Zablák tudománya
Közzétéve 2007 december 5. - 18:50

Közzétéve 2007 december 5. - 18:51

Közzétéve 2007 december 5. - 18:59
Közzétéve 2007 december 5. - 19:19
Közzétéve 2007 december 5. - 21:30
Egyenlõre kb 15 értékelést fordítottam le, van benne mindenféle típusú lovas, western, díjugrató stb.Egyébként meg, bár a mikmar eme verzióját tényleg nem ismerem, de ránézésre (és ezt késõbb szakember is megerõsítette) a westernesek által használt korrekciós zablára hajaz. Azt viszont már valamennyire ismerem.
Mivel észnél kell lenni a beállításnál, és különbözõ verziókban lehet használni, elõfordulhat hogy valaki olyat választ ami nem megfelelõ az adott ló és a feladat szempontjából.
Ebben az esetben lehet olyan amit írsz hogy nem fog rohanni a ló akkor sem ha kellene, mert saját magát leállítja ha kapkodja a fejét.
Ezért írták hogy a martigált és egyéb cuccot leszerelték, mert nem kellett. (én is levettem,mert egyszer nem feszítette ki 2 óra alatt, direkt figyeltem.
De ha nem ok valamiért akkor szerelje másképpen a versenyzõ a zablát, használjon két szárat stb..
Két szárral eleve nem mozdítja a feszítõt ha nem akarja, de van bonyolultabb kereszt csatolás is.
Az orron lévõ zsinórt is csak menõs lónál célszerû használni (nekem kell ).
Elõnyös ha kezdõ a lovas használja (elvileg kell kezdõre gondolni), mert nem tökéletes még a szárkezelése.
Van aki ajánlja kezdõknek ezért, van aki meg nem. Mindenesetre a szárba nem tud kapaszkodni a kezdõ mert a ló megáll, ergó leszokik a kapszkodásról.
Elõnyös használni ha a ló temperamentumos, mert a lovas úgyis elkésik a reakciójával (az ember reakció ideje nagyon vacak az állatokéhoz képest lásd (csimpánz ember verseny)). Az hogy valaki profi atz nem számít, bizonyított tény hogy az ember képtelen gyorsan reagálni. Lefilmezték Afrikában hogy a fekvõ oroszlán felkelt és 15 métert ment a turisták felé mire azok elkezdtek megmozdulni.
Ebben az esetben a zabla automatizmus elkezd mûködni akkor is, amikor a lovas még agyilag nem is észlelte a problémát, és nem reagált semmit.
A problémás lovakra jó hatása van a cikkek szerint.
Volt olyan aki azért morgolódott mert õ állandóan aktívan kontaktál a szárral bevallása szerint akkor is ha nem is kellene, de õ megszokta. Õ unatkozik, mert most nincs erre szükség.
Van aki konfliktus helyzetben használja aztán visszatér egy másikhoz (mert azt szokta meg), de ha zûr van akkor megint elõveszi.
Sokaknak a látványa volt riasztó de õk kézbe sem vették még. Valószínûleg könnyebb pedig egy réz csikózablánál, tehát a látvány zavaró, mert nagy szerkenytûnek néz ki, ami hú de bánthatja a lovat.
Ez tévedés.
Pld feltetem a lóra, elment vele legelni, nem is érdekelte hogy rajta van.
Egyébként van egy néhány altípus ami tovább könnyítheti a ló helyzetét, íves és csuklós, stb.
Használják kifejezetten problémás lovakat javító lovasok, azoknál a lovaknál amelyeket a gazdi elcseszett a szokásos zablákkal.
A cég marketingje pedig szerintem hibás. Mindenáron a versenysportot reklámozzák, mert az a húzó ágazat, - eddig ok. De ez mellék szál.
Tömegesen pont a "kezdõ" lovas és a "képzetlen" lovak találkozása a jellemzõ, amit nagyban könnyítene ha a zabla használatát szakértõ betanításával és a lovas átképzésével párosítanák.
A kérdés hogy utána kit és mit oktatnának és milyen lovat javítgatnának.))))
Az ember állítólag az eszköz használattól lett az ami.
Valjuk be ez rontja az iparág egyes képviselõinek a bevételi esélyeit, mert jó dolog korrigálni a lovat és képezni a lovast, hagy fizessen minél többet és fontoskodó képet is lehet a dologhoz vágni.
A másik dolog hogy a csúcson lévõ versenyzõk nyilván nem akarják feladni azt a kis elõnyt amit adott felszerelések használatával is el tudnak érni. Minek adnának át információt a többieknek, a konkurenciának.
De még a kezdõknek sem szivesen.
Egy néhány sportágat ismerek belülrõl (öttusa, lövészet, vitorlázás). Az úszóknál is csak nem túl régen adtak ki könyveket fotókkal vizalatti képekkel hogy mi az igazán jó technika. Elolvastam és nyertem, mert javultak az eredményeim, a többiek nem olvasták el - örültem neki, nyilván nem ujságoltam el nekik az eredményt.
Ezért sincs komoly elérhetõ elemzés hiába keresi az ember. Mert érdeket sért. Erre tehát nem is kell számítani, a tudás pénzt ér.
A sosem elromló hûtõgép nem üzlet.
RC nek nem kell Mikmar.))
Nekem valószínüleg hasznos, és ha tényleg beválik .....nam mind1 nem folytatom.
Edited by Cavalry_Ranger, 2007 december 5. - 21:52.
Közzétéve 2007 december 5. - 21:46
Elõnyös ha kezdõ a lovas használja (elvileg kell kezdõre gondolni), mert nem tökéletes még a szárkezelése.
Van aki ajánlja kezdõknek ezért, van aki meg nem. Mindenesetre a szárba nem tud kapaszkodni a kezdõ mert a ló megáll, ergó leszokik a kapszkodásról.
Elõnyös használni ha a ló temperamentumos, mert a lovas úgyis elkésik a reakciójával (az ember reakció ideje nagyon vacak az állatokéhoz képest lásd (csimpánz ember verseny)). Az hogy valaki profi atz nem számít, bizonyított tény hogy az ember képtelen gyorsan reagálni. Lefilmezték Afrikában hogy a fekvõ oroszlán felkelt és 15 métert ment a turisták felé mire azok elkezdtek megmozdulni.
Ebben az esetben a zabla automatizmus elkezd mûködni akkor is, amikor a lovas még agyilag nem is észlelte a problémát, és nem reagált semmit.
RC nek nem kell Mikmar.))
ercének nem kell a púder. ;)
ne haragudj, de tréfát most félre, ezek súlyos zagyvaságok amit indoklásul írtál a használatra.
"de télleg" (by belga)
Edited by realcowboy, 2007 december 5. - 21:53.
Közzétéve 2007 december 5. - 21:59
Egy igazság van a próféta igazsága.
Irja az egyik lovas hogy neki jó, de az edzõje szerint nem jó. De ha megkérdezi hogy miért nem, akkor azt mondja csak.
Na kb ilyen lehetsz Te is?
Mond el Te hogy miért nem jó a Mikmar Comb. bit, hagy okosodjak már egy kicsit vagy szétröhögöm magam ha sikerül bebizonyítanom hogy hülyeségeket állítassz.
Másrész azért vagy csõben mert ez végtére is western cucc, szóval a saját világodat fogod szét..ni, ha támadod , de rajta... ez a legjobb vicc ami neked kialakult.
mellébeszélésben bajnok vagy...véletlenûl SE! nyilatkoznál tapasztalatból...nehéz..mer' arra pénzt IS! köll költeni..
Tehát itt az ideje bizonyítsd a hozzáértésedet és pontokba szedve érvelj (röviden)
Itt az igazság pillanata, és ne a helyesírási hibákat keresgéld vagy az oroszlánok sebességét vizsgáld.
A csõ --elõtted van
Közzétéve 2007 december 5. - 22:09
Hát, akkor nem ismered a díjugrató versenysportot, a csúcson... Ez annyira nem így van, hogy az már tényleg fájna neked, ha ráébrednél.A másik dolog hogy a csúcson lévõ versenyzõk nyilván nem akarják feladni azt a kis elõnyt amit adott felszerelések használatával is el tudnak érni. Minek adnának át információt a többieknek, a konkurenciának.
De még a kezdõknek sem szivesen.
Közzétéve 2007 december 5. - 22:21
A sosem elromló hûtõgép nem üzlet.
a "csak gyakorlott felhasználók kezébe ajánlott" feliratú zabla sem.
figyusz! erre varrjál tépõzárat!

Már bocsánat, de errõl van szó?
Gyönyörû darab!
mondjuk úgy kellemes.

azért nem egy parellista cucc mitagadás. de ilyen baromságot, hogy ha megfogod úgy is megáll a ló, már rég olvastam.

Guest_waldstätten nannerl_*
Közzétéve 2007 december 5. - 22:33

Guest_boomsly_*
Közzétéve 2007 december 5. - 22:36
Emmeg ki mondta?de ilyen baromságot, hogy ha megfogod úgy is megáll a ló, már rég olvastam.
... csak nagyon drága.. és ritkán jön be!!... de még tényleg nem láttam sok lovon... felénk is van egy a falon ^^
Bocsánat, csak kivágtam a lényeget.
Közzétéve 2007 december 5. - 22:38
Fillynél a pont...Hát, akkor nem ismered a díjugrató versenysportot, a csúcson... Ez annyira nem így van, hogy az már tényleg fájna neked, ha ráébrednél.
Közzétéve 2007 december 5. - 22:41
...vagy ágaskodik, vagy hanyattb@ssza magát... :mad:Elõnyös ha kezdõ a lovas használja (elvileg kell kezdõre gondolni), mert nem tökéletes még a szárkezelése.
Ja, délben azt is mondta az egyik lovas, hogy írjam meg, nálunk is van eladó mikmar, és CSAK 40.000.- Ft, CSAK most, CSAK nektek!!!

Guest_boomsly_*
Közzétéve 2007 december 5. - 22:50

Edited by Filly, 2007 december 5. - 22:53.
Közzétéve 2007 december 5. - 22:50
Elisabeth milyen zablát használt?
tudja valaki?
és vajon cserélt zablát Ferenc Jóskával ha lovat cseréltek?
Nem valószínû, mert mindketten nagykantárt használtak (valószínûleg, mert ez volt akkor általános, és róluk készült képen is ez látszik).
No de persze ha lett volna egy Mikmarjuk! Kettõjüknek egy, mert ha kettõ lett volna belõle, akkor mindketten azt használták volna - auf natürliche weise!

Közzétéve 2007 december 5. - 23:01
Fillynél a pont...
szerintem is.
...vagy ágaskodik, vagy hanyattb@ssza magát... :mad:
Ja, délben azt is mondta az egyik lovas, hogy írjam meg, nálunk is van eladó mikmar, és CSAK 40.000.- Ft, CSAK most, CSAK nektek!!!
felénk is van eladó!!
én a kezembe nem venném ló szájával együtt

Közzétéve 2007 december 6. - 10:01
Közzétéve 2007 december 6. - 10:15
Guest_boomsly_*
Közzétéve 2007 december 6. - 10:18
Közzétéve 2007 december 6. - 10:59
Guest_Peter13_*
Közzétéve 2007 december 6. - 11:22
Edited by Peter13, 2007 december 6. - 11:29.
Közzétéve 2007 december 6. - 11:30
engem a kezdõk, a fejlõdni akaró hobby lovasok...
Tényleg erre használnál ilyen zablát? Igen nagy hiba lenne!
...Bizony meg fog állni a ló ha a kezdõ a szokásos módon belekapaszkodik a szárba, majd rájön a lovas hogy ne kapaszkodjon és akkor nincs probléma, míg a csikózablával cseszteti a lovat egy ideig. A csikózablánál (ha lovon ül nem tevén) a kezdõt konfliktus esetén elviszi a francba és ledobja vagy leesik, rossz esetben összetöri magát vagy meghal, vagy szerencsés esetben egy életre elmegy a kedve az egész lovaglásnak nevezett (nálunk szokásos alacsony színvonalú) kockázattól.
CR, így lehet egy ló száját elcseszni. Zárójelben jegyzem meg, ha egy ló el akar vinni, el fog. Szögesdróttal a szájában is. Ez nem zabla, hanem idomítás és technikai tudás kérdése.
...Gyanítom hogy a versenysportban szokásos feltételrendszer felderítése esetén igen sok "eredményes" lovasnál a mögöttes infrstruktúra minõsége (edzõk, belovaglók, segédszemélyzet, lóállomány, felszerelések, lovarda infrstruktúra, anyagi források) játszik olyan komplex szerepet ami a többiek elé helyezi versenyeken. Csak nézz utána, és ha neked ilyen háttered nincs akkor annyi esélyed van mint egy teddy mackónak hogy nyerj a világkupán (ez minden technikai sportban így van).
Ez egy nagy igazság - csak sokan nem látják be.
...
Közzétéve 2007 december 6. - 11:30

Közzétéve 2007 december 6. - 11:35
Közzétéve 2007 december 6. - 11:45
Közzétéve 2007 december 6. - 11:45
Közzétéve 2007 december 6. - 11:46
OSH-nál a pont.
A másik: nehogy már egy kezdõ alá, elrohanós, bakolós és egyéb idegi, vagy idomításbeli hiányosságokat mutató lovat tegyünk!
Sõt! Egy lovardában ne legyen ilyen ló fizetõs vendégek alatt!
éppen ezt feszegettem én is...
Közzétéve 2007 december 6. - 11:47

Közzétéve 2007 december 6. - 11:51
Közzétéve 2007 december 6. - 11:58

Közzétéve 2007 december 6. - 12:01

Közzétéve 2007 december 6. - 12:26
Edited by Unicorn, 2007 december 6. - 12:20.
Közzétéve 2007 december 6. - 12:47
De a helyes idomítás és lótartás kitart 20 évig (Ilusta után)..._ föltéve, ha bérlovaglásra NEM használod a lovat! Bérlovast, tanulót NEM engedsz a közelébe, s magad korrektül karbantartod a jószágot, ígényes, színvonalas, képzett és avatott lovaglással. Így könnyû!
Nem biztos. Ha jó lovas is kerül rá, megy túrázgatni, terepre és jól tartod, legelõn stb.
Itt volt egy 23 éves bérló, hihetetlen jól nézett ki és nem mondtad volna meg a korát.
Sajna a kehessége nem a tartáson múllott. :(
Közzétéve 2007 december 6. - 12:52

Közzétéve 2007 december 6. - 13:04

Közzétéve 2007 december 6. - 13:13

Guest_Peter13_*
Közzétéve 2007 december 6. - 13:21
Elsötetedett elöttem a vilag.. Brutus.. Te is???.. majd Philippi-nel talalkozunk..Igazán most lovagolom át Attayrt westernbe..
Mi van a pelhammal Chyki? Sikerrel kiprobaltad nalunk es tetszett.. a lo szamara sokkal termeszetesebb es erthetöbb, mint a csikozabla, mert nem csak huzigal, hanem a fejet lefele forgatja.. a lo egy kis tanulas utan rajön, mit akar a lovas.. finom kacsoidban biztosan avatott mesterere lelt.. nem eleg western?
Közzétéve 2007 december 6. - 13:25
Közzétéve 2007 december 6. - 13:27