Lovardatulajdonosoknak
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 20. - 21:18

Közzétéve 2007 február 21. - 8:46
Közzétéve 2007 február 21. - 9:31
Közzétéve 2007 február 21. - 20:59
Közzétéve 2007 február 21. - 21:12
Közzétéve 2007 február 21. - 21:19
Közzétéve 2007 február 21. - 21:39
Közzétéve 2007 február 21. - 22:06
Edited by Cavalry_Ranger, 2007 február 21. - 22:07.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 21. - 22:58
Én betartom a törvényt! :yeah: Napjában 1x itatok, a törvény tisztelete okán (jogkövetõ magatartás!) ..a többi kb. óránkénti itatást (nincs önitató :yeah: ) szabadidõsportként (hobby) önszorgalomként könyvelem el, és lóhoz való értés okán mûvelem...Akár van rá törvény, akár nincs...leszarom magasról....az állásos lótartással semmi baj, amíg magánügy. a baj akkor van szerintem, ha mint bértartási alternatíva ajánlják fel. egyrészt azért, mert egy ujdonsült lótartót nem cszép dolog becsapni, másrészt azért, mert ha valakinek van pénze lova ttartani, akkor ne állítsa már a falhoz, mint a bringát.az állatvédelmi törvény napi egyszeri itatást ír elõ az állatok számára. kérdezem, hogy van olyan aki így jár el?

Közzétéve 2007 február 21. - 23:11

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 21. - 23:19

Közzétéve 2007 február 22. - 7:28
Közzétéve 2007 február 22. - 7:44

Edited by LANDGRAF, 2007 február 22. - 7:45.
Közzétéve 2007 február 22. - 8:09
Közzétéve 2007 február 22. - 8:42
Közzétéve 2007 február 22. - 10:22
Lótenyésztõk kézikönyve:Egy ménboksz részére 16 nm alapterületû, négyzet vagy téglalap alakú területet számítsunk. Oldala 120-150 cm magasságig téglafal vagy keményfa palánk legyen, fölötte kb. 3 m magasságig keményfa lécbõl vagy vaspálcából álljon. Az ajtó kifelé nyíló vagy tolóajtó lehet, szélessége 130-150 cm. stb...A kancaboksz a ménbokszhoz hasonló, de annál kisebb (12-14 nm alapterület), az oldalai is alacsonyabbak (2-2,5 m).Kovácsy-Monostori: A ló és tenyésztése II. kiadás545. oldalEgyes lovak számára a 160-180 cm. széles és 300-350 cm. hosszú állás, megfelelõ istállómagasság mellett nagyon elegendõ.Csõdörök számára 210-250, vemhes- és csikóskanczák számára pedig 370-500 cm. széles állás egészen kielégítõ.....A ketreczek (boxok) térfogata ha 10 négyszög méter, egészen megfelelõnek mondható; a kifutókkal ellátott paddock-ok térfogata azonban ennél nagyobb (15-20 négyzetméter) kell legyen.Ahol a helylyel nem szükséges ugy takarékoskodni, mint pl. városokban, vagyis a hol a föld olcsó, ne sajnálja az istállót épittetõ se a talajt se az épitési anyagot, de ne is pocsékolja, hanem ha már épit, épitsen valami jót, tartóst, szóval: czélszerût.tán a Lótenyésztõk kézikönyve azt hiszem ír méretet a ménbox, illetve elletõ boxról, csak az a hiba benne, hogy a hazai irodalom, illetve lótenyésztõ gondolkodásmód, nem tekini a lovat 165 marmagasság alatt csak "macskának, kecskének, jobb eseteben póninak".ha nem elvetemült westernesrõl van szó, szinte mindenki nagyobbnak látja, méri a lovát a tényleges méreténél.
Edited by Robi, 2007 február 22. - 10:51.
Közzétéve 2007 február 22. - 10:40
Egyetértek a véleményeddel. Ez a lényeg nekünk is.Saját kezüleg építettük a boxokat, mert a régi istáló már bontásra van itélve, egyenlóre takarmányt és szalmát tartunk benne.A külöbözõ lehetõségeket elemezve döntöttünk, ezért 3x4 méteres könnyûszerkezetes box + kifutó van elkészítve. A box fából van, két réteg között 10 cm szigetelõ rétegel mindenhol.Nem csak a kifutó felé van két részbõl álló kijárat (ajtó + felsõ ablak hogy kinézhessen a ló ha be kellene zárni valami miatt) hanem a másik oldalon is. Ez segíti a trágyázást stb, mert a lovat kiküldöd a kifutóba és nyugodtan lehet dolgozni.A kifutók 6x9,, illetve 9x9 méretûek és döngölt földre elhelyezett 25 cm apró zúzottkõ + 10 cm homok van rajta lejtésben, úgy hogy a csapadék lefusson róla.A boxok szélirányból fedezik a kifutót ezért ha kellemetlen az idõjárás akkor sem mennek be sokszor hanem kint tartózkodnak. A boxokban van villany, önitató, széna rács, zabetetõ.A szénát úgy is be lehet tenni hogy be sem megy az ember. A zab miatt sem kell ajtót nyitni.A tapasztalatok kedvezõek, a hõmérséklet nem megy le a legnagyobb hidegben sem bezárt boxnál +8 fok alá. Szellõzés könnyen biztosítható az idõjárástõl függõen, mert az ablak nyitása különbözõ méretû kiakasztókkal szabályozható.Érdekesség még hogy a kifutó felõli oldalon a ló által elérhetetlen magasságban van 1 m2 múanyagcellás nem nyitható ablak, amin mindig bejön a fény és a nap is segít a fütésben.Télen is nyitva van a kifutó felõli oldal, a másik zárva hogy ne legyen huzat, és fokozott lehülés, ezért az önitató nem fagy el (meg reggel a szalmával körbetakarjuk, amikor nyítják a kifutót).Legelési idõszakban nyitva van a külsõ ajtó is, a lovak szabadon lejárnak a karámokba, és hogy nem börtön részükre a box, az jelzi hogy rendszeresen visszajönnek és maguktól bemennek a boxba."Az állás, a box, a futó istálló mérete, léte, kialakítása mind csak akkor értelmezhetõ, ha az ott töltött idõ mértéke, a használat módja, a többi idõre vonatkozó tartási hely (pl. karám, kifutó) jellemzõi ismertek"Ez az ajtó innen kell elindulni. a Pl - t kiegészíteném( tágas legelõ, szélárnyék, vízvétel vagy itató)Ezért lenne fontos a lóetológia korai PRzsevalski lovakon végzett tanulmánya, hogy kiegyensúlyozottés a hétvégi lovasok számára is örömöt hozó lovakat tenyésszünk,tartsunk,
Közzétéve 2007 február 22. - 12:41
Közzétéve 2007 február 22. - 14:05
Közzétéve 2007 február 22. - 14:45
Közzétéve 2007 február 22. - 18:02
Edited by hihi, 2007 február 22. - 18:02.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 22. - 21:54

Közzétéve 2007 február 23. - 6:30
Közzétéve 2007 február 23. - 7:52
Közzétéve 2007 február 23. - 8:18
De jó lenne feribácsi de jó lennePiliscsabán, ahová (is) jártunk mert közel volt, amíg nem volt lovunk, nem így volt. Most nem vagyok képben már, lehet hogy más a helyzet.Fedeles volt, illetve a teteje, meg benne 20 cm mély homok - olyan jó repülõs. Egy lovas miatt azért nem öntözték meg, csak késõbb amikor komolyabb lovascsapat érkezett ide mint bértartó.Volt egy nyerges, meg egy csattanós WC, ami mellett volt a kutya kennel is, tehát ha rádjött a szükség akkor siettél mert különben szibéria jutott eszedbe a farkasokkal. Mindennek van elõnye, csak semmi mélázgatás meg alkotás ))Öltözõ az nem volt, csak nyerges, ami hol be volt zárva hol tárva nyitva, tehát a cuccaidat vagy nem tudtad betenni, vagy minek, mert rakhatad volna akárhová is ezzel az erõvel. Na ennek is volt azért elõnye, mert az átöltözõ csinos lovaslányoknak idõnként megnézhetted a fenekéd ha nem barikádozták el magukat elég jól. Ha igen akkor meg néha nem tudtak kijönni )) Büfé az nem volt nyilván, víz a kerti csapban. Na ebben voolt változás mert javasoltam nekik hogy legalább egy automatát hozzanak, az pénzt is hoz. Hoztak horror árakkal de legalább volt.Nyilván zuhanyozó sem volt, mert minek is, a vadnyugati érzés az a feromonok hatása miatt fokozottan érvényes. Csak a dezodorokkal rontották le a lányok ami kifejezetten hülyeség, mert izzadtan még érdekes is lehet a dolog, sõt!, de ezt keverve valami elmebeteg parfümmel kifejezetten hánytató hatású. A méretek csökkenésével nem is számolva ). Valami olyan lehet az illatfelhõ, mint egy illatszerboltos kislány amikor rádõlt a pult.A lovak sem úszták meg, a zabot a karámban lévõ lovaknak kiöntötte a földre az erdélyi magyar, mert lusta volt leszálni a kistraktorról, a szénát mellé dobta, a vizet meg egy vasvödörbe löttyintette. Ez volt az 5 csillag, ha valamit nem kapott akkor azt levonhattad a csillagokból. A trágyát azt hetente szedték össze a kifutóból, de ha akartad akkor megtehetted magad is - ingyen.Mindezt kemény fõvárosi árakkal a Honvéd Lovarda akkori árainál drágábban, mert szép volt a kilátás.A karámból kiálló szögeket kigyüthetted ha ráértél, és a boxokat ácsoló gondolom erdélyi traktoros, kántor, tésztasütõ vagy valami hasonló elõképzettségû versenyzõ által tákolt box csak azért nem dõlt össze mert kedvezett neki a szélirány és tartotta.A lovak reggelije az szigorúan összefüggött a gondnok rendfokozatú erdélyi "szakértõ" szexuális életével.Egyébként kiváló motorszerelõ volt, aki egész álló nap valami motoros technikát szerelt szét és össze tesztelt és túlterhelt az ûrkutatás követelményei szerint, az cseppet sem zavarta hogy a lovak hátán egy kezdõ kiskölyök ücsörög, és a paci a gázadásnak megfelelõen repked körbe körbe. Mi ezt nagyon nagyon szeretjük és csak így tovább a lenini úton.Nnna, hihi, megvannak a patkóosztási szempontok...Kolombusz tojása... ;) Az a baj, hogy a "piac" (a vendégkör) a saját szemével nézi a dolgot, NEKI kell fedeles, öltözõ, szolárium, büfé, kutya****(füle, a félreértések elkerülése végett!) és EZÉRT fizet, nem a ló ígényeiért...
Közzétéve 2007 február 23. - 10:16
Közzétéve 2007 február 23. - 10:29
Edited by lovardakalauz, 2007 február 23. - 10:30.
Közzétéve 2007 február 23. - 12:15
Közzétéve 2007 február 23. - 12:28
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 23. - 13:07
Közzétéve 2007 február 23. - 14:06
Csak hogy ehhez a témához egy kis szívderítõt írjak (mert látom az elõzõek nagyon megviseltek): Imádom az erélyi magyar lovászokat!A lovardánkban már sokféle lovász megfordult, többek között erdélyi magyarok is, így volt mit összehasonlítani, bõven! Soha egyikük sem végezte olyan lelkiismeretesen a munkáját, mint õk! Nagyon odafigyeltek a lovakra, mindegyiknek tudtak minden bújáról-bajáról, ha megkértem õket, még ápolgatták is helyettem az apró sebeket, akármiket, stb. A lovak mindig pontosan kapták tõlük úgy a reggelit, mint a vacsorát és a napközbeni lucernát, répát, stbt. Egész nap piszmogtak valamit a lovardán. Karámépítés, villanyszerelés, kerítésjavítás. Az istálló mindig felseperve, az esti széna már délelõtt bekészítve, a boxok kitakarítva. Öröm így érkezni a lovamhoz! Én nagyon meg voltam velük elégedve! A legnagyobb nyugalommal mertem mindigis rájuk bízni a lovam ellátását. Ugyanakkor egy kicsit sajnáltam õket, és megértettem, amikor azt mondták, hogy azért nem jönnek többet, mert a napi 24 órás szolgálatot ennyi pénzért nem tartják elfogadhatónak. Ez a téma már bonyolultabb kérdéseket vet fel, nem is akarom taglalni. Lényeg, hogy éljenek a lelkiismeretes lovászok, legyen bárhol is az otthonuk! :yeah: (szerencsére most is nagyon jó lovászunk van, bár õ nem erdélyiJól megmondtad a kurvabüdösparaszterdélyieknek! Jól szavaztál!

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 23. - 14:22

Közzétéve 2007 február 23. - 15:16
Felém? :eek:mONDJUK A NAGY SZÁMOK TÖRVÉNYE ALAPJÁN AZÉRT INKÁBB FELÉD BILLEN A MÉRLEG NYELVE...
![]()

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 23. - 16:56
Közzétéve 2007 február 23. - 17:27
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 23. - 17:47

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 26. - 15:28
Edited by feribácsi, 2007 február 26. - 15:29.
Közzétéve 2007 február 26. - 16:29
A legkellemetlenebb az, amikor felveszel egy marék szénát (ami a box elõtt van lerakva, úgy félre, és a ló átmászik a vasajtón hogy elvegye. Aztán észreveszed a táblát hogy a lovakat etetni tilos.Az állatkertben is így van egyébként - nehogy rágógumival tömd meg az oroszlánt, és Mars csokit adj a majomnak.Biztos van a dologban valami ráció, nehogy túlegyen magát a szénától és eufóriába essen szegény vagy szénafüggõ legyen hogy annyit eszik hogy mozdulni sem bír.Én a konyakosmeggyel szoktam ezt csinálni, hogy kirakom a leányzónak egy üveg tartályban és addig eheti amíg el nem ájul. Ha mégsem, akkor egészen barátságos tud lenni. A konyakos meggynek ellenálló (rezisztens) komoly hölgyek persze ne vegyék ezt komolyan, csak tréfa az egész (de beválik). Ha még erre rátesszük a Tokaji aszut folyadékként, akkor egész jó a lovarda.Csak semmi legyintés feribácsi csak szigorúan....nincs kegyelemMár vagy egy hete csak a mamára gondolok....ment serényen...ment a padlásra...Upsz! eltévedtem...ez józsefatti...nekem meg a bértartás-bértartók, ígényesség/ígénytelenség mentén mozognak a gondolataim...Elnézem a szemem elõtt lévõ bértartás színvonalát és nem gyûzök hüledezni...a minden képzeletet alulmúló nívótlanságon. Egy darabig azzal szórakoztam, mit lehetne másként, jobban csinálni-javítani, ezt pontoztam fejben...aztán .... elérkeztem a legyintõs fázisba.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 26. - 16:42
Közzétéve 2007 március 2. - 17:13
elmondom mi a ráció benne.hunnan van a széna, ha nem a bálákból? azt meg kihúzkodni nálunk is csak Jockeynak és Samanthának engedélyezett.nálunk tépett füvet sem lehet etetni, mert ha sikerül pár tenyérnyi füvet megóvni, akkor nehezen viselem, ha a lelkes gyermek két marokkal szaggatja ki, apukáék nagy megelégedésére.száraz kenyeret sem lehet, mert nem biztos, hogy a szárazságát jól ítélik meg .otthonról hozott almát illetve répát viszont lehet, de mást nem.attól meg a guta ütögetett, ha azt láttam, hogy a saját, lovaknak szánt répánkkal kedveskedik a lóbarát.Biztos van a dologban valami ráció, nehogy túlegyen magát a szénától és eufóriába essen szegény vagy szénafüggõ legyen hogy annyit eszik hogy mozdulni sem bír.