Ezt ma megpróbáltuk délkörül, de csúszott mint a korcsolypálya - így jobb a békességÉn asztámottam, hogy Angyival vágtatok a szélben... És jövõ csütörtökön bele is vágok, akármi is történik!
:yeah:

Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2007 február 16. - 19:53
Közzétéve 2007 február 16. - 20:08
mondod ezt pénteken. mér kell arra annyit várni?És jövõ csütörtökön bele is vágok, akármi is történik!
:yeah:

Közzétéve 2007 február 16. - 20:45
Mert akkorra mond szelet a meterológia.mondod ezt pénteken. mér kell arra annyit várni?

Közzétéve 2007 február 16. - 20:56
Közzétéve 2007 február 17. - 9:08
Mondani mondhatna ugyan de mutatta is. Azokat a farmokat teljes dokumentációval, amelyeket mintának tart a saját részére is. Meg kell mondjam elsõre nem tudtam hogy egy ötcsillagos szálloda képei e, vagy mi, mert a "boxokba" simán beköltözne bárki, a terület úgy van parkosítva hogy ahoz képest a Margitsziget egy kupleráj.Az uszoda is elmenne bármelyik kisvároban mint repi uszoda.Õ is egy ilyet akar létrehozni kint, tenysészteni akarja a fajtát, de mivel pénzügyekben jó, rájött hogy a csikóknak jobb a körülmény (ha megteremtik) mint az õ környékén (nagy amerikai város). A saját elit farmján tartja majd a kancákat és az eladásra váró állatkákat. Kérdezetem én is hogy mi a fenének ez a luxus. Erre azt mondta hogy sajnos mi itthon el vagyunk varázsolva, és nem értünk a marketinghez. Az ottani vevõ megnézi a helyet rendesen, elõzetesen lenyomoztat mindent ami a céggel kapcsolatban van, helyszini szemlét tart és mindent átnéz (orvosi papírok stb stb). Egy lóvétel nem úgy megy mint nálunk egy 300.000 Ft -os lónál.Ha nem néz ki a dolog úgy ahogy ott megszokott, akkor a vevõ oda sem megy.Természetesen az on-line marketing, a show jelenlét, a sajtó, is mind fontos dolog.Egy egy kancáról olyan prospektusokat csinálnak hogy egy Volvo vagy Ford gyáris prospektus (tervezés, papír, képminõség) nem éri utol minõségben. Elmondta hogy a komoly arab tenyészanyagot az arabok ma már megpróbálják visszavinni a hazájukba ezért ügynökeik rendre elvadásszák az amerikaiak elõl a jobbakat, (ez nagyon dühíti õket is de nem tudnak mit tenni, õ is járt már így, elküldte a kanca képét videoját - anélkül nincs bemutató). A videórol csak annyit hogy egy lóról az egész életére vonatkozóan video készül fejlõdési szakaszonként kb, és ha meg akarnád venni akkor kb egy napig nézheted a lovat születéstõl a jelenkorig.Természetesen magyar top 100 ban benne lenne a család, ezért ne csodálkozz ezen annyira.Kérdeztem én is hogy mi van náluk az általad említett fajtákkal, miért nem azzal foglalkozik.Az egy más világ, mondta, egy másik üzletkör, õt az nem érdekli. Természetesen ott is vannak kis farmok, fából tákolt boxokkal és egy két kancával, nekik is bejön idõnkét egy egy jó csikó, ami olyan mintha a nyugdíjalapba fektetnéd a pénzedet. Ha szerencséje van a kis farmernek akkor elérhet dollárban is százezreket, ezért sokan foglalkoznak ezzel, olyan mint egy szerencsejáték. Szóval van piac.Külön világa van az angol telivérnek és a galopp versenylovaknak, van a western és kapcsolódó üzletág (rodeo, stb). Felfutott a spanyol lovak üzlete is (el is vittek egy csomó tenyészállatot amerikába).Momentán õ az arabbal foglalkozik, mert abban látja a saját üzletét, meg az tetszik neki.Ha az árakat nézzük, lehet elájulni a fedezési díjaktól is, mert az is ismeretlen általában nálunk hogy milyen nagyságrendeket ér el.Hogy ez az egész számunkra idõnként örültségnek tûnik, OK. Ez egy ilyen kialakult játék, ami ránk kevés hatással van sajnos, mert így kiesünk a piacról. Na meg amikor itt járt és látta a falhoz kötött kancákat a nagynevû istállóban akkor - nem tetszésének adott hangod, hogy megpróbáljak diplomatikusan fogalmazni.A fenti történet és info is része a lovas világ szines kavalkádjának, ezért nem érdemes érzelmi alapon megitélni azért mert nekünk más a véleményünk.Az amerikás magyarnak üzenem:Messzirõl jött ember azt mond amit akar!(Bakonysárkányban van az egyik legjobb QH tenyészet. Teljesithetõ feltételekkel...igaz szigorúak a feltételek és nem magyar a tulaj!)
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 17. - 9:48

Közzétéve 2007 február 17. - 13:14
Persze, de ennél jobban és a kép sokkal árnyaltabb és kifinomultabb, lehet hogy sokaknak tetszene, és van pár olyan is akinek így jó ahogy van.A piac az mûködik , amint megfigyeltem és az egy jó dolog, mert van mozgás tér és lehetõség.Tehát nagyon nagy keletje van a szakértelemnek, nekem is ez volt a legnagyobb gondom hogy nem a fûvel van a bajuk, az szuper, tetszett. Nem tudok hirtelen egy szakértõi névsort elõadni, referenciával stb, ami megfelelne azoknak a követelményeknek. azért siker élményem az volt, mert egyáltalán kiválasztott és meglátogatott (egyébként nagyon csinos 30-cas hölgy, kislányos hanggal, ami miatt élbõl megkérdeztem hogy hány éves - amikor elsõ alkalommal amerikából hívott.Erre - azt mondta hogy naaaaaaaaa *** ez nálunk nemszokás.válasz: - persze hogy nem de azt hittem egy kislány.Azért e miatt megbocsátott.....Ott rengeteg ember kap munkát mint lókiképzõ, show oktató és kiképzõ, profi lóápoló (nem ám villával adunk neki egyet ha nem lép gyorsan félre, mert felveszik videóra aztán letekerik a füleidet, és ugrik a féléves béred)A lovas fotósok külön szakmát képeznek.A lótakarmányozásból doktorálhatsz. Speciális tápok kiegészítõk rengetegében válogathatsz. Az állatorovosok rendkívül komoly mozgó laborokkal és röntgenekkel járják a farmokat.Szóval tiszta amerika, néha kicsit sznob (de lószeretõ) lótartók tömegével és szuper profi felsõ szakmai réteggel, magazinokkal stb stb. A versenyipar az gondol ismert.Mi a baj? EGY , hogy kicsit még pedáloznunk kellene, de pont a stratégiai hibák miatt "Messze van még Názáret" - "Szelíd motorosok" címû film, , ha van aki elég öreg hogy még emlékezzen a dalra http://en.wikipedia....wiki/Easy_Riderhttp://www.steppenwolf.com/Mindabból, amit föntebb C_R hsz.-ában tátott szájjal és elkerekedõ szemekkel olvashattunk, számomra az vált világossá: NEM A LOVAT-LOVASTUDÁST (stb, a lóhoz tradícionálisan kötõdõ értékeket!) ADJÁK EL MOSTANÁBAN, HANEM A KÖRETET, A CSOMAGOLÁST, A DESIGNE-T........hát igen! :yeah: Errõl szól a piac, ez a fogyasztói civilizáció, eszi-nem eszi, - NEM KAP MÁST!!!
Az biztos, hogy mi nmég fényévekre vagyunk ettõl, és kérdéses számomra, valaha is el fogjuk-e érni, meg tudjuk-e közelíteni csupán....
Azt meg, hogy ezzel jól járnánk-é, azt én nem tudom...
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 17. - 13:26

Közzétéve 2007 február 17. - 23:40
Közzétéve 2007 február 18. - 8:23
A kérdéseidet pontosítsd kérlek mert nem szeretek keresztrejtvényt fejteni. Pld Charlie Watts milyen kancái hol vannak? The Rolling Stones nem volt a kedvencem sosem, ezért nem követtem a kancák útját. Különösen azok nem tetszettek akik a zenekarokkal kerültek összefüggésbe)) ha érted mire gondolok.Az elsõ kérdést még értem (kicsit álmos vagyok mert északa rohangáltunk a terepen az egytollú indiánok szerzeményével, hát nem is gondoltam mit tud egy ilyen kis járgány (Suzuki Samurai), ezért nem tudtuk abba hagyni az élvezeteket. Félelmetes. Ajánlom mindenkinek farm munkákhoz motoros talicskaként.Szóval a költségek lefaragása az a "gonosz kapitalistáknál" követelmény, különben csak emlék marad a cégbõl meg egy tábla, hogy itt volt a gyár, stb stb.1. A költségek lefaragása az siker, ezzel nyugodtan dicsekedhetsz a konferenciákon. Ha valami olcsóbban tudsz megoldani mint más de a színvonal nem csökken sõt nõ, akkor Te vagy a menõ, és egy kaviáros szendvics, egy pármai sonka dinnyével, és lazac között ezt fogod mesélni a partyn a másik kapitalistának, ja meg hogy a lovad mire ment a versenyen stb.2. Költséget lefaragni többek között úgy lehet hogy elmozdítassz valamit a rendszerben (pld a telephelyet Kínába, a munkaerõt hozod viszed, a lovadat kiadod nevelni aztán visszahozod és eladod.3. A költséget persze adóelkerüléssel, csalással, átcimkézéssel, szeméttárolással, hazudozással és rossz minõséggel is lehet csökkenteni - Nálunk. Máshol vége a reputációdnak, és az nem azért baj mert Téged annyira felizgatna, hanem azért mert a marketingre költött összegeidnek semmi értelme nem volt és ez nagyobb veszteség mint az ügyeskedéssel elért nyereség. De nem nálunk ahol a marketingre nem költenek semmit, légyszives kérdezd meg - csinálj felmérést hogy a magyar csúcs lótenyésztõk milyen markatinget csinálnka, mennyiért évente és milyen minõségben? Még egy normális weboldaluk sincs, nem hogy prospektus a lovakról. Kicsit uncsi már a monarchiára hivatkozni hogy mi milyen jók vagyunk (voltunk).Amerikában azt sem tudják hogy xxxxxxa - cég létezik.Visszatérve a lóra, ha képes vagy tartósan garantálni az alacsony ellátási költségeket magas minõségben, akkor hozzád viszik a lovat nevelni - ha persze az élõmunka minõségét is tudod garantálni. A "villa" dolog ezért lett emlegetve, mert ilyet már láttam, és azt is ahogy megpróbálták eltörték a nyelét a fickón, diszkréten és magyar módra. De erre a kalandra a külföld nem kiváncsi, ki tudja miért. Meg az állásban tartott kancákra sem, a csakpitypangal ellátott tök lepusztult legelõre, a lovakkal történõ abszolut nulla foglalkozásra (költség csökkentés nálunk) amikor arra büszke a ménes tulaj hogy egy ember lát el xxx állatkát (ugyan mi a fenét csinál velük?)Na persze irritálhat mindenkit a dolog aki az ittenihez szokott hozzá, ami van átlagban, de vedd már észre hogy ez a szinvonal nem kell. Az igazság odaát van" Murder ügynök.Egyébként hallottál már a "minõségbiztosításról"? ha igen akkor azt is meg tudod mondani hogy melyik tenyészet kapott minõsítést? Kiváncsian várom az eredményeket.Azért maradok tisztelettel õszinte híved és köszönöm a kérdést mert az visz elõreC R, én kíváncsi lennék mit szólt kedves ismerõsöd a 20-30$ /hó/ló tartási ktg.-hez? Illetve tudott-e marketingmagyarázatot, hogy mi a fenét keresnek Charlie Watts kancái azok között a szerencsétlensorúak között, ahol a villanyél mindíg jelen van, mégse tartanak tõle. ( Ha egyáltalán megmondták neki.) Pedidg a dobos csak megengedhetne lovainak egy kicsivel nagyobb luxust.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 18. - 16:38

Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 február 18. - 17:23
Közzétéve 2007 február 18. - 18:41
".......De nem nálunk ahol a marketingre nem költenek semmit, légyszives kérdezd meg - csinálj felmérést hogy a magyar csúcs lótenyésztõk milyen markatinget csinálnka, mennyiért évente és milyen minõségben? Még egy normális weboldaluk sincs, nem hogy prospektus a lovakról. Kicsit uncsi már a monarchiára hivatkozni hogy mi milyen jók vagyunk (voltunk).Amerikában azt sem tudják hogy xxxxxxa - cég létezik."Ebben,igazat kell,hogy adjak neked.........A lovas fotósok külön szakmát képeznek.

Edited by hihi, 2007 február 18. - 18:44.
Közzétéve 2007 február 19. - 10:39
Közzétéve 2007 február 19. - 10:46
Közzétéve 2007 február 19. - 12:22
Az a szép ha van különvéleményed. Különben mit lehetne rágcsálni.1. Ha tenyésztõ vagy és ne menjünk messze csak ide Franciaországba, egy csúcs Selle Francais tenyészetet üzemeltetõ birtokra, ahol 200 hektáron tenyésztenek sok sok éve. Megvan a piaci bevezetettséged, ismer mindenki és magas áron veszik tõled a szaporulatot. Ha ügyes vagy és látod hogy eladhatnál többet is (elvégre errõl szól a verseny hogy vannak akik jobbak mint a többiek), akkor mit fogsz csinálni???a./ Területet nem tudsz növelni ezer okból. b./ Takarmányt vehetsz de akkor drágítod az elõállítási költséget.c./ Nincs elég épületed - építenél, de szintén drágítod az elõállítási költséget + hitelt kel felvennedd./munkaerõt is kell alkalmaznod a plusz munka miatt.sorolhatnánkJó ez neked?Helyette tenyészkancákat helyezel ki pld Magyarországra, a kinti, fagyasztott spermával fedeztetsz, de a csikókat természetesen Franciaországban törzskönyvezteted. A tulajdonos is Te vagy tehát nincs gond. Az is megy hogy a már megszületett csikók jönnek ide, így még egyszerûbb, de drágább. Amikor piacra kerülnek élõ ember nem tudja hogy hol ették a füvet, csak Te.Egyébként tudok Magyaroszágon olyan ménest amelyik osztrák tulajdon és osztrák nyilvántartásban is van. Itt eszi a füvet és itt trágyázzák. Erre varjunk gombot.Arra pedig semmi esélyed nincs középtávon, hogy akármilyen minõségnek megfelelõen tenyésztett Selle Francais csikókat Magyarországról az ottani piaci szerepek átrendezésével vigyél be. Hiába hoztad onnan a kancát, spermát stb. A vevõ ugyanis nem csak a lovat veszi meg, hanem a cég hírnevét is.Más:"A bábolnai arab, az ukrán, a lengyel sötöbö..." pedig azért más, mert teljesen más vérvonal és tenyésztési cél vezette az alkotókat. Van amelyiket a teljesítmény (katonai, galopp , távlovas stb.) van akit a show arab kialakítása mint cél vezetett. A legelõ kevésbé játszott szerepet. Ma meg a korszerû tápok világában egyre csökken a takarmányozás és a helyszín összekapcsolásának szerepe.itt szeretnék szép szoLídan, szép szerényen különvéleményt bejelenteni
HA én tenyésztõ vagyok, akkor a teljes vertikumot realizálom a tenyésztésben. Jó esetben saját mén(jei)m vannak, saját kancáim, és a csikóimat én nevelem föl, (az én telepemen, az én munkatársaimmal) még jobb esetben az általam termelt és/vagy elõállított takarmánnyal...Na jó, ez már így egy kicsit húzós, elimerem! De aki a csikóit mással nevelteti föl, hogy aztán eladja, az nem tenyésztõ, hanem kereskedõ! :yeah: AZ is szép (és a költségcsökkentés terén meg egyenesen überelhetetlen!
) HIVATÁS!!! a CSIKÓK fölnevelésében az egyik döntõ elem ugyanisa röghatás...Többek közt ezért más a bábolnai arab, mint az ukrán, a lengyel sötöbö...Mindettõl függetlenül, ami az üzleti-marketing és egyéb közgazdasági vonatkozásokat illeti, azok vitathatalanok...
![]()
:kocc: És HA lenne rá pénz/tehetség ÚGY kéne csinûlni, ahogy C_R mongggya :yeah:
Közzétéve 2007 február 19. - 12:30
Közzétéve 2007 február 19. - 12:37
Ha többszáz évig fogunk élni akkor rendben is van, hogy alulról gondolod felépíteni a piacot.A fotósnak és a vásárlónak is igénye kell hogy legyen a marketingre. Nem baj ha nincs, csak a hatása kellemetlen. A "jó bornak nem kell cégér" még Egerben sem igaz már.Csak sokan ezt nem veszik még észre.Egyébként a tradicionális ló tenyésztõ helyeken mint pld Spanyolország, ahol a felfutó (amerikai) Andalúz vásárlási igények elaltatták a tenyésztõket (akkor is megkeresték õket az ügynökök, ha még a farm neve sem volt kitáblázva). Lesz is ennek komoly piacátrendezõ hatása. Azok a tenyészetek ugyanis akik korszerû marketinget is alkalmaznak ismertek lettek és az új vevõk õket találják már meg. Ma már az igények kiegyenlítõdtek, és ezért a kereskedõk-ügynökök általi "áru" felkutatásra már nincs akkora igény. A "régi" típusú tenyészet persze a folyamattal párhuzamosan felfejlesztette a kapacitását (marketinget most sem alkalmaz) és hoppon marad. Egyenlõre azt hiszi hogy ez csak hullámvölgy - de nyakán maradt a szaporulat.A fotósnak ebben a rendszerben hihetetlen szerepe van (lesz) ,mert a tenyésztõ teljesen amatõr a lófényképezésben (nézd meg a hirdetési rendszereken hogy milyen képekkel akarnak eladni,).".......De nem nálunk ahol a marketingre nem költenek semmit, légyszives kérdezd meg - csinálj felmérést hogy a magyar csúcs lótenyésztõk milyen markatinget csinálnka, mennyiért évente és milyen minõségben? Még egy normális weboldaluk sincs, nem hogy prospektus a lovakról. Kicsit uncsi már a monarchiára hivatkozni hogy mi milyen jók vagyunk (voltunk).Amerikában azt sem tudják hogy xxxxxxa - cég létezik."Ebben,igazat kell,hogy adjak neked.
Ezen dolgozom,immáron hetedik éve.Széééép lassan igény lesz rá.
Nekem a képeid már régóta )) de hiábaNem tudom,ki vagy,de nekem szimpatikus a véleményed.
Egy esetleg kettõ vagy három pohár (fokozható) Egri Bikavér a régi jóó fajtából hihetetlen jó hatással van a pollenekre. Ki kell próbálni és ha elég szorgalmas a gyógyító akkor már nem képes elovasni olyat amit nem ért.Nem bírom ki!!!!Csak most tévedtem ide, csak az utolsó 3 oldalt olvastam el, de KEDVES, RÉGI, ÁLTALAM NAGYRA BECSÜLT FÓRUMTÁRSAK, hogy a büdös francba nem tömtetek még le a torkán annyi parlagfüvet, hogy a másvilágon ontaná a pollent és az okosságait????
Közzétéve 2007 február 19. - 12:41

Edited by hihi, 2007 február 19. - 13:10.
Közzétéve 2007 február 19. - 13:40
Nehezíti a küzdelmet, hogy a növény picit ügyesebben szaporodik gyökérrõl, mint magról, pedig a második se kutya.Kiirtható, csak ahhoz dolgozni kell. Két egymást követõ évben kell a felmagzás elõtt lekaszálni.
Guest_röganyó_*
Közzétéve 2007 február 20. - 0:08
Közzétéve 2007 február 20. - 8:30
Edited by bianko, 2007 február 20. - 8:32.
Közzétéve 2007 február 20. - 9:19

Közzétéve 2007 február 20. - 9:39
Kedves RöganyóÉn tudom hogy a magyar nyelv az egyik legnehezebb, de talán legszebb nyelv is ami a kifejezések sokszínûségét illetti legalábbis (a hangzásban vannak azért szebbek is ismerjük el).Az alap dolog a fogalmazás terén hogy legyen alany, áééítmány határozó jelzõ stb.Honnan a fenébõl vetted hogy azt mondtam bármikor hogy termesszünk takarmányként parlafüvet, vagy etessük kötelezõen, stb. A tények makacs dolgok, az állatok (kecske, és a ló is) eltérõ állapotában néha de megeszik a parlagfüvet. A kecske a hajtás végeket szereti és a ló is frissen eszi meg szivesen, szárazon már nem annyira.Mi ezzel a problémád? A ló csak jobban tudja mit szeret mint Te nem? Egyébként igazi tudósok állítják hogy a parlagfú beltartalma tápláló. Lehet hogy ha kialakulnak egy üzlet, aminek az eredményeképpen a parlagfüvet szárított préselt stb formában, keverve mással készítenék el takarmánynak, akkor érdemes lenne kiscégeknek összevadászni a "termést" és hasznosítani. Kecskének biztos menne a dolog, lónál nincs rá igazi szükség, van fû elég. Bár a parlagfû sokszorosan táplálóbb a fûnél, ismerek lerobbant lovakat és gyenge anyagiakkal rendelkezõ tulajdonosokat nekik ez szuper megoldás lenne. Valószínû hogy nem Agha Khan versenyistállójában fogják etetni, bár ki tudja ha szép csomagolásban van akkor még az is elképzelhetõ. Csak ennyit szerettem volna említenia parlagfû kérdéshez mint vita alap.Ehez képest minimum a halálomat kivánni költõi túlzás, és kár hogy nem vagy párbajképes. Azt is említed hogy agrármérnök vagy. Gratulálok a szakmádhoz, (van hozzá közöm egyébként elég magas szinten csak hogy csodálkozni legyen idõd). Egyáltalán nem foglalkoznak a nagyüzemi parcellákon a parlagfûvel, a kukorica között vígan virágzik a "száz" virág, és ha véletlenül a belvíz elpusztítja a termést akkor egész nyáron hektárokon terem a parlagfû mindenki nagy örömére. Állítom hogy a felelõsség messze a termelõk oldalán van akik haonlóan magasan képzettek mint Te. (viszont nem áldoznak a költségeikbõl ilyesmire)A falu és kertvárosok lakóit a rendeletekkel és büntetésekkel idegesítõ kormányzati fenyegetés kész nevetség - a mennyiségileg százezerszer nagyobb, szélirányban a falu felé közlekedõ pollen vihar tulajdonosainak az ellenõrzés nélkül hagyása mellett.Nekem már küldtek 100000 Ft büntetéssel fenyegetõ felszólítást az önkományzattól, hogy az ingatlan elõtt veszélyes a helyzet növényi fertõzöttség miatt - (megjegyzem hogy ez közterület, jogilag semmi közöm hozzá) és nyírjam írtsam stb. Én Budapesten lakom kicsit nehezen értem el akkoriban a területet csak azért hogy füvet nyírjak. Az önkormányzati ellenõrzés pedig úgy zajlik hogy két hölgy magassarkú cipõben és agrármérnöki végzettséggel körül sétál a falu aszfalt útjain és felszólításokat fabrikál. A hátsó területekre nem megy be pedig ott van a parlagfû.Eluntam és perrel fenyegettem meg az önkormányzatot és írásban feljelentést tettem hogy ha nem intézkedik azonnal a teljes határ fertõzött területeinek mentesítésével kapcsolatban beleértve a nagytermelõket is, akkor 2 millió forint kártérítésre perlem õket az üdülési szezon ellehetetlenítése miatt. Ez már használt és beszántották a környéken lévõ parlagfû mezõket. Ezt csak azért írtam le hogy lásd én nem csak hülyeségeket beszélek hanem teszek is valamit a parlagfû ellen de ez - nagyobb méretekben nem ér sokat.Az lenne a megoldás ha mint fent javasoltam valamilyen érdeletségi alapon írtanák ki a parlagfüvet mert e nélkül minden fenyegetõzés gyakorlatilag csak alibi, eredméyn nélkül, meg TV mûsör töltelék. Kész nevetség amikor gyerekkel szedetik kézzel a füvet.A kiírtásáról annyit hogy több tízévig életképes a magja a földben, a nyírogatása csak tüneti kezelés.Részemrõl befejeztem a parlagfû témát és csak azért ragoztam ebben a topicban mert fogadni mernék hogy minden lovasfarm környékén van belõle szépen és rontja az üzletet is mert allergia veszélyes helyen nem érdemes lovagolni. Ha viszont van miért írtani akkor el fog túnni legalább a virágzási szezonban.QUOTE(röganyó @ 2007.02.18, 17:23) Nem bírom ki!!!!Csak most tévedtem ide, csak az utolsó 3 oldalt olvastam el, de KEDVES, RÉGI, ÁLTALAM NAGYRA BECSÜLT FÓRUMTÁRSAK, hogy a büdös francba nem tömtetek még le a torkán annyi parlagfüvet, hogy a másvilágon ontaná a pollent és az okosságait????Post 1143"Egy esetleg kettõ vagy három pohár (fokozható) Egri Bikavér a régi jóó fajtából hihetetlen jó hatással van a pollenekre. Ki kell próbálni és ha elég szorgalmas a gyógyító akkor már nem képes elovasni olyat amit nem ért.Válasz:Az egri bikavér fogyasztása nem csökkenti a pollenallergiát. Még nem voltam olyan helyzetben, hogy ne tudjak bármit elolvasni és értelmezni, ha van értelme.A mg-ot, a lovazást nem tagnap kezdtem.De hallottam a Datura slamonium agymûködésbeli jótékony hatásáról, van amikor már csak ez segít, Hioscyamus nigerrel keverve hatásosabb.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 20. - 9:42

Közzétéve 2007 február 20. - 10:15
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 20. - 10:38

Közzétéve 2007 február 20. - 10:48
A kombájnok (ha korszerû eszközrõl beszélünk) tudnak egy pár dolgot. A kövek nem valószínû hogy félméter magasan repkednek a levegõben hogy a gép lepkehálóval vadássza le õket. Ha korszerûtlen régi ócskavasról van szó akkor a pilóta több sör után néha felszedi a földet is. Ezért az intézõ kifogásai enyhén szólva a laikus lótartó hülyítésének a célját szolgálták.Velem is elõfordult olyan eset hogy a zabaratásban jeleskedõ balfácán rosszul állította be a szétválasztó, és ezért tele volt zabhéjjal az egész. Ez azt jelenti a gyakorlatban hogy egy zsák zabot félkézzel fel tudsz emelti, a tömegsúlya max 60 dkg /per fándli 80-90 helyett. Vissza a feladónak.........Ez a dolog is a takarmányozás minõségbiztosítását jelenti, mert ha a lovarda tulajdonosa üzemeltetõje hanyag akkor fándli számra eteti a semmit a lovaddal.CLASS rövid részlet a leírásából, mert egy kicsit hosszú lenne.A "lézerpilóta", azaz az automatikus irányító rendszer a rend széle mentén való haladáshoz, már a kombájn jobb oldalán is rendelkezésre áll, hatalmas elõnyt biztosítva olyan területeken, amelyeket nem lehet vagy nem akarnak parcellákra felosztani.A cséplésben és szétválasztásban a Lexion 500-as szériának két tulajdonsága különösen figyelemreméltó. Az egyik az új kosárállítás az 570-es és 580-as modelleknél. Ennél a rendszernél a kosarak párhuzamosan állíthatók egy mechanikus rudazat segítségével és a cséplõkosár alapbeállítása egyetlen állítócsavar segítségével kényelmesen megoldható. A másik a Lexion 570-nél fennálló lehetõség, miszerint a rotoron a kosarak leválasztófelületét a kabinból tetszõlegesen be lehet állítani. Ezzel a rostaszerkezetet tehermentesíthetik, különösen az aratás szárazabb idõszakaiban, melynek hatására jelentõs teljesítménynövekedés érhetõ el.A nagyobb magtartályoknak köszönhetõen értékes órákat és perceket lehet az aratásban megtakarítani a Lexion 500-as szériával, így a 7300 és 10500 liter közötti magtartályok új mércét állítanak fel ebben a kategóriában.A Lexion 580-nál gombnyomással ki- vagy bekapcsolhatja a vezetõ a szériaként beépített szalmaszecskázót attól függõen, milyen célra kívánja a szalmát felhasználni a továbbiakban. A rostaszekrény végén található két pelyvaterítõ a szalma és a pelyva szétterítését meggyorsítja, így azok a teljes vágószélességben szétterítésre kerülnek, ami nagy elõny a késõbbi talajmegmunkáláshoz, növényvédelemhez és tápanyag utánpótláshoz.Kicsit másról beszélnék. Érdekelne a lovardatulajok véleménye arról, amit egy nagyon szép és nagyon drága lovasintézmény intézõje mondott annak, aki azért pattogott, hogy az etetõtálban a zabmaradvány közt jó maréknyi apró kavicsot talált, és azzal megdobálta az intézõ urat. Mire az intézõ azt felelé: minden zabban van kavics, mert a kombájn nem tudja úgy betakarítani a földekrõl, hogy ne kerüljön bele kõ, továbbá meg a ló a nem hülye és nem eszi meg... (Ezt követõen szóba került a szita rendeltetés szerû használata, a ló foga, valamint az intézõ anyukája, de ez már mellékszál.)
Közzétéve 2007 február 20. - 10:51
Közzétéve 2007 február 20. - 10:54

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 20. - 11:08

Közzétéve 2007 február 20. - 11:35
Szivesen. de az egyszerübb.A minõségbiztosítás ebben a kis zab esetben is azt jelenti hogy amikor veszel valamit oda kell figyelni erre - arra.Amikor a Pápai Húskombinát anno amerikába exportálta a sonka konzervet, akor az amik nem a konzervet vizsgálták meg csak, hanem a gyárat is. Pld jött egy fickó kért egy létrát és felmászott három méter magasra és a csempe közébõl vett mintát, labor vizsgálat aztán lehett újracsempézni.Ha korszerûtlen kombájnal aratnak és rosszkor (ez is érdekes kérdés hogy mikor kell aratni a zabot) akkor csodák lesznek. Pld kipereg a szem, tele lesz minden vacakkal, stb. A kombájnok fejlesztése is ezeket a dolgokat finomítja, és tényleg olyan némelyik hogy egy F-16 is fapados járgány hozzá képest. És?Vazze. Részleteznéd az F16-os paramétereit is????
Közzétéve 2007 február 20. - 11:59
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 20. - 12:05
Közzétéve 2007 február 20. - 12:20
Közzétéve 2007 február 20. - 12:40
Kedves Biankó ha már megszóllítottál, nincs mit tennem...Az információs társadalom egyik vívmánya a Forum jellegû nyilt, anonim párbeszéd lehetõsége, ahol nem kell és érdemes a társadalomban elfoglalt helyre tekintettel lenni, az elért rangokkal kitüntetésekkel és kinevezésekkel foglalkozni. Ezért jeleztem én is finoman hogy ezt ne tegyük, mert én is élhetnék ilyen eszközökkel hogy a véleményemet nyomatékosítsam, de ez baromság lenne, mert ez nem az a mûfaj.Itt csak a vélemény számít, és ha az sértõ vagy átlép bizonyos etikai határokat akkor szokott elõfordulni egy lefelé tartó folyamat egészen a szitkozódásig. De még ez is belefér, mert ez még érdekes is. Vészes mélységek esetén aztán jön a moderátor és felfesti a határokat, stb.De élbõl támadni érvek nélkül az olyan méretû bunkóság hogy a valós életben is elküldeném a franca az ilyen vélemény alkotót lehet az bármilyen státusú, korú és nemû (volt már rá példa), mert ha megdobnak kõvel dobj vissza kenyérrel csak elég száraz legyen.. A vita kultúra az ugyanis nem végzettség és kor kérdése hanem tanult viselkedési forma és ha az valakinek nincs akkor ne vitatkozzon, hanem üljön a sarokban és zokogjon a világ sanyarú dolgain.Tehát ha el akarsz küldeni a melegebb égtájakra akkor tedd azt szellemesen, ironikusan, élcelõdve mint egy kulturált francia diplomata )))Maradok tisztelettel õszinte híved...Cavalry_Ranger Lehetnél egy kicsit óvatosabb amikor a magasságokról beszélsz, különösen röganyóékkal kapcsolatban. Ha tudod kikrõl van szó akkor tiszteletlenség ha nem ???? A meglepetés pedig elõbb vagy utóbb nem marad el. Elég ha anyit mondok szerintem tekintélyes lovas körökben kevés tiszteletreméltóbb szakember van.
Közzétéve 2007 február 20. - 13:28
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 20. - 13:49

Edited by feribácsi, 2007 február 20. - 13:52.
Közzétéve 2007 február 20. - 19:17
viszont mindketten az írták a külvilágnak, hogy õszinte híveik egymásnak.mindenki elmondta a magáét, de senki sem a MÁSIKÉRA reflektált....(de legalább a sapnyol királyi etikettet ismerõ francia diplomata eleganciájával...
![]()
:kocc:

Edited by realcowboy, 2007 február 20. - 19:18.
Közzétéve 2007 február 20. - 19:32