciót. A használat elõtt kell a kivánt zablára programozni és a kb 1000 kicsi alkatrész felveszi a kivánt formát. ennek van egy kiegészitõ táv kapcsolója ami használat közben vált más alakzatra a lovas igénye szerint. Garanciát két évre vállalnak.

#1115 Guest_mormonka_*

Guest_mormonka_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 18. - 15:57

Hülye :D

#1116 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 15:58

Ez az a modell, amelyikben van beépített fogreszelõ és féreghajtó-adagoló?

#1117 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 16:37

Igen! Hogy találtad ki. Pont ez az. De lesz külön direkt az ügetõsöknek és a galopposoknak is "X-Trem" zablaváltozat. Az ügetõsöknél az alapfunkciók kiegészülnek még önmûködõ nyelvlekötõ funkcióval, és vész-csekkzabla funkcióval. Ez úgy fog mûködni, hogy nem is kell külön felcsekkelni a lovat, hanem amint galoppba vált, az X-Treme zablából kinõ egy csekkzabla és magakadályozza a lovat a további galoppban. A galloposoké pedig kiegészül ágaskodó-zablával. Tehát felvezetés-üzemmódban kinõ belõle az ágaskodó, verseny-funkcióban pedig az eltûnik és akkor nem kel külön le-fel teszegetni a lóra az ágaskodó kantárat.

#1118 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 18:21

Ha folyamatosan csereberélni szeretnéd a zablát, feltétlenül. :) Az izlandi lovakra csomó "speciális", ill. annak mondott cucc van, saját katalógusok, stb... Megkockáztatom, hogy ez a kantár semmi extra, azon kívül, hogy szerintem hülyén néz ki. :D (A szár karabineres lecsatolhatóságának bizonyos esetekben lehet értelme, de ez a zablakarabiner leginkább csak a mikmar kontra csikózabla gyorstesztek lehetõségét juttatja eszembe... :gm: )

Lehet hogy felizgul a nép karácsony elõtt és máris elkezd szilveszterezni, de én western kantárakat használok amin gyárilag karabíner volt (innen jött az ötlet), a szárakat és a szügyelõt +martingált én alakítottam karabíneresre mert két perc alatt fel vagy le lehet szerelni. A szíjakkal történõ szarakodásra semmi kedvem.

Persze zajosabb mint a szíj, de egy traktorhoz képest semmi.
Zablát cserélni egy perc (mikmar-csikózabla kisérlet).

Fogadni mernék hogy valaki megmagyarázza hogy ez a ló lelkének hatalmas törés, vagy a huszárhagyományokkal ellentétes vagy hasonló.

Sokkal könnyebb kezelni az biztos.
Az izlandiak sikeres emberek és a hidegben kurvára vacak lehet szárakkal babrálni, mert azt kesztyûben nehéz lenne.
Ergo
Ha valaki minusz húsz***ban összeszerel egy szíjjazatot az kiteheti a kezét az ablakba dísznek jégbõl.))))

Az egyik kisbarátnõm izlandiló imádó többször volt már kint lovagolni és napközben is izlandin edz a svájci hegyekben (ott dolgozik) õ mesélt a hideg teljesen más dimenzióiról, - szerintem ezért találták ott is ki a karabínert (én csak szimplán lusta vagyok).

A használat elõtt kell a kivánt zablára programozni és a kb 1000 kicsi alkatrész felveszi a kivánt formát. ennek van egy kiegészitõ táv kapcsolója ami használat közben vált más alakzatra a lovas igénye szerint. Garanciát két évre vállalnak.

Ezen mit csodálkozol, lehet hogy kis idõ múlva utoléri a lóra szerelt pulzusmérõ hálózatott folyamatosan figyelõ lovaskezén lévõ rádiós karórát összekötve az edzõnél található számítógép grafikus összehasonlító elemzéseivel, és archivumával, másodpercre kimutatva a ló állapotát és akár a lovasét is.
Innen már csak egy lépés hogy távolról kapcsolják át a zablát is fékezõüzemmódba a grafikon állása szerint.
Mi ebben a nagy ötlet? Ez már van ))))

#1119 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 18:39

Az izlandiak sikeres emberek és a hidegben kurvára vacak lehet szárakkal babrálni, mert azt kesztyûben nehéz lenne.

Ez szép és jó magyarázat, ugyanakkor csodálkozva konstatálom, hogy ezek szerint a kesztyûben vacogó izlandiak többször csereberélnek zablát, mint ahányszor ki/becsatolják a torokszíjat... :gm: Már értem, miért nem vagyok sikeres. :hupp: Vagy legalábbis megismertem egy újabb megközelítést. :D

(Azt azért tegyük hozzá, hogy az igazi izlandi kantáron általában nincs torokszíj, sõt sokszor homlokszíj sem. Meg karabiner sem feltétlenül. :D )

#1120 tücsök

tücsök

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.282 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 18. - 19:04

A karabíner mindenképp jó ötlet, nem csak hidegben. Én 2 zablát használok, egyet kint-egyet bent, ez heti kb 4 csere. Sõt, ha futószárazok, akkor leszerelem a szárakat, nem tekergetem körbe a ló nyakán. Most jöttem rá, hogy szükségem van egy karabíneres kantárra :ang: