Úgy érted miután kijött a traumatológiáról, és elmesélték neki, hogy mi történt abban a fél órában ami kiesett az emlékezetébõl? 
Mivel szereted az elemzéseket, nesze egy rövid elemzés a Mikmarról, ránézés és középiskolai mehanikai ismeretek alapján:
Ennek a zablának az alapja egy hagyományos (merev szájvasú) feszítõzabla. Használható csak így, esetleg merev szájvasú pelhamként, ha nagyon kell. A második funkció, azaz a gatyamazzag a ló orrán a feszítõkar végén bukik át (mozgó csiga, lásd középiskolai fizika óra), ez a feszítõhatást megdobja másfél-kétszeresére. Ez egészül még ki az orrfékkel, amit a gatyamazzag képez az orrháton.
No most ezt a zablát kéne kezdõ kezébe adni? Feszítõt? Ismerõs a mondás a majommal meg a borotvával?
Ha megnézed a weblapjukat akkor láthattod a Comb.bit nél is van két alaptípus, és egy csomó lehetõség az alkalmazásra .
Combination Bit
1. Combination Bit
2.Medium Shank Combination Bit,
Mouthpieces
1. Low Port Mouthpiece
2. Curved Low Port Mouthpiece
3. Jointed style Mouthpieces
Szár csatolása
1. Hagyományos
2. Feszítõ
3. Nose rop
Két szárral
1. Hagyományos + Nose Rop
2. Hagyományos + Feszítõ
3. Keresztcsatolás szíjra
Ezekbõl kis kombinatorika és kiszámíthatod a lehetõségeket, aztán választható kinek mi az alkalmas.
Új szorzóként azt is bevezetheted hogy van a kezedben szár, de pld terepen nem aktivizálod csak ha muszáj (huszár virtus: egyik kezedben kard a másikban pisztoly, harmadik kezed meg nincs). Kipróbáltam és semmi gond vele, terep akadályon való átkelés esetén sem. (ez nem azt jelenti az én értelmezésemben hogy a rugalmas szárkontaktust elveszítjük, hanem azt fentarva lovagolunk, mert nekünk szerencsére nincs tele a kezünk minden vacakkal))
Két szárral, ha megszokja valaki akkor dönthet hogy mikor milyen erõsségû ingert közvetít.
Több szakértõ nyilatkozta , még aki nem lelkes érte az is, hogy nem durva dolog a ló szempontjából.
Szándékosan nem idéztem be azokat a hozzászólásokat amelyek az eufória vagy örömmámot fényében születtek, mert ismerem a közeget és tudom mi a reakció.
Nekem van otthon kb 5 féle zablám, és ismerem a csikózabla lehetõségeit. Hangsúlyoztam hogy a teszt lónál nincs semmilyen deviancia, de most éles különbség érezhetõ a csikózabla és a Mikmar használatánál, a szárhoz való hozzányúlás nélkül is.
Nagyon figyeltem a ló reakcióit és ha bármilyen kellemetlenséget észleltem volna akkor leszedtem volna róla egy pillanat alatt (volt nálam mindig egy másik is). De pont fordítva volt, jól érezte magát (ezt hanggal szokta jelezni, és nem csinálta a már megszokott mozgolódásait sem. A bekövetkezõ konfliktusok esetében pedig elég volt a szárat felvenni.
Mindenesetre köszönöm az elemzõ hozzászólást, talán néhány információval további elemzésekre késztetlek.
Edited by Cavalry_Ranger, 2007 december 6. - 20:08.